![]() |
Cytat:
Samsung ma 3 lata, a co do reszty to nawet nie wiem ;) PS Jak trafisz na sprawny model to będziesz naprawdę zadowolony. Może te słowa lekko straszą ale mówię tak ze względu na to co się teraz dzieje. Często można przeczytać ze dyski w dużych ilościach padają jak muchy w bardzo krótkim czasie. W każdym bądź razie polecam samsunga ;] |
Witam.
Tak sobie czytam i powoli dochodzę do stwierdzenia, że chyba zastanowię się nad Samsungiem. A jak jest z gwarancją ? Kto daje na najdłuższy okres i jak jest załatwiana gwarancja przez producentów ? |
Samsung SpinPoint 160 GB SP1614N
Cytat:
Polecam ten dysk, mam od ponad 2.5 roku i spokojnie działa....cichy...chłodny (w kieszeni z odłączonymi wentylkami), 4 partycje, zero utraty danych...same plusy. Pozdrawiam :respect: |
Hmmm.... każdy swoje chwali, ja również dorzucę swoje trzy grosze. Pierwszy Samsung 2.1 Gb z 1997 roku działa do dziś przy backupach i jaki awaryjna dyskietka (głośny ale niezawodny.. do czasu... napewno), później 8.4 Gb Seagate...po roku padł, drugi taki sam nie padł bo pchnąłem do ludzi, trzeci Seagate 40 GB 5400 w gumie działa do dziś i takich mam z 4 a do ludzi poszło przezemnie ze dwadzieścia parę i odpukać po 3-4 latach cisza, u wszystkich działają. Od 2003 roku na próbę 120Gb samsung ata 2mb, działa, później 160 Gb/8mb ata działa jako system, dwa sata 120Gb/8mb chodzą od 1,5 roku jak burza...więc nie mam uprzedzeń do tej czy tamtej marki poza jedną i nie dam się przekonać bo mi dane miłe, WD nigdy więcej!!! bo same problemy od 2 lat miałem jak sie klient na takiego caviarka uparł, systemy padają przywrócić sie nie daje partycje się pi....lą, i pare innych rzeczy.... na szczęście w zapasie były stare 40 seagate 2mb /5400.....to tyle ..niechce mi sie już pisać..bo i tak zaraz ktoś napisze że g.. sie znam.........a ja i tak swoje wiem. :))
|
Cytat:
mam Maxtora 60GB (6L060J3) ponad 3 lata, wyje już jak potępiony, chrabęści od początku jak snopowiązałka, ale nadal nie ma bad'ów. WD Caviar 120GB (WD1200JB-00EVA0) mam niecałe 2 lata więc stwierdzam tylko, że jest chłodny, szybki i nie wyje (chrabęści też trochę) o niezawodności będę mówił jak się gwarancja skończy. 8 ) |
Seagate im dorasta do kapelusza ;-D...
|
Cytat:
|
jak by nie bylo ja jestem zadowolony z mojego Samsunga 160 :) uzywam go juz od 2 tyg. i narazie zero problemow :) i szczerze polecam! ;)
|
Witam.
Stało się. Mój twardziel kopnął w kalendarz. Muszę szybko coś kupić, ale co... Zastanawiam się nad kupnem czegoś w okolicach 120, 160 gb. Co byście polecili ? Może WD, a może Sygate ? |
moim zdaniem jest odwrotnie - czestowali nas bublami a teraz produktami na poziomie
|
Przeszedłem na Samsunga ok. 1.5 roku temu .
Obecnie w moim komputerze jest 5 dysków tej firmy (3x SATA ,2x IDE).Wszystkie mają się świetnie :) . Moje odczucia odnośnie Samsungów . Dyski SATA pracują znacznie ciszej od dysków IDE . Doskonale sprawdzają się w RAID 0 (2x160GB SATA na SiliconImage) . Dyski Samsunga należą dziś do najzimniejszych dyskow na rynku . Z rozmów (serwisy ,znajomi) - najmniej awaryjne dyski na rynku . A co to oznacza ? - napewno w krótkim czasie zaleją nas dyskami ,które będą padac jak muchy .Ten "numer" znam od 10 lat - firma wypuszcza świetne dyski ,po czym częstuje nas bublami . Jak na razie warto zainwestowac w Samsunga - takie moje prywatne zdanie . |
Cytat:
to piwnno byc pewnie tak: "masz farta, mi padły już 3, nigdy samsunga na ide, wszystkie na sata żyją super." |
Cytat:
|
Cytat:
|
Mam od roku WD 160GB/8MB, pierwszy egzemplarz wysypał się pierwszego dnia, drugi chodzi do dziś.
2 miesiące temu dokupiłem Samsunga 200GB/8MB - bezbłędny od początku... 8 ) |
cóz, moze i racja ale koles nie mogl puscic taniej innych form niz WD i Samsung,w zwiazku z tym kupiłem WD za te 350(taśma gratis :)) - czemu taniej nie wiem - moze ma jakies układy zdiabłem ;), mnie interesujetylko to ze taniej
|
@Thomascamel
WD'eki to nie najlepsze dyski... przynajmniej w mojej opini. Jeżeli nie samsung to tylko IBM/hitachi :) Pisze to na wypadek gdyby i ten padł, choć nie powinno to się zdażyć. Jak zauważyłem WD odchodzą w najmniej oczekiwanym momencie :| |
Po przeprawie z Samsungami w dniu wczorjaszym mam dzis WD - drugi SAMSUNG po 5h dmowil posłuszenstwa - dzialal jakby byl na na ata 33 - bez dma. wymienili od reki na WD - po nocy dziala jak dzialal. za kilka dni tyygodni badz miesiecy sie okaze co jest on wart. narazie jes cichuuutenki
EDITL musze jednak przyznac ze samsung zdawal sie pracowac ciszej i przy kopiowaniu z partycji na partycje jakby szybciej ( sprawdzilem na tych samych plikach). Gdyby nie jakies ich dziwne wady miałbym samsunga :/ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Mój Samsung 120GB był cichy, wręcz niesłyszalny ale tylko pierwszego dnia :D
|
SAMSUNG to lipa - kupiłem podłączyłem i ... nic nawet nie wykryło, i wymieniłem nadugi i ten nie jest juz lipa - zobaczymy - narazie ostr pracuje - na full obrotach... i jest skubaniec cichutko :D
PS. czemu nie moge zrbic: edytuj??? - dlatego post pod postem |
Cytat:
oj mojego IBM to hyba tylk starujacy mysliwiec przegoni ;) |
to dziwne bo ja mam ciche:D
|
Tez nie moja :P Nie polecalem Szajsunga.. jedyne a co bedziesz narzekal to na glosnosc...
|
ja polecalem samsunga i sie do tego przyznaje:)
|
Nie moja - ja polecalem Seagate :-).
|
właśnie dzis zakupiłem hdd niestty bede mial go dopiero jutro - jak cos nie tak to wasza wina - bo kupiłem samshita ;)
|
Cytat:
|
no i zakupilem tego samsunga :) i jak po pierwszym dniu testow jestem zadowolony :) w porownaniu do mojego starego IBM 60 gb 7200, jest taki cichutki :P i szybciutki :) hehe:) ale reszta okaze sie po czasie uzytkowania! dzieki za doradzanie i informacje!
|
ja sie podczepie mam mozliwosc zakupu samsunga 250GB za 350PLN i w tej samej cenie WD250GB oba ATA133 - i mam dylemat ktory wybrac - koles pracujacy w serwisie powiedzial ze ostatnio trafilo do niego ok 20hdd samsunga z jakimis weadami i to byla ta seria 200GB, 250GB. W sumioe tak zachwalany wiec juz chcialem kupic a tu taki psikus. Moze ktos sie orietuje w tej serii
|
Kazdy bedzie chwalil to co ma :)
Ja uzywam (uzywalem) dyskow IBM, Maxtor, Samsung i jakos nie mialem z nimi problemow. Jedynie Seagate padl mi, ale to nie z jego winy. A najbardziej jestem zadowolony i przywiazany do IBMa. |
Mam dokladnie taki dysk o jaki pytasz... jest szybciutki... Do chlodnych nie nalezy... mniej wiecej to samo co Segate... Ale jezeli ktos mi powie ze jest cichy to go chyba zabije smiechem... Mam Segata 40 juz 2 lata i jest cichszy niz nowka blaszka Samsung... ogolnie... wez segate jak zalezy Ci na tym zeby cicho bylo... :)
|
popieram zdanie poprzednikow...Samsungi dla mnie są bardzo dobrymi dyskami, jednak od niedawna rowniez polecam Samsungi - kiedys bylo gorzej...padalo mi duzo dyskow.Teraz postarali sie z fabryki...elegancko chodza, cicho...wydajnie!
|
juz pisalem na poczatku mojej przygody z tym forum ze bralem duza ilosc tych wlasnie dyskow i do dzis po 2 latach bardzo mocnego uzytkowania zaden nie padl, powiem wiecej zaden nie ma problemow z niczym
|
Witam!
Mam zarowno Seagate, jak i Samsungi, te pierwsze cenie sobie od lat, te drugie od niedawna, ale musze przyznac, ze sa bardzo obiecujace - ciche, wydajne i poki co niezawodne :) Nastepny dysk: Samsung :) |
Mam dokladnie tego Samsunga...
Co moge powiedziec? Jest ok, chociaz bez wielkich rewelacji. Transfer nie jest zbyt szybki, spodziewalem sie, ze bedze lepszy. Czesto zdarza mu sie chrobotac podczas zapisu/odczytu. Moze po prostu trafilem na kiepski egzemlarz... Mialem okazje pouzywac Seageata 200GB kumpla- dysk cichy, szybki... Gdybym teraz kupowal dysk, na pewno zdecydowalbym sie na Seageata... |
ja nie mowie, ze Segate gubi partycje, tylko powoluje sie na komentarze innych urzytkownikow, a ile jest w tym prawdy to nie wiem :( prawdo podobnie kupil bym Segate, ale niestety skonczyly sie w hurtowni, a co do wyboru miedzy ata, a sata to wybral bym ten drugi, gdyby tylko moja plyta obslugiwala... :(
|
Mam w swoim komputerze jeden dysk Samsunga (20GB). Działa cicho i dosyć dobrze (choć raz się wysypał logicznie). W nowej konfiguracji wstawię Samsunga albo Maxtora bo ufam dyskom tych producentów. Maxtor jest niby lepszy, ale Samsung dostaje ostatnio lepsze recki. Ciężki wybór.
|
no no no sam posiadam Samsung SpinPoint 160 GB SP1614C sATA.
Widze znaczący wzrost zaufania do tej firmy. coraz więcej, że tak to nazwe cenionych userów poleca te dyski. Sam kiedy zmieniałem kompa a w starym miałem 20GB Samsunga wiedziałem że nowym wyborem będzie również Samsung. Czy sata czy ata133? Zdania są podzielone. Ja wziąłem sata - może z tego, że to nowość, niby szybszy transfer, a oczywistą sprawą jest to, że kabelki są węższe:) od taki plus:) Cichutki, bezproblemowo działający jak narazie;) dysk. 20 GB śmiga do dziś w komputerze mojej mamy. pozdrawiam i polecam. |
Ja mam seagata od ponad 4 lat i nigdy partycji nie zgubił, ani się nie wysypał.
|
Seagate gubi partycje? Pierwsze slysze... Mam 2 seagate'y, przymierzam sie do kupna trzeciego - tylko tej firmie ufam!
|
wczesniej rozwazalem kupno Segate o takich samych parametrach (podobno czesto gubi partycje ?? ), jednak patrzac na komentarze w www.komputronik.pl, samsung wypada lepiej, a cena jest nizsza...
|
Cytat:
|
moim zdaniem Samsung jest liderem wśród dysków twardych
ja mam 80GB SP80812N (różnica w porównaniu z tym co podajesz to tylko pojemność), no i co moge powiedzieć... sprawuje się rewelacyjnie, więc z tym bedzie tak samo |
Dysk Samsunga!?
Chcial bym sie dowiedziec co inni uzytkownicy forum uwazaja na temat dysku Samsung SpinPoint 160 GB SP1614N (7200, 8MB cache) ATA/133!? byc moze ktos taki posiada?!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:31. |