Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sieć | HUB | Wi-Fi (https://forum.cdrinfo.pl/f5/siec-hub-wi-fi-54561/)

Kasprzak 20.07.2005 23:50

Sieć | HUB | Wi-Fi

Witam!
Mam taki problem...

Mam sieć w domu
8 portowy HUB 3Coma łączy 4 kompy z sieci (4 porty są zajęte do tego jeszcze jeden dla routera czyli razem 5, zostaje mi 3 wolne)
I chcialbym w tych jeden z 3 zrobić tak by byla podlaczona do tego siec Wi-Fi tzn. zebym na laptopie mial neta i sieć przez WiFi, ale zeby byl ten hub tak jak teraz. Wydaje mi sie ze jedynym rozwiazaniem jest podlaczenie punktu dostepowego...czy tylko?

zick 21.07.2005 07:46

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Wydaje mi sie ze jedynym rozwiazaniem jest podlaczenie punktu dostepowego...czy tylko?

masz rację, to jedyne rozwiązanie
HUB->AP WIFI->LAPTOP z kartą WIFI

Kasprzak 21.07.2005 11:30

w wystarczy mi punkt dostepowy np. http://allegro.pl/show_item.php?item=58252261
albo Linksysa... ok.
A jak to podlaczyc pod wolne wejscie w hubie do jednego wejsca w tym AP? Czy skretka?

zick 22.07.2005 14:19

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
w wystarczy mi punkt dostepowy np. http://allegro.pl/show_item.php?item=58252261
albo Linksysa... ok.
A jak to podlaczyc pod wolne wejscie w hubie do jednego wejsca w tym AP? Czy skretka?

no ten sprzet to akurat router WIFI
w sumie niezle rozwiazanie bo mozna dodatko zabezpieczyc dostep do sieci lokalnej wykorzystuja firewall tegoż urządzenia

ale najlepiej to kup sobie AP i kartę PCMCIA tego samego producenta a unikniesz niemiłych niespodzianek w ewentualnych brakach kompatybilności

Kasprzak 22.07.2005 22:58

dzieki serdeczne za porady...

ps. a tak myslalem tez nad wpieciem kumpla w siec...juz o to kiedys pytalem ale jest okazja bo tamtego watku mozesz nie znac.
Dokupie do tego mojego HUBa AP i teraz pytanie...czy drugi AP moze stac u kumpla ktorego dach z moim sie widza (nie ma zadnej przeszkody, drzew, nic), a w linii prostej bedzie z 400m max... jakos zeby polaczyc kumpla do mojej sieci przez AP (on np. tez ma siec na 2 kompy)

zick 23.07.2005 19:28

Ilość załączników: 1
mozesz to zrobic według ponizszego diagramu ( rozrysowany twój przypadek z pominięciem pozostałych komputerów w sieci po skrętce )

u kolegi moze to być ( na rysunku opisany jako WIRELESS ADAPTER ) karta PCI , USB lub AP w trybie klienta

jezeli widzicie swoje okna to nawet prawdopobnym jest , że nie trzeba będzie stosować anten zewnętrznych ( w zależności od zakupionego sprzętu )

i przedewszystkim nie kupuj najtańszego bądź przereklamowanego sprzętu

chętnie podpowiem co warto kupić jeśli będziesz zainteresowany

Kasprzak 24.07.2005 01:23

ok to swietnie, napewno się zgłoszę do Ciebie :)

ps. polecali mi kiedys Linksysa

zick 24.07.2005 09:49

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
ok to swietnie, napewno się zgłoszę do Ciebie :)

ps. polecali mi kiedys Linksysa

ja bym polecił SENAO
a jeszcze lepiej sprzęt oparty na chipsetach Atheros

http://customerproducts.atheros.com/customerproducts/

Stef 03.08.2005 00:14

a ja bym chcual cos takiego, tylko zeby mi to obsluzylo odleglosc ok 4 km .wiem ze bede musial dokupic antene zew(anteny beda sie widziec na pewno).

zick 03.08.2005 08:16

Cytat:

Napisany przez Stef
a ja bym chcual cos takiego, tylko zeby mi to obsluzylo odleglosc ok 4 km .wiem ze bede musial dokupic antene zew(anteny beda sie widziec na pewno).

wszystko zależy od tego czy chcesz to zrobic jak najtańszym kosztem czy raz a porządnie
odnośnie pierwszego przypadku to nie potrafię Ci nic doradzić
ale jeśli wybierasz drugą opcję to :
misisz jeszcze odpowiedzieć na pytanie jakie pasmo cię interesuje

ps. 4 kilosy to nie jest duża odległość, jednak ważna jest lokalizacja
duże miasto, mała miejscowość czy dosłownie szczere pola

Stef 03.08.2005 20:39

niestety jakie pasmo to ci nie odpowiem, bo na tematyce wi-fi sie nie znam nic a nic. lokalizacja -typowe miasto,sygnal chce przeslac z centrum do nastepnej dzielnicy, antena bylaby na dachu budynku(jednego z najwyzszych w okolicy) a drugi punkt bylby na domku ,ale plusem jest to,ze domek zlikalizowany jest na gorce,wiec spokojnie anteny beda sie widzialy.

zick 03.08.2005 21:20

to może zapytam inaczej
co to ma być za łącze:
kolega <> kolega
dom <> firma
firma <> firma
czy coś innego ?
i ile kasy na to przeznaczasz ?

Stef 03.08.2005 23:26

lacze to bedzie pomiedzy firma a domem prywatnym.
w biurze jest net,ktory chcialbym przeslac do domku.
a kasy ile chce wydac... pojecie wzgledne, tyle ile bedzie potzreba aby normalnie i bez zaklocen dzialalo.

zick 04.08.2005 00:02

tylko internet czy moze jeszcze jakieś kamerki itp. ?

Stef 04.08.2005 18:12

tylko internet

zick 07.08.2005 11:01

sprzęt godny polecenia ( moim zdaniem ) i sprawdzony
antena Grid firmy Andrew
radio Senao SL lub NL-2611CB3 PLUS(DELUXE)
( AP jest sprzedawany pod różnymi nazwami handlowymi , np. firma Veracomp miała to radio w swojej ofercie jako Asmax 802.11b )
do tego porządne kable H1000 z profesjonalnie zarobionymi złączkami

bardzo ważny szczegól:
wszystkie połączenia kabli zlokalizowane na zewnątrz muszą zostać zabezpieczone taśmą samowulkanizującą a następnie warstwą smaru ( ja używałem grafitowego )

taśmę można kupić np TU
antenę tylko oryginalną firmy Andrew ew. Wireless Pacific np. TU

ten zestaw działał u mnie stabilnie na odległość 10 km

gallus 07.08.2005 22:45

To ja zadam pytanie związane z tematem...
Czy istnieje możliwość wykonania taniej sieci bezprzewodowej dla dwóch osób (chodzi tylko o lan) ponieważ ogólnie neta mam przez radiówkę i tego samego neta ma mój kumpel z którym chciałbym mieć lan-a (czyli chyba wan-a :) ) tylko niestety w swojej sieci radiowej akurat nie widzę swojego kumpla (nie wiem dlaczego) ale to nie wina grup roboczych ip-ków itp. :|
Kumpel mieszka ok. 300m odemnie więc może możnaby zastosować jakieś śieciówki aktywne?

zick 07.08.2005 23:10

Prawdopodobnie twój dostawca internetu skutecznie zapobiega temu, ażeby stacje robocze mogły wymieniać pliki pomiędzy sobą a to z tego powodu że sieć bezprzewodowa w paśmie 2,4 GHz przy stabilnym linku 11Mbit jest w stanie zapewnić transfer około 3,5Mbita więc wiadomo jakie byłyby skutki wymiany plików pomiędzy poszczególnymi stacjami w sieci lokalnej na jakość działania tejże sieci bezprzewodowej, która ma zadanie dostarczać internet do conajmniej kilku lub kilkunastu userów.

jeżeli macie widoczność pomiędzy sobą to możecie dosyć tanim kosztem zestawić połączenie ad-hoc pomiędzy swoimi komputerami

Stef 08.08.2005 00:14

Cytat:

Napisany przez zick
sprzęt godny polecenia ( moim zdaniem ) i sprawdzony
antena Grid firmy Andrew
radio Senao SL lub NL-2611CB3 PLUS(DELUXE)
( AP jest sprzedawany pod różnymi nazwami handlowymi , np. firma Veracomp miała to radio w swojej ofercie jako Asmax 802.11b )
do tego porządne kable H1000 z profesjonalnie zarobionymi złączkami

bardzo ważny szczegól:
wszystkie połączenia kabli zlokalizowane na zewnątrz muszą zostać zabezpieczone taśmą samowulkanizującą a następnie warstwą smaru ( ja używałem grafitowego )

taśmę można kupić np TU
antenę tylko oryginalną firmy Andrew ew. Wireless Pacific np. TU

ten zestaw działał u mnie stabilnie na odległość 10 km

ale co dokladnie potzrebuje i jaka ilosc?
potzrebuje tylko 2 antenki czy tez jakis AP?
w biurze net dzielony jest narazie poprzez modem/router pentagram cerberus, i tam moze byc internet przesylany tak jak jest teraz,czyli kablem. ale w domku, to moglby byc bezprzewodowy(dla laptopa),ew drugi komputer w domu tez moglby byc podlaczony,ale to moglo by byc juz kablem.
na sprzecie do wi-fi sie nie znam,wiec nie wiem zcego dokladnie mam szukac, o jakich parametrach itd.
jesli w domu mialbym bezpzrewodowy internet, to taki router na jaka odleglosc moze przeslac sygnal(ile metrow,kondygnacji moglo by to obsluzyc).
I jakie zabezpieczenia,zeby nikt mi tego netu nie podkradal?

zick 08.08.2005 00:34

no teraz to mnie rozwaliłeś :|
napisałeś wcześniej że potrzebujesz zestawić link na 4 kilometry
a teraz piszesz że masz po kablu, a tylko w domu do laptopa wifi

zdecuduj się w końcu co chcesz zrobić
a z posta powyżej to szczerze mówiąc nic nie mogę zrozumieć :|

gallus 08.08.2005 00:46

Cytat:

Napisany przez zick
Prawdopodobnie twój dostawca internetu skutecznie zapobiega temu, ażeby stacje robocze mogły wymieniać pliki pomiędzy sobą a to z tego powodu że sieć bezprzewodowa w paśmie 2,4 GHz przy stabilnym linku 11Mbit jest w stanie zapewnić transfer około 3,5Mbita więc wiadomo jakie byłyby skutki wymiany plików pomiędzy poszczególnymi stacjami w sieci lokalnej na jakość działania tejże sieci bezprzewodowej, która ma zadanie dostarczać internet do conajmniej kilku lub kilkunastu userów.

jeżeli macie widoczność pomiędzy sobą to możecie dosyć tanim kosztem zestawić połączenie ad-hoc pomiędzy swoimi komputerami

admin nie blokuje wymiany plików po wan-ie, ale chyba każdy user sobie to odpuszcza ponieważ działa to strasznie wolno (próbowałem kiedyś skopiować mp3 z sieci to czas do końca kopiowania wynosił ok 1:30godz). niestety nie mamy widoczności pomiędzy sobą, czyli chyba "tani koszt" odpada?
W sumie te pytania to tylko takie teoretyczne ponieważ nawet o tym nie rozmawialiśmy a ja zapytałem o to z czystej ciekawości :)

Stef 08.08.2005 01:44

ok, przepraszam za zamieszanie. postaram sie jeszcze raz prosciej.internet dostarczany jest do biura i tam dzielony jest na 2 komputery poprzez modem/router pentagram cerberus.
ale chcialbym zeby internet byl przeslany do domu na odleglosc ok 4-5 km i tam rozdzielony na 2 komputery.
jakie urzadzenia potrzebuje i ile?

wiem,ze wazna jest dlugosc kabla miedzy komputerem a antena,a w biurze byloby to ok 30 metrow.

zick 08.08.2005 08:08

Cytat:

Napisany przez Stef
ok, przepraszam za zamieszanie. postaram sie jeszcze raz prosciej.internet dostarczany jest do biura i tam dzielony jest na 2 komputery poprzez modem/router pentagram cerberus.
ale chcialbym zeby internet byl przeslany do domu na odleglosc ok 4-5 km i tam rozdzielony na 2 komputery.
jakie urzadzenia potrzebuje i ile?

wiem,ze wazna jest dlugosc kabla miedzy komputerem a antena,a w biurze byloby to ok 30 metrow.

dwie anteny
solidne maszty do ich zamocowania
dwa radyjka
dwa zestawy odpowiednio długich przewodów H1000 ( około 10-12m max. na każdy )
dobrej jakości końcówki
taśma samowulkanizująca* ( bardzo ważna wbrew pozorom , pomimo szczelności końcówek )
w domu dodatkowo switch
( wykonanie całej instalacji musi zostać przeprowadzone bardzo profesjonalnie i wszytkie połączenia zewnętrzne zaizolowane taśmą i smarem, gdyż w innym wypaku w niedługim czasie odechce Ci się sieci bezprzewodowej )

wszelki sprzęt musi być wysokiej jakości - o czym już pisałem

jeżeli spełnisz te warunki , będziesz zadowolony
jeśłi nie to ciągle coś będzie szwankowało

good luck :spoko:

niestety jest to dosyć kosztowne
tani sprzęt jest ( moim zdaniem ) do kitu

polecam:
http://www.interprojekt.pl/katalog/k...boards500.aspx
to urządzenie można wykorzystać jako firmowy router a zarazem nadajnik
stabilnie, pewnie, super bezpiecznie ( EoIP tunnel, IP Tunnel, PPtP, PPPoE, IPsec i wiele innych zabezpieczeń )

edit:
dodam jeszcze, że łącze możesz dodatkowo wykorzystać do monitorowania firmy przy pomocy kamer

zick 08.08.2005 10:06

Cytat:

Napisany przez gallus
admin nie blokuje wymiany plików po wan-ie, ale chyba każdy user sobie to odpuszcza ponieważ działa to strasznie wolno (próbowałem kiedyś skopiować mp3 z sieci to czas do końca kopiowania wynosił ok 1:30godz). niestety nie mamy widoczności pomiędzy sobą, czyli chyba "tani koszt" odpada?
W sumie te pytania to tylko takie teoretyczne ponieważ nawet o tym nie rozmawialiśmy a ja zapytałem o to z czystej ciekawości :)

gallus - WAN to sieć globalna :D

Stef 08.08.2005 13:13

Cytat:

Napisany przez zick
dwa zestawy odpowiednio długich przewodów H1000 ( około 10-12m max. na każdy )

to 30 metrow kabla bedzie za duzo?
tyle wlasnie potrzebowalem aby podlaczyc antene TV z dachu do komputera,wiec do wi-fi potrzebne mi bedzie przynajmniej tyle samo (wysoki budynek, stara kamienica w centrum miasta).

zick 09.08.2005 10:52

Cytat:

Napisany przez Stef
to 30 metrow kabla bedzie za duzo?
tyle wlasnie potrzebowalem aby podlaczyc antene TV z dachu do komputera,wiec do wi-fi potrzebne mi bedzie przynajmniej tyle samo (wysoki budynek, stara kamienica w centrum miasta).

niestety 30 metrów kabla nie wchodzi w rachubę
radyjko można zamontować na strychu lub zamontować w małej wodoszczelnej skrzynce obok anteny , wtedy możemy poprowadzić do 100 metrów skrętki z zasilaniem PoE

Stef 09.08.2005 18:14

a jakie koszty ?
sprzetu jest yle i w tak roznych cenach,ze roznica moze byc nawet 2x.
i czy do tego starczy antena typu Yagi czy moze czasza?

zick 09.08.2005 18:58

Cytat:

Napisany przez Stef
a jakie koszty ?
sprzetu jest yle i w tak roznych cenach,ze roznica moze byc nawet 2x.
i czy do tego starczy antena typu Yagi czy moze czasza?

tu już musisz sam decydować
ja już wydałem swoją opinię na temat anten i sprzętu wifi :|
( tylko porządne radio + antena a nie jakiś szajs )
widocznie nie czytałeś wszystkich postów :>

Stef 10.08.2005 23:49

caly post czytalem,ale poleciles tylko 1 model,pewnie taki jaki ty masz.
i jeden model nie daje mi obrazu jak sie ksztaltuja ceny czegos rozsadnego.

zick 11.08.2005 08:28

Cytat:

Napisany przez Stef
caly post czytalem,ale poleciles tylko 1 model,pewnie taki jaki ty masz.
i jeden model nie daje mi obrazu jak sie ksztaltuja ceny czegos rozsadnego.

poleciłem Ci 4 platformy a nie 1 ( biorąc pod uwagę koszt i funkcjonalność )
do wyboru routerboard 220, 230 i 500
oraz radio Senao SL lub NL-2611CB3 PLUS(DELUXE)
ponieważ drogą selekcji pozostały w kategorii tani-dobry sprzęt WIFI dostępny na naszym rynku

z profesjonalnych rozwiązań polecam poniższe
http://www.nera.no/AE3CCFEB93B5ED0AC...004A731B.shtml
tyle , że zestaw abonencki to koszt okolo 1000 USD
natomiast baza kosztuje tyle co nowy całkiem luksusowy samochód

ps.
"poleciles tylko 1 model,pewnie taki jaki ty masz"
nie dlatego że ja taki mam
tylko dlatego że od 2002 roku jestem związany z branżą
i przetestowałem "wywrotkę" sprzętu
posiadam duży bagaż doświadczenia w tej dziedzinie i moje wskazania są wynikiem kilkuletniej ciężkiej pracy a nie zabawy w WIFI

Stef 11.08.2005 18:16

dzieki za wszelkie uwagi, w tym krytyczne ;)
teraz pozostaje tylko k\westia wyboru spzretu, instalacji i zabezpieczenia przed dostepem osob trzecich.

zick 13.08.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez Stef
dzieki za wszelkie uwagi, w tym krytyczne ;)
teraz pozostaje tylko k\westia wyboru spzretu, instalacji i zabezpieczenia przed dostepem osob trzecich.

dosyć ciekawa i tania pozycja na rynku nazywa się CA8-4
rodzina chipsetów Atheros , mozna im zaufać
to chyba najtańsze i całkiem przyzwoite rozwiązanie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:11.