![]() |
Jaka drukarka?
Witam..
Z racji, że mój Canon i450 padł :( muszę zastanowić się nad kupnem nowej drukarki. Nie wiem jednak jakiej. Ma być tania (do ok. 250zł) oraz niedroga w eksploatacji (tanie zamienniki).. Przeznaczone będzie do drukowania dużej ilości tekstu, czasem jakiejś grafiki.. Zastanawiam się nad Canonem i2200.. A Wy co polecacie? |
Canon i450 padł :(
Co mu doleglo ? :( |
Epson "D". Taniutko drukuje.
|
Cytat:
Jest rewelacyjna, ale jak na razie nie ma zamienników tuszy. Do pracy kupiłem drugą Canon IP1500 za 246zł w MediaM.. Wydruki są na bardzo dobrym poziomie, a zamienniki tuszy można kupić już za 3-4zł -Zamienniki tuszy-. Eksploatacja jest bardzo tania. Do Canona IP2200 też nie ma zamienników |
Cytat:
No to póki mogłem, to odtykałem. Po kilku takich procesach moje "odtykanie" coraz mniej skutkowało.. Musiałem drukować na najwyższej jakości wydruku, kolor czarny powoli zmieniał się w szary, kolory zaczęły blaknąć.. Teraz zamiast czarnego mam jasno szary, kolor wogule nie drukuje.. Może starałbym się coś z tym zrobić, gdyby nie to, że drukarka często sama się wyłącza podczas drukowania :rotfl: Cytat:
Canon IP1500.. Fajniutka, tanie zamienniki (właściwie to te same co w i450 :D ).. Jednak czy mi się wydaje, czy ona nie ma tacki, na którą wyjeżdża papier po wydrukowaniu? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja jedynie u***380;ywam zamiennik***243;w za 11z***322; i narazie jest ok ,najwiecej na raz drukowa***322;em 47 kartek i wszystko wydrukowa***322;o sie ***322;adnie szybko i do***347;***263; g***322;o***347;no :)
|
IP1500 - taka posiadam w domu. Wydrukowalem juz >100 stron i jestem zadowolony. Zamiennikow jeszcze nie uzywalem.
|
Hmm.. Tak sobie siedz***281; i my***347;l***281;.. A mo***380;e jakie***347; urz***261;dzenie wielofunkcyjne bym sobie kupi***322;? Powinno by***263; tanie (zar***243;wno je***347;li chodzi o kupno jak i eksploatacj***281;). Skanowa***322; b***281;d***281; ma***322;o, wi***281;c jaki***347; super skaner nie jest mi potrzebny..
Jak do tej pory zainteresowa***322;em si***281; tym: http://allegro.pl/item97182563_druko...850_od_ss.html Co o tym my***347;licie? Mo***380;e jakie***347; inne propozycje? :) |
Witam !
Cytat:
Zamienniki takie same jak i450 (i mojej i250), jest też mniejsza od i450. Jak piszesz, nie ma tacki - to wada, ale i zaleta - zajmuje mniej miejsca, nie ma ryzyka, że się kartka pobrudzi od tuszu na spodzie itd. Cytat:
A co do zamienników za 3 zł - albo i tańszych, bo i takie na Allegro są - chyba nigdy bym takiego czegoś nie włożył do drukarki - choć z drugiej strony niektórzy drukują i nie narzekają. Ja prawie zawsze używam ActiveJet - ostatnio za 9 zł w detalu - i jestem zadowolony - niestety niedawno skusiłem się na Dr Print (kupowałem i nie mieli ActiveJet - sprzedawca mi polecił, że niby taka sama jakość itd.). Niestety - jakoś dwa razy gorsza !! Zużyłem go jak najprędzej, nawet się bałem, że po włożeniu ActiveJet nie wróci do poprzedniej jakości - bo widać było jeszcze chyba pozostałości poprzedniego tuszu - na szczęście po wydrukowaniu z 20 stron - już jest w porządku :) Bo niestety - te nowe Canon mają już głowice razem z pojemnikami :( A mam pytanie - ile wytrzymała Tobie ta i450 ?? Bo mój Canon i250 ma ponad 2 lata, wydrukowane około 1400 stron - i zaczyna już ostatnio świszczeć - i jakość też jakby ciut niższa zaczyna się robić ... Tylko te tanie zamienniki i brak potrzeby bawienia się w napełnianie - oraz niezła jakość - to są jednak zalety tych Canon'ów - bo za wytrzymałe zbytnio nie są ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Tusze są nadal osobno tylko posiadają wmontowane chipy elektroniczne . Mój Canon IP4200 oprócz chip-ów jeszcze posiada na każdym wkładzie z tuszem wmontowaną diodę która wskazuje poziom tuszu. Im mniej tym częściej miga. |
Witam !
Cytat:
Aczkolwiek zamienników jeszcze do tych nowych nie ma - a nawet dobrych firm dolewek (mam na myśli np. Inktec) Pozdrawiam ro29 |
Witam
Jeśli potrzebujesz drukarki do tekstu nie bądź masochistą i zapomnij o atramencie. Drukarki Canona ze stałą głowicą mają wiele wad. Co chwilę bieganina po nowe tusze (są bardzo małe), zapychające się dysze, ciągłe czyszczenie głowicy, walka z wydrukiem prostych linii (wyrównywanie głowicy), drukowanie czegokolwiek tylko po to, aby głowica nie zasychała, stres czy aby na pewno się wydrukuje (bo musisz mieć to na jutro) itp. . Przykłady można mnożyć i mnożyć. To jest jak zabawa dla pasjonatów, a nie ludzi, którzy oczekują komfortowej pracy ze sprzętem. Wiem co mówię, bo sam to przerabiałem nie z jednym modelem o czym już kilka razy pisałem na forum więc nie będą się znowu powtarzał. Po kupnie lasera wszystkie problemy się skończyły, a ja się zastanawiałem czemu szybciej nie wykonałem tego kroku. Drukarkę laserową kupisz obecnie za niewiele więcej niż 400 zł - zobacz. Jeden toner to około 2000 stron (5% zadrukowania), czyli cztery ryzy papieru. Liczę, że obecnie w domu starczy mi to na około 1,5 roku !. Superszybko, bezproblemowo, tanio, komfortowo. Jakościowo bez porównania do atramentu. Przykładowe koszty w przypadku modelu HP LaserJet 1020 to 0,065 zł/kartkę (zamiennik ActiveJet za 130 zł). Na Allegro dostaniesz go nawet za 80-90 zł, wiec koszty są na prawdę niewielkie. Moje zdanie jest takie ***8211; do tekstu laser to jedyne słuszne wyjście, nie ma innej alternatywy. Wybór należy oczywiście do Ciebie. Pozdrawiam |
Witam !
Masz trochę racji @Arepo - ale bez przesady - a Twoja wypowiedź przypomina mi kolegę - miał 3 atramentówki, marzył o laserówce - i jak kupił to dopiero był szczęśliwy :P Oczywiście - laser ma swoje zalety - po pierwsze - zazwyczaj niższe koszty, po drugie bardzo dobra jakość (choć atramentówki niewiele ustępują im dzisiaj), po trzecie - i chyba najważniejsze - brak problemów z zasychaniem głowicy, wyrównywaniem itd. Ale jest to tylko jedna strona medalu. Bowiem - w tej cenia kupujesz drukarkę czarno-białą - a w przypadku druku w domu - kolor się naprawdę czasem przydaje. Oczywiście jeśli ktoś ma w planach bardzo duże ilości tekstu - i tylko tekstu czarnego - to nie jest to taką wadą - ale do standartowego użytkowania - jest i to znaczną. W kwestii biegania po tusze i drżenia czy się nie skończy - po pierwsze można kupić na zapas, po drugie wiadomo przecież ile na jednym wkładzie się wydrukuje, więc zapisując sobie ile drukujemy, wiemy kiedy się zbliża koniec - nieprawdaż ?? A kwestii pasjonatów i konfortowej pracy ze sprzętem - mhhmm - sam nie lubię gdy mi się komputer wiesza lub gdy nagle muszę wyrównywać głowicę lub ją czyścić - i ten komfort jest ważny np. w firmie gdy nie ma czasu na zabawę. A w domu to nawet lubię się czasem pobawić ;) Bo było by nudno jakby tylko komputer miał działać i działać bez problemu ;) I nie zgodzę się, że Canony ze stałą głowicą to takie złe. To już lepsze niż inne, gdzie po pierwsze trzeba napełniać, nie mówiąc już o resetowaniu chipów itd. Wiem, że to może i fajne - ale wolę już wymienić gotowy wkład, wyrównać głowicę, przeczyszcić i po problemie :) Więc nie jest to taki jednoznaczny wybór - oczywiście w pewnych zastosowaniach - firmach, biurach czy nawet w domu przy druku tylko i wyłącznie dużej ilości tekstu czarnego - może i tak - ale normalnie to jednak atramentówka jest po prostu bardziej uniwersalna. Pozdrawiam ro29 |
Witam :piwo:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pozdrawiam |
Wi***281;c tak:
M***243;j Canon pad***322; po prawie 3 latach. Gdy sko***324;czy***322; mi si***281; oryginalny tusz drukowa***322;em tylko na zamiennikach za 3 z***322; z Allegro. Jednak komu***347; na forum je poleci***322;em i podobno zacz***281;***322;a mu si***281; knoci***263; drukarka. Ja nie narzeka***322;em. Wydrukowa***322;em ok 3,5k stron czarnych i 1k w kolorze. Niestety drukarki laserowej nie bior***281; pod uwag***281; z tego wzgl***281;du, ***380;e na tak***261;, kt***243;ra drukuje w kolorze nie mog***281; sobie pozwoli***263;, a z kolorowego wydruku nie zrezygnuj***281;. O regularne drukowanie nie mam si***281; co martwi***263;: drukuj***281; conajmniej 10 stron tygodniowo. Wi***281;c o zaschni***281;cie tusz***243;w nie mam si***281; chyba co martwi***263; ;) Nie narzeka***322;em te***380; (za czas***243;w Canona i450) na wymiany tuszu. Po prostu jak zacz***281;***322;o kt***243;rego***347; brakowa***263;, otwiera***322;em barek, wyjmowa***322;em nowy tusz i hulaj dusza, drukuj dalej :P Wyr***243;wnywanie g***322;owicy drukuj***261;cej te***380; nie by***322;o zbyt uci***261;***380;liwe. Nie robi***322;em tego nawet raz w miesi***261;cu, wi***281;c nie ma o czym m***243;wi***263;. Poza tym sam proces trwa ok. 2 minut :P Pozdrawiam |
Ok, moje drukarki też zupełnie nie padły, jedną mam nawet dalej (model S200) i nawet drukuje tylko zostawia na wydruku multum białych pasków, a gdzieniegdzie rozmazuje tekst. Pisałeś o drukarce do tekstu, więc poleciłem Ci laser, o kolorze nie wspominałeś, więc jeśli tak ma być to musisz kupić coś innego. Wyrównywanie głowicy może i trwało krótko (u mnie raczej nieco dłużej niż 2 minuty), ale jakość jego działania to już zupełnie inna sprawa. Jak się udało wyrównać po jedne stronie kartki to po drugiej krzywo i tak na okrągło. Rezultat był taki, że tabelki były zawsze krzywe. Co do wydruku na zamiennikach, jest on bardzo słabej jakości, szczególnie jeśli chodzi o głębie czerni, o kolorach nawet nie wspomnę. Jedynie zamienniki Black Point-a miały dobrą czerń, ale u mnie w mieście znikły z niewiadomych mi przyczyn ze sprzedaży i nie mogłem ich nabyć.
Skoro jesteś zadowolony z tego sprzętu to nie ma sprawy, ja tylko wyraziłem swoje zdanie, które mogło być pomocne, choć jak widzę nie będzie :). pozdrawiam |
Cytat:
Epson DX3850 (albo tańszy DX3800) to dobry pomysł tylko nie dostaniesz do niego zamienników. Przynajmniej teraz. Ma blokady chipowe podobnie jak nowe serie Canonów. Jako urządzenie wielofunkcyjne jest raczej spoko choć ja wolę mieć niezależnie skaner i drukarkę. Warto się zastanowić nad tymi modelami. |
hmm ...
powiem tak ... mam i865 (takie ip4000 w innej budzie) ostatnio zaczalem miec "widoczny" problemy z glowica (QY6-0049) - druk czarnego pozostawial pasy na wydruku plukanie, czyszczenie, dmuchamie ... zero rezultatu wiec zaczalem rozgladac sie za czyms podobnym - dobrym wydrukiem photo nadrukiem na plytach CD/DVD (printable) i taniej w eksploatacji wiec ip4000 teraz juz nie kupie ... wycofana/wyprzedana ip4200 cena tuszy i brak zamiennikow ... ale mozna napelniac (trzymajac reke na pulsie) Epson R200/R300 jeszcze niekiedy na allegro dostepne ... ale za duzo idzie tuszu przy zamiennikach ;/ stojac przy takim dylemacie kupilem glowice (199.99,-) do swojego starego canon'a dla tych co kupuja oryginalne tusze pozostaiam epsona r220 lub ip4200 |
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A czy tak dużo z tym zachodu ...mhmm - zależy ile kto drukuje i jak często - poświęcić 3-4 minuty po wydrukowaniu na ocenę ilości i zapisanie tego - to chyba nie tak dużo :) Następna kwestia - zerowanie - w sumie jest to tylko w Canonie informacja - a zapomnieć trudno - po każdym otwarciu drukarki sterownik pytał się czy został wymieniony tusz - więc trudno to przeoczyć. A zapasy - cóż - to już kwestia podejścia ;) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I tutaj trochę racji ma kolega @Arepo. O ile na początku jak coś było nie tak lub najczęściej po wymianie wkładu - jedno wyrównanie i było OK - o tyle jednak teraz (drukarka ma ponad 2 lata, około 1400 stron za sobą) - nie zawsze nawet po wyrównaniu jest dobrze - niestety .... Cytat:
No i dzięki temu można było pogadać :D Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Naturalnie marzenia nadal są, ale nie sądzę aby drukarki były ich źródłem, w moim przypadku nie są to również pieniądze ;), mimo, że do bogatych nie należę. Cytat:
Cytat:
http://img432.imageshack.us/img432/4...ment2jx.th.gif Cytat:
Cytat:
pozdrawiam |
Lexmark X3330, X5250...
oko***322;o 265 z***322; ale jak poszukasz to taniej dostaniesz... |
Ale z do***347;wiadczenia wiem, ***380;e eksploatacja Lexmark***243;w jest droga.. :(
|
Witam !
Cytat:
Podsumowując - nie kwestionuje, że laser daje wyższą jakość - prawie zawsze tak jest. Aczkolwiek, kiedy miałem mojego nowego Canon'a i250 to po wydrukowaniu na dobrym papierze (Poljet - wg. mnie lepszy od Pollux itd.) - to kilku kolegów się pytało, czy to wydruk z lasera - więc jakość naprawdę z atramentówek jest dziś dobra. Oczywiście po zmianie tuszu na zamienniki troszkę straciłem na jakości - nie wspominając już gdybym to samo drukował na tańszym papierze - tutaj wiem, że wydruk laserowy byłby chyba tak samo dobry jak na gorszym papierze. No i kolejna sprawa - z drukarką laserową raczej nie było by żadnych (chyba ?) problemów po wydrukowaniu 2000, 3000 czy nawet 4000 stron - co niestety dla atramentówek stają się ilością prawie graniczną :( Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pozdrawiam |
No, w***322;a***347;nie dosta***322;em nowego Canona IP1500.
Zobaczymy czy b***281;dzie si***281; sprawowa***322; r***243;wnie dobrze, jak i450 :) Dzi***281;kuj***281; wszystkim za dyskusj***281; oraz porady :piwo: |
mam ten sam problem z i865
[QUOTE=AleX69]hmm ...
powiem tak ... mam i865 (takie ip4000 w innej budzie) ostatnio zaczalem miec "widoczny" problemy z glowica (QY6-0049) - druk czarnego pozostawial pasy na wydruku plukanie, czyszczenie, dmuchamie ... zero rezultatu stojac przy takim dylemacie kupilem glowice (199.99,-) do swojego starego canon'a witam znalazłem twojego posta mam ten sam problem rozmazy na czarnym fonty drżą ogólnie do bani podpowiedz jak jest z wymianą głowicy do naszego i865 sam sobie poradiłeś jak tak to podpowiedz czy sa jakies knify acha najważniejsze gdzie dostałeś głowice w tej cenie z góry dzięki za odpowiedz :) |
Cytat:
Witam. Problem leży właśnie w cenie drukarki. Im tańsza tym gorzej się będzie zachowywać z biegiem czasu. Należy zachować podstawowe zasady postępowania z atramentówkami: - nie trzymać koło gzrejnika, - przedrukować chociaż coś raz na kilka dni (zwłaszcza używając zamienników - duża zawartość rozcienczalnika w podróbie powoduje jego szybsze parowanie) - nie wierzyć reklamie!!, - wybierać modele z polecenia znajomych, a nie z aktualnej promocji, - najlepsze drukarki to te z systemem atramentów CMYK - "każdy kolor osobno" (dla kogoś kto sporo drukuje) , a dla sporadycznych "drukarzy" te o gotowych głowicach (jak coś zaschnie to taniej będzie wymienić pojemnik z tuszem niż zamontowaną na stałe w drukarce głowicę), - nie wierzyć w reklamy cudownych napełniaczy z Allegro (do wszystkiego). ja od dwóch lat drukuję na Canonie I 560 na zamiennikach, trzaskam hurtowo wizytówki, ulotki, zdjęcia i pomimo tego, że sprzedaje sprzęt biurowy nie znalazłem jeszcze drukarki która potrafi na raz przedrykowanej kartce dodrukować z dużą precyzją nowe linie tekstu pomiędzy już istniejącymi. |
[QUOTE=robche]
Cytat:
smozenie na czarnym przy "starcie" glowicy na papierze kazdy jej ruch byl widoczny na brzegu arkusza papieru/plyty BCI-6BK jesli masz podobnie - wymiana glowicy ciebie ratuje kupisz na allegro 199,- |
Witam !
Cytat:
Rozmawiałem niedawno z sąsiadką i planuje właśnie kupić drukarkę - i zastanawia się nad modelem właśnie Canona - czy z tych starszych ip1500 - czy z nowszych - ip1600. Ja jej poleciłem tą starszą - bo nie ma problemów z zamiennikami - ciekaw jestem jakie masz Ty na "świeżo" o niej opinie ? @ KrakuS01 - sporo dobrych rad :taktak: Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Wydrukowałem jak narazie 20 stron z drukiem czarnym i 2 kolorowe fotografie.. Wszystki A4. Narazie podoba mi się drukareczka, nawet szybko drukuje.. Brakuje trochę tej podstawki, na której układają się wydrukowane kartki.. W modelu i450 była.. Teraz kartki spadają na biurko :P Jakość wydruku jest porównywalna, jeśli nawet nie taka sama jak w i450 :) Polecam. Już włożyłem do niej zamienniki za 3 zł z allegro i sobie świetnie radzi ;) |
Witam !
Dzięki za informacje - niestety poza Allegro problem już je nabyć - a i te źródło wkrótce się wyczerpie :( ... na razie moja i250 działa więc na zapas kupować nie będę ;) Co do jakości to w sumie nie dziwię się - są to takie same, lub podobne głowice. Natomiast zdziwiło mnie, że już włożyłeś do niej zamienniki - zanim skończył się oryginał ... i to te tanie :wow: - jedyny w tym sens widzę, że jak od początku będziesz drukował na jednych, to mniej ryzykujesz (przesiadki pomiędzy różnymi tuszami, mogą się czasem źle skończyć ;) ). Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
Może się udać :spoko: Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
mimo to ze glowica nie podlega gwarancji w serwisie potrafja zwalic winne za prace drukarki - nawet te mechaniczne za uzywanie nie oryginalnych tuszy ;/ sprawa jest oczywiscie do wygrania ... ale ile czasu no to trzeba poswiecic :ysz: |
Hehe.. Nie b***281;d***281; traci***322; czasu na k***322;***243;tnie z serwisem :P
A znaj***261;c ***380;ycie drukarka padnie (niec nie jest doskona***322;e :P ) po okresie gwarancyjnym ;) |
Witam !
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Witam !
Odświerzam temat ;) - dwa dni temu kuzynce padły pojemniki w drukarce HP3550 i zapytała mnie o radę jaką drukarkę kupić. Ja rozejrzałem sie trochę i sam nie wiem co jej poradzić. Osobiście brałbym dziś jeszcze Canon'a ip1500 (jak niedawno wspominałem) - ale można je dostać tylko na Allegro, a cena z przesyłką dochodzi do 260 zł - a to już sporo. Zapytała mnie co sądzę o ip1600 - przede wszystkim o ich napełnianiu - bo niestety wkładów zastępczych do nich nie ma - a ja znalazłem taką oto informację: http://www.dodrukarki.pl/go/_info/?id=27311 oraz taką instrukcję: http://druknet.pl/regeneracja/?tid=261 gdzie na dole, są pytania i odpowiedzi, z których wynika, że te wkłady można napełniać - bowiem nie mają chipów - jedynie po napełnienie poziom wskazywanego atramentu będzie zerowy. Mam więc pytanie - czy ktoś miał do czynienia z tymi drukarkami ip1600/ip2200 - i czy rzeczywiście można je napełnić i drukuje bez problemu ?? I czy sterowniki drukarki oraz program zarządzający w tej ip1600 jest tak samo dobry jak w np. i250 - mam na myśli to, że np. w jej HP aby drukować w odcieniach szarości, trzeba wyjmować pojemnik itd. - co wszystko w Canon'ie robi się z poziomu programu. I co sądzicie - czy lepiej polecić tego Canona ip1600/1p2200 (ew. starszego ip1500 z Allegro - choć droższego), czy może jednak najtańsze HP - 3920 lub 3940 ?? Ja z przyzwyczajenia brałbym Canona, a kuzynka też ma dosyć jak na razie HP - a z chęcią wysłucham opinii. Pozdrawiam ro29 |
Witam..
Odświeżę troszkę temat.. Czy zamienniki do drukarki canon s200 pasują do Canona s100? Chodzi mi o ten zamiennik: Click Pozdrawiam |
To teraz ja od***347;wie***380;***281; temat.
Znajomy prosi***322; o pomoc w kupnie drukarki, ale ja nie jestem na bie***380;***261;co z tym, co teraz jest na rynku, wi***281;c postanowi***322;em tu zapyta***263;. Wyda***263; chce na to ok. 200-300 z***322;otych (ale nie wi***281;cej). Zale***380;y mu przede wszystkim na ekonomiczno***347;ci, wi***281;c dost***281;pno***347;***263; tanich zamiennik***243;w b***281;dzie bardzo na miejscu. My***347;li raczej tylko o Canonie albo HP. Jakie modele w tym przedziale cenowym s***261; sprawdzone i godne polecenia? |
Witam.
Z czystym sumieniem polec***281; Ci Canona ip1500 http://allegro.pl/item107231159_nowa...at_gw1rok.html Zamienniki r***243;wnie***380; s***261; tanie: http://allegro.pl/item105649940_bci_...00_czarny.html i http://allegro.pl/item105650205_bci_...000_kolor.html :) POLECAM |
http://www.flamy.com/imgs/tiskarny/pixma1500.jpg
Canon Pixma IP-1500. Wydrukowałem na oryginalnych tuszach ~150 stron, później kupiłem zamiennik za 3zł na allegro. Jakość wydruku jest trochę gorsza w stosunku do oryginalnych. Wystarczy podbić jakość o jeden więcej i uzyskuje jakość porównywalną z oryginalnymi. Do szkoły, wypracowań, danych i drukowania e-bookow jest bardzo dobra. Jedyna wada to brak 'łapacza' na papier. Oczywiście POLECAM do domu i użytku własnego. Jak masz zamiar bawić się w firmę to tylko laser |
Ale laserowej za 200-300z***322; nie dostanie :P
A ten Canon jest bardzo tani w eksploatacji :D Brak "***322;apacza" do papieru ju***380; mi nie przeszkadza.. Przyzwyczai***322;em si***281;, ***380;eby mie***263; porz***261;dek przed drukark***261; :D |
|
To co, rzeczywi***347;cie ten Canon jest taki dobry?
A jak z szybko***347;ci***261; - ile mniej wi***281;cej zajmuje wydrukowanie strony tekstu? A jako***347;***263; - sprawdza***322; kto***347;, jak drukuje zdj***281;cia? No i ha***322;as - nie jest bardzo g***322;o***347;na podczas pracy? I jeszcze jedno... czemu te zamienniki s***261; tak cholernie tanie?!?! |
Nie wiem czy jest taki dobry bo innych producent***243;w nie mia***322;em. Tylko starego HPka, ale to nie ma co por***243;wnywa***263;. Co do szybko***347;ci to wydrukowanie strony tekstu z marginesami 0,5cm Arial Narrow 8pkt ko***322;o ~3-4 sekund przy jako***347;ci roboczej. Nie drukowa***322;em zdj***281;***263;, wi***281;c nie powiem. Drukowanie jest bardzo ciche, ale jak g***322;owica je***378;dzi i co***347; tam zatacza przed drukowaniem to jest do***347;***263; g***322;o***347;no, ale to tylko na samym pocz***261;tku.
Zamienniki s***261; tanie, poniewa***380; zawieraj***261; kawa***322;ek plastiku i troch***281; tuszu. Tutaj nie ma systemu sterowania, ca***322;ego uk***322;adu tylko sam plastik z dziurk***261; ;) |
Hehe.. Przed samym drukowaniem Canon przygotowuje si***281; do druku dosy***263; g***322;o***347;no.
Zdj***281;cia drukuje ***322;adnie.. Sprawdza***322;em tylko na normalnym papierze, bo fotograficznego narazie mi szkoda || Ja tego Canona polecam, jest dobry :] |
Canon na FOTO rewelacja i to na zamiennikach do druku uzywam papieru EPSONA (blysk)
na polmatowym tez pieknie wychodza ale jednak z polyskiem ladniej . |
My***347;l***281; andrzejj9, ***380;e to Ci***281; zainteresuje http://www.bj.pl/druga_polowa_fotografii/index.html
|
Cytat:
A te tusze.. Rozumiem, że głowica jest w takim razie w drukarce i trzeba uważać, żeby nie zaschła. Ale cena 2 złote za tusz wygląda zachęcająco.. :) Pomyśleć, że do swojego HP-ka (5550) muszę dać przynajmniej 40-50.. ---- EDIT I dzięki za link. Kto wie, może spróbuję :) |
I te tusze s***261; bardzo dobre... U Pani milewy z Allegro ju***380; zam***243;wi***322;em ok. 70 czarnych i 30 kolorowych (mia***322;em jeszcze Canona i450) i tylko 2 tusze by***322;y zniszczone :P
|
Cytat:
|
Powiedzmy, ***380;e kupuj***281; r***243;wnie***380; znajomym :P
Na jednym zamienniku drukuj***281; oko***322;o 150 stron.. |
Canon jest chyba najbardziej ekonomiczny, ale czy jako***347;***263; ma lepsz***261; od HP? Kwestia sporna, mam obdywie w domu i jako***347;***263; jest por***243;wnywalna.
andrzej9: jak chcesz fotki drukowa***263;, to najlepsz***261; opcj***261; jest kupienie drukarki termosublimacyjnej. Najlepsze co mo***380;e by***263;!, Canon CP400 albo CP500 i rewelacja!Polecam! |
Cytat:
Kumpel chciał coś ekonomicznego i coś już nawet zamówił. Niewykluczone, że właśnie tego Canona. Ja natomiast mam swojego HP 5550 i jestem z niego zadowolony, a zdjęcia drukuje doskonałe. Na razie nie szukam nic więcej, a jedynie zaciekawił mnie ten Canon ze względu na ceny tuszy. Do mojej naprawdę są bardzo drogie, więc nawet rozważyłbym kupno takiej do codziennego drukowania. |
Ilość załączników: 1
Witam !
Cytat:
Co do zamienników - ja akurat używam takich droższych 2-3 razy niż @Mich@ł - bo Activejet po 8-9 zł (ceny w sklepie - bo na Allegro już po 5,49 zł) - i jestem z nich zadowolony - jakość porównywalna z oryginalnymi - tylko raz trafiłem na wybrakowany ... a do tych tanich z Allegro jakoś nie mam przekonania - zwłaszcza jak niedawno nie było w sklepie Activejet i gościu polecił mi DR. Print - fatalna jakość :( Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale i tak byłem zadowolony, że drukareczka tam sie się zmieściła :taktak: |
halo!
moze mi kto***347; doradzi***263; w wyborze drukarki? sk***322;ania***322;bym sie ku modelowi canona IP4200. jednak po dolo***380;eniu kilkudziesieciu zeta mozna wyrwa***263; IP5200 i tu pytanie, czy warto. czy sa jakie***347; drastyczne roznice miedzy tymi modelami? |
roznica jest tylko w szybkosci wydruku miedzy 4200 a 5200
teraz kupowanie canona ktory laduje chipy do kalamazy mija sie z celem :ysz: na dzien dzisiejszy - biorac pod uwage kupowanie oryginalnych tuszy i zywotnosci glowicy sklanial bym sie do kupienia Epson Stylus Photo R220 ... cena 396,- a glowica w tym modelu nie do zajechania u siebie glowice (i860/i865/ip4200) juz wymienialem koszty od 200,- (na allegro) do 400,- w serwisie canona |
Ilość załączników: 1
Kupiłem R220 za 315 zł na allegro z zamiennikami :spoko: i już mam wydojone 50% tuszu, ale drukowałem masę zdjęć na papierze photo no i płytach dvd pritable oraz ze 100 stron z tekstem i zdjęciami. Jak dla mnie wydajność tuszu jest ok. Nie ma co się równać ze starą hp930c gdzie druk w kolorze powodował szybki ubytek tuszu, za to czarny w hp był super wydajny bo miał 42 ml vs. 18 ml w zamienniku Epsona. Teraz może powiem o jej wadach i zaletach. Zalety to super jakość zdjęć na papierze photo też Epsona :taktak: , druk na płytach printable w super jakości, 6 osobnych wkładów z tuszem czyli Black, Cyan, Light Cyan, Magenta, Light Magenta i Yellow co skutecznie redukuje koszty, bo nie trzeba kupować wszystkich na raz tylko ten, który się wyczerpał co pokazuje na dołączonym obrazku. Co do wad to jest trochę wolna w drukowaniu tekstu oraz ma dość głośny mechanizm pobierania papieru. Innych wad na razie nie zaobserwowałem, no może jeśli można to uznać to jako wadę to trzeba pamiętać aby drukarka była oddalona o ściany podczas drukowania płyt bo w przeciwnym razie tacka się zablokuje.
|
Dla zainteresowanych. Zaryzykowałem i kupiłem nowe tusze, bo stare po wydrukowaniu ok 300 stron z plików pdf ze zdjęciami i textem oraz ok 20 fotografi i tyle samo płyt dvd się wyczerpały. Nowe tusze to unink za 40 zł komplet. Co ważne drukarka działa na nich ok tylko podczas pierwszego wydruku miałem informacje, że mam podróbki i czy na pewno chcę na nich drukować, zatwierdziłem na tak i już jest ok. Komunikatu już więcej nie było. Chyba decyzja o zakupie Epsona R220 była słuszna i i sam Canon zmusił mnie do tego rezygnująć z pixmy 3000 i 4000 ze stała głowicą.
|
Cytat:
a co do epsona to po za komunikatem bedziesz mial wieksze zuzycie atramentu przy zamiennikach niz oryginalnych tuszach ... a to za sprawa procesu plukania glowicy co kilka wydrukow |
Cytat:
|
jakie stare? cos ci sie pomerdalo :>
ip3000 (QY6-0042), ip4000 (QY6-0049) i ip4200 (QY6-0059) mialy/maja wymienne glowice wiecej :czytaj: a wracajac do drukarek i porownania miedzy epson'em a canon'em to mialem na mysli koszty eksploatacj przemawajace na korzysc epsona (oryginaly beda mialy wieksza wydajnosc <- po to ten chip) lopatologicznie - bo jesli tusze kosztuja tyle samo a zamienniki (po za napelnianiem) nigdy nie powstana - cwane bestie :D to po co kupowac drukarke ze slaba glowica? i tu wygrywa pokonujac sromotnie canon'a, epson ... |
Trochę odświeżę temat.
Jeśli ktoś potrzebuje nie drogiej i taniej w eksploatacji drukarki, to polecam modele Canona. Jeszcze dostępny na Allegro Canon Pixma IP1500 lub trochę droższą za to bardziej funkcjonalną Canon Pixma IP4200 Sa to naprawdę bardzo dobre drukarki. Zaletą IP1500 jest bardzo tania eksploatacja. Koszt kpl zamienników wynosi ok 5-6zł na których można wydrukować ok 100 zdjęć wysokiej jakości na papierze foto 10x15. Naprawdę zdjęcia wychodzą rewelacyjne. IP4200 poza szybszym wydrukiem zdjęć oferuje możliwość nadruku na płytkach. Posiada tak zwany DUPLEX, czyli wydruk obustronny bez ręcznego przekładania kartki. Ma zamykany podajnik kartek na ok 150 arkuszy. Od jakiegoś czasu są dostępne zamienniki tuszy w cenie ok 9-10 zł/szt ale ceny cały czas spadają. Na nowym kpl zamienników wydrukować można ok 300 zdjęć 10x15. Różnica jakości zdjęć pomiędzy IP1500 a IP4200 jest bardzo bała. Posiadam oba modele. IP4200 w domu, a IP1500 w pracy. Polecam :spoko: |
tyle tylko ze zamienniki stosowane w Canonach, jeszcze od r***243;znych producent***243;w, katuj***261; niemi***322;osiernie g***322;owice i po 1,5 roku mo***380;na nia juz tylko "drukowa***263; na brudno"
|
Ja używam zamienników firmy Unink. Czy po 1,5 roku padnie to zobaczymy. Przez ten okres to na zamiennikach oszczędzę na jedną albo dwie nowe drukarki.
|
Cytat:
|
ryba120 jak to jest z tymi chip-ami? po przelozeniu na zamiennikach bede widzial aktualny stan tuszu? wogole napisz o minusach takiego rozwiazania dla ip4200 bo plusy znam :D dzieki
|
Cytat:
p/s W twojej IP1500 na tuszach które miałeś z nową drukarką wydrukowałeś tylko 10 zdjęć 10x15. Czego tak mało? Najprawdopodobniej były to tusze rozruchowe. Na zamiennikach powinieneś wydrukować ok 80-100 zdjęć. Ja np. wczoraj zrobiłem wydruk 20 stron na papierze A4 Foto i poziom tuszu wskazywał jeszcze 1/4 wkładu. Myślę że jeszcze wystarczyło by na ok 5 może 10 stron. Papier foto jaki używam do wydruku zdjęć to MAXIMUS A4 200g 5760 DPI. Zamienniki kupiłem u TEGO Allegrowicza |
dzieki za dokladne info bo stan moich tuszy jest niski a na czarnym juz jest "!" wiec trzeba dzialac. reputa :spoko:
|
Witam !
Cytat:
Gdybym miał te 250 zł i nie miał je na co wydać - to kupiłbym na zapas taką ip1500 - ale chwilowo nie mogę niestety ... Cytat:
Miałem też raz Inktec - jeszcze droższe - ale jakoś jak Activejet. I raz kupiłem Dr Print (w Bestcom) - fatalnie .... Natomiast co do ilości zdjęć :wow: - nie wierzę, aby na jednym komplecie udało się tyle wydrukować ... Cytat:
A drukareczka ma już prawie 2 lata i 10 miesięcy i około 1500 stron wydrukowanych (w 95 procentach tekstu) :) Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Ja tak jak wcześniej pisałem wydrukowałem 20 stron formatu A4 na papierze foto i jeszcze drukarka wskazywała 1/4 poziomu tuszu. Może z ilością stron na które wystarczyło by tuszu przesadziłem, bo ciężko określić na ile dokładne są wskazania poziomu pozostałego tuszu we wkładach, ale to co wydrukowałem to są fakty. Czy posiadasz tą drukarkę? Nowe modele z serii PIXMA są ekonomiczniejsze. Przecież 20 zdjęć formatu A4 to ok 80 zdjęć 10x15. Oczywiście wszystko zależy od stopnia zapełnienia strony. A ile ty możesz wydrukować zdjęć na nowych zamiennikach? |
Witam !
Odpowiadając na powyższe pytania - ja zdjęć nie drukuję praktycznie - tzn. na papierze fotograficznym nigdy nie drukowałem - jedynie kilkakrotnie zdjęcia na zwykłym papierze - więc co do ilości to nie mogę się wypowiadać. Po drugie zaś - może i nowsze modele są bardziej ekonomiczniejsze - ja mam jak już wspomniałem Canona i250. Natomiast - swoje zdanie oparłem zarówno na wypowiedzi kolegi @dwozny - która wydała mi się sensowna, oraz na takim porównaniu - na 9 ml tuszu zastępczego czarnego drukuję średnio 100-110 stron tekstu (czasem trochę więcej, jeśli od razu drukuję większą ilość - wtedy nie traci się tuszu na czyszczenie itd.). Tuszu kolorowego - każdego koloru - jest chyba dużo mniej niż te 9 ml - więc na logikę trochę mało realne mi się wydaje, żeby starczyło na 100 wydruków 10x15 pokrytych w całości (bo to przecież zdjęcia) tuszem - zwłaszcza, że ostatnio drukowałem kilka rzeczy w kolorze - z grafiką czy nawet zdjęciami - i bardzo szybko skończył mi się tusz kolorowy ... I to tyle co mogę powiedzieć ... Pozdrawiam ro29 |
Sam byłem zaskoczony z ilości wydrukowanych stron A4 (podkreślam, że na papierze foto). Z tego co zauważyłem to przy wydruku na papierze foto drukarka zużywa mniej tuszu, a tym bardziej, że jest to nowy model serii PIXMA. Zwykły papier wchłania zdecydowanie więcej tuszu
Naprawdę polecam. Koszty eksploatacji śmiesznie tanie. |
Witam !
Cytat:
Może jak za 2-3 miesiące będą jeszcze te ip1500 na Allegro to kupię na zapas ;) Pozdrawiam ro29 |
Nowa drukarka - co wybrać ?
Moj HP690C konczy juz zywota co nie znaczy ze nie dziala ;) tak wiec zamierzam kupic nowa drukarke.
Pytanie co forumowicze radza wybrac: Epson D88: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22607 Canon Pixma IP4200: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22403 Do obu sa dostepne zamienniki, bo nie ukrywam cena druku ma znaczenie. Nie jestem zadnym maniakiem zeby zadrukowac ryze w miesiac. Potrzebuje ja do typowej studenckiej eksploatacji. Czy ktos moze sie wypowiedziec na temat trwalosci glowic i jakosci w funkcji czasu? Osobiscie sklaniam sie ku IP4200 ale chce zasiegnac Waszej opini :) |
Witam.
Ja zdecydowanie polecam IP4200. Posiadam t***261; drukareczk***281; i jestem z niej baaardzo zadowolony. Jest troszk***281; dro***380;sza od Epsona D88 ale za to ma zdecydowanie wi***281;cej funkcji. Przede wszystkim: -wi***281;ksza rozdzielczo***347;***263; - 9600dpi, -dolny zamykany podajnik na papier -ok 160 kartek/A4, -wydruk dwustronny bez przek***322;adania kartki tzw. duplex, -mo***380;liwo***347;***263; nadruku na p***322;ytach CD/DVD, -wydruk zdj***281;***263; z bezpo***347;rednio pod***322;***261;czonego aparatu cyfrowego. Rewelacyjna jako***347;***263; wydrukowanych zdj***281;***263; na papierze foto. Zamienniki tuszy s***261; dro***380;sze jak w Epsonie. Koszt jednego koloru to ok 9z***322; (UNINK). Minusem Canona jest konieczno***347;***263; przek***322;adania chip***243;w z oryginalnych wk***322;ad***243;w do zamiennik***243;w. Ewentualnie mo***380;na nape***322;nia***263; wk***322;ady tuszem tak jak to robi***261; inni u***380;ytkownicy. Ja u***380;ywam zamiennik***243;w i wszystko dzia***322;a jak trzeba. Jako***347;***263; wydruku jest wed***322;ug mnie bardzo dobra. Jest jedno o czym powiniene***347; wiedzie***263; w momencie jak zdecydujesz si***281; na zamienniki. Tracisz prawo do gwarancji, poniewa***380; chip kt***243;ry jest zamontowany na wk***322;adzie sczytuje poziom tuszu . Po wymianie podaje informacj***281; o korzystaniu z zamiennik***243;w i o tym, ***380;e serwis b***281;dzie o tym wiedzia***322; w chwili gdy drukarka trafi do naprawy. Ja ze wzgl***281;d***243;w ekonomicznych zaryzykowa***322;em i jak na razie jest wszystko OK :spoko: p/s wystarczy zagl***261;dn***261;***263; na opinie kupuj***261;cych t***261; drukark***281; w Komputroniku. |
Też mam tego Canona i jestem bardzo zadowolony. To jest najlepsza drukarka, z tych które dotychczas miałem:spoko:
|
epson jest wolniejszy w drukowaniu od canona
i ma gorsze oprogramowanie np do nadruku na plyty ale co do jakosci i glowicy np r200/r240 bije canona na glowe |
To jeszcze takie pytanie jak sobie radzicie z zamiennikamia do IP4200? Jakiej sa jakosci, z ktorej polki cenowej kupujecie i czy jest problem z chipami?
|
chipy do zamienimow musisz niestety przeklejac ... a po wylaczeniu ostrzezenia
latwo niestety spalic glowice - takie drobne skutki drukowania bez tuszu ... co do atramentu - tanie czy drogie jeden wojtek :] |
Ja u***380;ywam zamiennik***243;w firmy UNINK w cenie ok 8-9z***322;/szt i jak na razie jest wszystko OK.
Prze***322;o***380;enie chipa jest bardzo proste. W zamiennikach s***261; specjalne n***243;***380;ki na kt***243;re zak***322;ada si***281; chipa po czym wystarczy je delikatnie przytopi***263;. Po wy***322;***261;czeniu sczytywania poziomu tuszu trzeba co jaki***347; czas zagl***261;da***263; pod pokryw***281; jaki jest stan atramentu. Miejmy nadziej***281;, ***380;e ju***380; nied***322;ugo pojawi***261; si***281; zamienniki z chipami. Pozdrawiam. |
Cytat:
ktore sa nie do podrobienia :fiu: |
Kumpel mi powiedzial ze kupuje do Epsona D68 zamiennieki Unink z chipami wlasnie.Nic nie przeklada :>
|
Cytat:
niz oryginalne drukarka sprawdza czy z chipem wszystko w porzadku ... jesli nie plucze glowice a jak wszycy chyba wiedza troche tuszu marnuje tak mniej wiecej odybywa sie to co 10 wydruk - taki maly joke chlopcow z epson'a :D najlepszym rozwiazaniem - jesli duzo drukujesz - jest kupienie systemu stalego zasilania http://alex69.hardcore.pl/forum/r200_r300_thmb.jpg http://alex69.hardcore.pl/forum/seriaC_i_D_thmb.jpg taki system dostepny do jest epson'ow D68/D88/D88+, R200/R220/R300/R320/R340 i C64/C66/C84/C86 na allegro lub w sklepie agawa nie wiem jak pozostale modele epsona ale glowica w serii R200/R220/R300/R320/R340 jest nie do zajechania :] |
Od dzisiaj fajna promocja w MediaMarkt na drukarkę Canon PIXMA IP5200.
:wow: Cena - jedyne 299,00zł :wow: Właśnie kupiłem znajomemu. Ja już mam IP4200 (dałem za nią parę miesięcy temu ok 460,00zł):sciana: |
Cytat:
kupuje R200/R2400 |
@ryba120 - jak sprawują się kartridże firmy UninK które używasz w Canonie PIXMA IP 1500? niedługo będe kupował, jakieś zamienniki do mojego Canon-a, ale zastanawiam się jakie kupić, dotychczas korzystałem z ActiveJet-a, ale jakieś kiepskie są:/
Zastanawiam się nad: http://www.allegro.pl/item138732482_...00_ip2000.html http://www.allegro.pl/item138016295_..._c_okazja.html http://www.allegro.pl/item138580544_...from_usa_.html Które wybrać? |
Cytat:
W obu drukarkach IP1500 oraz IP4200 używam zamienników UNINK. Jak na razie sprawują się bardzo dobrze. Odwzorowanie kolorów na wydrukach foto są bardzo zbliżone do oryginałów. Przy nadruku na płytkach CD/DVD w IP4200 kolor czarny jest nawet lepszy od oryginalnego (bardziej czarny). Jedynie przy wydrukach tekstowych na kiepskim papierze nadruk jest delikatnie postrzępiony (zaznaczam "delikatnie") |
no to chyba zdecyduje się na zamienniki UninK-a, bo ActiveJet to jeden wielki chłam(( już nigdy więcej ActiveJet-a:taktak:
|
Ja kupuje tu
http://www.allegro.pl/item138580544_...from_usa_.html srednio 2 zestawy na kwartal juz od ponad roku ... do IP 3000 |
bylem dzis w MM rzeczywiscie tak jak pisales ryba ip5200 po 299,- :O
glowica 150,- a tusze po 54,- gdyby nie ta glowica to bral bym ze dwie ... sprawdzilem ilosc wydrukow jaka mialem na ip4000 - 5432 wydrukow 2578 A4 full kolor reszta to plyty printable ... poprostu czarny juz kiepsko drukuje glowica do wymiany :( za 250,- |
A ja sie wybralem po IP5200 i juz nie bylo w Katowicach. Lipa. Wczoraj wszystko wykupili.
|
Cytat:
P/S w Galerii Kraków sklep SATURN jest promocja na Canon Pixma IP4200 za 249,00zł. |
Czy nie wiecie gdzie w sieci mo***380;na jeszcze dosta***263; Epsona R220? Szukam jej dla kumpla, ale nigdzie jej ju***380; nie ma ze znanych mi sklep***243;w.
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:44. |