Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Na dzien dzisiejszy jaki tuner tv polecacie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dzien-dzisiejszy-jaki-tuner-tv-polecacie-57529/)

SLAYER 10.10.2005 18:46

Na dzien dzisiejszy jaki tuner tv polecacie?

Interesuje mnie dobra jakosc obrazu, a takze mozliwosc dekodowania C+ i HBO jesli to mozliwe (oczywiscie w celach edukacyjnych). Cena nie gra roli.

B@rtek 10.10.2005 19:18

Sat czy zwykły?

Ja mam SkyStar2 rev. D i powiem tak, że Cyfra+ świeciła przez jakiś czas :D

Cyfrowy Polsat działa i masz wszystkie kanały łącznie z tymi płatnymi dodatkowo :)

Masz też Sky, Multivision'y i resztę :taktak:

M@X 10.10.2005 23:14

Ferguson, Ferguson i tylko Ferguson!

W zyciu nie widzialem tak podatnego na modyfikacje tunera. Jest tym czym Nokia dla komorek, tym czym XBOX dla konsol. Zrobisz z nim wszystko - for w internecie jest od zajechania. Tylko czytac i sie bawic! Ceny wahaja sie od 200-300 zl (najprostszy tuner z 512 kb pamieci - za malo jak na zabawy) po nawet 1000 zl (1mb flash, slot na 2 karty, podzielnik sygnalu na kilka odbiornikow i zlacze USB ktore po polaczeni z kompem daje Ci w pelni dzialajaca karte DVB! POLECAM!

B@rtek 11.10.2005 09:24

Mała aktualizacja :taktak:

Od wczoraj nie działa Cyfrowy Polsat :(

Można oglądać Digital+, Cyfrę+ i inne podobne, ale przez sharing, który jak wiadomo jest płątny ok. 5-20zł :taktak:

Narazie Cyfrowego Polastu nie będzie nawet przez sharing, bo karta jest spasowana z dekoderem :(

M@X 11.10.2005 11:35

Karta - kartą, OK... Ale co z softami wrzucanymi bezposrednio w dekoder ;-D?

B@rtek 11.10.2005 11:38

Cytat:

Napisany przez M@X
Karta - kartą, OK... Ale co z softami wrzucanymi bezposrednio w dekoder ;-D?

Też nie będziesz miał CF :nie:

10.10.05r. data kiedy CF całkowicie przeszedł na Nagravision2 :(

Ormianin 11.10.2005 11:38

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Mała aktualizacja :taktak:

Od wczoraj nie działa Cyfrowy Polsat :(

I to juz bedzie koniec (chociaz mi na ferdku jeszcze latal wczoraj) od kiedy CP+ wszedl w Alladina, nie ma na razie softu ani na Skystary ani zaden stacjonarny tuner typu Ferdek i Filip nie dekoduja tego nowego systemu

B@rtek 11.10.2005 11:40

Cytat:

Napisany przez Ormianin
I to juz bedzie koniec (chociaz mi na ferdku jeszcze latal wczoraj) od kiedy CP+ wszedl w Alladina, nie ma na razie softu ani na Skystary ani zaden stacjonarny tuner typu Ferdek i Filip nie dekoduja tego nowego systemu

I prędko nie będzie :nie: :(

Działa mi jedynie Polsat2, 4FunTV, Viva Polska, Polonia 1 i TVP Polonia, bo one są FTA :D

SLAYER 11.10.2005 18:11

Chodzi mi o zwykly tuner tv, nie o dvb. A wogole mam rozumiec ze C+ juz sie nie da ogladac?

sc0rpi0 11.10.2005 21:27

Jesli chodzi o zwykły tuner TV (kartę TV do kompa) to mam pewne doświadczenia bo przetestowałem (posiadałem) już 3 karty TV. Począwszy od PixelViev, Tview99 (jakaś pzreróbna Pixela chyba) i obecnie Winfast 2000XP Expert.

To co od razu polecam - oczywiście Winfasta, w porównaniu do Pixela który bazuje na starych sterach Winfast bijego na głowe (oczywiście to moja opinia, testowane wszystko na mojej kablówce).

Trochę go teraz pochwale jeszcze w stosunku do Pixela:
- Instalacja duzo łatwiejsza niż w Pixel (tam czasem były problemy)
- Menu bardzo łatwe
- O jakości obrazu nie ma co pisać dużo lepsza
- Można nagrywać bez problemu z TV na kompa w baardzo wielu formatach (kilka jets już przygotowanych), w Pixelu było to straszne, trzebabyło korzystać z osobnego softu

Ogólnie polecam, cena bardzo przystepna a do pakietu otrzymałem jeszcze oryginalne Ulead Video Studio 8.0, Cool 3D oraz Uled DVD Movie Factory :) Jestem bardzo zadowolony z niej.

januszp 11.10.2005 21:44

Wśród tunerów tv mamy od dłuższego zastój i wątpie aby jakikolwiek nowych procesor (chip ,układ tunera) mógł tutaj cokolwiek zmienić .
Oczywiście mamy nowinki softwarowo-hardware-owe w postaci kodowania do MPEG oraz MPEG2 ale jakość daleka jest od ideału .
Jeśli nie ma ograniczeń cenowych można polecić :Leadtek WinFast TV PVR2000 .karta moim zdaniem niezła ,niezbyt konfliktowa .
Rozumiem iż pytanie dotyczące odbioru Cyfry dotyczyło kablówki ? .
Z kablówkami wygląda różnie ,róznie są zabezpieczane (filtry itp.) - sprawia to iż dekodowanie jest krótko mówiąc bardzo konfliktowe .
Za cenę o. 250-300zł wejdziesz w posiadanie tunera tv o jakości obrazu przeciętnej ,o możliwościach odnośnie nagrywania obrazu - mniej niż przeciętnej .
Tak jak rozmówcy wspominali dziś na fali jest DVB ,a jakie są minusy tej popularności ? - napewno co niektórzy już zauważyli .
Kiedy karty te wchodziły na rynek ,obiór kanałów płatnych był rzeczą powszednią i bardzo łatwą do realizacji .Wszystko co piękne szybko się kończy .
Pozostaje stream (idealna jakość - bezstratna) ,mnogośc kanałów ,mozliwość podłączenia orginalnej -opłacanej karty np. Cyfry+ (mój przypadek) ,możliwość eksperymantowania z niektórymi kanałami płatnymi .
Pomijając fakt piractwa (umówmy się że nie mówimy o tym) mamy do czynienia ze świetną alternatywą dla tunera tv .Cenowo praktycznie bez różnicy (SS2) jakościowo - kolosalny skok (nie będę powtarzał sloganów - moj stary artykuł na cdrinfo.pl powinien nieco początkującym wyjasnić ) .
Swoja kartę (TechnoTrend) kupiłem 5 lat temu i do tej pory nie żałuje złotówki ,którą na nią wydałem (800zł) .
Zero obciążenia procesora podczas ogladania programów ,zero obciążenia procesora podczas ich nagrywania na dysk (roz. 704x576) ,jakośc doskonała .
Nie musz konwertować ,rekompresować - SpruceUP "łyka" MPEG-i i w locie tworzy z tego DVD Video .
Karty Technotrend na dodatek posiadają doskonałe wyjście na TV (niezalezne od PC) .
Jeśli już ktoś preferuje urządzenia zewnętrzne o podobnych możliwościach (stream - real-time) ciekawą propozycją są D-Box-y (stream po LAN-ie) .

Rozumiem ,że z przyczyn technicznych nadal możesz się upierać przy tunerach tv .Nikt tutaj nie będzie tego kwestionował .
Swego czasu miałem starego Prolinka Play Tv Pro (przez niektórych uważanego za konfliktowy sprzęt) .W czasach AMD 1400MHz +256MB RAM-u śmiało zgrywałem materiał w locie do DivX .Jak na taki sprzęt - tuner (384x288) wychodziło całkiem nieźle (w razie chęci porównania służe teledyskiem zgranym na tym tunerze tv) .Jeśli jednak interesuje Cię tylko i wyłącznie ogladanie tv - to tutaj nie powinno być nawet z tańszym tunerem problemów .Mogą one jednak być ,jeśli tuner jest oparty o chipset ,którego dany program (uzyty do "różnych" celow) nie supportuje .
Ma też miejsce przypadek (nie częsty) ,kiedy dany dostawca kablówki technicznie nie spełnia wymogów postawionych przez tuner tv - wtedy obrazowi towarzyszą różne zakłocenia (nie na wszystkich kanałach tv ) - biegnące poziomo lub pionowo ciemne pasy przy czym obraz na odbiorniku telewizyjnym jest wzorowy .Mam nadzieje że Ciebie akurat ten problem nie dotyczy .

SLAYER 13.10.2005 17:18

Oczywiscie, chodzi mi o tuner tv do kompa. Ponadto slyszalem ze C+ moga dekodowac TYLKO karty oparte na czipsecie BT878/BT848. Kolega poleca mi PixelView z tej branży, bowiem Winfasty experty nie sa oparte na tym chipie.

januszp 13.10.2005 18:09

Tunery TV o chipsetach BT8x8 (Brooktree) posiadają dużo większe wsparcie programowe .

Winfasty są prawdopodobnie oparte o chipset CX2388 (nie jestem pewny) .
Są programy takie jak :ExoTv ,MeuhMeuh ,HRISTV które powinny się w tej konfiguracji sprawdzić .Niemniej sprawiaja duzo więcej kłopotów (kiepskawy obraz ,czasem gubi kolor ) niż BorgTV ,MoreTV - przeznaczone dla BT8x8 .

Chipset BT8x8 to nie tylko PixellView ,to takze starsze modele AverTV .

andy 08.01.2006 10:37

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem tunera tv do kompa. Ale nie wiem czy na moim archaicznym konfigu jest sens montować takie coś:

Procesor: Celeron 633MHz
Karta graficzna: GeForce2 MX400 64MB
RAM: 256MB [SDR]
Płyta główna

Jeżeli chodzi o tuner to cena do 220 zł. Możliwość nagrywania stacji telewizyjnych.

Maciej 08.01.2006 11:03

Cytat:

Napisany przez @ndy
Witam,

Zastanawiam się nad kupnem tunera tv do kompa. Ale nie wiem czy na moim archaicznym konfigu jest sens montować takie coś:

Procesor: Celeron 633MHz
Karta graficzna: GeForce2 MX400 64MB
RAM: 256MB [SDR]
Płyta główna

Jeżeli chodzi o tuner to cena do 220 zł. Możliwość nagrywania stacji telewizyjnych.

będzie działać ,,,kiedyś miałem tunertv na słabszym konfigu.

andy 08.01.2006 11:32

Skoro nie będzie żadnych problemów to czy wspomniana wcześniej karta będzie dobrym rozwiązaniem ?

Czy przy nagrywaniu stacji telewizyjnych komputer będzie bardzo obciążony ?

Lord Vader 12.02.2006 01:42

Witam wszystkich!!!
Kochani prosze o pomoc. Mam Tview99 i nijak sobie z tym dziadostwem nie moge poradzić. Obraz mam w miarę względny ale dżwięk to same szumy. Nie wiem jak mam to zmienić i jak to ustawić. Kartę dostałem od kolegi i nic o nie nie wiem. Zarejestrowałem się tu po przeczytaniu kilku postów i wypowiedzi które zrobiły na mnie pozytywne wrażenie, a szczególenie JANUSZAP. Pozdrawiam Was Wszystkich i czekam na pomoc.

Zelea 12.02.2006 02:05

Cytat:

Napisany przez Lord Vader
Witam wszystkich!!!
Kochani prosze o pomoc. Mam Tview99 i nijak sobie z tym dziadostwem nie moge poradzić. Obraz mam w miarę względny ale dżwięk to same szumy. Nie wiem jak mam to zmienić i jak to ustawić. Kartę dostałem od kolegi i nic o nie nie wiem. Zarejestrowałem się tu po przeczytaniu kilku postów i wypowiedzi które zrobiły na mnie pozytywne wrażenie, a szczególenie JANUSZAP. Pozdrawiam Was Wszystkich i czekam na pomoc.

prosze mi wybaczyc ale jakie kolewiek informacje ? na temat komputera na temat systemu... itd... :|

Lord Vader 13.02.2006 12:31

Szybkie info co do kompa:
System Windows XP 2002
Procek Duron 1050
Płyta ECS K7VZA
Grafika GeeForce 2 Mx/Mx 400 64Mb
Ram 256 simm
Dzwięk creative
Jeżeli coś jeszcze to proszę o pytania.
Z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi co do Tview99.
Przy okazji: jak to zrobić żeby złapać TVP1???
Mam kablówke z 60 kanałami i niestety nie wszystkie je moge złapać.
Jakie mam wybrać ustawienia i co z tym dzwięiem???
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich!!!

iterhs 27.02.2006 06:46

Mam Windows 2000, Celerona 2,0, 512 RAM,ATI Radeona 9550 i podczas nagrywania Leadtek 2000XP robi nieraz "stop-klatkę". Uważam, że procesor jest jednak za słaby, aby obraz zapisać w MPEG2.

Zelea 27.02.2006 07:16

Cytat:

Napisany przez iterhs
Mam Windows 2000, Celerona 2,0, 512 RAM,ATI Radeona 9550 i podczas nagrywania Leadtek 2000XP robi nieraz "stop-klatkę". Uważam, że procesor jest jednak za słaby, aby obraz zapisać w MPEG2.

znajomy ma podobny sprzet z roznicami zamiast celka to amd 2.0 i win xp to samo bylo dokupil druga kostke ramu i skonczyly sie stop klatki...

Alinoe 01.03.2006 10:11

jeśli zależy Ci na jakości obrazu - sapphire 550pro - na chipie ATI, wypas a obraz miodzio (niestety w cenie do 220 będzie trudno - chyba że na allegro), jeśli bardziej zależy Ci na możliwości "zabawy" z dekodowaniem - to tylko na chipie BT8x8 naprawdę masa softu i informacji w necie, prolnka odradzałbym za kiepski obraz, winfasta nie znam... poczytaj testy - google :)

sobrus 01.03.2006 10:58

nagrywanie MPEG2 w czasie rzeczywistym to zly pomysl. Chyba ze ma sie 5Ghz i zoptymalizowany encoder. Wszystko co potrafi zgrywac na slabszym sprzecie nalezy omijac szerokim lukiem ze wzgledu na zalosna jakosc obrazu wynikowego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:33.