Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Myszka optyczna (https://forum.cdrinfo.pl/f113/myszka-optyczna-58685/)

mikas 14.11.2005 21:58

Myszka optyczna

Zastanawiam się nad kupnem jakieś fajnej nie drogiej myszki optycznej. Najbardziej mi zależy na tym by nadawała się ona do gier. Musi ona reagować bardzo szybko. W tej chwili mam mysz kulkową A4Tech, czy taka mysz optyczna może szybciej reagować od kulkowej?
Chciałbym, że by ona działała na mojej podkładce, bo mam taka fajną z materiału. Co możecie polecić?

M@X 14.11.2005 22:16

Ja polecam Logitechy - dobre OEM'y kosztuja okolo 50-70 zl. Trzeba tylko zwiekszyc im standardowe odswiezanie na wyzsze i efekty w grach powinny byc zadowalajace!

MQs 15.11.2005 02:56

Przy optycznych myszach to właśnie podkładka jest najważniejsza jeśli chodzi o czułość i sposób reagowania. Jeżeli masz płócienną (jednolitą?) podkładkę to powinno być ok (właściwie chyba jedyne które się naprawde nadaje - mysz reaguje nawet na bardzo szybkie ruchy), ale jeżeli to musi być akurat ta to pożycz sobie pierwszą lepszą optyczną myszkę (no, ale nie jakiegoś starocia) i przetestuj mysz na niej.

mikas 15.11.2005 06:49

Cytat:

Napisany przez MQs
Przy optycznych myszach to właśnie podkładka jest najważniejsza jeśli chodzi o czułość i sposób reagowania. Jeżeli masz płócienną (jednolitą?) podkładkę to powinno być ok (właściwie chyba jedyne które się naprawde nadaje - mysz reaguje nawet na bardzo szybkie ruchy), ale jeżeli to musi być akurat ta to pożycz sobie pierwszą lepszą optyczną myszkę (no, ale nie jakiegoś starocia) i przetestuj mysz na niej.

Która szybciej reaguje optyczna czy kulkowa?

ed hunter 15.11.2005 06:56

teoretycznie kulkowa - jak się nie poślizgnie :D

ale ja mam starą Logitecha OME, dałem dokładnie 70 zł i nie potrafię zauważyć opóźnienia w reakcji. mam jednolitą podkładkę firmy hama - miała napisane na opakowaniu, że lubi myszy optyczne :serdusz:

dobre i tanie są też A4Tech, za 70 zeta to chyba już największy wypas. (jeśli jest taka droga :P)

Air 15.11.2005 07:59

Polecam myszy A4, mam taką i gram bez problemu. Kosztowała coś koło 45 zł.

legion 15.11.2005 09:35

Cytat:

Napisany przez mikas
Która szybciej reaguje optyczna czy kulkowa?

w MM jest myszka optyczna za 19.90 hama (800 mala myszka do laptopa raczej) lub za 39.90 A4tech Office 8k (800 cpi)<----------- tyle na reakcje wystarczy :D i nie trzeba podkladki wystarczy gladki stol nalepiej ze sliska powieszchania :) aby dobrze sie swiatlo odbialo :)

ed hunter 15.11.2005 09:55

aby ten sół nie był stary, drewniany z 5 warstwami przezroczystego lakieru.

mam taki i na nim mycha zachowuje się jak pijana.

legion 15.11.2005 10:00

Cytat:

Napisany przez ed hunter
aby ten sół nie był stary, drewniany z 5 warstwami przezroczystego lakieru.

mam taki i na nim mycha zachowuje się jak pijana.

no wiesz nie mowilem o 5 warstwach lakieru :D jak postawisz szklanke to sam sie zeslizgnie :) chodzi o to zeby myszka mogla sie poruszac a nie scierac jak na papierza sciernym :haha:

Stef 15.11.2005 21:40

ja mam optycvzna myszke A4Tech, model wop-35. mam ja 4,5 roku....dalem za nia ponad 100 zł,ale do dzosoaj sluzy wysmienicie. precyzja 100%. wicej nie chce miec kulkowej ;)

Qbi@k 15.11.2005 22:19

Polecam Microsoft Wheel Mouse Optical V1.1. Kupilem ja za 50zl. Tutaj radze sie cena niesugerowac :) chyba ze te myszki az tak zdrozaly :) Myszka spox. Ma napewno najlepszy uklad optyczny z wyzej wymienionych myszek ;)

NeoFighter 16.11.2005 00:43

ja klikam Logitech-em MX 1000,
wczesniej mialem A4Tech-a 4D WinEasy kulkowa, ktora jeszcze trzymam w pudelku (swietny gryzon) 29zł

Smartek 16.11.2005 08:07

Cytat:

Napisany przez NeoFighter
ja klikam Logitech-em MX 1000,
wczesniej mialem A4Tech-a 4D WinEasy kulkowa, ktora jeszcze trzymam w pudelku (swietny gryzon) 29zł

jak ten mx 1000 sie sprawuje? mam mx700 i planuje niedlugo sie przesiasc na ta wersje :)
pozdro ;)

janekc 16.11.2005 11:06

Ja mam MX 510, wcześniej miałem A4Techa kulkowego, różnica jest ogromna, oczywiście na korzyść MX, muszę tylko zmienić podkładke na jakąś jednolitego koloru. na razie mam kolorową, też chodzi OK, ale na jednokolorowej powinna chodzić jeszcze lepiej.

javor 16.11.2005 11:28

Jeżeli cena nie gra roli, to proponuję Logitech MX518 - 1600dpi (190zł) ;) to z przewodowych, jeśli z bezprzewodowych to MX1000 (240zł). A jeśli cena odgrywa rolę to myślę, że wystarczy Logitech OEM za 40-50zł :)

NeoFighter 16.11.2005 18:22

Cytat:

Napisany przez Smartek
jak ten mx 1000 sie sprawuje? mam mx700 i planuje niedlugo sie przesiasc na ta wersje :)
pozdro ;)

powiem krotko, kiedy pierwszy raz ja podlaczylem, wzialem do lapy :) to powiedzialem zadna inna :)

dziala bezproblemowo w kazdej aplikacji, ma swietna ergonomie, jest czarna :) , posiada bardzo uzyteczny wskaznik poziomu naladowania baterii, bardzo dobre sterowniki,
i jeszcze jedno, wczesniej kupilem A4Tech NB-50 (optyczna, bezprzewodowa, bez baterii- laduje sie przez specjalna podkladke), kiedy w poblizu telefon komorkowy laczyl sie z siecia, kursor skakal po ekranie jak zwariowany, z Logitech-em MX1000 nie ma tego problemu

coz moge wiecej powiedziec, zaplacilem 230zł i dostalem mysz, ktora nie zamienie na zadna inna

podsumowanie :)
jezeli ktos ma okolo 250zl- niech kupuje Logitech MX1000
jezeli ktos nie ma tyle kasy- niech zbiera ;) albo kupi A4Tech 4D WinEasy za 29zl (kulkowa, na kablu, 3 przyciski, 2 rolki, ergonomiczna)

mikas 16.11.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez NeoFighter
powiem krotko, kiedy pierwszy raz ja podlaczylem, wzialem do lapy :) to powiedzialem zadna inna :)

dziala bezproblemowo w kazdej aplikacji, ma swietna ergonomie, jest czarna :) , posiada bardzo uzyteczny wskaznik poziomu naladowania baterii, bardzo dobre sterowniki,
i jeszcze jedno, wczesniej kupilem A4Tech NB-50 (optyczna, bezprzewodowa, bez baterii- laduje sie przez specjalna podkladke), kiedy w poblizu telefon komorkowy laczyl sie z siecia, kursor skakal po ekranie jak zwariowany, z Logitech-em MX1000 nie ma tego problemu

coz moge wiecej powiedziec, zaplacilem 230zł i dostalem mysz, ktora nie zamienie na zadna inna

podsumowanie :)
jezeli ktos ma okolo 250zl- niech kupuje Logitech MX1000
jezeli ktos nie ma tyle kasy- niech zbiera ;) albo kupi A4Tech 4D WinEasy za 29zl (kulkowa, na kablu, 3 przyciski, 2 rolki, ergonomiczna)

Jest jakaś nowa mysz Logitech MX***8482; 610 , może lepiej ją kupić. Bo słyszałem, że ta 1000 jest za ciężka i nie nadaje się do gier lepiej do tego kupić 610.
A jak wygląda ładownie tych mysz, to są jakieś akumulatorki i na ile to wystarcza. A ta mysz działa na wszystkich podkładkach?

Stef 16.11.2005 20:50

mi kiedys spzredawca w sklepie powiedzial ze do optycznych nie powinno sie stosowac podlkadek. nie wiem czy to prawda czy nie,ale mialem w rece kilka optytcznych myszek i kazda dzialala bez podkladki wysmienicie. choc to zalezy chyb a najbardziej od koloru stolu, na ktorym myszka "urzeduje"

nimal 16.11.2005 21:16

z tanich swietne sa samsungi
sam mam 3 optyczne logitechy (nie - nie jestem burzujem, po prostu taka mam prace ze z kilku kompow kozystam) i kilka kulkowych
chodza dobrze bez podkladek, ale z wyjatkami - na dwoch biurkach skacza jak im sie zywnie podoba
przykleilem tam kawalki okladek takich od bindowania i jest ok
na innych podlozach jest git

posumowujac - teraz kupilbym... chyba mikroshita, albo samsunga
logitechy sa dobre, ale juz mnie znudzily :D zreszta zawsze moge gdzies podmienic jak stwierdze ze o nie to :D

ta wypowiedz dotyczyla myszek po okolo 50pln
jak masz siano to wez laserowego logitecha i na pewno nie bedziesz nazekal, chyba ze zbankrutujesz :D

ro29 16.11.2005 21:17

Cytat:

Napisany przez javor
Jeżeli cena nie gra roli, to proponuję Logitech MX518 - 1600dpi (190zł) ;) to z przewodowych, jeśli z bezprzewodowych to MX1000 (240zł). A jeśli cena odgrywa rolę to myślę, że wystarczy Logitech OEM za 40-50zł :)

Witam !

Ciekaw jestem ile musiałbym :piwo: wypić, aby kupić mysz za 240 zł ?? ||

Oczywiście jak kogoś stać i ma ochotę to proszę bardzo !!

Pozdrowieńka

ro29

P.S. A ja mam w planach kupić jakąś zwykłą - chyba nawet kulkową - ostatnio widziałem za około 20 zł (albo i mniej), fajne A4Tech - bo moja już czasem dziwnie reaguje (choć podejrzewam, że jak ją solidnie wyczyszczę, to znów będzie działać dobrze ;) )

kraluk 16.11.2005 21:21

Ja polecam myszkę A4Tech WOP-49:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7899

Bardzo dobrze się spisuje w pracy z komputerem, jak i w grach. A na dodatek nie jest droga 35zł - ja ją kupiłem 1,5 roku temu i zapłaciłem coś ok. 50zł, jak te ceny lecą w dół :)

Smartek 16.11.2005 21:39

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Ciekaw jestem ile musiałbym :piwo: wypić, aby kupić mysz za 240 zł ?? ||

Oczywiście jak kogoś stać i ma ochotę to proszę bardzo !!

zdziwisz sie - ale powiem, ze WARTO!
dwa lata temu (mina teraz na gwiazdke ;)) dostalem myche mx700 - wtedy kosztowala 385zl :)... chodzi do dzis wysmienicie i zapewniam Cie, ze lepszych myszek niz MX'y nie ma (nawet razery nie dorownuja.., bo wszystkie wersje maja kable).., dlatego zastanawiam sie nad "przejsciem" na nowszym model.. naprawde pokochalem te mychy.
A co do podkladek - Stef kupsko prawda, chyba, ze mowil o takich za 6zl szmacianych.. prawdziwe podkladki kosztuja okolo 100-150zl (steelpad, icemat) i na nich DOPIERO chodzi mycha :)..
sam chyba kupie jakas podrobe icemata (widzialem na allegro, podobno calkiem niezle wykonana, a kosztuje 3x mniej niz icemat).
pozdro ;)

mgit 16.11.2005 21:40

a ja tam mam myszke z biedronki optyczna 800 dpi E5 czerwona za 15 zł dawać za myszke więcej niż 40 zł to głupota :)

Przedtem miałem optyczną minta za 40 zł służyła ładnie 1,5 roku i nadal była sprawna tylko farba z przycisków się starła i wyglądała nieestetycznie

NeoFighter 16.11.2005 21:43

Cytat:

Napisany przez mikas
Jest jakaś nowa mysz Logitech MX***8482; 610 , może lepiej ją kupić. Bo słyszałem, że ta 1000 jest za ciężka i nie nadaje się do gier lepiej do tego kupić 610.
A jak wygląda ładownie tych mysz, to są jakieś akumulatorki i na ile to wystarcza. A ta mysz działa na wszystkich podkładkach?

tak, mx1000 sa ciezsze od wiekszosci myszy, ale dla mnie jest to zaleta
mx1000 laduje sie poprzez stacje dokujaca (podobnie jak komorki), ktora jest rowniez odbiornikiem sygnalu
zamiast baterii ma wbudowany akumulator
naladowany do pelna akumulator wystarcza na bardzo dlugo, a gdy np. w czasie pracy mysz padnie, wystarczy postawic ja w stacji dokujacej na 10 minut, nie naladuje to oczywiscie akumulatora do pelna, ale pozwoli na kilkanascie godzin dzialania

mx610 korzysta z dwoch zwyklych baterii AA, wiec dla mnie odpada
komunikuje sie radiowo przez 'klucz' wtykany do usb

NeoFighter 16.11.2005 21:55

@ro29
@mgit

ehhh Panowie nie wiecie co mowicie, to tak jakby powiedziec, ze nie oplaca sie kupic samochodu powyzej 2 tysiecy, bo pzeciez 15-letnim gratem jak i wozem prosto z salonu mozna zajechac do tesciowej ;)
ale, ze po drodze komfort bedzie inny, to juz inna sprawa, ale dla was nie ma to znaczenia, 'jezdzijcie' wiec waszymi zlomami z hipermarketu, ja wole wyzsza klase

mikas 16.11.2005 21:58

@NeoFighter A da się nią grać w gry bo słyszałem że przy Quake to ręka boli od szybkiego przesuwania. Jest jeszcze Logitech G5 może ona będzie lepsza do gier . Miałem kupić tanią mysz a przez Was ;) się napalam na droższe :)

NeoFighter 16.11.2005 22:11

Cytat:

Napisany przez mikas
@NeoFighter A da się nią grać w gry bo słyszałem że przy Quake to ręka boli od szybkiego przesuwania. Jest jeszcze Logitech G5 może ona będzie lepsza do gier . Miałem kupić tanią mysz a przez Was ;) się napalam na droższe :)

szczerze powiem, ze w quaka nie gralem juz chyba rok, mx1000 mam krocej :)
wiec nie wiem, ale ja jej uzywam kilkanascie godzin dziennie :pisze: i lapa mnie nie boli

G5 jest na kablu, ponoc precyzyjniejsza, ma !odwazniki! do regulowania cieszkosci myszy

jezeli nie zalezy Ci na "bezprzewodowosci"- kup G5
ja wybralbym jednak MX1000, jest ladniejsza :)

NeoFighter 16.11.2005 22:19

G5 vs MX1000

G5
http://img315.imageshack.us/img315/3830/g53hv.jpg

MX1000
http://img315.imageshack.us/img315/295/mx10004ml.jpg

MaciejT 17.11.2005 00:11

Cytat:

Napisany przez Smartek
zdziwisz sie - ale powiem, ze WARTO!
dwa lata temu (mina teraz na gwiazdke ;)) dostalem myche mx700 - wtedy kosztowala 385zl :)... chodzi do dzis wysmienicie i zapewniam Cie, ze lepszych myszek niz MX'y nie ma (nawet razery nie dorownuja.., bo wszystkie wersje maja kable).., dlatego zastanawiam sie nad "przejsciem" na nowszym model.. naprawde pokochalem te mychy.
A co do podkladek - Stef kupsko prawda, chyba, ze mowil o takich za 6zl szmacianych.. prawdziwe podkladki kosztuja okolo 100-150zl (steelpad, icemat) i na nich DOPIERO chodzi mycha :)..
sam chyba kupie jakas podrobe icemata (widzialem na allegro, podobno calkiem niezle wykonana, a kosztuje 3x mniej niz icemat).
pozdro ;)

Powiem tak: nie pracowalem na MX'ach, i nie zanosi sie abym w najblizszej przyszlosci musial. A to za sprawa Logitech MouseMan DUAL-Optical - rewelacyjnej myszki z 2 sprzezonymi elektronicznie sensorami. Kupilem ja co najmniej rok przed ukazaniem sie MX'ow, kosztowala ok.220zl, ale dziala tak rewelacyjnie, ze nie zamienilbym jej na zadna inna. Specjalnie wybralem mysz na kablu, gdyz wszelkie opoznienia wynikajace z przesylu sygnalu droga radiowa byly dla mnie nieprzyjemne.
Mysz dziala rewelacyjnie (no moze ostatnio troche jak pijana, bo w tym miejscu sie biurko przetarlo...) w srodowisku, gdzie od razu widac wszelkie niedokladnosci (rozdzielczosc ekranu 1600x1200, monitor 22''). Po prostu perfekcja w kazdym calu.
http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...ogitech_1.html

CIAPEK 30.01.2006 12:53

co Panowie sądzą o Logitech RX600 Cordless Optical OEM?
black
66 zł.

Czas na zmiane :) i tylko Logitech tak mi się wydaję ;)
http://photos.allegro.pl/photos/128x...35819/83581936

Szafran 30.01.2006 13:23

ja mam a4tech'a rfwop-49 i szczerze mowiac jakos nie narzekam ;)

Smartek 30.01.2006 13:40

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
black
66 zł.

z ostatnim zdaniem zgadzam sie w 100% :)
ten rx600 tez wydaje sie byc ok

sam aktualnie posiadam mx1000, wczesniej - 2 lata mx700..
i ani firmy, ani serii myszek nie zmienie
pozdro ;)

NeoFighter 30.01.2006 14:59

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
black
66 zł.

to nie jakas super rewelacja, ale cena tez nie jest wysoka
polecilbym ja, gdyby nie to, ze zzera 2 baterie aa, dla mnie to zbyt duzy minus
radze poszukac czegos na kablu, albo z akumulatorem z mozliwoscia doladowywania

M@X 30.01.2006 15:15

Kuzyn wlasnie dopiero co kupil identyczna, tylko ze na kabelku i dziala bez zastrzezen!

Joe_Doe 30.01.2006 19:33

Ja mam bialego Logitecha B-58 OEM.
Mam w sumie tylko dwie uwagi do niej:
Gorna czesc obudowy troszke za cienka i lekko przeswituje przesz nia dioda.
Spod /boki wygladaja normalnie jak czarne, a sa bardzo ciemnego tworzywa i swieca na czerwono.:).
Przez kilka dni mi to przeszkadzalo, ale juz sie przyzwyczailem. Fajnie wyglada w komplecie ze swiecacym na niebiesko coolerem Gigabyta. Wlasciwie podswietlenie moze przeszkadzac tylko wtedy, gdy w pokoju jest calkowicie ciemno, i nie uzywa sie myszki (jesli sie uzywa to reka zaslania:)).
Uzywam jej na taniej podkladce z Ikei. Na biurku troche "wariowala".
Jestem z niej bardzo zadowolony.
I mala ciekawostka:
gdy ja kupowalem pytalem o nie w kilku sklepach cena od 50-70. gwarancja 1-3 lata. Rozbieznosc "dosc duza".
Ostatecznie kupilem ja w Apollo za niecala 50.- i 3 letnia gwarancja. :spoko:

BTW. Nie orientujecie sie jaka ta myszka ma rozdzielczosc? Na stronie logitecha nie podaja takich danych o myszkach OEM-owych. W necie informacje sa dosc rozne - 400-800 dpi.

CIAPEK 30.01.2006 19:44

Cytat:

Napisany przez Joe_Doe
(...)
BTW. Nie orientujecie sie jaka ta myszka ma rozdzielczosc? Na stronie logitecha nie podaja takich danych o myszkach OEM-owych. W necie informacje sa dosc rozne - 400-800 dpi.

właśnie ile może mieć ten rx600??
Dziś widziałem w sklepie pełną wersje Logitecha za 110 zł i miała 1100 dpi! jak dpi to ważna sprawa to 400 dpi raczej nie wezme:|

Smartek 31.01.2006 15:50

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
właśnie ile może mieć ten rx600??
Dziś widziałem w sklepie pełną wersje Logitecha za 110 zł i miała 1100 dpi! jak dpi to ważna sprawa to 400 dpi raczej nie wezme:|

o ile dobrze pamietam moj stary logitech mx700 mial okolo 800dpi i gwarantuje, ze nie mozna bylo zobaczyc jakichkolwiek przeskokow :)

myszki mx sa - swietnie wywazone, DLA MNIE (mam duze lapy) idealne gabaryty..
oplaca sie dac za myche tyle kasy, ale kto jej nigdy nie mial tego.. nie zrozumie :(
sam kiedys mowilem na ludzi z mx'ami, ze jacys popaprancy, bo jak mozna tyle kasy wydac na myszke.., a jednak warto..
tak samo wazna jest podkladka pod nia.., jak tylko dostane kase mam zamiar kupic podrobe icemata z allegro (oryginal 140zl - nie stac mnie)
pozdro ;)

Arepo 04.09.2006 01:50

Witam :piwo:

:pisze:

Odkopię trochę temat, gdyż muszę zmienić myszkę. Mam od około pół roku MX518 Logitech-a, jednak stwierdziłem, że koniec męczarni i pozbywam się tego gryzonia. Wiem, że wiele osób uważa ją za świetną, ale mi od początku nie pasowała. Przede wszystkim jest dla mnie za duża i za ciężka, mam raczej małą dłoń i ręka męczy się bardzo szybko, a przy komputerze siedzę długie godziny. Do tego dość wysoko podniesione przyciski powodują dziwne wygięcie nadgarstka i po pewnym czasie ból, co nie występuje przy innych myszkach (np.: tanich modelach kulkowych ;) w pracy) i jak wiadomo może być bardzo niebezpieczne. Mam również spore zastrzeżenia do materiału, z którego jest wykonana (brudzi się oraz powoduje pocenie ręki) no i fatalne sterowniki, które potrzebują co chwilę dziwnych ingerencji do poprawnego działania, opisywałem to kiedyś w tym temacie.

Chciałbym, aby myszka była mała, lekka, precyzyjna (optyczna lub laserowa, minimum 1600 dpi), miała dobrą rolkę (z wyraźnie zaznaczonym skokiem ***8211; bez zbędnego luzu) i była wykonana z przyjemnego materiału.

Zrobiłem szybkie rozeznanie rynku i drogą eliminacji wytypowałem nowy model Razer-a o nazwie Krait. Co prawda ma tylko 3 przyciski, ale tak na prawdę nigdy z większej ilości nie korzystałem, więc to nie problem. Myszka ma bardzo dobre recenzje np.: TU.

http://img216.imageshack.us/img216/3...raitsk4.th.jpg

No i na koniec pytanie :), myślicie, że to dobry wybór ?, a jeśli nie, to co jest jeszcze godne zainteresowania biorąc pod uwagę wymagania, które napisałem powyżej ?. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

if22 04.09.2006 09:01

Razer-a nigdy nie mia***322;em, ale z tego co czyta***322;em to materia***322; jest sporo lepszy ( mo***380;e nie lepszy, ale inny) od Logitech-a, d***322;o***324; si***281; tak pono***263; nie poci pod czas d***322;u***380;szej pracy. Osobi***347;cie poleci***322;bym MX500, na allegro teraz jest za 90z***322;, ale skoro masz takie z***322;e do***347;wiadczenia z produktami tego typu, to nie ma sensu sie z tym bawi***263;, chocia***380;, m***243;j bart ma przy komputerze MX 500 od 3 lat i jest z ni***261; wszystko OK.
Mo***380;e Microsoft Habu, b***281;dzie w pa***378;dzierniku, ale mo***380;e warto poczeka***263;.
http://pclab.pl/news21758.html

http://notfornoobs.com/Microsoft-Habu-Gaming-Mouse.htm

mgit 04.09.2006 10:16

A ja co***347; powiem o myszkach z biedronki za 15 z***322; :D

Dzia***322;a idealnie, ju***380; kilka miechow, ale ostnio farba z przyciskow odprys***322;a ||

Chyba cza b***281;dzie zainwestowac w jaka***347; lepsz***261; ... co by po kilku miechach wygl***261;da***322;a dalej jak nowa :szczerb:

Co polecacie do 100 z***322;

REi 04.09.2006 11:03

kupcie sobie Logitecha MX Revolution - lol http://www.logitech.com/promotions/p...xrev_august062

Hinks 04.09.2006 14:31

Ja mam a4tech'a x-750F :]
Da***322;em za nia (oko***322;o) 75z***322;. na allegro.
Jak za ta cene to naprawde dobra myszka:

* Dodatkowy przycisk "Fire" pomiedzy scrollem a LMB
* Pod***347;wietlenie rolki w zale***380;no***347;ci od zmiany DPI (2500/2000/1600/1200/800/600/)
* Solidne wykonanie
* Teflonowe ***347;lizgacze oraz gi***281;tki kabel
* czas reakcji - 1ms
* przetwarzanie obrazu - 5.8 megapikseli/sekund***281;
* akceleracja do 15 g
* gi***281;tki kabel o ***347;rednicy 2mm

Wiecej informacji na google ;)

if22 04.09.2006 15:29

Cytat:

Napisany przez mgit
A ja coś powiem o myszkach z biedronki za 15 zł :D

Działa idealnie, już kilka miechow, ale ostnio farba z przyciskow odprysła ||

Chyba cza będzie zainwestowac w jakaś lepszą ... co by po kilku miechach wyglądała dalej jak nowa :szczerb:

Co polecacie do 100 zł

Do 100 zł to zobacz MX 500, tak jak pisałem wyżej, brat ma i jest z niej zadowolony.

http://www.allegro.pl/item125496936_...a_gw_fvat.html

Arepo 04.09.2006 16:56

@if22
Dzięki za rzeczową odpowiedz, na MX500 jakoś nie mam teraz ochoty ;). Ta mycha MS prezentuje się zupełnie nieźle, chociaż wygląda na to, że będzie to zwykły Copperhead tylko w innej obudowie. Z kolei Copperhead jest moim zdaniem za drogi, dlatego zainteresował mnie Krait, którego można dostać już poniżej 130 zł.

@mgit
Skoro myszka, która kosztuje 15 zł działa idealnie to proponuję za to 100 zł kupić 6 zapasowych i w przypadku zniszczenia brać nowy egzemplarz - starczy na parę dobrych lat :szczerb:.

@Rei
Ta myszka odpadła w przedbiegach, gdyż jest bezprzewodowa, a to oznacza, że będzie ciężka (baterie) co bardzo mi przeszkadza.

@Hinks
Bardzo zaciekawiła mnie ta pozycja, co prawda mam z myszkami A4-Tech złe doświadczenia, gdyż miałem jakiś czas temu Nawigator-a Opto 418 i działała praktycznie tylko na jednolitej czarnej powierzchni. Na kolorowej podkładce ja w lewo, a kursor również w lewo, ale np.: pod kontem 45 stopni :), tak samo na gołym stole. No ale to co podałeś to trochę inny kaliber, idę dzisiaj do sklepu i zobaczę czy będzie. Jeśli tak może się zdecyduję.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Pozdrawiam

Smartek 04.09.2006 17:08

Arepo - Ty te myszki trzymasz w powietrzu czy nimi "jezdzisz"?
Bo jeszcze nie spotkalem sie z opinia, ze komus MX jest za ciezki..
Sam wlasciwie mx500 nie trzymalem, ale mialem mx700, obecnie mx1000 i jestem bardzo zadowolony :-).

Arepo 04.09.2006 17:35

Cytat:

Napisany przez Smartek
Arepo - Ty tez myszki trzymasz w powietrzu czy niby "jezdzisz"?
Bo jeszcze nie spotkalem sie z opinia, ze komus MX jest za ciezki..
Sam wlasciwie mx500 nie trzymalem, ale mialem mx700, obecnie mx1000 i jestem bardzo zadowolony :-).

Nie podnoszę myszki do góry :), opieram nadgarstek na podkładce i ruszam palcami, a to sprawia, że po kilku godzinach nadgarstek boli.

Nie widziałeś opinii, że MX-y są ciężkie ?, polecam pierwszy lepszy test MX1000, albo komentarze, choćby w komputroniku :
Cytat:

Mysz jest dość ciężka ***8230;
Cytat:

Przesiadłem się z Dual Optical i oto moje wrażenia: - mysz nie jest aż tak bardzo ciężka, jak narazie w graniu mi to nie przeszkadzało, po dłuższym używaniu jednak trochę ręka boli ***8230;
518-stka jest dużo lżejsza niż MX1000, ale dla mnie i tak za ciężka i za duża, do tego dziwna potrzeba uniesienia wyżej dłoni (właśnie przy opartym nadgarstku) powoduje u mnie duży dyskomfort. Zaznaczam jednak, że to moja osobista opinia, jak już wspominałem 518 ma dobrą opinię wśród innych użytkowników.

pozdrawiam

Smartek 04.09.2006 18:18

Oczywiscie.
Kazdy ma inna dlon i inne wymagania.
Ja, po przesiadce z noname'owej myszki kilka lat temu na mx700 doznalem szoku.., teraz wiem, ze nie kupie innej myszki niz Logitech, a najlepiej jakby mozna bylo zostac przy serii MX ;-).

Mam duze lapska (wieksze od ojca).
A jak mysz jest ciezka mam wrazenie, ze jest wtedy po prostu porzadnie i dobrze wykonana - nic nie trzeszczy i mam nad nia pelna kontrole.
Pisalem tez posta jakis czas temu, ze wazna jest _podkladka_ pod gryzonia - im mniejsze tarcie tym mniej sily trzeba wkladac w ruszanie nadgarstkiem.

Niewygodne i dosc meczace to sa TouchPady w laptopach (na dluzsza mete).

Co do MX700/MX518 a MX1000 - ten drugi ma juz inny profil, szczegolnie na kciuka jest wieksze wglebienie (moim zdaniem brakowalo tego w tamtych modelach).

melag 04.09.2006 19:35

Ilość załączników: 1
Przy desktopie ma A4TECH Whell 3D SWW-25 (kulkowa) tania mysz, ale sprawuje się całkiem przyzwoicie. Nigdy nie zwracałem uwagi na wagę, ale w porównaniu z Logi M-SBF96 (optyczna) jest cięższa.

Logitech-a używam przy laptopie - poprostu tania, niezawodna mysz.
Mała, lekka, o przyjemnym kliku, dobrze lezy w dłoni - co do czasu reakcji nie mam zastrzeżeń, natomiast w grach nie sprawdzałem.

8 )

Arepo 04.09.2006 20:34

Ilość załączników: 2
No więc jestem po zakupach i właśnie bawię się nowym Razer-em :D .

Nie mogę jeszcze wypowiedzieć się obiektywnie, więc za parę dni napiszę coś więcej. Zrobiłem na razie kilka fotek. Pierwsze wrażenia ***8211; mysz lekka jak piórko, baaardzo niska i wąska, przyjemny materiał wykonania.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1157394753
Rys.1 - długość MX518 i Krait

Sterowniki mają tylko jedną zaletę - są małe. Instalka ma niecałe 4 MB (do MX-a 46 MB), reszta to klęska :(, opcja "On The Fly Sensitivity" śmiechu warta, trzeba sobie wyłączyć prawy przycisk, aby móc używać (totalna bzdura), bardzo mało opcji. Za to rewelacją jest rolka !, działa o niebo lepiej niż w 518.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1157395870
Rys.2 - wysokość i szerokość (tutaj dopiero widać jak niewielka to myszka)

Co do jakości optyki to poziom z MX-a, ale przez to, że mysz jest dużo lżejsza ma się wrażenie, że ruchy są płynniejsze. Nie chcę zapeszyć, ale dla mnie to był chyba strzał w dziesiątkę :taktak:.

@melag
Przez lata używałem SWW-25, prawie niezniszczalny model :), jednak po kontakcie z produktami z wyższej półki nie ma już powrotu do kulek. Również nigdy nie zwracałem uwagi na ciężar myszki, aż do wspomnianego tutaj modelu Logitecha. Po prostu gdy nic się nie dzieje nie zwracasz na to uwagi, ale gdy czujesz ból zastanawiasz się czym on jest spowodowany. 518-stka to jedyna myszka jak do tej pory (a używałem dziesiątki różnych), która wywołuje u mnie efekt bólu w nadgarstku. Dla tego też właśnie teraz siedzę z Razer-em w ręku ;), w końcu zdrowie najważniejsze.

pozdrawiam

Smartek 04.09.2006 20:46

Myszka moze i fajna, ale kabel nie dla mnie :-).

Oktawian89 04.09.2006 21:39

Sprzadajesz moze tego ligitech'a ? jak tak to za ile ? :P

Arepo 04.09.2006 22:46

Cytat:

Napisany przez Oktawian89
Sprzadajesz moze tego ligitech'a ? jak tak to za ile ? :P

nie sprzedaję, obiecałem ją starszemu :P

pozdrawiam

Sunna 04.09.2006 23:14

Ja mam a4 techa opto 325. Niby szajs ale mi pasuje idealnie ze wzgledu na dodatkowe klawisze, ktore przydaja sie w soldacie :D
Kiedys mialem geniuse, ze 3 modele, to byly myszki :)
Mnie tam bajery nie sa potrzebne, wiec po co przeplacac.

andrzejj9 04.09.2006 23:27

Cytat:

Napisany przez Sunna
Ja mam a4 techa opto 325. Niby szajs ale mi pasuje idealnie ze wzgledu na dodatkowe klawisze, ktore przydaja sie w soldacie :D
Kiedys mialem geniuse, ze 3 modele, to byly myszki :)
Mnie tam bajery nie sa potrzebne, wiec po co przeplacac.

Ja mam Presto 125 od wieeeelu lat. Przez ten czas szukałem czegoś lepszego, ale nawet wśród modeli za 100 i więcej zł. nie znalazłem :)

Szkoda, że ta moja już powoli dogorywa, a kupić tego to już praktycznie się nie da.. :(

Sunna 05.09.2006 00:16

To sie lepiej prest rozejrzyj za czyms nowym bo bedziesz musial sobie skroty klawiaturowe przypominac :P

Moze tutaj
http://www.inkas.pl/oferta/czesci/index.html
??

I nie powiem tego zlosliwie. Mycha wyglada przynajmniej topornie i przedpotopowo.

I moze bys zajrzal laskawie do tematu gdzie poszukuje rady odnosnie kompa :)

andrzejj9 05.09.2006 00:59

Cytat:

Napisany przez Sunna
To sie lepiej prest rozejrzyj za czyms nowym bo bedziesz musial sobie skroty klawiaturowe przypominac :P

Moze tutaj
http://www.inkas.pl/oferta/czesci/index.html
??

I nie powiem tego zlosliwie. Mycha wyglada przynajmniej topornie i przedpotopowo.

I moze bys zajrzal laskawie do tematu gdzie poszukuje rady odnosnie kompa :)

Kurde, to do mnie czy @Sunny bo już nie wiem..

CIAPEK 05.09.2006 09:14

a ja mam tak***261; zasad***281;, ***380;e p***243;ki myszka sama nie padnie to nie wymienie jej bo po co jak mi pasuje:) Wi***281;c drugi rok zaje***380;d***380;am Logitecha z kulk***261; :), kabelkiem i rolk***261; na grzbiecie.

luminat 05.09.2006 13:16

Polecam myszki A4-tech z serii x-7xx. W tym segmencie cenowym jest to najlepszy mozliwy wybór jaki mozna dokonac. Wszystkie logitechy oem i microsoft oem moga sie przed nia schowac ;)

Smartek 05.09.2006 14:06

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
a ja mam taką zasadę, że póki myszka sama nie padnie to nie wymienie jej bo po co jak mi pasuje:) Więc drugi rok zajeżdżam Logitecha z kulką :), kabelkiem i rolką na grzbiecie.

Zasada zasada, ale wazne, ze to Logitech.

Air 07.02.2007 14:30

Czy kto***347; z Was posiada lub bawi***322; si***281; t***261; myszk***261; - Fatality

http://www.allegro.pl/item163211109_...010_od_ss.html

Czy warto kupi***263; ???

Arepo 07.02.2007 16:27

sam nie miałem styczności, jedynie poczytałem trochę tu i tu

na pierwszy rzut oka wygląda ok, cena nawet atrakcyjna, ale może wypowie się ktoś kto miął ją w rękach ||

pozdrawiam

MQs 07.02.2007 17:10

Mycha typowo do grania strzelankowego - z gatunku "palczastych". Jest na tyle nietypowa, ***380;e zanim bym to kupi***322; odwiedzi***322;bym jaki***347; sklep i spr***243;bowa***322; czy mi mo***380;e podpasowa***263;.

Ps. W***347;r***243;d graczy nie jest zbyt popularna.

Sunna 07.02.2007 17:45

100 zeta za myszke to nie dla mnie.

Smartek 07.02.2007 18:15

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 736670)
100 zeta za myszke to nie dla mnie.

E, bo nigdy nie miales.
Ja dostalem w prezencie kiedys MX700 za 400zl.. ;-)

Predi 07.02.2007 18:45

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 736685)
E, bo nigdy nie miales.
Ja dostalem w prezencie kiedys MX700 za 400zl.. ;-)

ja tam uzywalem kulkowej, dopoki na wakacjach nie dostalem optyka za 30zl i tez jest git :D

mensir67pl 07.02.2007 21:42

A4TECH X-718

i kazdego zadowoli ;)

adixo 07.02.2007 22:52

oddałem swoją MX-518 do serwisu i w zastępstwie używam optycznej Apollo
Dopiero teraz widzę jak można szybko się przyzwyczaić do dobrych produktów
kiedyś wiele lat miałem A4tech www-21 i też myślałem że lepsz mi nie potrzebna - myliłem się bardzo :taktak:

Kasprzak 07.02.2007 23:51

Dokladnie...mozna powiedziec "gadaja, bo maja siano" albo "gadaja bo maja". Ja wyszedlem kiedys (2 lata temu) z zalozenia zeby uzbierac na mysz, bo nie kupuje sie tego czesto, a jak uzbieram na to, bede zbieral na ten cel i wydam pieniadze to fakt, moze wydanie na mysz 300zl boli, ale jednorazowo a potem bedzie sie mowic tylko w samych superlatywach. Mam tak po zakupie Mx1000. Jak sie wtedy pojawila to serduszka i dolarki w oczach mialem :)
Nie bylo mnie kiedys w domu i brat wzial mi myche, podlaczyl swojego a4tech`a i zapomnial podlaczyc jak ja przyjade...nawet nie wiecie jak mozna sie przyzwyczaic do myszki...dobrej myszki.
Naprawde jezeli ktos chce, albo przywiazuje wage do dobrego sprzetu....moze niech siedzi narazie na tej myszce co ma, ale organizuje fundusze na cos markowego w stylu LOGITECH.

adbok 08.02.2007 00:16

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 736742)
A4TECH X-718

i kazdego zadowoli ;)

A4TECH X-718BF i X-750BF sa najlepszymi myszkami do 100zl :) jakosc wykonania jest bardzo dobra:) sam mam X-750BF i jest SUPER:spoko: @rosol moze potwierdzic;)

MQs 08.02.2007 08:17

Dodam, ***380;e optyka ta sama co w MX518 tylko cena 2-3 razy ni***380;sza - dzi***281;ki temu dokupuje si***281; Steelpad QcK i jeste***347;my pro ;) Mam X-718BF oczywi***347;cie.

Smartek 08.02.2007 09:53

Coz, @Kasprzak ma racje, Mam dwie sztuki MX1000 (swoja i siostry) - obydwie od roku sluza bardzo dobrze, imo lepiej niz MX700, ktora mialem wczesniej. Ta ma zdecydowanie lepszy profil.
Myslalem o zmianie na revolution, ale skoro PC malo uzywam to stwierdzilem, ze to bez sensu..

Ogolnie - polecam przynajmniej 'zasmakowac' drozszych myszek..
pzdr.

pops 08.02.2007 10:32

właśnie sobie poczytałem o logitechu mx revolution i zastanawiam się czy te wszystkie bajery działają pod linuxem ? bo oczywiście na stronie logitecha oprogramowania pod linuxa nie ma :nieee:

Air 08.02.2007 10:47

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 736742)
A4TECH X-718

i kazdego zadowoli ;)

Właśnie też się nad nią zastanawiam.

Co dobrego możesz o niej napisać?

mensir67pl 08.02.2007 11:03

Cytat:

Napisany przez Air (Post 736863)
Właśnie też się nad nią zastanawiam.

Co dobrego możesz o niej napisać?

Bardzo dobra ,mi wystarcza az nadto ....... w tym przedziale cenowym to HIT ;)

no ale to ja jak wiadomo kazdy ma swoje to cos>? no i reke - a jak komus nie spasuje :)

najlepiej dotknac przed zakupem

Zetoxa 27.02.2008 09:23

drodzy moi mili,
nie mogę się jakoś przestawić na taczpada
polećcie myszkę bezprzewodową, niedużą, do lapka
by baterie trzymały więcej niż tydzień:D
i żeby klik był miękki, nienawidzę twardych przycisków.
tak do 100 zł.

melag 27.02.2008 10:22

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 902432)
drodzy moi mili,
nie mogę się jakoś przestawić na taczpada
polećcie myszkę bezprzewodową, niedużą, do lapka
by baterie trzymały więcej niż tydzień:D
i żeby klik był miękki, nienawidzę twardych przycisków.
tak do 100 zł.

NX60 - >>KLIK<<
można ją dostać za ~ 70zł

Zalety:
- bezprzewodowa :D
- dość duży zasięg
- wyłącznik (oszczędność baterii)
- długa praca na bateriach
- dobra precyzja

Wady:
- stosunkowo twardy klik, ale bez przesady
- bardzo plastikowa (ale czego wymagać od myszki w tej cenie)
- z bateriami stosunkowo ciężka (2xAA)
- spory nadajnik na USB (mógłby być mniejszy) wielkości pendrive`a

:)

Zetoxa 27.02.2008 11:03

melag, a co sądzisz o tej
http://www.allegro.pl/item315798622_...1000_dpi_.html

Szafran 27.02.2008 11:17

ja mam taka: http://www.allegro.pl/item316069536_...nafv_gwar.html i dzieki temu nie msuze sie martwic o odpinnie odbiornika zanimnie schowam lapka do torby. uzywam jej od wrzesnia i nie narzekam. w tym czasie dopiero 2 razy wymienilem baterie (jak ktos uzywa kompa populudniato bateie wytrzymaja dluzej, ale jak krzystam praktycznie calymi dniami)

melag 27.02.2008 11:18

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 902469)

Nigdy nie mia***322;em do czynienia z myszkami BenQ, ale wygl***261;da ciekawie.
Du***380;a zaleta to chowany nadajnik w myszk***281;.

Myszka na blutooth`a to jest fajna sprawa je***347;li masz wbudowany nadajnik BT w laptopa :spoko:

Grzegorz75 15.05.2008 00:56

A4Tech 750BF & Logitech MX518

Miał ktoś okazję porównać te dwie myszki.
Czy MX518 jest dużo większy. Nie mam gdzie pomacać lub chociaż popatrzeć na nie. Cena logiego to około 100zł a fortka 60zł.
Ostatnio pogrywam po sieci w OFP Flashpint i niszczy mnie precyzja innych graczy. Pomijam kwestię refleksu i doświadczenia ( to nie to samo co single player) Używam myszy kulkowej A4tech-a solo 215 (stara ale jara do codziennego użytku) ma już parę lat, działa, wygodna może to kwestia przyzwyczajenia. Kabelek nieprzeszkadza a jest chyba grubszy niż w 750-tce

kizio 15.05.2008 15:39

A4Tech do gier? Jako***347; tego nie widz***281;. Z tych dw***243;ch to MX518 wydaje si***281; rozs***261;dniejsza ale jakby***347; znalaz***322; te 130z***322; to kupuj bez wahania Razer DeathAdder

SpeedFreaK 15.05.2008 17:52

Albo Razer Diamondback :)
Zaj*biste myszki :D

nimal 25.05.2008 04:57

ostatnio zakupilem Logitech V470 w wersji niebieskiej
zaje***sta :D
polecam kazdemu z BT w kompie (nie ma transmitera w komplecie!), szczegolnie do notkow - wielkosc posrednia miedzy mini i normalna, pokrowiec podrozny w kompecie, trzy przyciski i dwukierunkowa rolka, laser dzialajacy na kazdej nawiezchni, zasieg 5m na pewno, wiecej nie probowalem, rewelacyjnie wywazona

wady tylko dwie - cena i brak ladowarki (dziala na 2 paluszki AA - sa w komplecie, jak sie skoncza pewnie wloze aku)

Zetoxa 16.08.2008 09:06

zakupi***322;em myszk***281; bez ogona (mutant jaki***347; ??? )
fajna rzecz , to ten pomara***324;czowy przycisk zast***281;puj***261;cy dwuklik :spoko:

http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/47038/

Matefusz 19.12.2009 13:17

Odkopiemy

Miałem sobie oto kiedyś myszkę logitecha VX nano. Ale się zepsuła. Bezwładność rolki siadła - oddali kasę. Teraz ona kosztuje 130zł. Ja kupowałem za ok 300 :D Jestem raz jeszcze skłonny kupić tą mychę. Ale jest jedna wada. Nie ma przycisku scrolla odpowiadającego, za otwarcie odnośnika w nowej zakładce :(

Co by Szanowne grono użyszkodników poleciło? Laserowo, bezprzewodowo i logitechowo (jeżeli ktoś jest bardzo przekonany do innej marki to jestem skłonny rozważyć propozycję migracji :>)

:spoko:

Jarson 19.12.2009 15:25

Laserowo, bezprzewodowo i logitechowo to by była Performance Mouse MX, za jedyne 400 zł najlepsza :taktak:

Dwoje moich znajomych ma myszki Logitech MX620 i sobie chwalą, choć moim zdaniem gdyby jej dodać kabelek, na pewno na złe by jej nie wyszło. Ale to tylko moim zdaniem - po prostu uważam, że mysz bez ogona to nie mysz :P

pali 19.12.2009 15:50

Ilość załączników: 3
Trackball Logitech.

Przez tydzień od zakupu będziesz klął i żałował.
Potem myszka wyda się ... hmm, dziwactwem.
Można mieć burdel na biurku, bo trackball nie jeździ.
Trackballe Logitecha nie psują się.

TrackMan Wheel jest najpancerniejszy. Mój ma już chyba 9 lat.
Obsługuje się go kciukiem, co może nie jest najlepsze, bo kciuk jest najmniej precyzyjnym paluchem. Ale przyzwyczaiłem się, zresztą obsługuję go każdym palcem.

Są cztery wersje tego trackballa: gruby i smukły, przewodowy i bezprzewodowy. Ja mam gruby przewodowy (na zdjęciu). Na stronie pl Logitecha nie ma pozostałych wersji, nie wiem czemu.
Załącznik 53630
Wersja przewodowa powyższego jest nieco mniej pancerna.

Pozostałe trackballe Logitecha obsługuje się środkowymi paluchami:
Marble (tani, nie ma wersji bezprzewodowej)
Załącznik 53629
Cordless (najdroższy, przewodowy i bezprzewodowy):
Załącznik 53631

Zdjęcia ze strony Logitech

Jarson 19.12.2009 17:12

Przewodowy Cordless? :w00t:

Ja wolę mieć pod kciukiem dwa dodatkowe przyciski, niż kulkę. Nie wiem, może po przyzwyczajeniu wynalazek się sprawdza, ale ciężko mi sobie wyobrazić częste "przewijanie" wskaźnika na przeciwległy kraniec pulpitu za pomocą kciuka.

pali 19.12.2009 17:21

no tak, ta wersja przewodowa zapewne nazywa się inaczej :)

chyba już nie jest produkowana, albo jest na inne rynki

nimal 19.12.2009 22:38

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1067574)
Miałem sobie oto kiedyś myszkę logitecha VX nano. Ale się zepsuła. Bezwładność rolki siadła - oddali kasę. Teraz ona kosztuje 130zł. Ja kupowałem za ok 300 :D Jestem raz jeszcze skłonny kupić tą mychę. Ale jest jedna wada. Nie ma przycisku scrolla odpowiadającego, za otwarcie odnośnika w nowej zakładce :(

Co by Szanowne grono użyszkodników poleciło? Laserowo, bezprzewodowo i logitechowo (jeżeli ktoś jest bardzo przekonany do innej marki to jestem skłonny rozważyć propozycję migracji :>)

:spoko:

nie ma czy nie skonfigurowales?
domyslnie w mojej myszy (V470) przycisk z powodow znanych tylko Ligiechowi jes przypisany do jakijes innej funkcji (scroll czy jakos tak) i nie zawsze dziala jak powinien (czyli jak jestem przyzwyczajony)
ale jednym klikiem w Logitech SetPoint przywracam domyslne ustawienia po instalacji sysa i mam sw spokoj ;)

Matefusz 19.12.2009 23:02

@Nimal, w VX nano jak wcisnąłeś scrola to przełączał się (mechanicznie) w tryb bezwładności... :/ Nawet jakby się dało to skonfigurować to i tak przełączający się tryb by mnie wkurzał.

EDIT: W sumie Logitech RX720 by starczyła :)
Ma ktoś Logitech MX1100 Cordless Laser Mouse?

Smartek 19.12.2009 23:30

W Firefoksie lewy ctrl + klik lewym daje otwarcie w nowej zakładce w tle ;-).

Matefusz 19.12.2009 23:41

Ale po co się fatygować z ctrl? Przyzwyczajony jestem do scrolla i ma tak pozostać :]

NeoFighter 20.12.2009 23:00

nie wiem po co angazowac dodatkowy przycisk do otwierania zakladek
od bardzo dawna korzystam z rozszerzenia https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6639
aby otworzyc odnosnik w nowej zakladce wystarczy, ze lekko przeciagne odnosnik w prawo
rozszerzenie jest w pelni konfigurowalne

joujoujou 20.12.2009 23:10

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 1067926)
nie wiem po co angazowac dodatkowy przycisk do otwierania zakladek
[...]

Co komu pasuje - ja tam angażuję, nawet dwa przyciski (alternatywnie), a oprócz tego mam też rozszerzenie - http://snaplinks.mozdev.org/ - zaznaczam kilka linków naraz do otwarcia w nowych kartach (też konfigurowalne).

andrzejj9 08.02.2011 10:59

Odświeżę temat.

Stara myszka od laptopa zaczyna powoli odmawiać posłuszeństwa (na razie prawy przycisk, co już jest męczące, więc wolę wyprzedzić problemy z lewym ;) ), więc rozglądam się za czymś nowym.

Co bym chętnie widział:

- niewielki rozmiar (do tej pory miałem Microsoft Notebook Optical Mouse 3000: http://www.microsoft.com/hardware/mo...s.aspx?pid=064 , która była bardzo niewielka, ale mi akurat ten rozmiar bardzo odpowiadał. W sumie to nawet kupiłbym ją jeszcze raz, ale jednak chętnie pozbyłbym się kabla, a i nie podobało mi się w niej ciężkie chodzenie przycisku w pokrętle - jako, że ja również używam tego do otwierania linków w tle, jest to dla mnie istotna funkcja)

- bezprzewodowa (nie jest to może konieczność, ale raczej wolałbym bez kabla)

- przynajmniej cicho, a najlepiej bezskokowo chodzące pokrętło (ale cicho wystarczy, i lekko)

- z niewielkim odbiornikiem (te kilkucentymetrowe odpadają)

- chętnie czarna lub chociaż ciemna

Przejrzałem wstępnie, co jest teraz dostępne i spodobało mi się kilka modeli. Niestety pewnie nie będę miał możliwości obejrzenia ich na żywo, dlatego dopytuję, co warto wziąć pod uwagę (i zaryzykować kupno trochę w ciemno):

1. LOGITECH M195
http://allegro.pl/myszka-logitech-m1...429439770.html

Widzę, że są popularne (wraz z modelem M180, które nie mam pojęcia, czym się różnią). Wygląda dość przyjemnie, chociaż do Logitecha nigdy nie mogłem się przekonać.

2. LOGITECH B605
http://allegro.pl/logitech-b605-nano...431382192.html

Też wygląda ciekawie, chociaż obawiam się, że to już 'pełnowymiarowa'. Ale znaleźć taką informację, to graniczy z cudem.. (łącznie ze stroną producenta)

3. MICROSOFT Wireless Mobile 1000
http://allegro.pl/promo-microsoft-wi...431495579.html

Ta mi się dość podoba. Prosta, niedroga, wygląda na wygodną. Do Microsoftu zresztą w przypadku urządzeń wskazujących mam dość duży kredyt zaufania.

Z tym, że jest też kilka 'wyższych' modeli:

Microsoft Wireless Mouse 2000
http://allegro.pl/microsoft-wireless...438669637.html

Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000
http://allegro.pl/mysz-microsoft-wir...436100235.html

Microsoft 3500
http://allegro.pl/mysz-microsoft-3500-i1449856952.html

Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 Loch Nes (??)
http://allegro.pl/microsoft-wireless...438298473.html

Microsoft Mobile 4000
http://allegro.pl/mysz-bluetrack-bez...406666099.html

Z tych Microsoftu coś bym nawet wybrał, ale jak często problem jest ze zbytnim bogactwem wyboru..

Arepo 08.02.2011 12:25

ja kupiłem jakiś czas temu do netbooka logitecha m305, jestem z niej bardzo zadowolony i z tego co widzę spełnia wszystkie Twoje wymagania, aktualna cena około 90 zł

pozdrawiam

marynarz 08.02.2011 15:42

Tez polecam M305. Kupowalem dwie.

Patrix 08.02.2011 16:07

Ja tam lubię swoją myszkę - jak zaczęła siadać A4Tech OPTO-RADIO 518 to ją po prostu naprawiłem i używam dalej :)
Co to za problem ze starego złoma wylutować sprawnego klikacza i wstawić w miejsce tego zużytego :]

andrzejj9 08.02.2011 16:33

Przy komputerze stacjonarnym też już naprawiałem, bo mi się podoba, a alternatywy specjalnie nie widzę. Ale i tak w najbliższym czasie będę zmieniał notebooka i miałem sobie przy okazji kupić nową myszkę. Jak teraz stara przy okazji zaczęła szwankować to tylko utwierdziło mnie to w przekonaniu, że czas na zmiany :)

Rzucę okiem na tego Logitecha. Mam nadzieję, że uda mi się coś na żywo zobaczyć..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:25.