![]() |
Witam,
Oj, robicie problem z 300-500zł (wątpię aby ktoś w Polsce kupował za swoje pieniądze drożej, po co funkcje sieciowe, których w domu nikt nie użyje typu Active Direcctory, a za nie się płaci). Oczywiście używałem WinXP "FCKGW-..." ale było to pięć lat temu ponad i w celach oświatowych. Oświecony już nabyłem drogą kupna OEM i mam Microsoft w wielkim poważaniu. Dysk z którym go nabyłem nadal przechowuję w pudełeczku z rachunkami. Testowałem już wiele razy (z ciekawości, bo to Pro - bez aktywizacji) nowe wynalazki MS, przechodzi je bez trudu. Najfgorszym wymysłem MS była tzw. 'aktywizacja" - obawiam się że pierwszy stopień do grobu tej firmy. Wracając do Update, jedynie wersja 3 (v.3) była w miarę "dyskoprzyjazna" - złogi można było wywalić, były nawet programy do tego. Swoją drogą, to dziwi mnie kto używa System Restore - bezuzytecznej przechowalni trojanów? To taka podpucha na rybkę tu, nim się komuś coś podeśle? :) Wersja 5 (v.5) to już szaleństwo jakieś. Kilka baz, każda po 300-1000MB, nieusuwalne tony śmieci, jakieś szpicelki "dwoni Microsoft do ciebie" itp. podobne wynalazki. sprawdziłem (moja kopia czekała bezpieczna w Ghoście) je wszystkie. MS nic do mnie nie ma. I dobrze. Dziesiątki programików usuwających "ficzer", w tym firm anywirusowych (niektóre uznały go za trojana) o którym wspomniano są do pobrania w Internecie, rzucałem tu linki. Free. Nawet MS już wspominał że rozważa jego usunięcie. Po co zatem bić pianę? |
i znow w morde zablokowali aktualizacje windowsa w morde nawet tren trick nei dziala bo chce sprawdzac legalnosc kopii javascript:void(window.g_sDisableWGACheck='all')
a tak dlugo dzialalo eeeh |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
cos ten link ..... :taktak: niedzial ja trzeba |
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Faktycznie ukrytej partycji nie da si***281; usun***261;***263; np z poziomu Windows i Menad***380;era dysk***243;w chod***378; partycja jest tam widoczna. Problemy mia***322; r***243;wnie***380; fdisk ale Partition Magic zrobi***322; to bez najmniejszego problemu. Dodam jeszcze, ***380;e p***322;yty do odtwarzanie partycji + licencja na system widzia***322;em na Allegro za ok 500 z***322;. |
Cytat:
|
Niech kolega z katalogu \System32 skopiuje plik wpa.dbl na dyskietk***281;. Po ponownej instalacji niech umie***347;ci go ponownie w folderze C:\Windows\System32
|
Cytat:
Wed***322;ug mnie tw***243;j negatyw jest nie sprawiedliwy, ale dobra nich ci b***281;dzie ... :ysz: |
Cytat:
|
Coś takiego nie przejdzie na pewno. Natomiast wydaje mi się, że jedynym sposobem będzie napisanie do Microsoftu, albo producenta notebooka z prośbą o przesłanie kopii (zawsze można spróbować).
Mnie natomiast interesuje, jakim cudem jemu się tą ukrytą partycję udało skasować. Przecież ona jest zabezpieczona przez wszelką ingerencją.. (swoją drogą chętnie zastosowałbym to u siebie, bo kopię systemu na płycie już mam, a czasami trochę szkoda tych 5GB, które tak naprawdę są praktycznie nieużywane..). |
Cytat:
|
Nie bedzie pasowal.
Sprawdzilem na IBM firmowym. Nie chce sie instalnac, ani wersja corp, ani pro, ani home. Zadna z tych ktore posiadam. IBM wymaga wersji pre albo restore - oryginalnej. takie jest moje zdanie. |
Cytat:
Wiesz czy zgadujesz ??? Jak masz wątpliwości, to sprawdź najpierw na szczurach :haha: |
Cytat:
|
Cytat:
Facet skasował oryginał PM więc klucz nie będzie pasował do pirata. Zawsze pisałem, że PM jest nie dla idiotów... Można tu dopisać listę kolejnych programów które aby używać to trzeba mieć chociażby kartę rowerową... |
Instalowanie z kopii zapasowej to tak jak z orygina***322;u. Klucz od M$ wystarczy z zupe***322;no***347;ci ;p
|
Nie chcia***322;e zak***322;ada***263; nowego tematu mo***380;e tu kto***347; pomo***380;e. Mianowiecie m***243;j kolega dosta***322; laptopa IBM, kupiony w Stanach z legalnym WinXP Pro(na spodzie laptopa jest naklejka z nr. seryjnym) niestety bawi***322; si***281; Partition Magic i usun***261; sobie partycj***281; "PRELOAD" :\ (i oczywi***347;cie nie ma kopii na p***322;ytach) gdzie by***322;a przechowywana kopia legalnego systemu. Teraz doprowadzi***322; system do takiego stanu ***380;e przyda***322; by si***281; formacik i tu moje pytanie ??? czy mozliwy jest taki trik ***380;yby u***380;ywaj***261;c nielegalnej kopii systemu i legalnego klucza postawi***263; Windowsa a potem normalnie zarejestrowa***263; i ***380;eby nie widzie***263; tych info o tym ***380;e "pad***322;***281;***347; ofiar***261; piractwa" itp. Czy taki spos***243;b b***281;dzie mo***380;liwy i czy ew. tak postawiony system b***281;dzie rozpoznawany jak legalny?
|
post napisa***322;em pochopnie ;] znalaz***322;em odpowedz zaraz po napisaniu posta ale zapomnia***322;em skasowa***263; ;] wystarczy***322;o odinstalwoa***263; jedna poprawke i problem z glowy ;]
|
Tak a`propos:
-mialem wlasnie drugi przypadek, pojawienia sie tego komunikatu, na ewidentnie legalnym windowsie XP pro pl. MS laskawie sie wypiol na zagadnienie, odmawiajac jakiejkolwiek pomocy. Co wiecej, bez ostrzezenia pozbawil wsparcia wszystkie wersje windowsa dla klienta indywidualnego. Teraz tylko sytuacje alarmowe i kryzysowe. |
Cytat:
bilety autobusowe - za dużo. bułka, szynka masło, wędlina - za dużo na śniadanie bilet do kina/teatru/koncert/cokolwiek - za dużo i teraz tak - spece od wprowadzania społeczeństwa informacyjnego, czyli informatycznego odpuszczą mniej zarabiającym (w co wątpię) lub NIE - życzę zdrowia. |
Cytat:
|
Cytat:
A najlepiej namów Ojca aby zaczął szanować prawa autorskie i nabył drogą kupna produkty M$ :) |
Witam mam kolejny problem...
U ojca w PC za kazdym razem wyskakuje okienko ze " prawopodobnie stales sie ofiara piractwa komputerowego ble ble ble" jak to zlikwidowa***263; ?! ze by nie pojawia***322;o sie za kazdym razem przy wlaczeniu i wylaczenie pc ?! |
to widze ze trzeba bedzie sprzedac naklejke na allegro ;p chociaz z 50 z***322; odzyskam :D
|
heheh no to musisz isc do mamy i powiedziec, ze jak Ci nie da na nowego Windowsa to Cie zamkna za piractwo ;)
A tak powaznie obawiam sie, ze teraz juz nic nie zdzialasz. Mozna starac sie dokupic sam nosnik instalacyjny ale to wydatek ok 150 zl jak sie nie myle i nie wiem czy bedzie sie to dalo zrobic dla wersji OEM (wg mnie jest to tylko dla molpow). |
Ja wszystkie papiery dosta***322;em , ale na nieszczescie moja mama robiac porzadki wywali***322;a wszystko bo komputer ma juz troche lat i uzna***322;a ze sie to jzu nie przyda :| ... wiec do kosza posz***322;y wszystkie dokumenty + cd z windowsem ...
|
wiec pisz do MS!
warto walczyc :taktak: a BD juz nie raz mi pomogl (m.in. z MX700) ;) |
Cytat:
|
Nie no oni sprzedali mi orginalalne oprogramowanie . Musze tylko od nich wysepi***263; ten rachunek i potwierdzenie legalnosci windoesa ... :|
|
Cytat:
|
A vobis sobie w kulki leci ... napisa***322;em kolesiowi ze zle napisa***322; wys***322;alem mu zasady licenciowania oem .. i chyba kolesia zgasi***322;o ... :D i juz nie odpisuja :D
|
Cytat:
;) |
wiesz ja OEM nie wybra***322;em ... by***322; dodany do kompa kupionego w Vobisie, jak bym mia***322; buli***263; osobno za system to bym kupi***322; bez systemu ... :) lub z Linux'em ...
|
Cytat:
Objawia sie to tym, ze np. system jest przywiazany do komputera na ktorym zostal zainstalowany albo nie masz wsparcia technicznego u producenta systemu bo w tym miejscu ma go zastapic producent sprzetu. Zwroc uwage, ze licencja OEM nie ma wplywu na funkcjonalnosc oferowana przez sam system. Dotyczy jedynie sposobu jego uzywania oraz tego w jakiej postaci zostal dostarczony w Twoje rece. Poza tym licencje OEM byly tworzone z mysla o cywilizowanych krajach w ktorych znikomy procent ludzi bawi sie we wlasnoreczne modernizacje komputerow. Na swiecie gdy komputer przestaje wystarczac kupuje sie w jego miejsce nowy wraz z systemem. Sam widzialem jak wygladala wymiana komputerow na uczelni w Szkocji i wtedy bylem zaszokowany sposobem realizacji (podstawiono kontener taki jak na gruz, pracownicy wynosi sprzet i wywalali go do tego kontenera). W miejsce starego sprzetu wstawiono nowe komputery wraz z nowym systemem operacyjnym. W ten sposob w jedne wakacje wymieniono wszystkie komputery w tym uniwerku. Prawde mowiac juz dawno wyroslem z czasow gdy co miesiac po wyplacie mialem cos nowego w swoim pececie. Teraz siedze nadal na P2 2.4 GHz i posiedze do chwili premiery Visty. Wtedy obecna skrzynie tak jak jest sprzetem i w jej miejsce kupie nowy komputer - rowniez z systemem w wersji OEM bo po co przeplacac. |
Tak to czytam i dochodze do wniosku, ***380;e nie warto mie***263; legalnego systemu ... ja mam OEM aktywacja tylko przez telefon (by***322;o oko***322;o 15 aktywacji przez internet) co mnie zniech***281;ci***322;o skutecznie po kolejnej reinstalce.... Co raz cze***347;ciej zastanawiam si***281; czy jest sens kupowa***263; orgina***322; .... lepiej na Linxuie jecha***263; zero problem***243;w .... w kwesti prawnej ....
|
Cytat:
|
Bez przesady. Ten Soltek ma jakies 5 lat, i nie wysiadl sam z siebie tylko prawdopodobnie rozwalil go kiepski (zwykly) zasilacz.
Abstrachujac od plyty, jesli kupilem oprogramowanie, to ono sie nie starzeje. Jesli tylko bede mial ochote uzywac go po 20 latach na tym samym komputerze, to bede go uzywal (bez _zalecanych przez microshit_ upgradow). Temat tego topicu jest troche nieadekwatny, bo microshit nie blokuje piratow, a uzytkownikow, ktorzy zakupili i posiadaja w pelni legalne licencje na oprogramowanie. Zobaczcie sami: "pirat" sciaga/pozycza/kupuje na rynku oprogramowanie microshitu, uzywa klucza ktory "zawsze dziala", i z microshitem nie ma juz nic wiecej wspolnego. Klient, ktory zakupil oprogramowanie, w przypadku problemu takiego jaki mam obecnie zwraca sie do microshitu (bo przeciez mam licencje - zaplacilem), a microshit mowi "to co pan ma jest niewazne, prosze zakupic jeszcze raz". Oczywiscie jeszcze raz TO SAMO. Brawo, gratuluje :\ |
Cytat:
Mercury, Procomp - to są dopiero płyty główne na twardzieli |
Panownie bo sie kupuje sprzer ktory sie nie psuje a nie jakies ECSy ;)
|
to jest troche nie fair.
kupując nową płytę główną ze sklepu nie wiesz przez jaki czas producent będzie dostarczał dany model. czasem wystarczy jeden miesiąc a danego modelu już nie ma w sprzedaży. wtedy w przypadku awarii dostajesz zwrot kasy albo nową płytę ale inny model tego samego producenta (wyższy) albo płytę zupełnie innego producenta lecz conajmniej o takich samych parametrach jak kupiłeś i w tym momencie tracisz już licencje OEM na Windowsa XP. to jest nieuczciwe. napędza $ producentom sprzętu i M$. |
Cytat:
Jezeli plyta glowna w momencie awarii jest objeta okresem gwarancyjnym, to serwis moze wymienic ja na inna, i wtedy nie trace licencji na oprogramowanie. Jezeli plyta glowna jest po gwarancji i ulegnie uszkodzeniu, to po zakupie nowej nie mam juz licencji na oprogramowanie (Windows XP Pro, warty onegdaj ponad 700zl). W związku z tym oficjalnie żałuję, że posiadam legalne (zakupione) oprogramowanie. To się już więcej nie powtórzy. |
Cytat:
|
No dobra, a co w wypadku jak odkupuje kompa od swojej firmy i jest na nim naklejka, czy to wystarczy ? Win2000 korporacyjny nie wymaga wpisania kodu przy instalacji.
Fakture firma mi wystawia na sprzęt. |
Cytat:
PS Duplikat plyty mozna dokupic nie pamietam dokladnej ceny. |
Komputer siostry jest w stanie orginalnym , nic nie by***322;o zmieniane . Tylko teraz pytanie czy moge sie domoga***263; przys***322;ania kopii plyty oraz tej ksiazeczki ?
Ewentualnie pojsc do servisu po zaswiadczenie ze komputer pad***322; ... i zmeini***322;em go na nowy a windowsa przenios***322;em tak jak by na nowego ? |
m$ mo***380; pisa***263; sobie co chce, ale tak jak ka***380;d***261; inn***261; firm***281;, tak i jego obowi***261;zuj***261; przepisy polskiego prawa.
tak wi***281; nale***380;a***322;oby sprawdzi***263;, jak ustawodawca rozwi***261;za***322; tego typu zagadnienie. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pamietaj, ze to na czym pierwszy raz byl aktywowany system jest zapisane w bazach MS i sprawdza, ze robisz ich w konia podczas aktywacj. Cytat:
- nalepek, - ksiazeczke - nosnik instalacyjny, Nawet jak Ci ta plyta sie polamie to masz ja trzymac bo to dowod legalnosci systemu. Niektore komputery (glownie przenosne) nie maja plyty instalacyjnej bo jest ona zastapiona przez rozne rozwiazania popularnie nazywane recovery. Jednak watkie aby cos takiego bylo stosowane w pecetach Vobia. Ponizej cytat ze strony Microsoft: Cytat:
|
jak tak patrze na te naklejki, faktury i ogolny cyrk z papierami to az momentami ciesze sie, ze mam kopie bezpieczenstwa ;)
|
Chodzi mi o to ze na pc siostry jest naklejka ... ktora mozna ***322;atwo zdrapa***263; jak cos :D a jej to nie potrzebne ... a na moim pc by sie przyda***322;o ... ale widze ze to nie wyjdzie ... wiec chocia***378; za***322;atwie orgina***322; dla Siostry :D
Takiego maila mi odpisa***322; Vobis :D Witam Dokumentem ***347;wiadczo***261;cym o legalno***347;ci oprogramowania jest licencja, kt***243;ra jest naklejona na obudowie komputera jak r***243;wnie***380; dokument zakupu. Je***347;li chodzi o p***322;ytk***281; nie jest ona wymagana Odno***347;nie FV jest napewno do odszukania w naszym systemie tak wi***281;c nie ma si***281; co martwi***263;. Wiec majac ten dokument w razie czego nie beda sie mieli do czego przyczepi***263; ?! |
Cytat:
|
Cytat:
Powiem wiecej, mozesz od kogos innego odkupic uzywany komputer z systemem OEM i legalnie go uzywac. Nalezy tylko podczas zakupu dopilnowac aby "sprzedawca" przekazal nam kompletet materialow tzn. plyte CD, ksiazeczke oraz nalepke (w przypadku BOXow rowniez pudelko). Nie jest wymagana tutaj nawet umowa cywilno prawa kupna sprzedazy (chodz dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej miec na wypade gdy komputer bedzie np kradziony). Cytat:
Cytat:
W przypadku padu plyty mozna starac sie o odpowiedni papier z serwisu potwierdzajacy fakt padu i wymiany na nowa. Nastepnie mozna pisac do MS i jest szansa, ze sprawa zostanie pozytywnie zalatwiona, tzn. nie bedzie trzeba kupowac nowego systemu. Cytat:
|
Oj będzie opór, będzie :( Miałem taki przypadek ale podłuższych negocjacjach, udało się. Prawdopodobnie jednak przy następnej wymianie już się nie uda :(.
|
Cytat:
|
Cytat:
Potrzebujesz minimum 2 z 3 elementów, by wykazać oryginalność Windy: - certyfikat z numerem (ta naklejka właśnie) - faktura zakupu - oryginalny nośnik instalacyjny... Ale... Naklejka na kompie wskazuje na oprogramowanie OEM (jest to napisane na naklejce), a OEM jest przyporządkowany do konkretnego sprzętu, nie można go zainstalować na innym kompie. Kiedyś znajomemu padła płyta główna - okazało się, że powinien przy wymianie MB kupić nowego Windowsa... :wow: Niezłe, nie? |
Cytat:
Pozatym Packing List jest uaktualniane je***347;li cze***347;ci kupujesz w Vobisie i oni ci montuj***261; je :D PS. Na pytanie sk***261;d to wiem odpowiem kompa kupi***322;em w Vobisie i dosy***263; cze***347;to by***322; tam servisowany (wymiana zasilacza co cztery miesi***261;ce, montarz cze***347;***263;i jak by***322; na gwarancji jeszcze) |
Fakture moze zdobende ale bede sie musiał udac do sklepu gdzie kupilem komputer ...
A jezeli na fakturze od komputera nie był uwzgledniony windows ?Bo z tego co pamietam to go tam nie było :| a komputer kupowałem w sklepie vobis :| ... napisałem do nich maila zobaczymy co odpisza jezeli wogole odpisza ...:sciana: |
Cytat:
|
Witam
Podepn***281; si***281; pod temat. Ot***243;***380; mam naklejk***281; licencyjna na windowsa xp HE ale na obudowie od starego komputera . I teraz czy mog***281; sobie ***347;ci***261;gn***261;***263; z sieci p***322;yt***281; cd z windowsem xp he wgra***263; ja na m***243;j komputer , zarejestrowa***263; sie i cz***281;***347;***263; od starej obudowy trzyma***263; u mnie przy komputerze i czy taki windows biedzie oryginalny , tzn. Czy podczas ewentualnej kontroli nie b***281;d***281; sie mieli do czego przyczepi***263; ? |
chodząc po stronkach natknąłem się na coś takiego...
Cytat:
|
Cytat:
Właśnie krótko zwięźle i na temat !!! Właśnie o to mi chodziło :) :mysz: DZIĘKI I POZDRAWIAM :mysz: |
Cytat:
tam masz praktycznie spis wszystkich programów ,któe masz zainstalowane możesz usunąć tylko takie które masz odinstalowane lub instalowały ci się bez twojej wiedzy, lub uważasz,że so one niepotrzebne ale pamiętaj aby nie wywalać z kopi bezpieczeństwa dopiero możesz wyczyścić po kilku dniach jak jak wszystko będzie chodzić stabilnie bo jak co nie będzie działać możesz z kopi przywrucić |
Chuck Norris z pewnością zdążyłby usunąć te pliki! :haha: :D :haha: :D :haha: :D :haha:
|
Cytat:
|
Cytat:
ale takie domorosłe sposoby czasami działają... :D |
kolejny sposób na ten wspaniały dar wielkiego billa
Witam
Dla tych co nie moga sie uporać z prezentem jaki dał M$ i nie moga usunąć poprzez dodaj/usuń programy= w manedżer zadań /zakłądka-procesy....poszukaj plik "wgatray" :czytaj: - upewnij sie że to ten zakończająć proces...jeśli to ten- to pojawi sie ponownie...- zostań w menadżerze zadać i teraz daj na wyszukiwarke plików i folderów w windowsie i poszukaj tego pliku...jak już go odszukasz to zakończ ponownie proces w menadżerze zadań i szybko usuń pliki te co w wyszukiwarce odnalazłeś..- powinno być ich 3... pozdrawiam... |
Cytat:
opcje - czyszczenie rejestru - czyszczenie wpisow ole - bardzo silne |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pytanie czy z RegCleaner mogę usunąć wszystko z zakładki programy ?? jest tam tego sporo, a może znajdują się tam też wpisy do rejestru innych programów których używam??:mysz: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
ale po tej aktualizacji to pewnie pokazuje że masz pirata :haha: ,czy nie masz żadnego komunikatu |
Cytat:
|
Wielkie dzieki POZDRAWIAM :mysz: :pirat:
|
Cytat:
a najważniejsze to nie czyścić zakładki KOPIA,bo w każdej chwili mamy możliwość przywrócenia z kopij http://www.agavk.p9.pl/strony/progra_regcleaner.php |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Hehe - właśnie przed momentem zainstalowałem tę cudowną poprawkę na kompie w robocie :)
|
Cytat:
Tak właśnie tu masz racje ze nie zaleca sie używania tego programu przez początkujących :) ja niestety nim jestem i nie chce nic popsuć czytałem całą duskusje od początku i mam problemy własnie z tą śmieszna aktualizacją :( jeżeli ktoś wie jak to zrobić a żeby działała ta aktualizacja i jak korzystać z programu do czyszczenia rejestru przez RegCleaner PROSZĘ o bardzo jasne wskazówki dla mnie w celach EDUKACYJNYCh oczywiście będe bardzo wdzięczny :pirat: :mysz: Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich biorących udział w dyskusji |
Cytat:
wszedłem na windows update i tam sprawdziłem legalność windy ( instaluje się wtedy KB892130 )no i okazało się że sprzedano mi pirata :> podmiana wszystkich 3 dała bardzo dobry skutek |
WGA.Fix-LiTE
Zapraszam do pobierania. Po uruchomieniu tego wykonujesz ponowny rozruch i cieszysz sie pofixowanym Windowsem. |
Cytat:
a jak nie to zajnstaluj program RegCleaner http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=177&t=29 jest to Przydatne darmowe narzędzie do zarządzania rejestrem systemowym. Umożliwia m.in. usuwanie nieużywanych wpisów rejestru pozostawionych przez zainstalowane oprogramowanie, usuwanie programów z listy "Dodaj/Usuń Programy" w panelu sterowania Windows, usuwanie nieużywanych bibliotek DLL (również współdzielonych) oraz zarządzanie typami plików. Umożliwia stworzenie kopii zapasowej rejestru. Dużą zaletą jest programu jest przejrzysty i polskojęzyczny interfejs. Uwaga! 1. Nie zalecamy używania programu początkującym użytkownikom. 2. Zmiany interfejsu programu na język polski dokonuje się w menu OPTIONS -> Language -> Select Language. |
Cytat:
|
Jak wywalic....
a jak to wywalic recznie?
Potraktowalem system programem Winn Xp Remove Hotfix czy cos takiego i nie mam mozliwosci odinstalowania tego..... CZekam na jakies propozycje :) |
Cytat:
|
ale po co usuwać taką fajną aktualizacje??? :>
dodaje taką fajną ikonkę do traya :D ja nie mam :'( - jak to naprawić? || :P |
Start>uruchom C:\WINDOWS\$NtUninstallWgaNotify$\spuninst\spunins t.exe
|
Cytat:
Jest to aktualizacja : Windows Geniune Advantage Validation Tool i podspodem pisze ze tej aktualizacji nie można usunać |
Można to zrobić w dodaj usuń tylko należy zaznaczyć "pokaż aktualizację"
|
Jak usunąc aktualizacje ?
[/IMG]Pytanie?
Jak usunąć aktualizacje jeżeli nie można zrobić tego w Panelu sterowania, dodaj usuń programy ??? :pirat: |
bo ten 3 to pewnie kopia, w win2003 jak ktos zauwazyl nie ma problemu, ale ja mam traiala i antiwpa, a to nie ***** tylko mala popraweczka:)
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:38. |