![]() |
LCD czy PLAZMA ?
Mam zamiar niedługo zakupić TV 42" 8 ) . Nie mogę sie zdecydować pomiędzy LCD i PLAZMĄ. Ilu jest sprzedawców tyle opinii. Może Wy macie jakieś zdanie na ten temat , albo znacie forum gdzie był poruszany ten temat.
|
Jeśli masz kasę to TYLKO PLAZMA. Obraz jest lepszy niż na lcd'ekach i wogóle ta technologia jest lepsza.
|
Straszą mnie wypalaniem się ekranu plazmy , większym poborem prądu (przy tych cenach to chyba nieistotne). A wogóle to plazma jest tańsza od LCD.
|
Cytat:
To plazma jest droższa :> LCD to wyś. ciekłokrystaliczny, a w plaźmie jest gaz i przez to jest droższa :( |
Cytat:
Kupuj plazme bo LCD sie jeszcze nie oplaca, ale jak juz kupujesz to jakas markowa a nie syf za 4000 dajacy obraz gorszy niz moj kineskopowy dziadek. Cytat:
|
jak zwykle wszyscy maja czesciowo racje
male przekontne sa tansze lcd - plazm z malymi przekontnymi nawet nie oplaca sie produkowac ale duze przekontne - lcd zdecydowanie drozsze (niestety) lcd jest technologia lepsza! przedewszystkim NIE WYPALA SIE! jak masz watpliwosci to idz do jakiegos sklepu z odtawarzaczami dvd, gdzie maja plazme i popros zeby wylaczyli ja na chwile (albo wlaczyli cos co ma czarny/inny jednobarwny ekran) i popatrz- bedzisz mial na ekranie logo odtwarzacza (albo inny obraz ktory najczesciej jest wyswietlany na tym ekranie) TO JUZ NIE SCHODZI - pamiatka na stale swietna technologia te plazmy :| a lcd - caly czas rozwijana, warto poczekac w tej chwili 32" bywaja juz w szalonych promocja internetowych po 5000! 42" to kilka razy drozej, ale za niedlugo moga spasc do cen plazn i potem do cen projektorow plazmy zadza tylko pod jednym wzgledem - jako tansze w produkcji latwiej uzyskac gigantyczne przekatne (obecny rekord to chyba samsung 102"), ale co z tego skoro po roku masz na stle piekne logo swojego odtwarzacza dvd na obrazie? puscicsz dziecku bajke, ono spuzuje i pujdzie zjesc obiad, a ty na stale juz bedziesz mial poswiate np batmana zabijajacego pinokia || z daleka od plazmy, tylko LCD ;) |
@REi no dobrze, może mi sie pomyliło :(
@parman zobacz tutaj: http://www.tomshardware.pl/display/20050309/ |
ogolnie IMO nie ma sesu kupowac ani plazmy ani LCD.... Kup markowy projektor DLP (koniecznie DLP!) i specjalny ekran do wieszania na scianie (biala sciana wystarczy). Obraz lepszy niz na niejednej plazmie tylko 1 wada.... jak slonce poswieci na ekran to nic nie widac ale to samo odnosi sie co do plazmy.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
fajnie sie oglada >nocne< filmy ... snieg czy pustynia odpada jedna jasna plama ... ostatnio kumpel kupowal zarowke do projektora, bo stara sie przepalila ... zaplacil drobiazg 2K nie polecam w LCD tez ma swoje wady zywotnosc podswietlenia tu jest wiecej http://www.tomshardware.pl/display/2...plasma-12.html i tu www.hdtv.com.pl |
Cytat:
|
Cytat:
i filmy na nim widzalem ... porazka |
A ja bym kupil markowy 100Hz DZIALO ELEKTRONOWE. Poki co i tak na razie daje najlepsza ostrosc za rozsadna cene (za porownywalna cene nie kupisz dobrej plazmy/LCD).
|
dokladnie, konkretny kineskopowy i plazma z lcd sie chowaja .......... jeszcze bo za jakis czas kto wie:)
|
Lepiej projektor,
czy DLP czy LCD to już inna historia, wszystkie mają plusy i minusy. Zakup plazmy to :niepow: LCD chyba lepiej. Na razie nie ma złotego środka. Na razie :) Zresztą przy takich kosztach nie opiera się zdania o forum tylko o własne spostrzeżenia podczas próbnych wyświetleń, do takich polecam np. Gwiezdne Wojny cz.2 , pierwsza scena jak statek lęduje na platformie. Chodzi o skalę szarości "lustrzaności" większość plazm tego nie zdaje. Proszę przyjrzyjcie się ! |
Jestem za LCD
zalety: małe zużycie prądu (w stosunku do plazmy) brak efektu wypalania lżejsza konstrukcja urządzenia zywotnoć wady: czas reakcji matrycy brak idealnej czerni stosunkowo małe rozmiary wyświetlacza w porównaniu do gigantów plazmowych Na obecną chwilę tylko LCD ale jeśli możesz poczekać ze 2-3 ;) lata to technologię tą wyprze OLED czyli polimery. |
Wydaje mi sie ze Forumowicze ktorzy odradzaja na czas obecny kupna jednego i drugiego maja racje. Non-stop sie czyta o rewulcjach nowych technologii, i z tego co widze (bo sam tak sie przymierzam do wymiany TV), to ewentualnie za rok bedzie super czas na kupno tego typu telewizora, LCD czy Plasma. Tylko w tym tygodniu czytalem dwa dlugie artykuly jak to LG wchodzi pelna para w LCD i rozpoczelo budowe nowej fabryki tylko do budowy LCD telewizorow. W innym pisali jak to Plasma musi narazie doganiac LCD glownie z cena, a nie jest to latwe bo 'bylo napisane' ze Plasmy sa bardziej wadliwe.
Patrzac tylko cenowo bym poczekal. Rok temu gdy te technologie dopiero wchodzily na rynek glupie 30" TV zaczynaly sie dopiero od $4,000 w gore. Juz dzis tego typu TV chodza o 50% taniej, i bedzie jedynie jeszcze taniej gdyz wojna cenowa pomiedzy LCD a Plasma sie dopiero zaczela. Dzisiaj widze w gazecie 42" Philips Plasma za $1,899, i Sony 42" LCD za 2,499. Ceny te ida wbrew mojego tutaj wpisu ze LCD jest tansze, ale w gre jeszcze wchodza takie bajery jak HDTV (High Definition TV), tanszy TV tego nie ma, nie mowiac o samej firmie i tym ze Sony zawsze jest drozszy. Ciekawia mnie tez telewizory DLP bo obraz jest cos pomiedzy CRT a powiedzmy LCD, ale i cenowo jest to znacznie taniej a jednak zawsze krok do przodu. Myslac o kupnie gdzies w Maju '06 wydaje mi sie ze nie tylko bedzie znacznie taniej, ale napewno bedzie wiadomo wiecej na temat obu technologii. (moja opinia) |
Jestesm 2 x na tak za lcd, plazma za droga w naprawie i lubi sie zepsuc, a koszty od 1000 w gore kogo na to stac?
|
Cytat:
|
za to statystycznie zadziej pada (duuuuuzo zadziej) niz plazmy ;)
podpisuje sie pod slowami Shumy no i podtrzymuje moje z poprzedniej strony |
Ja jednak teraz kupuje CRT 29` 100 hz
tyle do wyboru, że nie wiem co wybrać ??? |
Cytat:
|
dobre plazmy maja systemy zapobiegajace wypalaniu np. podczas stop klatki, ale nie dzialaja one idealnie. plazmy maja wrecz gigantyczne zuzycie pradu. z tej technologii zaczynaja sie firmy wycofywac (przynajmniej niektore). najlepszego lcd jakiego do tej pory widzialem mial o niebo lepszy obraz od najlepszej plazmy jaka widzialem. niestety cene tez mial lepsza :P.
|
Cytat:
|
Sony KD-FE42A11E
|
Mozna ogladac :D
W hali odlot***243;w mi***281;dzynarodowych w warszawskim Porcie Lotniczym im. Fryderyka Chopina Panasonic zainstalowa***322; najwi***281;kszy na ***347;wiecie telewizor plazmowy o przek***261;tnej wynosz***261;cej ponad 2,5 metra (261 cm). Zaprezentowany na warszawskim lotnisku 103-calowy monitor Full HD Panasonic o najwy***380;szej dost***281;pnej rozdzielczo***347;ci (full-HD, 1080p) mo***380;e wy***347;wietla***263; ponad 2 mln pikseli i wa***380;y 220 kilogramy. |
Ja już nic nie napiszę...
Zarówno lcd jak i plazma mają swoje wady. Ja jednak skłaniam się ku LCD. 32" Haier hd ready za 2tyś. zł - to cena tv kineskopowego. 42" LG LC2R za 4999zł - wiem tandeta , ale na ekspozytorze hd LG żadna plazma tak nie świeci :) samsung 32m71 z technologią 100Hz redukującą smużenie, samsung 40m91 z podświetleniem nie na lampach a na ledach (trwałość!), 40"Sony X full hd - pooglądajcie 'nieskalowany' obraz fullhd. Plazmy osiągnęły 60 tyś godzin? LCD-eki miały to dawno :) Zabezpieczenie przed wypalaniem pikseli w plaźmie? Polega na przesuwaniu obrazu, a więc wypali się kilka pikseli obok. Martwych pikseli w lcd'eku (o ile się pokażą) nie zobaczycie z 1 metra nie mówiąc o 3 metrach. Skoro plazma jest lepsza to czemu przybywa lcd'eków a ubywa plazm? Czemu firmy produkujące plazmy muszą podpierać się wątpliwymi testami (bo przecież testy przeprowadzone przez Panasonica i Pioneera nie są obiektywne)? Dlaczego większość firm produkuje LCD'eki a tylko niektóre plazmy? Czemu w sklepie na 1000 sprzedanych lcd'eków przypada 10 plazm (zarabiam tyle samo)? Kolejny spisek? Czy tylko bełkot? A może każda sroka swój ogon chwali? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie ma jak wykopaliska :)
|
filmy = plazma
tv = lcd wielka i 1 i 2 bierze prad a jak ma sie "****###ac" to i 1 i 2 siada tak samo - ponad 40 cali plazma i ponad 30 cali lcd - ja wole obraz z plazmy chociaz to "starsza" technologia ... - osobiscie uwazam ze jeden uj ... najlepiej wez sobie cos na dvd i niech wlacza to twoje ... potem baw sie pilotem i sam ogladaj - pobaw sie nasyceniem color contrast bo sklepy bardzo lubia przywalic na max w jakims modelu zeby ludziska kupowali "drozszy lepszy model" ... i nie zwracaj uwagi ze "ktos woli cos" cos tylko sam sprawdz / dodam ze plazma ma juz troche i NIC jej nie jest, lcd jest znacznie pozniej kupiona i tez dziala - ale osobiscie pierd***ne... znaczy postawie piwo komus kto udowodni mi ze nie ma roznicy ogladajac dvd miedzy plazma i lcd... / |
Cytat:
! edit http://plazma-lcd-fakty.pl || |
Cytat:
LCD dlugo z plazma nie wygra, a SED juz upadlo. |
dlaczego sprzedaje sie wiecej lcd? bo sa tansze! a male plazmy (do 40 cali) jakoscia nie grzesza
porownajcie 40 i 50 cali to zmienicie zdanie na temat lcdka, ze jest lepszy w czymkolwiek |
|
Cytat:
było :P ale jak ktos kupi ...\niech sie pochwali http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=26 |
mnie to swierzbi na taka ale 50" ||
42" to takie w sam raz do m4 ... |
zalezy ile masz do ekranu, nawet w mieszkaniu mozesz miec 50 jesli tylko masz kawalek do ekranu :)
|
true, true ...
|
Mnie 42" z 2-3m zaczely sie wydawac male (albo NORMALNE) po okolo tygodniu-dwoch :-(..
|
Cytat:
|
Cytat:
a najfajniej jest jak przychodzisz do kogos obejrzec cos na <29" :D |
Cytat:
Już masz popsute oczy? |
Cytat:
Jakies malutkie skrzyneczki szescianikowe ;-D. |
Cytat:
|
@AleX69
ale lcd i tak jest lepsze...bo tamte badania byly sponsorowane :D najbardziej mi sie podobaja opinie ludzie, ktorzy nie porownywali tego na wlasne oczy :D ale juz w takich czasach zyjemy :D |
Porownywalem i wole obraz z plazmy.
|
ta, lepsze jest to demek@ ze lcd kupuja tez ci co nie chca wymieniac plynu w plazmach :D
a bez ogladania kupuja LCD bo gdzies wyczytali ze na dluzej starcza i mniej prundu pobiera :] jestem ciekaw czy taki artykul sponsorowany pojawi sie o LCD ... nie sadze :D |
plazma pobiera wiiecej pradu ale nie tyle jak niektorzy twierdza :D
kilka W a nie kilkaset :D |
@demek - myslisz, ze majac do wyboru plazme lub lcd nie kupilby lcd jakbym uwazal, ze sa lepsze niz plazmy?
Przeciez lcdki sa tansze :-). |
nie, nie kupiliby
plazma sie psuje, potrzebuje elektrowni - kazdy kto troche wie o jednym i drugim ci to powie |
Cytat:
jak to niektorzy na forum pisali "ciagnie jak smok" :D |
Cytat:
|
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=3910
Ja dziekuje za takie problemy.. Dlatego wole plazme :-). |
znam osobe, ktora powie, ze ten koles nigdy na oczy lcd nie widzial i jest sponsorowany przez producentow plazm :D
|
Nie no.., a to mnie rozwalilo kompletnie:
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=3912 To nawet plazma nie ma takich "wypalem" o_O. |
odswiezymy watek ;)
poszukuje moze ktos poratuje Digital Video Essentials (DVE) - Calibration DVD jest na hdbits.org ale nie nie naleze :( |
Cytat:
Cytat:
|
dok***322;adnie ..pieknie wazy
|
Odgrzewam temat:)
Co kupic do ok 3500zl? LCD/PLAZMA? 32"/37" ? hd ready raczej, bo za taka kase nie kupi sie full hd Jak sie ma odtwarzanie filmow divx na takich telewizorach? |
Plazma, 37", HDReady, XviDy na 42' wygl***261;daj***261; dobrze, a HRy znakomicie. O HD nie wspomn***281;.
|
mam 52' full HD i divix niektore jak z dvd. mile zaskoczenie
|
za ta cene to kupowal bym 42" w plazmie ... w 37" ten panel to lekutka pomylka
z co do moje stanowisko na forum jest ogolnie znane ... lcd'ka nie warto kupowac ale jesli - to za ta cene kupisz podobno wybitne 32" TX-32LX70P |
za 3500 powinien byc dostepny polski odpowiednik 37px70 od panasa
oczywiscie plazma |
hmmm ale plazma hd ready ma rozdzielczosc tylko 1024x768... a full hd jest strasznie droga
Pokazcie jakies modele z allegro badz skapca, bo w tym temacie jestem jak narazie zieloniutki... Aha i czy po jakims czasie plazma wypali sie? Jaki to okres czasu? EDIT: Jeszcze jedno pytanie: Co z zielonymi cieniami i tzw duchami? Cytat:
Jest jeszcze taki: http://allegro.pl/item272881556_pana...cena_szok.html http://allegro.pl/item270596084_tv_p...i_okazja_.html ? |
u mnie laski sluchaly radia przez tv przez nascie godzin, czyli stale elementy byly na ekranie i nic nie zostalo, obecne plazmy wypala sie po takim czasie jak lcd
a kto powiedzial, ze piksel jest kwadratowy w plazmie? aby spelnic warunek hd ready musi byc 720 lini w pionie...768 to wiecej niz 720 :P |
Cytat:
|
Cytat:
wez poczytaj pisma branzowe np what video hifi z anglii od lat najlepsza gazeta tego typu pokazalbym ci dwie plazmy hd ready i bys spuszczal sie, ze to fullhd a byloby to hd ready |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Chciałem tylko zwrócić uwage na problem pozwalania na narzucanie nam postrzegania wielu spraw przez media, co wynikało z treści poprzedniego posta (OT) |
zapewne gno widziales a duzo do powiedzenia masz
wiec powiem jak jest NIE ZOBACZYSZ ROZNICY MIEDZY 37/42 CALE PLAZMA HD READY A FULL HD Z ODLEGLOSCI 1,5M , PRZY 50 CALACH JEST TO 2M- dotyczy to modeli zapewne wszystkich producentow z ostatnich 2 lat a napewno pioneer, pasikonik, Lg, samsung, hitachi wiecej nie wypisuje bo innych firm bym nie kupil przy lcd jest nieco inaczej ale jak wiemy nie od dzis, i specjalisci to wiedza, i gazety tez to wiedza, i producenci lcd tez to wiedza plazma (i tu jak ja to okreslam) lepiej wybiera "nieownosci" pozostaje zadac pytanie, kto normalny bedzie ogladal/gral w odleglosci mniejszej niz wspomniane 1,5 i 2m ........ |
@Demek ma racj***281;.
Ma***322;o tego.. rosol, na czym b***281;dzie odtwarza***322; HD? Masz co***347;? Zamierzasz kupi***263;? Kiedy? Za rok, dwa? Zd***261;***380;ysz zmieni***263;.. Na razie w fullhd nic w polskiej TV nie ma, a te materia***322;y na c+ i n si***281; nie nadaj***261; do fullhd w og***243;le.. Sprz***281;t i filmy drogie, w wypo***380;yczalniach nie ma.. Tylko plazma. Nawet 1024x768 (tak***261; mam i jestem zadowolony). |
Cytat:
oczywiscie uzywam samsunga 26' full hd jakość super szczególnie w grach na X360 to czuć :D Ale przy takich małych calach full hd rok temu był za rozsądna cene nie do zdobycia...więc? Teraz dopiero wchodzą monitory full HD, a mi zależało na telewizorze pod konsole HD + jako monitor:spoko: ps. mam juz oczy terminatora i nie radze tego używac bliżej niz 0.5 metra :nie: |
Ilość załączników: 1
|
Cytat:
dla girek i filmow przy 720/1080 na 20m***178; pokoj 42" to minmum :fiu: ja na jako drugi panel po plazmie musialem kupic lcd'eka 32" bo patrze na niego z odlegosci 1,5m |
A co powiecie na planowane przeze mnie 110" z odleg***322;o***347;ci 3,5m ? ^^
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wyszukalem kilka modeli. Samsung 42" i pasikonik 37 i 42". Czy do pokoju 4x5m starczy? |
na 42 plazme to tak z 2,5m mozna patrzec spokojnie
|
A jak wychodzi z podlaczeniem plazmy pod kompa via HMDI? czcionki wygladaja jak czcionki czy jak cos rozmazanego?
|
i na moim pionku 60' fullhd i pasikoniku 42px70 hd ready wyglada jak na normalny m monito, ostro, brak migotania czy innych jakis nieporzadanych rzeczy
|
Cytat:
Dla mnie przy pokoju 20 m***178; - 29 cali to już jest duży TV - większego w takim metrażu sobie nie wyobrażam - przecież to mieszkanie/ew. dom a nie kino ;) Ale może dlatego tak mówię, że w kinie byłem ostatnio chyba z 10 lat temu, a 80 % programów w TV oglądam na moim 14 calowym TV ... ale miałem do czynienia z 32 cale LCD i 29 cali CRT i jakoś pozytywnego wrażenia to na mnie nie robiły... Ale każdy kupuje to na co ma ochotę, co mu się podoba i na co go stać ... ja tylko wyrażam swoje zdanie ... Pozdrawiam wszystkich ro29 |
Cytat:
tylko ceny do jakosci ... a tu plazma kasuje lcd'eka ja w jednym pokoju mam taki 'bunkier' ze nie moge wsadzic niczego - biorac za wzor 2x przekatna ekranu - co dawalo by sie ogladac i bez wachania bym kupil druga plazme gdybym mial wiecej do niego z siedzenia niz te 150cm ale wiekszosc kupuje LCD nie dlatego ... tylko dlatego zeby nie zarlo duzo pradu i bylo na cale zycie a kolory, czarny i ruch to dla nich nie wazne ... Cytat:
|
Cytat:
@rosol - a widziałeś nTV 'w praniu'? ;> Zgadnij ile tam rzeczy w HD leci.. Na discovery ciągle powtórki. Na n sport mecze częściej lecą w 4:3 (kpina!). Na TVN HD tak samo - częściej obraz 4:3 niż 16:9, o HD nie wspomnę (widziałem może ze 2 razy?). Na dobre kanały musimy jeszcze poczekać. Chyba, że "Non stop kino HD", które rusza na Nce od grudnia wniesie coś nowego, bo tak.. na razie N średnio polecam.. chyba, że ze względu na genialny recorder :-). W lutym kończy się umowa i będzie problem z wyborem... 42" oglądamy nawet z 2m i jest OK. |
@Alex69 - nie wiem dalej o co chodzi z ta czernia, na LCD czarny jest - widzialem u kumpla. CO ma byc czarne - jest czarne ;-). A co do pradu - sitotnie, wole cos oszczednego. Juz zra komp i PS3. Slowem - dosyc.
|
ogladnij czarny na plazmie i sam stwierdzisz, ze to co jest na lcd jest PRAWIE czarne
|
Cytat:
wiem ze do cyfrowej telewizji w polsce w wysokiej rozdzielczosci to jeszcze mamy daleko no ale jakies zaczatki juz sa, wiec tylko czekac;] a recordera to raczej nie wezme bo i po co i to:p |
Cytat:
|
my do hd mamy daleko? na najszybciej rozwijajacy sie rynek hd w europie to kto ma?
POLSKA tylko angole i sky bija nas w ilosci programow :) Cytat:
pokaz mi lcd co go w czyms pobije....szczegolnie w czerni |
Ilość załączników: 2
Cytat:
LCD Cena sugerowana: 6'199,00 z***322; brutto Załącznik 43752 http://panasonic.pl/oferta.php?prod=3667 PLAZMA Cena sugerowana: 4'599,00 z***322; brutto Załącznik 43753 http://panasonic.pl/oferta.php?prod=3305 a o stosunku tu nie rozmawiajmy ... bo plazma ma wiecej zalet po za cena |
@Alex porównujesz ceny FullHD z HDReady:>
|
Cytat:
|
Cytat:
a myslalem ze porownuje 37" do mebloscianki idealny do satelity nadajacej w HD ... || Cytat:
|
@oddwor
ad1 mimo, ze ten lcd panasa to jeden z lepszych na rynku to daleko mu do plazmy, ktora pokazal alex. lyka 1080p i co najwazniejsze - z 2 metrow ladniej gra ad2 ustawiasz tv na slonce? tylko pogratulowac |
Moj bedzie czesciowo na slonce (jakies 2 godzinmy przed zachodem Slonca bedzie padac swiatlo pod katem jakichs 30 stopni), nie mam wyboru, przemeblowanie nie wchodzi w gre...
|
slabe slonce....30 stopni to nie wprost na tv
|
Cytat:
to ze LCD sie nie 'boi swiatla' - bo bardziej swieci niz plzama - to nie znaczy ze mozna spokojnie ogladac tv ze spot'em/blick'iem <- slonca czy swiatla :D M@X@ w swoich obliczeniach wziales pod uwage dlugosc dnia przy zmianie pory roku? :> |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:36. |