Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Adobe Premiere 2.0 (https://forum.cdrinfo.pl/f13/adobe-premiere-2-0-a-65133/)

darekbranka 04.05.2006 23:03

Adobe Premiere 2.0

Rozpoczynam ten temat z nadzieją, że rozwinie sie tu dyskusja na temat tego programu. Od niedawna jestem posiadaczem tej wersji programu (Adobe premiere 2.0) i mam problem mianowicie:
Podczas exportu projektu do dvd (do folderu) nie potrafie określić jego wielkości
a zależy mi aby mieściło sie na płyte DVD 4.7G przy najlepszej jakości.
Czy jest jakiś karkulator?

Czy udało się komuś zainstalować w premiera (Inscriber Title Monitor)
jeżeli tak to w jaki sposób i jaką wersje?

darekbranka 25.05.2006 00:21

Szkoda ***380;e brak zainteresowania moim temetem szkoda

WARDEN 25.05.2006 01:40

...

zapewne nie brak zainteresowania a wiedzy - nie wszyscy siedza na drogim premiere .............. pomysl zanim napiszesz ...

tompol 25.05.2006 07:16

A co to jest za wersja 2.0 ?
Osobiscie uzywam Adobe Premiere 6.5, kiedys uzywalem 4.0, jakis czas uzywalem 7.0, ale z niej zrezygnowalem, mam tez wersje PRO ale jakos sie nie moge zdecydowac by sie za nia zabrac...
Ale 2.0? Nie mam pojecia co to za wersja...

W ustawieniach encodera w AP 6.5 mozesz ustawic bitrate minimalny, maksymalny i sredni i balansujac tymi parametrami uzyskasz rozna wielkosc pliku i rozna jakosc.
Jednak jakosc wynikowego pliku uzyskanego tym encoderem mnie przynajmniej nie zadowala, pozostawia wiele do zyczenia i nigdy go nie uzywam. O kalkulatorze w adobie nie slyszalem, ale moze czegos nie wiem.

By uzyskac dobra jakosc i miec kontrole nad wielkoscia pliku robie zupelnie co innego. Byc moze jak powiem co to znajda sie tacy co mnie wysmieja, ale ja i tak bede tak robic bo zalezy mi zawsze na najwiekszej jakosci i taka uzyskuje.
Dotyczy to oczywiscie filmow ktore sam montuje w AP.
Mianowicie po zmontowaniu calego filmu zapisuje film do AVI nieskompresowanego. Powstaje w ten sposob gigantyczny plik - 1 godzina filmu to ok. 100GB. Nastepnie dopiero ten plik podstawiam pod TMPEG Encoder ustawiajac odp. parametry kompresji. W przedostatnim oknie encodera wyswietlana jest przewidywana wielkosc pliku. Nigdy ona nie jest zgodna z wielkoscia uzyskana ale jest bardzo zblizona.

Mozna tez do kompresji uzyc Cinema Craft Encoder.

Jestem pewien ze nikt tak nie robi i robic nie bedzie heh. Ale co tam... :)

PIOTR34 26.05.2006 16:51

@tompol Nikt nie ma zamiaru ci***281; wy***347;miewa***263;, dlaczego nie przerabiasz filmu do DV/AVI ?

tompol 26.05.2006 17:11

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
@tompol Nikt nie ma zamiaru cię wyśmiewać, dlaczego nie przerabiasz filmu do DV/AVI ?

Nie uzywalem nowszych wersji AP, jak napisalem obecnie pracuje na 6.5.
Rzeczywiscie, mozna wygenerowac zmontowany filmu do DV/AVI. Jest to niby logiczne jesli montuje sie film z plikow DV/AVI zrzuconych z kamery cyfrowej.
Ale sprobuj zrobic prosty test w tej wersji AP. Wstaw na poczatku np. czarna plansze z napisem bialymi literami, np.:

Janek Kowalski
Presents

a nastepnie wygeneruj AVI bez kompresji i DV/AVI. Na calym zmontowanym filmie nie dostrzezesz roznicy, ale na tym przykladzie z napisem roznica jest wyrazna - litery sa w poziomie rozmyte. Nie bedzie to specjalnie przeszkadzac na TV ale na kompie jest to wyraznie zauwazalne.
Byc moze w nowszych wersjach AP jest lepiej, nie wiem, ale w 6,5 jest tak jak jest. Dlatego tez wole generowac AVI nieskompresowany i taki plik finalny traktowac MPEG Encoderem lub CCE.

PIOTR34 26.05.2006 17:45

@tompol nie korzystam z AP wybieram raczej prostsze rozwi***261;zanie (pinnacl) nie koduje w nim materia***322;u, robi to Canopus Procoder ;) wiem ***380;e jest wiele rzeczy kt***243;rych nie zrobi***281; w Pinnacal'u, ale nie s***261; one niezb***281;dne przynajmniej dla mnie :) Ka***380;dy z nas ma swoj***261; metod***281; i swoje ulubione programy, nie zamierza***322;em ci***281; namawia***263;, spyta***322;em z ciekawo***347;ci ;) :piwo:

tompol 26.05.2006 18:00

[QUOTE=PIOTR34...spytałem z ciekawości ;) :piwo:[/QUOTE]

spoko :)

Po prostu chodzi o to ze jakakolwiek kompresja to obnizenie jakosci :)
Wygenerowanie gotowego filmu do DV/AVI to jedna kompresja a potem kompresja do DVD, czyli ten sam material jest kompresowany 2 razy...
A jak wygenerujesz wpierw material do AVI bez kompresji a potem go potraktujesz TMPEG Encoderem to masz tylko jedna kompresje :) Wiec jakosc musi byc lepsza :) a o to chyba chodzi :)

darekbranka 25.06.2006 23:46

Czy kto***347; umie tam przerobi***263; projekt w premiere 2.0 aby miesci***322; sie na p***322;yte DVD nie mog***281; znale***347; tam ***380;adnego klakulatora a zalezy mi na jako***347;ci wi***281;c chc***281; ustawi***263; maksymalny bitrate

Dziadeczek 08.07.2006 20:43

Cytat:

Napisany przez tompol

By uzyskac dobra jakosc i miec kontrole nad wielkoscia pliku robie zupelnie co innego. Byc moze jak powiem co to znajda sie tacy co mnie wysmieja, ale ja i tak bede tak robic bo zalezy mi zawsze na najwiekszej jakosci i taka uzyskuje.
Dotyczy to oczywiscie filmow ktore sam montuje w AP.
Mianowicie po zmontowaniu calego filmu zapisuje film do AVI nieskompresowanego. Powstaje w ten sposob gigantyczny plik - 1 godzina filmu to ok. 100GB. Nastepnie dopiero ten plik podstawiam pod TMPEG Encoder ustawiajac odp. parametry kompresji. W przedostatnim oknie encodera wyswietlana jest przewidywana wielkosc pliku. Nigdy ona nie jest zgodna z wielkoscia uzyskana ale jest bardzo zblizona.

Mozna tez do kompresji uzyc Cinema Craft Encoder.

Jestem pewien ze nikt tak nie robi i robic nie bedzie heh. Ale co tam... :)

Witaj - no to się mylisz!!! w identyczny sposób ja postępuję ze swoim materiałem z tym , że zgrany film z kamery i zapisany jako .avi obrabiam tz. wycinanki, napisy i inne, potem znowu to do avi i dalej tak jak opisałeś. Tej metody nauczono mnie tu na tym forum a więc zapewniam, że ani Ty ani ja - odkrywcami nie jesteśmy. Pozdrawiam.

PIOTR34 09.07.2006 05:58

@Dziadeczek jest tylko ma***322;a r***243;***380;nica DV/AVI jest formatem z kompresj***261; (1h = 13GB), a @tompol zapisuje do pliku AVI nieskompresowanego (1h = ok 100GB) ;)

tompol 09.07.2006 17:19

Cytat:

Napisany przez Dziadeczek
Witaj - no to się mylisz!!! w identyczny sposób ja postępuję ze swoim materiałem z tym , że zgrany film z kamery i zapisany jako .avi obrabiam tz. wycinanki, napisy i inne, potem znowu to do avi i dalej tak jak opisałeś. Tej metody nauczono mnie tu na tym forum a więc zapewniam, że ani Ty ani ja - odkrywcami nie jesteśmy. Pozdrawiam.

A moze tak dokladniej napiszesz czym dla ciebie jest AVI? DV/AVi, AVI DivX, AVI Xvid, AVI cinepack, AVI nieskompresowane? Bo z tego co napisales nie wiele mozna zrozumiec...

Dziadeczek 09.07.2006 23:10

Cytat:

Napisany przez tompol
A moze tak dokladniej napiszesz czym dla ciebie jest AVI? DV/AVi, AVI DivX, AVI Xvid, AVI cinepack, AVI nieskompresowane? Bo z tego co napisales nie wiele mozna zrozumiec...

Chylę czoła przed Twoją wiedzą i przepraszam, że może czymś Cię dotknąłem. Tak to jest jak dyletant (czyli ja) wtrąca swoje trzy grosze. Ściskam Ci dłoń serdecznie i nie chowaj urazy - pewno za czas jakiś coś mi podpowiesz a ja z powodzeniem to wykonam. :uczen:

tompol 10.07.2006 16:24

Cytat:

Napisany przez Dziadeczek
Chylę czoła przed Twoją wiedzą i przepraszam, że może czymś Cię dotknąłem. Tak to jest jak dyletant (czyli ja) wtrąca swoje trzy grosze. Ściskam Ci dłoń serdecznie i nie chowaj urazy - pewno za czas jakiś coś mi podpowiesz a ja z powodzeniem to wykonam. :uczen:

Nie uwazam Cie za dyletanta skoro cos robisz i ci wychodzi... i nie czuje urazy... po prostu nie wiele zrozumialem z tego co napisales...

ksviper 10.07.2006 17:28

Cytat:

Napisany przez darekbranka
Czy ktoś umie tam przerobić projekt w premiere 2.0 aby miescił sie na płyte DVD nie mogę znaleś tam żadnego klakulatora a zalezy mi na jakości więc chcę ustawić maksymalny bitrate

Spróbuj w ten sposób ustawić aby min. bitrate video był ok. 3500, max:8500, avg ok. 4500-5000. Audio ustawiałem na 256 MP3. Mówię o kodeku MainConcept. Gdy bawiłem się z AP 6.5 ustawiałem coś w tych granicach. Ale to wszystko zależy od tego co chcesz wrzucić na płytkę w trakcie authoringu. Można także wyrzucić materiał po obróbce do AVI(DV) a następnie dowolnym kodekiem (polecam CCE).

kubanczyk7 11.07.2006 11:32

Cytat:

Napisany przez darekbranka
Czy ktoś umie tam przerobić projekt w premiere 2.0 aby miescił sie na płyte DVD nie mogę znaleś tam żadnego klakulatora a zalezy mi na jakości więc chcę ustawić maksymalny bitrate

to uzyj osobnego kalkulatora polecam osobiscie VideoCalc 1.1 wylicza dość trafnie nawet często minimalnie ponizej tego co było tak zeby weszlo na dvd bez problemu.

sobrus 11.07.2006 11:58

@tompol
a moze zamiast nieskompresowanego materialu lepiej zrobic bezstratna kompresje (np. huffyuv - jest bardzo szybki)?. Zamiast 100GB byloby ze 40GB.
roznicy w jakosci nie bedzie ale dysk twardy troche odetchnie.
Co do kodekow DV to troche sie zawiodlem (przynajmniej do tego ktorego uzywalem - cedocida). Myslalem ze oferuja one lepsza jakosc.

pik-pok 15.12.2006 11:30

Witam wszystkich. Mam problem z Premiere Pro 2.0!!, jestem pierwszy raz na forum wiec nawet nie wiem czy w dobrym miejscu to zapisuje...ale do rzeczy. Eksportuje z timelineu do DVD i...guzik przycisk Burn jest nieaktywny i za nic w swiecie aktywny nie chce sie zrobic. Jest tutaj mozliwosc zapisania obrazu na dysku, ale tutaj tensam problem...znow nieaktywny. Druga sprawa to eksport do Avi. Jak robie do DV/AVI to jakosc jest ok, ale 20 min mateialu zajmuje jakies 6 GB!!!! - toz to skandal. Gdy wybieram avi i probuje ustawiac jakies kodeki (dixv, mpg2) to zazwyczaj obraz skacze, p***281;ka, rozmywa sie, lub znika. POMOCY!!!!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15.