![]() |
Po prostu :piknik: a tak w ogóle to :kicham: na to xxxxxx-(samo cenzura) :najlepsz: hehehhe :gerda:
te żarty to dla rozluźniena atmosfery :) |
Czyli podsumowując:
Nic nowego :blee: Generalnie nudy :hmm: Jak zwykle zresztą :czytaj: :zygi: |
@zene_k bardzo nie ładnie, jakąś konkretną wiedzę masz wtym kierunku, że tak się o czyjejś wiedzy wypowiadasz ? ale mniejsza z tym, ja też nie lubie jak ktoś zachwala zwykłą nagrywarkę, tak zwykłą i to jedną z najtańszych (choć to raczej plus ;)) która potrafi nagrać dobrze na verbatimie i TDK (nie CMC) tak samo jak ... każda inna ... ale to dobrze!, w ten sposób każdy zwykły śmiertelnik (nie znający tego i kilu innych portali) kupi to co poleci mu kolega z piaskownicy ;) lub to co ma 'najlepszego" sprzedawca w magazynie i będzie zadowolony, dopiero po czasie, jak się zagłębi w temat, to przeczyta u Nas, że kupił 'szrota" i będzie się dziwił, dlaczego płyty nagrane na jego "szrocie' działaj normalnie (celowo nazw nie wymieniam ;) ) chociaż z lektóry niektorych tematów Tutaj zalożonych by wynikało, że nie powinny ;) .
Ponadto uważam, że utwierdzanie samych siebie(posiadaczy Benq'q), że posiadają najlepszy sprzęt, jest bezcelowe-bezsensowne, a ci co mieli być przekonani, już się przekonali, i kupili to co mieli kupić i są bardziej lub mniej zadowoleni ,jak każdy posiadacz nagrywarki która się masowo sprzdaje lub sprzedawała (już o tym pisałem ;) ) więc .... można by jeszcze dużo pisac ale to i tak nikogo nie rusza więc kończę :) ps. każdy fanatyzm prowadzi do faszyzmu (może za rok posiadacze 'nie poprawnych politycznie' nagrywarek zostaną pozbawieni prawa pisania na forum ;) , żart oczywiście ) |
Cytat:
Ja również uważam że @pawelblu jest tym, który zaczepia Sławka ale nie zgadzam się z opinią powyżej na jego temat... ale najbardziej niezgadzam się ze sposobem jej wyrażania - właśnie dlatego że to forum wiele uczy i należy się mu pewien szacunek a co za tym idzie wyrażanie swoich opinii powinno odbywać się w sposób kulturalny - nawet tych negatywnych. :tak!: Kropka, koniec - śmierdzi mi tu ... :offtopic: |
Cytat:
A tak wogole to czlowiek uczy sie cale zycie ;) |
Cytat:
|
Cytat:
co do fanatycznego zachwytu nad BenQ, to gdy pojechałem kupować nagrywarkę i mi się przypomniało, to w ostatniej chwili zamiast BenQa kupiłem NECa :hahaha: |
:respect: dla @zene_k :przybij5:
O i to mi sie podoba a @pawelblu przerost formy nad trescia |
Ja bynajmniej nie jestem kibicem żadnego z Was - Sławek jest pasjonatą napędów i wypalania i stąd płynie też jego optymizm - ma w sobie też cos z naukowca - wszystko musi się dać udowodnić laboratoryjnie - za pomocą testów oczywiście.
Ty jesteś większym realistą i jak to realista patrzysz na to wszystko z pewnego dystansu nie ulegając nadmiernym emocjom. No cóż - większość Waszych kłotni jest jednak budująca i obfitująca w ciekawe spostrzeżenia - a prawda jak zwykle leży z pewnością pośrodku. ;) Mimo wszystko do :klotnia: jednak nie zachęcam ... Lepiej :glaszcze: i na :piwo: |
Cytat:
Co do roznic w ocenie Qscana, to wydaje mi sie za mamy rozny stopien przyjmowania faktow i opierania na nich swoich teorii. Ja generalnie jestem sceptycznie nastawiony do tez ktore nie dosc, ze nie sa udowodnione, to nie pokrywaja sie w wiekszosci testow. Slawekj jest w tym wzgledzie duzo wiekszym optymista. |
@pawelblu vs. @slawekj :klotnia: - czy to się kiedyś skończy ??? - jest szansa ;) - Paweł kupił Benka, czyli "ulubieńca" Sławka ... wreszcie mają coś wspólnego ... ||
:piwo: |
Cytat:
Slawekj - czekam na ksiazke. O dmuchaniu sprezonym powietrzem tez moglbys jedna walnac. A o TE/FE to chyba jakas Trylogia - nowa Wileka Ksiega Basni :) |
Cytat:
Nikt nikomu nie narzuca wydmuchiwania. Tak to musi dotrzeć ... to nie jest zabawa. Testy na błędy TE/FE to konieczność. A temat temperatury i wilgotności... mógłbym napisać książkę. Dotyczy to wszystkich urządzeń z elektroniką. Dlatego obok parametrów urządzenia podaje się zawsze temperaturę i wilgotność. A jeżeli to jest bzdura to prośba o napisanie swoich uwag do producenta. Ja znam odpowiedź. Dla mnie to codzienność. Dla innych to kosmos. ??? :) |
Cytat:
Jak to możliwe? ??? Nareszcie u kogoś jakaś częściowa zbieżność poglądów :taktak: :mruga: |
Cytat:
Indianski taniec rowniez by nie zaszkodzil. W koncu jego skutecznosc jest zblizona do skutecznosci testu TE/FE || A co 'Benq 1640 - to dziadostwo - zobaczcie' , to wczoraj nabylem te nagrywarke i na GSC002 nagrywa bardzo ladnie. Zaraz jej zapodam cos trudniejszego. |
|
Mówicie że TDK ostatnio szwankuje.
Rozumiem że Verbatimy są ok. A co powiecie na SONY x8 DVD+R ? |
Drogi Kolego..... zanim zaczniesz wydawać opinie :czytaj: i jeszcze raz :czytaj:
To nie boli. :spoko: Po pierwsze prośba o zmianę wersji CD-DVD Speed na 4.08. http://www.cdspeed2000.com/ Nagranie plikiem testowym dowolnego nośnika. Zrobienie przed nagraniem testu na błędy TE/FE dla każdej dozwolonej prędkości i dobraniu właściwej do jakości nośnika. Po nagraniu prośba o test jakości na nowej wersji CD-DVD Speed. To na początek. Nagrywanie to nie zabawa. Efekty końcowe zależą od chęci i wiedzy. I można jeszcze dzięsięć razy napisać "dziadostwo". To i tak nie zmieni opinii o BenQ. :taktak: Dlaczego ? :czytaj: temat BenQ 1620-40 a wszystko będzie jasne. :spoko: :) |
Ja testuje wszystkie moje płytki na LiteOnie (PlexTools mnie wkurza :P )
Litek też obniża ocenę jakości wraz ze zwiększaniem się PIF. PIF-- Ocena jakości 0 ----100 1 -- --98 2 -----95 3 -----93 4 -----90 itd... Przy ECC 8/8 dopuszczalna ilośc błędów PIF wynosi 32 i jak już napisali poprzednicy Twoja płyta trzyma wszystkie normy, wiec jest chyba dobrze, nie?? |
Cytat:
Czemu skoro PIF moze byc 32 to powyzej 10 juz spada jakosc? No czemu? To ja zle rozumuje czy wy? (( |
Ilość załączników: 1
TDK nie przewidywalny nosnik jaki i do podkladu i jakosci danej parti
ostatni nabytek firmowany TDK - jednak te z MBR.India sa lepsze |
Cytat:
Sprawdź najpierw błędy FE, TE, to pomoże dobrać odpowiednią prędkość nagrania. Nie zawsze wolniej znaczy lepiej. I na koniec, chociaż może od tego należałoby zacząć, konfiguracja kompa: ASPI, DMA, kanały IDE, taśma itd. itp. :piwo: Cytat:
Dlatego nie uważam, aby należało kogoś z tego powodu obrażać. (( |
1. Wspomniane ECC - przy ustawieniu ECC 8/8 dopuszczalna liczba błędów to PI-280, PIF-32. Od 18 daleeeko do 32 jeszcze ;)
2. Prędkość skanowania x8 w BenQ. Błędów jest i tak mało. Potestuj płytki LiteOnem z tą prędkością, to zobaczysz, czy BenQ to dziadostwo ;) Poza tym, nie wolno porównywać testów jakości robionych na różnych napędach i jeszcze pewnie różnymi programami. |
Wam to sie juz we lbach poprzewracalo - max PIF przy 8 ECC na poziomie 18 i larum - niedobry naped, niedobre plytki. Wynik jest dobry (w miare dobry).
|
Ja np. na plytach MediaStore 8x, Titanum 4x i jakies 3 (nie pamietam) nagrywalem na roznych wypalarkach. I najgorzej wypadl LG 4163, potem od konca Benq 1640, Litek 1633. A najlepiej mi sie nagrywaly wszystkie 3 rodzjae na NECU 3540, i tylko nagrane na tym wlasnie necu plytki czytaly sie przez naped DVD-ROM LG, jak i stacjonarke.
Tak wiec nie wiem ... |
Cytat:
Tak słyszałem i do cholery jasnej nie wiem co to jest. NIGDZIE nie mogę tego znaleźć. Szukałem w głównym wątku o Benq. Jeśli jest tu jakaś dobra dusza to niech mi powie o co chodzi bo mogę się tylko domyślać (jakaś inna tam skala). Mimo to jednak uważam że coś nie jest tak z tym napędem. W Nero speed w ramce Ocena/jakość ma Benqu mam gorsze wyniki. Częst na Benqu wykresy błędów PIF wchodzą na czerwone pole. Wyniki podświetlają się na czerwono. Na litku takie sytuację były wyjątkowe. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No więc co może być przyczyną. Chodzi o to że część płyt pali się całkiem ok a część jak na wykresie powyżej.
|
Cytat:
Na zmianę palnika zawsze będzie czas :piwo: |
Benq 1640 - to dziadostwo - zobaczcie
Ilość załączników: 1
Witam
Całe życie miałem Litka i było super. Za waszą namową kupiłem ostatnio Benq 1640. Ale co zrobić skoro większość płyt pali się jak na zdjęciu (TDK). Bios jest najnowszy - zmieniałem. Nie wiem co jest przyczyną. Ja sprzedaję tą nagrywarkę i wracam do Lite-on. (( (( (( (( Nie polecam nikomu marki BENQ. Nigdy bym jej nie kupił gdyby nie gloryfikacja tej firmy na tym forum. Sparzyłem się. Wracam do wypróbowanej marki. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:55. |