Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Neostrada once again... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/neostrada-once-again-53057/)

.::piotrek::. 06.06.2005 18:04

Neostrada once again...

Heh, juz 2 raz w ciagu tych 5 minutek rozlaczylo mi neta. Mam od roku Neo 128 z TPSA i to gowno czasami jest mnie w stanie w ciagu 1h rozlaczyc z internetem 4 - 5 razy. Pytalem sie znajomych, ale nikt nei wie o co chodzi i dlaczego tak sie dzieje :|

I teraz moje pytanko, czy wy moze wiecie dlaczego tak sie dzieje i jak temu zaradzic. Ja juz nie wyrabiam i caly czas twierdze ze jak tylko skonczy mi sie umowa z TPSA to zmieniam dostawce internetowego, tylko ze u mnie nie ma zbytnio wyboru.

Jak juz pisalem mam Neo 128 i do tego Windowsa XP. Jakby ktos chcial wiedziec to to moej rozlaczenie wyglada tak ze wyskakuje mi "Uzytkownik zostal odlaczony od uslugi", w trayu zmienia sie na czerwony trojkacik, musze odczekac chwilke, a potem poleczyc sie znowu. Tak samo wyglada w komputerze rozlaczenie jak po prostu wyloze wtyczke od modemu :|

polakT 06.06.2005 18:33

uy mnie na radiowym pomoglo wylaczenie usługi konfiguracja zerowa sieci

Predi 06.06.2005 18:35

mam dokladnie to samo :| pomaga tylko reset :|
dzieje sie tak raz na dwa dni :|
pol biedy jak siedze przy kompie.... a jak zapuszczam na noc emula to mnie szlag trafia jak np. rano widze ze o drugiej w nocy sie rozlaczylo i komp na darmo prada jadl do rana :|

edit: co ciekawe w domu na pakiecie jest podobnie :|

(( (( (( (( (( TPSA :bicz: (( (( ((

IceManSpy 06.06.2005 18:37

jaki modem?

a moze jak to sie bedzie powtarzac do zadzwonisz do "obslugi klienta" :D

wkoncu to oni maja wiedziec co sie dzieje ;)

Predi 06.06.2005 18:40

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
jaki modem?

a moze jak to sie bedzie powtarzac do zadzwonisz do "obslugi klienta" :D

wkoncu to oni maja wiedziec co sie dzieje ;)

modem nie ma nic do rzeczy... np. mi dzieje sie tak na neo 128 na sagemie, a w domu siada pakiet na dwoch roznych modemach 56k

demek 06.06.2005 18:44

mam kolegow z neo ale nie mieli takiego problemu bo ich pytalem ale moze to byc zwiazane z przelaczniem sygnalu miedzy centralami przy zmianie obciazenia sieci ale raczej wystepowaloby czesciej

grzeniu 06.06.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
Heh, juz 2 raz w ciagu tych 5 minutek rozlaczylo mi neta. Mam od roku Neo 128 z TPSA i to gowno czasami jest mnie w stanie w ciagu 1h rozlaczyc z internetem 4 - 5 razy. Pytalem sie znajomych, ale nikt nei wie o co chodzi i dlaczego tak sie dzieje :|
...

Wywal ten syfiasty soft od tepsy, zainstaluj najnowsze stery od modemu (chyba sagem?) i ustaw polaczenie wg neostrada.info i pewnie bedzie chodzic. Restarty modemu moga tez byc spowodowane kiepskim zasilaniem modemu z USB, no ale zacznij od porzadku ze sterami.

.::piotrek::. 06.06.2005 18:59

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Wywal ten syfiasty soft od tepsy, zainstaluj najnowsze stery od modemu (chyba sagem?) i ustaw polaczenie wg neostrada.info i pewnie bedzie chodzic. Restarty modemu moga tez byc spowodowane kiepskim zasilaniem modemu z USB, no ale zacznij od porzadku ze sterami.

Hehe, oki zaraz zobacze czy to pomoze, tylko jeszcze musze poszukac wszystkie papiery od Neo, bo chyba jakis numer beidze potrzebny :|

Pawel_k 06.06.2005 19:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

(...)

a wiec tak najlepiej pozbadz sie z kompa TPsyfu i zainstaluj tylko stery i autoconnecta.
sprawdz tez jak masz tlumienia na modemi [jesli masz sagema to w okienku gdzie masz dsl status itp wcisnik alt+D wtedy ci wyjdzie okienko takie jak na zalaczniku i zwroc uwage na dane ktore zaznaczylem, jestli sa wieksze od 50 to reklamuj linie bo znaczy ze nie trzyma parametrow i to przez nia masz problemy]
a i sprawdz kabelek czy nie jest gdzies zagiety za bardzo albo zdarty/uszkodzony
a i filtry przed telefonami zalozone ???

ed hunter 06.06.2005 19:06

nawet nie przeczytałem wszystkich postów :|

na tepsę nie ma rady :\

edit: zaraz - nigdy sie nie instaluje ich syfiastego programiku - tylko steryowniki odpowiednie do systemu i potem się konfiguruje połączenie

mandrake 10 samm robi wszystko przy instakce

wyższych Linuxów dla ludu nie testowałem pod tym względem...

ale czy możebyć gorzej??? :P

Boger 06.06.2005 19:07

Cytat:

Lelele, juz mi to mowiles, ale jakos sie nei moge zabrac ;) Mialem nadzieje ze problem da sie moze inaczej rozwiazac ;p

No to rzeczywiscie masz sie czym chwalic :blee:

Zrob to i wtedy (jesli nie pomoze) zadawaj pytania :taktak:

Polecam tez info 0800102102 - moze to wina centrali albo jakosci linii telefonicznej. Podesla Ci montera ktory sprawdzi jakosc sygnalu ...

@Predi - co do rozlanczania neo co 2 dni - neo ma zmienne ip i jesli nie wylanczasz kompa to neo samo odlaczy sie w celu zmiany ip. Ma to miejsce wlasnie co 48 godzin.

woitas 06.06.2005 19:08

zainstalujcie sobie autoconnect.
programik napisany specjalnie pod kątem neo.
po rozłączeniu sam wznawia połączenie.
aha, polecam także starą wersję sterowników do sagem'a (płytka tpsa z 2003 roku).
tylko na niej po rozłączeniu i ponownym połączeniu net działa mi tak jak powinien.
na tych najnowszych miałem "martwe" połączenie.

kizio 06.06.2005 19:17

dziwne a ja zadnych klopotow z TPSA nigdy nie mialem, tak samo z NEO, wszystko szybko sprawnie, rozlaczy mi sie moze raz na miesiac (mam Thomson ST510v4)

.::piotrek::. 06.06.2005 19:23

Cytat:

Napisany przez woitas
zainstalujcie sobie autoconnect.
programik napisany specjalnie pod kątem neo.
po rozłączeniu sam wznawia połączenie.
aha, polecam także starą wersję sterowników do sagem'a (płytka tpsa z 2003 roku).
tylko na niej po rozłączeniu i ponownym połączeniu net działa mi tak jak powinien.
na tych najnowszych miałem "martwe" połączenie.

Heh, tylko takie cos mnie nie bawi, bo jak np: gram w Tibie (niektorzy chyba wiedza o co chodzi) i mi rozlaczy neta to trace polaczenie z klientem i musze sie poraz kolejny logowac, a to mnie moze zbyt wiele kosztowac :'(

ed hunter 06.06.2005 19:25

JA TEŻ NIE NARZEKAM od ponad 2 lat leci.

pretensje były na początku - spadał transferr, siadało całkiem.

teraz leci.

cena monopolistyczna - przynajmniej 20% mniej

powinno być.

i i tak było by drogo!!!!@!!!!!!

Yarozelsky 06.06.2005 21:20

Cytat:

Napisany przez Predi
mam dokladnie to samo :| pomaga tylko reset :|
dzieje sie tak raz na dwa dni :|
pol biedy jak siedze przy kompie.... a jak zapuszczam na noc emula to mnie szlag trafia jak np. rano widze ze o drugiej w nocy sie rozlaczylo i komp na darmo prada jadl do rana :|

edit: co ciekawe w domu na pakiecie jest podobnie :|

(( (( (( (( (( TPSA :bicz: (( (( ((

mam to samo czasami rozłancza mnie 3-4 razy na dzien a jak zadzwonilem do tpsy to taka mila pani najpierw spytała:
-czy mam orginalna wingroze
-czy modem jest dobrze podlaczony
-czy modem jest blisko zrodla ciepla [bo podobno szybko sie grzeja]

po czym stwierdzilem ze zamiat dzwonic do tych kretynow to juz lepiej na pocieche i ochlode kupic se browara

a co do rozlanczania gdy emul leci to mam ustawione ponowne polaczenie - czas pomiedzy probami ponownego polączenia - 30sekund czasami lapie za 12-13 razem ;)

kontestator 06.06.2005 21:22

a masz zainstalowane poprawki do windowsa? koleznaka nie miał poprawek i ja ciagle rozłączało po instalacji sp-acków jak ręką odjął
zrób tez skan antyvirem

woitas 06.06.2005 21:33

spróbuj w menedżerze urządzeń dla g. k. usb wyłączyć "zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii".

ro29 06.06.2005 23:28

Witam !
Przeglądnąłem wypowiedzi i widzę, że z Neostradą różnie to bywa. I wcale mnie to nie dziwi - sam znam bowiem też różne przypadki.
Mam Neo512 od 4 dni (słynna promocja na 2 miesiące ;) ) i także kilkakrotnie zdarzyło mi się, że się rozłączył - ale albo udało mi się połączyć ponownie bez problemu, albo wystarczyło poczekać chwilę, zamknąć wszystkie programy i już udało się połączyć.Tylko raz zawiesił mi się na Neostradzie i raz też musiałem włączyć ponownie komputer. Więc raczej należę jak na razie do tych średniaków - tragicznie nie jest, ale lepiej mogło by być.
Bo np. mój Wuja ma Neo128 i u niego bardzo często jest tak, że nie może się połączyć i musi zamknąć i ponownie uruchomić komputer - i dopiero to pomaga (ma informację, że modem nie podłączony).
A np. mój kolega miał Neo128 przez rok i tylko na początku miał problemy - a później bardzo rzadko coś padało.
Więc różnie to bywa ;)

I skoro dyskutujemy tutaj o Neostradzie - to miałbym dwa pytania - jak sądzicie który modem jest lepszy - Sagem czy Thompson ? Ja dostałem Sagem. I czy to normalne, że on się tak grzeje ?

I jeszcze w kwestii tej aplikacji Neo od TP - ja także jej nie używam, szczególnie po tym, jak wspomnianemu już Wujowi tak namieszała na komputerze, że :-o
Pozdrawiam
ro29

legion 06.06.2005 23:45

ja bym wogole wywali te modemy ktore daje tpsa bo sa beznadzejne i kupil bym routerka :D nawet dla jednego kompa :) albo wew. modem dsl

grzeniu 06.06.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
I skoro dyskutujemy tutaj o Neostradzie - to miałbym dwa pytania - jak sądzicie który modem jest lepszy - Sagem czy Thompson ? Ja dostałem Sagem. I czy to normalne, że on się tak grzeje ?

Ktory lepszy? Sam rok temu pytalem roznych ludzi i nikt sensownie mi nie odpowiedzial, niby porownywalne ale ze wskazaniem na Sagema.

Mam wiec tez Sagema. Slyszalem wiele opinii ze wlasnie sie grzeja, ale moj o dziwo ma temperature otoczenia. No i dziala bez zarzutow. Kto to wytlumaczy?

ro29 07.06.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez legion
ja bym wogole wywali te modemy ktore daje tpsa bo sa beznadzejne i kupil bym routerka :D nawet dla jednego kompa :) albo wew. modem dsl

Ale gdzie dostaniesz modem za 1,22 zł (plus kable, filtry). ;)

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Mam wiec tez Sagema. Slyszalem wiele opinii ze wlasnie sie grzeja, ale moj o dziwo ma temperature otoczenia. No i dziala bez zarzutow. Kto to wytlumaczy?

A mój akurat się grzeje ? I niestety ostatnie Twoje zdanie to pytanie z brakiem odpowiedzi. Można by rzecz - ilu użytkowników neo, tyle opinii i problemów :serdusz:
Pozdrawiam
ro29

legion 07.06.2005 13:17

Cytat:

Napisany przez ro29
Ale gdzie dostaniesz modem za 1,22 zł (plus kable, filtry). ;)

no wiesz to prawda 1,22 to prawie darmowka ale potem ile problemow a zwlaszcza jak sie spali modem.
Router to wydatek prawie 200 zl(chyba ze jakis uzywany mozna taniej dostac) ale sie oplaca :)

ro29 07.06.2005 16:15

Cytat:

Napisany przez legion
no wiesz to prawda 1,22 to prawie darmowka ale potem ile problemow a zwlaszcza jak sie spali modem.
Router to wydatek prawie 200 zl(chyba ze jakis uzywany mozna taniej dostac) ale sie oplaca :)

Witam !
Trochę mnie przestraszyłeś - mam neostradę w promocji na dwa miesiące i jakby coś padło, to wydatek znacznie ponad 200 zł (tyle wynosi kara za nie oddanie sprzętu sprawnego - jeśli oczywiście rezygnujesz).

A masz jakieś doświadczenia z tymi modemami - szczególnie Sagem - kiedy może się on "spalić" - mi się nasuwa, że może się tak stać podczas burzy (więc profilaktycznie trzeba wyłączyć), albo jakby się przegrzał (mój się dość mocno grzeje, więc może ?), albo jakby poszło za wysokie napięcie z USB.

Jeśli masz jakąś wiedzę w tym temacie - to podziel się nią - zawsze lepiej wiedzieć więcej i się jakoś zabezpeczyć (jeśli oczywiście istnieje taka możliwość). Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam
ro29

.::piotrek::. 07.06.2005 16:25

Heh, Tepsa syf wywalony, teraz sobie zainstaluje jakies nowe stery do mojego Sagemika i powinno byc good ;) Thx 4 all ;p

ed hunter 07.06.2005 16:39

tak trochę dla ogólnej wiadomości:

Neostrada rozłącza się po 24 godzinach - zmiana IP

gdy się jest dalej od centrali (tu można podawać różne liczby, ale wszystko zależy od linii) warto w domu sprawdzić stan kabli, wtyczek etc.

ManDragon 07.06.2005 17:28

U mnie neo rozłączała sie nawet kilkanaście razy na godzine, a miałem tylko najnowsze sterowniki sagema i program autoconnect (bez tepsowej aplikacji).
Dodatkwo zaistalowałem programik cFosspeed (nie jest darmowy ale do kupienia w torrentshopie:D) i jak ręką odjął. Trzyma juz 13h połaczenie
Pozdro ;)

Predi 07.06.2005 17:59

Cytat:

Napisany przez legion

jak sie spali modem (ktory i tak mam za darmo) to wtedy kupie router
poza tym nie przesadzajmy ze np. do neostrady 128 - walne router bo to bedzie przerost formy nad trescia ;)

robert_d 07.06.2005 18:31

Mam neostrade i jakoś mi nie zrywa połączeń. Może to problem ze sprzętem?
Miałem kiedyś coś takiego i wszystko wskazuje na to że winien był zasilacz. Sprzęt był z lekka podkręcony i napięcia czasami na granicach specyfikacji, po zmianie zasilacza (w trosce o kompa) problemy ze zrywaniem połączeń zniknęły.:)

IceManSpy 07.06.2005 19:55

teraz mi nie rozlacza tzn nigdy mi nie rozlaczalo oprocz wtedy gdy trzymalem sagem-a na zimnym parapecie chcac ostudzic zapal naszej kochanej TPsowskiej Neostrady

Burak_PL 07.06.2005 20:02

witam
mam pakiet internetowy i już mi się parę razy zadrzyło by mnie rozłączył a jak ponawiałem to pisałę że nie mam modemu dopiero ponowne uruchomienie pomogło

niedługo oddaję isdna (do dwóch tygodni przyjdą odłączyć (( ) a potem biorę neo 128 i mam pytanie czy instalować ich oprogramowanie czy własne?? jak zrobic by po rozerwaniu połączenia je ponowił np. jak o 3 w nocy mi rozłaczy przy ściaganiu by to na marne nei poszło?

*Vojtas* 07.06.2005 20:07

Cytat:

Napisany przez Burak_123
... a potem biorę neo 128 i mam pytanie czy instalować ich oprogramowanie czy własne?? jak zrobic by po rozerwaniu połączenia je ponowił np. jak o 3 w nocy mi rozłaczy przy ściaganiu by to na marne nei poszło?

A czytałeś ten topic od początku? :idea:

legion 07.06.2005 20:12

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Trochę mnie przestraszyłeś - mam neostradę w promocji na dwa miesiące i jakby coś padło, to wydatek znacznie ponad 200 zł (tyle wynosi kara za nie oddanie sprzętu sprawnego - jeśli oczywiście rezygnujesz).

A masz jakieś doświadczenia z tymi modemami - szczególnie Sagem - kiedy może się on "spalić" - mi się nasuwa, że może się tak stać podczas burzy (więc profilaktycznie trzeba wyłączyć), albo jakby się przegrzał (mój się dość mocno grzeje, więc może ?), albo jakby poszło za wysokie napięcie z USB.

Jeśli masz jakąś wiedzę w tym temacie - to podziel się nią - zawsze lepiej wiedzieć więcej i się jakoś zabezpeczyć (jeśli oczywiście istnieje taka możliwość). Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam
ro29

Mysle ze doswiatczenie niema nic do tego tylko wystarczy zobaczyc ile oddano wadliwych lub uszkodonych modemow(sam bylem swiatkiem jak pracownik tpsy pokazywal mi sterte modemow uszkodzonych ) do tpsy ale nie mowie ze twoj moze siasc :).
Jedyna wada tych modemow jest to ze sa na usb i czesto sie cos z nimi dzieje zwlaszcza przy oprogramowaniu wanado(czy jakos tak) a przy routerku nie musisz miec zadnego oprogramowania tylko karte sieciowa i nie musisz sie martwic ze sie zmieni ip bo masz autoreconnect w routerku :D
Cytat:

Napisany przez Predi
jak sie spali modem (ktory i tak mam za darmo) to wtedy kupie router
poza tym nie przesadzajmy ze np. do neostrady 128 - walne router bo to bedzie przerost formy nad trescia ;)

w takiej opcji neo moze router nie potrzebny ale jaka wygoda i na przyszlosc moze umozliwic ci podlaczenie dwoch kompow :) oraz masz wieksza kontrole nad laczem niz przy modemie :D

IceManSpy 07.06.2005 20:15

Cytat:

Napisany przez Burak_123
m
..... i mam pytanie czy instalować ich oprogramowanie czy własne?? jak zrobic by po rozerwaniu połączenia je ponowił np. jak o 3 w nocy mi rozłaczy przy ściaganiu by to na marne nei poszło?

Ja mowie za siebie!!!!

Ja mam TPsowski oprogramowanie i rzadko mnie rozlacza (szczerze ok 6 razy od 10 miesiecy). Nalezy tylko trzymac modem w odpowiednich warunkach. Tzn nie za zimno , nie za goraca , odpowiednia wilgotnosci i te sprawy. Ja kiedys zostawilem na noc i nie rozlaczylo :)

Moze dajcie spokuj Neo na jedna noc i bedzie dobrze :>

Burak_PL 07.06.2005 20:21

Cytat:

Napisany przez *Vojtas*
A czytałeś ten topic od początku? :idea:

tak tylko juz sam nie wiem

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Ja mowie za siebie!!!!

Ja mam TPsowski oprogramowanie i rzadko mnie rozlacza (szczerze ok 6 razy od 10 miesiecy). Nalezy tylko trzymac modem w odpowiednich warunkach. Tzn nie za zimno , nie za goraca , odpowiednia wilgotnosci i te sprawy. Ja kiedys zostawilem na noc i nie rozlaczylo

Moze dajcie spokuj Neo na jedna noc i bedzie dobrze

to ty tylko raz zostawiasz ją na noc włączoną?? a co z tym autoponawianiem na oprogreamowaniu Tpsy??

grzeniu 07.06.2005 22:21

Cytat:

Napisany przez Burak_123

to ty tylko raz zostawiasz ją na noc włączoną?? a co z tym autoponawianiem na oprogreamowaniu Tpsy??

Poczytaj http://neostrada.info i sam sobie odpowiesz na swoje pytanie.

PS U mnie komp chodzi praktycznie non stop, co 24 godziny laczy sie po zmianie IP. Pelna kultura, zadnych restartow.

.::piotrek::. 07.06.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Ja mowie za siebie!!!!

Ja mam TPsowski oprogramowanie i rzadko mnie rozlacza (szczerze ok 6 razy od 10 miesiecy). Nalezy tylko trzymac modem w odpowiednich warunkach. Tzn nie za zimno , nie za goraca , odpowiednia wilgotnosci i te sprawy. Ja kiedys zostawilem na noc i nie rozlaczylo :)

Moze dajcie spokuj Neo na jedna noc i bedzie dobrze :>

Heh, zatkalo mnie ;) ja skoro decyduje sie na Neo i dostaje d nich modem, to wymagam zeby on dzialal u mnie dobrze, a nie ktos mi powie ze "Bardzo mi przykro, ale ma pan za wilgotne powietrze i jest u pana za goraco" :|

IceManSpy 07.06.2005 22:48

Cytat:

Napisany przez Burak_123

Przez noc komp is off :)

ro29 07.06.2005 23:38

???
Cytat:

Napisany przez legion
Mysle ze doswiatczenie niema nic do tego tylko wystarczy zobaczyc ile oddano wadliwych lub uszkodonych modemow(sam bylem swiatkiem jak pracownik tpsy pokazywal mi sterte modemow uszkodzonych ) do tpsy ale nie mowie ze twoj moze siasc :).
Jedyna wada tych modemow jest to ze sa na usb i czesto sie cos z nimi dzieje zwlaszcza przy oprogramowaniu wanado(czy jakos tak) a przy routerku nie musisz miec zadnego oprogramowania tylko karte sieciowa i nie musisz sie martwic ze sie zmieni ip bo masz autoreconnect w routerku ....:D

Witam !
W kwestii doświadczenia - chodziło mi o to, czy Tobie, ewentualnie innej znanej Ci osobie, padł modem i co mogło być tego przyczyną. A ciekaw jestem jak to jest z gwarancją - ja dostałem taką w pudełku, ale dopiero w domu zauważyłem, że ją w ogóle nie podpieczętowali i podpisali - a nie chciało mi się jechać z powrotem ?
W kwestii wspomninego Wanadoo, czyli słynnego oprogramowania od TP - to go nie używam - z tego co piszesz, to plus. Ten program strasznie miesza na komputerze.
Aczkolwiek widzę, że większość osób używa neostradę na okrągło - ja nie wyobrażam sobie zostawić komputera na noc włączonego, a w ciągu dnia jak nie potrzebuję Internetu to też wyłączam, więc może jestem mniej zagrożony spaleniem modemu ???
Pozdrawiam

legion 08.06.2005 18:21

Cytat:

Napisany przez ro29
???

Witam !
W kwestii doświadczenia - chodziło mi o to, czy Tobie, ewentualnie innej znanej Ci osobie, padł modem i co mogło być tego przyczyną.

mi padl modem przyczyna nie znana pewnie swajczyl sie sag. :D a tom. mi zawieszal lacze nagminie nawet po wywaleniu oprogramowania tpsy ale jak go wymienilem na inny bylo ok przy 640 choc to byl dawne czasy :)

legion 10.06.2005 10:39

Moze to komus sie przyda przy modemie Sagem :)

Cytat:

Napisany przez http://qba.neostrada.pl/
Sagem ciagle zrywa mi połączenie (mam płytę na VIA), dlaczego? :(

Utwórz plik adidsl.cfg w katalogu /windows/system32/drivers/ lub wyedytuj istniejący i wpisz to:

0
35
1
0
1000
11

Ewentualnie można jeszcze we właściwościach DSLmona zmienić ISO/BULK na BULK. W ten oto sposob rozwiąże to Twój problem ze zrywaniem połączenia. Testuje to już od paru dni i ani razu nie zresetowało mi się połączenie. Wcześniej zrywało mi połączenie kilkanście razy dziennie. Moim zdaniem patch działa w 99 procentach.

[ProF, docDaCzaps]

kraluk 10.06.2005 10:42

Ja powiem, że teraz to moja Neo128 na Sagemie wogóle się nie rozłącza. Zostawiam na noc i zasysa, żadnych niespodzianek nie ma. Łączę się oczywiście "ręcznie".

kontestator 10.06.2005 10:46

albo jestem niesamowitym farciażem albo mam dobrze skonfigurowanego kompa, bo moja neo 128 nie rozłacza i nie miałem jak dotąd z nią problemów
ulubiony tekst "ynformatyka" z mojej pracy: "hmm dziwne u mnie działa" :)

legion 10.06.2005 10:56

Cytat:

Napisany przez kontestator
"hmm dziwne u mnie działa" :)

to standartowy tekst informatyka :D

Pawel_k 10.06.2005 11:36

neostrade ogolnie zadko zrzuca bo zazwyczaj jest to wina:
- zlych parametrow lini
- tpsyfu
- przegryzienia abelka przez chomika/krokika :P

krEcik^ 10.06.2005 15:01

Ja tez mam Neo 128 od roku i przez ten czas rozloczyl mi sie moze ok. 3 razy (przez caly rok) nie mam takich problemow ale mam inne pytanie. Neo rozlacza sie zawsze po 24h mysle ze to przez to ze zmienia sie IP ale u moich kumpli ktorzy maja Neo 640 tak sie nie robi i maja net podlaczony przez np. 8 dni a ja po 24h musze sie laczyc od nowa :blee: Wiecie cos na ten temat ???
pozdro ;)

grzeniu 10.06.2005 15:26

Mam neo 640 i tak samo rozlacza sie po uplywie 24h polaczenia. Twoi kumple pewnie maja ustawione zeby laczylo sie na nowo, sam tez tak mam i w sumie nawet sie tego nie zauwaza (no jak wszystko chodzi tak jak trzeba).

Pawel_k 10.06.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez krEcik^
Ja tez mam Neo 128 od roku i przez ten czas rozloczyl mi sie moze ok. 3 razy (przez caly rok) nie mam takich problemow ale mam inne pytanie. Neo rozlacza sie zawsze po 24h mysle ze to przez to ze zmienia sie IP ale u moich kumpli ktorzy maja Neo 640 tak sie nie robi i maja net podlaczony przez np. 8 dni a ja po 24h musze sie laczyc od nowa :blee: Wiecie cos na ten temat ???
pozdro ;)

koledzy maja pewnie autoconnecta ktory wznawia polaczenie z marszu, ty lecisz zapewne na "cudownym" oprogramowaniu ot TP ktore niepotrafi polaczyc po rozlaczeniu :blee:
no chyba ze zamiast modemow usb maja routery sprzetowe ???

--edit--
grzeniu mnie wyprzedzil :piwo:

namor 10.06.2005 15:31

Cytat:

Napisany przez krEcik^
(...) moich kumpli ktorzy maja Neo 640 tak sie nie robi i maja net podlaczony przez np. 8 dni a ja po 24h musze sie laczyc od nowa :blee: Wiecie cos na ten temat ???
pozdro ;)

do niedawna miałem właśnie neo 640 i jest to nie prawdą że nie rozłącza sie po 24 godz.obecnie ma Neo 2 MB i co 24 godz jest rozłączane
w każdej opcji neostrady jest rozłaczenie po 24 godz. jest to zwiazane ze zmiana IP

Yarozelsky 10.06.2005 16:05

@ Pawel_k :

-''lecisz zapewne na "cudownym" oprogramowaniu ot TP ktore niepotrafi polaczyc po rozlaczeniu :blee: '' -

te cudowne oprogramowanie z tpsy potrafi sie ponownie polaczyc :taktak: ,trzeba tylko ustawic w opcjach

edit:
co bym zyskał gdybym przeszedl z programu tp na autoconnect ??
ile wazy autoconnect,jaka wersja itd.

Pawel_k 10.06.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
@ Pawel_k :

-''lecisz zapewne na "cudownym" oprogramowaniu ot TP ktore niepotrafi polaczyc po rozlaczeniu :blee: '' -

te cudowne oprogramowanie z tpsy potrafi sie ponownie polaczyc :taktak: ,trzeba tylko ustawic w opcjach

szkoda ze ja tego niezauwazylem ;) zreszta taka opcja powinna byc aktywna z automatu ;)
a moze jeszcze tow. general wie jak tam wylaczyc tworzenie osobnego profulu w OE dla konta pocztowego z neostrady ??? :-P
Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
edit:
co bym zyskał gdybym przeszedl z programu tp na autoconnect ??
ile wazy autoconnect,jaka wersja itd.

programik wazy moze 500kb, dziala bardzo sprawnie, nie obciaza kompa tak jak aplikacja tp, potrafi czekac az modem sie zsynchroniuzuje [tylko sagem], wysyla powiadomienia na sms,email o zmianie ip itp ;)
http://autoconnect.prv.pl/
http://forum.neostrada.info/viewtopi...ht=autoconnect

Yarozelsky 10.06.2005 17:42

''a moze jeszcze tow. general wie jak tam wylaczyc tworzenie osobnego profulu w OE dla konta pocztowego z neostrady ??? :-P''
-niestety niewiem

''programik wazy moze 500kb, dziala bardzo sprawnie, nie obciaza kompa tak jak aplikacja tp, potrafi czekac az modem sie zsynchroniuzuje [tylko sagem], wysyla powiadomienia na sms,email o zmianie ip itp ;)
http://autoconnect.prv.pl/
http://forum.neostrada.info/viewtopi...ht=autoconnect''
-dzieki za progz,mam sagema ,juz zassalem,zapodam troche pozniej bo teraz emule chwycil mi dobry transfer

Burak_PL 20.06.2005 20:12

WITAM
dziś założyłem neo (512) no i chciałbym dziś wypróbowa jak w nocy ściąga no i jak zrobić auto ponawianie połączenia tak bym nei musiał się budzić co chwile??

jeszcze pytanie odnośnie Azureusa który najlepszy?? ja mam 2.3.0.2 ? a poda ktoś storne do konfiguracji eMula i linki do "sklepu"??

ed hunter 20.06.2005 20:36

neo 640 rozłącza się jak każda neo (zmiana IP)

a cały dynks do łączenia jest prawym na ikonę połączenia>właściwości>opcje>wybierz ponownie numer...

mam tylko stery do modemu a reszte ma xp

Death Man 20.06.2005 21:24

Cytat:

I teraz moje pytanko, czy wy moze wiecie dlaczego tak sie dzieje i jak temu zaradzic. Ja juz nie wyrabiam i caly czas twierdze ze jak tylko skonczy mi sie umowa z TPSA to zmieniam dostawce internetowego, tylko ze u mnie nie ma zbytnio wyboru.

Jak juz pisalem mam Neo 128 i do tego Windowsa XP. Jakby ktos chcial wiedziec to to moej rozlaczenie wyglada tak ze wyskakuje mi "Uzytkownik zostal odlaczony od uslugi", w trayu zmienia sie na czerwony trojkacik, musze odczekac chwilke, a potem poleczyc sie znowu. Tak samo wyglada w komputerze rozlaczenie jak po prostu wyloze wtyczke od modemu :|

Ciesz się że niemasz podpisanej umowy na neostradę najwyższą, w miejscu gdzie jej niema. I jeszcze niechcą uznać reklamacji. Ponieważ cytuję "Centrala nie jest pod neostradę"

Burak_PL 20.06.2005 21:56

ile max można ściągnąć na 128 a ile na 512 i co jak się to przekroczy??

namor 20.06.2005 22:15

Cytat:

Napisany przez Burak_123
WITAM
dziś założyłem neo (512) no i chciałbym dziś wypróbowa jak w nocy ściąga no i jak zrobić auto ponawianie połączenia tak bym nei musiał się budzić co chwile??

jeszcze pytanie odnośnie Azureusa który najlepszy?? ja mam 2.3.0.2 ? a poda ktoś storne do konfiguracji eMula i linki do "sklepu"??

moja rada to wywal soft do łaczenia się dołaczony do neo
i ustanów połączenie ręcznie
a najlepszym rozwiazaniem jest cFos - do łaczenia i AutoConnect - do automatycznego wznawiania połączenia
a wszystko to znajdziesz na tej stronie
http://turbokrecik.info/forum/dload.php?action=viewall

ro29 20.06.2005 22:17

Cytat:

Napisany przez Burak_123
ile max można ściągnąć na 128 a ile na 512 i co jak się to przekroczy??

Witam !
Po pierwsze - odpowiedź na powyższe pytanie (troszkę rozszerzona):

Po pobraniu przez użytkownika

7 GB danych z Internetu w opcji 128,
15 GB danych - w opcji 512
25 GB danych - w opcji 1024
35 GB danych - w opcji 2048

prędkość transmisji z Sieci do jego komputera spada do 32 kb/s, w kierunku przeciwnym natomiast nie zmienia się. Po rozpoczęciu nowego okresu rozliczeniowego (w tym przypadku - miesiąca) licznik się zeruje i znowu można korzystać z Internetu z maksymalną prędkością dla tej opcji usługi.

Źródło: http://www.tp.pl/dom/internet/neostrada/

W kwestii pytania o ponawianie połączenia to jest taki programik: AutoConnect, mający właśnie opcję ponownego łączenia. Można go pobrać np. ze strony: http://shider.net/AutoConnect/
Programik ten może na przydać się, jeśli np. chcemy autoamtycznie łączyć się i wznawiać połączenie itd.

Widzę @Burak_123, że jesteś kolejną osobą, która skorzystała tak jak ja z promocji TP na neo512 (tylko, że ja chyba pod koniec lipca oddam niestety neo :smutny: )

A emule - czy to w ogóle chce działać na Neostradzie ? Bo z Kazaą się chwilę bawiłem i działała, a z emule niewiele co dało się ściągnąć - wiem, że w przypadku braku stałego IP, w emule trafia się na koniec kolejki, ale ile można czekać.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że coś pomogłem
ro29

EDIT: widzę, że w między czasie dostałeś już jakieś rady ;)
I oczywiście zgadzam się z opinią, że z tego softu TP nie warto korzystać - potrafi tak namieszać w komputerze......

Burak_PL 25.06.2005 00:23

witam mam jeszcze jedno pytanie odnosnie neo czy da się jakoś sprawdzić ile się ściągneło juz??

Yarozelsky 25.06.2005 01:11

;)
Cytat:

Napisany przez Burak_123
witam mam jeszcze jedno pytanie odnosnie neo czy da się jakoś sprawdzić ile się ściągneło juz??

da sie w ''panelu uzytkownika'' w serwisie neostrada albo programem NeoT[wlasnie neot,pomieszalo mi sie ],w programie musisz podac twoje dane neostrady, program wymaga zainstalowanej javy

ro29 25.06.2005 01:12

Cytat:

Napisany przez Burak_123

Oczywiście, że się da - rozumiem, że nie masz na myśli polecanych Ci programów typu NetMeter, czy AutoConnect ? No bo w nich to wystarczy wybrać np. opcję statystyka w AutoConnect, czy Totals w NetMeter i masz wszelkiej maści dane.
Co do możliwości sprawdzenia w TP - są takie - ale niestety nie są zawsze wiarygodne, a do tego niezbyt świeże.
Metoda pierwsza (odświeżana czasem co kilka dni !!!) - najprostsza - wchodzisz na stronę www.neostrada.pl - i jako użytkownikowi Neostrady pojawić się powinna strona tzw. Serwisu Multimedialnego (czyżbyś jeszcze tam nie był ???) i po lewej stronie powinna pojawić się informacja o ilości pobranych danych do dnia .... (czasem się jednak nie pojawia - lub dane są sprzed kilku dni - jak już napisałem).
Jest też druga opcja - którą odkryłem dzisiaj - ale to jest chyba ten sam licznik, tylko w innym miejscu choć dane jakby dokładniejsze - wchodzisz do swojego panelu poprzez stronę www.panel.neostrada.pl i po lewej masz do wyboru jedną z opcji: Transfer i masz dane - chyba dokładniejsze - ale tam dopiero raz byłem.

No to wiesz już chyba wszystko ?
Pomogłem może ? Jeśli tak, to napisz parę słów, jak się udało ściąganie przez emule na Neostradzie lub innym klientem - bo ja jakoś z emule miałem problemy, jak chciałem się pobawić !

Pozdrawiam
ro29

namor 25.06.2005 01:17

Cytat:

Napisany przez Burak_123

tak , można to sprawdzić
wcodząc na strone
http://www.neostrada.pl/
z lewej strony mamy licznik ściagniętych danych (oczywiście po zalogowaniu się na tej stronie)
lub
za pomocą takiego małego sprytnego programiku o nazwie NeoT - polecam
http://qba.neostrada.pl/neot/

ro29 25.06.2005 01:30

Cytat:

Napisany przez namor
tak , można to sprawdzić
wcodząc na strone
http://www.neostrada.pl/
z lewej strony mamy licznik ściagniętych danych (oczywiście po zalogowaniu się na tej stronie).......

Witam !

Na tej stronie nie trzeba się logować - wyskakuje Ci serwis multimedialny i po chwili masz po lewej np. witaj @namor, a pod spodem: ilość pobranych danych do dnia .....

A logować się trzeba, jak te dane chcesz sprawdzić w panelu użytkownika.
I powyższa strona tak się uruchamia, mimo iż nie mam aplikacji dostępowej TP

ro29

Burak_PL 25.06.2005 06:29

Cytat:

Napisany przez ro29
Oczywiście, że się da - rozumiem, że nie masz na myśli polecanych Ci programów typu NetMeter, czy AutoConnect ? No bo w nich to wystarczy wybrać np. opcję statystyka w AutoConnect, czy Totals w NetMeter i masz wszelkiej maści dane.
Co do możliwości sprawdzenia w TP - są takie - ale niestety nie są zawsze wiarygodne, a do tego niezbyt świeże.
Metoda pierwsza (odświeżana czasem co kilka dni !!!) - najprostsza - wchodzisz na stronę www.neostrada.pl - i jako użytkownikowi Neostrady pojawić się powinna strona tzw. Serwisu Multimedialnego (czyżbyś jeszcze tam nie był ???) i po lewej stronie powinna pojawić się informacja o ilości pobranych danych do dnia .... (czasem się jednak nie pojawia - lub dane są sprzed kilku dni - jak już napisałem).
Jest też druga opcja - którą odkryłem dzisiaj - ale to jest chyba ten sam licznik, tylko w innym miejscu choć dane jakby dokładniejsze - wchodzisz do swojego panelu poprzez stronę www.panel.neostrada.pl i po lewej masz do wyboru jedną z opcji: Transfer i masz dane - chyba dokładniejsze - ale tam dopiero raz byłem.

No to wiesz już chyba wszystko ?
Pomogłem może ? Jeśli tak, to napisz parę słów, jak się udało ściąganie przez emule na Neostradzie lub innym klientem - bo ja jakoś z emule miałem problemy, jak chciałem się pobawić !

Pozdrawiam
ro29

tak wielkie dzięki byłęm już tam ale tak dogłebnie się nie bawiłem tym co do ściagania to gry tylko Azureusem bo eMule to kiepsko a muze Bearsharem :) jak chcesz dokłdniej znać statystyki to na GG :)

Lukash 01.10.2005 11:34

witam mam pytanko tyle bylo tych tematow o Neostradzie ze nie bede tworzyl nowego tylko pod ten sie podlacze...teraz jest wielka promocaj neostrady ze ze 128 podwajaja predkosc, no i ja wlasnie mam 128 kiedy wlacza mi sie net wyskakuje taka chmurka z boku i jest napisane 192Kb/s no i ostatnio wlaczam i mam juz 392,2Kb/s czyli rozumiem ze mi podwoili ta predkosc, lecz jednak wszytko zostalo po satreemu strony otwieraja sie tak samo, przy sciagniu z neta tez pozostaje ta sama predkosc...i nie wiem co mam zrobic??? cos moze w ustawieniach sie zmienia..????prosze o pomoc

Pawel_k 01.10.2005 11:38

jesli masz na chmurce wieksza predkosc a strony sciagaja sie po staremu to znaczy ze jeszcze masz blokade na loginie @ 128kb/s i dopoki nieprzypisza ci predkosci 256kb/s bedzeisz mial 16kb/s zamiastr 32kb/s

Lukash 01.10.2005 11:42

aha dzieki za informacje

IceManSpy 06.10.2005 18:23

Znalazlem bardzo ciekawy text o TPSA:
TPSA- Teraz Podwyższymy Sku****lom Abonament

ro29 02.03.2006 23:03

Witam !
Mam pytanie do użytkowników modemu do Neostrady Thompson speed touch 330 (od TP).
Sprawa jest następująca. Dziś wymieniałem Wujowi dysk (stary z 2000 roku niestety zaczął mieć bad'y). Wszystko jakoś szło do momentu instalacji Neostrady. Ponieważ oczywiście nie instalowałem programu od TP - więc znalazłem stery na płytce i ...niby się zainstalowały, ale bez prośby o podłączenie modemu. Co prawda jak go podłączyłem to się zainstalował - ale był następnie problem z połączeniem - nie było tej ikonki na pulpicie. Ostatecznie musiałem zainstalować jakieś sterowniku z netu (dobrze, że miałem przy sobie) - na nich wszystko było ok - ale odrzucało hasło !! Zmiana hasła - nie pomogła. Dopiero kolejna reinstalacja sterowników. I zadziałało !!!
Ale jest jedna dziwna rzecz - otóż poprzednio zawsze było tak, że po kliknięciu w tą ikonę połączenia - otwierało się okienko - i dopiero po naciśnięciu Connect - się łączył. Teraz wystarczy kliknąć ikonę - i już wyskakuje okienko i się łączy !!!

Mam więc dwa pytania - czemu te oryginalne sterowniki nie dawały się zainstalować na tym nowym dysku ?? I po drugie - czy ktoś ma taką samą sytuację, że mu się zaraz łączy, po kliknięciu na tą ikonę (jest to trochę denerwujące i dziwne) ??

Dla informacji - płyta Abit ST6, Celeron 900, 384 RAM, dysk Seagate 40 GB ATA100, Windows98 SE

Pozdrawiam
ro29

mensir67pl 03.07.2006 17:15

cos tam od jutra TAńIEJ dla nowo przystepujacych do NOE

podobno usredniajac 20 %

cos tam wsluszalem w TV24

oficjalna strona TP milczy

Pawel_k 03.07.2006 17:34

http://www.telepolis.pl/news.php?id=5645
telepolis juz co nie co napisalo ;)

-edit-
jak oficjalna strona tp milczy a to:
http://www.tp.pl/prt/pl/o_tp/serwis_...sowe?_a=552204
i to:
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/35654..._365098557.pdf
;)

Ricki 03.07.2006 17:51

Chyba się skusze na 512 na 24 miesiące, bo obecna opcja 640 mimo braku limitów jest już nie na czasie cenowo.

rosol 03.07.2006 19:32

Cytat:

Napisany przez Ricki
Chyba się skusze na 512 na 24 miesiące, bo obecna opcja 640 mimo braku limitów jest już nie na czasie cenowo.

No ja chyba tez sie skusze;) tym bardziej ze wlasnie umowa mi sie konczy w sierpniu:fiu:

Matefusz 03.07.2006 21:28

Mam do sprzedania modem F@st 800 do Neo jakby ktoś chciał :D

ed hunter 03.07.2006 21:40

a dzia***322;a? :>

wszyscy psiocz***261; na ten modem a u mnie chodzi jak trzeba, nawet si***281; nie zawiesza (jakie***347; baaardzo nieliczne przypadki)

woitas 03.07.2006 21:50

też bardzo sobie chwalę mydelniczkę.
idzie jak rakieta...

co do promocji, to umowa kończy mi się 29 sierpnia, więc chyba się skuszę.

rosol 04.07.2006 00:13

Cytat:

Napisany przez Matefusz

Ja mam dwa do sprzedania:fiu:
Ale to dopiero za okolo miesiac;)
Teraz wezme thomsona:P

ManDragon 04.07.2006 22:44

jest nadzieja ***380;e b***281;dzie mo***380;na mie***263; NEO bez telefonu :)
link

ro29 05.07.2006 00:51

Witam !

Cytat:

Napisany przez Matefusz

Nowy/używany ?? Może bym wziął dla Wuja - ma Thompsona i często problemy z połączeniem - i wygląda to na modem ...

Cytat:

Napisany przez ed hunter
(...) wszyscy psioczą na ten modem a u mnie chodzi jak trzeba, nawet się nie zawiesza (jakieś baaardzo nieliczne przypadki)

Ja też mam Sagem i ... mieszane uczucia - do niedawna było ok - ale jak się zaczęły upały - to grzeje się mocno i (chyba z tego powodu - choć sam nie wiem ??) - rozłącza się (traci synchronizację) bardzo często - dziś (wczoraj) już aż 4 razy :(

A nowa promocja Neostrady 512 - ja mam umowę do końca stycznia 2007 - więc mnie aktualnie nie dotyczy - co prawda nie lubię umów na dwa lata - ale jak sobie pomyślę, że np. Wuja, któremu się za dwa miesiące kończy umowa neo 256 - i chyba weźmie właśnie tą 512 na dwa lata - będzie płacił średnio 49,50 zł (33/66 zł) - to mnie ... coś bierze ||

Pozdrawiam
ro29

EDIT: czy ktoś wie może - czy te nowsze "wersje" modemu Thompson mają możliwość sprawdzenia parametrów łącza - tak jak Sagem'y ??

andrzejj9 05.07.2006 06:47

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Nowy/używany ?? Może bym wziął dla Wuja - ma Thompsona i często problemy z połączeniem - i wygląda to na modem ...

Ja też mam Sagem i ... mieszane uczucia - do niedawna było ok - ale jak się zaczęły upały - to grzeje się mocno i (chyba z tego powodu - choć sam nie wiem ??) - rozłącza się (traci synchronizację) bardzo często - dziś (wczoraj) już aż 4 razy :(

A nowa promocja Neostrady 512 - ja mam umowę do końca stycznia 2007 - więc mnie aktualnie nie dotyczy - co prawda nie lubię umów na dwa lata - ale jak sobie pomyślę, że np. Wuja, któremu się za dwa miesiące kończy umowa neo 256 - i chyba weźmie właśnie tą 512 na dwa lata - będzie płacił średnio 49,50 zł (33/66 zł) - to mnie ... coś bierze ||

Pozdrawiam
ro29

EDIT: czy ktoś wie może - czy te nowsze "wersje" modemu Thompson mają możliwość sprawdzenia parametrów łącza - tak jak Sagem'y ??

Ja jeszcze niedawno płaciłem po prawie 110 złotych..

Teraz z ojcem podpisaliśmy umowę na dwa lata, żeby płacić coś koło 85, więc lepiej, ale w porównaniu z tą nową promocją to i tak drogo.. No cóż, widać tak to jest, że przez 3 lata korzystania tepsa nic nowego nie wprowadziła, a miesiąc po podpisaniu dwuletniego cyrografu nagle postanowiła nas zaskoczyć..

Creew 05.07.2006 08:09

Ja mam nadzieje panowie, że Ci wszyscy co mają tepse, wybierają ją z przymusu...

W Wawie, w Poznainiu i Wrocku nie ma UPC? http://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/zastanawia.gif

andrzejj9 05.07.2006 08:15

Cytat:

Napisany przez Creew
Ja mam nadzieje panowie, że Ci wszyscy co mają tepse, wybierają ją z przymusu...

W Wawie, w poznainiu i Wrocku nie ma UPC? http://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/zastanawia.gif

W mojej okolicy nie ma nic - NIC. Wierz mi, że nie korzystam z tepsy z wyboru..

Creew 05.07.2006 08:18

Monopolizacja rynku dosłownie... Nie wiem czy nawet na cdrinfo nie było informacji, że polska jest jednym z krajów który najbardziej ogranicza internet, wyzyskując użytkownika. Andrzejj9, nie zastanawiałeś się nad satelitą? (nie, nie po to by wysłać w kosmos ;) )

andrzejj9 05.07.2006 08:26

Cytat:

Napisany przez Creew
Monopolizacja rynku dosłownie... Nie wiem czy nawet na cdrinfo nie było informacji, że polska jest jednym z krajów który najbardziej ogranicza internet, wyzyskując użytkownika. Andrzejj9, nie zastanawiałeś się nad satelitą? (nie, nie po to by wysłać w kosmos ;) )

Zastanawiałem. Ale w czasach, kiedy nad tym myślałem, było tak, że z pobieraniem owszem, całkiem nieźle, ale o wysyłaniu danych zapomnij. Nie wiem, czy coś się w tej kwestii na lepsze zmieniło.

Aha, no i ceny wtedy były bardzo wysokie..

Creew 05.07.2006 08:37

Poddaje si***281;, bia***322;a flaga na maszt, bandera z logiem tepsy i skrzy***380;owanymi piszczelami...

andrzejj9 05.07.2006 08:41

Cytat:

Napisany przez Creew
Poddaje się, biała flaga na maszt, bandera z logiem tepsy i skrzyżowanymi piszczelami...

Coś w tym stylu..

Ale tu nie można już mieć pretensji tylko do Tepsy. Ta i owszem, prowadzi taką praktykę, że tylko monopolizm zapewnia im jeszcze przetrwanie, ale i pozostałe firmy nie są lepsze. Bo jednak czasy, w których to nie miały one zupełnie możliwości się rozwijać, już minęły. Teraz mają praktycznie dowolność. A że tego nie robią? U Dialogu, kiedy tak bardzo się niby rozwijał byłem kilkadziesiąt razy pytając, kiedy w końcu pojawią się w mojej okolicy.. Zawsze tylko słyszałem, że niedługo, a potem tylko kolejne terminy się przekładały. A że tak było to już nie wina tepsy, tylko Dialogu i w końcu dałem sobie spokój. Jeśli firmie samej nie zależy na rozwoju, to naprawdę nikt inny nie może tego za nią zrobić.

rosol 05.07.2006 20:04

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

No kurcze podobnie jak u mnie:wow: az mnie szlag trafia... mniej wiecej co godzine albo i co pol godziny traci synchronizacje, a potem zeby polaczyc sie znowu trzeba odczekac;|
Dzwonilem do TP no i mowia ze to od linii... zadzwonilem pod 9393 jak mi radzil konsultant i zlozylem podanie o poprawe parametrow linii... zobaczymy co bedzie...((

ro29 05.07.2006 20:51

Witam !

Cytat:

Napisany przez rosol
No kurcze podobnie jak u mnie:wow: az mnie szlag trafia... mniej wiecej co godzine albo i co pol godziny traci synchronizacje, a potem zeby polaczyc sie znowu trzeba odczekac;|
Dzwonilem do TP no i mowia ze to od linii... zadzwonilem pod 9393 jak mi radzil konsultant i zlozylem podanie o poprawe parametrow linii... zobaczymy co bedzie...((

Czyli widzę, że jeszcze gorzej niż u mnie - dziś na przykład rozłączył się tylko raz - a czekać to muszę max minutę może - aż się zsynchronizuje (raz tylko czy dwa trwało to parę minut). Choć wczoraj na przykład było znacznie gorzej ...
A jakie masz paramtery Margin i Attenuation - ja np. w tej chwili 34 dB i 3 dB - czyli dość dobre (kiedyś jak miałem przy każdym telefonie filtr to było gorzej - coś z około 29 dB i 4 dB - a do centrali mam tylko z 300-400 metrów ;) )

Pozdrawiam
ro29

rosol 05.07.2006 22:00

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Czyli widz***281;, ***380;e jeszcze gorzej ni***380; u mnie - dzi***347; na przyk***322;ad roz***322;***261;czy***322; si***281; tylko raz - a czeka***263; to musz***281; max minut***281; mo***380;e - a***380; si***281; zsynchronizuje (raz tylko czy dwa trwa***322;o to par***281; minut). Cho***263; wczoraj na przyk***322;ad by***322;o znacznie gorzej ...
A jakie masz paramtery Margin i Attenuation - ja np. w tej chwili 34 dB i 3 dB - czyli do***347;***263; dobre (kiedy***347; jak mia***322;em przy ka***380;dym telefonie filtr to by***322;o gorzej - co***347; z oko***322;o 29 dB i 4 dB - a do centrali mam tylko z 300-400 metr***243;w ;) )

Pozdrawiam
ro29

hmmm no ja mam wyzsze te parametry... czyli gorsze?? Jakie powinny byc??
Do centrali mam okolo 800m...

U mnie mam jeden filtr przy telefonie.
Hmmm no u mnie to roznie z tym rozlaczaniem... Raz rozlaczy sie na kilka minut, a raz nie chce sie zsynchronizowac pol dnia:sciana: Zaczyna mnie to denerwowac... i to bardzo... Ciekawe czy dalaby cos zmiana na inny modem ADSL np. jakiegos D-Linka wraz z routerem mozna kupic za 100zl ale nie wiem czy rozwiaze to moj problem... Znajomy informatyk mowil ze on tez tak mial i jak zrobil siec na wifi kupil modem linksysa i od tej pory problem zniknal. No ale zobaczymy co panowie z tepsy powiedza???

adbok 05.07.2006 22:17

Cytat:

Napisany przez rosol
No ale zobaczymy co panowie z tepsy powiedza???

no jak to co ? zeby placic 10zl miesiecznie wiecej za LIVEBOXa :rotfl:

rosol 05.07.2006 23:06

Cytat:

Napisany przez adbok
no jak to co ? zeby placic 10zl miesiecznie wiecej za LIVEBOXa :rotfl:

Nie gadaj bo jeszcze wezme i zrobie bramke VOIP...:fiu: akurat zrezygnuje z normalnego abo na rzecz VOIP'a :D

PS. Tylko ciekawe czy da rade odpalic VOIP innego operatora niz tepsy...

ro29 06.07.2006 00:49

Witam !

Cytat:

Napisany przez rosol
hmmm no ja mam wyzsze te parametry... czyli gorsze?? Jakie powinny byc??
Do centrali mam okolo 800m...

U mnie mam jeden filtr przy telefonie.
Hmmm no u mnie to roznie z tym rozlaczaniem... Raz rozlaczy sie na kilka minut, a raz nie chce sie zsynchronizowac pol dnia:sciana: Zaczyna mnie to denerwowac... i to bardzo... Ciekawe czy dalaby cos zmiana na inny modem ADSL np. jakiegos D-Linka wraz z routerem mozna kupic za 100zl ale nie wiem czy rozwiaze to moj problem... Znajomy informatyk mowil ze on tez tak mial i jak zrobil siec na wifi kupil modem linksysa i od tej pory problem zniknal. No ale zobaczymy co panowie z tepsy powiedza???

Po pierwsze - parametry - odstęp sygnał/szum - 33 dB przy tej odległości od centrali - nie jest chyba źle - ale tłumienność 10 dB - dużo większa niż moja - czyli spora ;) - choć z tego co piszą tutaj: http://www.wawnet.pl/neostrada_sagem_monitor.htm - to jest nadal w normie - ew. poczytaj na tej stronie co tam jeszcze mógłbyś sprawdzić.

Po drugie - skoro jest tak jak piszesz - to jest ... fatalnie :( - a może masz jakieś przerwy na linii (w domu/poza domem), albo telefon Ci "przeszkadza" ?? Bo wygląda to kiepsko - w porównaniu z Tobą moje problemy są niewielkie ;)
Co do filtrów - to ja mam w mieszkaniu 3 telefony - i początkowo przy każdym był filtr - jak zaczęły się problemy to przyszedł monter z TP i poradził abym zostawił tylko ten przy moim - a na pozostałe dwa dał jeden filtr na wejsciu kabla do mieszkania - i to podwyższyło mi te wartości - choć i tak odstęp sygnał/szum mam teraz 34-36 dB - ale jak ten spec z TP mierzył z laptopem na kablu, który wchodzi do mieszkania to było 39 dB (chyba 40 to max) - więc to świadczy, że telefony czy kable jednak trochę mocno mi wpływają ;)

Kwestia kupna routera - też słyszałem, że niektórym osobom po takiej operacji problemy się skończyły - ale osobiście żadnej takiej nie znam ;)

Pozdrawiam
ro29

rosol 06.07.2006 12:43

@ro29 spojrz teraz co mam...

ro29 06.07.2006 13:01

Witam !
Cytat:

Napisany przez rosol
@ro29 spojrz teraz co mam...

6 dB to już fatalnie :( - i nie dziwię się, że masz takie problemy - wyraźnie coś jest z linią (raczej) lub ew. instalacją domową nie tak ...
I jak widać masz duże wachania - może gdzieś jest problem z połączeniem na jakimś złączu czy jakoś tak ??
Ciekaw jestem co na to monter z TP jak się pojawi ??

Pozdrawiam
ro29

- Deckard - 11.07.2006 21:18

Witam!
Jeśli problem był poruszany to przepraszam:)
Do końca sierpnia mam podpisaną umowę na neostrade + linia telefoniczna i
nie będę przedłużać umowy i rezygnuje z linii telefonicznej na której była
neostrada. Czy są jakieś gotowe formularze /pisma które można wydrukować
i wypełnić już w domu i tylko je dostarczyć do telepunktu czy wszystko
zrobię na miejscu w telepunkcie ???

edit poprawiłem datę;)

andrzejj9 11.07.2006 22:12

Cytat:

Napisany przez - Deckard -
Witam!
Jeśli problem był poruszany to przepraszam:)
Do końca sierpnia mam podpisaną umowę na neostrade + linia telefoniczna i
nie będę przedłużać umowy i rezygnuje z linii telefonicznej na której była
neostrada. Czy są jakieś gotowe formularze /pisma które można wydrukować
i wypełnić już w domu i tylko je dostarczyć do telepunktu czy wszystko
zrobię na miejscu w telepunkcie ???

edit poprawiłem datę;)

Bez wizyty w punkcie obsługi raczej się nie obejdzie, a tam na pewno wszystko ci powiedzą i dadzą ewentualny druczek. A jeśli nie, to weź ze sobą długopis, to naskrobiesz na szybko kilka słów i też będzie :)

icemac 12.07.2006 07:48

ja zrezygnowa***322;em z tego cuda zwanego "livebox tp" - powody:
- dziwne zwisy - pomaga***322; tylko restart urz***261;dzenia
- brak po***322;***261;czenia (czasami) nawet jak modem sta***322; ko***322;o dongla
- brak zasi***281;gu z pierwszego pi***281;tra na drugie (poniemiecka willa)
- brak mo***380;liwo***347;ci ustawienia parametr***243;w sieci na 802.11b (czyli 11 Mbps.) - jest tylko mo***380;liwo***347;***263; 802.11b+g i 802.11g (dongla da si***281; "zwolni***263;") - a wiadomo - im mniejsza pr***281;dko***347;***263; tym wi***281;kszy zasi***281;g
- wbudowane anteny w donglu i w modemie - brak mo***380;liwo***347;ci przed***322;u***380;enia

tak wi***281;c moja "rado***347;***263;" z modemu zako***324;czy***322;a si***281; po 7 dniach u***380;ytkowania (modem oddalony od dongla oko***322;o 2m.)

- Deckard - 14.07.2006 18:46

Witam
Może mnie ktoś poratować wzorem pisma o wypowiedzenie umowy/ rezygnacji z linii tp i usługi neostrada jakoś u mnie google zle działa nie znalazłem nic konkretnego - dowiedziałem sie w telepunkcie że musze cos takiego sklecić i im dostarczyć a żadnych wzorów nie mają :sciana: nawet nie zdążyłem sie wszystkiego dowiedzieć bo kolejki że głowa boli
Będe wdzięczny:help:

andrzejj9 14.07.2006 18:59

Cytat:

Napisany przez - Deckard -
Witam
Może mnie ktoś poratować wzorem pisma o wypowiedzenie umowy/ rezygnacji z linii tp i usługi neostrada jakoś u mnie google zle działa nie znalazłem nic konkretnego - dowiedziałem sie w telepunkcie że musze cos takiego sklecić i im dostarczyć a żadnych wzorów nie mają :sciana: nawet nie zdążyłem sie wszystkiego dowiedzieć bo kolejki że głowa boli
Będe wdzięczny:help:

Z dniem tego a tego rezygnuję z usługi takiej i takiej. Podpisano.. ;)

Banalne, ale po co sobie utrudniać życie :)

Burt 17.07.2006 23:39

Witam.Naby***322;em Liveboxa 3 dni temu.Wszystko by***322;oby fajnie gdyby nie zacz***281;***322;y si***281; problemu ze ***347;ci***261;ganiem z sieci p2p.Program BitLord.Neo 512.
Odpalam torenta i po oko***322;o 3 minutach przestaje ***347;ci***261;ga***263; pojawia si***281; napis ''***322;***261;czenie do peera'' i tak za ka***380;dym razem.Ma***322;o tego ,nie mog***281; wej***347;***263; na jak***261;kolwiek stron***281; a nawet normalnie wy***322;czy***263; komputera.Na starym modemie neostrady wszystko gra***322;o.Dlaczego si***281; tak dzieje i jak to zlikwidowa***263;?
Druga sprawa to dost***281;p do panelu konfiguracyjnego Livebox'a.M***243;j komputer pod***322;czy***322;em normalnie przez USB . a drugi w innym pomieszczeniu bezprzewodowo.Na moim kompie nie mam dost***281;pu do panelu konfiguracyjnego a na drugim mam.Macie mo***380;e jakie***347; pomys***322;y?Prosz***281; o pomoc bo zg***322;upieje od my***347;lenia nad tym.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:25.