![]() |
Zajrzyj na strone epsona i sam zadecydujesz, ja tam tylko podpowiadam.
|
Cytat:
I CO WAŻNE: Chciałbym wydrukować sobie ulotki z mojej drukarki. W drukarni drukują minimum 50 szt. i jeszcze dostawa. Cytat:
|
Cytat:
Piszesz i masz EcoTank ET-2860 lub tanszy brat EcoTank ET-1810. Albo kombajn do biura EcoTank ET-4810 Mozna stosowac tansze tusze w butelkach, wydruk w jakosci 5,760 x 1,440 DPI , wspierana gramatura 64 - 300g/m2 , Bedziesz pan zadowolony :spoko: |
O widzisz, przypomniałeś mi. W opcjach wydruku ustawia się m.in. rodzaj i gramaturę papieru. Mój laser mono HP łyka papier do 170g (aż sprawdziłem) :O
|
Hmm, z mojej perspektywy to wygląda tak: w domu zwykła drukarka typu "Eko tank" czy tym podobna, gdzie można fabrycznie dolewać tuszu nie bawiąc się w zestawy CISS, zmienianie chipów itp., w dodatku taka, gdzie jeśli gąbeczka na nadmiar tuszu się zapełni, to po wyciśnięciu/wypłukaniu wystarczy potwierdzić ostrzeżenie a nie musieć wysyłać drukarki do serwisu :haha: Ja na przykład w domu korzystam z Canona G3060. Jeżeli do czegokolwiek taka drukarka to za mało - no to zamiast inwestować w półkę wyżej, wolę pójść do drukarni. I to zarówno jeśli chodzi o drukowanie dużo, dużego, czy bardzo ładnie.
Swoją drogą na tej wcale nie wiadomo jak bardzo zaawansowanej G3060 moja żona na ozdobnym papierze drukowała różne dyplomy itp. i wychodziło świetnie. Musiałem jedynie zmienić parametry bezpośrednio z ustawień drukarki, a nie programu, bo teraz "user friendly" interfejsy nie zawracają użytkownikowi głowy takimi opcjami jak "ustawienia zaawansowane", bo po co tak oczy straszyć :P |
Kiedyś, hen dawno temu, takie tekturki łykały atramentówki HP, np. moja HP840C. Wizytówki itp. spoko szły. Teraz stało się to problemem, bo dawno nie zerkałem w takie dane? Te 130g nie wydaje się dużo, to raptem dwukrotność zwykłego papieru. Druk dwustronny wtedy był nie lada wyzwaniem, dziś to standard.
|
Dziwne, że taki zastój tutaj, ale jaka drukarka sprawdzi się w druku na papierze fotograficznym 130g? To jednak już wyższa liga papieru.
U mnie na atramentówce z trudem dałem radę, bo był to druk dwustronny, także jedynie drukarka specjalnie dla papieru ulotkowego. Jeśli to nie koszt rzędu kilku tysięcy zł będzie super. |
Cytat:
Brother posiada darmowe szablony do drukowania - KLIK. |
Cytat:
Nie jest to drukarka dla mnie. Cytat:
Chyba wybiorę Brother DCP-L2532DW, zobaczymy mam czas do wtorku. |
A ja sie spytam: w jakim celu potrzebujesz BT w drukarce ? To dosc specyficzne.
|
Moze ta https://www.neonet.pl/urzadzenia-wie...p-1622we.html?
Nie ma bluetooth ale po co miala by miec? Chcesz z telefonu drukowac to masz apke brothera. |
Najpierw panikuje się nad kosztami tonerów, a później okazuje się, że prywatnie, to się drukuje 5 kartek na miesiąc...
|
Ależ nie namawiam do firmy na 'K', chodziło tylko o ofertę. A oni mają przeważnie najbogatszą. Kupisz albo nie, u nich albo gdzieś taniej, co z reguły nie jest trudne.
Jakby bluetooth nie był konieczny... |
Tak,zajrzałem ,choć Komputronik nie jest moim faworytem jeśli chodzi o zakup IT.
Co do wyboru to dupy nie urywa ,ale i tak jestem zaskoczony że coś jest ,szkoda że w kompaktowych wymiarach tylko hp |
No mają. Zajrzałeś tam w ogóle?
|
Zapomniałem dodać,że drukarka ma posiadać łączność bezprzewodowa, więc i wifi jeśli to zwiększy pulę sprzętu do wyboru
|
Tak na szybko w komputroniku, są takie mono (ale tylko HP). Możesz zerknąć na wybór. Poszukać taniej lub gdzieś indziej coś innego. A koszt tonerów to już sobie znajdziesz, ale przy domowym zastosowaniu fortuna to nie będzie (gdzieś zauważyłem, nie wiem do której, ok 160pln/5k stron oryginał hp).
Od siebie dodam - bierz z dupleksem, chyba że świadomie i zdecydowanie wiesz że nie chcesz. Drukarki do domu i biura - sklep Komputronik.pl |
Hej
Mam pytanie z kosmosu, bo taki sprzęt chyba nie istnieje. Szukam drukarki + skaner : - a4 - bluetooth koniecznie - laser - super gdyby był kolor ale może być mono - nie musi być szybka - domowe zastosowania - kompaktowe wymiary ( nie mam określonego wymiaru ale nie może to być pół metrowa krowa jak w punktach xero ) więc im mniejsza tym lepiej - miło by było gdyby eksploatacja nie kosztowała fortuny Mile widziane ew uwagi i propozycje |
Jakiś miesiąc temu rozglądałem się za drukarką z CISS i kupiłem Epson EcoTank ET-7750.
Co mnie zaskoczyło? W zestawie były dwa komplety pełnowymiarowych butelek z tuszami oraz dodatkowy pojemnik na zużyty tusz. Na alledrogo zestaw tuszy oryginalnych to koszt 310 - 339 zł. a pojemnik na tusz ok. 130 zł. Nowy Epson zastąpił Canona IP7250 który po 4 latach użytkowania poddał się bez walki. |
Ja mam jeszcze epsona 9600, te nowe to katastrofa. Glowica nowa jeszcze do dostania do 9600. mam soft serwisowy do epsona, tyle tylko ze sa stosunkowo wolne sa te starsze epsony.
|
Ja mam plotery Epsona i złego słowa nie powiem , mam gościa od "czipow' i całego softu który robi mi serwis za grosze . Głowicę da się regenerować . Tusz z chin w cenie wody. Mam też jedna A3 OKI zalana 4x czarny kryjący do folii , też daje radę .
Przez dwa lata miałem Ricoh , to jest dramat cenowy i serwisowy |
Stare stare epsony dobre, nowe nie koniecznie.
|
W epsonie tez sie da. Ale ja juz bym Epsona nie kupil, kolejny bedzie brother.
|
Ty już na wstępie świadomie zapłaciłeś więcej za drukarkę (z dolewkami) to teraz będziesz taniej drukował na oryginałach. Większość ludzi to maszyny proste, ich interesuje tylko cena drukarki w zakupie, a jakieś tusze później to się pokombinuje. No to producenci poszli im na rękę - tania drukara plus deczko na start :rotfl: A za chwilę będzie lament, że drukarka sprytniejsza od nich i nie da się łatwo wyjuchać.
PS A coś mi się wydaje, że u mnie w HP gdzieś w opcjach da się wyłączyć automatyczne upgrady softu ... jak na razie nic do zamienników nie ma. Ale w nowych ponoć coś wymyślili, kwestia czasu jak to ludzie rozpracują. |
Zastanawia mnie tylko, czy jest obecnie producent, który nie robi takich "myków"? Wyłączanie drukarki po określonym przebiegu, bo poduszeczka na nadmiar atramentu może być przepełniona (to mi napiszcie komunikat, wsadzę ręcznik papierowy i odciągnę nadmiar tuszu, albo kur** postawię drukarkę na stałe w kastrze budowlanej, będę miał spokój na miliard stron) i tym podobne bzdury...
Producenci drukarek to jedni z najmniej przeze mnie lubianych wytwórców sprzętu. Nie oni jedyni, ale tu po prostu za dobrze było widać celowe postarzanie produktów, żeby się nie irytować. A wprowadzenie serii z dużymi pojemnikami, oficjalnie będących "wyrazem troski producentów o środowisko", a naprawdę będących odpowiedzią na coraz bardziej popularne systemy CISS tylko udowodniło, że nigdy nie było żadnego problemu w stworzeniu tanich w eksploatacji urządzeń. Oczywiście, że od zawsze chciałem drukować jak najtaniej i ani mi przez myśl nie przeszło żeby zaopatrywać się w "oficjalne materiały eksploatacyjne producentów". I zapewne przez to poprzednie modele po jakimś czasie zmieniały się w drukarki paskowe. Ale winny się nie czuję, jeśli koszt mililitra tuszu w rozwiązaniach producentów oscylował w okolicach sześciu złotych, a mililitra tuszu nieoryginalnego wychodził dziesięciokrotnie mniej przy zamiennych wkładach lub jeszcze wielokrotnie mniej przy uzupełnianiu, to jest to najzwyczajniejsze zdzierstwo. Gdyby ceny oryginałów oscylowały wokół złotówki, dwóch złotych za mililitr od początku - rynek nie wiedziałby, co to zamienny kardridż, chip resetujący, zestaw do napełniania, czy CISS - takie rozwiązania nigdy by się nie pojawiły, bo nie byłyby potrzebne. |
Obecnie posidam 6 drukarek z czego 1 jest wielkoformatowa 48cali szerokosci i 1 formatu A3. Zawsze u mnie byl krolem canon ale sie zezlilem na nich za 2 sprawy i juz nie kupie ich drukarki. Po pierwsze zawsze u mnie drukarka jest za firewallem (tak kazda jest) , no i sie zdazylo ze kumpel przyszedl: ty ale mam fajny router dawaj go sprawdzimy u ciebie, no i moj blad sie zgodzilem a konsekwencje byly bolesne, canony zassaly sobie aktualizacje bez mojej wiedzy po kilkanascie bajtow doslownie, byly 2 canony w tym czasie u mnie no obydwa szlag trafil w parenascie sekund po destepie do neta, jeden stwierdzil glowica wadliwa poprzez spalenie bezpiecznikow w niej (tak sprawdzilem mam sprzet diagnostyczny do starszych canonow) a drugi odrazu sie zesral bledem o tuszach wielokrotnego napelniania i za cholere sie nie dalo tego ominac wlaczaniem/wylaczaniem itd. jedyna opcja to bylo robienie swapa tuszy na zywym organizmie po inicjalizacji urzadzenia. I tym o to sposobem canon u mnie nie zagosci.
|
ip4200 to była prawie kultowa drukara , miałem ją z 10 lat aż głowica i zasilanie padło.
|
Jeszcze tu o ile dobrze pamiętam nie było nic o stosunkowo nowym pomyśle producentów drukarek, czyli plujkach z "fabrycznym CISS".
Jarsonowa już od dawna naciskała, więc po kilku miesiącach wahań niechętnie, ale kupiłem nową drukarkę - Canona G3460. Miałem w życiu zaledwie dwie atramentówki, obie generalnie dość trwałe, ale zapewne za sprawą nieoryginalnych tuszów w końcu głowice w nich odmawiały posłuszeństwa. Dlatego teraz postanowiłem kupić wynalazek pod tytułem: "mamy model, do którego sami sprzedajemy tusz w butelkach. Kosztuje 2x tyle co zwykły o podobnych możliwościach, ale jeśli się nie zepsuje, to za 4 lata ci się zwróci" :P Generalnie tak przedstawiają się moje wrażenia po dosłownie kilku godzinach. Należy zacząć od kosztów. Po pierwsze sam zakup był dość okazyjny - od jakiegoś czasu w lokalnym sklepie z elektroniką (swojego czasu dość "głośno" reklamowanym) zerkałem na dział drukarek i modele z serii "Eco Tank", "Smart Tank" itp. przynajmniej o ile pamiętam raczej poniżej ~800 zł nie schodziły. Tymczasem G3460 kosztował 699 zł, a dzięki promocji cashbackowej (trwającej do 15 listopada) po rejestracji powinienem dostać zwrot 100 zł. Po drugie - miłym zaskoczeniem dla mnie było to, że nie dość, że już w zestawie znalazł się komplet tuszów w pełnych pojemnościach (po 70 ml dla każdego koloru i aż 135 ml czarny) to jeszcze w zapasie jest druga, również 135-mililitrowa butelka czarnego atramentu. Dla porównania - szwagier jakoś tak niedawno kupił drukarkę z "tradycyjnymi" kardridżami - i tam startówki miały po 2 ml... Po trzecie wreszcie, nawet jak mi się jakimś cudem ta ilość skończy, to komplet oryginalnych tuszów kosztuje 146,96 zł (33 zł za kolor, 47 za czarny). Potencjalnym pozytywem jest to, że głowice są wymienne, czyli nawet np. zostawienie drukarki odłączonej na dłuższy czas i doprowadzenie do zaschnięcia ich może nie zakończyć żywota drukarki. Może, choć nie wiem czy na pewno, bo z ciekawości spróbowałem znaleźć takie głowice w sprzedaży osobno i na szybko mi się nie udało. Może to za świeży sprzęt, żeby pojawiły się takie części, bo jeszcze nie zaczęły się psuć? Poza tym... cóż, drukarka jak drukarka. Dość głośna jak większość drukarek (nie próbowałem włączać trybu cichego, pewnie w nim byłoby 2 decybele ciszej i 2x dłużej). Bezproblemowo łączy się z komputerem (po WiFi), zresztą cała procedura pierwszej konfiguracji szybka i intuicyjna. Działa. Drukuje. Skanuje. Jak to urządzenie wielofunkcyjne... Oprogramowanie w porządku (np. skaner pracując w pełnym automacie, poprawnie dobiera nie tylko obszar do skanowania ale i rozsądnie wybiera parametry skanu do tego, co "widzi"). Natomiast wizualnie te aplikacje... ujmijmy to tak: swoją pierwszą drukarkę kupiłem w okolicach 2005 roku (Canon Pixma IP4200, ależ to było przecudne urządzenie wtedy) i gdybym wtedy po zainstalowaniu zobaczył sterowniki do modelu G3460, to nawet bym się chyba nie połapał, że przypadkowo dostałem apkę pochodzącą z 17 lat w przyszłość :haha: No i to prowadzi mnie do konkluzji - w technologii druku atramentowego przynajmniej przez te 17 lat, przez które mam styczność z plujkami, niewiele się zmieniło. Poza obsługą WiFi oraz szybszym i trochę lepszym jakościowo skanerem moja stara Pixma IP4200 i nowa G3460 nie różnią się wiele (a, nowsza nie ma dupleksu :D). Gdyby dzisiaj przywrócić do produkcji dobrej jakości telefon z 2005, położyć go koło smartfona z 2022 roku i kazać klientom wybierać, na stu pewnie żaden nie wybrałby starej komórki, chyba że dla żartu czy z sentymentu. Gdyby położyć te dwie drukarki i nie eksponować za bardzo braku WiFi w starszej - to przy podobnych cenach niewykluczone, że popularność obu byłaby porównywalna ;) Tak czy owak liczę, że dzięki tylko oryginalnym tuszom nowy model posłuży nieco dłużej oraz że nie postanowi za dwa lata i jeden dzień odmówić posłuszeństwa ze względu na wpisane w oprogramowanie jakieś programowe ograniczenie. Jeśli tak nie będzie - to przy tych kosztach i pojemnościach tuszów powinien deklasować stare rozwiązania atramentowe, nawet przy założeniu kupowania zamienników, ba - może być kosztowo porównywalny z drukarkami laserowymi... |
Cytat:
|
Cytat:
Eee... kredki wychodza stosunkowo tanio :szczerb: lol2 |
A pewnie, mam na zet-enie 1020, fakt nie do zajechania. Toner na 3k stron i zapominasz o drukarce (przy tym przerobie). Tyle że to mono.
A z kolorowymi już tak słodko nie jest. Esemowi zależy na czymkolwiek co działa w kolorze i mało kosztuje, chyba. |
Etam HP P1102w jest nie do zajechania, całe studia dzielnie służył, już tyle lat po studiach, a on nadal działa :szczerb:
|
Najbardziej zawsze bylem zadowolony z canona do czasu jak sie dostal do internetu i od tego momentu twierdzil ze ma nieorginalne wieczne tusze (faktycznie takowe mial ale dzialal 3 lata na nich bez internetu) poszedl na recykling bo mi sie odechcialo robic voodoo z przekladaniem ich na zywym organizmie zeby dzialal, zastapil go epson i brother a w zasadzie 2 epsony jeden stylus pro 9600 i et2600 i brothera modelu nie pamietam ale tez wiernie sluzy na zamiennikach nawet dalo sie oryginaly napelnic ale trzeba bylo dziurki robic i kombinowac z korkami do nich :D
|
Laser który ewentualnie kupię kolor też będzie drukował. :)
|
Ano każdy ma jakieś oczekiwania i jakieś ograniczenia.
Miałem kiedyś równolegle lasera mono i plujkę - właśnie żeby sporadycznie druknąć coś w kolorze. I co? Wydawało mi się, że kolor bywa niezbędny...wydawało mi się. Po paru latach nieużyteczności plujka poszła na złom. U mnie okazała się zbędna. Laser stoi sobie w innym pokoju, gdzie nie zawadza, dlatego dla mnie duplex jest ważny żeby nie latać odwracać kartek. Ma być klik i leżeć wydrukowane i zanim zrobię te parę kroków to leży. Też nie drukuję jakoś dużo i takie coś się u mnie sprawdza. Do wifi się przekonałem po tym, jak w czasie burzy poszło przepięcie po kablówce i uwaliło mi mobo, a przed nią oczywiście modem (ten nie mój i wymienili). Właśnie strzał przyszedł nie z gniazdka 230V, a z "internetu". |
Ja właśnie zezłomowałem plujkę hp. Za karę, bo sama pokazywała że nieoryginalny czarny nabój jest oryginalny i w 2/3 pełny, a mimo moich usilnych zabiegów czarnego drukować nie chciała.
Miałem na strychu nówkę funkiel epsona kupionego kiedyś za grosze w promocji, wreszcie doczekał się rozpakowania i uruchomienia. O jakości zamienników hp versus epson się nie wypowiem (bo do epsona jeszcze nie brałem), ale epsonowe (jak się zdążyłem zorientować) są tańsze, a na dodatek każdy kolor jest osobno. :spoko: Ale to chyba ostatnia plujka jakiej używam, następna będzie laserówka. Jeszcze nie wiem jakiej marki, może brother, może co innego. Się zobaczy. :fiu: Wifi właśnie najbardziej mnie wq...wia. Bo inaczej jak przez wps się podłączyć nie da (a co jak ktoś nie ma?) poza tym jestem wrogiem podłączania czegokolwiek stacjonarnego inaczej niż po kablu. A switch mam tuż obok, więc bałaganu nie ma. |
Miałem atramentówkę HP i problemu z zasychaniem nie było, nawet po długim nieużywaniu. A nawet gdyby to głowice są w cartridgach (przynajmniej zawsze były), wymieniasz i jedziesz dalej. Wada małych pojemników jest taka, że kosztują tyle co dużo większe do innego (droższego) modelu :|
Przy twoich minimalistycznych wymaganiach kup najtańszą. Choć dla mnie akurat dupleks jest ważny, wifi też bo mniej kabli i stawiasz gdzie chcesz, niekoniecznie na biurku...nawet w szafie. Edit. Kiedyś kolory na Black Point'cie dorównywały oryginałom, jeszcze jakieś...czy nie wielokropek (no jakoś tak albo podobnie) też były dobre. Ceny nie jak HP ale droższe od najczęstszego szajsu. |
Czarne zamienniki już są. To jest nowy produkt. Kolorowe zamienniki nigdy nie dorównywały oryginałom (HP).
A jakieś inne pomysły dla mnie? |
Oryginalne kartridże po ok. 50 zł, czyli standardowy standard. Komplet stówka, 1/3 ceny drukarki - czyli standardowy standard ;) Przy drukowaniu ryzy papieru rocznie ze 200 zł na tusze może pójść.
Zamienników tańszych nie widzę, więc jedyna sensowna kosztowo opcja to zabawa w napełnianie zamiennikami - czego nigdy szczególnie nie lubiłem, bo i jakość tuszu zwykle gorsza i trwałość kartridżów przy wielokrotnym napełnianiu bardzo różna... |
Na dwustronnym auto mi nie zależy. Raz na tydzień kartka, dwie (?) do druknięcia.
Małe pojemniki to zaleta - jak zaschnie to nie żal wymienić na nowy? |
W tych pieniądzach to ma druk dwustronny auto? :O
Szybkością może nie powala, ale przy twoim przerobie to raczej mało istotne. Jedyne pytanie ile kosztują tusze/zamienniki, bo widzę że maleńkie one i będziesz wymieniał. To się nadaje jako druga drukarka do czasami druknięcia jakiegoś obrazka, w HP raczej z głowicami nic się nie dzieje od nieużywania. Oj dawno nie śledziłem tematu drukarek... |
Padła mi HP3515, przez kilka lat wydrukowała trochę ponad 3k stron. k***a
Co kupić? Namawiają mnie na HP6075.??? 299 PLN Zastosowania wyłącznie domowe, ryza papieru rocznie w porywach :> Chce się czasami wydrukować coś w kolorze :D Co Wy na to :ysz: |
Widzisz nie przyczailem twojego zapytania, gorny podajnik sie psuje. A co rozmazywania to potrzebny jest ci toner na bazie rozpuszczalnika lub suszony pod UV ;)
|
Cześć mam pytanie od ponad roku jestem zadowolony z MONO Laserowej Brother DCP-L5500DN
potrzebuje kupić kolorowa drukarkę do etykiet broszur ulotek informacyjnych itp. bez wydruku zdjęć zastanawiam się nad kolor tylko czy LED czy Laserowa czym to się różni ? np. na obecnej jak drukujemy na papierze grubszym takim strukturalnym ECO to często jest tak że wydruk się rozmazuje. na zwykłej białej kartce nie ma tego efektu |
Cytat:
czy kaseta |
Mam 2 te ecotanki , psuje sie w nich podajnik papieru ;)
|
długo myślałem nad Epson EcoTank ITS L6160 alke jednak padło na laserowa
miałem niższy model ITS L4xxx oddałem bo 1. nie miał duplexu 2. nie miał kasety z podajnikiem papieru |
Super, ale nie ta skala potrzeb.
|
Witam od pół roku mam Brothera DCP-L5500N
kupiłem na X-KOM w promo za 1059zł jestem zadowolony średnio drukuje 1000kartek na miesiąc mały home office b.dobry skaner jakość wydruku szybkość jedyny minus to podajnik na 250kartek |
Zapytaj Denisa najlepiej, on siedzi w drukarkach po uszy. Powie ci co o niej myśli, albo doradzi.
blackened2687 |
Co sądzicie o tym? Drukarka Laserowa HP LaserJet Pro M104a
|
W nowych laserach HP, tych tanich, drastycznie zmniejszyli pojemność tonerów a cena ich taka sama. Czyli eksploatacja droga. Jak jakiś ma pojemniejszy toner, to od razu sama drukarka jest droga.
Stare HP były/są trudne do zajechania, do takiego 1020 wsadzasz toner na 3tys stron i masz spokój. Używki na pewno będą dalej służyć, zresztą dają gwarę rozruchową. Nie wiem po ile takie chodzą, ale chwila w necie i wiesz. |
Ja tam nie zauważyłem ,żeby HP poleciało w dół z jakością . Mam trzy probooki od ponad roku i dają rade , jedyne co ,w jednym się zepcyło to gniazdo RJ45 bo jest rozwierane.
Stacjonarny sprzęt ,którego troche ostatnio przez moje ręce przechodzi również wydaje się być niezawodny. Takie Prodeski dwu trzy-letnie działające non stop w firmach są w niemal idealnym stanie, obudowy czasami troszkę porysowane. Kondensatory nie naruszone,zasilacze cichutkie . Calikiem fajny sprzęt |
Mario, jak chcesz tanio drukowac, to ATRAMENTOWY Epson z CIS
wiekszosc jest kolorowa, ale sa tez BW tylko predkosc nie ta co w laserze laser jak szybko musisz drukowac albo jak masz sytuacje, ze przez miesiac lub dluzej nic nie drukujesz i nagle potrzebujesz (atrament po prostu zasycha a przy CIS masz niewymienne dysze) jezeli po analizie potrzeb nadal potrzebujesz laser - HP uzywka (nowe sa drogie a do starszych sa tansze tonery) |
Jakieś szczegóły?
|
Cytat:
|
Aż takiej tragedii z kasą nie ma. Nowe, dobre i tanie :)
|
HP w ostatnim czasie daje dupy na prawie całym froncie, laptopy zatrważają, ale drukarki laserowe można brać, nawet używane. :taktak:
|
Za stówkę to używaną HP LaserJet 1020, 1015 czy 1010. Bardzo wytrzymałe maszyny. Może i w cenie kupi się nowy zamiennik za 20 zł i drukowania co niemiara ;)
|
Zadajesz tendencyjne pytania. Tania - znaczy MAŁO kasy. Ja bym ci odpisał, że stówkę pln :D
|
taa.... a ile ma kasy ?
|
Córka potrzebuje tanią drukarkę laserową. Mono. Z możliwością używania zamienników. Co polecacie?
|
No to symbole pomyliłem, ale to miałem na myśli, zmieniasz tylko wkład z proszkiem i jedziesz tak kilka razy. ;)
A może gdzieś zestaw za 3 stówy znalazłem, też możliwe. :idea: |
Cytat:
chodziło Tobie raczej o sam tn-2421 (300zł) bo sam oryginalny nowy bęben trochę pociągnie ;) Drukarkę tą nadal mam w planach :) |
Czechoj, ta drukarka jest dwukolorowa, drukuje na czarno, albo nie na czarno. :P
|
Cytat:
PS Zamienniki kupowałem już chipowane, sam nic nie grzebałem. |
Odpuść sypanie i kombinowanie, i zamienniki, z którymi może być różnie, kup za trochę ponad 3 stówy oryginał z bębnem DR-2401 na 12000 stron i ciesz się drukowaniem, jeśli kupisz tę drukarkę. ;)
|
Serio tylko przekładka chipa ze starego do nowego, aż tak proste???
Niestety doczytałem jeszcze, że z chipem z tonera startowego jakaś sztuczka z resetem nie działa, bo ma mniej pinów ten układ i z powodów gwarancyjnych lepiej odżałować i kupić ten jeden oryginalny toner, akurat starczyłby na te 2 lata, a potem byłby do napełnienia lub dawcą chipa do zamiennika :) Ma ktoś brothera, używa ktoś, dobre to jest? |
AD3. W zestawie toner o wydajności do 700 stron
AD2. Tak, ze starego.Sa dolaczane instrukcje do tonerow. Ad1. Sypac pewnie sie da. |
Rozmyślam nad zakupem drukarki laserowej mono brother hl-l2352dw.
Przez 15 lat używałem hp deskjet 930c więc zupełnie nie jestem w temacie obecnych zabezpieczeń cartridge :) Póki co sprawdziłem, że do tego brothera oryginalnie dostępne jest: - toner tn-2411 (1200 stron) - toner tn-2421 (3000 stron) - bęben dr-2401 (12000 stron) Jak wygląda sprawa z sypaniem proszku, chipem, zamiennikami? Na aukcjach widziałem tonery zamienniki z info, że chip trzeba samemu przełożyć (ze starego cartridge?). Przy samej nowej drukarze będzie cartridge startowy, z niego chip przekładać? |
Bierz pan HP i nie marudź, SAMSUNG też fajny, nawet fajniejszy i tańszy, ale dobre tonery są dużo droższe. I nie bierz pan najnowszego modelu, bo może być kłopot z dobrymi zamiennikami, a na dodatek SAMSUNG lubi niespodziewanie chipy w tonerach wymieniać (znaczy trochę inaczej, robią tak, że do zamiennika jest potrzebny nowy chip, bo inaczej oprogramowanie rozpoznaje, że to nieoryginalny), jak się zaktualizuje nawet sam system jak leci, to już się nie podrukuje, chyba, że się znajdzie łatkę i wywali.
|
Jak najbardziej ,kulturalnie polecimy dozbierac albo jak nie podziala to na lewatywe do lazeretu zapraszamy w celach naprostowania reali funduszowych lol2
|
Wracając do tematu, to możecie coś polecić ?
|
Eee tam ja wam pokaze drukarke 3D super ekonomiczna napedzana pylkiem kwiatowym - wady troche bzyczy lol2
https://img.memecdn.com/the-world-am..._o_2178319.jpg |
Zobaczysz, że przez to WiFi, to cię służby podsłuchają co drukujesz tym białym proszkiem. :taktak:
|
Sie wie bo czarne jest biale a biale jest czarne - logiczne :taktak:
|
nikt mi nie wmówi że białe jest białe, a czarne czarne :nie:
|
Cytat:
|
Taki jeden dziennikarz, który kiedyś prowadził Lato z Radiem reklamuje dobry biały proszek!
|
Czarny proszek :hmm: to jakas nowa odmiana bialego co pewno lepiej kopie :D
|
On pisal o drukarce ze ma byc czarno - biala - drukarka biala a proszek czarny:)
|
Nie ma tanich drukarek z białym proszkiem :)
|
Czarno - biała
|
Mono czy kolor ?
|
Tania drukarka laserowa
Witam
Jak w temacie, a mianowicie poszukuje taniej drukarki laserowej do użytku domowego. Ważne aby miała WiFi, gdyż będzie stała w drugim pokoju, a komunikować się z nią będą dwa laptopy. Miesięczną ilość wydruków szacuje na około 100-200. Kolejna ważna sprawa, to koszty eksploatacji, zależy mi aby można było stosować zamienniki tonerów chyba, że będą niewiele tańsze niż oryginał. Cena do 300PLN. Z góry dziękuje za podpowiedzi. |
Cytat:
|
Edziu widać, że nie robisz dokumentacji, moje czasem maja nawet kilkaset stron w życiu nie bawiłbym się w drukowanie na pięciu drukarkach. Takie pitolenie się to zwykła chytrość bo zysk żaden.
|
Cytat:
Takie rzeczy robisz na atramentowej, resztę listów i innych pierdół drukujesz na mono. :D |
Cytat:
|
a jak się chce w kolorze tytuł dokumentacji w nagłówku każdej strony? kolorowe tabele? barwne podkreślenia i wyróżnienia? kolorowe motywy lub.....motylki i inne kwiatki? Zawsze można oddzielnie się bawić, ale chyba nie o to chodzi. Przecież jego czas też jest cenny.... może nawet bezcenny.
|
Jak się chce logo w kolorze, to kupić atramentówkę, która tanio wychodzi w eksploatacji, czyli stawiam na Brother, Epson ze zbiornikami, nadrukować papierów, kopert, a później w laserówkę mono to wsadzać.
|
grzeniu problem jest wtedy gdy drukuje się głównie dokumenty z kolorowymi dodatkami m.in. graficznymi np. logo firmy itp...
|
Seku - na twoim miejscu zostawiłbym tego Canona do koloru a kupiłbym lasera mono.
Z tym prądem nie przesadzaj, policz ile stron miesięcznie drukujesz ile czasu i prądu to zje. Wyjdzie mało. W trybie stan by nie bierze nic (prawie). A głośność też znośna - mój laser jest cichszy od starych atramentówek, może nowe są cichsze. Pogadaj z kimś kto ma i obejrzyj sobie jak to chodzi. |
seku nie mogę się z Tobą do końca zgodzić. Fakt, laser/led zachowuje się głośno ale wyłącznie w trakcie pracy, w trybie oczekiwania/eco jest bezgłośna a nie wierzę, że przy pracy biurowej chwil spokoju jest mniej niż więcej :). Poza tym praktycznie wszystkie obecnie oferowane na rynku kombajny laserowe/ledowe oferują pełen wypas funkcji, które wymieniłeś jako ważne dla Ciebie (no może za wyjątkiem WiFi) a które nie występują w komplecie praktycznie w każdej opisanej przez Ciebie atramentówce, bo tu zawsze czegoś brak.
Ja bardzo chwalę sobie prace z OKI, często mam home office i zorganizowałem sobie właśnie małe biuro, mam wszystko co niezbędne by wykonywać swoje zadania (łącznie z dostępem do TVP Info) :> drukarkę włączam rano i często o niej zapominam bo jej nie słychać. Prądu też dużo więcej nie idzie bo czasem gdy nie ma mnie przez kilka tygodni w związku z delegacjami, to różnice w rachunku nie są szczególnie znaczące i zależą głównie od pory roku (zimą płacę do 200 zł więcej niż latem za dwa miechy). Wracając do drukarki w Oki jest szybki skaner dwustronny, ładne i szybkie wydruki również z duplexem, mnogość opcji wręcz przeszkadza w normalnej eksploatacji ponieważ wymaga wstępnego ustawienia. Jak na razie jedyny minus to, że nie umiem ustawić skanera by wrzucał materiały z podajnika automatycznego do jednego pliku, każda strona to odrębny plik. |
czasami mam taka kwestie ze np. mam 100 stron i scan do PDF i scanuje godzinę...
przydał by się automat :) mam ofertę że za 150zł oddam obecnego canona na servis i go zregenruja ze nie będą się przycinać koperty w górnym podajniku sam nie wiem czy warto ma już prawie 10lat. laserówka to w moim wypadku nie porozumienie to co pisałem o poborze prądu to wiadomo ale odgłosy i jest mega głośna normalnie w biurze gdzie jest XXX ludzi i wszystko huczy nie słychać ale mając biuro w domu gdzie cenie sobie błoga cisze i tylko szum wiatru w otwartym oknie jest dla mnie bezcenne |
Jak najbardziej , ta drukarka nadaje sie do biura w celach drukowania tekstu i slabej jakosci wydruku kolorowego jak fax, o zdjeciach zapomnij i o dobrej jakosci wydruku ;)
|
tutaj nie mam możliwości do kasowania ale już się robi Śmietnik :P
wracając do drukarek stary Canon MG6150 miał Maksymalna rozdzielczość wydruku to 9600 x 2400 pikseli a nowy Canon Seria MAXIFY MB5450 który mnie insertuje ma tylko Maksymalna rozdzielczość druku 600 x 1200 dpi podpowie ktoś jak to mam interpretować ? |
czyli wszystko co chce seku :piwo:
|
tak ja pisze podajnik jest wkładany od spodu , chyba wchodzi 100 ark. Nie wiem jak z papierem na np wizytówki.
Jak to ma przemielić ?? Taca ma regulacje na formaty papieru . No i ma duplex. |
Ilość załączników: 2
seku nie będę się spierał ale wg mnie to on ma dolny podajnik - zamykana kaseta. Mam w domu MFC-J870DW i podajnik jest zamykany, umieszczony od spodu drukarki
Załącznik 118286 Załącznik 118287 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:05. |