![]() |
Jaki telewizor
Witam Mam zamiar kupic telewizor za ok. 2 miesiące i mam problem z tego co wiem będe posiadał 1600zł na telewizor i chciałbym się dowiedzieć czy opłaca mi sie inwestować w telewizory LCD/Plazma, czy lepiej kupić bardzo pożądny telewizos crt lub crt-flat(chodzi o ten gdzie d***a tak nei wystaje:D).
Zstanawiam sie nad zakupem telewizora 21'-26' głownie do filmów dvd (puszczanych z ps2). Co byście wybrali na moim miejscu?? |
LCD/Plazma za 1600 zl? jak kupisz to pisz gdzie || bo tyle kosztuje 17" monitor :P
|
Plazma sie nie oplaca, drogie to a malo jakis obraz precyzyjny... chyba ze potrzebujesz wielkiego ekranu plasma spisuje sie swietnie.
LCD znowu ma wysoki kontrast ale nie ostry obraz... i drogi tez jest CRT w naszym kraju biedzie jeszcze dlugo na topie jelsi chodzi o TV :) |
za tyle to ja bym szukał jakiegoś 29" 100Hz. zwykły płaski kineskop.
|
Załóż temat za 2 miesiące, bo do tego czasu wiele może się zmienić
|
ostatnio byl jakis temat plazma vs LCD..
ale lepiej to pominac, bo za 1600zl nic procz CRT nie kupisz :) pozdro ;) |
Cytat:
:'( :'( |
Cytat:
nowe, duże plazmy są ok i za 1600***8364; można fajne 42" kupić :P |
:D hehe to widać że jest tylko jedne rozwiązanie:D
|
Witam
Odświeże ten temat bo mam ten sam problem. Chce kupić telewizor crt, 29" 100Hz, cena do 1800zł. Niestety im więcej szukam i czytam w necie tym mniej wiem a właściwie to już zgłupiałem :ysz: i dlatego postanowiłem zapytać was o zdanie. Może polecicie coś dobrego i sprawdzonego... Z góry thx :] |
a czy jestes w stanie dozbierac troche?
bo na chwile obecna chyba lepszego nie ma http://www.consumer.philips.com/cons...ESHP3HKFSEKI5P ceny: http://skapiec.pl/site/cat/23/comp/85992 |
Za duży :) spokojnie starczy mi 29, myślałem nawet nad czymś mniejszym.
Zapomniałem napisać jeszcze, że oprócz tych paramertów 29" 100Hz, cena do 1800zł to proporcja obrazu musiałaby być 4:3. |
czemu 4:3? dvd nie masz? :)
|
Ogólnie telewizor będzie służył do oglądania kablówki :)
|
jesli mam byc szczery to szkoda pieniedzy na 4:3 dawno przestaly byc rozwijane...sa bo sa
ale jesli bardzo chcesz to jest 29 cali 4:3 hd ready....linki dam jak zacznie dzialac strona philipsa :) edit jednak dobrze pamietalem model :) http://skapiec.pl/site/cat/23/comp/85991 |
właśnie dzisiaj ogładałem ten model i telewizorek faktycznie fajny, licze na to że do świąt jeszcze można bedzie go kupić taniej :). Dzisiaj jeszcze skorzystałem z opini ludzi pracujących w serwisie rtv, ogólnie stwierdzili że wszystko jedno jaki telewizor bo to już nie te czasy co kiedyś że telewizor działał i działał. Jeśli chodziło o Philips-a stwierdzili że jest skomplikowany w naprawie...
|
od zawsze philips byl ciezki w naprawie :)
jesli kupowalbym 16:9 wzialbym poprzedniego, jesli 4:3 to tego powyzej |
zanim kupicie panorame (co goroco polecam) radze dobrze przyjzec sie trybom skalowania obrazu - automatycznie philips i thomson odpada ;) no, chyba ze ktos lubi zle przeskalowane obrazy (thomson - brak trynu pelnego skalowania 4:3 na 16:9, a philips uparcie przelacza na auto, przez co obraz strasznie skacze i nie da sie tego zablokowac)
to w crt :) w lcd skalowanie to nadal kwadracikoza :) |
w modelu ktory podalem panoramy mozna to juz zrobic dobrze :)
|
ja jednak polec***281; poszuka***263; zwyk***322;ej kineskopowej 32" 16:9 //edit: oczywi***347;cie 100Hz :taktak:
pieni***261;dze w tej chwili niewielkie a jak kabl***243;wka zacznie nadawa***263; ju***380; jaki***347; program HD to takie telewizory staniej***261;. telewizory 4:3 nie przystaj***261; ju***380; do rzeczywisto***347;ci. |
Polecam Philips-a 28pw9527 badz 32pw9527 sam sie czaje na ktorys z nich, jakosc obrazu i dzwieku powala na kolana, tyle ze w tej cenie to tylko allegro i uzywany
|
Wielkie dzięki za opinie i porady :) póki co zdecydowałem się na
tego Philips-a 29PT9521. Poczekam jeszcze do grudnia, może ceny pójdą w dół :) albo jeszcze wpadnie mi w oko inny model ;) Jeszcze raz wielkie dzięki... |
@ed
HD w naszych kablowkach to bardzo odlegla perspektywa :) @Adalis samsung ma jeszcze tzw slimy ale do philipsa im daleko |
Cytat:
nie bardzo się znam ale może coś wiecie więcej na ten temat? |
im blizej krawedzi ekranu tym bardziej rozmyty obraz - ale to nie jest geometria :)
|
geometrie akurat latwo ocenic samemu
a w kwestii wyboru - zobacz jak na nim wyglada obraz 4:3 z anteny - mozesz szybko zmienic zdanie, jezeli philips ma pewne wady nadal (a watpie, zeby to poprawili) jak juz sobie ustawisz skalowanie to wylacz tv i wlacz spowrotem :) to mnie najbardziej w philipsie dobilo, ze tego ustawienia nie da sie zapisac na stale poza tym to fajne telewizorki |
To może jeszcze napiszecie jak to wygląda z tymi przebarwieniami i plamkami,
można przeczytać o tym w opiniach na skapiec.pl. Wychodzi na to że to przypadek na co się trafi :ysz: Napewno pochodzę jeszcze po sklepach i pooglądam co i jak. |
Cytat:
! edit a co do TV to najrozsadniejszym zakupem bedzie panasonic TX-32PS12P za 1699,- http://www.panasonic.pl/images/produ...32PS12%20b.jpg http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2797 |
nie przejda na hd do czasu az programy nie wejda w 16:9
czujesz hd w 4:3? 1440x1080 np ..... ludzie z panoramami by ich chyba zaszlachtowali |
Cytat:
przykladowo - dzwonisz, placisz ... przychodzi pan podlacza box'a (takiego jak np do HBO) nikogo nie interesuje czy masz tv 4:3 dla nich wazne ze jest zaplacone za usluge :D |
ale to nie o to chodzi
oni nie maja czego nadawac w hd - tvp szybko na hdtv nie przejdzie, polsat jakos tez sie nie kwapi, na "n" masz n sport i discovery hd, zostaja zagraniczne programy ale nie tego ludzie oczekuja, dosc ryzykowne posuniecie pchanie sie w hdtv przez kablowki na dzien dzisiejszy |
tu masz racje za duzo to oni do nadawania nie maja ... cztery programy na krzyz
cyfra+ rusza w grudniu - maja plany wyswietlic na gwiazdke 2006 w hd gwiezdne wojny ... ale dla kablowki to tak naprawde bez roznicy ... serwuja internet, telefon, tv kodowana to co za problem z hdtv nie wiem czy pamietasz w us hdtv byla dostepna najpierw tylko przez kabel ... |
Ponowie pytanie :)...
jak to wygląda z tymi przebarwieniami i plamkami, czy spotkał się ktoś z tym czy to tylko może przewrażliwienie kupujących ? Druga sprawa jest taka czy ktoś już kupował taki sprzęt w sklepie internetowym ? Póki, co to korzystałem tylko z allegro i były to zakupy o sporo mniejszej wartości niż zakup takiego TV. Ten Philips 29PT9521 w euro agd rtv kosztuje 1999zł, w avansie niewiele mniej 1950zł (przynajmniej tak mówiła mi babka w sklepie) a w Hoopla.pl 1689,70zł, więc różnica jest i cena przystępna :) Ktoś coś tam kupował ? Czy są jakieś problemy ? Trochę się obawiam takiego zakupu przez neta, poprostu wcześniej nie miałem do czynienia z wydaniem takiej gotówki przez neta... |
Cytat:
|
Ma***322;e OT.
Tak lubicie to badziewie? Nie lepiej p***243;j***347;***263; na co***347; na ***380;ywo? (mam tego miodu w domu 4 sztuki) To jest ersatz. A jakos***263; odbioru to drugi ersatz. |
Cytat:
|
Cytat:
dzwonisz dowiadujsz sie czy jest - bywa ze nie ma i trzeba czekac ... umaiasz sie na dostawe odierasz ... placisz przy odbiorze that's all folks :] a nie lepiej doskrobac i kupic plazme na raty? :> panasonic za 3999,- w promocji MM |
Cytat:
Co do zakupow - swoj TV (kilka tysiecy) kupowalem z najtanszej oferty wedlug Skapca. Laptopa tak samo :-). Obie rzeczy dzialaja do dzis i smieje sie, gdy widze oferty drozsze tych samych modeli, mimo ze moje rzeczy kupowalem stosunkowo dawno. Pzdr. |
Niestety znalazłem taki post na temat tego Philips-a 29pt9521
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...bf1710816e07ef Jak się okazało to nic się nie udało z tym zrobić, nawet serwis nie pomógł... zresztą proponuje przeczytać sobie, aż tak wiele do czytania tam nie ma ;) |
Je***347;li chodzi o kabl***243;wke u mnie to zauwa***380;y***322;em dzisiaj tak***261; oferte...
http://www.cyfrowavectra.pl/ A na pytanie "Kiedy dost***281;pne b***281;d***261; programy HDTV?" odpowiadaj***261; "Prace nad wprowadzeniem program***243;w HDTV do naszej oferty obecnie trwaj***261;." :D |
Koledzy odkopuje temat gdyz teraz na mnie przyszla kolej. Planuje kupic TV na swieta,ktory chcialbym zeby byl mniej wiecej taki :
1.Cena : okolo 1.500 (czyli w sumie CRT tylko wchodza w rachube) 2.FORMAT : raczej 4:3 jakos nie widza mi sie panoramy ale jesli bedzie cos ciekawego.... 3.100Mhz 4. PIP - Mialem kiedys TV na ktorym moglem sobie na 4 czesci i wiecej podzielic. Chcialbym miec to dalej... 5. SLIM ( czyli ta plaska dupcia ;) 6.HD - leje na HD..... moze za jakies 2 lata sie rozkreci to wtedy sie tym zainteresuje.... Bardzo jestem przekonany do firmy SAMSUNG. Mialem juz kilka TV tej firmy i rodzina i nigdy zadnych problemow wiec preferowal bym ta firme. Doradzicie cos ? Co kilka glow to nie jedna ;) |
ja wkońcu się zdecydowałem na Samsung-a CW29Z338T, w przyszłym
tygodniu myśle że już będe mógł z niego korzystać :). Ten model nie ma pip-a ale juz Samsung CW29Z418P ma tą funkcje :) |
TAk widzialem ten model Samsung CW29Z418P na allegro ale ma jakis Prosty PIP/ Double Window/Obraz + tekst. Jak kiedys mialem model to moglem na 4 czesci podzielic. Znaczy to juz tam mniejsza z tym ale czy w tym prostym pipe bede mogl podzielic jak tu pisze tylko na dwa okna to czy jedno to bedzie moglo byc np KOMPUTER a drugie TV albo TV i DVD czy tylko TV i drugi TV kanal ktos wie ?
|
- samsungi slim maj***261; koszmarny apetyt na energi***281; (160W przy 29' to lekka przesada), cho***263; obraz mimo kr***243;tkiego i to bardzo kineskopu ca***322;kiem mi***322;y
- soniak***243;w ju***380; brak - panasonic nie dosy***263; ***380;e osta***322;y sie praktycznie tylko niskie modele, to jeszcze s***261; od po***322;udniowych sasiad***243;w a to nie jest zaleta - philips ma problem z smrodkiem kt***243;ry zostawi***322;y problemy z kineskopami mog***281; polecic philipsa 29pt9521, ***322;adniutki obraz i pono***263; problem z kineskopami to przesz***322;o***347;***263; , d***378;wiek ma IMO gorszy ni***380; odpowiadaj***261;ce mu cenowo Quintrix'y ( a moze po prostu jestem uprzedzony), ale ujdzie, ***380;adnego brzeczenia podzespo***322;***243;w, rozs***261;dna pazerno***347;***263; na pr***261;d, du***380;o wej***347;***263; ***322;***261;cznie z hdmi ( mo***380;na spokojnie z dvi kompa puscic obraz na tv co jak dla mnie to duzy plus), nieg***322;upi design i g***322;eboko***347;***263; poni***380;ej 50cm, du***380;a masa oraz ca***322;kiem poka***378;ny zestaw funkcji dotyczacych obrazu ( cho***263; w por***243;wnaniu z moim kompowym trinitronkiem to wyglada jednak bardzo blado :) ) niemi***322;ym akcentami s***261;: tylko 12 miesi***281;czna gwarancja i dysonans pomi***281;dzy gumowymi a wykonanymi z sztywniejszego i ***322;adniejszego dla oka tworzywa przyciskami pilota (gdyby alles by***322;y takie jak ten okrag***322;y selektor to wszystko by***322;oby cacy). IMHO 9521 spe***322;nia wszystkie warunki tv kupowanego na okres przejsciowy a***380; telewizja HD okrzepnie i pojawi si***281; wieksza liczba odbiornik***243;w o akceptowalnych cenach i parametrach obrazu, na kt***243;rych napis HD nie bedzie tylko ***347;ciem***261; przegrzanych umys***322;ow marketoid***243;w a rzeczywisto***347;ci***261; |
tylko dla czego 4:3? :O
ogl***261;danie film***243;w DVD na po***322;owie ekranu to nie jest dobry pomys***322; a i TV zaczyna nadawa***263; coraz wi***281;cej program***243;w z pasami. co prawda ma to ma***322;o wsp***243;lnego z prawdziwym nadawaniem 16:9 ale zawsze co***347;. |
Cytat:
to moze PHILIPS 29PT9521/12 z Pixel Plus i HD |
Cytat:
lub inny z serii 95xx, bardzo dobre opinie zbiera 32pw9551 ( tylko zakrec cenowy duzo powy***380;ej zak***322;adanych okolic 1500z***322;) @ed hunter, ano dlatego ***380;e nie samymi filmami w formacie 16:9 cz***322;owiek zyje i tak np CN jest 4:3, ze juz nie espomne o duzej liczbie produkcji anime :) zreszt***261; mozna ciut zmieni***263; szyk zdania i zapyta***263; dlaczego 16:9, przecie***380; 4:3 na panoramie to bida z nedz***261; |
Cytat:
Co do punktow 3, to chyba 100 Hz i PIP to jest obraz w obrazie, dzieli obraz na dwie czesci a nie na cztery, bo TV musialby miec 4 niezalezne tunery, a ja sie z tym nie spotkalem ogolnie jesli nie masz jakis aluzji do geometrii na slimach to polecam LG 29FS2ANX jest tani i ma to wszytsko czego szukasz |
Cytat:
|
Cytat:
przypomina mi sie reakcja ludzi ktorzy krzywia sie jak maja jezdzic samochodem z klimatyzacja i w skorach 'eee, wiecej pali i tylek sie po fotelu slizga' ogladanie 4:3 na 16:9 to kwestia przyzwyczajenia moim zdanie to jest szukanie dziury w calym - 4:3 to przezytek |
nie u was w kraju :D
ogolnie powinni zabijac za nadawanie 4:3 i dopuszczanie do sprzedazy takich telewizorow |
Na szczescie ja juz mam mozliwosc podniecania oczu niesamowitymi widokami na Discovery, MGM w HD.. bez znieksztalcen w 16:9 ;-).
Naprawde bardzo fajnie to wyglada, ciekaw jestem jak rozwinie sie w naszym kraju 'rynek hd' w przyszlym roku. |
nie samymi panoramami cz***322;owiek ***380;yje, w tym momencie wiekszo***347;***263; mojej kolekcji amime to jednak 4:3, tak samo jak i klasyczne toonsy. dla mnie jest to wystarczaj***261;cym powodem by wybrac epigona ochodzacego stabdardu, miast forpoczt nowego,a puki cena _pe***322;nych prawdziwych_ HD jest taka jaka jest to kupowanie HD jest niepotrzebnym wyrzucaniem kasy (lepiej kupi***263; klasyka na okres przej***347;ciowy i za pewien czas bez wiekszego ***380;alu i wspomnienia pustki w portfelu zastapic go znacznie bardziej dopracowanym i tanszym tv nowej generacji, jak juz producenci przestana zdzierac i be***322;kot marketoid***243;w bedzie mia***322; w sobie wiecej fakt***243;w ni***380; pobo***380;nych ***380;ycze***324;)
|
[QUOTE=Ormianin;713585]Nie, samsunga nie polecam z tych tanich modeli.
Co do punktow 3, to chyba 100 Hz i PIP to jest obraz w obrazie, dzieli obraz na dwie czesci a nie na cztery, bo TV musialby miec 4 niezalezne tunery, a ja sie z tym nie spotkalem Mialem Samsunga 29M26 bodajze czy cos takiego 4:3 100Mhz 29` i on jak wlaczylem tam opcje to mi na ekranie pojawial nawet kilkanascie okienek i tam lecialy kanaly np TVP1,TVP2,TVP3,POLSAT,TVN i tylko przeskakiwalem na co chce wrzucic.... to mi sie podobalo dlatego szukam modelu z taka opcja.... Podobny do tego http://www.allegro.pl/item148501674_...00hz_pip_.html Ok czyli mowicie modele LG 29FS2ANX,PHILIPS 29PT9521 i Samsung CW29Z418P. Z tego cos wybierac.... Tylko te dwa pierwsze zadnego PIPu nie maja rozumiem.... Slyszalem tez o awaryjnosci philipsow ze to juz nie jest taka firma jak kiedys....Czy to prawda.... No bo chyba panoramy w tej cenie 1.5tys nie znajde jakies spox czy znajde ? Ormianin a czemu odradzales te samsungi ??? Kurcze tak jak pisalem wczesniej zawsze samsungi sie u mnie w otoczeniu sprawdzaly.... |
cana@ szkoda 1.5K nawet na okres przejsciowy
wez pod uwage ze wyswietlacz do wizji kupuje sie raz na 10lat ... a panasonic'a TH-42PV60E mozna juz miec za 3.9K mi CN bardzo dobrze sie oglada na 16:9 :spoko: |
Cytat:
Philips ***322;adnie ***347;wieci (chyba najlepiej z CRT) ale te***380; ma spor***261; awaryjno***347;***263;. Panasonic szkoda gada***263;. Sony ju***380; nie produkuje. W zasadzie nie ma co poleci***263; z telewizor***243;w kineskopowych. ***346;wietne by***322;y Panasoniki PX 10,15,20 ale ich ju***380; nigdzie nie ma. Ceny na lcd i plazm***281; lec***261; w d***243;***322; - poczekaj miesi***261;c. |
dla szczypiacych sie z kasa za 1599,- mozna miec 'banke' Panasonic TX-32PS12P
|
Cytat:
Radz***281; jednak przed zakupem zobaczy***263; jak odbiera i oceni***263; ostro***347;***263; na tym telewizorze. Poczyta***263; komentarze na sk***261;pcu :) |
Cytat:
gra i trabi na okraglo - obraz bez zastrzezen ... byl tanszy o 200,- od sony |
Cytat:
Alex69 na temat tego (32ps12) telewizora możemy porozmawiać dopiero wtedy jak porównasz jego odbiór z JAKIMKOLWIEK innym telewizorem 32 cale. Gwarantuję że ten będzie odbierał najgorzej. |
co do marek/firm wyswietlaczy napewno nie kupie
lg, thomsona, philipsa/grundiga ... zastanawial bym sie tylko jeszcze nad samsungiem i pioneerem oddwor@ a nadal widzisz na plazmach szary zamiast czarnego? :> |
widz***281; widz***281; :wow: .
Jak si***281; patrzy jednocze***347;nie na 187 w***322;***261;czonych tv to r***243;***380;ne ciekawe rzeczy mo***380;na zobaczy***263;:D |
Cytat:
twierdzisz ze ta plazma wytrzyma 10lat? ja jestem optymistą, ale nie az takim :P tyle co piszesz to pewnie wytrzyma SED Toshiby ( prawdopodbnie bezposredni przeciwnik plazmy w wyzszych segmentach rynku) bo to bliski krewny CRT :) aha, sprecyzuje co rozumiem przez okres przejściowy, to jest circa 3 lata, a 3 lata na tym rynku to wystarczajaco długo by pojawiło się coś nowego, zresztą juz teraz ciekawa alternatywa dla wszelkiej masci plazm, lcd i crt sa projektory |
projektor sie malo do czego nadaje - kiepsko sie oglada filmy ... a tym bardziej do ogladania tv
technologia implementowana w projektorach pozostwia w jakosci duzo do zyczenia .. jaki fajny halas sie z nich wydobywa :] ale coz rozumie to ten co wymianial przepalana lampe z wyzej wymienionego cena lampy z niepewnego zrodla wacha sie w granicach 800,- w serwisie bagatela 1800,- :D projektory lcd, dlp czy 3lcd maja tylko jedna zalete wyswietlanie obrazu o przekatnej 300" zywotnosc kiepska ogladajac 1 film dziennie po trzech latach masz lampe/lapy do wymiany plazma wytrzyma 20 lat jesli bedzie bebnila po 8 godzin dziennie (wg specyfikacji producenta) btw ... jestem ciekaw ile wytrzyma swietlowka w lcd'eku :> nic nie ma tak bardzo zblizonej jakosci wyswietlania znanej z crt jak plazma chcesz to czekaj ... ja kupuje :mruga: |
Cytat:
2. ciekawe ile teroretycznie miały wytrzymywac plazmy pierwszych generacji zreszta co z tego że przez 20 lat bedzie straszyć wypalonymi na sztywno sekcjami i bladoscia ogólną :) 3. jakosc zblizona do CRT a jednocześnię geometrie z LCD to ma SED a poczekam i czas oczekiwania mi umili niedawno zakupiony klasyczny CRT a pozostała gotówkę wole przeznaczyc na 8800gts :) przynajmniej jakiś pożytek bedę z tego miał, |
Cytat:
Kurde ale zescie napisali o CRT......Wiadomo fajnie by bylo miec LCD or PLAZME no ale przeciez nie znajde nic za okolo 1.5tys. :( Mozecie zapodac jeszcze jakas panarama ciekawa w tej cenie ? Czy tez raczej sie nie dostanie nic ciekawego.... Kurcze oddowor mowisz taka awaryjnosc tych Samsungow..... W sumie wszystkie poprzednie to nie byly SLIMy ale myslalem ze jak tamte sie trzymaly to NEW tez nie beda gorsze.... |
Cytat:
i nie beda potrafily wyswietlac na jasnym tle duzej ilosci detali ... Cytat:
a swieca o wiele dluzej - sam oddawalam do naprawy 21" z 1985 roku naprawa 20,- i komentarz pana "a kineskop to jest w wysmienitym stanie" gra dalej Cytat:
Cytat:
ale coz - jeden zbiera znaczki drugi klej od znaczkow ... |
1. ale ja pisze o LCD a nie o projektorach w tym miejscu ;)
2. crt to crt i plazmy do ich żywotnosci nie mieszaj, poszukaj lub popytaj w sklepach jak było z żywotnościa pierwszych plazm choc ja akurat widziałem wypalone lampy crt ( wyswietlacze kontrolerów fanuc po znacznie ponad dekadzie ciągłej pracy i wyświetlania przez cły czas w tych samych miejscach podobnych symboli ) 3. produkcja rusza w 2007 , tak przynajmniej podawali jak ostatnio czytałem 4. a co w kupowaniu G80 jest bez sensu? dla nałogowego gracza to fajniejsza zabawka niż 7900gt, a co zakupu tv na crt to zaskocze Cię pewnie jeszcze raz jak powiem że nie lubie lcd ( szybko mi meczy wzrok i różnica na korzyść crt jest tak wielka ze aż druzgocząca, wiec i w tyrce i w domu głównymi monitorami są crt) 4a. tv został dokładnie dobrany pod to do czego bedzie służył i jaki czas powinien to robić |
cana@ pogubiles sie - sam juz nie wiesz co pisac
najpierw zle 16:9 do ogladania kartonu - teraz niedoskonala technologia ... :rotfl: nie prosciej "stac mnie bylo tylko na crt" :> |
nie chcesz panoramy to twoja sprawa, ale nie zarazaj tym innych
|
Jaki telewizor LCD
Witam mam takie pytanko jako ze ida swieta postanowilem sprawic prezent rodzinie i kupic telewizor LCD max do 3200 zl niestety nie orientuje sie w tym temacie dlatego prosze Was o pomoc w wyborze dobrego produktu
|
Cytat:
|
Cytat:
panorama 32' w czystym trybie 4:3 to jak standardowy tv27' standardowe 4:3 29' w trybie16:9 to jak panorama 25' przy założeniu że to tv na okres przejsciowy trzeba się zastanowic do czego bedzie słuzyć i w jakim formacie wiecej oglądamy i jak bardzo bedzie nam przeszkadzać jego praca w nienatywnym trybie i po prostu wybrac, lub jeszcze poczekac (choc poza spadkiem cen LCD nie nalezy oczekiwac poprawy matryc) |
bo gdyby wszyscy mysleli tak jak t, to dalej ogladalibysmy na rubinach
ale na szczescie inne kraje nie sa tak zacofane jak polska i to jest pocieszajace |
Cytat:
jak kto***347; tak lubi to prosz***281;. naprawd***281; nawet nasza TV zaczyna prawie wszystko nadawa***263; z pasami i 4:3 umiera. a do DVD to telewizor 4:3 jest CA***321;KOWITYM nieporozumieniem. |
Cytat:
przecie***380; napsa***322;em prosciej, ***380;e IMO nie warto w tej chwili wydawa***263; ***380;adnej wiekszej kasy na tv bo to p***243;***378;ny ju***380; zmierzch crt i formatu 4:3, a jednocze***347;nie nowe technologie nadal nie b***322;yszcz***261; tak jak powinny i nie pisz ***380;e cartoon network przez ca***322;y dzie***324; idzie w 16:9 to raz, a moze ta kr***243;tkawa ***380;ywotno***347;***263; starych plazm to moja kofabulacja? to dwa, gdzie ja napisa***322;em o niedoskona***322;ej technologii i w jakim kontek***347;cie ? to trzy a co do reszty to gdyby to by***322;o tak proste :) moze ciezko uwierzy***263; ale tv zajmuje u mnie nardzo odleg***322;***261; pozycje w rankingu na obiekty na kt***243;re warto wyda***263; kas***281;. |
Cytat:
ciekawa definicja ... ale chyba bardziej mi to pasuje do zjawiska czytania bez zrozumienia sorki za uszczypliwość, ale tak wygladają fakty |
Cytat:
Ciekaw jestem :->. |
Cytat:
chcialbym zauwazyc, ze bajki to pewnie mala grupa tutaj oglada, podobnie jak anime a prawda jest taka czy ci sie to podoba czy nie, na dzien dzisiejszy kupowanie 4:3 to nieporozumienie |
Wszyscy tutaj chc***261; by***263; bardzo nowocze***347;ni.
Sam ca***322;kiem niedawno, jakie***347; trzy tygodnie temu by***322;em zmuszony do kupienia nowego telewizora (stary pad***322;) i nie chcia***322;em inwestowa***263; w napraw***281; 12-letniego telewizora. Poniewa***380; mia***322;em okazj***281; u kilku os***243;b ogl***261;da***263; Samsunga w domu postanowi***322;em wybra***263; t***281; firm***281;. No i kupi***322;em telewizor 29 cali, 50 Hz, 4:3 CRT, jestem z niego bardzo zadowolony, cho***263; rozwa***380;a***322;em te***380; inne opcje: 1) 29 cali 100 Hz 4:3 CRT Samsunga (jest sprzedawany tylko w sieci Neonet) - jednak te***324; cie***324; za postaciami mi przeszkadza***322; i nie zdecydowa***322;em si***281;. 2) 32 cali LCD 16:9 (Samsung) - mia***322;em okazji przetesowa***263; przez kilka godzin u kolegi - szkoda gada***263; je***347;li chodzi o jako***347;***263; obrazu. Na plazm***281; 42 cale nie mam niestety miejsca. |
Cytat:
|
Cytat:
Też czytałem o buczeniu, ale dotyczyło to jednego czy dwóch modeli, mój i te które miałem okazję testować nie buczą. |
Cytat:
co do drugiej cześci to najcześciej jest faktycznie nieporozumieniem, lecz przy zakupie na okres przejściowy aż HD faktycznie stanie sie dominantem jest to IMO obojetne czy to 4:3 czy 16:9 ( crt i tak nie wyciagnie 1280x720 obojetne, zresztą nie zrobi tego także wiekszość plazm) , a nawet jesli patrzeć pod katem napisów to nawet jest zaletą :) @ed hunter, a co w tym porównaniu widzisz złego? jak masz panoramę i obraz 4:3 to aktywna częsć ekranu ma wielkość ekranu klasycznego tv 27' i czarne pasy po bokach (żadne deformacje obrazu nie wchodza w rachubę), a jak panorame ogladasz na 4:3 to aktywana cześc ekranu to odpowiada 25' panoramie z czarnymi pasami na górze i na dole (co akurat jest do wykorzystania na napisy poza obrazem) BTW najtańszy LCD z 1920x1080 to koszt 5kzł za 37' , a plazmę o tej rozdzielczości pominę milczeniem,. zakupy to sztuka kompromisu :) |
Ok panowie moze skonczmy juz klotnie o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanocnymi ;) Duzo juz info napisalicie o zaletach i wadach jednego i drugiego formatu. I troszku juz sie sklaniam do tej Panoramki ale.....;) Podajcie moze jakies modele w cenie okolo 1.5tys-1.7tys. Czy mozna cos ciekawego znalesc....
|
Cytat:
http://zadowolenie.pl/index.php?acti...aj&category=72 |
Cytat:
Mam TV Samsunga i nic nie buczy:D ,czego nie mogę powiedzieć o moim drugim telewizorze Panasonic:ysz: |
Cytat:
|
@cana - ciekaw jestem czy zauwazylbys roznice w HD na:
LCDku z FullHD (37'/42'), Plazmie HDReady (42').. Szczerze mowiac - watpie. Discovery HD ryje czache ;-D. |
Cytat:
disc hd jest liche, to z n'ki :D |
Cytat:
A widziales LuxeHD? Szkoda, ze tam same reklamowki sa.. |
Cytat:
|
Cytat:
w za***322;o***380;eniu podchwytliwe pytanie, ale pomijaj***261;c r***243;znice opisane ponizej to juz na samej r***243;znicy rozdzielczosci pomiedzy wyswietlaczami mozna bazowa***263; by metod***261; por***243;wnawcz***261; okre***347;li***263; kt***243;ry jest kt***243;ry :) cho***263; w sumie wynik negatywny mo***380;e przeszkadza***263; tylko marketoidom kt***243;rzy kt***243;rym to ciut zmieni harmonogram robienia klientom wody z m***243;zgu wystarczy ***380;e miast na ekran popatrze***263; na licznik zu***380;ycia energii elektrycznej bo plazma ***380;re pr***261;d jak smok :) dodatkowo lcd (patrz***261;c poprzez w***322;a***347;ciwo***347;ci uzywanych aktualnie typ***243;w matryc) to wy***347;wietlaj***261;cy obraz kompromis pomi***281;dzy szybko***347;ci***261; zmiany stanu pilseli a szeroko***347;ci***261; odwzorowywanej palety barw o sta***322;ej warto***347;ci wynikowej ( dla potrzeb dyskusji z fanami lcd przyjmuje i***380; iloczyn prawdziwej pr***281;dko***347;ci matrycy i liczby wyswietlanych kolor***243;w jest sta***322;y bez wzgledu na na dzia***322;ania dzia***322;u marketingu :) ), a i jest oczywicie dodajacy niezapomnianych wra***380;e***324; efekt "k***261;towy", plazma ma lepsze k***261;ty ni***380; LCD, a dodatkowo plazma ma piksele jak ceg***322;y w porownaniu do lcd, lecz ceg***322;y te jednak same emituja ***347;wiat***322;o a nie robi***261; za odd***378;wiernego z nienajwy***380;szym wsp***243;czynnikiem wype***322;nienia obs***322;ugiwanego otworu ( tu jak u bramkarza wskazana blisko***347;***263; warto***347;ci 1 i szybkosc zmiany stanu drzwi jak u napakowanego syntetycznymi poprawiaczami formy postABSa ( a ten ABS to tak dla ca***322;okszta***322;tu :) )) BTW jak s***261;dzisz dlaczego tak r***243;***380;ne globalnie a jednocze***347;nie tak podobne pod wzgledem sposobu generowania obrazu projekty typu SED czy np OLED (poza tym i***380; ten drugi teoretycznie pozwala tworzy***263; odkszta***322;calne i tanie ekrany ( cos sw stylu papirusopodobnego przeziernego ekranu z filmu Czerwona Planeta" ) a ten pierwszy jest rozwini***281;ciem dopracowywanej przez dziesiaciolecia masowej produkcji i rozwoju lampy oscyloskopowej) maja racje bytu, i to wcale nie laboratoryjnego? przy czym brak OLED wielkoformatowych i jednocze***347;nie trwa***322;ych mozna t***322;umaczy***263; tym iz patenty na niego s***261; w posiadaniu potantat***243;w na rynku lcd, kt***243;rym wdro***380;enie, badania i centra produkcyjne musz***261; si***281; nie tyle zwr***243;cic co, co da***263; dobrze zarobi***263; (OLED ma w chwili obecnej ciut niski( lecz wcale nie tak r***243;***380;ny) jesli dobrze pamietam od innych typ***243;w nastepc***243;w CRT w por***243;wnywalnym stadium dojrza***322;osci technologii czas dzia***322;ania, a SED z powodu swej budowy bedzie drogi i niestety o ile nie zdob***281;dzie popularno***347;aci na rynku masowym ( i to musi zrobi***263; to szybko je***347;li ma by***263; czyms wi***281;cej ni***380; tylko ***322;abedzim ***347;piewem crt), bo czas dzia***322;a na jego niekorzy***347;***263; z powodu ci***261;g***322;ego poprawiania parametr***243;w matryc LCD. |
Cytat:
|
Cytat:
to jakis belkot ... :| Cytat:
Cytat:
dla porownania zyrandol z 8 zarowkami po 40W kazda ... 320W kino domowe z subwoofer'wm o mocy 1000W ... 390W roznica 100W pomiedzy odbiornikami przy sredniej oglądalnosci 5h daje oplate roczna 65,- plazma bije na glowe lcd'ka - szybkoscia wyswietlania obrazu - kontrastem - jasnosc lepsza nawet niz w crt - katem widzenia |
bo plazma jest lepsza niz lcd, lcd jest tansze i wiecej tego bo wieksze firmy w to poszly
maja tutaj pionka 50 cali full hd plazme - lcd moze isc w pis'du imho |
@Alex - prawie to samo chcialem zacytowac, ale mnie uprzedziles :-).
|
Cytat:
ale tak zapytam forma czy treść? a może syndrom dnia poprzedniego?:P Cytat:
co do tych 65zł rocznie to przyjmij 10h dziennie a okazuje się ze to jednak ciut więcej, a jak pójdziesz dalej i te 8 40tek wymienisz na jakieś energooszczędne 11tki to różnica stanie sie jednak znacząca Cytat:
w sumie to cala ta wymian postow to sztuka dla sztuki i dodatkowo znacznie odeszła od tematu tego topica |
No wlasnie deczko odeszla od topica... Podajcie chlopaki czy mozna znalesc jakas fajna panorame w cenie okolo 1.5tys zloty...
|
Cytat:
PANASONIC TX-32PS12P http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=85 |
no w***322;a***347;nie si***281; tak zastanawiam nad tym Panasoniciem.....tyle tylko, ***380;e ju***380; w kilku miejscach czyta***322;em co***347; takiego
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...93aeaac478d789 ludzie! ratunku! ***347;wi***281;ta id***261; a ja nie mam telewizora! wymy***347;lcie co***347; taniego 32" kineskopowe i jeszcze z dobrym obrazem :help: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:25. |