![]() |
Proponuje temat zostawic na rowery a nie akcesoria do niego :)
http://forum.cdrinfo.pl/f5/dyskusje-...ml#post1317637 |
kumpel małżonce na fejsa podrzucił ;)
|
byłem w Lidlu - z rzeczy rowerowych zakupiłem sakwę z kluczami (znów dzięki Demek) - jestem zadowolony, spełniają swoją funkcję choć może są lekko nieporęczny przy kręceniu inbusami, ale cóż tam ;)
jest jednak problem (aby nie było tak kwieciście) - nie pasują mi letko pod siodełko :P |
Cytat:
|
Ciekawe jak na śniegu się spisuje.
|
oponki pewnie drogawe :D
|
Proponuje poczytac! Po asfalcie jezdzi sie normalnie tyle, ze glosno :D
@andy Jezdzi po piachu. |
Przy takich oponach, to powinien jeździć po wodzie.
|
chyba tylko piach i teren bo asfalt chyba by zabił na takich oponach...
|
Szczególnie na piachu ;-)
|
Popraw te siodelka bo jak patrze na twoje to juz mnie jaja bola ;-) Przod obniz zeby siodelko schodzil lekko w dol.
Takie balony tak dzialaja, jak amor, jak sie przejechalem na fatbiku to uczucie jak dobry rower z pelna amortyzacja :D http://fat-bike.com/wp-content/uploa...er-fatbike.jpg (foto pogladowe) To juz po wszystkim jezdzi. Kiedys uwazalem te rowery zo glupi wymysl ale mozliwoscie w terenie miazdza. |
Zobaczyć taki rower w nocy - BEZCENNE!
|
gratulacje! szerkosci :)
aha - pozycja na holendrze tez bylem zachwycony na poczatku szybko mi przeszlo z uwagi na inne wady takiego roweru wynikajcace z obfitosci kraweznikow i braku rownych drog rowerowych w naszym pieknym kraju ale to juz zalezy od tego, gdzie sie jezdzi - bo pozycja faktycznie jest niesamowita :D |
Ilość załączników: 1
Pierwsza jazda za nami ...
z "nowości" źle zamontowałem sztycę siodełka ... tył na przód ... i jest letki masaż d.u.p.y. k***a fotka z wieczora co do właściwości jezdnych to: - na holendrze zaj... pozycja siedząca, ogólnie fajnie się go prowadzi - na "kruzerze" - amortyzacja oponami miażdży, pozycja też niczego sobie, choć jeszcze muszę poregulować co nieco :P fotka z wieczora BTW Dzięki @Demek toast2 |
Zaj...ty ten RC500!!
|
Cytat:
jakoś dogrzebuję się do dna :party: |
Ten bobo z lewej to gdzie ma dodatkowe kółka? :P
|
Ilość załączników: 2
poprawiam się w kwestii unboxingu ;)
na razie foty "piwniczne" ale są :P BTW wolę samochody składać niż rowery ... k***a |
Raczej Tajwan niz Chiny. To oni sie wyspecjalizowali.
|
@demek Kross ma podobnie z tego co czytałem. Ramy własnego projektu ale spawane przez najliczniejszych na świecie.
|
i już ... tak to jest ... wspieram Polsko-Chińską współpracę składaczo-handlową :P
O! |
Akurat Romet o ile robia im te ramy skosnoocy o tyle sami je chyba projektuja. Na prozno szukac gotowych ram w katalogu...A wysokie modele MTB to juz w ogole hit.
Polak czasami potrafi :D |
Romet? To te chińskie, co strasznie ciężko jeżdżą. :P
|
@icemac powinieneś poszukać pracy jako ktoś*do "unboksingu" produktów - świetnie się do tego nadajesz :P Te emocje!
|
Ilość załączników: 2
Rowery doszły :jupi: oba Romet oczywiście - nie wierzyć w pudełka ;)
nas razie fot tyle :P auto składam - takie priorytety ... |
Nie ma zakazu sluchawek.
Pykniete z moto defy |
Ja odkad lata temu zostalem kierowcą zupełnie zmieniło mi się patrzenie na wszystko jadąc rowerem,
ale drutów w uszach nigdy nie miałem. Szkoda aby andy się o tym przekonywał sam. Jak trafi na dobrą bagietę to mu wystawi mandat za to. |
Nie przekonuj go :) Madry Polak po szkodzie - jak tak chce to mu nie przeszkadzajmy ;-)
|
Wlasnie... a tak to słychać, że coś jedzie i widzisz przeszkode przed soba, wtedy możesz zjechac i zaczekac moment.
Ten moment moze Ci oszczedzic polamanego kregoslupa, demek pisal o osobówce... a teraz sobie to przerzuć na sytuację ciągnika z naczepą... taki mija Cię chwile dłużej :P |
Cytat:
Sam dojdziesz do wniosku, ze duzo latwiej bedzie uniknac pewnych sytuacji. Dam Ci prosty przyklad. Jedziesz w sluchawkach, mija cie ktos za blisko ale nie na zyletki a pol metra, odbijasz w lewo bo dziura. W ramach uprzejmosci kierowcy zostaniesz przewieziony na masce ;-) Marne pocieszenie skonczyc polamanym w szpitalu mimo, ze to byla jego wina. |
Taka już jest natura ludzi. Doświadczenie duuużo skuteczniej wpływa na zachowania, niż perswazje.
Nie zawsze i nie wszyscy mają jednak szczęście, by ta nauka nie kosztowała zbyt wiele. |
Wiesz ja rozumiem doskonale o co chodzi. Bez słuchawek "szok i niedowierzanie" jest zapewne mniejsze w takiej sytuacji, jednak wątpię że zrezygnuje z nich ;) Prędzej będę słuchał ciszej niż*całkowicie je zdejmę. Wybacz ale w słuchawkach jeździ się o wiele przyjemniej ;)
|
Spokojnie, po pierwszej akcji w sluchawkach i bez sluchawek dojdziesz sam do pewnych wnioskow. Szkoda klepac w klawiature, sam sie przekonasz o czym mowie za jakis czas :)
|
Mijanie na gazetę*i tak będzie. *****i na drogach nie brakuje.
|
Mamy racje. Szybko sie o tym przekonasz jak ci pier.do.lec jakis przejedzie na grubosc gazety obok kierownicy
|
Jak przeczytacie kiedyś o mnie w Uwaga TVN lub podobnym programie, to znaczy że mieliście racje :P ;)
|
Zgadzam sie....jak juz slychac to tylko prawe ucho a lewe nasluchuje....
|
Na rowerze trzeba mieć uszy i oczy dookoła dupy, a nie muzyki słuchać...
|
@Patrix cross jest bardziej zwrotny i ma bardziej sportowy zarys niż typowy trekking. Chciałem właśnie coś*pomiędzy typowym trekkingiem a mtb.
Do wyjazdów na 30-50km w jedną stronę*przyda się*bagaż w razie gumy czy czego tam się*nie złapie ;) Gdyby ktoś czegoś*szukał na rower to mogę polecić http://www.empik.com/muzyka-na-rower...ebooki-i-mp3-p Dzisiaj kupiłem i do jazdy dla mnie w sam raz. Na bieganie mam bardziej agresywną bo tam trzeba mocniejszego kopniaka ;) |
waga + w teren kiepawy...bedzie chcial to zalozy szosowe gumy i bedzie mial asfaltowego przecinaka ;-)
|
Dlaczego Ciebie andy w takim razie nie interesował model trekkingowy?
Taki ma już bagażnik, lampy, pełne błotniki i wygląda z tym wszystkim honorowo. |
Dzisiaj się*przydały ;) Miałem ok 500m błotka. Przyznam, że po zejściu do najlżejszego przełożenia przedarłem się*przez nie jak nożem przez margarynę*i to mimo wcale nie najszerszych kółek :)
|
i tak blotniki wywalisz i zaczniesz zakladac jak beda potrzebne :D
|
I tak jest ładniejszy niż Maksa masturbator :P
|
Cytat:
https://polaryotro.files.wordpress.c.../07/phoebe.jpg |
W którymś odcinku "Przyjaciół" Phoebe dostaje fajny rower :)
|
Będzie jeszcze bagażnik :P
|
Nie ma sie co czepiac. Chce to ma :) Kiedys zmieni zdanie :)
Pykniete z moto defy |
rower sam w sobie jest ok... tylko to co Ty zapewne pozakładałeś ja od razu bym pościągał :)
|
Nie uzywam ani blotnikow ani nozki :D
|
Słowa mogą ranić wiesz?
|
omg wygląda jak komunijny k***a, błotniki, nóżka i ten lock na tyle dopełnia wszystko!!!
|
Dzisiaj rozdziewiczyłem Zygzaka McQueena i zamieszczam fotkę ;)
https://www.dropbox.com/s/uxdu2tei4z...4_154930-1.jpg Po 30KM dowiedziałem się że mechanizm do trzymania ulocka się*luzuje więc będę musiał go przypinać do bagażnika, oraz muszę dostroić przerzutki bo coś nie do końca dobrze się przełączają. |
Kola systemowe to sie roznia szprychami glownie - inaczej montowane etc zeby uproscic. Wiec poza zapasem szprych odpowiednich do modelu niewiele sie reszta rozni.
Os to os w sumie. Z tym luzem nie ma co demonizowac, mozna na oko dokrecic, z wyczuciem sie trafia odpowiednio. CL czy IS przy mocowaniu tarcz tez jeden pieron. W podstawowym kompleciku kieszonkowym sa klucze do tarcz i mozna zrobic w terenie. A mozna wymienic na imbus, koszt zerowy. Kasety normalne sie daje, klucz tez zwykly do tego. Ogolnie decydujac sie na systemowe trzeba sie zaopatrzyc w zapas szprych i je wozic ze soba bo w byle sklepie ich nie kupimy. Systemowe wychodza drozej od skladania samemu, w serwisie niewiele biora za zaplecienie kol. Chyba, ze kupujemy w promocji. Co do szprych w systemowych...to trzeba zerknac na jakie obciazenie one sa :P |
misioziol, ale do takich kolek to chyba do wybierania luzow trzeba klucz dynamometryczny,
bo przegięcie w żadną stronę nie jest wskazane... Gdyby tak mieć pewność, że koła systemowe absolutnie nigdy same z siebie nie zawiodą to nad takim zakupem możnaby jeszcze się zastanawiać. Nie mówie tutaj oczywiście o przypadku jak przekosisz szprychy bo kij wlezie, tylko do tej pory na kołach niesystemowych (innych nie znam :) ) zdarzały się pęknięcia szprych na zgięciu przy łbie przy normalnej jeździe, czy zjechaniu z kraweznika... ciekaw jestem czy ten problem systemówek nie dotyczy, bo jak widzę te ich szprychy... |
To nie tak do konca tanie , od czasu jak naprawialem rowery widze nie wiele sie zmienilo , konstrukcja prosta jak cep , co do lozysk jak wsadzisz chinski badziew to po 6miesiacach kulki beda kwadratowe rozwiazanie jest dobre z lozyskiem kulkowym bo latwo wybrac luz warunek ze lozysko musi byc dobrej jakosci .
|
Teraz ja mam pytanie o opinie na temat kół tzw. systemowych (gotowych) np. Shimano.
Nie pytam w kontekście kupna ale realności w późniejszym indywidualnym serwisowaniuw domu. Przykładowo jak patrzę na rys. partów modelu WH-M785 [1 klik] [2 klik] to nie wydaje się to być tanie w serwisowaniu np. po przekoszeniu szprychy czy wymianie jakies pierdoły... Centerlock fajna sprawa... i co jest lepsze łożyska skośne czy maszynowe... słyszałem przekonującą opinię, że wymieniając w piaście maszynowe mamy w zasadzie nową piastę, a w skośnych, kulki, wianki tuleja... Przydałby mi się jakiś przykład kół niesystemowych (na normalnych częściach) pod trekking/mtb z takimi bajerami jak: łożysko maszynowe, center lock, rozmiar 29, kaseta 10 rzedowa, 24 szprychy, zaciski? |
Dalem wczesniej chwyty ergonomiczne. Takie 3 w 1.
|
Napisze Ci tak... jeśli masz zamiar jeździć bez rękawic (choćby krótkich bez palców) to szukaj gumy bez takiego mocnego bieznika, zaś jeśli będziesz jeździć w rękawicach to wszystko jedno... przykład gumek http://www.cyklotur.com/czesci/chwyt...ys,232901.html
|
To co polecasz w tej cenie pingwinie? :D Najlepiej chyba guma bo pianka się pewnie zużyje szybko nie?
|
w sam raz na hodowle odcisków ;)
|
Bagażnik to za 2-3 miesiące będę brał.
Czy takie chwyty będą git? http://www.cyklotur.com/czesci/chwyt...ey,171857.html |
@andy
Lepszy taki na stale na mocowanie bagaznikowe a nie na sztyce. Uniwersalniejsze. |
Przeca na dole przykręca się szpilką mocującej koło (w zestawie dłuższa). :szczerb:
|
No ja nowy jestem w tym temacie i dopiero się*uczę :P
Taki bagażniczek nie uszkodzi sztycy? Co będzie bardziej pewne na nasze drogi? Wiadomo jazda po nierównościach powoduje wibracje i bez dolnego podtrzymania taka sztyca może z czasem się*"wyginać" ? |
Cytat:
http://roweryokey.pl/media/products/...ry_more_1_.jpg |
A jest inna sztyca? ;-)
|
Tobie chodziło o montaż do sztycy siodełkowej?
|
Cytat:
|
- daj fotke z ta gumka
- no to bagaznik albo taki albo taki :) http://velo.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/author/n441 Zastanow sie czy taki na sztyce nie bedzie wystarczajacy. Chyba, ze planujesz wypady z nami na wyprawy :D Imo lepiej juz kupic bagaznik pod sakwy. Wybor ich jest ogromny, sa trzyelementowa i mozna sciagac a zakladac gore lub bok jadac np na zakupy -chwyty http://www.rowerymerida.pl/akcesoria...t577/rogi.html polecam, sprawdzone. - Cytat:
|
Cytat:
Kupiłem na TopNarty bo tylko tam mieli rozmiar M z rocznika 2013. Ta Mka jest prawie idealna. Rower przyjechał bardzo szybko i sam kurier mi go wtargał na 2p :D Aż się*zdziwiłem. Jedyny minus to delikatnie uszkodzona gumka na lince od przerzutki tylniej - ta część od manetki do pierwszego złącza (później idzie bez ochraniacza). Pisałem do sklepu (roweru nie będę zwracał z takiego powodu) i mogą mi dać*max 25zł na naprawę. Pewnie za to kupie sobie nową gumkę ochronną. Na razie ładnie to przyłożyłem i zakleiłem taśmą izlacyjną. Ogólnie rower bajka. Leciutki śmiga się szybko i wygodnie. Muszę zmienić jeszcze chwyty bo te co mam są mało wygodne dla mnie (mam założone jakieś ergonomiczne czy coś - Herrmans Adrenalin). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czy do powiedzmy 60zł nie kupię*solidnego tylniego bagażnika (zestaw do tarcz lub przez adapter) na tył do 25kg? Jeżeli będzie pozwalał na więcej to się nie obrażę :) |
Bagazniki na sztyce sa do 20kg. Ale uzaleznione to jest m in tego ile ona jest wsunieta.
Sa bagazniki pod rowery z hamulcami tarczowymi przyklad http://twomark.pl/bagaznik-topeak-su...rczowe,p,15403 |
Cytat:
andy tu mają jeszcze te krossy... ale duża rama |
Odebrales juz @andy rower? I nie dales fot? Niedobry ty :P
|
bagażnik na sztyce szukaj...
|
Jakie kupić adaptery do montażu tylniego bagażnika? Bez adaptera nie zamontuję bagażnika bo hamulce tarczowe przeszkadzają.
Która z firm produkująca bagażniki się liczy? Bagażnik tak do 25KG starczy. |
Sadze, ze to ostatnia szansa na ten rower wlasnie tam. Gdzie indziej raczej ciezko.
|
No to przed podjęciem decyzji został tylko sklep. Ten Dobre Rowery będzie ok czy szukać gdzieś indziej?
|
Moze i bys znalazl cos lepszego po przeszukaniu polowy sklepow w UE...
Rama jest OK. Rozmiar M podaja od 169cm. Nie bedzie problemow z bagaznikiem i blotnikami. Bagaznik ok a blotniki sa dla mieczakow ;-) |
Ok powiedzmy, że zdecydowałem się już na model z 2013r.
Pierwsze pytanie - czy od innych producentów nie dostanę czegoś porównywalnego czy nawet lepszego? Dalej czekam na opinie o ramie ;p To najważniejsza część roweru ;) Rozmiar M będzie dla mnie idealny? Jak z kwestią zamontowania błotników oraz bagażnika? Hamulce tarczowe nie przeszkodzą? |
Jakby nie bylo bezpieczne kupowanie lezakow to by ich nie sprzedawali. O zlozeniu napisalem przeciez
Cytat:
|
Składaki odpadają - nie mam umiejętności, doświadczenia i mi się w to nie chce bawić - na razie przynajmniej :P
Wasze argumenty co do osprzętu chyba działają bo faktycznie zaczynam się zastanawiać nad modelem z 2013r. W dobrerowery.pl http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-5-0 jest o 1k mniej niż na stronie producenta. Pytanko. Cze modele z 2013 są ciągle produkowane czy to pozostałości magazynowe? Czy na pewno bezpiecznym jest kupienie takiego roweru? Pytam jako kompletny laik w tym temacie. Jak wygląda kwestia ramy EVADO 5.0 2013r vs EVADO 5.0 2015r? W tym z 2015 lekko zmodyfikowali kształt. @dobrerowery jest dostępna tylko Mka. Przy wzroście 170 - 171cm według tego poradnika http://wrower.pl/porady/jaki-rozmiar...weru,5788.html wychodzi mi rozmiar M. |
Rowery to nie elektronika...taki SLX z 2014 pewnie dziala jak XT z 2009 (a wyzej jest jeszcze XTR).
W kolejnosci od najlepszego: XTR Deore XT SLX Deore Alivio Acera Altus I wyjasnilbym to tak. Taki Deore to legenda, dobrze dziala i na dlugo. Model z 2014 przejal czesciowo rzeczy z SLX z 2009...a SLX z XT. Majac 2500zl na rower w chwili obecnej bym go skladal (mowie o postawieniu sie na Twoim miejscu). Mozna jeszcze kupic w sklepach XT z 2009 (wtedy pokazano grupe a produkcja pewnie 2012) cala grupe w cenie podobnej do SLX (a nawet taniej!). Zapytaj sie ile wezma za zlozenie roweru u Ciebie w miescie. Bo wielce prawdopodobne, ze za 2500 z zaplata za zlozenie, ulockiem i akcesoriami bedzie rower lepszy niz wszystkie powyzej. |
Cytat:
gdybym ja miał wybierać to wolałbym osprzęt TOP nawet z 2010 niż middle z 2015... |
OK a co z datą wypuszczenia osprzętu na rynek? To nie jest tak, że np. przerzutki klasy high end produkowane w 2012 są*porównywalne z middle z roku 2014? Dwa lata np. w przypadku elektroniki to wieczność.
Cytat:
Każde zabezpieczenie mechaniczne można oczywiście złamać przy potraktowaniu odpowiednim narzędziem. ULock + łańcuch, który sobie poradzi z takimi prostymi przecinakami i piłkami do 150-170zł? Czytałem, że Kryptonite robi dobrej jakości sprzęt. Jakiś konkretny model polecicie? |
Masz pewnosc, ze nie odnowiony bo nie jest tak opisany. Refurbished w rowerach tak samo sie oznacza jak i powystawowe. Na osprzecie Cie nie oszukaja bo to widac co masz. Tu sie nie da posmienic naklejki jak na pamieci ram. Bo rozne modele sie wygladem nie pokrywaja.
Da sie kupic. Ulock w rowerowym a lancuch + klodka w rolniku :D 80% taniej... |
A jaką mam pewność, że to nie odnowione egzemplarze czy jakieś*wybrakowane, których nikt nie chciał? :)
Czy da się kupić skutecznego ULocka + łańcuch do 150zł max? Chodzi o to czy takie zabezpieczenie wytrzyma piłkę i jakieś proste nożyce. |
Co znaczy zblizony. No ze jest podobnie.
Kupowanie modelu rocznego lub dwu jest dobre. Bo tanie. Nie wplywa na gwarancje, bo to nie serek topiony, ze lezy i sie psuje :D Ulock + lancuch najlepsze rozwiazanie. Choc jak maja ukrasc to i tak ukradna :D |
Czy cały sprzęt jest o klasę*niżej między EVADO 5 r2015 EVADO 5 r2013?
Cytat:
Czy dobry pomysł to kupowanie modelu z poprzedniego sezonu czy z dwóch wstecz? Jako zabezpieczenie do roweru co polecacie? Czytałem, czytałem i wyszło, że dobry U Lock + łańcuch jak u krowy. :D |
Do tego z 2013 zblizony osprzet maja
Kross Evado 5.0 2014 Kross EVADO 6.0 2015 a Kross EVADO 5.0 2015 jest od nich slabszy. |
Lepszy osprzęt niż ten z 2015?
Oni dodali nową linię, więc 5.0 z 2015 to jak 4.0 z lat poprzednich. |
A to juz dajesz 2,5? Bo jesli tak...to za taka kase sa lepsze :P
Juz nie ma edyty?! http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0-2013#tab_tech To juz konkret przecinak, rozmiar M. |
SR Suntour NEX XLO to jest to http://www.srsuntour-cycling.com/bik...S-26-4739.html ?
On jest olejowo-sprężynowy? Przerzutka przód Shimano Alivio FD-T4000 Przerzutka tył Shimano Deore RD-M591 Hamulec przód Shimano Disc BR-M396 (hydrauliczne, tarcza 160mm) Hamulec tył Shimano Disc BR-M396 (hydrauliczne, tarcza 160mm) Dobre to to w cenie ok 2.5k w takim modelu - http://www.kross.pl/pl/cross/evado-5-0 |
Kross EVADO 1 model z 2014
wady wolnobieg zamiast kasety najniższa grupa osprzętu (Tourney, jedynie tył to o 1 wyżej mały skok amortyzatora - 50mm - jazda raczej po lekkim terenie . Walety komponenty z aluminium polski producent całkiem przyzwoita waga A patrzyłeś rowery polskiej firmy Unibike? Zobacz sobie Model Unibike Mission - wprawdzie to góral ale kupisz go spokojnie do 1500 zł. Nie wczytywałem się czy ma to być koniecznie crossówka. |
Cytat:
Andy pozniej postaram sie cos napisac, ale nie w sposob jaki podales :P |
Cytat:
|
andy... nie jeździłem na nim więc dlaczego miałbym pisać wady...
|
No fajnie ale dlaczego nikt nie wypisze wad i zalet tych modeli? Łatwiej będzie podjąć decyzję bo recenzji to prawie wcale nie ma..
|
W v-brake trzeba wymieniać klocki raz na jakieś 3 lata najrzadziej, bo guma twardnieje i nie biorą już tak dobrze. W moim rowerze, przy mojej słoniowej wadze jestem w stanie wyfrunąć z roweru jak mocno przycisnę.
|
Ilość załączników: 1
Zady :hmm: walety
:hmm: co mają karty do wad :czytaj: A zady to mają być byków czy czegoś innego :fiu: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:59. |