Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Reencoding w CCE a menu ... (https://forum.cdrinfo.pl/f13/reencoding-cce-menu-57222/)

Payti 01.10.2005 18:10

Reencoding w CCE a menu ...

Witajcie,
właśnie bawiłem się z DVD2DVD-R i efekty jakościowe reenkodowanych .vob'ów są bardzo dobre tylko do pełni szczęścia brakuje mi menu.

Jak zrobić wierną kopię płytki ze wszystkim, ale tak by zreenkodować .vob'y w CCE a wszystko inne pozostawić jak było (np. menu, napisy, dzwięk itp.) ?

Prośba o rade.

Pozdrawiam,

Reetou 01.10.2005 19:12

Nie przęglądaliśmy artykułów na stronie głównej, co?

Polecam Rebuildera. Można też skorzystać z Big3. Zerknij też na możliwości NuMenu.

Payti 01.10.2005 20:17

Ok, Rebuildera też znalazłem w necie.

Szukam czegoś w stylu poradnika jak o DVD2DVD-R by taką płytkę dokładnie odwzorować z reenkodowaniem .vob'ów w CCE tylko.

Niebardzo wiem co i jak bo dopiero zaczynam z tym zabawe.

Pozdro,

Payti 01.10.2005 21:50

Włąsnie zacząłem rozgryzać DVD Rebuilder 1.00 RC5 + AviSynth 2.55 + CCE 2.67 i mam problem. Pozaznaczałem aby wybrać CCE i Mode Full copy i po przebiegu Prepare jak program zrzuci pliki na dysk do Encode po kliknięciu wywala że brak plików .ecl.

Jak to ustawić by współpracowało z CCE poprawnie ? Jak ustawić żądaną wielkośc .iso wynikowego ?

Pozdrawiam,

Reetou 01.10.2005 22:11

Masz EclCCE? Przy ustawianiu ścieżek w konfiguracji Rebuildera wskaż EclCCE, a nie bezpośrednio CCE (dla wersji CCE < 2.7).

Wielkość końcowa jest ustalona defaultowo dla DVD-RB na 2236400 sektorów (1 sektor=2KB, maksimum dla DVD-5 wynosi 2297888 sektorów). Można ją zmieniać przez modyfikację pliku rebuilder.ini. Dostaw instukcję:

CCETargetSectors=2236400

oczywiście z wybraną ilością sektorów. Proponuję być ostrożnym i zostawić jednak zapas, żeby kilka "komputero-godzin" ;) nie poszło na marne.

Payti 01.10.2005 23:39

Tak już mam EclCCE, biorę się za przetwarzanie bo .ecl już się wczytują poprawnie i dzięki za wskazówki. Jakby co będę pisał o dalszych problemach. CCE mam ustawione na VBR_passes=5 przebiegów i VBR_Bias=25 i Quality Prec=16.
Aha a czy jeszcze jakieś ustawienia dla AVS muszę poczynić dodatkowe?
Lub coś jeszcze ustawić?

Pozdro,

M@X 02.10.2005 11:26

VBR_Bias i Qual_Prec nie ruszaj, ale passes daj 6-10 w zaleznosci od dlugosci filmu.

Payti 02.10.2005 11:34

Ilość załączników: 3
OK, w każdym razie Phase II Encoding szedł dośc krótko i strasznie dużą ilośc plików drobnych obrabiał. Nie widziałem 5 przebiegów bo trwało to ok 1.5h tylko i większość ze stałym bitrate, i nie wiem co jest nie tak. W każdym razie Phase III już przy tworzeniu .vob sie wyłożyła na błędzie jak w załączniku (Scripting out of range). Dwukrotnie włączałem obróbkę i zawsze to samo (błąd jak wyżej przy 58.1% Rebuildingu). Jakiś help? Co poradzicie ? Może coś z wersją nie tak bo używałem do tego DVD Rebuilder PRO v1.00 RC5.1

Dołączyłem także loga z całości co przeszło i na czym się wyłożyo :(

HELP :)

Pozdrawiam,

M@X 02.10.2005 11:38

Mnie takie cos wyskoczylo przy "Pregach". Niestety nie udalo mi sie tego przeskoczyc... Po kilkunastu (!) probach kodowania skonczylo sie na transkoderze (~85% bez DTS'u)

Payti 02.10.2005 12:00

Hm ... ale także już po Encoding przy Rebuilding? W sumie martwi mnie ten krótki czas Encodingu.

Co poradzisz ?

Pozdr,

Payti 02.10.2005 15:56

Heh błąd ustąpił jak zaznaczyłem 'Special Error processing' i proces dobiegł do końca, tylko że wynik był objętościowo większy niż orginał. Wiem, że .ecl sie robił z CBR w CCE i dlatego tak wyszło. Jak poustawiać CCE do współpracy z DVD-RB? W tym .ecl są zadania przetworzenia plików (setek plików), a później w Rebuild to jest jakoś składane do .vob.

Potrzebuję Template do CCE by po przetworzeniu zmieściło się to na jednym DVD-5. Jak to przeliczyć lub zrobić tak, aby zostawić całe audio, napisy i menu nieruszone?

Help :)

Pozdr,

Payti 02.10.2005 17:38

No i chyba powolutku i ten problem rozwiązałem. Okazuje się, że skrypty .ecl dla CCE SP 2.67 Version (pełnej z ECL) i dla CCE Trial 2.67 + EclCCE się różnią. Generalnie jak doinstalowałem wersję trial 'patchowaną' + EclCCE i skonfigurowałem przez 'CCE & ProCoder - Configuration' na CCE 2.67 SP Trial EclEEC i w ustawieniach DVD-RB ustawiłem na CCE SP Trial to Encoding się rozpoczął i widać, że jest VBR oraz 7 pass (bo tak ustawiłem). Uprzednio miałem w DVD-RB ustawione na CCE SP i wersję CCE 2.67 SP pełną i nie chciało to poprawnie działać (jak powyżej pisałem). Narazie czekam na efekty :). Po kilkunastu godzinach napiszę jak to wyszło i czy nie było problemu z Phase III (Rebuild).

Pozdrówka,

Payti 03.10.2005 23:18

No i własnie dziś po 609 min reenkodingu z powyższym CCE (2.67 Trial + patch + EclCCE) i 28 min Rebuildingu distałem piękne .iso, które skurczyło się z 6.4861 GB do 4.6414 GB. Jakość jest oszałamiająca, wogóle nie widać różnicy w jakości video, caluteńkie menu i audio odwzorowane idealnie jak na orginale. Progs jest poprostu R E W E L A C J A ! :)

Polecam taką obróbkę 'za dużych' DVD :)

Pozdrówka,

M@X 03.10.2005 23:20

No, nastepny nawrocony - gratulujemy wyboru :-D. Teraz nei grzesz wiecej i nawracaj inynch, ktorzy sie kurczowo trzymaja rzeczy typu DVDShrink ;-D.

Payti 03.10.2005 23:27

Dokładnie :) i dzięki za wsparcie ;-)

Pozdrówka,

Payti 04.10.2005 00:08

Cytat:

Napisany przez M@X
VBR_Bias i Qual_Prec nie ruszaj, ale passes daj 6-10 w zaleznosci od dlugosci filmu.

Powiedzcie jeszcze z doswiadczenia jak to proporcjonalnie rozłożyć dla czasu trwania filmu? Np. 10 przebiegów CCE jest sensowne dla jakiej max długości filmu? Dla ilu minut trwania filmu zalecane jest 6 pass ? A może trzeba to dobrać od rozmiaru zrzuconego orginalnego .iso na dysk?

Pozdro,

M@X 04.10.2005 00:11

Ja przy rpodukcjachh typu 80-100 minut uzywam 6 ciu, przy 2 godzinach do 2 i pol to 8-9, a jak sie trafi cos powyzej to tylko 10 Cie ratuje... Mowie o wlasnych doswiadczeniach - nie kazdy moze sie z nimi zgadzac...

Payti 04.10.2005 00:23

Dziękuję, właśnie o takie doświadczenia i próby mi chodziło.

Pozdrówka,

artoor 04.10.2005 20:17

A ja jeszcze bym dodal, ze nie jest wazne jaki dlugi jest film, ktory musisz poddac obrobce, a raczej wazne jest to jaki masz bitrate poczatkowy. Wydaje sie ze teoria "ile czasu trwa film - tyle daj przebiegow" jest mylna. No bo popatrz - masz film ktory trwa 90 minut, ale jego bitrate bedzie tak wysoki, ze nie zmiesci sie na standardowa plyte. Po reencodingu (do DVD5) okaze sie ze film bedzie baaardzo dobrej jakosci. Hmmm... przeciez zrobilem "tylko" 3 przebiegi (tu strzelam). Pewnie ze film bedzie bdb jakosciowo przy jedynie 3pass, bo jego bitrate po reencodingu bedzie mialo 5 Mbp/s! I tak samo w innym przypadku. Masz film 3.5h i zrobisz 10pass... efekt koncowy bedzie mizerny mimo tych 10 przebiegow... kazdy oczywiscie wie dlaczego. Bo z 3.5 Mbp/s zrobi sie 2 Mbp/s... czyli z takiej sobie jakosci zrobi sie raczej jakosc mierna... tak wiec tak samo jak nie ma sensu patrzyc na jakosc procentowo, tak samo nie ma co przewidywac jakosci biorac pod uwage dlugosc filmu... a juz przynajmniej nie zawsze... chyba dobrze mowie prawda?
Lepiej patrzec na to jaki masz bitrate w filmie oryginalnym i jaki bitrate srednio przewidzi Ci DVD Rebuilder :)

BTW juz chyba nie raz to bylo mowione. Taka mala dygresja... jakosc filmu zrobiona Shrinkiem nigdy nie dorowna jakosci filmu sporzadzonego przy pomocy CCE nawet przy 3 pass ;)

Pozdrawiam!

M@X 04.10.2005 21:44

Alez masz oczywiscie racje, artoor, jednak na poczatek to co podalem wystarczy... Jak Payti przerobi pare filmow, zajrzy im w bitrate'y to nabierze doswiadczen i zacznei robic na wyczucie, jak np. ja ;-).

Payti 04.10.2005 21:54

Yupi :) druga płyteczka zreenkodowana. Efekt psepiękny :) Bitraty oczywiście już oglądałem. Może ktoś dokładnie powiedzieć jak technicznie działa CCE? Chodzi mi o algorytm, który tak przepięknie przelicza dane na mniejszy bitrate :)

Pozdrówka,

M@X 04.10.2005 21:56

Gdyby ten algorytm byl publicznie znany, to tworcy CCE poszliby z torbami, bo ktos dawno zaimplementowal by go w jakims darmowym koderze ;-D.

artoor 04.10.2005 22:00

Cytat:

Napisany przez M@X
Alez masz oczywiscie racje, artoor, jednak na poczatek to co podalem wystarczy... Jak Payti przerobi pare filmow, zajrzy im w bitrate'y to nabierze doswiadczen i zacznei robic na wyczucie, jak np. ja ;-).

No fakt - to sie rozumie :) myslalem ze pomijamy tak istotny element, z niewiadomych przyczyn... a to przeciez poczatki przygody Payti z reencodingiem materialu DVD :)

Payti 04.10.2005 22:03

W sumie racja, bo kosztuje takie CCE dość 'słono'. W takim razie może ktoś wie jak działa CCE - chodzi mi o ideę przetwarzania w stosunku do przebiegów (passes), nie szczegóły techniczne tym razem.

pozdr,

artoor 04.10.2005 22:18

Cytat:

Napisany przez Payti
W sumie racja, bo kosztuje takie CCE dość 'słono'. W takim razie może ktoś wie jak działa CCE - chodzi mi o ideę przetwarzania w stosunku do przebiegów (passes), nie szczegóły techniczne tym razem.

pozdr,

Zdaje sie ze idea dzialania jest "prosta" nie wiem czy dobrze to rozumiem ale powiem tak. Pierwszy przebieg enkoder zbiera informacje na temat bitratu calego filmu. Oczywiscie ten bitrat jest rozny w zaleznosci od potrzeb w danym momencie filmu (dynamika scen, jasnosc etc.) W drugim juz przebiegu i w kolejnych "ujmuje" pewna wartosc bitratu w tych miejscach w ktorych zdaje sie jemu, ze tam nie bedzie tak duza wartosc potrzebna, natomiast ten nadmiar "dodaje" do miejsc gdzie wg niego powinna byc owa wartosc wieksza. Kazdy przebieg w zasadzie poprawia jakosc obrazu... ale latwo sie domyslec, ze im pozniejszy przebieg, tym mniejsza widoczna roznica z poprzednim (=mniejszy jego sens)... zdaje sie ze juz w tych pierwszych zrobil na tyle duzo (kilka razy w koncu poprawial jakosc danego odcinka materialu, a w innym ujmowal) ze pozniejszych to juz jest kwestia niewielkiej poprawy materialu. A to "ile" przebiegow - to juz kwestia gustu :)

Mysle ze to wytlumaczenie jest wlasciwe... aczkolwiek moge sie mylic... za ewentualna errate bede wdzieczny :)

Pozdrawiam!

1stwasp 04.10.2005 23:22

Parafrazując wypowiedź artoora :)

Z CCE jest tak jak z kiepskim serwisem samochodowym.
Przyjeżdzasz raz - serwis patrzy - cholera coś jest źle - to rozgrzebiemy cały samochód, poskładamy do kupy może ruszy....
Ale nie ruszył...
To teraz dawaj z 9 następnych przybliżeń usterki - uff - po 10 podejściach samochód jeździ jak nowy! No prawie jak nowy - coś tam widać jednak, że nie jest to oryginał...
Oczywiście po kilku takich przybliżeniach, nie ma raczej sensu jeździć do tego samego warsztatu - bo różnic nie widać. Wóz jak nie jeździł tak nie jeździ.
Lepiej zrazu zmienić warsztat...

To moja prywatna opinia jest, którą już nieraz tu wyrażałem w sposób cokolwiek bardziej techniczny - sens jednak pozostaje ten sam...

Pozdrawiam Wszystkich Miłośników CCE!

M@X 05.10.2005 00:02

@artoor - chyba masz racje, ja uznaje to za zalete...

@1stwasp - i tak sie nie przesiade na ProCoder, bo jest gowniany - wkurza mnie i tyle... Wole filmy robione CCE - moje oko lepiej je odbiera.

1stwasp 05.10.2005 10:45

Ja tam nie mam nic do Procodera, w pewnych zastosowaniach ma swoje zalety, których nie ma CCE oraz inne kodery - ma i wady - jak każdy koder.

Ja wciąż piszę, że CCE jest w mojej trójce ulubionych koderów - tak jak Procoder i TMPGEnc 2.5.

Natomiast mam swój pogląd na całkowicie komercyjno reklamowe podejście do sprawy przez CCE i powtarzam, że te z 10 przebiegów to tylko chwyt marketingowy, nic poza tym - sens tego chwytu opisałem powyżej.

CCE ma zastosowanie do kodowania hollywoodzkich produkcji filmowych - owszem, ale razem ze sprzętowym koderem, który jest w załączniku CCE i kodowanie wtedy jest jednoprzebiegowe w trybie sprzętowym Constant Quality.
Jako skrakowana wersja softowa ma tą samą uzyteczność co Procoder i TMPGEnc - ten ostatni jest bezkonkurencyjny cenowo.

Poprostu chodzi o świadomość z czego korzystamy, o wynikach pracy nie dyskutuję - każdy widzi co chce.

By the way Procodera - gdybyś miał okazję korzystać z wersji innej niż zapewne korzystasz - mam na myśli wersję kupioną w sklepie to może zobaczyłbyś różnicę.
Wersje skrakowane w necie mają s******ony tryb HQ - Mastering Quality (pisałem już o tym kiedyś).
Zobacz że jego ustawienie nic w zasadzie nie zmienia - koder działa tak samo szybko jak na innych ustawieniach (standardowych) i daje takie same wrażenie obrazu po kodowaniu.
Normalnie tak nie jest - i efekt pracy jest też inny.
Taka drobnostka.

Pozdrawiam!

artoor 05.10.2005 16:10

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
By the way Procodera - gdybyś miał okazję korzystać z wersji innej niż zapewne korzystasz - mam na myśli wersję kupioną w sklepie to może zobaczyłbyś różnicę.
Wersje skrakowane w necie mają s******ony tryb HQ - Mastering Quality (pisałem już o tym kiedyś).
Zobacz że jego ustawienie nic w zasadzie nie zmienia - koder działa tak samo szybko jak na innych ustawieniach (standardowych) i daje takie same wrażenie obrazu po kodowaniu.
Normalnie tak nie jest - i efekt pracy jest też inny.
Taka drobnostka.

Pozdrawiam!

Czy ja dobrze rozumiem? Kazda wersja zdobyta w inny sposob niz zakupiona bez wzgledu na ustawienie jakosci daje jakis tam usredniony jakosciowo efekt? :ysz: Ehhh... i tylko wersja kupiona pozwala w pelni wycisnac ostatnie soki z materialu DVD? Buuu... a to martwiace jest. - Tego nie wiedzialem.

M@X 05.10.2005 16:17

Moze w Pro Coderze tak jest, nie wiem - nie znam sie. W CCE roznice miedzy wersja kupna a wersja trial jest tylko odnosnie trbu jednoprzebiegowego, ktory w wersji retail, jak zostalo napisane, jest wspomagana urzadzonkiem sprzetowym (rzekomo - ja go nigdy na oczy nie widzialem) i uzywane jest do przygotowywania plyt DVD na polki sklepowe (rozmiar to najczesciej Dual Layer).

artoor 05.10.2005 18:29

Dosc mocno przejety informacjami przekazanymi przez Ciebie 1stwasp, postanowilem sprawdzic jak to jest faktycznie z tym usrednieniem jakosci w ProCoderze :) Nie zebym Ci nie ufal - wrecz przeciwnie, wiem ze temat nie jest Ci obcy i ten enkoder zdaje sie, ze jest Ci najblizszy... tak tylko dla testow to zrobilem, a i moze tez skloni Cie to do osobistych testow, zeby zaktualizowac informacje (chyba ze to co pisze jest ogolnie wiarygodne) :)
Nabylem zatem "nie-sklepowego" ProCodera w wersji najnowszej (przypominam - wylacznie do celow testowych - zaraz go usune! - bo przeciez to nie jest legalne ;) ) I przystapilem do dzialania... enkodowalem dwoma przebiegami fragment filmu DVD o dlugosci 1min22sek. Czasowo wygladalo to tak:

1:High Speed - 5:45
2:High Quality - 5:55
3:Highest Quality - 8:05
4:Mastering Quality - 8:40 (druga proba 8:45)

Tak wiec moze trafilem na jakas "wlasciwa" wersje slodzika. Wynika z tego ze czasy roznia sie dosc znacznie, z pominieciem moze pierwszych dwoch trybow (jedynie 10sek). Byc moze juz problem usredniania jakosci zostal "naprawiony" :) Moze tej najnowszej wersji juz on nie dotyczy... ot takie moje wnioski :)

Pozdrawiam!

Payti 05.10.2005 21:02

A powiedzcie jeszcze koledzy jak wypadają te trzy enkodery w stosunku do siebie tzn. CCE vs ProCoder vs TMGEnc. Jakie mają + i - ? Może ktoś z doświadczeń to przybliżyć ?

Pozdro,

artoor 05.10.2005 21:57

Cytat:

Napisany przez Payti
A powiedzcie jeszcze koledzy jak wypadają te trzy enkodery w stosunku do siebie tzn. CCE vs ProCoder vs TMGEnc. Jakie mają + i - ? Może ktoś z doświadczeń to przybliżyć ?

Pozdro,

Heh... zapewne na to pytanie nie dostaniesz odpowiedzi, ktora by Cie usatysfakcjonowala. Dlaczego? Otoz jest to kwestia gustu. A jak to dziala? A no tak - dla jednego zaleta bedzie to ze CCE powoduje ze obraz jest bardziej ziarnisty, tym samym ostry, dla innych bedzie to wada. Natomiast idac w kierunku Procodera bedzie zaleta to ze obraz bedzie "miekki"... sam rozumiesz... Trudno tu cokolwiek powiedziec, bo tak jak wspomnialem - kwestia gustu. Dla jednego wielkim plusem bedzie mozliwosc wspolpracy z niestandardowymi matrycami (CCE) a dla innego nie bedzie ujma dla ProCodera ze tej wspolpracy nie beda mogli zastosowac. Jesli chodzi o TMGEnc. to nie mialem z nim zadnej stycznosci. Wiem jedno - jest to darmowy encoder, ale osobiscie poszedlbym w kierunku HC Enkodera (info na forum doom9.org) ktory zdaje sie byc znacznie szybszy od TMGEnc. Jakosciowo porownanie CCE vs. ProCoder vs. HC i innych mozesz znalezc na forum... sam kiedys takowe testy robilem i wypowiadali sie na ten temat ludzie, ktorzy wiedza na pewno wiecej ode mni... a z reszta pytan tego typu (co tu zadales) bylo wiele... odpowiedzi tez calkiem sporo, wiec mysle ze jak poszukasz to znajdziesz... no i jeszcze ciekawe lektury na wczesniej wspomnianym forum doom9.org :)
Zycze milego czytania!

pozdrawiam!

BTW roznica pomiedzy poszczegolnymi enkoderami w kazdym badz razie nie jest tak zauwazalna jak pomiedzy jakimkolwiek z nich, a np DVDShrinkiem... choc zdarzaja sie osoby ktore zrobily LOTR - Powrot króla (Pelna kopie!) Shrinkiem i jak to zadowolone powiadaja "Prawie nie widac roznicy pomiedzy moja kopia a oryginalem" ;)

1stwasp 05.10.2005 22:03

Hmmm... a to mi artoor dałeś do myślenia...

Ja korzystam z wersji Procodera 1.5, w oparciu o taką wersję pisałem kiedyś swego arta i przy okazji miałem możliwość korzystania z oryginalnego softu. Pamiętam wtedy, że czasy trwania kodowania w mastering quality, były bardzo długie - prawie takie same jak w TMPGEnc, który w czasie kodowania jest mistrzem świata. W każdym będź razie były wiele większe niż w CCE.

Potem ściągnąłem z netu (tak jak Ty - edukacyjnie, już od dawna zresztą nie mam bo edukacja wyszła kiepsko) wesję 2 - jedne w mastering quality w ogóle nie działały inne dawały bardzo szybkie czasy kodowania - w zasadzie bez większych różnic pomiędzy 2, 3 trybami wysokiej jakości. Efekt na obrazie był też kiepski - tak jakby to był jeden tryb.

Dzisiaj trochę się porozglądałem za przyczyną i znalazłem m. in. to:
http://www.videohelp.com/forum/viewtopic.php?t=235665

Wygląda jakby w wersji 2 kosztem jakości zdecydowanie zwiększyli prędkość kodowania i stąd może te nadmierne rozmycia obrazu przy kodowaniu...
Nie mam oryginalnej wersji 2.0 - nie wiem jak to wygląda - swoje wnioski pisałem w oparciu o wersję 1.5
Teraz albo faktycznie coś przedobrzyli, albo są jednak różnice w tych wersjach p2p...

@Payti - po części porównanie masz w moim linku - po drugie solidną porcję porównań zrobił kiedyś właśnie artoor - poszukaj wśród jego postów - jest tam zresztą cała dyskusja co kto widzi a czego nie widzi :)

By the way - ciekawie wychodzi koder z Vegas5...

Pozdrawiam!

artoor 05.10.2005 22:26

@1stwasp
bardzo to ciekawe... nie wczytujac sie jeszcze zbytnio w to, co tam jest napisane (z moim angielskim nie jest zbyt rewelacyjnie) luznym okiem patrzac... i na moj gust to zdecydowanie bardziej podoba mi sie klatka z ProCodera 1.5 niz z 2.0... ciekawe... i faktycznie porownujac czasy miedzy Highest Quality i Mastering Quality dla PC2 sa mocno zblizone... przy moich testach roznica ta wychodzi 35-40 sekund, ale proporcjonalnie to podobnie u nich widac... dziwne... tak czy inaczej jakosc v2.0 wyglada gorzej - wiecej widocznych makroblowkow. Co do Sony Vegas5 - widac ciekawe zjawisko... nie zmiekcza zbytnio obrazu... trzeba sie mu blizej przyjrzec :)
Tak wiec z tej dyskusji wynioslem cos nowego. Dzieki za uwage! :piwo:

Reetou 05.10.2005 23:11

Klatka z Vegas5 - może być, ale na trzecim miejscu ;) Ja, zagorzały wyznawca CCE na 1 miejscu stawiam CCE 2.67 2 pass - 2 miejsce dla TMPGEnc :D

Payti 06.10.2005 19:17

A jak skonfigurować DVD-RB do współpracy z TMPGEnc? Bo nie widze w setupie możliwości wyboru ścieżki dla tego enkodera :(

Pozdr,

M@X 06.10.2005 19:25

DVD-RB nie wspolpracuje z TMPGEnc... Moze to i lepiej - DVD-RB oznacza renome ;-D.

1stwasp 06.10.2005 19:36

Tak to dobrze - dla TMPGEnc - DVD-RzadkiBadziew...

Pozdrawiam!
PS - to nie ja zacząłem te złośliwości...

artoor 06.10.2005 19:39

DVD-RB wspolpracuje tylko (albo az!) z czterema enkoderami i jednym transkoderem. Enkodery to CCE, QuEnc, HC i ProCoder... no i transkoder ReJig Zdaje sie ze uzywanie TMPGEnc mija sie z celem... czas, czas i jeszcze raz czas! :)

--==edit==--

Chodzi tylko o wyrazenie swojego zdania... nie ma sie co nerwowac :) Kazdy uzywa to co lubi :) i patrzy na optimum czasu pracy w stosunku do jakosci... TMPGEnc do szybkich przeciez nie nalezy prawda? Co nie znaczy ze jakosc materialu jest zla - tego nawet nie osmielam sie mowic, bo nie wiem jak to z nim jest :)

M@X 06.10.2005 19:42

TMPEnc IMHO swietnie srpawdza sie w wypadku SVCD - maly bitrate i pewna strata jakosci jest do zaakceptowania. Ale przobujesz kompresowac nim DVD i co? To samo! Strata jakosci jest mimo ze potroiles bitrate! Nie tego oczekuje od kodera MPEG-2 przeznaczonego do DVD!

1stwasp 06.10.2005 20:27

Tak dokładnie jest artoorze :)

Ja wyraziłem swoje zdanie nt CCE, które Kolega M@X wziął bardzo personalnie i zdaje się, że próbował mi dopiec :)

Ja osobiście korzystam z 3 koderów TMPGEnc 2.5 (nie mylić z 3.0 to faktycznie jest badziew...), ProCodera i CCE.
Każdego używam do wytwarzania MPEG2, różnie w zależności od potrzeb i materiału wejściowego (do kodowania).
Nie ma uniwersalnego kodera, który jest najlepszy w każdym przypadku. Jak coś jest do wszystkiego jest do niczego.
CCE jest bardzo dobry dla źródeł Progressive, ale całkiem kiepski dla źródeł z przeplotem - szczególnie gdy kodujemy DV --> MPEG2. CCE pomagają trochę skrypty avisynth, ale jedno polepszają - drugie psują.
ProCoder i TMPGEnc bardzo dobrze radzą sobie ze źródłami z przeplotem, nawet TMPGEnc lepiej.
Ten ostatni ma jeden mankament - który podkreślam na każdym kroku - jest potwornie wolny na max ustawieniach jakościowych. Efekt pracy jednak jest taki sam jak CCE - fakt kosztem czasu, ale...

Ludzie nie okopujmy się na jednej pozycji. Każdy program ma swoje wady, nawet CCE czy Scenarist.
Oczywiście korzystajmy z nich ale świadomie.
Jak piszemy o programach to odpisujmy o programach a nie personalnie (ja tak domniemałem, ale na pewno tak nie było).

Pozdrawiam - szczególnie artoora i M@Xa.

:-PrzemekP 07.10.2005 09:41

Cytat:

Napisany przez Payti
No i własnie dziś po 609 min reenkodingu z powyższym CCE (2.67 Trial + patch + EclCCE) i 28 min Rebuildingu distałem piękne .iso, które skurczyło się z 6.4861 GB do 4.6414 GB. Jakość jest oszałamiająca, wogóle nie widać różnicy w jakości video, caluteńkie menu i audio odwzorowane idealnie jak na orginale. Progs jest poprostu R E W E L A C J A ! :)

Polecam taką obróbkę 'za dużych' DVD :)

Pozdrówka,

witam, do tej pory robiłem CCE sam film,fajnie by było gdyby sie znalazła taka mała lekcja z obrazkami co jak krok po kroczku (dla bezpieczeństwa narodowego) więc Payti :-D do dzieła ... z niecierpliwościa czekam :respect:

Payti 07.10.2005 19:48

Heh jak będę następną robił to spróbuję zrobić screeny i opisać :)

:-PrzemekP 19.10.2005 10:16

Cytat:

Napisany przez M@X
No, nastepny nawrocony - gratulujemy wyboru :-D. Teraz nei grzesz wiecej i nawracaj inynch, ktorzy sie kurczowo trzymaja rzeczy typu DVDShrink ;-D.

no ja też chcę się nawrócić, kombinuje jak koń pod górkę jak zrobić filmik z menu ...
OTO MOJA OPOWIEŚĆ:
- Zgrałem film cały CloneDVD zachowując menu, wyrzucając zbędne scieżki dzwiękowe i napisy.
- Później DVDRemake i wyrzucam niepotrzebne przyciski i plansze, zapisuje na HDD.
- Odpalam DVD2DVD-R z CCE wrzucam film, rezerwuje mu 10MB na extrasy i GO !
- film sie zrobił i co teraz ??? ... jak to połączyć ???
WIEM ŻE TO CO ZROBIŁEM NADAJE SIE TYLKO DO INKUBATORA ale ... cos powoli próbują sam zwalczyć ... bo żygam juz Shrinkiem !!!

Reetou 19.10.2005 14:30

Rzeczywiście kombinujesz ;) Dlaczego nie użyłeś Rebuildera jeśli chciałeś mieć z menu?
Teraz możesz tylko próbować połączyć film z resztą za pomocą ifoUpdate. Skopiuj same VOBy z filmem (te po DVD2DVD-R) do katalogu z oryginalnym DVD (jeśli trzeba zmień ich nazwy) i uruchom ifoUpdate. Wskaż ścieżki do oryginalnych i zauthorowanych plików ifo. Będzie problem jeśli w oryginale było multiPGC. Na wszelki wypadek wczytaj to jeszcze do Remake'a - jeśli pojawi się 'Recovering cells' to wyeksportuj. Oczywiście testuj na wszelki wypadek na RW.
A na przyszłość rób w Rebuilderze ;)

:-PrzemekP 20.10.2005 10:16

ok juz skompletowałem wszystko co potrzebne w Rebuldierze, ale mam jeszcze kilka pytań:
1) Czy ktos juz przerobił film Karol ??? niech napisze przy ilu passach wyjdzie ciekawa kopia ??? bo ja sie rzuciłem na to ale przypadkowo miałem ustawione tylko na 4 passed i mam okropny obraz (tło jest zamazane dokładnie, nie można rozpoznac twarzy ludzi), film jest długi, przy 4 passedach robiłem go od 5:30 do 18 (Semp 2,2 512 DDR),

2) zgrałem Clone DVD film "królestwo niebieskie) na HDD w całości, po wrzuceniu do DVD2DVD-R, w okienku napisy wyskoczyło mi pod 'extension' caption with normal size character, a w dzwieku:
eng bitrate 448 fremesize 1792 normal captions
pol 384 1536 normal captions

no i daje GO !! wszystko dobrze gra ale wyskakuje później błąd coś z dzwiekiem, czegos nie potrafi zrobić ... jaki w tym problem ???
Dzis sprubuję ten film obrobić rebuldierem

3) czy warto jest uzywać Instant Copy ?? bo nie każdy film robie przy uzyciu CCE, te mniejsze robiłem zawsze Shrinkiem ale sie z niego wycofuję, jakiego mam progsa użyc w zamian ...

pzdr wszystkich EKSPERTÓW :pisze:
a jak pisze głupoty to prosze mnie :bicz:

M@X 20.10.2005 10:54

Wycofywanie sie ze Shrinka to dobry pomysl. Niekotrzy chwala InstantCopy, ja jakos nei moge sie do niego przekonac - robi pliki wynikowe mniejsze niz 4GB - Ile przestrzeni sie marnuje! Ja uzywam CloneDVD od ElBy, ale naprawde tylko w przyp[adkach powyzej 90% jakosci. Jego transkoder dziala troche inaczej niz ten od Clone - obraz jest bardziej ziarnisty, ale tez bardziej ostry!

Co do Karola - sprobuj 10ke, ale nie daje gwarancji - to 3 godzinny moloch. Tyle dobrego, ze tylko jedna sciezka. Ew. odchudz menu - nowy DVDRemake ma opcje ktora zwie sie "Convert menus to still" dzieki ktorej odchudzilem menu w Aviatorze z 700 MB do 5 MB :-). Jednak rzeczony przeze mnie aviator zajmowal 8,5 GB wiec powiedzialem "******e." i uzylem DVDFab by przekonwertowac go na 2 plyty DVD - czego i Tobie, w przypadku "Karola", zycze ;-).

:-PrzemekP 20.10.2005 14:27

z tym Karolem chyba zrobię tak jak ty z Aviatorem ... DVD Fab ... nie usmiecha mi sie siedziec 20 godzin i czekac na efekt ...
no i teraz to juz na serio Shrinka odstawiłem ... :piwo:

:-PrzemekP 21.10.2005 08:44

wczoraj wziąłem sie za "Królestwo Niebieskie" w Rebuldierze.
Najpierw obrobiłem troszke menu w ReMakerze a potem ... RB.
Daje PREPARE ...jest ok,
daje ENCODE i ...komunikat "Frame size 2356x56 is not supported. Supported frame size is up to 720x576" klikam OK i ... czekam ale nic sie nie dzieje, nic sie nie rusza
daje STOP/PAUSE to mnie pyta czy zakończyć, mam rozumieć że pomimo tego błędu cos sie tam tworzyło ????
Chciałem te Królestwo obrobić w samym DVD2DVD-R ale jakies problemy z scieżkami dzwiekowymi, a przeciez wszystko gra :idea:
POzatym robiłem wczoraj SAHARE w tym programie i tak minęło ok 4 godz i te k....y z elektrowni @#@#%$#^%$^&% ... jest na to jakis sposób ??
gdzies przeczytałem że jakis progam tak robi że można przerwać a potem kontunuowac z tego mniejsca ???? albo źle wyczytałem :bicz:

artoor 21.10.2005 18:43

Cytat:

Napisany przez :-PrzemekP
...komunikat "Frame size 2356x56 is not supported. Supported frame size is up to 720x576" klikam OK i ... czekam ale nic sie nie dzieje, nic sie nie rusza...

Wydaje sie ze taki blad wyskakuje w przypadku problemow z AviSynth plugin... moze sprobuj przeinstalowac :) Na forum doom9.org problem ten jest szerzej opisywany... w razie czego tam zajrzyj.

Pozdrawiam!

:-PrzemekP 18.11.2005 17:30

Frame size bleble x bleble is not supported. Supported frame size is up to 720x576
Kolejny film i kolejny komunikat, zainstalowałem AviSynth 2.5.5
a może w rebuldierze trzeba w Options => AVS Options ... cos pozmieniac lub cos konkretnego zaznaczyć ???

jakieś porady??

artoor 19.11.2005 13:47

Powinno byc zaznaczone w "AVS Options" ConvertToYuY2(), a w Advanced... nic nie zmieniamy. Aczkolwiek sadze ze nie po tej stronie lezy problem. Trudno mi cos wiecej w tym momencie powiedziec, bo ten problem mnie nie dotyka juz od dluzszego czasu wiec... sam rozumiesz. kiepska pomoc z mojej strony. Jedyne co, to jeszcze moge polecic dyskuje (jedna z wielu na forum doom9.org na ten temat). Znajdziesz ja TUTAJ. Anglojezyczna, ale warto sie nieco wysilic. Szczegolna uwage zwracam na wypowiedz jdobbs'a (tworce DVD-RB) i 2COOL'a

Pozdrawiam!

punisher 20.11.2005 10:30

Witam wszystkich! Jestem można powiedzieć początkujący w zgrywaniu filmów za pomocą CCE. Na razie wszystko idzie nieźle z wyjątkiem jednego: enkodowaniu filmu, cce dodaje mi miły żółty napis, chyba domyślacie się o co chodzi?? Wszystko zaczęło się od wersji 2.70, a potem próbowałem 2.67 i 2.50 w każdej to samo :( Kiedyś działałem na wersji 2.50 i nie było tych dodatków. Co zrobić aby się tego żółtego gadżetu pozbyć??

M@X 20.11.2005 15:48

Jesli chodzi Ci o napis, ze skomrpesowano za pomoca CCE, to musisz po prostu zaopatrzyc sie w pelna wersje. Troche kosztuje, ale moze znajdziesz jakas promocje ;-D.

punisher 21.11.2005 02:29

tak, tak a świstak siedzi i zawija w sreberka... Napis jest trochę inny. Jak ktoś zna rozwiązanie proszę o podpowiedź.

artoor 21.11.2005 07:19

Cytat:

Napisany przez marcinez_mp
tak, tak a świstak siedzi i zawija w sreberka... Napis jest trochę inny. Jak ktoś zna rozwiązanie proszę o podpowiedź.

M@X chyba zrozumial o co Ci chodzi, tylko ja jeszcze chcialem dodac, ze promocja promocji nie rowna. Trzeba dobrze szukac i trafic na ta wlasciwa ;)

Reetou 21.11.2005 11:23

Cytat:

Przeczytaj sobie lepiej regulamin świstaku.

punisher 21.11.2005 20:22

Regulamin przeczytałem. Mam jednak pytanie: dlaczego do mnie się czepiasz skoro wątpię czy ktoś używa legalnego cce?? Ja chciałem użyć cce w celach szkoleniowych i nic więcej. Czytałem dużo wątków o cce i rzadko kto tam pisze inaczej niż ja. Tylko szkolenie i nic więcej. Dziękuję za pomoc mistrzu.

przem1 22.11.2005 20:15

Witam. Rozpocząłem zabawę z programem dvdRebuilder, cce... , odpaliłem film , pierwsza faza ok. a przy drugiej pokazuje błąd i nie mogę posunąć się dalej.

Błąd o następującej treści: Failed to find and run encoder. The path may be incorrect. Aborted. Co zrobić aby kontynuować pracę z programem. ???

M@X 22.11.2005 20:35

Wejdz w opcje i podaj odpowiednia sciezke do CCE lub EclCCE - w zaleznosci ktorej wersji (SP/Trial itp.) uzywasz.

Reetou 22.11.2005 20:35

Musisz skonfigurować Rebuilder'a. W menu Options -> Setup ustaw ścieżkę do CCE, albo do EclCCE (w zależności od wersji CCE którą używasz)

Edit: ;) drugi...

punisher 23.11.2005 03:29

Zmniejszyłem film za pomocą DVD RB i CCE(trial) lecz niestety film zacina się co może być tego przyczyną? Drugie pytanie: dlaczego CCE zaczyna enkodować dopiero gdy w opcjach jest ustawiona opcja "uruchom enkoder w postci zminimalizowanej"?? W innym przypadku trzeba ręcznie zatwierdzać każdą enkodowaną częśc filmu.

artoor 23.11.2005 08:04

Cytat:

Zmniejszyłem film za pomocą DVD RB i CCE(trial) lecz niestety film zacina się co może być tego przyczyną? Drugie pytanie: dlaczego CCE zaczyna enkodować dopiero gdy w opcjach jest ustawiona opcja "uruchom enkoder w postci zminimalizowanej"?? W innym przypadku trzeba ręcznie zatwierdzać każdą enkodowaną częśc filmu.

Na pierwsze Ci nie odpowiem, bo to dziwna sprawa :| i trudno mi cokolwiek tutaj wymyslic. Drugie Twoje pytanie, no coz... ta "postac zminimalizowana" to tak jakby wlasnie automatyzacja uruchamiania CCE. Jak sam zauwazyles, gdy nie jest zaznaczona, kazdy segment trzeba enkodowac manualnie... ot takie ulatwienie jest gdy zaznaczysz "uruchom enkoder w postci zminimalizowanej". To tyle chyba...

Pozdrawiam!

przem1 23.11.2005 14:35

Witam ponownie. Tak więc starałem się skonfigurować w opcjach Rebuildera, i znowu pierwsza faza o.k., a dalej info: D:\D2VAVS\item.ecl is not a ECL for CCE SP. :wow:
Raczkuję w tym programie, pomimo tego iż czytam i czytam info na forum to zaczynam się w tym gubić. Przydałby się opis krok po kroku jak działać, konfigurować.

artoor 23.11.2005 15:10

Cytat:

Napisany przez przem1
Witam ponownie. Tak więc starałem się skonfigurować w opcjach Rebuildera, i znowu pierwsza faza o.k., a dalej info: D:\D2VAVS\item.ecl is not a ECL for CCE SP. :wow:
Raczkuję w tym programie, pomimo tego iż czytam i czytam info na forum to zaczynam się w tym gubić. Przydałby się opis krok po kroku jak działać, konfigurować.

Podstawa: jesli uzywasz CCE w wersji 2.7xx to eclcce jest niepotrzebne (co wiecej, z ta wlasnie wersja nie dziala!). A zakladam, ze Ty wlasnie 2.7xx uzywasz... mam racje? Jesli tak, to otworz plik REBUILDER.ELC (po wykonaniu fazy "prepare" i wykonaj pewna zamiane, a mianowicie
to ->
; Cinema Craft Encoder SP -- Encoder Control List
; Created by DVD Rebuilder

zastap tym ->
; CCE SP Trial Version -- Encoder Control List

Powinno pomoc ;)

Wiecej na ten temat znajdziesz tutaj

Pozdrawiam!

przem1 23.11.2005 15:27

Wersja CCE 2.67 , sprawdzę na innej i dam znać. Pierwsze kroki są naj... fajniejsze. Dzięki za podpowiedź. :)

artoor 23.11.2005 15:37

Cytat:

Napisany przez przem1
Wersja CCE 2.67 , sprawdzę na innej i dam znać. Pierwsze kroki są naj... fajniejsze. Dzięki za podpowiedź. :)

No to sie mylilem. Jesli uzywasz wersji 2.67 to pamietaj ze tutaj bez posrednictwa eclCCE sie nie obejdzie! Musisz uruchomic eclCCE, podac mu sciezke do wlasciwego CCE (w Twoim przypadku do wersji 2.67) a nastepnie w ustawieniach w DVD-Rebuilder: Options -> CCE Options -> CCE SP, tutaj zamyka sie jeden rozdzial, ale to jeszcze nie koniec. W Options -> Setup w okienku "Path to CCE SP (new)" zapodaj wlasnie tego eclCCE i w tym momencie wszystko powinno hulac prawidlowo :)

ideJ 23.11.2005 15:50

Cytat:

Zmniejszyłem film za pomocą DVD RB i CCE(trial) lecz niestety film zacina się co może być tego przyczyną?

Jakbyś jeszcze powiedział o co Ci dokładnie chodzi z tym zacinaniem to pewnie byłoby nam łatwiej. Zacina się na stacjonarnym odtwarzaczu? Na komputerowym? W tym pierwszym przypadku czas zmienić płytkę dvdrw ;)

przem1 23.11.2005 21:35

Cytat:

Napisany przez artoor
Podstawa: jesli uzywasz CCE w wersji 2.7xx to eclcce jest niepotrzebne (co wiecej, z ta wlasnie wersja nie dziala!). A zakladam, ze Ty wlasnie 2.7xx uzywasz... mam racje? Jesli tak, to otworz plik REBUILDER.ELC (po wykonaniu fazy "prepare" i wykonaj pewna zamiane, a mianowicie
to ->
; Cinema Craft Encoder SP -- Encoder Control List
; Created by DVD Rebuilder

zastap tym ->
; CCE SP Trial Version -- Encoder Control List

Powinno pomoc ;)

Wiecej na ten temat znajdziesz tutaj

Pozdrawiam!

Przeinstalowałem, zarzuciłem v.2.7, zgodnie z podpowiedzią podmieniłem pliki i druga faza ruszyła. Dzięki za pomoc i polecam się na przyszłość. Pozdrawiam. :piwo:

punisher 23.11.2005 23:23

Cytat:

Napisany przez ideJ
Jakbyś jeszcze powiedział o co Ci dokładnie chodzi z tym zacinaniem to pewnie byłoby nam łatwiej. Zacina się na stacjonarnym odtwarzaczu? Na komputerowym? W tym pierwszym przypadku czas zmienić płytkę dvdrw ;)

Przepraszam napisałem ogólnikowo. Zacina się w ten sposób, że staje dzwięk i obraz na chwilę potem rusza, i co chwilę sytuacja sie powtarza. U mnie wszystko działa ok, lecz u znajomych na odtwarzaczach stacjonarnych zacina się.

punisher 24.11.2005 00:38

A może wpływ na "zacinanie się" filmów ma liczba przebiegów? Czy jest na ten temat jakaś teoria??

artoor 24.11.2005 08:04

@marcinez_mp
Ilosc przebiegow ma wplyw wylacznie na jakosc materialu filmowego i w zadnym wypadku nie ma prawa wplywac na to ze film bedzie sie cial. Natomiast z tego co mowisz, ze u Ciebie owa plytka hula bez zarzutu, a u innych nie, osmielam sie myslec ze plytki sa po prostu cienkiej jakosci. A ze Twoj odtwarzacz radzi sobie nawet z takimi, powinienes sie jedynie cieszyc. Ale chyba najwyzszy czas jak to juz ideJ wspomnial, zmienic plytke... i nie tylko DVD-RW, ale DVD-R'y ;) Eksperymentuj na roznych firmach, roznych producentach... tak to juz jest w tej dziedzinie nauki, ze jakies koszty trzeba poniesc ;)

Pozdrawiam!

punisher 24.11.2005 11:22

Masz rację płytki są cienkiej jakości, ale gdy nagrywam na nich film zrobiony shrinkiem to nie ma żadnych problemów na innych odtwarzaczach. I to mnie właśnie martwi, super jakość CCE się zacina. A tak nawiasem dlaczego DVD "-"?? Czytałem, że "+" są lepsze??

artoor 24.11.2005 12:30

Cytat:

Masz rację płytki są cienkiej jakości, ale gdy nagrywam na nich film zrobiony shrinkiem to nie ma żadnych problemów na innych odtwarzaczach. I to mnie właśnie martwi, super jakość CCE się zacina.
No to dziwne. Wyglada faktycznie ze problem lezy po stronie software, ale o co chodzi ??? Mysle ze to musi byc jakis zbieg okolicznosci, no bo jak inaczej to wytlumaczyc?
Cytat:

A tak nawiasem dlaczego DVD "-"?? Czytałem, że "+" są lepsze??
Ehhh, piszac moja wypowiedz nie mialem na mysli czy to plusy czy minusy, po prostu z rodziny DVD "erow" :) A jakich uzyjesz - Twoja sprawa. Minusy sa nieznacznie wiekszej pojemnosci, ale na plusach mozna ustawic znacznik bitsettingu... dlatego tez sam preferuje plusy... z reszta moj LiteOn je bardziej lubi ;)

ideJ 24.11.2005 16:38

Cytat:

Napisany przez artoor
No to dziwne. Wyglada faktycznie ze problem lezy po stronie software, ale o co chodzi ??? Mysle ze to musi byc jakis zbieg okolicznosci, no bo jak inaczej to wytlumaczyc?

Wbrew pozorom to niczego nie tłumaczy. Powodem zacinania się filmów na stacjonarnych odtwarzaczach jest niemożność odczytania na czas zawartości płytki (błędy płytki - im większa prędkość wypalania tym więcej błędów może powstać i nie ma to nic wspólnego z tym czy program nagrywający zaraportuje poprawne nagranie czy nie). Dane odczytane z płytki najpierw trafiają do niezbyt dużego bufora a dopiero stamtad na ekran. Teraz DVDShrink, tudzież inne rekwantyzery, obcinają bitrate materiału w związku z tym więcej "minut" zmieści się w buforze i część wyświetlająca ma znikome szanse na trafienie na pusty bufor. W przypadku CCE strumień jest kodowany do MPEG-2 od zera i jak najbardziej może chwilowo uderzyć o górny limit przepływności. Jeśli w okolicy takiego momentu zdarzą się kłopoty z odczytem płytki to bufor sie opróżnia -> nie ma co wyświetlać -> zacięcie odtwarzania.
To powyżej to oczywiście uproszczenie ale myślę, że dość dobre. Jeszcze jedno: powyższe to tylko moja teoria i nie mam na to żadnych dowodów :)

punisher 24.11.2005 21:17

Twoje wytłumaczenie jest bardzo logiczne. W związku z tym mam pytanie: jaki ustawiać przedział bitrate w CCE? Na podstawie jakich danych brać wartości tego przedziału??

ideJ 25.11.2005 10:54

Nie do końca mnie zrozumiałeś. Bitrate nie jest powodem zacinania się filmu (parametry strumienia dvd są dość rygorystyczne) Filmy się zacinają bo używasz słabej jakości nośników. Rozwiązaniem jest zmiana nośników a nie bitrate'u. Możesz oczywiście obniżyć max bitrate do powiedzmy 5000 tylko to wpłynie na jakość filmu i nie będzie się za bardzo różnić od efektu działania shrinka
PS Ceny dobrych jakościowo nośników są w tej chwili naprawdę śmiesznie niskie

artoor 25.11.2005 14:22

@ideJ
Czyli tak jak wczesniej bylo powiedziane, kwestia nosnika a nie softu. A w powyzszej wypowiedzi wspomnialem ze wina softu, ale to tylko dlatego, ze kolega marcinez_mp powiedzial ze po shrinkowemu dziala, a po CCE nie... no a jak sie nie wie co powiedziec, to sie czasem glupoty plecie ;)
Dzieki za przyblizenie kwestii buforowania przesylanych danych :)

punisher 25.11.2005 23:21

Cytat:

Napisany przez artoor
@ideJ
Czyli tak jak wczesniej bylo powiedziane, kwestia nosnika a nie softu. A w powyzszej wypowiedzi wspomnialem ze wina softu, ale to tylko dlatego, ze kolega marcinez_mp powiedzial ze po shrinkowemu dziala, a po CCE nie... no a jak sie nie wie co powiedziec, to sie czasem glupoty plecie ;)
Dzieki za przyblizenie kwestii buforowania przesylanych danych :)

Przepraszam bardzo. Proszę mnie nie obrażać, nie uważajcie mnie, że głupka który jak nie ma co powiedzieć to plecie trzy po trzy. Sprawdziłem wielokrotnie: po zrobieniu filmu CCE film zacina sie pomimo, że jest nagrany czy to na vebratimie czy też płytce na kailkadziesiąt groszy. Dalej uważam, że jest to kwestia programowa. Możemy się licytować, która płytka lepsza TDK czy vebraim, ale chyba to nie ten temat?? pomomo to dalej ponawiam pytanie: jaki ustawić bitrate (przedział) i czym sie kierować w ustawieniach??

artoor 26.11.2005 09:03

Cytat:

Przepraszam bardzo. Proszę mnie nie obrażać, nie uważajcie mnie, że głupka który jak nie ma co powiedzieć to plecie trzy po trzy. Sprawdziłem wielokrotnie: po zrobieniu filmu CCE film zacina sie pomimo, że jest nagrany czy to na vebratimie czy też płytce na kailkadziesiąt groszy. Dalej uważam, że jest to kwestia programowa. Możemy się licytować, która płytka lepsza TDK czy vebraim, ale chyba to nie ten temat?? pomomo to dalej ponawiam pytanie: jaki ustawić bitrate (przedział) i czym sie kierować w ustawieniach??

Akurat potrafie byc samokrytyczny... odnosnie tych "glupot" mialem na mysli siebie :| Daleko mi do obrazania innych! I wcale nie watpie w problem softowy, choc blizej mi wierzyc ze jest to kwestia nosnikow. Wiem jednak ze w dziedzinie - ogolnie informatycznej - zdarzaja sie niewytlumaczalne zjawiska, a wtedy... no wlasnie mowi sie cokolwiek... i to wlasnie sie tyczy odnosnie MNIE! :respect:

Pozdrawiam

punisher 26.11.2005 15:33

Rozumiem. W każdym bądź razie będę dalej próbowal może w końcu uda mi się zrobić "nie skaczącą" wersję za pomocą CCE. Czy ustawiacie jakieś ograniczenia dla przedziału bitrate dla CCE?

1stwasp 26.11.2005 17:40

Ja bym się upewnił czy materiału z przeplotem nie enkodujesz bez przeplotu i/lub vice versa...

Jak taki motyw zrobisz to z doświadczenia wiem, że są odtwarzacze (szczególnie te lepsze z wyższej półki - na pewno SONY) które materiał z przeplotem przekodowany bez przeplotu będzie na nich normalnie działał (jedynie jak złapiesz na PAUSE jakąś klatkę z ruchem to będzie ona jakby drgała).
Jak tą samą płytą wsadzisz do jakiegoś badziewia (tutaj nie podam marki, gdyż zaraz odezwałby się szereg jej miłośników...) to obraz będzie migotał, wstrzymywał się i startował (jakby czkał), itp...

Sprawdź to lepiej dobrze...

Pozdrawiam!

punisher 26.11.2005 22:25

To jest sprawa konfiguracji Rebuildera. Powoli zaczynam sie gubić w gąszczu ustawień. Gdzie są opcje odpowiedzialne za przeplot? Jak mają być ustawione? U mnie w zaawansowanych opcjach nie mam nic zaznaczonego z przeplotu.

ideJ 28.11.2005 11:16

@marcinez_mp:
To może inaczej. Spróbuj zlokalizować zacinające się miejsce i porównać ten fragment w Bitrate Viewerze czy czymś takim. Może z tego da się wyciągnąć jakieś wnioski?
Ustawienia związane z przeplotem sa w Options / AVS Options / Advanced Options.
Tak z czystej ciekawości: jaką masz nagrywarkę? Aktualizowałeś firmware?
Z moich doświadczeń wynika, że zacinanie się filmów to zawsze była kwestia jakości. nośników

:-PrzemekP 29.11.2005 10:20

witam,
bawie sie różnymi programami (CCE, Shrink, Clone - zalezy co potrzebuje), nagrywam (teraz) już tylko na Verbach, wypalam x4, no i wszystko mi gra, ale nie na każdej stacjonarce, są takie na których te filmy (nie każdy i nie zawsze) sie zacinają lub przeskakuja w inny chapter. Wiec jak coś wypale na DVD to to jest wypalone i BASTA !!!! sroko mi nie skacze to innym tez nie powinno, ale tak nie jest ... ciekawiła mnie zawsze sprawa taka, że film komuś zaciął się np. w 5 minucie i w 20, a za drugim razem ani razu, a za trzecim 8 i 12 :blee: , Mam rozumieć że to wina bufora stacjonarnego DVD ??

punisher 29.11.2005 15:02

Czytając Wasze porady zaczęłem zastanawiać się czy przypadkiem problem "skakania" filmów zrobionych za pomocą DVD RB i CCE nie ma innej przyczyny. Kwestia sprzętowa odpada, gdyż filmy robione shrinkiem nie skaczą i nie ma z nimi najmniejszych problemów, nagrywarka to nec i mam wrgane najnowsze firmware. Kwestia nośników też została przez mnie sprawdzona i film skacze bez względu na to, czy nagrałem go na verbatimie czy płytce poniżej 1 zł. Być może przyczyna jest gdzie indziej? Otóż film przed obrobieniem przez DVD RB obcinam za pomocą właśnie shrinka. W nim zostawiam sam film, korzystam też z możliwości wycięcia końcowych napisów. A może shrink powoduje, że tak przygotowany materiał do obróbki przez CCE i DVDRB ma jakieś nieokreślone braki, które powodują, że w końcowym efekcie film "skacze"?? Na komputerze i stacjonarnym DVD tego skakania nie widać, choć raz zauważyłem, że film jakby na sekudę zatrzymał się i ruszył dalej. W związku z tym mam pytanie: czy obróbka shrinkiem powoduje jakies efekty uboczne?? A jeżeli tak, to jakiego programu użyć aby wyciąć końcowe napisy?? Przecież to niejednokrotnie dodatkowe 200MB miejsca na film.

ideJ 29.11.2005 16:52

Aleście się przyssali do mojej teorii... Przecież wyraźnie napisałem na końcu, że to tylko moja teoria i nie mam na jej poparcie żadnych dowodów. :) Moje rozumowanie wydaje mi się prawidłowe choć w powyższym opisie dość skrótowe. Na zacinanie się (nawet tej samej płyty w różnych miejscach) wpływ ma nie tylko bufor ale optyka i mechanika (kurz!).

@marcinez_mp:
albo wcześniej nie pisałeś o tym jak przerabiasz (chodzi mi o składanie DVD RB i DVD Shrinka) albo ja niedokładnie przeczytałem wcześniejsze posty. Pamiętam, że na początku DVD RB czasem miało problemy z materiałem obrobionym przez DVD Shrinka (zdaje się, że winowajcą był ten ostatni naruszając bebechy - szczegółów musiałbyś poszukać na forum.doom9.org). Najprościej byłoby sprawdzić czy taka zacinająca się płytka działa poprawnie po przepuszczeniu wyłącznie przez DVD RB i CCE. I tak jeszcze żeby ustalić uwagę, mógłbyś jakoś wytłumaczyć się ze sforumułowania:
Cytat:

A może shrink powoduje, że tak przygotowany materiał do obróbki przez CCE i DVDRB ma jakieś nieokreślone braki, które powodują, że w końcowym efekcie film "skacze"?? Na komputerze i stacjonarnym DVD tego skakania nie widać, choć raz zauważyłem, że film jakby na sekudę zatrzymał się i ruszył dalej.

To w końcu skacze czy nie skacze? Zacina się czy nie? Na stacjonarnym odtwarzaczu czy na dvd-romie (w tym drugim przypadku praktycznie nie istnieje problem VBV underflow).
Końcowe napisy można wyciąć na przykład VobBlankerem (a może i PGCEdit to potrafi? nie sprawdzałem dawno)

artoor 29.11.2005 17:29

Fakt! Pre-processing ma negatywny wplyw na material przerabiany. Pisal o tym jdobbs - tworca DVD-RB. Aczkolwiek sam uzywalem (i w zasadzie nadal uzywam) "movie only" przygotowywana Shrinkiem, pomimo ze mam DVD-RB Pro, ktora to wersja ma zaimplementowana programowo opcje "movie only" i wiele innych ciekawych rozwiazan... jakos jednak jestem przyzwyczajony do Shrinkowego przygotowania. Pomimo tego nigdy nie zauwazylem zeby w roznych odtwarzaczach film zachowywal sie w sposob jaki marcinez_mp napisal. Ja osobiscie nie ucinam koncowych napisow, a to w zasadzie narusza chyba bardziej drastycznie strukture filmu niz samo "movie only"... no i ja tu jeszcze domyslne audio i ewentualne napisy ustawiam... Reasumujac - tak - pre-processing moze miec negatywny skutek na dzialanie kopi wykonanej (enkodowanej) za pomoca DVD-RB. Niejaki TheSeeker w poradniku o DVD-RB napisal:

Cytat:

I don't know that we necessarily need to discourage pre processing as I do it for every disc I have ever done with RB and I haven't run into any problems at all. I would just say to keep pre-processing to an absolute minimum and if you do preprocessing and start getting errors, then that is the first place that should be looked at as the cause of said errors
No i to moze byc wlasnie nasz problem...

Pozdrawiam!

punisher 30.11.2005 06:40

Cytat:

Napisany przez ideJ
To w końcu skacze czy nie skacze? Zacina się czy nie? Na stacjonarnym odtwarzaczu czy na dvd-romie (w tym drugim przypadku praktycznie nie istnieje problem VBV underflow).
Końcowe napisy można wyciąć na przykład VobBlankerem (a może i PGCEdit to potrafi? nie sprawdzałem dawno)
[/color]

Jednoznacznie nie mogę się wypowiedzieć, bo na razie DVD RB zrobiłem 3 filmy. W każdym bądź razie u mnie jest OK, u znajomych skacze. U jednych cały film skacze, u drugich od połowy filmu wszystko idzie dobrze. W dalszym ciągu też zastanawiam się jakim programem przyciąć film. Średnio zyskujemy 200 Mb na obcięciu napisów, a jak wiadomo są filmy których napisy końcowe zajmują prawie 500 Mb. Myślałem zrobić to w ten sposób, że dodać na początku napisów rozdział (chapter) i tylko dla tego rozdziału ustawić minimalny bitrate. Czy jednak nie będzie to ingerencja, która przyniesie więcej szkody niż pożytku?? Co jest mniejszym złem przycięcie filmy, czy też mniejszy bitrate dla napisów?

artoor 30.11.2005 08:56

Cytat:

(...)Co jest mniejszym złem przycięcie filmy, czy też mniejszy bitrate dla napisów?
Dobrze rozumujesz! Zdaje sie IMO ze lepiej jest zmniejszyc bitrate dla napisow, niz je kompletnie wyciac. Nie zyskasz na pewno przy takiej operacji 200-500MB, bo zauwaz ze to tylko bitrate filmu, a tutaj jeszcze dzwiek gra role, niech to bedzie 5.1 DD, a co gdy zostawiasz DTS??? Tak wiec nie trudno zauwazyc ze bedzie to niewielki zysk, ale zdaje sie ze takie rozwiazanie jest lepsze. Sam tak robie. Zachecam do wykonania owej operacji program RB-Opt, ktorym mozna ustawiac bitrate dla poszczegolnych segmentow. Co wiecej, zmiany matrycy, ewentualnej ilosci przebiegow (dla poszczegolnych TS) i kilka innych :)

Pozdrawiam!

punisher 30.11.2005 12:13

Nasuwa się jednak pytanie czy utworzenie rozdziału dla napisów (nie każdy film ma taki rozdział) nie spowoduje również zmian w strukturze materiału wejściowego?? Gdyby rozdział już istniał nie widzę problemu, a gdy tworzymy go ingerujemy przecież w istniejącą oryginalną strukturę.

artoor 30.11.2005 12:27

Cytat:

Nasuwa się jednak pytanie czy utworzenie rozdziału dla napisów (nie każdy film ma taki rozdział) nie spowoduje również zmian w strukturze materiału wejściowego?? Gdyby rozdział już istniał nie widzę problemu, a gdy tworzymy go ingerujemy przecież w istniejącą oryginalną strukturę.

Hmmm... no wlasnie, niby takie nic, ustawic znacznik, a jednak narusza to w pewien sposob strukture plyty. Pozwole sobie jednak zauwazyc, ze juz samo usuniecie menu i zbednej sciezki napisow, dzwieku tez niezle musi okaleczac owa strukture. Naprawde trudno mi powiedziec. Z jednej strony zawsze usuwam menu i zbedne sciezki dzwiekowe, a z drugiej nigdy nie wstawiam znacznika nowego chepter'u. Nie zebym sie martwil wlasnie o strukture (nigdy nie mialem problemow z uruchamianiem takiej plytki), po prostu nie chce mi sie nawet o te kilkanascie senund (minute) przestawiac tego punktu. Zostawiam go tam gdzie jest, a od miejsca gdzie juz sa napisy zmieniam bitrate na ok 1500 (czasem mniej). Proponuje poeksperymentowac :)

Pozdrawiam

ideJ 30.11.2005 13:01

O ile taki rozdział wyląduje na końcu listy nie powinno wpłynąć negatywnie na strukturę. Myślę, że w większości przypadków napisy (bądź spora ich część) wylądują w osobnym Cell-ID. Jeśli tak jest to wystarczy dla takiego Cell-ID zjechać z bitratem ostro w dół (RB Opt-em). Nie ma więc specjalnie potrzeby dodawać sztuczny znacznik rozdziału.
@artoor:
Usuwając (całkowicie) menu nie naruszasz struktury filmu. Ty po prostu z oryginału bierzesz pewne fragmenty (ścieżki video, audio i napisów) i tworzysz nowy materiał. Zachowanie menu wymusza pewne rzeczy, które komplikują znacząco proces robienia kopii (zachowanie ilości i struktury PGC, zachowanie numerów ścieżek audio i napisów itp itd)

przem1 30.11.2005 22:32

:smutny: Po pierwszej fazie DVD RB pokazuje bąd: File V0002000...1001 shows completed, but no.M2V file exists.Aborted. Problemu nie było póki nie przeinstalowałem systemu. Może to i nie ma wpływu,a pokrzaczyłem znów ustawienia.

ideJ 01.12.2005 10:16

Zajrzyj do katalogu roboczego i zobacz czy ten plik tam jest czy nie. Prawdopodobnie coś masz z ustawieniami CCE (np wymusiłeś nadawanie innego rozszerzenia)
A tak przy okazji: Twój problem nijak nie łączy się z tematem wątku (no może poza faktem, że korzystasz z DVD RB). Staraj się nie podłączać pod cudze wątki.

JanicQ 01.12.2005 17:04

Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że nie ostatni.
Zacząłem czytać to forum, gdyż miałem problem z uruchomieniem DVD-Rebuildera i CCE, ale po pierwszej stronie pomyślnie wszystko poukładałem. Kiedyś stosowałem DVD Shrinka, ale nie wszystko mogłem nim zrobić. Ale ja nie o tym.
Mam problem. Udało mi się zrobić pierwszą płytę " Królestwo Niebieskie ". Wszystko poszło jak po maśle. Myślełem, że już tak będzie, ale niestety. Drugi film - " Wyspa " przeszedł pomyślnie wszystkie 3 fazy. No więc wziąłem się, aby go wypalić na płytkę i .... lipa. Nero pokazało mi, że nie ma jakiś tam plików .ifo na płycie czy coś i że odtwarzacze mogą nie widzieć tej płyty. Ja jednak wypaliłem tą płytke i lipa. Nie działa. Powiedzcie, co może być nie tak, że jeden film jest OK a drugi jest skopany. Czy winą jest to, że np na noc zastopowałem fazę drugą i kontynuowałem ją rano ? Poza ty, ktoś pisał, że po kilkunastu godzinach ma piękny obraz płyty do wypalenia. Jak to zrobić ???? Ja po obróbce mam tylko dwa katalogi AUDIO_TS i VIDEO_TS a nie obraz płyty do nagrania.
Uprzejmie proszę o pomoc.

AHA i jeszcze jedno. Właśnie zrobiłem po raz drugi fazę III i też nie chciało się nagrać, pokazuje " DVD-Files reallocations faild ". Więc chciałem sprawdzić DVDPlayerem film i okazało się, że po drugim Rebuildzie cały film szkal trafił, tzn cały czas są błędy i jakies piksele się wywalają. Powiedzcie, co mogłem zrobić nie tak. Czekam na jakąś podpowiedź. A teraz idę robić film od początku.

Pozdrawiam - JanicQ

artoor 02.12.2005 10:48

@JanicQ
Niestey na Twoje podstawowe pytajnie odpowiedzi nie udziele. Nie mam pojecia czemu nie wychodza Ci pliki *.ifo... co dziwne, to fakt, ze przy jednym filmie sie udalo, a przy kolejnym juz nie. Moge powiedziec jedynie, ze Twoje obawy odnosnie przerwania fazy encodingu sa bledne. Po to wlasnie zostala zaimplementowana ta 3-fazowa procedura, zeby mozna bylo faze druga przerwac, a nastepnie w stosownym momencie (o pasujacej Ci porze dnia) wznowic. Gdybys wybral "One Click Mode" musialbys czekac az caly dluuugi proces dojdzie do konca, a przerwanie laczyloby sie z koniecznoscia wykonywania zadania od poczatku. tak wiec, kwestia przerwania powinna byc wykluczona.
Jesli chodzi o obraz do wypalenia, to o ile sie nie myle, wersja Freeware DVD-RB tej opcji jest pozbawiona... tak czy inaczej, co za problem nagrac pliki w folderach VIDEO_TS i ewentualne AUDIO_TS?? Powiem szczerze ze jeszcze nigdy nie wykonalem kompresji DVD, zeby plikiem wyjsciowym byl obraz *.iso, tak wiec jest to wg mnie opcja calkiem zbedna :) Wiecej nie powiem, bo tak jak wczesniej wspomnialem, Twojego glownego problemu nie jestem w stanie rozwiazac.

Pozdrawiam!

JanicQ 02.12.2005 12:05

Wielkie dzięki za pomoc. Teraz wiem, że tym obrazem płyty mogę się nie przejmować, a co do filmu właśnie robię go jeszcze raz. Jak tylko skończę napiszę co i jak.

Pozdrawiam - JanicQ

EDIT !!!
Własnie skończyłem robic po raz kolejny "Wyspę ". I zauważyłem dziwną rzecz. Wziąłem wypaliłem płytę DVD-Video w nero i tak jak przedtem płyta nie działa. Zaznaczam, że przez DVDPlayera na kompie wszystko hula. Więc wpadłem na pomysł i najpierw zrobiłem DVD Shrinkiem obraz płyty z tego obrobionego materiału. I po nagraniu w nero tego obraz wszystko działa !!! Róźnicy prawie nie widać w jakości. Dzwięk DD5.1 - słowem wszystko OK !!! Nie wiem dlaczego tak jest, więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł to prosze o podpowiedź czemu tak jest.

Jeszcze raz pozdrawiam - JanicQ

ideJ 02.12.2005 17:10

Jaki z tego morał? Starać się nie używać Nero do wypalania DVD-Video (obraz to już zupełnie inna bajka). Jeśli wolisz to zamiast DVD Shrinka do generowania obrazu możesz użyć ImgTool Classic (www.coujo.de o ile nie pomyliłem adresu). Gotowe ISO możesz wypalić przy pomocy Nero choć osobiście polecam DVDDecryptera bądź jego nowsze (i okrojone) wcielenie ImgBurn.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07.