Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   problem z siecia w domu. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-siecia-domu-54223/)

IceManSpy 11.07.2005 11:51

problem z siecia w domu.

Ilość załączników: 2
Jak w temacie ma problem z siecia w domu. Ostatnio bawilem sie programem ErrorDoctor i cos pousuwalem :) ale przywrocilem to.

Chcialem wejsc do scieci aby sobie cos tam pokopiowac a tu patrze, nie ma ikon scieci :ysz: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=22616

Nie moge sie polaczyc nic. tylko moj komputer wykrywa. a inne nie. Na 2 komputerze mojego tez nie wykrywa. Probowalem rbic cos programem netscan i on z 2 kompa (XP200) wykryl mojego ale nie da sie wejsc :ysz: . Co mam zrobic?? FORMAT ODPADA (bo przecierz nic nie da)!!!

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=22615

Licze ze ktos mi pomoze w tym problemie. A sieci potrzebuje.

Software i hardware:
nie wiem jaki ;)
Windows XP (tu i tu)
FAT u mnie , NTFS 2 komp
Karta Fast Ethernet

P.S. jak nazywa sie strona z roznymi problemami jakis searchenigne czy cos tam ;)

namor 11.07.2005 12:03

może to coś pomoże
http://dobreprogramy.com/demonstracje/siec_domowa.htm

Burak_PL 11.07.2005 12:11

witam skoro masz xp to zaden problem na komputerze głównym wejdz w otoczenie sieciowe i po prawej stronie konfiguruj siec w domu...... zrób krok po kroku potem będzie nazwa sieci np MSHOME jest zmien na co chcesz np JACEK i jak skonczy poprostu zakoncz na drugim to samo nazwa sieci ta sama co na 1!! i poprostu zakncz restrat obydwóch i działą :D no i sobie poudostępniaj co chesz :D

demek 11.07.2005 12:12

XP ma problemu z siecia lokalna niekiedy dlatego u mnie ludzie wymieniaja sie przez ftp:)

IceManSpy 11.07.2005 12:44

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
witam skoro masz xp to zaden problem na komputerze głównym wejdz w otoczenie sieciowe i po prawej stronie konfiguruj siec w domu...... zrób krok po kroku potem będzie nazwa sieci np MSHOME jest zmien na co chcesz np JACEK i jak skonczy poprostu zakoncz na drugim to samo nazwa sieci ta sama co na 1!! i poprostu zakncz restrat obydwóch i działą :D no i sobie poudostępniaj co chesz :D

ok. Zrobie tak jak w prezentacji przez namora. tylko mam pytania:

1. Odnosnie internetu. Ja jestem komputer A i lacze sie przez Neo. a jak ma sie laczyc komputer B?? Normalnie przegladarka i juz sobie jest czy jak??
2. W moje miejsca sieciowe sa rozne wejscia przejscia i inne lacza w sieci (kidys je porobilem) mozna je usunac??
3. I jak zrobi ta nazwe sieci co Ty napisales?? Bo niczego takiego nie wiedze.

Dodam ze mam SP1

legion 11.07.2005 13:06

sprawdz jakie masz IP na kompie wejdz w uruchom cmd ipconfig a potem na drugim tak samo i zobacz czy sie zgadzaja adresy IP jezeli nie to na jednym zmien ip na podobne jak jest na glownej twojej stacji roboczej czyli np. jak jest 10.2.0.1 to na drugim musi byc 10.2.0.2 :D (ale prezentacja ktora dal ci w linku @namor powinna wystarczyc :) )
i potem wystarczy z mapowac kompy

IceManSpy 11.07.2005 13:27

Cytat:

Napisany przez namor

Nie cos pomoze tylko pomoglo ;)
Siec dziala bez zarzutu.

Tylko teraz jak zrobic z tym internetem? Neo ma dynamiczny IP (zmienia co 24h\polaczenie) i trzeba sie laczyc. Jak mam to udostepnic na 2 kompie i jak mam sie laczyc?

Jak bym mial juz siec + neta to jestem w siodmym niebie ||

Burak_PL 11.07.2005 13:41

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
ok. Zrobie tak jak w prezentacji przez namora. tylko mam pytania:

1. Odnosnie internetu. Ja jestem komputer A i lacze sie przez Neo. a jak ma sie laczyc komputer B?? Normalnie przegladarka i juz sobie jest czy jak??
2. W moje miejsca sieciowe sa rozne wejscia przejscia i inne lacza w sieci (kidys je porobilem) mozna je usunac??
3. I jak zrobi ta nazwe sieci co Ty napisales?? Bo niczego takiego nie wiedze.

Dodam ze mam SP1

1. na 1 kompie ustawidz ze łaczy sie bezposrednio a na 2 ze łaczy sie za pomoc innego kompa i znajdzie sie połaczenie przez neo oczywiscie musi byc ono włączone na 1

2 nie będzie ich

3 daj dalej i nazwa sieci tam to jest domyśłne MSHOME

IceManSpy 11.07.2005 14:18

Ilość załączników: 1
Kolejny problem. Mam juz wszystko poustawiane i jest ostatni mysle problem z siecia. Na obrazku jest blad.

Ja moge wchodzic do 2 kompa (komp2) a z 2 kompa na 1 kompa (komp1) nie moge bo wyskakuje mi taki blad. Jak go sie pozbyc??

demek 11.07.2005 14:31

firewall z windowsa moze byc przyczyna

DreamCrusher 11.07.2005 14:39

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Kolejny problem. Mam juz wszystko poustawiane i jest ostatni mysle problem z siecia. Na obrazku jest blad.

Ja moge wchodzic do 2 kompa (komp2) a z 2 kompa na 1 kompa (komp1) nie moge bo wyskakuje mi taki blad. Jak go sie pozbyc??

start -> uruchom ->gpedit.msc -> Konfiguracja komputera -> Ustawienia systemu Windows -> ustawienia zabezpieczeń -> zasady lokalne -> Przypisywanie praw użytkownika
sprawdz czy w polu Odmowa do tego kompuera z sieci nie ma wpisane Gość jesli jest to usun

IceManSpy 11.07.2005 16:05

Cytat:

Napisany przez zuk4u
start -> uruchom ->gpedit.msc -> Konfiguracja komputera -> Ustawienia systemu Windows -> ustawienia zabezpieczeń -> zasady lokalne -> Przypisywanie praw użytkownika
sprawdz czy w polu Odmowa do tego kompuera z sieci nie ma wpisane Gość jesli jest to usun

:ysz:
nic z tego. przy tym goscia nie bylo.

chce poprawic tamten komunikat. Jest inny!! Ale na tym samym kompie
Tak brzmi:

Kod:

\\komp1 nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj sie z administratorem tego serwera ,aby uzyskac uprawnienia dostepu.

Blad logowania: uzytkownikowi nie przyznano zadanego typu logoania na tym komputerze

A jesli chodzi o tego goscia to tam mam tylko jakies cyferki i nic wiecej.

Tak wyglada sytuacja z kompami :)
Komp1 ----> Komp2
Komp2 -X-> komp1 :D

DreamCrusher 11.07.2005 17:54

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
:ysz:
nic z tego. przy tym goscia nie bylo.

chce poprawic tamten komunikat. Jest inny!! Ale na tym samym kompie
Tak brzmi:

Kod:

\\komp1 nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj sie z administratorem tego serwera ,aby uzyskac uprawnienia dostepu.

Blad logowania: uzytkownikowi nie przyznano zadanego typu logoania na tym komputerze

A jesli chodzi o tego goscia to tam mam tylko jakies cyferki i nic wiecej.

Tak wyglada sytuacja z kompami :)
Komp1 ----> Komp2
Komp2 -X-> komp1 :D

a masz wlaczone konto goscia?

IceManSpy 11.07.2005 19:39

Nie

demek 11.07.2005 19:44

konto goscia nie ma raczej nic do tego bo dotyczy logowania do systemu i ewntualnie pulpitu zdalnego

Burak_PL 11.07.2005 20:32

a spróbuj ją jeszcze raz zrobić też tak miałem i to pomogło

IceManSpy 11.07.2005 20:35

Cytat:

Napisany przez zuk4u

hmm... moze to glupie i kompletnie uszkodzi siec ,ale jak by wziazc i krok po kroku przpisaywac co mam na komp1 na komp2 :ysz:

bo ja juz nie mam pomyslu jak to zrobic aby bylo ok. przed tem bylo ok (ale maly eksperyment i siec nie dziala) ale to nie ma chyba nic wspolnego z prawami, bo tam tylko poprzestawialy sie odnosniki jesli mozna tak to nazwac. I IP byly na automatyczne tu i tu.

EDIT: zrobienie jej od nowa nic mi nie da. jak to zrobic aby ona dzialala ||

DreamCrusher 12.07.2005 08:10

sprobuj wlaczyc to konto goscia na obu kompach Panel sterowania -> Konta użytkowników -> Włącz konto Gościa.

zick 12.07.2005 09:00

Cytat:

Napisany przez demek
konto goscia nie ma raczej nic do tego bo dotyczy logowania do systemu i ewntualnie pulpitu zdalnego

tu kolega absolutnie racji nie ma
dostep do zasobow jest niczym innym jak zalogowaniem się do systemu

pierwszy i podstawowy blad to korzystanie z xp jako administrator
i o zgrozo kazdy user w xp domyslnie jest adminem :)
w tym przypaku kazda aplikacja ma prawa roota i moze zrobic co jej sie tylko podoba

IceManSpy
masz tu krok po kroku konfiguracje sieci windowsowej i netu
http://www.lesznosystem.desk.pl/windows/konflan.php

ps. siec windowsowa to najwieksze gowno jakie moglo sie nam przytrafis 8 )

prometeusz 12.07.2005 09:59

@IceManSpy najprostrzy sposób to wywalasz wszystkie komponenty wewnątrz twojego połączenia sieciowego, czyli:
Klient sieci...
Udostępnianie plików i ....
Protokól TCP/IP
nie restartując komputera po każdym komponencie a na koniec z menadżera urządzeń Karte sieciową i restartujesz.
Na wszelki wypadek przygotuj sobie sterowniki od karty siciowej.
Po restarcie i automatycznym wykryciu karty wejdź znów a połączenia - w środu tym razem nie powinno być komponentów i tym razem dodaj te trzy składniki czyli:
klienta, usługę i protokół te co wcześniej usuwałeś - po restarcie sprawdź jedynie czy przy udostępnianiu w komponentach sieci masz go zaznaczony.
I to wszystko - ustaw jedynie znów adres IP i maske i musi chodzić ;)

IceManSpy 12.07.2005 10:08

Cytat:

Napisany przez zick
tu kolega absolutnie racji nie ma
dostep do zasobow jest niczym innym jak zalogowaniem się do systemu

pierwszy i podstawowy blad to korzystanie z xp jako administrator
i o zgrozo kazdy user w xp domyslnie jest adminem :)
w tym przypaku kazda aplikacja ma prawa roota i moze zrobic co jej sie tylko podoba

IceManSpy
masz tu krok po kroku konfiguracje sieci windowsowej i netu
http://www.lesznosystem.desk.pl/windows/konflan.php

ps. siec windowsowa to najwieksze gowno jakie moglo sie nam przytrafis 8 )

No coz. Wszystko ladnie napisane jak zrobic neta na 2 kompie ale:
1. Ja mam miec pewno wlaczonego u siebie :D
2. Na 2 kompie nie musze sie laczyc? Poprostu mam i juz :ysz:
3. Zadne cisteczka , historia i takie tam nie przechodza na 2 kompa ;)

I pod tym. Mam ladnie skonfigurowane tyko wychodzi mi ten blad co napisalem, jakiegos logowania czy kij wie co. U mnietego nie ma ,a kompy sa adminami w sieci ,chyba ;)

EDIT:
prometeusz to chyba troszke dla mnie za trudne :) nie chce miec jeszcze gorzej. a jak by te prawa przepisywac z komp1 na komp2 ???

prometeusz 12.07.2005 10:47

Teraz widzę że masz napisane IP ustawione na automatyczne.
Musisz mieć stałe, no chuba że używasz jakiegoś starego badziewie do połączeń typu Netbios czy IPX.
Jak masz takie protokoły to wywał, one tylko mieszają w sieci.
W IP ustaw jak koledzy pisali:
x.x.x.1 na jednym kompie
i
x.x.x.2 na drugim kompie i daj jeszcze takie same maski
255.255.255.0 na obu
Automatycznych IP na DHCP używasz tylko gdy mas zpostawiony serwer DHCP - inaczej nie pobieżesz adresu.
PS
napisz czy pingi po adresi chodzą z obu komputerów po tym jak to zrobisz

IceManSpy 12.07.2005 11:04

Cytat:

Napisany przez prometeusz
Teraz widzę że masz napisane IP ustawione na automatyczne.
Musisz mieć stałe, no chuba że używasz jakiegoś starego badziewie do połączeń typu Netbios czy IPX.
Jak masz takie protokoły to wywał, one tylko mieszają w sieci.
W IP ustaw jak koledzy pisali:
x.x.x.1 na jednym kompie
i
x.x.x.2 na drugim kompie i daj jeszcze takie same maski
255.255.255.0 na obu
Automatycznych IP na DHCP używasz tylko gdy mas zpostawiony serwer DHCP - inaczej nie pobieżesz adresu.
PS
napisz czy pingi po adresi chodzą z obu komputerów po tym jak to zrobisz

Jak sprawdzic te pinig?? IP sa stale X.X.X.1 -> komp1 i X.X.X.2 -> komp2
Jak byly automatyczne to wczesniej tylko dluzej sie szukaly (ekhm.. znacznie dluzej :D ) Teraz dziala ale tylko w jedna strone :ysz: a zeby byl net na 2 kompach to musi dzialac w kazda strone. Ja moge tam kopiowac i z tamtad brac ale komp2 juz nie moze mnie znalezc :(
Kurde coraz trudniej :/
Ale moze komus sie uda trafic na to cos :)
A moze IP pozmieniac :> Ale co to da?

prometeusz 12.07.2005 11:07

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Jak sprawdzic te pinig?? IP sa stale X.X.X.1 -> komp1 i X.X.X.2 -> komp2
Jak byly automatyczne to wczesniej tylko dluzej sie szukaly (ekhm.. znacznie dluzej :D ) Teraz dziala ale tylko w jedna strone :ysz: a zeby byl net na 2 kompach to musi dzialac w kazda strone. Ja moge tam kopiowac i z tamtad brac ale komp2 juz nie moze mnie znalezc :(
Kurde coraz trudniej :/
Ale moze komus sie uda trafic na to cos :)
A moze IP pozmieniac :> Ale co to da?

oknie ms-dos, najlepiej z pod start i w uruchom daj cmd
i już w oknie dosowym wpisz ping x.x.x.1, a na 2 kpmie ping x.x.x.2 tak aby jeden puszczał ping na 2 komp, a nie sam na siebie

namor 12.07.2005 11:12

lub w uruchom wpisujesz
ping xxx.xxx.xxx.xxx
gdzie x- to adres IP

IceManSpy 12.07.2005 12:44

wylaczylem konto Gosc (bo jednak byl) ale nadal nie dziala

IceManSpy 12.07.2005 15:18

Ok. Siec dziala.
THX :piwo: Prometeusz :piwo: :piwo:

Neta udostepnilem i teraz:
GG dziala a przgldarka (Mozilla FF) nie dziala tzn nie chce sie laczy i jak wpisuje www.google.pl to pokazuje ze dokument nie zawiera danych. Jak zrobic aby to dzialalo???

P.S. Sorka ze post pod postem

zick 12.07.2005 18:20

a wpisz zamiast www.wp.pl 212.77.100.101
jesli odpali wirtualna znaczy że klient dns ci nie cyka

IceManSpy 12.07.2005 18:56

Rezygnuje z tego. Siec albo net. Wybralem siec :)

zick 12.07.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Rezygnuje z tego. Siec albo net. Wybralem siec :)

hehe...
wiesz co , zainstaluj sobie KERIO WINROUTE
przeczytaj manuala
i bedziesz mial net i siec i nawet serwer dhcp :)

Piterniel 12.07.2005 22:49

Ice :)
Zrób tak jak jest tutaj napisane :)
http://www.banita.pl/konf/smbprzegwinxp.html i http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
Jeżeli mimo porad sieć nie działa doinstaluj na każdym kompie protokół jak w obrazku.
Jak nic nie da to spróbuj jeszcze we właściwościach TCP/IP to zrobić :)
http://img313.imageshack.us/img313/9446/tcpip5yq.th.jpg

IceManSpy 13.07.2005 10:55

Ladnie ale ja mam problem z tym logowaniem. Jak zrobilem mapowanie dysku to pomoglo ,ale ja chce wchodzic sobie tak jak z komp1 na komp2 przez moje otoczenie sieciowe lub (w ostatecznosci) w uruchom \\komp2\XXXX
Jak to bym mial to mysle ze byloby mi latwiej ze wszystkim. W 1 czesci byla przentacja (przez Namor wstawiona) i ja obejzalem. Jak ktos bedzie cos pisal niech sobie ja obejzy. Ja zrobilem wg niej ,ale ten blad logowania mi przeszkadza.

IceManSpy 13.07.2005 16:25

A jeszcze jedno. Czy jak bym sobie zrobil nowe konto to mam go odzabezpieczac czy jak???

P.S. znow sorka ze post pod postem ale trzeba to odswiezyc :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:48.