Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Benq 1640 - to dziadostwo - zobaczcie (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-dziadostwo-zobaczcie-58330/)

rork 03.11.2005 22:36

Po prostu :piknik: a tak w ogóle to :kicham: na to xxxxxx-(samo cenzura) :najlepsz: hehehhe :gerda:

te żarty to dla rozluźniena atmosfery :)

VIZZARD 03.11.2005 21:45

Czyli podsumowując:

Nic nowego :blee:

Generalnie nudy :hmm:

Jak zwykle zresztą :czytaj:

:zygi:

rork 03.11.2005 21:44

@zene_k bardzo nie ładnie, jakąś konkretną wiedzę masz wtym kierunku, że tak się o czyjejś wiedzy wypowiadasz ? ale mniejsza z tym, ja też nie lubie jak ktoś zachwala zwykłą nagrywarkę, tak zwykłą i to jedną z najtańszych (choć to raczej plus ;)) która potrafi nagrać dobrze na verbatimie i TDK (nie CMC) tak samo jak ... każda inna ... ale to dobrze!, w ten sposób każdy zwykły śmiertelnik (nie znający tego i kilu innych portali) kupi to co poleci mu kolega z piaskownicy ;) lub to co ma 'najlepszego" sprzedawca w magazynie i będzie zadowolony, dopiero po czasie, jak się zagłębi w temat, to przeczyta u Nas, że kupił 'szrota" i będzie się dziwił, dlaczego płyty nagrane na jego "szrocie' działaj normalnie (celowo nazw nie wymieniam ;) ) chociaż z lektóry niektorych tematów Tutaj zalożonych by wynikało, że nie powinny ;) .
Ponadto uważam, że utwierdzanie samych siebie(posiadaczy Benq'q), że posiadają najlepszy sprzęt, jest bezcelowe-bezsensowne, a ci co mieli być przekonani, już się przekonali, i kupili to co mieli kupić i są bardziej lub mniej zadowoleni ,jak każdy posiadacz nagrywarki która się masowo sprzdaje lub sprzedawała (już o tym pisałem ;) ) więc .... można by jeszcze dużo pisac ale to i tak nikogo nie rusza więc kończę :)
ps. każdy fanatyzm prowadzi do faszyzmu (może za rok posiadacze 'nie poprawnych politycznie' nagrywarek zostaną pozbawieni prawa pisania na forum ;) , żart oczywiście )

karel48 03.11.2005 09:55

Cytat:

Napisany przez zene_k
...
@pawelblu, w/g mnie gówno się na tym znasz mądralo i nie zabieraj głosu.
...

Sorry ale to już przesada, bynajmniej nie zamierzałem wywołać takich emocji swoimi uwagami na temat dwóch użytkowników.] :nie:
Ja również uważam że @pawelblu jest tym, który zaczepia Sławka ale nie zgadzam się z opinią powyżej na jego temat... ale najbardziej niezgadzam się ze sposobem jej wyrażania - właśnie dlatego że to forum wiele uczy i należy się mu pewien szacunek a co za tym idzie wyrażanie swoich opinii powinno odbywać się w sposób kulturalny - nawet tych negatywnych. :tak!:
Kropka, koniec - śmierdzi mi tu ...
:offtopic:

mensir67pl 03.11.2005 09:53

Cytat:

Napisany przez Orion66
Zaraz? A co tu się uczyć? Jest jakaś filozofia? :O

Lekka jest bo 90% ludzi ktorzy nabyli nagrywarki DVD mysli ze to ot tak wkladm plyte i przegrywam (mowimy o filmach z zaprzyjaznonych wypozyczalni aby ogladnac w pozniejszym terminie ;) )nie ma sprway jesli uzyjemy nosnika DL, a wiem co pisze a nie wspomnie ze dalej tez wszyscy kupuja to najtansze choc sprzedawcy niektorzy zeby miec klienata z glowy nie prowadza dziwnych i trefnych plytek .

A tak wogole to czlowiek uczy sie cale zycie ;)

Orion66 03.11.2005 09:42

Cytat:

Napisany przez zene_k
To forum nauczyło mnie nagrywania CD i DVD i więcej się już nie muszę uczyć.
.,

Zaraz? A co tu się uczyć? Jest jakaś filozofia? :O

ed hunter 03.11.2005 07:39

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
[...]a @pawelblu przerost formy nad trescia

ale za to formalnie forma w formie. ;)

co do fanatycznego zachwytu nad BenQ, to gdy pojechałem kupować nagrywarkę i mi się przypomniało, to w ostatniej chwili zamiast BenQa kupiłem NECa :hahaha:

mensir67pl 03.11.2005 06:41

:respect: dla @zene_k :przybij5:

O i to mi sie podoba

a @pawelblu przerost formy nad trescia

karel48 03.11.2005 02:10

Ja bynajmniej nie jestem kibicem żadnego z Was - Sławek jest pasjonatą napędów i wypalania i stąd płynie też jego optymizm - ma w sobie też cos z naukowca - wszystko musi się dać udowodnić laboratoryjnie - za pomocą testów oczywiście.
Ty jesteś większym realistą i jak to realista patrzysz na to wszystko z pewnego dystansu nie ulegając nadmiernym emocjom.
No cóż - większość Waszych kłotni jest jednak budująca i obfitująca w ciekawe spostrzeżenia - a prawda jak zwykle leży z pewnością pośrodku. ;)
Mimo wszystko do :klotnia: jednak nie zachęcam ...
Lepiej :glaszcze: i na :piwo:

pawelblu 03.11.2005 01:44

Cytat:

Napisany przez karel48
@pawelblu vs. @slawekj :klotnia: - czy to się kiedyś skończy ??? - jest szansa ;) - Paweł kupił Benka, czyli "ulubieńca" Sławka ... wreszcie mają coś wspólnego ... ||
:piwo:

Ja juz dawno mialem 1620 (oczywiscie duzo pozniej niz slawekj). Zreszta nigdy nie twierdzilem ze te 2 modele sa zle. Jedyne z czym sie nie zgadzalem i zgadzac nie bede, to beatyfikowanie napedu za to ze dobrze nagrywa TDK i Verbatima i na podstawie wynikow z nagrywania tych dwoch marek wyciagania wniosku, ze naped jest najlepszy. Dla tego typu tez moje stanowcze NIE.

Co do roznic w ocenie Qscana, to wydaje mi sie za mamy rozny stopien przyjmowania faktow i opierania na nich swoich teorii. Ja generalnie jestem sceptycznie nastawiony do tez ktore nie dosc, ze nie sa udowodnione, to nie pokrywaja sie w wiekszosci testow. Slawekj jest w tym wzgledzie duzo wiekszym optymista.

karel48 03.11.2005 01:35

@pawelblu vs. @slawekj :klotnia: - czy to się kiedyś skończy ??? - jest szansa ;) - Paweł kupił Benka, czyli "ulubieńca" Sławka ... wreszcie mają coś wspólnego ... ||
:piwo:

pawelblu 03.11.2005 01:34

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Coś podobnego!!! :O

Jak to możliwe? ???

Nareszcie u kogoś jakaś częściowa zbieżność poglądów :taktak:

:mruga:

Plextools jest do bani. PxScan jest duzo lepszy. Sobal w testach na CDRlabie uzywa wlasnie PxScana ktorego oficjalnie juz nie ma? Rowniez ja lubie sobie odpalic co jakis czas tescik w Px. Jutro jak nie zapomne wrzuce tutaj ten ladny wynik GSC002 na Benq1640. Moze nie wyszlo najlepiej, ale jak na poczatek bardzo obiecujaco. No i switny wynik PxScan.

Slawekj - czekam na ksiazke. O dmuchaniu sprezonym powietrzem tez moglbys jedna walnac. A o TE/FE to chyba jakas Trylogia - nowa Wileka Ksiega Basni :)

slawekj 02.11.2005 23:44

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Zapomniales jeszcze o dokladnym wyczyszczeniu plyty sprezonym powietrzem. Trzeba rowniez regularnie badac temperature i wilgotnosc panujaca w pomieszczeniu (labolarorium?). W koncu nagrywanie to nie zabawa !!

Proponuje Koledze szkło powiększające i sprawdzić. Można się zdziwić.
Nikt nikomu nie narzuca wydmuchiwania.
Tak to musi dotrzeć ... to nie jest zabawa. Testy na błędy TE/FE to konieczność.
A temat temperatury i wilgotności... mógłbym napisać książkę.
Dotyczy to wszystkich urządzeń z elektroniką.
Dlatego obok parametrów urządzenia podaje się zawsze temperaturę i wilgotność.
A jeżeli to jest bzdura to prośba o napisanie swoich uwag do producenta.
Ja znam odpowiedź. Dla mnie to codzienność.
Dla innych to kosmos. ???

:)

VIZZARD 02.11.2005 23:42

Cytat:

Napisany przez processor
PlexTools mnie wkurza :P

Coś podobnego!!! :O

Jak to możliwe? ???

Nareszcie u kogoś jakaś częściowa zbieżność poglądów :taktak:

:mruga:

pawelblu 02.11.2005 23:28

Cytat:

Napisany przez slawekj
Drogi Kolego..... zanim zaczniesz wydawać opinie :czytaj: i jeszcze raz :czytaj:
To nie boli. :spoko:
Po pierwsze prośba o zmianę wersji CD-DVD Speed na 4.08.
http://www.cdspeed2000.com/
Nagranie plikiem testowym dowolnego nośnika.
Zrobienie przed nagraniem testu na błędy TE/FE dla każdej dozwolonej prędkości i dobraniu właściwej do jakości nośnika.

Po nagraniu prośba o test jakości na nowej wersji CD-DVD Speed.

To na początek. Nagrywanie to nie zabawa. Efekty końcowe zależą od chęci i wiedzy.

Zapomniales jeszcze o dokladnym wyczyszczeniu plyty sprezonym powietrzem. Trzeba rowniez regularnie badac temperature i wilgotnosc panujaca w pomieszczeniu (labolarorium?). W koncu nagrywanie to nie zabawa !!

Indianski taniec rowniez by nie zaszkodzil. W koncu jego skutecznosc jest zblizona do skutecznosci testu TE/FE ||

A co 'Benq 1640 - to dziadostwo - zobaczcie' , to wczoraj nabylem te nagrywarke i na GSC002 nagrywa bardzo ladnie. Zaraz jej zapodam cos trudniejszego.

SpeedFreaK 02.11.2005 22:40

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56555&page=2

Dobre płytki

Orion66 02.11.2005 22:23

Mówicie że TDK ostatnio szwankuje.
Rozumiem że Verbatimy są ok. A co powiecie na SONY x8 DVD+R ?

slawekj 02.11.2005 22:21

Drogi Kolego..... zanim zaczniesz wydawać opinie :czytaj: i jeszcze raz :czytaj:
To nie boli. :spoko:
Po pierwsze prośba o zmianę wersji CD-DVD Speed na 4.08.
http://www.cdspeed2000.com/
Nagranie plikiem testowym dowolnego nośnika.
Zrobienie przed nagraniem testu na błędy TE/FE dla każdej dozwolonej prędkości i dobraniu właściwej do jakości nośnika.

Po nagraniu prośba o test jakości na nowej wersji CD-DVD Speed.

To na początek. Nagrywanie to nie zabawa. Efekty końcowe zależą od chęci i wiedzy.

I można jeszcze dzięsięć razy napisać "dziadostwo".
To i tak nie zmieni opinii o BenQ. :taktak:
Dlaczego ?
:czytaj: temat BenQ 1620-40 a wszystko będzie jasne. :spoko:

:)

SpeedFreaK 02.11.2005 21:56

Ja testuje wszystkie moje płytki na LiteOnie (PlexTools mnie wkurza :P )
Litek też obniża ocenę jakości wraz ze zwiększaniem się PIF.

PIF-- Ocena jakości
0 ----100
1 -- --98
2 -----95
3 -----93
4 -----90
itd...

Przy ECC 8/8 dopuszczalna ilośc błędów PIF wynosi 32 i jak już napisali poprzednicy Twoja płyta trzyma wszystkie normy, wiec jest chyba dobrze, nie??

Orion66 02.11.2005 21:44

Cytat:

Napisany przez Bartez
1. Wspomniane ECC - przy ustawieniu ECC 8/8 dopuszczalna liczba błędów to PI-280, PIF-32. Od 18 daleeeko do 32 jeszcze ;)

To czemu jak PIF jest >10 to jest na czerwono? (w podsumowaniu). U mnie na Litku gdzie PIF nie powinien przekraczać 4 wszystko co powyżej właśnie było zaznaczone na czerwono. Więc chyba co jest nie tak. To chyba sygnał że PIF jest za duży. ((

Czemu skoro PIF moze byc 32 to powyzej 10 juz spada jakosc? No czemu? To ja zle rozumuje czy wy? ((

mensir67pl 02.11.2005 19:08

Ilość załączników: 1
TDK nie przewidywalny nosnik jaki i do podkladu i jakosci danej parti

ostatni nabytek firmowany TDK - jednak te z MBR.India sa lepsze

zene_k 02.11.2005 18:45

Cytat:

Napisany przez zene_k
Radziłbym najpierw poszukać przyczyny kiepskiego wypalania.
Na zmianę palnika zawsze będzie czas :piwo:

Tak jak ed hunter stawiałbym na TDK, ostatnio są nie najlepszej jakości.

Sprawdź najpierw błędy FE, TE, to pomoże dobrać odpowiednią prędkość nagrania.

Nie zawsze wolniej znaczy lepiej.

I na koniec, chociaż może od tego należałoby zacząć, konfiguracja kompa: ASPI, DMA, kanały IDE, taśma itd. itp. :piwo:

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wam to sie juz we lbach poprzewracalo - max PIF przy 8 ECC na poziomie 18 i larum - niedobry naped, niedobre plytki. Wynik jest dobry (w miare dobry).

Osobiście płyty nagrane poniżej 92% wyrzucam do kosza i jest to moja osobista sprawa. Gorzej, wcale nie uważam, żeby mi się "we lbie poprzewracalo".

Dlatego nie uważam, aby należało kogoś z tego powodu obrażać. ((

Bartez 02.11.2005 17:01

1. Wspomniane ECC - przy ustawieniu ECC 8/8 dopuszczalna liczba błędów to PI-280, PIF-32. Od 18 daleeeko do 32 jeszcze ;)

2. Prędkość skanowania x8 w BenQ. Błędów jest i tak mało. Potestuj płytki LiteOnem z tą prędkością, to zobaczysz, czy BenQ to dziadostwo ;)

Poza tym, nie wolno porównywać testów jakości robionych na różnych napędach i jeszcze pewnie różnymi programami.

pawelblu 02.11.2005 16:41

Wam to sie juz we lbach poprzewracalo - max PIF przy 8 ECC na poziomie 18 i larum - niedobry naped, niedobre plytki. Wynik jest dobry (w miare dobry).

arcii 02.11.2005 16:27

Ja np. na plytach MediaStore 8x, Titanum 4x i jakies 3 (nie pamietam) nagrywalem na roznych wypalarkach. I najgorzej wypadl LG 4163, potem od konca Benq 1640, Litek 1633. A najlepiej mi sie nagrywaly wszystkie 3 rodzjae na NECU 3540, i tylko nagrane na tym wlasnie necu plytki czytaly sie przez naped DVD-ROM LG, jak i stacjonarke.

Tak wiec nie wiem ...

Orion66 02.11.2005 15:26

Cytat:

Napisany przez xux84
A o ECC 8/1 w litku i 8/8 w benq slyszales...? poczytaj troche zanim zczniesz bic piane...

Tak słyszałem i do cholery jasnej nie wiem co to jest. NIGDZIE nie mogę tego znaleźć. Szukałem w głównym wątku o Benq.
Jeśli jest tu jakaś dobra dusza to niech mi powie o co chodzi bo mogę się tylko domyślać (jakaś inna tam skala).

Mimo to jednak uważam że coś nie jest tak z tym napędem. W Nero speed w ramce Ocena/jakość ma Benqu mam gorsze wyniki. Częst na Benqu wykresy błędów PIF wchodzą na czerwone pole. Wyniki podświetlają się na czerwono. Na litku takie sytuację były wyjątkowe.

xux84 02.11.2005 13:47

Cytat:

Napisany przez Orion66
Witam

Całe życie miałem Litka i było super.
Za waszą namową kupiłem ostatnio Benq 1640. Ale co zrobić skoro większość płyt pali się jak na zdjęciu (TDK). Bios jest najnowszy - zmieniałem.
Nie wiem co jest przyczyną. Ja sprzedaję tą nagrywarkę i wracam do Lite-on.

(( (( (( ((

Nie polecam nikomu marki BENQ. Nigdy bym jej nie kupił gdyby nie gloryfikacja tej firmy na tym forum. Sparzyłem się. Wracam do wypróbowanej marki.

A o ECC 8/1 w litku i 8/8 w benq slyszales...? poczytaj troche zanim zczniesz bic piane...

andreg 02.11.2005 13:37

Cytat:

Napisany przez Orion66
Witam

Za waszą namową kupiłem ostatnio Benq 1640. Ale co zrobić skoro większość płyt pali się jak na zdjęciu (TDK). Bios jest najnowszy - zmieniałem.

(( (( (( ((

Nie polecam nikomu marki BENQ. Nigdy bym jej nie kupił gdyby nie gloryfikacja tej firmy na tym forum. Sparzyłem się. Wracam do wypróbowanej marki.

Dziecinada do potęgi n-tej!!!

ed hunter 02.11.2005 13:21

Cytat:

Napisany przez Orion66
No więc co może być przyczyną. Chodzi o to że część płyt pali się całkiem ok a część jak na wykresie powyżej.

płyty TDK, które zmienne są 8 )

Orion66 02.11.2005 12:34

No więc co może być przyczyną. Chodzi o to że część płyt pali się całkiem ok a część jak na wykresie powyżej.

zene_k 02.11.2005 12:17

Cytat:

Napisany przez Orion66
Witam

(( (( (( ((

Radziłbym najpierw poszukać przyczyny kiepskiego wypalania.
Na zmianę palnika zawsze będzie czas :piwo:

Orion66 02.11.2005 12:10

Benq 1640 - to dziadostwo - zobaczcie

Ilość załączników: 1
Witam

(( (( (( ((

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:55.