![]() |
a ja zapraszam wkrotce na mojego LinuxRoot'a, ktorego tematyka bedzie podobna do Twojego przypadku (ludzie poczatkujacy, nie wiedzacy jak sie do tego zabrac itd.),
mysle, ze do przyszlego weekendu wystartujemy.. (w tym dopadla mnie konwersja forum i jego konfiguracja.., wiec nie mialem czasu zajac sie portalem). pozdro ;) |
Ze swej strony polecam linnexos-a, bądź jego starszego brata Pclinuxos-a.
Prosty i łatwy w obsłudze. Nie ma problemów ze sterami do kart nvidii i ati. Do poczytania i sciagniecia: http://www.linnexos.pl/ Na wyżej wymienionej stronie jest forum. Łatwo, więc można się dopytać. Również, na forum mandrivy mozna pytać o linnexos-a. Pozdrawiam Adach |
@mgit
możesz jaśniej jestem niewyobrażalnie zielony w temecie Linuxa kiedyś troche u kumpla widziałem ale dawne dzieje |
żeby gry z windows chodziły na linuxie cza ci codege+wine + zainstalowane stery od grafiki w Linuxie
jest Mandrivia 2006 Live coś ala knopix do zassania ze strony producenta |
sorry żę odświeżam stary już temat bo 05.2005 ale mam kilka pytań odnośnie linuxa
po I gdzie moge znaleźć Knopixa bądź pdobny system chodzi o taki co chodzi z płyty po II na emulku chyba widziałem emulator na lina żeby chodziły gry z Wina po III naj lepszy fajniejszy ładniejszy i najprostyszy w obsudze już skonfigurowany lin skąd moge go wziąc możecie dać linka (przecież to nie piractwo sys. jest darmowy) a i poradnik obsługi taki skrócy co i jak miej więcej pzdr |
minęło troszke wiecej czasu niz napisałem w moim poprzednim poście ale juz jest, MANDRIVA LE 2005 działa :D
jak na razie jestem zadowolony, wiekszych problemów z obsługą nowego OS nie mam. na razie jedyny powazny problem z linuxem był śmieszny, dlaczego?? juz tłumacze gdyby podobny problem przytrafił mi sie w windowsie rozwiazałbym go w 3 minuty, ale juz na linuxie wyłaczyło mi sie logiczne myślenie i troche czasu zajeło zanim wyczaiłem ze mam właczony firewall, który blokował cały ruch mojej sieci www, ftp, wszystko (( ale juz pierwsze koty za płoty ;) zobaczymy jak bedzie dalej układała sie moja przygoda z linuxem pozdrawia linuxowy neofita ;) kontestator |
Linuxowi mówie(narazie) nie bo:
1.Nie moge zainstalować cd-romu podpiętego przez PCMCIA 2.Nie ma głosu :) 3.Nie mogę połączyć laptopa(linux) ze stacjonarnym(xp) kablem LPT :) |
Cytat:
oczywiscie http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=340235 chodzi o niedostswanie sterownikow do polskich realiow :) wszystko tu jest |
moja przygoda z linuxem hmmm właśnie się zaczyna, ściągam mandake10 na dvd za 14 godzin będe instalował:]
a póki co czytam faq'i i czekam na zdziwioną minę brata kiedy zamiast WIN XP załaduje mu sie Linux || peace PS coś czuję, że napisze jakiegos posta dot. problemów z konfiguracja pingwina, a może nie :> |
Cytat:
bo mam od niedawna radka 9600 pro |
Cytat:
można też emulować programy Mac-a i Amigi nie zaprzeczam jednak, że te komputery będą wymagać nieco więcej zachodu (przynajmniej na początku użytkowania) niż pecety, których wszędzie pełno i każdy wie co i jak jednak potem jak już wszystko będzie działać tak jak chcemy to satysfakcja z użytkowania maszyny będzie wielka do tego mam raczej pewność, że ktoś kto kupuje coś takiego ma także peceta, więc w razie potrzeby korzysta z niego Cytat:
|
Cytat:
Gdyby rynek opanowała Amiga, wszystko byłoby pisane głównie pod nią...gry/programy/itd... A tak co...wykrwawie sie na nią i co dalej... ;) A ja ciągle mówię sobie, że naprawie kiedyś moją A500. Całe pudło dyskietek a amisia w idealnym stanie, tylko coś grafika nawaliła - z tego co sie dowiedziałem usterkę da się naprawić za 50zł :D Ale nie bede dawał jej w obce łapy :D |
Witam :piwo:
Cytat:
wszystko jest kwestią chęci i kasy :taktak: proponuję pooglądać najnowsze modele Pegasusa (Z9) - http://www.efunzine.com/efnz.php?a=p...0d8465fb724fd0 oraz Amiga One (Red MicroA1) - http://www.efunzine.com/efnz.php?a=p...0d8465fb724fd0 na Pegasusie jest standardowo instalowany system MorphOS, a na A1 AmigaOS4 (prerelease) lub LinuxPPC, więcej o tych systemach jest tu : http://www.pegasos.pl/?peggy=4 a jak się nie ma się funduszy to można uderzyć w to : http://www.efunzine.com/efnz.php?a=p...0d8465fb724fd0 :) aby było śmieszniej, wszystko dostępne u nas za pośrednictwem netu :wow: pozdrawiam |
Cytat:
a linux tez by byl, ale swiat bylby piekniejszy. Zawsze manie dziwilo jak taki gigant jak commodre dal sie wywalic z rynku. |
Cytat:
nie byłoby MS tylko Commodore, nie byłoby Billa Gates'a tylko Toronto Jack Tramiel ;) nie byłoby windowsa tylko Workbench ?? :D |
Cytat:
zeby nie gates nie siedzielibysmy przed PC tylko zarlibysmy jabłka i tyle, jak nie gates to kto inny. |
Cytat:
PS Szkoda, że ja wykopali z rynku, Amisia swego czasu miałą dużą przewagę bo miała "okienka" a do PC trzeba było umieć skomplikowana obsluge. PC wygrał otwartą architekturą. |
Ja planuje zainstalowanie Linuxa jus od jkaichs 5 lat :D i jeszcze mi sie jakos nie zebralo:)
Po drodze zdarlem prawie wszystkie Windowsy Wygladalo to tak:: Windows 95 - no fajnie cos nowego Win98/98SE/ME - nieporozumienie Win2000 bylem bardzo zadowlony ze stabilnosci pierwszy windows ktory sie malo zawieszal (musze zaznaczyc ze wykasowalem go tylko ze wzgledu na pojawienie sie XP) Win XP - najdluzej dzialajacy u mnie system ponad poltora roku bez formata (nic dziwnego skoro oprarty tak samo jak Wn 2000 na Technologii NT) Win2003 - od ok roku - na poczatku troszke pracy ze skonfigurowaniem ale jesli ktos ma jako takie pojecie o komputerach to nie bedzei mil wiekszych problemow z konfiguracja (zreszta chyba nie musze tego mowic niektorym uzytkownikom) Teraz czekam na Longhorna ale to pewnie po wymianie procesora na x64 zobaczymy A co do linuxa mam nadzieje ze uda mi sie w niedlugim czasie zainstalowac ale nie mysle zebym zrezygnowal z wimdows przynajmniej w niedlugiej przyszlosci: 1. nie chce mi sie szukac odpowiednilow programow ktore jak mozna sie domyslec mam wszystkie na Windowsa 2. W domu mam 3 komputery i Laptopa wiec jednen inny system oznaczal by porblemy i problemy z ktorymi nie mam zabardzo czasu i checi walczyc (windowsy same w sobie dostarczaja ich wystarczajoco duzo czasami ;)) A tak wogole to mowcie sobie co chcecie ale gdyby nie Gates i Windowsy to przwdopodobnie nie siedzielibyscie dzis przed komputerem. Juz napewno nie przed tak wydajnym. |
Cytat:
ale razcej nie system sie zawiesza tylko komputer ... zycie :D |
Cytat:
|
Cytat:
PS. MDK jest znany ze zwisow - polecam Aurox'a |
wiecie co wam powiem... to czy sie system da zawiesic czy nie to kwestia umiejetnsci i szczescia, ja potrafie zawiesic nawet czysty system patrzac w monitor - tak samo win jak i lin. pwiem jedno, p 15-20 godzinach pracy linux nadaje sie wciaz do pracy, ale win juz jest przerobiony, bez wiekszej ilosci pamieci i szybkiego prcesora tylko pnowne uruchmienie. jedynie t mnie przekonuje do linuxa no i mze jego cena (cale 9h na dvd - 3.5GB)
kozystam z obu, i oba maja mnostw zalet i wad - poprstu dla mnie wada moz byc to c dla kogs innego jest zaleta. komputera uzywam do surfowania w isieci, sluchania muzyki, ogladania filmw, kopiwania i nagrywania filmow i czasem do gier(na bie platfory dostepne sa wersje) musze powiedziec ze wole linuxa, ale bez win nie da sie obejsc. Jedynym sposbem na stwierdzenie ktory lepszy jest wyprbowanie obu i decyzja na podstawie własnych doświadczeń to tyle, dziekuje za wysłuchanie ide spac bo za fajnie sie kreci :piwo: |
No i zaktualizowałem przed chwiką mojego linuksa (10.1 -> Mandriva)
Troche to trwało (55 min), to co rzuciło się na początku w oczy to upiększony instalator :D Po aktualizacji musiałem zaktualizować bootsektor w moim Windowsowym BootMenu :D Tak dodam, że pod Linuksaowa Opera ciekawiej widać formatowanie forum. TO co mnie zdziwiło po instalacji to były systemowe fonty, dużo krzaków, chwilowo pozmieniałem wszystko na Times'a. Kolosalnych zmian nie widze, odkryje może jak podłubie :D Ciekawskim zrobiłem pare zrzutów. Pierwszy zrzut przedstawia jeszcze wersje 10.1 z uruchomionym TotalCommanderem || Drugi - Moja wyklikana Opera, jeszcze raz thx za kliki Trzeci - centrum sterowania Czwarty - Kadu i amaroK Piaty - OpenOffice Szosty - K3b :D http://img108.echo.cx/img108/681/zrzutekranu13gn.th.pnghttp://img159.echo.cx/img159/1337/zr...anu23ky.th.pnghttp://img75.echo.cx/img75/8647/zrzutekranu34yd.th.pnghttp://img230.echo.cx/img230/2540/zr...anu45mv.th.pnghttp://img224.echo.cx/img224/5530/zr...anu50hc.th.pnghttp://img214.echo.cx/img214/2917/zr...anu63cu.th.png |
|
Cytat:
|
Fajna dyskusja sie zrobiła :)
Ja powiem tak, najlepiej na kompie mieć jedno i drugie jednocześnie...bo na samym linuksie niebardzo się da i to w domu. (ntfs/swap/ext3) Choćby z przywyczajeń czy zbiorów. Porównywać linuksa do windows...to zostawiam dla hardcore'owców. Jedno i drugie można bezproblemowo zawiesić... Wydaje mi się, że admin zarządzający 10cioma serwerami na linuksie będzie pracował wydajniej... Jedno i drugie ma mase błędów/dziur nic nie jest doskonałe - cały czas coś jest łatane (inaczej nie byłby nowszych wersji ??) System windows 98 jest stary, "na swój sposób stabilny", ale duużo mniej niż dzisiejszy XP, o ile pamiętam MS kończy wsparcie dla win98. Do dzisiejszych wymagań tym okenkom wiele brakuje, odzwierciedla się to też na stabilności. Czasem są niespodzianki choćbyś nie wiem jak dbał o system to coś mu odbije... Ja przeinstalowywuje windows około co pół roku, nie dlatego, że nie dbam tylko z rutyny abym nie miał jakiejś niespodzianki (choć na niespodzianki robi się automatycznie backup co tydzień ale to inna sprawa). Linux dla niektórych wydaje się szybszy bo zwykle mniej programów pracuje w tle niż w windows, polecam zobaczyć na dole po prawej ile tego siedzi :D Windows jest łatwiejszy w obsłudze... (wiele pytań było - jak zainstalować ten program z końcówką tar.gz ??, co to gcc ??), windows instalujesz i masz... linuksa trzeba troszkę dopieścić (choćby sterowniki ati...bo windows - klik, klik i już a w linuksie trzeba się troszkę pobawić). Chwilowo tyle miałem do napisania ;) |
U mnie z Linuxem to jest różnie, czasem na nim siedzę, coś zawsze porobie, ale częściej jestem pod windą.
Z mandrakiem 10 miałem niezłe jajca, więc trudno będzie mi się przekonać do Mandrivii. Od siebie polecam Ubuntu, albo Debiana Sarge (w sumie to prawie to samo :P) - to są naprawde porządne dystrybucje. A tak jako ciekawostkę podam info, że Ubuntu teraz zajmuje pierwsze miejsce w serwisie http://distrowatch.com/ , dodam ze po dlugim panowaniu na tym miejscu Mandrake'a ;P Ciekawe czy Mandriva wycycka z pierwszego miejsca Ubuncika ?:D |
Cytat:
|
Cytat:
Linux jako linux. Linux jako dystrybucja Mandrake Czy moze srodowisko graficzne? itp. Bo jest duza roznica. Cos mi sie wydaje, ze jednak jest to wina jakiegos oprogramowania a nie samego linuksa. |
tak to czytam co tu piszecie.... i tylko jedno moge powiedzieć, że jest to typowy stronniczy bełkot ludzi którzy zatrzymali się na systemach marki microsoft o oznaczeniu 98 i niezależnie od faktu że technologia się zmienia oprogramowanie też to dalej mają klapki na oczach i widzą napis windows 98/zwis/format c: i podobe.
Co wy robicie z tymi systemami ,że wam chodza miesiąc bo mam wrażenie, że raczej więcej tutaj jest tzw ******enia niż konkretów nie wspominając o udolności/nieudolności użytkowników. To nie o systemie źle świadczy, że wytrzymuje miesiąc (mowa tu o systemach opartych na technologii NT) lecz o jego właścicielu. Zgodzę się z dwoma argumentami na korzyść linuxa pierwszy to to że jest darmowy(bardzo silny argument), a drugi to to, że lepiej się sprawdza w środowisku serwerowym. A bajki o stabilności już naprawdę robią się nudne. Potrafię zdobyć się na szacunek ale dla osób które potrafią dostrzec zalety i wady zarówno linuxa jak i windowsa ale mam wielką pogarde dla osób śliniących się w niebogłosy jaki to linux cudnym systemem jest natomiast jak to im się windows zwisami we znaki dawał. To jest istna paranoja. Sam zakupiłem windowsa z prostej przyczyny.. linux do pracy się nie nadaje. Oczywiście wściekam sie na politykę cenową Microsoftu jak i kwestię dotyczącą licencji OEM ale uważam że w2k jest ich bardzo udanym produktem który nie miał na celu trafić do grup stawiających na rozrywkę. Później pojawił się Xp z marketingowym wybrykiem zwanym luna i innymi pierdołami ze słynną aktywacją w wersjach OEM włącznie. Ale to co tutaj czytam odnośnie porównania obu platform to jest dziecinada. Większośc szczyci sie legalnym systemem no ok ale gdzie reszta? gdzie te multimedia gdzie te filmy. TO taka pozorna legalność. Ja zakupić system musiałem ze względu na pracę przy komputerze a nie z wielkiego uwielbienia do Microsoftu. Ot po prostu aplikacje które potrzebuje działają albo pod Windows albo Mac OS. Prawdę mówiąc po tym jak oczytałem się na temat licencjonowania ich produktów zbrzydło mi wszystko co tej firmy dotyczy i jeżeli by mi przyszło platformę kiedyś zmienić to głównym powodem było by dla zasady zrezygnowania z ich produktów i chamskiej polityki firmy względem klientów. Nadal linuxem bawią sie tzw. grzebacze których fascynuje ustawianie, poprawianie, dopracowywanie itd itp a normalny użytkownik nie ma czasu na babranie się w tym wszystkim. Lub też firmy chcące do minimum zredukować koszta. Więc panowie trochę obiektywizmu i krytycyzmu pod swoim adresem bo jak już mówimy o stabilności systemu to niebieskiego ekranu nei widziałem dobre 3 lata a tyle samo pracuje na moim W2K i uwierzcie mi nie oszczędzam go. Najważniejszy jest rozsądek i logika a nie póxniej bezpodstawnie bluzgać że to mi się dzieje że tamo mi się dzieje bo to jest tylko i wyłącznie obraz danego użytkownika. pozdr. |
Cytat:
A Co do tej ilości kodu to pisałem z pamięci. Więc mogłem troszeczke zawyżyć. Co do stabilności np. MDK to kilka osób pisało ,że czasami robi zwiechy i nic tylko restart pomaga. U mnie XP się ani razu nie zawiesił :> Nie jestem zwolennikiem ani windy ani lina. Ale dla mnie Windows wygrywa narazie z Linuchem jako system dla przeciętnego użyszkodnika. Więcej oprogramowania, bardziej multimedialny. Choć może niedługo lizne Linux'a ale to nie zmieni faktu że XP będzie jako pierwszy:P:) Pozdro |
ja tez sie przenioslem 4 dni temu na linuxa :D nawet mi sie podoba , prawie ak jak widowz :D
pozdrawiam |
Ja już od ponad miesiąca planuje przesiadkę na Linux'a - czekam tylko na new HDD i ... :)
Przygodę z Linux'em czas zacząć ;p |
3 powody istotne:
1. Bezpieczeństwo. 2. Niezawodność. 3. Open source. Dlatego wole Linuxa. |
Cytat:
|
Cytat:
wlasnie ja tez tak postapilem - prawie zadne obeznanie z tym systemem i tylko ciekawosc i jeszcze raz ciekawosc. Tak formalnie mam zainstalowany(osobista instalacja nie przez znajomego :fiu: )MandrakeLinux 10.1 PowerPack....no i zassalem 4 cd Mandrive-Linuxa. No i tyle jak na razie sukcesow z linuxem...bo samych poleceń to jeszcze dlugo nie opanuje,a kompliacje jadra(linuxa oczywiscie ;) ) to dla mnie kosmos... |
Cytat:
|
Dlaczego linux? - Bo tak jest zabawniej :D
Wybacz andy ale musze: Cytat:
po2 Windowsa uzywa nie 95% userow a 58% potem linux zajmuje 21% rynku reszta to MacOS i inne unixy. Najnowsze prognozy mowia ze jezeli ekspansja linuxa nie zwolni to przejmnie on rynek przed 2010r. po3 na linuxa wyszlo zaledwie 20% mniej wirow niz dla win tylko ze jak linux jest dobrze skonfigurowany a user nie siedzi na koncie ROOT to wirus moze sobie podzialac najwyzej do restartu systemu. |
Cytat:
Dlatego właśnie MDK (ciekawe, jaki skrót ma Mandriva teraz? ;)), RedHat itp to dla mnie multimedialne distros ;) |
Cytat:
chyba ktos ma ATI ;) przynajmniej ja tak miałem na radku :D |
takie samo zdanie mam jak Bartez@ ...
linux uzywam kilku lat ale tylko jako serwer ... KDE zainstalowalem kilka razy tak do oblukania linux'a kocham za linie polecen, skrypty, conf'y ... miod z boczkiem zycie :D |
w linuksie klawikord i i-net działa jak należy :) ostatnio pod XP zaginęła literka ć!! jest c, są inne znaki diakrytyczne a ć niema!!
donośnie i-net'u pod XP chodzi jak by chciał a nie mógł. poczta się nie odbiera, azor ledwo dyszy i ogólnie kibel a pod linuksem chodzi jak strzała. żeby było smieszniej w obu systemach do poczty używam Operowego M2 i pod XP padlina a pod linem OK :) P.S. Oba systemy maja wszystko poustawiane tak samo |
Cytat:
No ale fakt, linuksa da się zawiesić... Ja nie lubie choinki na żadnym sys...zawsze używam któryś z domyślnich styli KDE :) |
Linuxa uzywalem przez ponad 2mies.
ale to jest bez sensu... po co sobie rwac wlosy z glowy Billy Boy odemnie kasy nie dostaje, bo mam pirata. Linuch sie nie zawiesza? Za kazdym rezem jak wsadzalem mp3 do tego pseldo winampa to nawet kursor przestawal dzalac, a jedyny przycisk dzialajacy to byl reset. Madrake (bo taki mam) wyglada jeszcze bardziej kuglarsko i ma wiecej wodotryskow niz Xp za wszystkimi "dodatkami" - kalendarzyki i inne teamy Wiem, ze kiedys bedzie sie trzeba przekonac, ja jednak podejscie #1 oblalem. |
Cytat:
linucha uzywam okazyjnie.... ot tak dla egzotyki ;) jak to wyglada i z czym to sie je ;) z czasem sie moze przeniose....... ps. wkurza juz mnie to mowienie o "niezawodnosci" i "stabilnosci" linucha.... mowicie chyba nie o linuchu tylko a jadrze? ;) bo cala reszta jest taka jak ja ktos napisze, a z doswiadczenia wiem ze nie wszyscy pisza bezblednie...... i co z tego ze jak mi cos przywiesi to sobie dam killa i juz po sprawie? a w xp - ctrl-alt-delete i mam to samo... zadna roznica + niezaprzeczalna wada linucha - niekompatybilnosc wersji w dol..... cos co kiedys dzialalo po zmianie jadra na nowsze albo zmianie wersji biblioteki moze okazac sie na smietnik itd. |
Cytat:
format c: jest to najważniejsza komenda, system musi ją zażywać systematycznie jak narkotyk :P PS. Jak doszedł vat na neta to mi zaproponowali albo będę bulic 49 zł i bedzie trafer 7-10 kB/s albo będę bulić 60 zł i zostanie transfer 14 kB/s + dodadzą mi 1 kB/s więcej |
Cytat:
Start/Uruchom/command cd.. cd.. tree D: dir exit To była konsola MS :D |
Cytat:
Poza tym zabawa z konsola wydaje mi sie ciekawa i interesujaca :) pozdro ;) |
Cytat:
Ja mam pakiet (w LAN) niby 64kbps, za 49pln a doje jak widzisz 50-70kb/s, Teraz wszedł VAT i zaproponowali mi podwyzke ceny - ale nie za frajer :) bo podbiją pakiet z 64kbps na 128kbps (zacieram rączki ile na tym pociągne) za 49+VAT :D jak widać da się... no ale to zależy od tego kto siedzi najwyzej |
Cytat:
Co do cierpliwości to mam i to dużo :D raz kompa nie wyłanczałem trzy tygodnie żeby zassać pewien plik => a potem było upomnienie admina na piśmie o zapychaniu łacza :P PS. Narazie mam 49% zassane może za dwa dni już będzie :D |
Cytat:
Oreintuje się w RedHacie/Fedorze/MDK/Auroxie... :) To na pewno się różni... taki prosty przykład: rpm/deb - wogóle z czym innym to sie je Ale dalej się nie zgadzam że MDK jest podobny do Windows... Możesz bardziej to uzasadnić ?? co chcesz powiedzieć przez podobieństwo, fakt ma auto-montowanie i bawić sie nie trzeba no ale to wg. mnie plus :D Porównując Windows przy MDK to anorektyk jest ;) |
@Patrix
Nie mówię o Mandrake'u (Mandrivie, czy jak to się teraz zwie) - to wiele od Windowsa się nie różni. Zainstaluj sobie Slacka, czy Debiana i wtedy zobaczysz, o czym mówię ;) |
Cytat:
Podobnie zresztą było z FireFoxem - stał się popularny, więcej ludzi zaczęło się mu przyglądać i od razu znaleźli kilka luk ;p |
Cytat:
a przed aktualizacją musze zrobić jeszcze kopie 10.1 ;) Cytat:
oto poprawiona wersja: Cytat:
Bill nie zintegrował z Windowsem pakietu Office :D, brak kodeków.... (raczej ubogo, bo IE i WMP odrazu wywalam...) W Linuksie masz OpenOffice, kodeki.... (tego softu jest masa) Cytat:
Serwer - to jest oczywiste :D |
Linux na serwer - jak najbardziej. Desktop - jeszcze nie, ale już jest coraz lepiej. Co ciekawe, jest to opinia mojego znajomego - zapalonego linuksowca :)
Jeżeli chodzi o szybkość, stabilność itd, to weźcie pod uwagę to, że instalując linuksa macie prawie goły system (nie licząc oczywiście jakichś multimedialnych distro). Użytkownik instalujący Windowsa ma domyślnie masę programów (potrzebnych, czy nie to już temat na inną dyskusję). IMHO pod względem wydajności i stabilności W XP niewiele już brakuje do porządnie działającego systemu. Jeżeli ktoś ma w miarę stabilny komputer, nie instaluje każdego dema, jakie wpadnie mu pod rękę, patrzy, gdzie klika, to jest ok :) Mój XP wytrzymał 8 mc-y i zmieniłem go tylko z powodu wymiany dysku. |
Cytat:
Pozdro ;) |
Hehe, wlasnie przed chwila zawiesiłem linuksa. Programisci cos niedopracowali mplayera. Otóz postanowilem sprawdzic co sie stanie gdy w trybie tekstowym odtworze... film - otoz przy tej operacji mandriva zaliczyla totalna zwieche - zero reakcji na jakiekolwiek skroty klawiszowe. Oczywiscie cale zdarzenie mialo miejsce w trybie unit 3.
|
Linuksa nie używałem nigdy w życiu ale planuję instalację owego systemu w najbliższej przyszłości :)
A dlaczego? Z ciekawości - jak dotąd nie słyszałem złego słowa o tym systemie, chciałbym więc zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Tym bardziej, że jedyny mój kontakt z Linuksem, jak do tej pory, to oglądanie screenów ;p Poza tym jest darmowy a co do gier - ostatnio w ogóle nie gram. |
A ja dodam kilka swoich opinii. Od razu napisze że nie chce wojny:)
Cytat:
Linux jest za free i to jest jego dużym atutem. Co do innych rzeczy jak szybkość czy stabilność niech wypowie się ktoś używający obu systemów. Pozdro P.S. Napisałem sowja opinie i nie miała ona na celu obrazy nikogo ani niczego. |
@Patrix jak możesz to podaj mi linka do tej wersji co ściągałeś :taktak:
EDIT: Już mam :) |
Patrix i co? jak wrazenia z mandrivy? [strasznie nie podoba mi sie ta nazwa.. nc]
pozdro ;) |
Linux - bo chce Billowi zrobić na złość :P
OpenOffice - bo chce Billowi zrobić na złość :P I wiele innych programów aby dokopać Billowi :D @mgit "Za tydzień szczęśliwy posiadacz Mandrivia Linux 2005 Limited Edtion na DVD 44% zassane" Jakie masz łącze, że za tydzień ?? :) Masz Ty cierpliwość.... Mi sie ta płytka w 11h w nocy ściągnęła ;) |
glupie pytanie, spojrz w druga strone - mam linuksa - system szybki, darmowy, stabilny - po co mi windows? :), a do grania mam xbox'a
gdzies widzialem tekst w rodzaju: "linux - konfigurujesz kilka dni - uzywasz przez cale zycie" i zupelnie sie z tym zgadzam... pozdro ;) |
Ja Linuxa używam, bo:
1) jest za free => czyli mam legala 2) wygląda ładniej niż Windows 3) przynajmnie coś nowego 4) nie cza go reinstalwoac co miesiąc 5) nie ma na niego virusów 6) bezpieczny, szybki 7) jest ciekawy 8) daje dużo możliwości => w przeciwnieństwie do windows'a 9) daje dużo satysfakcji gdy po kilku tygodniach zacznie wkońcu działać to co nie działało => czyli java sun :P 10) Gram bardzo żądko, ostanio miałem nową grę jakieś trzy miechy temu więc Linux jets dlamnie idelany :) Windows trzymam na dysku bo: 1) na Linuxie nie działa MPAS => czyli program do wrzucania plików do telefonu Sagem 2) czasami cza pograć Dlatego tez dla Windy przeznaczam raptem 15 GB |
Linuxa używam bo jest darmowy, bardzo stabilny, nic sie nie wysypuje tak jak to miałem w Windowsie. Jest bezpieczny i szybki.
W gry i tak nie gram bo nie mam na to czasu, więc po co mi Windows ??? |
Bezpieczeństwo:
W kodzie Linuxa znaleziono 980 błędów, a w Windowsie ok. 5k :wow: Stabilność: Nie wiem bo jeszcze Linuxa nie instalowałem, ale mam nagranego :D Legalność: Masz Linuxa za free i się nie boisz, że zaraz będzie nalot policji :) Szybkość: Tutaj mozna smiało powiedzieć, że Linux pracuje szybciej niż Windows :D |
Dlaczego Linux?
Witam!
Widze ze coraz wiecej osob jest zainteresowanych, badz juz uzywajacych Linuxa. Zastanawia mnie po co? Dlaczego instalujecie ten system zamiast uzywac Windowsa? Co prawda jest jakis emulator do uruchamiania programow windowsowych ale watpie czy wszystko obsluzy, a co z grami? Co jest w tym systemie takiego ze tak chetnie chcecie go instalowac? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:09. |