Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Telefon komórkowy Samsung c100 - warto kupić ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telefon-komorkowy-samsung-c100-warto-kupic-61166/)

ro29 17.01.2006 15:50

Telefon komórkowy Samsung c100 - warto kupić ?

Witam !
Sprawa jest następująca - kolega zaproponował mi używany telefon Samsung SGH - C100 (używała go jego żona). Telefon ma niecałe dwa lata, jest w komplecie z ładowarką, instrukcją itd. Stan ogólnie dobry - bateria dośc dobrze trzyma, z wierzchu bez żadnych uszkodzeń, z tyłu trochę porysowany. Ma blokadę na sieć IDEA.
Zastanawiam się czy go kupić - aktualnie nie mam jeszcze żadnej komórki ;)
Nie rozmawialiśmy o cenie - kolega musi się najpierw zorientować, ile dostałby w komisie.
Jak patrzyłem na Allegro to więcej niż 100 -110 zł nie opłaca się chyba wydać :)

Moje pytanie brzmi - czy warto go kupić i jeśli ktoś go posiada/posiadał - to co o nim sądzi. Wiem, że to model sprzed lat - ale jak na pierwszy telefon wystarczyłby mi na pewno. Szczególnie, że np. takie w zestawach np. Simplus - to w takich cenach są jeszcze starsze modele.
Chętnie wysłucham opinii - przejrzałem Forum - kiedyś wspominano o nim - w miarę pozytywnie.
Pozdrawiam
ro29

Dorian 17.01.2006 16:03

Witam Ro:)

Może to Ci pomoże :

http://www.gsmonline.pl/tests/?link=...ils.php?id=129

i

http://www.gsmonline.pl/telephones/?...ils.php?id=580

Ja od lat używam Siemensa - ale linki pomocne do Samsunga mogę dać :)

Mnie się ten Samsung podoba - klasyczny telefonik bez świecidełkowego, odpustowego badziewia ... ma wszystko to co potrzeba. Brak aparatu uznaję za + - niepotrzebnie zawyżałby cenę.

Pozdrawiam

Piterniel 17.01.2006 16:06

Moja siostra posiada ten telefon. Jest zadowolona - pisze SMSy i dzwoni, więcej nie nie potrzeba. Ma bardzo ładne dzwonki, wyświetlacz dość mały, a telefon zgrabny. Więcej nie powiem - nie używam ;p

ro29 17.01.2006 19:44

Witam !
Dzięki za opinie oraz linki @Dorian (przeglądałem różne strony, ale akurat na te nie trafiłem).
Telefon jest - można by rzecz - taki sobie. Jeśli np. dałbym za niego powiedzmy ze 110 zł (podejrzewam, że coś około tej kwoty kolega wymyśli) - to np. w tej cenie z nowych aparatów (zestawy na kartę) - raczej dostanę jeszcze prostszy - np. Motorola C116, C200 czy Sagem myX-1 Twin lub Trio itd. (wziąłem te modele z aktualnej oferty Simplusa).
A w zbliżonej cenie też trudno znaleźć na Allegro - czy gdzie indziej - znacznie lepszy model (za około 200 zł to już na pewno).
A tutaj zaletą była by na pewność 100% pewność pochodzenia ;)
W sumie to tylko mnie drażni w nim, że trochę krótko trzyma bateria (choć co za problem częściej ładować) - no i to dziwne - że ma kolorowy wyświetlacz, ale bez MMS'ów.

Wadą jest niby simlock (choć można go zdjąć przecież ;) ) - choć może i kupiłbym startet POP/Orange - choć Simplus ma niby lepszą ofertę - ale tak naprawdę to dużej różnicy nie widzę (szczególnie, jak się nie dzwoni za dużo).

Pozdrawiam
ro29

Stef 17.01.2006 21:42

simlock na ten telefon to ok 20-30 zł,wiec nie taki duzy koszt.
jak widze zalezy ci na pochodzeniu-bierz go, przynajmniej ejstes pewny ze uzywala go zona....a na allegro co drugi tel jest tak opisany, co malo keidy jest zgodne z prawda, chyba ze te panie maja czeste ataki zlosci i rzucaja telefonami ;)

jako twoj pierwszy tel sie nadaje swietnie, apetyt rosnie w miare jedzenia,ale mysle ze ten model cie dlugo zadowoli.;)

ro29 17.01.2006 22:31

Witam !
Cytat:

Napisany przez Stef
simlock na ten telefon to ok 20-30 zł,wiec nie taki duzy koszt.(...)

Nie taki duży ? - raczej 30 zł to już coś - kolega mi mówił, że można ściągnąć za 10 zł, albo i za darmo (w to akurat nie wierzę - chyba, że po znajomości, lub np. tak jak Heyah miała tą akcję). Słyszałem też, że czasem operator ściąga po zakończeniu umowy za darmo - ale nie pamiętam, gdzie to czytałem ...
Choć w sumie jak patrzyłem na ceny i ofertę zarówno Simplusa jak i Orange GO (POP'a) - to, nie wiem który lepszy - chyba przewagą Plusa jest łatwiejsze wysyłanie sms'ów z internetu - a ceny to tak zbliżone ..
Cytat:

Napisany przez Stef
jak widze zalezy ci na pochodzeniu-bierz go, przynajmniej ejstes pewny ze uzywala go zona....a na allegro co drugi tel jest tak opisany, co malo keidy jest zgodne z prawda, chyba ze te panie maja czeste ataki zlosci i rzucaja telefonami ;)(...)

Czy mi zależy na pochodzeniu - powiem, tak - nie jestem jakiś przesadny (musiałbym kompa nie używać ;) ) - ale po prostu nie chciałbym wpakować się w kupno telefonu "z wadą prawną" ;)
A co do rzucania - mhhh - kobieta jak kobieta - czasem swoje nastroje ma - ale raczej nie był on rzucany itd. - a fakt, że ma trochę rysek na spodzie obudowy - po prostu lądował luzem w torebce itd.
Cytat:

Napisany przez Stef
(...)
jako twoj pierwszy tel sie nadaje swietnie, apetyt rosnie w miare jedzenia,ale mysle ze ten model cie dlugo zadowoli.;)

Też tak mi się ogólnie wydaje :)
Zobaczymy, co kolega wymyśli (mam nadzieję, że już jutro) - co do ceny ;)

Pozdrawiam
ro29

MaciejT 17.01.2006 23:46

Najlepsza oferte prepaid ma przeciez TakTak, druga Simplus. O Orange nie ma co myslec. Co do telefonu: jak za 100zl i jako Twoj pierwszy telefon, to raczej warto. Jesli z innych to nie ma co brac telefonow ponizej modeli C65 Siemensa, 3100 Nokii, lub innych firm, lecz na tym poziomie. W komisach mozna spokojnie dostac zupelnie nowe 3100 lub inne modele telefonow, takze zupelnie nowe - nigdy nieuzywane, od ok 230-250zl. Ale to juz zalezy ile zamierzasz wydac. Podobno LG B2050 sa przyzwoite jak na swoja cene (oczywiscie nie w starterach prepaid).

ro29 18.01.2006 00:56

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Najlepsza oferte prepaid ma przeciez TakTak, druga Simplus. O Orange nie ma co myslec. Co do telefonu: jak za 100zl i jako Twoj pierwszy telefon, to raczej warto. Jesli z innych to nie ma co brac telefonow ponizej modeli C65 Siemensa, 3100 Nokii, lub innych firm, lecz na tym poziomie. W komisach mozna spokojnie dostac zupelnie nowe 3100 lub inne modele telefonow, takze zupelnie nowe - nigdy nieuzywane, od ok 230-250zl. Ale to juz zalezy ile zamierzasz wydac. Podobno LG B2050 sa przyzwoite jak na swoja cene (oczywiscie nie w starterach prepaid).

Witam !
Możesz podać konkretnie co tak przewyższa ofertę Tak Tak nad pozostałymi ??
Bo wszystko zależy na co się patrzy - np. na pierwszy rzut oka najtańszą ofertę ma przecież Sami Swoi - najtaniej na stacjonarne, przedłużenie ważności konta o 3 miesiące tylko za 40 zł itd., ale np. wadą - chyba najdroższe sms'y, dość mała popularność itd.

Dla mnie pewną zaletą Orange - POP'a, są względnie tanie połączenia na stacjonarne - 0,60 zł - a także ważność numeru aż przez rok (tzw. 3+9). Wady - względnie drogie sms'y, mniejsze możliwości wysyłania sms'ów z Internetu niź w Simplusie.
Simplus - zalety - fakt, że to chyba jedyny jeszcze w znacznym stopniu polski operator, nadal duże możliwości wysyłania sms'ów z Internetu, możliwe sms'y za 1 grosz w sieci Plus.

Prawdę mówiąc, poza pewnymi wyjątkami (np. oferta Sami Swoi na stacjonarne) - wszystkie oferty są do siebie w miarę zbliżone ...w jednej to jest tańsze, w innej tamto ...

Tych różnych taryf i opcji u każdego operatora jest tyle, żeby tylko człowiek się pogubił ;)

ro29

MaciejT 18.01.2006 01:48

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Możesz podać konkretnie co tak przewyższa ofertę Tak Tak nad pozostałymi ??
Bo wszystko zależy na co się patrzy - np. na pierwszy rzut oka najtańszą ofertę ma przecież Sami Swoi - najtaniej na stacjonarne, przedłużenie ważności konta o 3 miesiące tylko za 40 zł itd., ale np. wadą - chyba najdroższe sms'y, dość mała popularność itd.

Dla mnie pewną zaletą Orange - POP'a, są względnie tanie połączenia na stacjonarne - 0,60 zł - a także ważność numeru aż przez rok (tzw. 3+9). Wady - względnie drogie sms'y, mniejsze możliwości wysyłania sms'ów z Internetu niź w Simplusie.
Simplus - zalety - fakt, że to chyba jedyny jeszcze w znacznym stopniu polski operator, nadal duże możliwości wysyłania sms'ów z Internetu, możliwe sms'y za 1 grosz w sieci Plus.

Prawdę mówiąc, poza pewnymi wyjątkami (np. oferta Sami Swoi na stacjonarne) - wszystkie oferty są do siebie w miarę zbliżone ...w jednej to jest tańsze, w innej tamto ...

Tych różnych taryf i opcji u każdego operatora jest tyle, żeby tylko człowiek się pogubił ;)

ro29

Wlasnie, zalezy na co sie patrzy/z czego bedziesz korzystal.
MMSy wszedzie maja ta sama cene.

Przewaga TakTaka nad pozostalymi ofertami wg mnie wyglada tak:
-nie odcinaja uzytkownikow prepaidow od sieci (jak w Popie)
-nie maja takich awarii jak w zeszlym tygodniu wSimPlusie (uzytkownicy SimPlusa oraz MixPlusa nie mogli w ogole dzwonic)
Teraz o cenach:
77/22gr to nic specjalnego, ale sa pakiety (bez ograniczen ilosciowych oraz bez dat waznosci) pozwalajace taniej komunikowac sie w Era/Heyah/stacjonarne. Funkcjonuje to jako promocja, jednak jest ciagle przedluzane. Oprocz tego po 3 miesiacach ceny ulegaja obnizeniu do 69/16gr. Pojawiaja sie takze pogloski o planowanym wprowadzeniu kolejnej obnizki, dla osob z ponad 7-miesiecznym stazem (59gr/min)*. GPRS (wap) w TakTaku/Erze jest najdrozszy na rynku, takze sam ubolewam.
Mozliwe, ze pojawia sie w przyszlosci promocje na miare Podwojnego doladowania (realnego, bez kantow: Twoje 100zl+gratis100zl=200zl na koncie, lub Twoje 500zl+gratis500zl=1000zl na koncie. Jak kto woli.). Dzieki temu przez jakis rok lub poltora mam minuty do Era/Heyah/stacj za 14,5gr, a smsy do Era/Heyah za 3,5 gr.
Okresy waznosci konta na polaczenia wychodzace sumuja sie z kazdym doladowaniem, az do 12 mies.
Doladowujac konto w sposob elektroniczny (inMedio, Fotojoker, banki internetowe, bankomaty) otrzymujesz bonusy w postaci dodatkowych minut/smsow (do Era/Heyah/stacj).

Tu uwaga do konkurencji. Slynne (reklamowane) jest, ze konto w Orange jest wazne przez 12 mies na pol przychodzace. Tylko, ze to jest najmniej istotne. Istotne jest to, co nie jest reklamowane, czyli, ze w momencie, gdy skonczy sie waznosc konta na polaczenia wychodzace, zeruja Ci konto (tak tak, z pieniedzy).

W mojej ocenie Simplus z 7 swojakami, lub jak kto woli z pakietami o waznosci 1 miesiaca, moze sie schowac. Natomiast o Orange, ktore zrobilo obnizke o minus 500% na pakiety smsowe (z 1zl na 6zl/100sms), nic juz nie chce slyszec.

W komentarzach na www.gsmonline.pl mozna wyczytac wiele ciekawych informacji, jak kwiatki z regulaminow promocji/uslug, lub po prostu opinie o danej usludze/taryfie/sieci. Calkiem ciekawa to lektura.

Biorac pod uwage mozliwosc wysylania smsow z internetu, TakTak rowniez ma najlepsza bramke. Wystarczy, ze zarejestrujesz konto na kogos, kto nie uzywa/nie ma dostepu do internetu (babcia, dziadek, ciocia, wujek, kolega, etc), i juz masz ilosc smsow x liczbe zarejestrowanych numerow. Plus ma najgorsza bramke, gdyz majac internet z sieci TV kablowej, nie moge w ogole korzystac z darmowej bramki (ograniczenie na numer IP).

Orange (ex Idea) w przyplywie humoru/natezenia sieci odlacza niczemu niewinnych uzytkownikow POPa od sieci (znajomi wielokrotnie doswiadczyli empirycznie, nieslusznie podejrzewajac awarie telefonu). Uzytkownicy Simplusa, zeby miec uslugi na poziomie konkurencji musza sami przelaczyc sie na "nowa platforme", gdyz operator i wszystkie karty sim dzialaja domyslnie na starej. Ale nikt o tym nikogo nie informuje. Bo po co, prawda? A nowa platforme zaoferowali dopiero, gdy nowoczesne telefony przestaly dzialac z kartami sim w systemie starej platformy...

Krotko mowiac, cyrk na kolkach. W calym tym ferworze nie zapomnij sprawdzic, czy w swojej okolicy masz sygnal z nadajnikow swojego "wymarzonego" operatora.

Owszem, nie da sie zaprzeczyc, ze kazdy ma inny profil dzwonienia/smsowania. Tak wiec kazdy dopasuje sobie operatora do wlasnych zyczen/upodoban. Natomiast oceniajac oferty takimi jakie sa, TakTak jest najlepszy.

edit:
* zapowiedzi staly sie faktem: http://www.gsmonline.pl/news/?link=s...s.php?id=13436

misieksc 18.01.2006 10:02

ro29@

jeśli chcesz zdiąć simlocka napisz do mnie. Bedziesz miał za free :)) gg-2191640

Smartek 18.01.2006 10:25

jesli mowa juz o telefonach..
prawdopodobnie przesiadam sie na k750i (mam taka nadzieje..)
jak wyglada sprawa ze zdjeciem simlocka?
ile kosztuje w komisach? da sie kodem? jaki kabel ew. potrzeba?
dzieki za odp.
pozdro ;)

Stef 18.01.2006 10:34

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Nie taki duży ? - raczej 30 zł to już coś - kolega mi mówił, że można ściągnąć za 10 zł, albo i za darmo (w to akurat nie wierzę - chyba, że po znajomości, lub np. tak jak Heyah miała tą akcję). Słyszałem też, że czasem operator ściąga po zakończeniu umowy za darmo - ale nie pamiętam, gdzie to czytałem ...

ro29

to zalezy gdzie mieszkasz. w 1 miejscu zaplacisz za to 10 zł a w innnym 30.
a jak ktos juz powiedzial-zdjema ci za free ;)

nie godze sie tez z tym ze to era\heyah ma najlepsza bramke. wg mnie ma ja orange.
myslalemze simplus-ale skoro mowicie ze z kablowek sie nie da wysylac, to byc moze to jest prawda.
a era? 10 sms/dzien i 1 mms to malo.
a do orange'a mozesz napisac bodajrze 20 sms'ow do 1 uzytkownika /dzien. i ich bramka jest o tyle fajna, ze mozesz oczekiwac tam na odpowiedz.
przydatna funkcja.

nimal 18.01.2006 10:40

telefonik fajny jak na cene
z drugiej strony kosztuje 100pln +simlok i ma dwa lata - wiec za "krotko" moze sie zaczac bateria konczyc
jezeli chcesz maly, lekki i prosty telefon to za 99pln brutto +50 do przegadania masz najtanszego taktaka - sagem myx1trio - moi rodzice maja jego dwie poprzednie wersje (nowa wyposazono dodatkowo w wibrator i kolorowy wyswietlacz) i sa zachwyceni - proste, dlugo trzyma, fajne
oczywiscie zadnych bajerow w stylu aparat foto czy mms, ale ten samsung tez tego nie ma
no i tryb glosnomowiacy - faktycznie fajnie dziala (w innych telefonach z jakimi mialem do czynienia to raczej byl bajer a nie uzyteczna funkcja)
do przemyslenia

loki7777 18.01.2006 10:51

BAteria od nowego trzyma ok 3-4 dni, wiec na tak zbajerowany telefon nie ejst zle(menu, polifoni, animowana tapeta na wyswietlaczu), koszt baterii jest duzy bo trzeba cala tylna klapke wymienic.Ja samsunga c-100 polecam

Stef 18.01.2006 12:04

jest to prawda, ze telefon 2-letni nie bedzie trzymal tyle co nowy. wszystko zalezy tez od tego jak go uzywal poprzedni wlasciciel. jesli dobrze sie obchodzil z akumulatorem, to moze on jeszcze troche "pozyc". a jesli nie-to czeka cie kolejny wydatek-nowa bateria.

MaciejT 18.01.2006 12:50

Cytat:

Napisany przez Stef
to zalezy gdzie mieszkasz. w 1 miejscu zaplacisz za to 10 zł a w innnym 30.
a jak ktos juz powiedzial-zdjema ci za free ;)

nie godze sie tez z tym ze to era\heyah ma najlepsza bramke. wg mnie ma ja orange.
myslalemze simplus-ale skoro mowicie ze z kablowek sie nie da wysylac, to byc moze to jest prawda.
a era? 10 sms/dzien i 1 mms to malo.
a do orange'a mozesz napisac bodajrze 20 sms'ow do 1 uzytkownika /dzien. i ich bramka jest o tyle fajna, ze mozesz oczekiwac tam na odpowiedz.
przydatna funkcja.

Ja w bramce Ery mam 50sms/5mms dziennie (zarejestrowany moj + 4 nr tel osob, ktore nigdy by z tego nie skorzystaly). Jak ma sie to do Orange? Bramke Orange latwiej sie obsluguje, ale pozwala ona wyslac tylko 20 smsow pod 1 nr tel. A w Erze 10sms x ilosc numerow ktore zarejestrowales, a smsy do kogo tylko chcesz. Oczekiwac na odpowiedz tez mozna, jesli ktos potrzebuje.

@nimal: generalnie zdecydowanie nie warto kupowac telefonu w zestawie startowym w prepaidzie, i to niezaleznie od operatora. Ceny sa tam przesadzone, i to sporo. Np ostatnio widzialem Nokie 1600 (telefon, ktory nie ma nic poza kolorowym ekranem i beznadziejna polifonia) za 269zl. W komisie mozna kupic za te pieniadze nowy, nieuzywany Nokia 3100 (tel o 2 klasy lepszy od 1600) a moze nawet 3120 (to samo co 3100, tylko z ladniejsza, metalowa obudowa).
Kolejny przyklad: LG B2050 w zestawie startowym kosztuje 299zl. Komisy skupuja te telefony (zupelnie nowe, nieuzywane) za 160-170zl. Czyli przypuszczam, ze moznaby je kupic za ok 200-210zl.

Proponuje daleko idaca ostroznosc, bo zestawy startowe (i ogolnie ceny aparatow u opow) to ostatnio zdzierstwo w bialy dzien.

Stef 18.01.2006 13:04

tylko nie kazdy ma taka mozliwosc.
a ja mowie o zwyklym, pojedynczym uzytkowniku.

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia;)

nimal 18.01.2006 13:10

MaciejT - podalem konkretny przyklad taniego telefonu, imho wartego tej ceny: http://www.era.pl/index.php?id=zesta...=taktak#smyx12
w najnizszej polce cenowej, gdu op zaproponuje 100pln, komisy czy allegro traca konkurencyjnosc
co do cen nokii - nigdy nie byly adekwatne do realiow rynkowych

devil-80 18.01.2006 16:55

hmmm wg mnie,to jeżeli ma być to twój 1 telefon i cena ok 100 zł,możesz go sobie kupić;)telefon ma sporo wad:słaba bateria,lampka jak przychodzi sms i go nie odczytasz cały czas miga i co jakiś czas jest sygnał dźwiękowy,kiepska klawiatura,nie ma możliwości wysyłania mms-ów i jeszcze coś tam było ,nie pamiętam co.a z plusów to napewno ładna polifonia,wyświetlacz ma też w miarę kolory,niestety na słońcu zawodzi.w sumie wolę moją starą Nokie 6610.

loki7777 18.01.2006 17:02

Bo telefon sluzy do dzwonienie, a nie patrzenia w wyswietlacz.Cena ok 100 a nie ok 300.Ciekawe ile trzyma ci bateria w nokii i czy juz ja wymieniales??

devil-80 18.01.2006 17:06

no to kup sobie stacjonarny telefon jak służy do dzonienia,poza tym możesz kupić telefon bez wyświetlacza na allegro skoro on ci nie jest potrzebny,zawsze wyjdzie taniej;) no fakt baterię zmieniłem po 3 latach,więc troszkę jest różnica w samsungu przy dłuższych rozmowach zmiana baterii wymagana jest po pół roku,poza tym w mojej nokii trzyma 5 dni no i kosztuje ok 220 zł a nie 300zł,to kilka słów wyjaśnienia :P

loki7777 18.01.2006 17:09

Chyba nie rozumiesz sensu do dzwonienia a nie do patrzenia w wyswietlacz, ale to juz twoj problem.A skad wiesz ze w samsungu trzyma pol roku bateria i do wyrzucenia, miales samsunga przez tak dlugi czas?A ok 300 moze oznaczac 220 jak bys nie wiedzial.EOD

ro29 18.01.2006 22:50

Witam !
Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi, które się pojawiły !!
Szczególnie @MaciejT - za wnikliwą analizę operatorów i ich ofert pre-paid.

Na pewno prawdą jest, że telefon swoje wady ma - tylko można by zadać pytanie - czy w tym przedziale cenowym dostanę telefon lepszy (bogatszy w opcje itd.). No może z dłużej trzymającą baterią - bo akurat ten model ma rzeczywiście małą.
Oczywiście zostają zestawy startowe - ale tam jednak za podobną kwotę mam - przyznacie sami - telefon ogólnie jeszcze bardziej prosty ??
Chyba, że ktoś mi zaproponuje coś - pewnego - lepszego lub zbliżonego w tym zakresie cenowym ;)

W sumie nie napisałem - co może powinienem zrobić w pierwszym poście - do czego będę go głównie wykorzystywał. Otóż - po pierwsze - nie mam jakiś specyficznych planów (mam na myśli, że np. głównie sms'y czy rozmowy itd.).
Po prostu planuję go kupić, bo czasem się przyda - aby zadzwonić, że się spóźni człowiek i te podobne sytuacje - mając komórkę, nie trzeba szukać już automatu TP (który w przypadku bardzo krótkich rozmów jest dziś droższy !!).
Ogólnie - na dzień dzisiejszy (w przyszłości może się to zmienić) - raczej będę mało dzwonił itd. - więc patrząc na operatorów - raczej zwracam uwagę na ważność konta itd. - co nie oznacza, że ceny są nie ważne.

Co do Simlocka - konkretna oferta już się pojawiła ... ;)

Teraz kwestia bramek internetowych - jedni chwalili IDEe, inni ERę. Ja powiem tak - ponieważ u mnie bramka Plusa zawsze działała (a jak widać u niektórych nie) - dla mnie to była i jest najlepsza bramka z dostępnych. Co prawda - dziś już ograniczona jest jej funkcjonalność - ale nadal można wysyłać bardzo prosto wiadomość składającą się z max 2 sms'ów (kiedyś było to 5 !), co ważniejsze - można zdefiniować datę i godzinę wysłania (używałem to nie raz i zawsze działało). Bramka może nie idealna - np. ostatnio sms dotarł po 5 godzinach - ale to był wyjątek (pomijam oczywiście wigilię - wiadomo ...).
Co do pozostałych bramek - w porządku jest bramka IDEA/Orange - aczkolwiek brak tu definiowania czasu wysyłki, dużo reklam, bardziej zakręcona obsługa. Zaletą - możliwość otrzymania odpowiedzi. Z tym, że wadą jest, że w Idei, odbiorca sms'ów z Internetu musi mieć tą funkcję włączoną.
A bramka ERA - kiedyś było jeszcze w miarę - choć tylko raz udało mi się z niej skorzystać (te obrazki na mail'a itd. ;)) - ale teraz - masakra - praktycznie nie można z niej skorzystać nie mając komórki więc można uznać, że jej nie ma.
I @MaciejT - nie za bardzo rozumiem, te rejestrowanie kont na rodzinkę itd. ??

A podsumowując - sam już nie wiem czy brać ten telefon, czy nie. Chyba jednak trochę bardziej skłaniam się ku tym wypowiedziom - że mimo jego wad - to jak na pierwszy aparat będzie ok ;)
Szkoda tylko, że dość drogie ma takie elementy jak bateria itd.
Oczywiście nie wiem jeszcze jaka będzie jego cena - jutro może się okaże.

Z tym, że jeśli go nawet kupię - to dopiero będę miał dylemat (jeśli uda się szybko zdjąć Simlock'a) - jaki pre-paid wybrać ....

Pozdrawiam wszystkich
ro29

devil-80 18.01.2006 23:08

w sumie to patrz na to do kogo będziesz najczęściej dzwonił na jaką sieć i wtedy kup zestaw startowy z tej sieci,bo sa rózne promocje np.w erze masz minutę rozmowy za 19 groszy z wybranym numerem(można wybrać kilka)co do bramek to jak byś miał w idei,to możesz się zarejestrować na stronce idei dostaniesz co miesiąc 30 sms(na każdą sieć,nawet jak ktoś ma wyłączoną usługę sms z internetu to i tak dojdą) a długośc smsa to coś ok 800 znaków,oraz konto email.Jezeli chcesz używać telefonu tylko sporadycznie to może zastanów się nad Nokia 33109bateria bdb,faktycznie nie ma polifonii,ale jest to prosty i funkcjonalny telefon),na allegro można go mieć za ok 70 zł.No i nie wiem co jeszcze by napisać,żeby ci pomóc;)simlocka ze c100 zdejmuje się kablem,niby można było kodem,ale to chyba zależało od wersji softu i nie zawsze działało.Więc przede wszystkim zobacz czy jest jakaś sieć do której będziesz dzwonił najczęściej lub smsował,rozejrzysz sie co za sieć znajomi mają.Pozdrawiam

ro29 18.01.2006 23:29

Cytat:

Napisany przez devil-80
w sumie to patrz na to do kogo będziesz najczęściej dzwonił na jaką sieć i wtedy kup zestaw startowy z tej sieci,bo sa rózne promocje np.w erze masz minutę rozmowy za 19 groszy z wybranym numerem(można wybrać kilka)co do bramek to jak byś miał w idei,to możesz się zarejestrować na stronce idei dostaniesz co miesiąc 30 sms(na każdą sieć,nawet jak ktoś ma wyłączoną usługę sms z internetu to i tak dojdą) a długośc smsa to coś ok 800 znaków,oraz konto email.Jezeli chcesz używać telefonu tylko sporadycznie to może zastanów się nad Nokia 33109bateria bdb,faktycznie nie ma polifonii,ale jest to prosty i funkcjonalny telefon),na allegro można go mieć za ok 70 zł.No i nie wiem co jeszcze by napisać,żeby ci pomóc;)simlocka ze c100 zdejmuje się kablem,niby można było kodem,ale to chyba zależało od wersji softu i nie zawsze działało.Więc przede wszystkim zobacz czy jest jakaś sieć do której będziesz dzwonił najczęściej lub smsował,rozejrzysz sie co za sieć znajomi mają.Pozdrawiam

Witam !
Jeśli chodzi o to, gdzie głównie będę dzwonił/pisał sms'y - to na dzień dzisiejszy (może się to zmienić - ale uwzględniamy to co dzisiaj) - to wychodzi na to, że najwięcej (oczywiście i tak będzie ich niezbyt dużo ;) ) krótkich rozmów będę miał ze ...stacjonarnymi, a jeśli chodzi o sieci komórkowe rozmowy i SMS'y - to najwięcej osób ma ze znajomych telefon w Plusie, później Idea, a na końcu ERA. Więc jakby na to patrzeć - najbardziej pasuje mi oferta Plusa lub Idei chyba ...
Co do Nokii 3310 - jak patrzyłem tak na szybko na Allegro to za 90-100 zł są takie - albo nawet i 130 zł (tylko, że wtedy z nową baterią i innymi akcesoriami).
Co do Simlocka - cóż też słyszałem, że kablem - a później spotkałem inną opinie kolegi z Forum ...
Ciekawe to info o koncie na Idei - że można wysyłać miesięcznie 30 sms'ów do różnych sieci ?? I jeśli to dotyczy także posiadaczy pre-paid (a nie tylko na abonament) - to bardzo fajne - ciekaw jestem, czy wtedy są tak jak standartowe z reklamami ;)

Pozdrawiam
ro29

andy 19.01.2006 09:23

Cytat:

Napisany przez Smartek
jesli mowa juz o telefonach..
prawdopodobnie przesiadam sie na k750i (mam taka nadzieje..)
jak wyglada sprawa ze zdjeciem simlocka?
ile kosztuje w komisach? da sie kodem? jaki kabel ew. potrzeba?
dzieki za odp.
pozdro ;)

Jak chcesz sam ściągnąć to możesz zrobić tak jak ja. Kupujesz kabel data pod coma za 7zl na allegro, zmieniasz miejscami kilka pinów i mamy kabel serwisowy :D Teraz ściągasz program semctol podpinasz telefon do kompa i bez problemu zczytujesz kod do zdjęcia simlocka. Testowane na Ericsson T65 & SE K700i. :) Jak chcesz szczegóły to po południu będe na kanale #CDRinfo.pl.

devil-80 19.01.2006 09:54

nie ma żadnych reklam,poprostu rejestrujesz swój numer z tego co pamiętam nie musi być on w abonamencie.Więc jeżeli masz dużo osób w idei to bierz tą właśnie sieć(z tego co pamiętam i o ile sie to nie zmieniło to są jakieś pakiety smsów i minut gdzie dzwonienie lub smsowanie wychodzi o wiele taniej),a ta bramka,do której trzeba się logować wygląda tak:
http://img39.imageshack.us/img39/54/image000018sf.jpg

ro29 19.01.2006 13:08

Cytat:

Napisany przez devil-80
nie ma żadnych reklam,poprostu rejestrujesz swój numer z tego co pamiętam nie musi być on w abonamencie.Więc jeżeli masz dużo osób w idei to bierz tą właśnie sieć(z tego co pamiętam i o ile sie to nie zmieniło to są jakieś pakiety smsów i minut gdzie dzwonienie lub smsowanie wychodzi o wiele taniej),a ta bramka,do której trzeba się logować wygląda tak:
http://img39.imageshack.us/img39/54/image000018sf.jpg

Witam !
Dzięki za info.
W kwestii tego gdzie mam najwięcej znajowmych - w sumie patrząc tak na szybko - to zdecydowanie w Plusie, później IDEA, a na końcu ERA. Więc jakby na to patrzeć - powienienem wziąść Simplusa lub ew. Orange GO.

A korzysta ktoś z sieci Sami Swoi ?? Trochę dziwna jest, ale jednak ma najtańsze połączenia na stacjonarne (bez żadnych pakietów itd.), no i najtańsze utrzymanie telefonu - tylko 40 zł na 3 miesiące. Wadą są chyba najdroższe sms'y - 24 grosze, oraz dość ubogie tzw. usługi dodane.
Sam się trochę nad nią zastanawiam - choć bardziej ciągnie mnie do popularniejszych sieci.
Chyba zasięg mają taki jak Plus ?? A jak z pewnością działania ??

Pozdrawiam
ro29

nimal 19.01.2006 13:34

najtansze polaczenia na stacjonarki ma era w pakiecie :P
sami swoi? wez simplusa team7
orange go? radze bardzo dokladnie przeczytac regulamin - interpretuj wszystkie niedopowiedzenia na niekozysc klienta :P
happy w erze lub simplus team7 - jak wolisz - to moje sugestie
a telefon? mogac wziac nowego sagema (ale w erze - w plusie jest drozej ubozsza wersja!) za te same pieniadze co dwulatka bym sie nie zastanawial, ale jak kto woli

MaciejT 19.01.2006 13:50

@ro29: Zapraszam do Orange. Z takimi nowosciami jakie oferuja/proponuja szybko osiwiejesz. Poczytaj newsa, i obliczenia w komentarzach: http://www.gsmonline.pl/news/?link=s...s.php?id=13438

W Simplusie jedynie Team7 jest dobre, ale to i tak lipa przy pakietach TakTaka.

@nimal: ten Sagem ma koloryzowany ekran (kolorowa tapeta w tle, a na niej zwykly czarno-bialy ekran), nie zas kolorowy.

________

Po zastanowieniu: jak chcesz miec wspolczesny telefon, nowy, niepozbawiony zadnej funkcjonalnosci, jednym z lepszych bylby dla Ciebie LG B2050. Oczywiscie nowy, z komisu. Ale to wydatek ok. 200zl.

Chyba ze rzeczywiscie nie robi Ci co za telefon (mozliwosci) bedziesz mial, bo glownie bedziesz tylko dzwonil i smsowal (zero wapu, mmsow, aparat niepotrzebny, etc).

nimal 19.01.2006 14:13

Maciej - q faktycznie oszusci
pisalem w dobrej wieze, coz, moj blad
nie zmienia to mojej oceny tego telefonu, bo bawilem sie jego poprzednikami myx1 i twinem, i sa dobre
brakowalo mi tylko wibracji - i prosze - wg opisu zestawu startowego jest, wg opisu telefonu nie
ale na innych stronach pisza ze ma i polifonie i wibracje wiec spoko :)

Igloo 19.01.2006 14:48

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Najlepsza oferte prepaid ma przeciez TakTak, druga Simplus. O Orange nie ma co myslec. ciach...

jak narazie to samiswoi sa najtańsi. te wszystkie promocje w taktaku, simplusie, hejah czy orange i tak są droższe o kilka groszy od samychswoich

ro29 19.01.2006 15:56

Cytat:

Napisany przez MaciejT
@ro29: Zapraszam do Orange. Z takimi nowosciami jakie oferuja/proponuja szybko osiwiejesz. Poczytaj newsa, i obliczenia w komentarzach: http://www.gsmonline.pl/news/?link=s...s.php?id=13438

W Simplusie jedynie Team7 jest dobre, ale to i tak lipa przy pakietach TakTaka.

@nimal: ten Sagem ma koloryzowany ekran (kolorowa tapeta w tle, a na niej zwykly czarno-bialy ekran), nie zas kolorowy.

________

Po zastanowieniu: jak chcesz miec wspolczesny telefon, nowy, niepozbawiony zadnej funkcjonalnosci, jednym z lepszych bylby dla Ciebie LG B2050. Oczywiscie nowy, z komisu. Ale to wydatek ok. 200zl.

Chyba ze rzeczywiscie nie robi Ci co za telefon (mozliwosci) bedziesz mial, bo glownie bedziesz tylko dzwonil i smsowal (zero wapu, mmsow, aparat niepotrzebny, etc).

Witam !
W sumie może oferta POP/Orange nie jest najlepsza - albo jedna z gorszych - ale dużo zależy ile się dzwoni, gdzie itd. - jak mało to wcale nie wygląda to tak źle - jeśli więcej - to rzeczywiście już jest drożej w porównaniu do konkurencji.

Co do telefonu - jakbym chciał kupić taki za 200 zł to bym się nad tym Samsungiem nie zastanawiał raczej - nieprawdaż ;)
A co do wykorzystania - to powiem tak - z jednej strony nie mam jeszcze komórki, więc - jak to się mówi apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jednak jak tak widzę, że dodatkowe możliwości - MMS, WAP, aparat - to w zdecydowanej większości są to zabawki - MMS ma tak naprawdę głównie sens jak można przesłać zdjęcie; WAP - bardzo rzadko by mi się chyba przydał; a aparat - przy ich parametrach i jakości - dla zabawy to tak, ale zabawa szybko się nudzi czasem :)
Więc tak patrząc ogólnie - telefon - na dzień dzisiejszy - głównie jest mi potrzebny do posiadania (przydaje się) - czyli do dzwonienia, odbierania, i oczywiście sms'ów.

Więc sam już nie wiem, czy brać ten jednak używany model, czy w zbliżonej cenie nowy, o gorszych parametrach ...
Szczególnie, że ten Simlock - jedni mówią, że da się zdjąć kodem, inni, że nie, a takie zdjęcie kodem może spowodować problemy...

Pozdrawiam
ro29

P.S. Rozmawiałem z żoną kolegi przed chwilą - telefonu jeszcze nie wyceniła ;) Dowiedziałem się jedynie, że ten C100 baterię ma oryginalną i trzyma jeszcze dziś nawet do 4 dni. Telefon ma oryginalne oprogramowanie (może w takim przypadku uda się zdjąć Simlocka kodem ??).
A jedna rzecz mnie zaskoczyła - stwierdziła, że ma tą zaletę, że można go ładować w dowolnym momencie (ten C100) - a jej nowy - teź Samsung X 640 - podobnież nie - bo szkodzi to baterii - i dopiero jak się prawie rozładuje.
Trochę mnie to zaskoczyło - pogrzebałem w sieci - oba mają takie same baterie Li-on - więc co za różnica ?? W instrukcjach też nic na ten temat nie ma. Wydaje mi się, że ktoś w salonie "wcisnął" jej takie stwierdzenie - chyba błędne - chętnie posłucham posiadaczy komórek - ja jeszcze do nich nie należę, więc się nie orientuję - ale z tego co wiem, raczej akumulatorki Li-On można ładować w dowolnym momencie ??

Smartek 19.01.2006 17:52

ta Li-Pol i Li-On mozna w kazdym momencie i jezeli oba telefony maja takie same to musieli biednej kobiecie wcisnac kit :(
pozdro ;)

PS - u mnie juz jest pewne, ze SE K750i lada dzien bedzie moj :)
zdam relacje..

Damianos L 19.01.2006 18:23

Cytat:

Napisany przez Smartek
ta Li-Pol i Li-On mozna w kazdym momencie i jezeli oba telefony maja takie same to musieli biednej kobiecie wcisnac kit :(
pozdro ;)

PS - u mnie juz jest pewne, ze SE K750i lada dzien bedzie moj :)
zdam relacje..

moj kolega ma, bajer telefonik :)

bedziesz zadowolony

Smartek 19.01.2006 19:19

Cytat:

Napisany przez Damianos L
bedziesz zadowolony

wydajac tyle kasy oczywiscie kilkanascie godzin spedzilem na czytaniu recenzji i opinii.., w ciemno balbym sie kupic :)..

"Bedzie Pan zadowolony.." - z Kabaretu Moralnego Niepokoju ^_^ , moze kto widzial? :)

co do SE - zapowiada sie ciekawie..
i ostatecznie zostaje przy TakTaku, mimo iz mialem mozliwosc wziecia tego SE bez simlocka :)
pozdro ;)

Damianos L 19.01.2006 19:25

Cytat:

Napisany przez Smartek
wydajac tyle kasy oczywiscie kilkanascie godzin spedzilem na czytaniu recenzji i opinii.., w ciemno balbym sie kupic :)..

"Bedzie Pan zadowolony.." - z Kabaretu Moralnego Niepokoju ^_^ , moze kto widzial? :)

co do SE - zapowiada sie ciekawie..
i ostatecznie zostaje przy TakTaku, mimo iz mialem mozliwosc wziecia tego SE bez simlocka :)
pozdro ;)

a ile zaplaciles za tego SE?

nowy czy uzywany?

:>:>

Smartek 19.01.2006 19:52

Cytat:

Napisany przez Damianos L
a ile zaplaciles za tego SE?

nowy czy uzywany?

:>:>

Wydajac tyle kasy na telefon chcialem miec juz nowy!
k750i wyniosl mnie w sumie 1070zl (wraz z ubezpieczona przesylka) - kwota nie bolala az tak bardzo, poniewaz udalo sie sprzedac SX1 (pozdro gorzala ;)).
Telefon kupilem od http://allegro.pl/show_item.php?item=82435589 , poniewaz wydaje mi sie, ze sprzedawca jest wiarygodny (i oby taki byl!). Z tego co widzialem sprzedal wczesniej kilka sztuk tego K750i ma za nie pozytywy, wiec jest ok :).
A i cena byla dosc atrakcyjna - te ze smokiem na ere sa drozsze niz orange (ogolnie tych z orange jest jak 'mrowkow' :P).
pozdro ;)

ro29 19.01.2006 22:06

Cytat:

Napisany przez Smartek
(...)
k750i wyniosl mnie w sumie 1070zl (...)
A i cena byla dosc atrakcyjna - (...)

Witam !
:wow: :wow: :wow:
Oczywiście jak kogoś stać i taki potrzebuje ...
Jeszcze bym mógł kupić - teoretycznie - telefon za 200 - no 300 zł - ale nosić w kieszeni telefon za ponad 1000 zł - wartości komputera .... ;)

Pozdrawiam i miłego używania !!
ro29

MaciejT 19.01.2006 22:41

@Igloo: taniej jest w SamiSwoi niezaprzeczalnie, o kilka groszy. Jednak tylko na polaczenia, i tylko do SS oraz stacjonarnych. W TakTaku jest drozej o te kilka groszy, ale spektrum tanich rozmow obejmuje Era/Heyah/stacjonarne, a tanich smsow Era/Heyah. W SS malo kto ma telefon wiec pozostaja tanie polaczenia do stacjonarnych, z drogimi smsami.

@ro29: Co do telefonu, jesli Ci sie podoba, odpowiada Ci pod wzgledem wizualnym oraz ergonomicznym (wygodnie Ci sie pisze smsy etc, swobodnie poruszasz sie po menu - nie jest dla Ciebie zbyt skomplikowane), to jako pierwszy telefon wystarczy. Takie jest moje zdanie.

Kazdy ceni co innego, i np ja nie wyobrazam sobie telefonu bez WAPu (obsluga konta w banku oraz konta email), kalendarza, notatnika, duzej pamieci, MMSow (przydaja sie, gdyz wyslanie 1 MMSa jest tansze niz 2-3smsow poza siec, a tresci miesci sie w nich wielokrotnie wiecej + dodatkowo obrazek lub zdjecie dla umilenia przekazu), aparatu (ktorym mozna uwiecznic zabawne chwile oraz absurdy zycia codziennego).

ro29 20.01.2006 00:11

Witam !
Cytat:

Napisany przez MaciejT
@Igloo: taniej jest w SamiSwoi niezaprzeczalnie, o kilka groszy. Jednak tylko na polaczenia, i tylko do SS oraz stacjonarnych. W TakTaku jest drozej o te kilka groszy, ale spektrum tanich rozmow obejmuje Era/Heyah/stacjonarne, a tanich smsow Era/Heyah. W SS malo kto ma telefon wiec pozostaja tanie polaczenia do stacjonarnych, z drogimi smsami.

Święta prawda - w Sami Swoi rzeczywiście jest tanio - ale dotyczy to posiadania telefonu (tylko 40 zł - w pozostałym sieciach 50 zł), no i rozmów na stacjonarne i Sami Swoi - więc jak ktoś naprawdę mało rozmawia - i to głównie ze stacjonarnymi - to oferta w sam raz. Wadą niestety są droższe sms'y - choć zależy ile się wysyła. Trochę też brak tzw. ofert dodatkowych - pakiety, bramka sms z różnymi możliwościami itd. Po prostu jest to - jak sami się reklamują - oferta głównie dla osób rozmawiających i to ze stacjonarnymi.
Muszę ją jednak jeszcze dobrze przekalkulować ;)
A tak z ciekawości (kolega mnie dziś o to pytał) - czy oferta Sami Swoi traktowana jest jako oferta Plusa - chodzi mi to, że np. jest konkurs i pisze, że dla sieci Plus, IDEA, ERA - to dla Sami Swoi już nie ?
W TAK TAK jest niby drożej - ale są te pakiety - no i taniej zaczyna być po iluś tam miesiącach http://www.era.pl/index.php?id=prasa...section=taktak
Cytat:

Napisany przez MaciejT
@ro29: Co do telefonu, jesli Ci sie podoba, odpowiada Ci pod wzgledem wizualnym oraz ergonomicznym (wygodnie Ci sie pisze smsy etc, swobodnie poruszasz sie po menu - nie jest dla Ciebie zbyt skomplikowane), to jako pierwszy telefon wystarczy. Takie jest moje zdanie.

Kazdy ceni co innego, i np ja nie wyobrazam sobie telefonu bez WAPu (obsluga konta w banku oraz konta email), kalendarza, notatnika, duzej pamieci, MMSow (przydaja sie, gdyz wyslanie 1 MMSa jest tansze niz 2-3smsow poza siec, a tresci miesci sie w nich wielokrotnie wiecej + dodatkowo obrazek lub zdjecie dla umilenia przekazu), aparatu (ktorym mozna uwiecznic zabawne chwile oraz absurdy zycia codziennego).

To byłby mój pierwszy telefon - więc trudno porównywać - w ręku go też miałem krótko - choć złego wrażenia nie zrobił na pierwszy raz (jak wezmę Wuja starą Nokię - a miałem ją już nie raz - to zdecydowanie gorzej).
Jest trochę mały - ale to akurat pewna zaleta ***8211; a menu ***8211; trzeba by sprawdzić...

Pozdrawiam
ro29

P.S. Właśnie spotkałem jednego kolegę na GG ***8211; zna się na elektronice itd. ***8211; i stwierdził, że Samsunga odradza, bo się często psują :smutny: .... to jak tak dalej pójdzie to albo nic nie kupię, albo jakiś z zestawu startowego.... ||

MaciejT 20.01.2006 00:34

Jak tak ma wygladac wybor to poczytaj tu na forum o tym jakie kto poleca dyski twarde :D:D:D:D

1000 osob poleci Maxtora, a ja i tak takiego nie kupie, bo mi sie kiedys jakis Maxtor popsul.

ro29 20.01.2006 00:48

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Jak tak ma wygladac wybor to poczytaj tu na forum o tym jakie kto poleca dyski twarde :D:D:D:D

1000 osob poleci Maxtora, a ja i tak takiego nie kupie, bo mi sie kiedys jakis Maxtor popsul.

Witam !
Spokojnie - przecież nie o to mi chodzi - po prostu spotkałem się z opinią - a kolega ten kilka komórek już miał, i obraca się w świecie elektroniki - więc coś w tym prawdy może i jest ...
Wiadomo, że jak ktoś miał z czymś problem - lub słyszał - to już raczej nie poleci - co nie oznacza, że wszystkie będą złe ...

A co do dysków, to raczej Maxtora mało kto poleci - jak ostatnio widać, raczej popularne są Samsungi, ew. Seagate (ale akurat te mają swoją grupę przeciwników).
Ja bym chyba polecił WD - mój stary ma ponad 5 lat i jeszcze działa - ale jak bym miał kupować, to może jednak Seageate ;)

Pozdrawiam
ro29

Smartek 20.01.2006 09:03

Cytat:

Napisany przez MaciejT
...ciach...aparatu (ktorym mozna uwiecznic zabawne chwile oraz absurdy zycia codziennego).

i wlasnie po to sa aparaty w telefonach..
wiele osob mowi "eee, po co mi aparat w telefonie jak i tak beznadziejne zdjecia robi?", a komorke masz zawsze przy sobie - cos zauwazysz dziwnego/smiesznego, cos chcesz uwiecznic - wyciagasz i 'pstrykasz'.

co do ceny k750i - nie mowilem, ze ten aparat jest tani, ale:
- SX1 musialem sprzedac teraz - pozniej dostalbym za niego o wiele mniej
- nie warto bylo czekac, az nowe telefony stanieja, bo i tak cena SX1 by spadla, wiec musialbym dolozyc tyle samo
- po wspolpracy z SX1 wymagam od telefonu troche wiecej.. (wiadomo jakie mozliwosci ma symbian).
- lubie SE i chyba kolejne telefony rowniez beda tej firmy ;) (chyba, ze trafi sie wyjatek i znajdzie sie udany model jak ten siemens'a..)

mam nadzieje, ze jutro do mnie dotrze..
a tymczasem - zapraszam na http://komorniklodz.com/foty - wrzucilem kilka zdjec z tego K750i znalezionych w necie i.. moim zdaniem calkiem ladnie sie prezentuja (jak na telefon..).

co do twojego samsunga - to, ze sie psuja to prawda, poniewaz mialem kilka rzeczy tej firmy - ale byly to raczej rzeczy komputerowe..
i nie znaczy, ze ten model tez akurat musi sie zepsuc..
ja bym zaryzykowal jakby tylko cena byla dosc atrakcyjna - tymbardziej, ze to Twoj pierwszy telefon (nie masz duzych wymagan - choc apetyt rosnie w miare jedzenia). Wybor nalezy do Ciebie :)
pozdro

Stef 20.01.2006 12:25

moim pierwszym teelfonem byl samsung r 200. mialem go 1.5 roku mi byl naprawde super(jak na pierwszy tel ;) ). byl bardzo wytrzymaly i pod tym wzgledem ne moge narzekac.

tak wiec moja opinia nie ejst zgodna z opinia twojego znajomego ;)

epol 23.01.2006 18:46

Cytat:

Napisany przez ro29
Nie rozmawialiśmy o cenie - kolega musi się najpierw zorientować, ile dostałby w komisie.
Jak patrzyłem na Allegro to więcej niż 100 -110 zł nie opłaca się chyba wydać :)
Moje pytanie brzmi - czy warto go kupić i jeśli ktoś go posiada/posiadał - to co o nim sądzi

Cene jaka komisy placa za fon to okolo 60-80zl. Zalezy tez gdzie ;) W C100 z starszym softem sim-lock schodzil po wpisaniu kodu. Jesli potrzebujesz zdjac zapraszam do siebie ;)

Fonik za ta kase jest bardzo fajny. Ladny wyswietlacz chodz troche maly. Bateria trzyma w nim okolo 3 dni. Dziwne, ze klapka z baterii bardzo szybko sie rysuje i schodzi z niej farba. Przez irde mozesz z PC wymieniac wszystko procz javy.

ro29 24.01.2006 02:07

Cytat:

Napisany przez epol
Cene jaka komisy placa za fon to okolo 60-80zl. Zalezy tez gdzie ;) W C100 z starszym softem sim-lock schodzil po wpisaniu kodu. Jesli potrzebujesz zdjac zapraszam do siebie ;)

Fonik za ta kase jest bardzo fajny. Ladny wyswietlacz chodz troche maly. Bateria trzyma w nim okolo 3 dni. Dziwne, ze klapka z baterii bardzo szybko sie rysuje i schodzi z niej farba. Przez irde mozesz z PC wymieniac wszystko procz javy.

Witam !
Na wstępie informacja - sprawa wisi nadal w powietrzu - kolega jak na razie nie zadzwonił z jakąkolwiek propozycją (a ja nie chcę się narzucać, bo to by świadczyło, że mi za bardzo zależy ;) )
Co do cen komisowych - jeśli @epol miałbyś rację - to dla mnie była by to dobra informacja - kolega swoją wycenę będzie robił na podstawie tego ile mu zaproponują w komisie. Z tym, że ja co prawda osobiście się nie pytałem - ale zadzwoniłem z ciekawości do dwóch komisów w Poznaniu (tzn. do jednego dzwoniłem, a z drugim rozmawiałem na GG) - i proponowali mi po 100 zł. Co prawda podejrzewam, że przy wizycie i obejrzeniu telefonu zaproponują może i mniej - ale wątpie, aby zeszli do wymienionego przez Ciebie poziomu. Szczególnie, że na Allegro takie telefony sprzedają się po około 110 - 130 zł. Oczywiście dla mnie im mniej tym lepiej :)

Co do softu i możliwości ściągnięcia simlocka kodem - wiem tylko tyle, że telefon był kupiony w końcu lutego 2004 - i ma oryginalny soft.

W kwestii baterii - ponoć wytrzymać potafi ponad 4 dni - tak mnie żona kolegi informowała - no chyba, że lekko "koloryzowała" ;)
Natomiast masz rację co do tylnej klapki - niestety w tym egzemplarzu jest także już trochę porysowana - może nie tak tragicznie, jak niedawno widziałem jeden egzemplarz na Allegro - ale ślady noszenia w torebce z kluczami na klapce są widoczne. Niestety jej wymiana pociąga za sobą kupno nowego akumulatorka.

Więc na razie czekam jeszcze na rozwój sytuacji - aczkolwiek równocześnie oglądałem ostatnio różne zestawy Simplusa - z tymi najtańszymi komórkami - oraz podobne modele na Allegro - jak nie wypali z tym Samsungiem, to może i tak coś kupię ;)

Pozdrawiam
ro29

P.S. W sumie nigdy tego typu sprawy nie stanowiły dla mnie problemu - ale jak czytam w opisach sprzedawanych na Allegro tych C100 - to głównie używały go kobiety - chyba nie jest on typowo "babski" ?? ;)

MaciejT 24.01.2006 02:21

90% telefonow z Allegro uzywaly kobiety*

*w opisach tych telefonow, nie zas w rzeczywistosci

Stef 24.01.2006 08:13

i to mnie wlasnie denerwuje w opisach-choc watpie,zeby nawet 10% tych telefonow takich bylo.

wiem jak wykada tel mojej mamy-dba o niego bardzo,ale chcac nie chcac czasem sie cos obetrze, cos sie porysuje-normalna kolej rzeczy

Smartek 24.01.2006 08:41

[QUOTE=epol]..[QUOTE]
powiedz prosze, ze nie miales mozliwosci zalatwienia SE K750i taniej niz za 1050zl?
bo kupilem i nie pamietalem, ze znam takiego jednego epola... ;)
pozdro ;)

epol 24.01.2006 09:47

Cytat:

Napisany przez ro29
...

Calkiem "babski" on nie jest ;) Kumpel go uzywal prawie rok i naprawde nie narzekal. Bateria mu przewaznie te 3 dni wytrzymywala, ale dochodzilo mu tez do owych 4 z tego co pamietam. Bardzo sobie go chwalil. Czasami narzekal na brak MMSow.

Ceny skupu podalem Ci ze slaska, a moga byc rozne w skali kraju. Zaleza od wielu czynnikow.

Cytat:

Napisany przez Smartek
powiedz prosze, ze nie miales mozliwosci zalatwienia SE K750i taniej niz za 1050zl?
bo kupilem i nie pamietalem, ze znam takiego jednego epola... ;)
pozdro ;)

Chyba Cie rozczaruje. Prawdopodobnie w najblizszych dniach bede wystawial noweczke K750i (lub D600E, zalezy) na allegro po okolo 1000-1050zl, no chyba, ze nie bede mial kasy w gotowce, aby wylozyc ;)

ro29 24.01.2006 13:09

Witam !
Sytuacja się przed chwilą wyjaśniła - kolega zaproponował cenę za tego C100 ...140 zł !!! Co prawda może jakbym potargował się z jego żoną (bo to był jej telefon), to z 10 zł by opuściła - ale te 130 zł to i tak dość wysoka cena.
Po prostu koledze się nie spieszy - i może poczekać na kupca - cena którą mi proponuje to średnia pomiędzy kupnem a sprzedażą w komisie (ponoć 90 zł kupno. 180 zł sprzedaż).

Więc mam teraz dylemat - sam nie wiem - liczyłem na powiedzmy około 100 zł - a tutaj 140 - coś mi to trochę za dużo - jedynym plusem jest fakt, że jest pewne źródło i możliwość obejrzenia itd.

Pozdrawiam
ro29

epol 24.01.2006 16:35

Cytat:

Napisany przez MaciejT
90% telefonow z Allegro uzywaly kobiety*

*w opisach tych telefonow, nie zas w rzeczywistosci

Calkiem OT:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82441932
To chyba te 10% ^_^ ^_^

ro29 24.01.2006 20:16

Witam !
Ponieważ jak już napisałem w poprzednim moim poście - zastanawiam się poważnie czy kupić ten telefon C100 (ze względu na dośc wysoką cenę u kolegi (140 zł), a także jego podejście do sprawy - komis mu proponuje 90 zł || ), to przeglądnąłem oferty operatorów oraz Allegro - i w sumie stwierdziłem, że na początek wystarczyłby mi chyba najprostszy telefon do dzwonienia i sms'ów - bez kolorowego wyświetlacza itd.
Patrząc na oferty w zestawach pre- paid - to chyba głównie opłaca się Simplus - największy wybór - dość dobre ceny. W grę wchodziły by modele - Motorola C116, Siemens A57, a także Sagem MyX1 Trio. Jeśli ktoś z Was miał z którymś z nich do czynienia - to chętnie posłucham opinii - szczególnie o tym Sagem - bo z tego co znalazłem w sieci ma przecietną opnię. Można go też dostać znacznie taniej na Allegro - np. tutaj:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82304242
lub:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82365304

Wiem, że to pewne ryzyko, ale akurat te oferty wyglądają dośc dobrze.

Chyba, że polecicie mi jakiś inny model - np. z używanych - w cenie do 90 - 100 zł ;)

Pozdrawiam
ro29

epol 24.01.2006 22:01

Cytat:

Napisany przez ro29
W grę wchodziły by modele - Motorola C116, Siemens A57, a także Sagem MyX1 Trio.

Jesli ta C116 ma tak zakrecone menu jak jak np C115 to ja dziekuje. Podobnie zreszta jak ten Sagem. Od razu zrazilbys sie do telefonow komorkowych :D

Z tych trzech fonikow wybralbym A57. Co ciekawe wystarczy wgrac soft z C55 i mamy C55 w obudowie A57 :> A co za tym idzie kilka nowych funckji, ktore wczesniej byly zablokowane.

ro29 24.01.2006 23:27

Cytat:

Napisany przez epol
Jesli ta C116 ma tak zakrecone menu jak jak np C115 to ja dziekuje. Podobnie zreszta jak ten Sagem. Od razu zrazilbys sie do telefonow komorkowych :D

Z tych trzech fonikow wybralbym A57. Co ciekawe wystarczy wgrac soft z C55 i mamy C55 w obudowie A57 :> A co za tym idzie kilka nowych funckji, ktore wczesniej byly zablokowane.

Witam !
Czy to możliwe, że ten A57 nie ma możliwości wprowadzania polskich liter przy pisaniu sms'ów ?? Bo właśnie przejrzałem jego instrukcje i jakoś tego nie widzę. Z tego co wyczytałem na stronie Plusa - na pewno nie ma polskiego słownika T9 - ale czy to oznacza, że polskich liter także nie ma ??

Pozdrawiam
ro29

MaciejT 24.01.2006 23:55

@ro29: jak telefon w SMSach nie wpisuje polskich znakow, to jest to dla niego zaleta. Natomiast jesli nie ma polskiego slownika T9, to jest to dla niego ogromna wada.

Tak jak mowi Epol, Siemens a57 bylby prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem. A jesli mozna go dodatkowo ulepszyc, to dodatkowa zaleta.

ro29 25.01.2006 00:40

Cytat:

Napisany przez MaciejT
@ro29: jak telefon w SMSach nie wpisuje polskich znakow, to jest to dla niego zaleta. Natomiast jesli nie ma polskiego slownika T9, to jest to dla niego ogromna wada.

Tak jak mowi Epol, Siemens a57 bylby prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem. A jesli mozna go dodatkowo ulepszyc, to dodatkowa zaleta.

Witam !
Więc tak - co do słownika to już się domyśliłem (skoro nie ma polskiego nie ma polskich wyrazów itd.- takie proste ;)).
Natomiast co do polskich liter - wcale nie uważam to za zaletę (ich brak). Co prawda wiem, że wpisywanie polskich liter w komórce może nie być zbyt wygodne - ale takie litery mamy i jestem zwolennikiem ich używania - zawsze staram się pisać z polskimi literami - czy to mail'e, na Forum, GG - czy też wysyłając sms'y z Internetu. Choć ostatnio się dowiedziałem, że przy stosowaniu polskich liter zmniejsza się znacznie długość sms'u (z Internetu) ...

Ponieważ jak wiadomo - nie mam jeszcze komórki - więc nie jestem w tym temacie zorientowany - to jeśli ktoś byłby łaskawy wytłumaczyć mi w paru słowach jak to jest z polskimi literami w komórkach itd.- będę wdzięczny :)

A co do A57 - w sumie oprócz tej wady związanej z brakiem polskiego słownika T9 (oraz niejasności co do polskich liter) - nieźle on wyglada jeśli chodzi o możliwości. Szkoda tylko, że nie ma zbytnio dużego wyboru akurat tego modelu na Allegro.
A co do możliwości zmiany softu - czytałem na Elektrodzie - możliwe to ponoć jest, ale trochę ryzykowne ponoć (no i jakbym nabył nowy to na gwarancji i tak odpada).
Pozdrawiam
ro29

MaciejT 25.01.2006 01:00

Polskich znakow w smsach sie nie uzywa. Powoduja one wyslanie tresci mieszczacej sie standardowo w 1 smsie, w 3 smsach. Tak wiec jesli bez sensu chcesz wydawac pieniadze - prosze bardzo. Poza tym polskie znaki z Nokii niekoniecznie beda polskimi znakami w Siemensach (i odwrotnie), juz o innych telefonach nie mowiac (a ktorych sie troche rozpropagowalo od kiedy ludzie zrozumieli, ze w Nokii placi sie tylko za napis Nokia).

Co do slownikow i polskich znakow, zle wywnioskowales, tzn nie jest to wcale takie oczywiste.

W ponizszym opisie zakladam, ze kazdy telefon ma pl slownik (bo w dzisiejszych czasach to norma).

1. Najlepszy telefon to taki, ktory nie ma w ogole pl znakow, ani wpisywanych recznie, ani ze slownikiem. Wtedy nie ma niebezpieczenstwa zawyzenia kosztow.

2. Drugi z najlepszych to taki, ktory ma pl znaki, ale jego slownik podpowiada bez pl znakow. (Siemensy seria x65)

3. Trzeci z najlepszych (hmm, antynajlepszy) to taki, ktory ma pl znaki, a na dodatek jego slownik podpowiada z pl znakami. (Siemensy seria x75)

Jesli chodzi o wstukiwanie literek kazda-osobno, to masz wybor - albo wpisujesz pl znaki albo nie. Gorzej, jesli slownik podpowiada z pl znakami i nie da sie tego zmienic. Wtedy jestes zmuszony do niekorzystania ze slownika, ktory de facto znaczaco przyspiesza/ulatwia wpisywanie smsow.

Uwaga. Istnieja telefony, ktore maja pl znaki, ich slowniki podpowiadaja z pl znakami, ale podczas wysylki smsa pl znaki sa "obcinane", i w folderze "Wyslane" znajduje sie dopiero co wyslany sms bez pl znakow. To jest ewenement, a pisze o tym dlatego, ze sam taki telefon posiadalem (N6100). Taki telefon nie jest "szkodliwy", gdyz masz swoje pl znaki w tresci, a sms wysylany jest bez nich.

PS. Wg porownywaczki telefonow, A57 ma slownik T9 (tylko nie napisali czy polski):
http://www.era.pl/index.php?id=porow...0&section=korp

ro29 25.01.2006 01:24

Witam !
Wielkie dzięki @MaciejT za wyjaśnienia - jak widać, jak bym kupił komórkę, to będę się musiał przyzwyczaić do pisanie bez polskich znaków ;)

Co zaś do polskiego słownika w tym A57 - to według strony Simplus'a - właśnie ten model go nie ma:
http://www.simplus.pl/simplus/showDo...implus_zestawy

Pozdrawiam
ro29

P.S. A jak widzę nikt nie ustosunkował się do tej ceny Samsunga C100 - 140 zł (ew. do negocjacji). Bo ja jeszcze tak do końca z niego nie zrezygnowałem - chociaż ta cena jest trochę za wysoka - więc nie wiem czy lepiej brać coś starszego ale fabrycznie nowego czy może jednak jego ??
No i co byście ew. polecili z używanych do powiedzmy 100 zł ??

MaciejT 25.01.2006 01:46

Tu masz test A57 (po czesku, ale w necie sa translatory czesko-angielskie):
http://www.mobilmania.cz/Mobilnitele...08294&CAI=2108

Co do pl slownika, hmm, moze ktos z forumowiczow wie i nam powie ;)

epol 27.01.2006 11:07

Siemens A57 ma polski slownik T9. Oficjalnie polski slownik T9 Siemensy maja od serii x45, a nieoficjalnie od x35. Niestety w serii x75 pojawily sie tez polskie znaki w T9, ktorych nie mozna zlikwidowac :/

ro29 27.01.2006 23:54

Witam !
Cytat:

Napisany przez epol
Siemens A57 ma polski slownik T9. Oficjalnie polski slownik T9 Siemensy maja od serii x45, a nieoficjalnie od x35. Niestety w serii x75 pojawily sie tez polskie znaki w T9, ktorych nie mozna zlikwidowac :/

Dzięki za info - jeśli się orientujesz, to napisz, czy ten A57 ma też opcję informowania o dostarczeniu sms'a (tzw. raporty doręczeń chyba) - bo ponoć nie wszystkie tańsze telefony to mają.
A co sądzicie o A50 lub A52 ??

A co do tego Samsunga C100 - może jutro będę się targował - zobaczymy co z tego wyniknie ||

Pozdrawiam
ro29

ro29 31.01.2006 18:19

Witam !
Mam proste pytanko - co byście wybrali z tych dwóch opcji:

- Samsung C100 (omawiany w tym poście ;) ) - cena 135 zł raczej ostateczna - po gwarancji, bateria ma 2 lata, ale pewność pochodzenia, stan min dobry z plusem
- Siemens A65 - ma jeszcze 16 miesięcy gwarancji, dość pewny z papierami (gwarancja, faktura) - cena około 135 - 140 zł

I czy to ponoć prawda, że Siemensy się wieszają dość często ??

Pozdrawiam !!!

ro29

EDIT: ten Siemens jest do wzięcia za 115 zł - ale musze się szybko decydować
A w grę wchodzi jeszcze ew. Nokia 3510i z komisu za 139 zł ;)

Ricki 31.01.2006 21:07

Jeśli ma to być pierwszy telefon GSM :) to zdecydowanie Nokia. Jest tam proste menu więc nawet poczatkujący się połapie. Jeśli może być czarnobiały wyświetlacz to polecam model 6510 za ok 120-150 zł, mały ale za to z GPRS i IRDA. Jeśłi coś z kolorowym wyświetlaczem to na Allegro widziałem nowe Nokie 3100 za 199 zł z gwarancją 24 miesiące. Aha jeśli zaś chodzi o starter to polecam taktak. Sam kupiłem u Tej Pani startery TT jakiś tydzień dwa temu i od 5 lutego będzie na nich aktywna taryfa Happy taniej po 8 miesiącach czyli rozmowy poza sieć za 59 gr sms 16 gr, a wewnątrz sieći + Heyah + stacjonarne można wykupić pakiet bez limitu czasowego (plus i orange 30 dni) gdzie minuta kosztuje 29 gr a sms 7 gr. Polecam

ro29 31.01.2006 21:19

Cytat:

Napisany przez Ricki
Jeśli ma to być pierwszy telefon GSM :) to zdecydowanie Nokia. Jest tam proste menu więc nawet poczatkujący się połapie. Jeśli może być czarnobiały wyświetlacz to polecam model 6510 za ok 120-150 zł, mały ale za to z GPRS i IRDA. Jeśłi coś z kolorowym wyświetlaczem to na Allegro widziałem nowe Nokie 3100 za 199 zł z gwarancją 24 miesiące. Aha jeśli zaś chodzi o starter to polecam taktak. Sam kupiłem u Tej Pani startery TT jakiś tydzień dwa temu i od 5 lutego będzie na nich aktywna taryfa Happy taniej po 8 miesiącach czyli rozmowy poza sieć za 59 gr sms 16 gr, a wewnątrz sieći + Heyah + stacjonarne można wykupić pakiet bez limitu czasowego (plus i orange 30 dni) gdzie minuta kosztuje 29 gr a sms 7 gr. Polecam

Witam !
Ale nie tylko Nokia produkuje telefony ;)
A jakoś do TAK - TAK nie mam przekonania - nie wiadomo kto nawet w tej firmie rządzi itd. - coś jakoś mnie to lekko odrzuca. A ceny na początek wcale nie mają najlepsze.
A z tych dwóch to co wybrać ??
I może ktoś powie coś o Siemens'ach, a szczególnie tym modelu A65 ?? ;)

ro29

Smartek 31.01.2006 21:29

tez duzo poglosek o wieszaniu sie siemensow slyszalem, ale nie wiem jak to konkretnie wyglada w tym modelu..
znam 3 osoby, ktore maja siemensa c65 i dosc czesto narzekaja, ze im sie fon zawiesza :(, choc moj poprzedni sx1 nigdy mi sie nie zawiesil, a jesli juz to w bardzo extramalnych warunkach :) (ale on ma symbiana, wiec moze odstawac od reszty siemens'ow)..

jednakze - jesli mialbym na Twoim miejscu wybierac zdecydowalbym sie prawdopodobnie na niego :)
pozdro ;)

PS - moj SE K750i smiga, ze az milo :D

Dorian 01.02.2006 16:50

Seria 65 Siemensa ogólnie się często wieszała ( słynne wieszanie się CX65 przy rozmowie przychodzącej i samoczynne podgłaśnianie dzwonków ) .. jednak rozwiązywało to upgrade firmware. Sam mam Siemensa S55 od ponad 3 lat. Nie zawiesił się ani razu... nawet przy ostatnich dość silnych mrozach.

loki7777 01.02.2006 17:08

Ja osobiscie noki 3510i bym nie bral, bo to straszny wynalazek, nadal bralbym na twoim miejscu c100 ale baterie pewnie bedziesz mial do wymiany(za jakis czas) a ta troche bedzie kosztowala

Dorian 01.02.2006 18:18

Nie tak źle z tą baterią;)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84106729

ro29 01.02.2006 18:54

Witam !
Sprawa tego Siemensa za 115 zł już jest nieaktualna - choć w sumie trochę jednak tego żałuję - w dobrym stanie z gwarancją, dość tanio ... ;) Mogłem kupić ale cóż ..
Może się jeszcze coś trafi - ale skoro jak napisał @Dorian są z nimi problemy - sam nie wiem - ten S55 też jest fajny - ale już droższy.

Cytat:

Napisany przez loki7777
Ja osobiscie noki 3510i bym nie bral, bo to straszny wynalazek, nadal bralbym na twoim miejscu c100 ale baterie pewnie bedziesz mial do wymiany(za jakis czas) a ta troche bedzie kosztowala

A wielu tak poleca Nokie ||
A na serio - ta 3510i jakoś mi na pierwsze wrażenie nie odpowiada - zarówno wygląd, jak i fakt, że wziąłem ją do ręki i pierwsze wrażenie było kiepskawe ...
A co do tego Samsunga C100 - wyczytałem na Forum Elektrody, że ktoś je odradzał, szczególnie, jeśli planuje się je nosić w kieszeni spodni -...bo się potrafią uszkodzić (złamać). Trochę mnie to zaniepokoiło ...
Co o tym myślicie ??
W kwestii zaś baterii - w sumie to są jednak drogie - szczególnie w porównaniu do np. Siemens'ów. I czy taki znacznie pojemniejszy model - jak podałeś @Dorian - można bez obaw stosować ?? I czy standartowa ładowarka da sobie z nim radę - w sumie raczej tak, bardziej boję się czy telefon to wytrzyma ? ;)

Pozdrawiam
ro29

Dorian 01.02.2006 19:26

Ja nie wiem Ro;)Nigdy nie stosowałem "nieoryginalnych" baterii. Podałem link do tych samsungowskich, Loki pisał,że może być drogo - a tu cena baterii wg. mnie znośna . Sam mam w Siemensie od tych ponad 3 lat oryginalną baterię. Kontrast wyświetlacza na 40 % i przy rozmowach 20 min. na dzień bateria trzyma mi ok 5 dni bez ładowania.

Gdybym ja sobie kupował kupiłbym to :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84536449

Taki telefonik zapewnia mi wszystko co tak naprawdę potrzebuję. Jest ładny, klasyczny i stonowany. I gdyby mi S55 padł - taki bym właśnie sobie kupił.

Co do S55 to polecam - jednak wyświetlacz to 256 kolorów - jednak jak Ci to nie przeszkadza - to za cenę tych 150 kilku zł. masz IRDE, Bluetooth, polifonię i naprawdę niezły telefon.

Smartek 01.02.2006 19:47

nie wczuwaj sie az tak bardzo w kupno pierwszej komorki..
a to, ze sie komus w kieszeni "zlamala" to na pewno jeden z nielicznych przypadkow..

po kupnie se k750i stwierdzam, ze SonyEricsson jest jedna z najlepszych firm produkujacych telefony komorkowe
pozdro ;)

Dorian 01.02.2006 20:00

W życiu bym nie kupił telefonu za ok. 1000 zł ( a tyle ten SE minimalnie kosztuje ) ... no chyba,że w promocji za 150 np.

Mi telefon służy do dzwonienia i smsowania. Do innych rzeczy mam inne osobne urządzenia. Po co mi nędzny aparacik , który poza zoomem i mierną korekcją ekspozycji nic nie ma, po co mi odtwarzacz mp3 w komórce, który zeżre 3/4 baterii w czasie gdy czekam na ważny telefon.

Zupełne minimum przy dobrym wyświetlaczu, dobrej baterii i dobrej jakości wykonania - gwarantowałoby niskie ceny i zadowolenie klientów. Powinien poswstać telefon klasy tego SE K750 i tylko bez aparatu i bez mp3. Cena spada do 500 zł w detalu i kupuję od razu.

ro29 01.02.2006 20:42

Cytat:

Napisany przez Dorian
Ja nie wiem Ro;)Nigdy nie stosowałem "nieoryginalnych" baterii. Podałem link do tych samsungowskich, Loki pisał,że może być drogo - a tu cena baterii wg. mnie znośna . Sam mam w Siemensie od tych ponad 3 lat oryginalną baterię. Kontrast wyświetlacza na 40 % i przy rozmowach 20 min. na dzień bateria trzyma mi ok 5 dni bez ładowania.

Gdybym ja sobie kupował kupiłbym to :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84536449

Taki telefonik zapewnia mi wszystko co tak naprawdę potrzebuję. Jest ładny, klasyczny i stonowany. I gdyby mi S55 padł - taki bym właśnie sobie kupił.

Co do S55 to polecam - jednak wyświetlacz to 256 kolorów - jednak jak Ci to nie przeszkadza - to za cenę tych 150 kilku zł. masz IRDE, Bluetooth, polifonię i naprawdę niezły telefon.

Witam !
Co do tych baterii ;) - ten link jest właśnie do takich zastępczych - miałem na myśli fakt, że pod słowem oryginalna rozumiem, baterię o takiej samej pojemności jak oryginał - i firmowana znakiem Samsung - np to:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82525125
A to co podałeś nie tylko, że jest innej firmy (to akurat nie problem) - ale jest 3x bardziej pojemna - i sam nie wiem, czy to jest tak korzystne dla telefonu - a szczególnie mam na myśli kwestie ładowania.

Podany Siemens jest na pewno fajny - ale dla mnie cena zaporowa to około 140 - 150 zł - tak żeby mi około 200 zł starczyło na telefon i starter i pierwsze ładowanie na 3 miesiące - więc z wiadomych względów odpada ;)

I zgadzam się z Tobą - @Dorian, co do kupna komórki za ponad 1000 zł - też bym w życiu takiej nie kupił - nawet jakbym tyle miał. No chyba, że jak napisałeś w promocji za powiedzmy 99 zł :)
W sumie według mnie dziś już za te 300-400 zł - jak kogoś stać - można nabyć naprawdę dobry telefon - i będzie on miał wszystko co potrzeba, a nawet więcej :)

Pozdrawiam
ro29

EDIT: masz trochę racji - @Smartek - jakbym się tak nie "wczuwał" to może już dziś miałbym tego Siemensa A65 za te 115 zł i nie tracił czas na myślenie || Albo od tygodnia tego Samsunga ...
Ale cóż taki jestem że czasem za dużo się zastanawiam - po prostu za duży dziś jest ...wybór :\

MaciejT 02.02.2006 01:26

wlasnie, nie wczuwaj sie tak... telefon to nie samochod, mozna latwo zmienic gdy Ci nie bedzie odpowiadal

Co do tematu, radzilbym Ci brac tego Siemensa, ale juz jest nieaktualny.

Odnosnie zawieszania sie telefonow prawda jest taka, ze wiekszosc jednak sie zawiesza. Przy mnie nawet znaczna wiekszosc. Wszystko rozchodzi sie o to, ze stopien skomplikowania telefonu jest obecnie za duzy. Wpychane sa coraz to nowe funkcje i urzadzenia, a niestety dalej niekiedy trzeba z takiego telefonu zwyczajnie zadzwonic...

Najlepsza opcja jest posiadanie telefonu w ktorym samemu mozna wgrywac nowsze oprogramowanie. Gorzej, jesli trzeba udac sie do serwisu, aby tam na gwarancji wgrali najnowsze dostepne oprogramowanie. Najgorzej natomiast, jesli nie masz gwarancji ani mozliwosci wgrania samemu...

Zawieszanie sie telefonu mozna wielorako interpretowac. Sa takie, ktore po jakims czasie (np miesiacu) nieustannej pracy (bez wylaczania) potrafia sfiksowac (np wibra sama sobie dziala, albo podswietlenie zostaje na stale, albo telefon sam sobie cos zmienia/przeskakuje przez menu, ewentualnie dzwoni i miga diodami bez potrzeby). Wtedy wystarczy wyjac baterie na 2 sekundy, wlozyc, i po sprawie. Sa tez takie sytuacje, ze telefon wylacza (Siemens)/resetuje (Nokia) sie po wykonaniu jakiejs operacji/wcisnieciu klawisza. Tu sprawa jest bardziej "kulturalna", gdyz od razu widac ze cos sie dzieje, i mozna zareagowac. Gorzej jest w przypadku pierwszym z wyzej wymienionych, poniewaz telefon moze obrac strategie "dzisiaj nie dzwonie, chocby nie wiem co", i tego nie wyswietlic...

Osobiscie jestem zadowolony, ze od czasu do czasu telefon mi sie wylaczy. Lepsze to niz gdyby zwariowal w jakis inny sposob. Oczywiscie stopien zawieszalnosci zalezy nie tylko od sposobu oraz intensywnosci uzytkowania, mozna przeciez trafic na jakis "gorszy egzemplarz" (to juz tez przerabialem - 2 identyczne Nokie zakupione dzien po dniu, jedna fiksowala co jakis czas, srednio co miesiac pracy, a druga nic).

Baterie najlepiej miec nowe i oryginalne (prawie nowy telefon to i prawie nowa bateria).

Ostatnio widzialem na zywo Siemensa A70. Jak na nowy telefon jest calkiem prosty, ale wrazenie sprawia bardzo pozytywne.

ro29 03.02.2006 01:33

Witam !
Cytat:

Napisany przez MaciejT
wlasnie, nie wczuwaj sie tak... telefon to nie samochod, mozna latwo zmienic gdy Ci nie bedzie odpowiadal (...)

Teoretycznie może i tak - ale w praktyce ... - i nie mam tutaj na względzie tylko kwestii finansowych ...
Cytat:

Napisany przez MaciejT
(...)
Odnosnie zawieszania sie telefonow prawda jest taka, ze wiekszosc jednak sie zawiesza. Przy mnie nawet znaczna wiekszosc. Wszystko rozchodzi sie o to, ze stopien skomplikowania telefonu jest obecnie za duzy. Wpychane sa coraz to nowe funkcje i urzadzenia, a niestety dalej niekiedy trzeba z takiego telefonu zwyczajnie zadzwonic...
(...)
Zawieszanie sie telefonu mozna wielorako interpretowac. Sa takie, ktore po jakims czasie (np miesiacu) nieustannej pracy (bez wylaczania) potrafia sfiksowac (np wibra sama sobie dziala, albo podswietlenie zostaje na stale, albo telefon sam sobie cos zmienia/przeskakuje przez menu, ewentualnie dzwoni i miga diodami bez potrzeby). Wtedy wystarczy wyjac baterie na 2 sekundy, wlozyc, i po sprawie. Sa tez takie sytuacje, ze telefon wylacza (Siemens)/resetuje (Nokia) sie po wykonaniu jakiejs operacji/wcisnieciu klawisza. Tu sprawa jest bardziej "kulturalna", gdyz od razu widac ze cos sie dzieje, i mozna zareagowac. Gorzej jest w przypadku pierwszym z wyzej wymienionych, poniewaz telefon moze obrac strategie "dzisiaj nie dzwonie, chocby nie wiem co", i tego nie wyswietlic...

Osobiscie jestem zadowolony, ze od czasu do czasu telefon mi sie wylaczy. Lepsze to niz gdyby zwariowal w jakis inny sposob. Oczywiscie stopien zawieszalnosci zalezy nie tylko od sposobu oraz intensywnosci uzytkowania, mozna przeciez trafic na jakis "gorszy egzemplarz" (to juz tez przerabialem - 2 identyczne Nokie zakupione dzien po dniu, jedna fiksowala co jakis czas, srednio co miesiac pracy, a druga nic).

Baterie najlepiej miec nowe i oryginalne (prawie nowy telefon to i prawie nowa bateria).

Ostatnio widzialem na zywo Siemensa A70. Jak na nowy telefon jest calkiem prosty, ale wrazenie sprawia bardzo pozytywne.

Dzięki za ciekawe informacje.
Jeśli chodzi o zawieszanie - jeśli telefon zawiesiłby mi się raz czy dwa w miesiącu - i po wyłączeniu i włączeniu było by ok - to nie było by to jeszcze tragicznie (pomijam, że mogło by sie to zdarzyć w momencie, kiedy byłby mi pilnie potrzebny ;) )
Raczej martwiąc się o kwestie zawieszania miałem na myśli zwisy typu co 2-3 dni itd.
A co do ciągłej pracy - na pewno nie będzie tak, że będę miał komórkę włączoną 24h/ 7 dni w tygodniu - chociażby na noc będę ją wyłączał.

Pozdrawiam
ro29

epol 05.02.2006 11:17

Cytat:

Napisany przez Smartek
znam 3 osoby, ktore maja siemensa c65 i dosc czesto narzekaja, ze im sie fon zawiesza :(,

Wystarczy wgrac jakis nowszy stabilny soft, np v43, v50 lub inny.

Cytat:

Napisany przez ro29
I może ktoś powie coś o Siemens'ach, a szczególnie tym modelu A65 ?? ;)

Telefon fajny malutki, prosty w obsludze, dopracowany. Jednak dla mnie za wolny. Duze rzeczy wykonuje w telefonach na pamiec i wtedy widac, ze tel nie nadaza.

S55 to bardzy fajny fon :serdusz: Jesli komus nie zalezy na kolorkach to go brac. Mialem kilka takich sztuk i bateryjki trzymaly mi do 5 dni. Jedyna jego fabryczna wada to wypadajace, urywajace sie klawisze czego "zwykly zjadacz chleba" nie zauwaza :>

Dorian 05.02.2006 11:28

Mam Simka S55 od 3 lat i z klawiszami nigdy , przenigdy nie miałem problemu:) A,że fon fajny potwierdzam , że trzyma baterię ( mimo,że to 700 mAh ) 5 dni też potwierdzam. I mimo,że są na rynku telefony o ekranikach w dziesiątkach tysięcy kolorów jakoś nie mogę S55 zamienić na nic innego. Ma wszystko czego potrzeba , możliwości patchowania softu przy użyciu kabla serwisowego, powiększenie pamięci ... jednym słowem gdyby nie ekranik cudo ... jednak do tych 256 kolorków idzie się przyzwyczaić - wystarczy nie mieć wielobarwnej tapety coby w oczy brak barw nie wpadał .

ro29 08.02.2006 23:29

Witam !
Więc ostatecznie się zdecydowałem i nabyłem używanego Siemensa A65 || || ||

Jak narazie z nim lekko "walczę" - jak wiadomo to moja pierwsza komórka więc trzeba się wciągnąć ...
Jeśli ktoś wie jak w tym modelu ustawić opcję potwierdzania doręczania sms'ów (bo chyba taka jest ??) - to byłbym wdzięczny za pomoc - bo jakoś nie mogę znaleźć ...

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy wypowiadali się w tym temacie - a czy podjąłem słuszną decyzję - czas pokaże ;) Pierwsze wrażenia nie są złe, oczywiście uwzględniając jego możliwości ...

ro29

MaciejT 09.02.2006 00:05

Menu -> Wiadomosci -> Ustawienia -> Ustaw SMS -> Profile SMS -> (domyslny) -> Edytuj -> Raport przyjec "v"

jakos podobnie powinno byc

devil-80 09.02.2006 00:25

Zeby otrzymywać raporty w siemensie a65 trzeba kliknąć na kopertę następnie Msg.setup (ostatnia pozycja)następnie SMS profiles (3 pozycja od góry)potem SMS następnie Change sett(2 pozycia) a nastepnie zaznaczyć Status raport(5 pozycia) to znalazłem,może ci coś pomoże,nawet jak masz menu po polsku;)
a tutaj masz link do instrukcji obsługi tego telefonu ;)
http://download.benqmobile.com/repos...a_body_NET.pdf

ro29 09.02.2006 00:50

Witam !
@MaciejT i @devil-80 - dzięki za pomoc - znalazłem - jutro sprawdzę czy działa - teraz już nie chcę nikogo po nocy budzić ;)
A co do instrukcji - mam zarówno drukowaną, jak i na kompie (choć to chyba to samo) - z tym, że są to chyba jakieś trochę skrócone wersje - bo nie mogłem tego znaleźć ...
A ten podany link nie działa chyba ...

Pozdrawiam
ro29

P.S. @devil-80 - masz może tego Siemensa - tak z ciekawości pytam :)

devil-80 09.02.2006 10:32

hmm wczoraj mi działał,nie mam i nigdy nie miałem żadnego siemensa;),nie oznacza to że są do bani czy coś,poprostu wolę nokię,są prostsze i mi pasują,teraz planuje kupić sony ericsona k700i ale zobaczymy jak to pójdzie.Pozdrawiam

Kris 09.02.2006 11:16

Cytat:

Napisany przez MaciejT
(...)

Tak, mam, prosty telefon, mały, lekki, wydaje się solidnie zbudowany, ale wkurza rozmówców efekt echa - słyszą siebie, nie pomaga przyciszenie telefonu - to samo przez zestaw słuchawkowy... I jeszcze jedno - nie można jednocześnie rozmawiać przez zestaw i ładować telefonu - jedno złącze (jeśli ktoś wie jak to rozwiązać, to proszę o sugestie).

Nie ma to jak stara Nokia 6310... zero problemów, rewelacyjna jakość dźwięku i bateria długo trzymała... :serdusz:

MaciejT 09.02.2006 12:54

Efekt echa to kwestia odleglosci telefonu od stacji bazowej, i zwiazane z tym opoznienia w przesylaniu sygnalu. Trafia sie na roznych telefonach, poniewaz istotne jest tu miejsce, w ktorym przebywasz podczas rozmowy (wiadomo, piwnica, duza hala albo grube sciany zmniejszaja sile sygnalu) oraz odleglosc do najblizszej stacji bazowej.

Problem byl juz omawiany na roznych forach.

Sam fakt, ze stacje bazowe GSM1800 maja w specyfikacji zasieg do 4 km nie oznacza, ze jakosc rozmowy osoby oddalonej od stacji o kilometr bedzie taka sama jak osoby oddalonej od niej o 3,8 km. Nie mowiac juz o wymuszonym trybie kodowania rozmowy, ktory takze ma wplyw na jakosc (EFR = mniejszy zasieg, lepsza jakosc rozmowy, HR = wiekszy zasieg, gorsza jakosc rozmowy).

Kris 09.02.2006 14:02

MajciejT - dzięki, ale dziwne, że ten problem występuje w A70, a Nokia wspomniana nie ma takiej 'przypadłości'...

devil-80 09.02.2006 14:32

a może tak jest tylko w tym twoim a70?jak tak to oznacza,że coś z nim nie tak,a jak jest tak we wszystkich to wina tego modelu,może jakaś wada.Jednak co Nokia to Nokia :D

mallow 09.02.2006 19:21

W jakiej cenie ten ****ens? :)

Smartek 09.02.2006 19:32

Cytat:

Napisany przez mallow
W jakiej cenie ten ****ens? :)

http://allegro.pl/showcat.php?id=144...r=t&view=gtext

devil-80 09.02.2006 19:46

a ma ktoś może sony ericsona k700i i może mi odpowiedzieć na pare pytań:czy są raporty,i czy jak pisze sms-a i np wyjdę wciskając czerwony telefonik,to jak później wróce to będzie jego treść(tak jak w nokii)czy muszę zapisać wiadomośc (tak jak w motorolli)

Oktawian89 09.02.2006 20:20

Podepnę sie pod temat

Mianowicie zastanawiam sie nad wzięciem telefonu na abonament w PLUSGSM , tylko z jakiem telefonem ? Zastanawiałem sie nad Sony Ericsson K750i ... ? Za przemawia aparat 2 megapixele
i mp3 oraz karta pamięci zewnętrzna ...
Jaki telefon byście mi poradzili ?
Pozdrawiam ;)

Smartek 09.02.2006 20:22

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Podepnę sie pod temat

Mianowicie zastanawiam sie nad wzięciem telefonu na abonament w PLUSGSM , tylko z jakiem telefonem ? Zastanawiałem sie nad Sony Ericsson K750i ... ? Za przemawia aparat 2 megapixele
i mp3 oraz karta pamięci zewnętrzna ...
Jaki telefon byście mi poradzili ?
Pozdrawiam ;)

ten SE jest bardzo dobry moim zdaniem, mam go od 2 tygodni i zauwazylem tylko jedna wade, a mianowicie brak mozliwosci wyciszenia dzwieku aparatu (a czesto komus pokryjomu trza zrobic ;)).
zdjecia wychodza b. fajne i ladne, bateria trzyma okolo 6dni
pozdro ;)

Oktawian89 09.02.2006 20:25

Nie wiem ale z tego co tak ogolenie sie orientowałem to ten SE bedzie chyba najlepszym wyborem... , tak jak mowiłem zalezy mi na b.dobrym aparacie mp3 i wymiennej karcie pamięci
Nie ukrywam , ze czekam na wypowiedz znawcy tematu @Epola :)
pozdrawiam ;)

devil-80 09.02.2006 20:44

a powiedzcie mi jak jest z tymi wiadomościami w SE??i jak długo trzyma bateria,przy takim średnim użytkowaniu,i zabawie.

Smartek 09.02.2006 20:49

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Nie wiem ale z tego co tak ogolenie sie orientowałem to ten SE bedzie chyba najlepszym wyborem... , tak jak mowiłem zalezy mi na b.dobrym aparacie mp3 i wymiennej karcie pamięci
Nie ukrywam , ze czekam na wypowiedz znawcy tematu @Epola :)
pozdrawiam ;)

z tego co wiem to ten eryk ma aktualnie jeden z najlepszych dostepnych aparatow w telefonie komorkowym..
mp3 wiadomo - sony ma "walkman", wiec jakosc na pewno dobra (nie korzystam, bo mam iRivera), a karta pamieci jest 'obecna'..
poczytaj testy, opinie, a epol pewnie Ci jakiegos siemensa doradzi, wiec nie wiem czy warto czekac na jego opinie ;) (chodzi mi o obiektywnosc..)

mallow 09.02.2006 20:51

Zapomnialem sie jeszcze psytac jaka siec szanowny kolega ro29 wybral :)
Osobiscie jestem za TAK TAK. Mialem POP, ale to co zrobil Orange z ta oferta jest dla mnie niepojete (chodzi mi o zniesienie 1 gr/sms) :( No i postanowilem zrezygnowac z ich uslug, bo nic wiecej mnie tam nie trzymało...
Jestem bardzo zadowolony z TT - 19 gr/min do 5 wybranych numerow (Era/Heyah/Stacjonarne). Stawka podstawowa za niedlugo zmniejszy mi sie do 69/16gr. Jak dla mnie same plusy ;) Bramka jest dla mnie zupelnie wystarczajaca - 10 sms i 1 mms starczy mi w zupelnosci. Inni operatorzy maja swoje bramki wiec najmniejszych problemow nie mam. Co do bramki Orange (dla zarejestrowanych) to bardzo rzadko smsy dochodzily, a jezeli juz, to bardzo spoznione (czasem nawetdo 12 godzin :klnie:.
Ogolnie bardzo polecam TT, obecnie chyba najlepsza oferta na rynku prepaid...

@ro29 - zycze jak najlepszych wrazen z zakupu. Choc osobiscie wybral bym Sagem MY-X1. Ma go moj tata własnie w TT, za 100+50 zl. Bateria trzyma wysmienicie (tydzien), dzwoni i smsuje, a coz wiecej potrzeba dla własnie tych starszych uzytkownikow ktorzy nie wymagaja zbyt wiele... Jedyne co w sagemach jest porazka... to slownik T9 - brak mozliwosci dodawania własnych wyrazow (jezeli na liscie nie ma tego konkretnego). Ale i tak wole recznie pisac smski zwlaszcza ze mam juz klawiaturke opanowana na pamiec.

Osobiscie marzy mi sie teraz Motorola MPX200. Ma wszystko czego chce... Dzwoni, SMSuje, ma karte pamieci i odtwarza MP3. Dla mnie bajka ;) Tylko kasy brak niestety :( ale jak sprzedam mojego Sagema MY-X6 to moze uda mi sie dozbierac ;)

Pozdro! :)

PS
@Smartek. Na twoim miscu ugryzlbym sie jeszcze w jezyk. Nie wiem czy widziales zdjecia z Nokii seri N. Ja osobiscie nie wiec jeszcze nie wiem co i jak, ale widzialemjuz ze wstawili optyke Carl-Zeiss ;)

devil-80 09.02.2006 21:22

z tego co wycztałem to bateria w k700i trzyma ok 3 dni,więc jak dla mnie odpada,bo pewnie by mi po 2 dniach padła:(poza tym ma jak kazy telefon kilka wad:brak możliwości rozbudowy pamięci,no i niekiedy są problemy z tym dżojem,i ponoć jeszcze jedna wada ,brak możliwości zmiany sygnału smsów oraz sygnału potwierdzenia doręczenia smsa(ale nie wiem czy to prawda).Więc pewnie jak będe zmieniał telefon ,to będe miał trudny wybór,może mi coś zaproponują ciekawego,zresztą mam jeszcze ok 3-mcy.

Smartek 10.02.2006 09:13

devil-80 faktycznie w k700i moze sie nie dac zmienic sygnalu SMSa bo tak bylo w poprzednich telefonach SE (T630, T610 itd.), masz standardowo kilka sygnalow i mozesz wybierac pomiedzy nimi, a dzwiek doreczenia jest chyba taki jak sms'a :).
co do baterii - nie mam pojecia, ale mysle, ze jest podobno do tej co w moim k750i, a mi trzyma dosc dlugo (5-6dni), w tescie na gsmonline mozna przeczytac:

"Zapotrzebowanie na energię w K700i jest równie imponujące jak jego wyświetlacz. Pomimo zastosowania bardzo dobrego ogniwa litowo-jonowego, jego pojemność 700 mAh jest zdecydowanie za mała. O podawanych przez producenta 15 dniach czuwania można spokojnie zapomnieć i szykować się trzeba raczej na 2, góra 4 dni, jeśli niewiele rozmawiamy."

wiec jednak miales racje, nie jest zaciekawie :(.

Brak rozbudowy pamieci to powazna wada i kazdy kto chcialby uzywac telefonu do mp3 itp. powinien zaopatrzyc sie w telefon, ktory to umozliwia - bez tego ani rusz.

Ale nie martw sie na zapas - przez 3 miesiace moze sie jeszcze duzo zmienic i mozliwe, ze model k750i spadnie do rozsadnej ceny..
pozdro ;)

devil-80 10.02.2006 09:40

dzięki za odpowiedź,i własnie na to liczę,że przez te 3 m-ce spadnie cena k750i ,a może pojawi się coś innego w miarę rozsądnej cenie.Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:58.