Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG 4163B- porażka z odczytem CD-RW (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-4163b-porazka-odczytem-cd-rw-51889/)

Slavekx 17.05.2005 13:59

Cytat:

Napisany przez legion
a ja myslalem ze polonistki byly najgorsze widze ze dobrze sie ciebie czepial i nauczyl jak sie innych czepiac :D

dobrze wiesz ze nie zmienie stylu i koniec rozmowy wiec nie ma sensu dyskutowac jezeli ci to przeszkadza to poczytaj forum gdzie pisza ludzie roznym style a rozumienie moich wypowiedzi nie wydaje sie trudne wystarczy przeczytac 5x :D
:idea: a moze pomylilem fora i w rzeczywistosci jest to forum nie techniczne tylko humanistyczne :D

:ignorowacFakt - nie ma sensu dyskutowac :offtopic:

legion 17.05.2005 10:48

Cytat:

Napisany przez Slavekx

P.S.
... a polonistą był pan (wychowawca), z którym miałem wiecznie zatargi. :jezyk: :) :)

a ja myslalem ze polonistki byly najgorsze widze ze dobrze sie ciebie czepial i nauczyl jak sie innych czepiac :D

dobrze wiesz ze nie zmienie stylu i koniec rozmowy wiec nie ma sensu dyskutowac jezeli ci to przeszkadza to poczytaj forum gdzie pisza ludzie roznym style a rozumienie moich wypowiedzi nie wydaje sie trudne wystarczy przeczytac 5x :D
:idea: a moze pomylilem fora i w rzeczywistosci jest to forum nie techniczne tylko humanistyczne :D

Slavekx 17.05.2005 03:57

Cytat:

Napisany przez legion
nie uraziles mnie tylko zauwaz ze troche idiotyzmem jest czepianie sie o pisownie a po drugie jestem juz troche dluzej na tym forum niz ty zeby o tym wiedziec i jezeli jestes posiadaczem lg troche nie na miejscu jest czepianie sie o moja pisownie jezeli nie ma sie innych argumetow :)
P.S
widze ze byles ulubiencem swojej pani od polskiego bez obrazy :D i chyba twoje pytanie nie sa na temat :)

1. Nie czepiam się jakiegoś błędu, bo i sam czasem takie robię.
2. Jeśli jesteś dłużej na forum, to tym bardziej powinieneś wiedzieć, że z kilometrowego zdania bez interpunkcji trudno wyłapać jego sens, czyli to, co najistotniejsze.
3. Posiadaczem LG nie jestem, ale ma ten model kumpel i pewne z nim problemy - tacka czasem się nie zamyka i w dodatku słychać rzeźbienie przy wysuwaniu (to powód mojego zainteresowania tym tematem).

P.S.
... a polonistą był pan (wychowawca), z którym miałem wiecznie zatargi. :jezyk: :) :)

Kozia 16.05.2005 17:21

Witam. Ja tez jestem posiadaczem modelu 4163B i te problemy z odczytem z cdrw nie sa wyssane z palca ale tylko w jednym przypadku - jak ktos owe cdrw nagral na litku. Wiem ze za chwile sie rzuca wszyscy fanatycy litka na mnie ale fakt jest faktem. Znajomy ma combo a znajoma nagryware litka i zrzucanie plyty cdrw przez 4163B (i nie tylko, bo mam takze palnik 40x12x40 LG) nagranej przez w/w litki zamyka sie w okolicach 15-20 minut. Ale dobre i to bo moj DVD-ROM pionka wysiada na starcie... Pozdrawiam

legion 16.05.2005 16:49

Cytat:

Napisany przez Slavekx
Drogi Użytkowniku!
W trosce o poziom naszego forum prosimy o sprawdzenie poprawności wypowiedzi pod względem ortograficznym i gramatycznym. Dziękujemy!
(Cytat z "Odpowiedź do dyskusji")
... a forum jest po to, by je czytać (no i jeszcze zrozumieć sens wypowiedzi), no ale widzę, że już Cię uraziłem, więc: nie było tematu. :)

nie uraziles mnie tylko zauwaz ze troche idiotyzmem jest czepianie sie o pisownie a po drugie jestem juz troche dluzej na tym forum niz ty zeby o tym wiedziec i jezeli jestes posiadaczem lg troche nie na miejscu jest czepianie sie o moja pisownie jezeli nie ma sie innych argumetow :)
P.S
widze ze byles ulubiencem swojej pani od polskiego bez obrazy :D i chyba twoje pytanie nie sa na temat :)

Slavekx 16.05.2005 15:52

Cytat:

Napisany przez legion
nie rozumiem a czemu mialo by byc nie ok :D zawsze nie musisz czytac tego co pisze :)

Drogi Użytkowniku!
W trosce o poziom naszego forum prosimy o sprawdzenie poprawności wypowiedzi pod względem ortograficznym i gramatycznym. Dziękujemy!
(Cytat z "Odpowiedź do dyskusji")
... a forum jest po to, by je czytać (no i jeszcze zrozumieć sens wypowiedzi), no ale widzę, że już Cię uraziłem, więc: nie było tematu. :)

legion 16.05.2005 09:23

Cytat:

Napisany przez Slavekx
Ja z małym pytankiem: czy z klawiaturą u Ciebie wszystko o.k.?
Jakoś trudno się czyta to, co piszesz...
??? ;)

P.S.
Jakby co, to bez obrazy...
:)

:piwo:

nie rozumiem a czemu mialo by byc nie ok :D zawsze nie musisz czytac tego co pisze :)

Slavekx 16.05.2005 01:46

Cytat:

Napisany przez legion
oki widze ze nie ma sensu prowdzic poleniki :) wiec jak zawsze :piwo:

Ja z małym pytankiem: czy z klawiaturą u Ciebie wszystko o.k.?
Jakoś trudno się czyta to, co piszesz...
??? ;)

P.S.
Jakby co, to bez obrazy...

legion 15.05.2005 22:43

oki widze ze nie ma sensu prowdzic poleniki :) wiec jak zawsze :piwo:

kataryniarz 15.05.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez legion
skad bierze sie u ciebie ta obrona lg jak ktos tylko cos zle o nim powie?

Z ta obrona to nie przesadzajmy ;) Pisalem juz kilka razy, ze Benq jest dobrym wyborem jesli nie potrzebujemy DVD-RAM.
Po drugie wiekszosc uzytkownikow chwali sobie model 4163b :taktak:
Dobrze wiemy, ze 90% problemow z napedem to niewiedza uzytkownikow, a 10% wada napedu :taktak: Dlatego irytuja mnie takie ogolnikowe opinie o jakims modelu.

Cytat:

Napisany przez legion
no a mam pytanie gdzie to napisales w tym temacie ze miales 1653 i masz 1673 bo chyba nie widze tego :) ale widze tylko jakies punkty 1 do 5 wszystkie te napedy niby masz :D acha juz nie masz 1653 tylko 1673 :D :|

Wszystkich na stale nie mam - tylko 4163 i 1673, reszta w pracy lub na kilka dni do przetestowania :)

Proponuje zakonczyc polemike :piwo: - mocno odbieglismy od tematu :)

legion 15.05.2005 17:16

Cytat:

Napisany przez kataryniarz
Gdybys dobrze pamietal.... mialem litka 1653, a teraz rowniez 1673 :) Wystarczylo rowniez przeczytac ten temat uwazniej :idea:

no wlasnie majalem racie miales i masz niby no to cieszy mnie to wiec skad bierze sie u ciebie ta obrona lg jak ktos tylko cos zle o nim powie?
P.s
no a mam pytanie gdzie to napisales w tym temacie ze miales 1653 i masz 1673 bo chyba nie widze tego :) ale widze tylko jakies punkty 1 do 5 wszystkie te napedy niby masz :D acha juz nie masz 1653 tylko 1673 :D :|

kataryniarz 15.05.2005 09:48

Cytat:

Napisany przez legion
a z tego co wiem na temat liteona tez sie wypowiadales wiec nie piernicz teraz zaczynasz bajki opowiadac :)

Gdybys dobrze pamietal.... mialem litka 1653, a teraz rowniez 1673 :) Wystarczylo rowniez przeczytac ten temat uwazniej :idea:

pawelus 15.05.2005 09:06

Mam combo , DVD-Rom i nagrywarkę DVD(w 2 kompie) firmy LG i są ok.

legion 14.05.2005 18:49

@Kataryniasz no wlasnie a skad ty wiesz czy nie widzialem ja tego nie rozumiem moze wroszka ci podpowiedzia straciles nie potrzebnie 5 zl na smsa :haha:
tak w kwesti sprostowania to ja koledze montowalem ten naped w kompie moze ci fotki przysalac jezeli z ciebie taki nie dowiarek .
Wiesz teraz widze ze jestes spec tylko od 4163 no jasne zapomnialem jak sie ma tylko ten naped to opinia moze byc tylko jedna :D

P.s
a z tego co wiem na temat liteona tez sie wypowiadales wiec nie piernicz teraz zaczynasz bajki opowiadac :)
Cytat:

Gdyby kolega mnie posluchal kupil by Benq :)

to samo mu mowilem :) ale nie jestem jego wyrocznia zrobil inaczej :)

kataryniarz 14.05.2005 12:52

Gdyby kolega mnie posluchal kupil by Benq :)
Ja sie nie wypowiadam na temat napedow , ktorych na oczy nie widzialem - w przeciwienstwie do Ciebie i tylko o to mi chodzilo. Skoro temat jest o 4163b to chyba logiczne, ze chodzi o ten naped, a nie o kazdy inny LG...

legion 14.05.2005 12:23

Cytat:

Jak brakuje argumentow to zawsze jest: "widzialem u kolegi; kolega ma" ^_^

co ty wogole piszesz jaki brak argumetacji czy ty urwales sie z choinki :D czy glowna argumetacja w tego typu tematach sa tylko wlasciciele 4163 tacy jak ty ktorzy nie widza swiata po za swoja nagrywarka czy tylko ty masz wylacznosc na opinie i argumetacje jak dla mnie to wielki LOL :\
Cytat:

To bylo do tych wszystkich, ktorzy wypowiadaja sie o jakosci odcztu 4163b na podstawie doswiadczen z zupelnie innymi modelami :\ ...ale po fakcie okazuje sie, ze "u kolegi widzialem" ;)

PS.
Temat dotyczy 4163b - po co lanie wody o innych modelach?... ciekawy temacik o odczycie 3520, wlasnie pokazal sie na forum :)

nie niemoge :ysz: wiesz co to jest dzial ogolny dvd tu sie rozmawia o wszystki i to jest forum sam nazwa na to wskazuje ze kazda opinia musi byc brana na slowo skad ja moge wiedziec czy ty masz np. 4163 wcale nie musisz jej miec a ja tylko napisalem ze kolega (nie musisz mi wierzyc wolna wola :) ) posluchal sie takiego speca jak ty od nagrywarek i teraz przeklina ze mu co 3 plyta dziala :\ wiec nie pitol mi o braku argumetacji lecz o zachowaniu troche zimnej krwi ktorej chyba tobie troche brakuje :)

kpt.nemo 13.05.2005 23:49

Cytat:

ciekawy temacik o odczycie 3520, wlasnie pokazal sie na forum
Hehe, a jeszcze ciekawaszu o pionierze 109 ;-)

Grz3cHu 13.05.2005 23:14

Legion ma racje, ja mam tego LG 4163B i dobrego zdania o odczycie plyt powiedziec nie moge :( pisalem tu o moich problemach :czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=51891
Korekcja tez kuleje, ostatnio mialem lekko porysowana plyte a LG nie mogl jej odczytac, a na innych napedach czyta bez problemu. Fakt ze swoje co nagra czyta bez problemu, ale z plytami nagranymi na innym napedzie to juz lipa totalna!! :O

kataryniarz 13.05.2005 14:51

To bylo do tych wszystkich, ktorzy wypowiadaja sie o jakosci odcztu 4163b na podstawie doswiadczen z zupelnie innymi modelami :\ ...ale po fakcie okazuje sie, ze "u kolegi widzialem" ;)

PS.
Temat dotyczy 4163b - po co lanie wody o innych modelach?... ciekawy temacik o odczycie 3520, wlasnie pokazal sie na forum :)

robert_d 13.05.2005 14:43

Cytat:

To może być koronny argument, przykład:
koledze coś wysiadło, biorę zestaw swoich wysoce użytecznych płytek, często wykorzystywanych, więc trochę podniszczonych, ale czytanych u mnie i w większości napędów do których mam dostęp, a tutaj niektóre płyty - zgodnie z prawami murphiego - te najbardziej potrzebne nie są czytane, a jeśli ten problem powtarza się (bądź nie) na konkretnym modelu bądź napędach danej firmy, to co według Ciebie znaczy, że to brak argumentów? :wow:

kataryniarz 13.05.2005 11:12

legion 12.05.2005 23:11

Cytat:

Napisany przez kpt.nemo
To rozumiem opinia kogoś kto nie ma tego napędu (i ma z nim styczność tylko okazjonalnie), jest bardziej obiektywna od kogoś kto ma ten napęd i korzysta z niego na codzień ;) Po za tym porównywanie napędu combo i nagrywarki dvd troszeczkę mija się z celem ;) Co z tego, że robi je ta samo firma... :)

Czy ty naprawde czytasz to co ja napisalem oceniam caloksztalt napedow LG:D.
A co ma moj naped do tego?
A to ze ma cienki odczyt tak samo jak 4163 :) zampomniales chyba o czym jest temat i o co chodz niewiem czym sie rozni odczyt plyty DVD/cd-r lg combo a w 4163 moze mnie oswiecisz jezeli to mija sie z celem jezeli plyty sa nagrywane przez inna nagrywarke:) prosze wytumacz mi to :D

Cytat:

Napisany przez kpt.nemo
Aha i gdzie pisałem, że ta nagrywarka jest lepsza od pozostałych, bo jakoś sobie nie przypominam ;)

czy ty wogole czytasz co sam napisales :D no to dlaczego piszesz ze moja opinia jest nie sluszna jezeli stwierdzam ulomnosc lg na przykladzie mojego kolegi czy autora tego tematu wiec musisz twierdzic ze jest najlepsza :) a pod
drugie moge ci przytoczyc parenascie opini wlascicieli lg4163 piszacych ze nagrywarka jest cudowna ale tu trzeba podejsc z zimna krwia :D do tego dostala 5 gwiazdek to nie znaczy jest idealna :D

kpt.nemo 12.05.2005 21:28

Cytat:

http://pl.lge.com/prodmodeldetail.d...B&model=NOTHING
jest stary to jestes niezly gosc
Nie wiedziałem jaki masz model ;)

Cytat:

Napisany przez legion
P.s spokojnie ja nie jade na twoj ukochany sprzet jakim jest LG4163 tylko stwierdzam to co ja zauwazylem jezeli uwazasz ze LG to najlepszy sprzet to nic mi do tego bo ja cie niechce do niczego zmuszac sam mam LG i nie uwazam go za tragiczny sprzet wiec moja chyba opinia jest bardziej obiektywna niz posiadacza owego napedu ktory jak zawsze zachwala swoje myslac ze najlepsze :)

To rozumiem opinia kogoś kto nie ma tego napędu (i ma z nim styczność tylko okazjonalnie), jest bardziej obiektywna od kogoś kto ma ten napęd i korzysta z niego na codzień ;) Po za tym porównywanie napędu combo i nagrywarki dvd troszeczkę mija się z celem ;) Co z tego, że robi je ta samo firma... :)

Aha i gdzie pisałem, że ta nagrywarka jest lepsza od pozostałych, bo jakoś sobie nie przypominam ;)

to-ja 12.05.2005 21:21

W takim razie ktora z obecnych nagrywarek DVD ma najlepszy czytnik CD/DVD (R, RW i ROM - w tym podniszczonych)?

legion 12.05.2005 21:05

Cytat:

Napisany przez kpt.nemo
Ciekawa opinia, szkoda, że nie słuszna... Że twoje stare combo ma problemy z odczytem, nie oznacza wcale że nowsze modele mają mieć też takie problemy. Więc jeśli nie masz tego napędu, a więc możliwości jego obiektywnej oceny, to zachowaj swoje opinię dla siebie ;-)

Wiesz ze nie musze miec tego napedu wystarczy ze mialem z nim stycznosc i wyrazam swoja opinie w caloksztalcie jezeli dla ciebie ten model combo http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do...&model=NOTHING
jest stary to jestes niezly gosc :D
a opinia zebrala sie z caloksztaltu jak juz pisalem wystarczy ze pozyczam koledze plyty ktorych na swoim 4163 nie moze odczytac a takze ma problemy jak bierze z wypozyczalni jakies stare troche juz zniszczone plyty DVD i ja mam podobny problem jesli chodzi o lg:)

P.s
spokojnie ja nie jade na twoj ukochany sprzet jakim jest LG4163 tylko stwierdzam to co ja zauwazylem jezeli uwazasz ze LG to najlepszy sprzet to nic mi do tego bo ja cie niechce do niczego zmuszac sam mam LG i nie uwazam go za tragiczny sprzet wiec moja chyba opinia jest bardziej obiektywna niz posiadacza owego napedu ktory jak zawsze zachwala swoje myslac ze najlepsze :)

kpt.nemo 12.05.2005 16:24

Cytat:

i nie wazne czy rozmawiamy o tym modelu czy nie ale odczyt calosciowo lg jest nie zbyt ciekawy
Ciekawa opinia, szkoda, że nie słuszna... Że twoje stare combo ma problemy z odczytem, nie oznacza wcale że nowsze modele mają mieć też takie problemy. Więc jeśli nie masz tego napędu, a więc możliwości jego obiektywnej oceny, to zachowaj swoje opinię dla siebie ;-)

legion 12.05.2005 15:53

Cytat:

@legion
A od kiedy to masz 4163? :O ...a o takim tu rozmawiamy :idea:

nie mam 4163 tylko combo :) i nie wazne czy rozmawiamy o tym modelu czy nie ale odczyt calosciowo lg jest nie zbyt ciekawy :)

melag 12.05.2005 09:04

Cytat:

Napisany przez leolo
Jak to się stało, że nikt wcześniej nie dostrzegł niedostatków LG GSA-4163B w tym względzie i dlaczego wystawiono NEC-owi najwyraźniej niesprawiedliwą opinię ? Rzecz jest już pewnie nie do ustalenia. Mam w tym momencie pewną prośbę do wszystkich użytkowników tego forum: To, że jesteś użytkownikiem napędu x nie powinno czynić z Ciebie jego zagorzałego, bezkrytycznego zwolennika i zarazem przeciwnika posiadaczy innego napędu. W istocie dla nas wszytkich nie jest ważne czy będziemy użytkownikami napędu x czy y, istotne jest by sprzęt ten był możliwie najlepszym napędem dostępnym w danej chwili i forum to ma być miejscem, które każdemu z nas pozwoli obiektywnie dokonać tego najlepszego wyboru.
Pozdrawiam serdecznie.

Jak to się stało ?! :O Stało się dlatego że nie czytasz forum, to już było np. tu : :czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=20
Na przyszłość nie wyciągaj pochopnych wniosków, zanim nie zapoznasz się z tematem :bicz:

kataryniarz 11.05.2005 19:53

Napedy:

1. DVDRW LG 4163B
2. DVD LG 8163B
3. DVDRW Liteon 1653
4. DVDRW NEC 3520
5. DVD Asus x16
-----------------------
4 letnia plyta CDRW x10 Dysan mocno porysowana - z duzym przebiegiem :)
http://apswww.com/slawo/cdrw.jpg
1. OK
2. OK
3. OK
4. Czyta z bledami
5. Czyta z bledami
-----------------------

DVD-R Msonic x4 - 4 sesje po 1GB nagrane na 1653 i 1673
1. OK
2. OK
3. Czyta z bledami
4. Nie czyta
5. Nie czyta

W dosie oczywiscie zaden naped nie czyta :(
-----------------------

DVD-RW TDK x4 nagrana na 1653
1. OK
2. Nie czyta
3. Czyta z bledami
4. Nie czyta
5. Nie czyta
-----------------------

DVD+R Verbatim x4 nagrana na 4163B - troche porysowana
1. OK
2. OK
3. OK
4. OK
5. OK
-----------------------

To tyle z moich doswiadczen... jak widac opinie doswiadczonych uzytkownikow potwierdzaja sie :taktak:

Malo wiesz = masz problemy :idea:

leolo 11.05.2005 15:41

Witam !
Sprawa nieco się wyjaśniła. Przetestowałem kilka płyt CD-R i CD-RW na LG 4163B z biosem A102, a potem także A104. Testy te powtórzyłem na następujących napędach:
LG GCE-8520B-nowy niewiele używany CD-ROM
LG GCE-8240B-nagrywarka używana przez trzy lata do nagrywania i odczytu
SAMSUNG SC-152A-nie pierwszej już młodości ale używany niewiele
Chciałem jeszcze potestować na jakimś LiteOnie i ewentualnie NEC-u ale niestety się nie udało.

Uzyskane wyniki ustaliły następującą kolejność napędów ze względu na jakość odczytu płyt CD-R i CD-RW:

1. SAMSUNG SC-152A
2. LG GSA-4163B
3. LG GCE-8240B
4. LG GCE-8520B

Oto ogólne wnioski jakie wyciągnąłem z testów:
1. Zmiana biosu do najnowszej wersji A104 nie ma wpływu na jakość odczytu płyt CD-R i CD-RW w LG GSA-4163B
2. LG GCE-8520B to napęd, który ma problemy z odczytem nawet nieporysowanych płyt, które inne napędy czytają bez najmniejszego problemu. Absolutnie należy wystrzegać się tego modelu !
3. LG GCE-8240B czyta wyraźnie lepiej od LG GCE-8520B ale z porysowanymi płytami nie radzi sobie najlepiej
4. LG GSA-4163B to znowu postęp w stosunku do LG GCE-8240B ale z odczytem płyt porysowanych nadal duże problemy.
5. SAMSUNG SC-152A ten zwykły skromny napęd znokautował w odczycie LG GSA-4163B. Tam gdzie LG GSA-4163B widziała sektory uszkodzone, SAMSUNG SC-152A odczytywał je jako dobre, a tam gdzie LG GSA-4163B widziała sektory złe (nieczytelne), SAMSUNG SC-152A rejestrował jedynie sektory uszkodzone. SAMSUNG SC-152A jako jedyny odczytał bez problemu wszystkie dane z wszystkich testowych płyt !

Myślę, że ogólnie napędy LG odznaczają sie najwyraźniej słabą korekcją odczytu danych. Wątpię jednak aby mogło to być powodem reklamacji. Jest to spowodowane bądź specyfiką używanej w napędach tej firmy elektroniki wraz z towarzyszącym jej oprogramowaniem wewnętrzym, badź też jest to efekt charakterystycznej kalibracji układu mechaniczno-optycznego.
Tak naprawdę przekonujemy się ile jest wart nasz napęd wtedy gdy stawiamy przed nim trudniejsze zadanie niż odczyt nowej i pozbawionej uszkodzeń płyty. To, że nasz napęd czyta płyty nie świadczy o tym, że nie może tego robić lepiej, czego wymownym przykładem są moje doświadczenia.
Jakość odczytu CD-R i CD-RW przez LG GSA-4163B mnie osobiście bardzo rozczarowała. Nie zdecydowałem się na NEC-a właśnie ze względu na podobno słaby odczyt. Dziwne bo teraz czytając wątki na forum mam wrażenie, że NEC 3520 czyta lepiej niż LG GSA-4163B ! Jak to się stało, że nikt wcześniej nie dostrzegł niedostatków LG GSA-4163B w tym względzie i dlaczego wystawiono NEC-owi najwyraźniej niesprawiedliwą opinię ? Rzecz jest już pewnie nie do ustalenia. Mam w tym momencie pewną prośbę do wszystkich użytkowników tego forum: To, że jesteś użytkownikiem napędu x nie powinno czynić z Ciebie jego zagorzałego, bezkrytycznego zwolennika i zarazem przeciwnika posiadaczy innego napędu. W istocie dla nas wszytkich nie jest ważne czy będziemy użytkownikami napędu x czy y, istotne jest by sprzęt ten był możliwie najlepszym napędem dostępnym w danej chwili i forum to ma być miejscem, które każdemu z nas pozwoli obiektywnie dokonać tego najlepszego wyboru.
Pozdrawiam serdecznie.

kataryniarz 07.05.2005 20:25

@legion
A od kiedy to masz 4163? :O ...a o takim tu rozmawiamy :idea:

legion 07.05.2005 19:07

Cytat:

Napisany przez sampajo
Liteonie płyt nagranych przez LG i odwrotnie.

choc mam LG i Litka takich problemow nie ma ale co do odczytu LG to daje wiele do zyczenia obojetnie czy plyta zostal nagrana na liteonie czy nie :D

Briho 06.05.2005 16:43

Cytat:

Napisany przez Grz3cHu
u mnie tez wyprodukowana w Chinach, Styczeń 2005, firmware oryginalny A102

Tak czytam co piszecie i aż z ciekawości zajrzałem do obudowy, żeby sprawdzić jak to jest z tym u mnie :). Całe szczęście mój LG jest made in Seoul, Korea - grudzień 2004. Sam jestem strasznie ciekaw czy te problemy to właśnie z winy przeniesienia produkcji do Chin. Jeśli tak, to LG się nie popisało.

sampajo 04.05.2005 23:08

Cytat:

Napisany przez legion
ta wadliwa partaj :haha: chyba bardziej firma :)

co do firmy to ja osobiście nic nie mam miałem wcześniej zwykła nagrywarke LG 12/8/32 i paliła przez 3 lata bez problemu i z odczytami na innych kompa nie było problemu i chodzi do tej pory, mam obecnie LG 4163B i też jak narazie nie zauważyłem jakiś problemów :D, ale coraz więcej osób tutaj pisze, że ma problemy z odczytem na Liteonie płyt nagranych przez LG i odwrotnie.

legion 04.05.2005 22:22

Cytat:

Napisany przez sampajo
Widzę, że już drugi kolega zauważył jakieś problemy z odczytem może poszła jakaś wadliwa partia :), a nagrywarka gdzie i kiedy wyprodukowana??

ta wadliwa partaj :haha: chyba bardziej firma :)

leolo 04.05.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez sampajo
Wszystko na to wskazuje, że ten typ może tak mieć(chociaż ja jak narazie tego nie zauważyłem i obym nie zauważył ;)) -oto co pisze na płycie dołączonej do nagrywarki a dokładnie na owner's manuals:
"Czasami dyski CD-R i CD-RW zapisane w napędzie CD-R/RW mogą nie być czytane w innych
napędach CD*. Takie dyski, które nie mogą być odczytane, powinny być czytane w napędzie CD-R/RW,
w którym zostały zapisane.

Widzę, że jednak może być problem z reklamacją ze względu na kłopoty z odczytem CD-R i CD-RW. Ostatnie zdanie to perełka absurdu, stworzona przez producenta na wypadek "problemów wszelakich" w tej materii.

leolo 04.05.2005 15:01

Cytat:

Napisany przez sampajo
Z tego co mi wiadomo LG serwis działa bardzo dobrze i nie robią zbytnio problemów, chyba że wgrywasz bios nieoryginalny ;).

Najpierw potestuję dokładnie na biosie oryginalnym. Potem rozważę czy aktualizować bios czy od razu reklamować. Liczę też na to, że być może w najbliższym czasie pojawią się w tej sprawie głosy innych posiadaczy tej nagrywarki co pozwoliłoby określić czy jest to przypadek odosobniony, czy też jakaś większa wpadka LG.

sampajo 04.05.2005 14:50

Cytat:

Napisany przez leolo
Zastanawiam się czy warto ten nowy bios wgrywać z obawy żeby potem panowie w serwisie nie wymyślili, że aktualizacja została źle przeprowadzona i stąd wadliwa praca urządzenia. Chociaż pewnie można wrócić do starszej wersji biosu ? Zawsze jest jednak ta obawa, że coś pójdzie nie tak i z gwarancji nici.

Z tego co mi wiadomo LG serwis działa bardzo dobrze i nie robią zbytnio problemów, chyba że wgrywasz bios nieoryginalny ;). A aktualizacja jakby została źle przeprowadzona to już raczej by chyba nic nie czytało a nawet nie wykryło :) chociaż różnie to może być.

leolo 04.05.2005 14:46

Cytat:

Napisany przez sampajo
Spróbuj wgrać nowszy bios i potestuj a jak nie to reklamacja.

Zastanawiam się czy warto ten nowy bios wgrywać z obawy żeby potem panowie w serwisie nie wymyślili, że aktualizacja została źle przeprowadzona i stąd wadliwa praca urządzenia. Chociaż pewnie można wrócić do starszej wersji biosu ? Zawsze jest jednak ta obawa, że coś pójdzie nie tak i z gwarancji nici.

sampajo 04.05.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez leolo
Teraz zastanawiam się już czy od razu oddać LG 4163B do serwisu, czy też okaże się, że ten typ tak ma i nic więcej nie da się zrobić. W zasadzie jedyne co pozostaje to upgrade biosu
do wersji 1.04 (aktualnie mam fabryczny 1.02). Jakie są wasze doświadzczenia w tym względzie i co radzilibyście zrobić ?

Wszystko na to wskazuje, że ten typ może tak mieć(chociaż ja jak narazie tego nie zauważyłem i obym nie zauważył ;)) -oto co pisze na płycie dołączonej do nagrywarki a dokładnie na owner's manuals:
"Czasami dyski CD-R i CD-RW zapisane w napędzie CD-R/RW mogą nie być czytane w innych
napędach CD*. Takie dyski, które nie mogą być odczytane, powinny być czytane w napędzie CD-R/RW,
w którym zostały zapisane.
* Dyski zapisane przy użyciu napędu CD-R/RW mogą nie być czytane w napędach CD-ROM innych niż
wielokrotnego odczytu (zgodne z UDF).
Napędy CD-ROM wielokrotnego odczytu (zgodne z UDF) to:
1. Napędy CD-ROM, które odczytują przy niskim współczynniku odbicia.
2. Napędy CD-ROM, które obsługują Packet Write.
To samo napisałem w temacie Grzegorza!.

sampajo 04.05.2005 14:20

Ja mam z Chin również ale nie wiem dokładnie czy styczeń czy luty 2005 wersja box i jak narazie takich objawów nie zauważyłem. Spróbuj wgrać nowszy bios i potestuj a jak nie to reklamacja.

leolo 04.05.2005 14:13

Cytat:

Napisany przez Grz3cHu

Wygląda na to, że mamy nagrywarki z tej samej i niestety chyba wadliwej serii. Skoro u Ciebie na biosie A104 objawy są podobne to jego aktualizacja z A102 nic nie da. Potestuję jeszcze trochę różnych nośników, porobię wykresy w Nero
, zobaczę jak to wygląda w porównaniu z 1-2 innymi napędami i pewnie niestety będę musiał pomyśleć o reklamacji. Szkoda.

Grz3cHu 04.05.2005 13:58

Ceki 04.05.2005 13:35

To jest tak jak zaczynają oszczędzać i przenoszą produkcje napędów do Chin... i tu sie zaczynaja problemy, zaczyna ich być coraz więcej, ja zostałem przy orginalnym biosie A101 na razie nie potrzebuje nowszego bo wszystko chodzi :) od trzech miesięcy :) made in Korea - Seoul

leolo 04.05.2005 13:32

Cytat:

Napisany przez sampajo
a nagrywarka gdzie i kiedy wyprodukowana??

wyprodukowana w Chinach w styczniu 2005

sampajo 04.05.2005 13:26

Widzę, że już drugi kolega zauważył jakieś problemy z odczytem może poszła jakaś wadliwa partia :), a nagrywarka gdzie i kiedy wyprodukowana??

Grz3cHu 04.05.2005 13:11

Mam podobny problem z tym LG tyle ze z DVD a z CD nie testowalem jeszcze RW,ale tez plyty wypalane na litku!!
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...472#post456472 :czytaj:

leolo 04.05.2005 11:25

LG 4163B- porażka z odczytem CD-RW

Będąc u znajomego nagrałem na cd-rw kilka plików po kilkadziesiąt mega. Dla pełnej jasności znajomy ma combo LiteOna. Po powrocie do domu spotkał mnie srogi zawód. Moja świeżo nabyta nagrywarka LG 4163B odczytała z cd-rw tylko część plików, a i to odbywało się bardzo wolno. Kilku plików niestety skopiować nie udało się w żaden sposób. Cóż pomyślałem, rw nie pierwszej młodości więc pewnie to jej wina. Coś mnie podkusiło jednak żeby tę płytkę zabrać i dzisiaj w pracy na zwykłym cd-romie Samsunga x52 przetestować. I zawrzało we mnie. Nie tylko udało się odczytać wszystko, ale odbyło się to w tempie błyskawicznym, żadnego zwalniania i zero problemów. Teraz zastanawiam się już czy od razu oddać LG 4163B do serwisu, czy też okaże się, że ten typ tak ma i nic więcej nie da się zrobić. W zasadzie jedyne co pozostaje to upgrade biosu
do wersji 1.04 (aktualnie mam fabryczny 1.02). Jakie są wasze doświadzczenia w tym względzie i co radzilibyście zrobić ? Ja w każdym razie póki co czuję się trochę rozczarowany.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:14.