![]() |
Awaryjny jak... BenQ?
Ilość załączników: 2
Witam,
wczoraj dotarł mój napęd BenQ DW 1655 z serwisu (poprzedni uznali za uszkodzony, problemy z zapisem CD-R), rozpatrzenie reklamacji zajęło ok. 14cie dni. Tym razem wymieniono na odnowiony, co można wywnioskować z nalepki przyklejonej do napędu (przy tabliczce znamionowej) która głosi: ***8222;Refurbished Not For Sale As New***8221;. Dodam jeszcze że była to moja druga reklamacja tego napędu. Nie upłynęły 24 godziny od pierwszego "palenia" a w działaniu dostrzegam pierwsze wady: - zdarzyło się że wypalił Verbatim***8217;a x16 z prędkością x4 mimo ustawionej x8 Identyczną wadę reklamowałem w pierwszym napędzie jaki dostałem jest to wada ukryta tzn. raz występuje a raz nie. - Błędy w skanowaniu jakości nagranych przez siebie płyt DVD-RW Verbatim DVD-Rw x6@6 Załącznik 33403 płyta ta odczytuje się bez większych problemów w innych napędach, także skan nie jest delikatnie mówiąc wiarygodny, ciekawe jest że na wcześniejszych DW 1655 jakie miałem w/w problem nie miał miejsca przynajmniej na płycie której skan zamieściłem. Dla porównania ta sama płyta skasowana i nagrana na Pioneer 111L Załącznik 33402 Pocieczające jest że LightScribe i CD-R'y wypala tak jak powinna, cóż jak zwykle jeszcze przez jakiś czas napęd przetestuje a jak usterki się zaczną nasilać to pójdzie do serwisu, ale teraz się zastanowię nad żądaniem zwrotu pieniędzy (trzecia reklamacja) ciekawe czy mam do tego prawo***8230; |
Moja propozycja jeszcze wypalić płytkę DL. :>
:) |
A moja to skontaktowa***263; si***281; z serwisem :D
|
a mo***380;e wko***324;cu kupi***263; NEC'a :D
|
Ju***380; lepiej Pionka :P
|
Kolega tomek.xp ma już Pioneera 111.
Teraz potrzebny jest napęd do testowania. Pozostaje Plextor 760A. :spoko: :) |
@slawekj tylko ta cena...:P
|
Gdybym nie mia***322; Pioneer***8217;a ***8222;stojedenastki***8221; to pewnie bym krzycza***322; ***380;e wszystkie te nowe nap***281;dy z bajerami potrafi***261;ce wypali***263; wszystko to tylko badziewie jest i nic wi***281;cej***8230;
|
Cytat:
Kolega ma pecha. :( Inni nagrywają i są zadowoleni. :) |
Cytat:
8 ) |
Cytat:
Może mam pecha***8230; ale trzeci raz?! Chciałem Wam zwrócić uwagę na problem jakim jest awaryjność w nowym modelu BenQ DW 1655 która jest dla mnie faktem. Gdybym to tylko ja miał takiego ***8222;pecha***8221; to czas wymiany przez serwis (2 lub 3 tygodnie) także byłby krótszy. |
A teraz powa***380;nie. :spoko:
Dobry BenQ to 1620. 1640 zapis ju***380; s***322;abszy a 1650/55 mo***380;e do test***243;w i te***380; nie zawsze. :) |
Aby rozstrzygn***261;***263; raz na zawsze czy modele firmy BenQ s***261; najbardziej awaryjne trzeba obliczy***263; tzw. wska***378;nik awaryjno***347;ci. Dowiedzie***263; si***281; o liczb***281; sprzedanych egzemplarzy w Polsce oraz liczb***281; nap***281;d***243;w kt***243;ra trafi***322;a do serwisu.
Je***380;eli taki stosunek oka***380;e si***281; wi***281;kszy od modeli innych firm wtedy mo***380;na ***347;mia***322;o powiedzie***263; ***380;e s***261; bardziej awaryjne. Wracaj***261;c jednak do problemu tomka.xp to fakt jest ***380;e serwis BenQ jest bardzo olewaj***261;cy... |
Ju***380; kiedy***347; to napisa***322;em "wi***281;cej nap***281;d***243;w sprzedanych, wi***281;cej oddanych do reklamacji" w kontek***347;cie rosn***261;cej popularno***347;ci BenQ'***243;w, a spadaj***261;cej LiteOn'***243;w :> , jak nap***281;d dzia***322;a to nikt tego na forum nie pisze, jak przestaje to od razu lament :D "LiteOn to szajs" itp.
Mas***243;wka ma to do siebie, ***380;e musi by***263; tania, a co za tym idzie komponenty trzeba tak zaprojektowa***263;, ***380;eby ich ***380;ywotno***347;***263; nie przekracza***322;a za d***322;u***380;o okresu gwarancji bo to niepotrzebne zawy***380;anie koszt***243;w, wi***281;c wi***281;ksza awaryjno***347;***263; jest nie unikniona. |
Cytat:
|
Zbijanie cen ma takie skutki, ale pech/fatum/kl***261;twa/urok te***380; wchodz***261; w gr***281; :D :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@tomek.xp:) ty to masz anielską cierpliwość z tym BENQiem :spoko: nie ma co :D
|
Cytat:
edycja: @marcus777 nie tyle cierpliwość co poczucie humoru mnie ratuje :) |
Cytat:
:) |
Cytat:
będziesz żałował żeś nie kupił Pionka, lub NEC :taktak: || |
Cytat:
|
Cytat:
:taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
A do jazdy i testów drogowych polecam Lamborghini Reszta to kupa gówna i nie warto nic innego kupować :nieee: :sciana: Cytat:
|| |
Cytat:
Spoko-oddech, spoko-oddech, spoko-oddech i itp,itd.|| |
Cytat:
To już jak się urodziłem to tak miałem :taktak: :mruga: |
Cytat:
|
A ja myślałem, że jakość zapisu ocenia się nie tylko na podstawie błędów PIE/PIF.
Płytki "dobrze" wypalone z oceną Nero 95-98 a po sprawdzeniu na Plextorze na pozostałe błędy okazały się słabo lub źle wypalone. Przekroczone błędy Beta, źle wypalone pity i landy, brak symetrii. Jak widać z wypowiedzi przecież to nic nie znaczy. To dopiero :sciana: Cytat:
Można jednak inaczej... dokładniej. :spoko: :) |
Cytat:
Porównajcie se to z Plextorem 20, 40 czy 55 tylko widzą tylne czerwone światła odjechanego Plexa :> A może to nie światła tylko przepite czerwone oczy w delirce? :idea: :D |
Plextor nie jest ideałem tak samo jak pozostałe napędy.
Jest jednak najlepszy do testów. :taktak: Ale nie każdy lubi czekać 1.5 h na całkowite testy. Wystarczy 8x, często poszarpany Jitter i dobra ocena. :spoko: :) |
Cytat:
|
Cytat:
Nie każdy przecież musi tam lecieć :nie: Gdzie pałują sie twórcy hardkoru dla dzieci... :> || WOW! |
Cytat:
przecież wszyscy tu obecni, drukują testy plytek na papierze foto i oprawiają w ramki :czytaj: powiem więcej, archiwuzują je do albumów rodzinnych :haha: :fiu: |
Cytat:
Dziadek i Plextor Tata i Plextor Ja i Plextor Dziadek, tata, Plextor i ja! :czytaj: A tu małe Plextorki... :aparat: ^_^ |
Cytat:
|
Ilość załączników: 4
wgrałem starszy BIOS BCDB i wykonałem dodatkowe testy:
Verbatim DVD+R x16 WOPC: OFF Załącznik 33426 Verbatim DVD+R x16 WOPC: ON Załącznik 33427 extreme DVD-R x16 WOPC: ON Załącznik 33428 Widać problem ze słabą jakością nagrania który raczej nie powinien mieć miejsca na Verbatim***8217;ie nawet przy takiej prędkości. Jak widać nagrywarka ma problem z nagrywaniem z pełną prędkością x16 na Verbatim***8217;ie (paliła max. x12), przy wyłączonym WOPC prawie zawiesiła komputer (blokada szuflady, brak odpowiedzi Nero CD-DVD Speed***8217;a w Menadżerze Windows) ale płyte wypaliła do końca. Zasilacz mam sprawny i prawidłowo dobrany a napęd jest podłączony samotnie na kanale w trybie ***8222;master***8221;. DMA dla HDD jak i nagrywarki jest włączone, dysk twardy mam na SATA, sprawdzałem i transfer z niego nie spada poniżej 30 MB/s (w najwolniejszym obszarze). edycja: Dla porównania Verbatim DVD+R x16@x16 palone na Pioneer 111D@111L Załącznik 33433 brak problemów z prędkością i jakością nagrania w przeciwieństwie do BenQ. Zaraz ktoś powie że płyty różnią się nawet w obrębie jednego szpindla, tylko czemu paląc na Pioneerze nie trafiam na te "złe"... :) |
czyli WOPC jak juz kiedys pisałem to kicha, ale za to dostałem od kolegów forumowiczów straszne lagi..oni tym zyja ...:D
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/666348-post516.html Wniosek: Nagrywamy na Pioneerze a testujemy... :hmm: na BenQ. :) |
Cytat:
BenQ przyda mi się do testów, LightScribe'a i CD-R'y też wypala przyzwoicie. |
Ilość załączników: 2
@tomek.xp czy wedlog ciebie ta plytka jest zle wypalona :>
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1156607703 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1156607703 Verbatimy z TESCO szpindel 10szt. nie wiem jusz ile za nie dalem hm sory ale sie wam chyba kiepska partia BENQ 1655 dostala :( bo ja z mojego jestem zadowolony :spoko: ani razu nie byl na serwisie :) |
Cytat:
Pamiętam Cię z wątku o BenQ 1655 i wiem że z jakością nagrania także u Ciebie bywało różnie. Co widać np. tutaj. Porównaj swoje problemy na DVD-RW widoczne tutaj do moich, nie widzisz albo nie chcesz zobaczyć problemów***8230; |
Cytat:
2. Następnie czy mógłbys zajrzeć do >>tego<< wątku (ale najpierw punkt 1.) i ustosunkowac się? Zaczynam się trochę niepokoić... |
@GlatzOK
tak to opisywałem ostatnio: Opis Usterki Reklamowany napęd DW 1655 ma problemy z nagrywaniem płyt CD-R, usterka może mieć charakter ukryty ponieważ zdarzało się że napęd nagrywał prawidłowo płyty CD-R, najczęściej jednak już na początku nagrywania słychać dziwne dźwięki dochodzące z napędu (jakby pocieranie, tykanie), napęd nie może nagrać obszaru Lead-in a program służący do nagrywania (testowano różne) komunikuje że płyta nie może zostać nagrana lub aby sprawdzić stan nagrywarki. Zdarza się także że napęd zacznie nagrywać i ***8222;zepsuje***8221; płytę przerywając nagrywanie lub/i nagrywa płytę z prędkością różną od nastawionej, najczęściej najmniejszą obsługiwaną dla CD-R czyli 12x. Wadliwe działanie występowało przy testach na różnych nośnikach CD-R różnych producentów (Sony, Verbatim, Esperanza). Komputer na którym napęd został sprawdzany był skonfigurowany poprawnie sprzętowo jak i programowo czego najlepszym dowodem jest to że reklamowany napęd poprawnie nagrywał płyty DVD***177;R. |
@tomek.xp
Benq1655 nie jest ideałem i daleko mu do niego ale calkiem przyzwoicie wypala co do zapisu z przytoczonego przykladu przez ciebie to z calego cake 10szt. ani jedna plytka nie nadawal sie do uzytku a wypalalem je na kilku palnikach a z zapisem na plytkach RW to roznie bywa czesto mialem tak ze po pierwszym zapisie nie dalo sie potem plytki sformatowac i ladowala w koszu ale stwierdzenie "Awaryjny jak... BenQ?" jest troche zbyt pochopne jesli np. kazdy uzytkownik na tym forum majacy Benq1655 odal go conajmniej 1raz do serwis to w tedy bylo by cos nie tak ale jesli dzieje sie to tylko w kilku przypadkach to tylko wspolczoc bo dzisiejsze napedy optyczne moim zdaniem to loteria |
@seku
wyluzuj nie chcia***322;em wcale por***243;wnywa***263; Twoich problem***243;w do tych jakie ja mam z tym nap***281;dem, jednak po moich do***347;wiadczeniach ci***281;***380;ko wierzy***263; ***380;e trafie pr***281;dko na sprawny egzemplarz szczeg***243;lnie przy tak dzia***322;aj***261;cym serwisie bo przecie***380; teraz otrzyma***322;em nap***281;d ***8222;od***347;wie***380;ony***8221;, ciekawi mnie tylko na czym od***347;wie***380;enie polega***322;o***8230; na nalepieniu naklejki ***8222;Refurbished..."? |
Cytat:
Jak by BenQ mia***322; taki serwis jak liteon, nec, LG to by si***281; niczym z t***322;umu nie wyr***243;***380;nia***322; A tak, ma servis, ala gie***322;da staroci :taktak: |
:peace:
pytanie te palniki co miales jaka mialy date produkcji i obecny jaka ma bo jak pisalem gdzies wczesniej moj jest z kwietnia 2006 a ja sie nie znam na naprawianiu napedow optycznych :ysz: moze rozebrali obudowe podmochali i skrecili i odeslali :> kto to zreszta wie skoro jak mowisz dalej kiepsko pali |
No i skąd oni biorą te Refurbishity? :idea:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Pewnie jakieś geje macają swoimi łapskami używki z Holandii i wysyłaja je do Polski A Refurbishity z Polski lecą do jakiegoś innego, pięknego kraju... :ysz: :sciana: |
Cytat:
|
Cytat:
|
e tam ja bym dal zadarmo nawet jeszcze doplaci za naszego Andrew :D
|
Ilość załączników: 3
Chciałem podkreślić że nigdy nie oddawałem pochopnie napędu do reklamacji i tak jest z egzemplarzem który sprawdzam obecnie.
Dochodzi nowa wada z której może wynikają wcześniejsze. Nową wadą jest słaba korekcja błędów, napęd jaki dostałem miewa problemy z odczytem płyt jakie sam nagrał mimo że płyty odczytują się w innych napędach. Przykład: Płyta Platinum DVD+R x8@x8 Załącznik 33493 Testy transferu w/w płyty. Test na BenQ Załącznik 33494 Test na Pioneer 111L Załącznik 33495 Problemy z odczytem sprawiają że testy jakości na tym egzemlarzu są delikatnie mówiąc mało wiarygodne. |
wys***322;a***263; go w pizdu.......
|
wy***a***263; w pizdu, i kupi***263; NEC, LG, lub Pionka :D
|
Witajcie!
Nie ma co, dobiliście mnie na amen :ysz: Chciałem kupić NEC-a 4571A, ale zacząłem czytać testy w internecie i "trochę" mnie odrzuciło. Następnie poczytałem o LG z podobnym skutkiem. Aż przeczytałem testy BenQ 1655 i twarz mi pojaśniała :) to jest to, pomyślałem! Ale coś mnie podkusiło, żeby zajrzeć na nasze stare dobre forum i ZONK. W pudle mam w tej chwili trzy napędy LiteON 812@832 Nec 2510A i LiteON LTR-52246S i głównym kryterium dla nowego napędu, który ma zastąpić Nec-a, jest jakość nagrywania DVD+R DL ale po tym co przeczytałem o tym BenQ 1655 to mnie zupełnie zdezorientowało. Już sam nie wiem co kupić :help: |
@Bajbus_35
je***347;li Ci na testowaniu no***347;nik***243;w nie zale***380;y to nie zastanawiaj si***281; d***322;ugo i kupuj Pioneer'a z serii stojedna***347;cie, to hit tego lata :) nic lepiej DVD nie pali i to nie jest tylko moje zdanie. |
Cytat:
jak kupiłem DVD litka na Kprobe i stwierdziłem ze to bez sensu, dla mnie płyta ma się czytać bez problemów i nic więcej nie wymagam. Co do pionka to chętnie tylko on nie ma chyba LS? A nie ukrywam, że zależy mi na tym, dlatego ostatecznie odrzuciłem Nec-a jak tylko się zorientowałem, że LF nie jest kompatybilne z LS a właściwie cena nośników z LF jest straszna :nie:. |
@Bajbus_35
no je***347;li LS jest dla Ciebie priorytetem to rzeczywi***347;cie DW 1655 jest dobrym rozwi***261;zaniem, nie jest przecie***380; powiedziane ***380;e trafisz na wadliwy egzemplarz... Ja swojego ju***380; trzeci raz b***281;d***281; wysy***322;a***322;, dzi***347; rozmawia***322;em z jednym z pracownik***243;w serwisu, je***347;li chodzi o zwrot pieni***281;dzy to raczej nie mog***281; na to liczy***263; ale obiecano, ***380;e teraz moja reklamacja zostanie rozpatrzona mo***380;liwie najszybciej, tak***380;e nie trac***281; nadziei :) mo***380;e wreszcie pode***347;l***261; DW 1655 sprawne w 100%tach. |
Cytat:
która wszytko wymienia w tydzień bez zarzutów, że to z winy użytkownika. Jak padły mi pamięci w radku 9700 to wymienili 9800 w cztery dni od wysłania :) |
Cytat:
|
Cytat:
założyłem ten wątek nie dla tego żeby kogoś odstraszyć od BenQ, ale żeby zwrócić uwagę na problemy pojawiające się przy reklamacji (wymiana na "odnowione", długi czas rozpatrzenia), można się próbować przed tym zabezpieczyć np.: umawiając się ze znajomym sprzedawcą że w razie usterki od ręki wymieni na nowe. Ja nie zabezpieczyłem się w taki sposób ponieważ o problemach z BenQ jak kupowałem napęd nie słyszałem... @meritum Nie czuje się na siłach aby jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie, nie wiem nic o komputerze do którego jest napęd podłączony***8230; Jednak jeśli nagrywarka raz nagrywa ok***8217;a a raz psuje nośniki i to w dodatku Verbatim***8217;a to moim skromnym zdaniem awaria jest wysoce prawdopodobna. |
tomek.xp to nie jest kwestia komputera bo naped jest w kieszeni USB wiec jakie kolwiek problemy z niestabilnym napieciem sa poza mnia. On de facto nie psuje plyty tylko ma problem z "wykalibrowawaniem" wiazki lasera. Sa tacy co twierdza ze jest to wina nosnika, a sa inni co twierdza ze jest to "brudna" soczewka. Sam nie wiem co na ten temat myslec, bo w zamian za 6 miesieczny naped dostac jakiegos "starucha" i tak jak piszesz bez gwarancji czy bedzie sprawny - to raczej mi sie nie usmiecha ....
Nie wiem co zrobic .... :help: |
@meritum
jedyne co mog***281; doradzi***263; to dok***322;adniejsze testy, sprawdzenie czy problem wyst***281;puje bez kieszeni USB, czy jest tylko na tej konkretnej partii Verbatim'a Generalnie zalecam rozwag***281; :) tak ***380;eby***347; by***322; pewien ***380;e reklamowany nap***281;d jest faktycznie wadliwy. |
Ilość załączników: 3
@tomek.xp
twoj przypadek jest extremalny oby ten nastepny lub odswiezony palnik byl tak dobry jak i moj :spoko: HAWK zakupiony w TESCO za 0,89PLN :D palony 4x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1157131969 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1157131933 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1157131933 |
@seku
Nie trac***281; nadziei ***380;e w***322;a***347;nie taki b***281;dzie :) |
Witajcie!
Mam pytanko, czy ktoś z Was używał i z jakimi efektami płyt Platinum DVD9 nośnik Ritek na 1655? |
Witam,
DL nie używałem ale te zwykłe tzn. pojedyncza warstwa Platinum od Ritek'a palą się na 1655 fatalnie. Ale jest tak bo to nie najlepsze płyty są pale je Pioneer'em i jest znośnie ale bez rewelacji. Zapytaj w wątku o BenQ DW 1655 |
Witajcie!
Wreszcie kupiłem tego BenQ i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to - inaczej wygląda niż na zdjęciach (podobno różnica występuje pomiędzy bulk i retail?). 1.) Druga rzecz nie chciał się odpalić program do aktualizacji firmwaru wywalając błędy, okazało się, że winny jest Alcohol 120% czy u Was dzieje się podobnie? 2.) To samo tyczy się Qsuite, ale tu ciekawostka nie wywala błędu tylko się nie odpala do czasu odmontowania dysków wirtualnych w Alcoholu, lub ustawienia trybu zgodności dla Windows 98/ME :] Trochę mnie to załamało. Mam prośbę podzielcie się czy u Was jest podobnie? soft i hard Windows Xp Prof. SP2 Alcohol 120% ver. 1.9.2 (Build 1705) BenQ DVD LS DW1655 DCHB |
Zaktualizuj Alcohola do nanjnowszej wersji i napisz czy pomog***322;o.
|
Cytat:
"na chwilę" ver. 1.9.5 Build (4327) i dalej jest tak samo. W sumie nie wiem jak sprawdzić czy Qsuite działa dobrze w trybie zgodności. Jak najprosciej i najszybciej to sprawdzić? Booktype włączam i tak w Nero, innych patentów BenQ-a nie znam. Poradźcie jak najszybciej sprawdzić dziłanie Qsuite. |
Ja aktualizację napędów przeprowadzam zawsze w trybie awaryjnym systemu i nigdy nie miałem problemu z jego instalacją.
|
Cytat:
ale defimitywnie podczas testów wyszło, ze winny jest alcohol i to nie jako taki, tylko w momęcie symulacji minimum 8 napędów wirtualnych. |
Odnośnie serwisu BENQ
Tak czytam czytam i sie zastanawiam, bo skoro benq daje starocie tudziez odswiezane nagrywarki to po prostu łamie prawo. Poniewaz w ramach prawa (PRAWA, nie gwarancji - bo gwarancja to w polskim prawie nie obowiazuje - wiem bo walczyłem z LG) maja ci obowiazek ja naprawic. Napewno nie moga dac innej bez twojej zgody. A najlepiej to przy zakupie brać fakturę (nie trzeba brac na żadną firmę) i wtedy sie idzie do sklepu i z tego co sie nie myle to maja obowiazek zwrocic kase zgodnie z prawem RęKOJMI.
Z tego co wiem Jesli sie myle - poprawcie mnie Ale napewno benq nie ma prawa oddawac innych napedow niz nowy lub oddany do naprawy - jak mwie w polskim prawie gwarancja nie istnieje. Jak pojdziecie do producenta i powiecie ze wam sie cos popsuło a on wam powie pocałuj mnie w d*** to nic nie mozesz zrobic |
Najprościej spisac uszkodzony napęd nie na gwarancje ale na Ustawę konsumencką w przypadku osób fizycznych (dwa lata od daty zakupu) albo na rękojmię (w przypadku brania sprzętu na firmę).
Miałem taki problem z dvd zakupionym w dużej sieci rtv (po 14 dniach nie dostałem zadnej odpowiedzi co do sposobu rozpatrzenia mojej reklamacji) i zgodnie z ustawą za brak odpowiedniego stanowiska sklep przyjął moje warunki( zaznaczyłem że żądam zwrotu pieniędzy).Na początku pracownik sklepu starał mi się coś tam tłumaczyć ale po krótkiej wymianie zdań i telefonie do szefa niestety musiał oddać mi pieniądze ponieważ do 14 nie dostałem odpowidzi co dalej z moją reklamacja , a ponieważ ustawa wyraźnie mówi że jesli sklep do 14 dni nie poinformuję klienta o sposobie rozpatrzenia reklamacji to przyjmuje warunki klienta (mowa oczywiscie o ustawie konsumenckiej a nie o gwarancji) i sklep musi przyjąć żadania klienta. Nie dajcie się robić w konia.Nie wysyłajcie sprzętu żadnym kurierem tylko zawsze zanoście sprzęt do miejsca, gdzie został zakupiony. |
Panowie, dzięki za porady ale naprawdę jeśli chodzi o mój konkretny przypadek to jest mi to obojętne czy dostaje sprzęt nowy czy odnowiony byle by był sprawny. Ja tam nie lubię komuś wbijać szpilek czy robić innych problemów a w servisie BenQ pracują naprawdę mili ludzie :) przynajmniej jak do tej pory odnoszę takie wrażenie, że zdarzają się wadliwe serie sprzętu czy mają problemy z dostawami nowych napędów to już inna kwestia...
|
No ja to wlasnie mam dylemat teraz bo chetnie bym sobie kupił tego benq ale ja mam zawsze problem ze sprzetem. Wszystko sie sypie jak ja kupuje (LCD, DVD, MP3 - slowo daje!!!) a nie chce przerabiac serwisow po raz kolejny (notabne uwazajcie na LG i ich gwarancje na monitory LCD itp - straszna użerka - poki co wyslalem pismo do prezesa na polske z wyjasnieniami co to ku*** ma byc). Wiec jak ma mi sie benq rozpaść to kaplica.
natomiast NEC... nec ponoc nagrywa i ma korekcje bledow marną... :/ |
@qrczybyk ***346;wiat nale***380;y do odwa***380;nych ...wi***281;c bierz DW1655 :spoko:
|
Witajcie!
Cytat:
Cytat:
Dra***380;ni mnie natomiast ta pl***261;ba na nap***281;dzie, ale to ju***380; inna bajka p/w Niestety (a mo***380;e) naszcz***281;***347;cie nie nale***380;***281; do grupy robi***261;cych rankingi p***322;yt. Ale Benek dzielnie wypali***322; bez b***322;***281;d***243;w Platinum DvD+R 4,7 GB w ilo***347;ci 12 sztuk i 8 sztuk DVD+RW Verbatima, tak***380;e bez ***380;adnego b***322;***281;du. Dane czy jakiekolwiek danopodobne mam zasad***281; pali***263; w RAR-ach, jedynie formaty do bezpo***347;redniego u***380;ycia pal***281; wg danego formatu jak DVD Video, CD-Audio. Ca***322;***261; reszt***281; bezwarunkowo w RAR-rze. Bardzo du***380;a prostota i kup***281; korzy***347;ci. ***321;atwo sprawdzi***263; czy dane si***281; nie "wywa- -li***322;y", mo***380;liwo***347;***263; odzyskania do***347;***263; nadwyr***281;***380;onych danych stosuj***261;c odpowiednie ustawienia programu zwi***281;ksza liczb***281; p***322;ytek, ale przy tych cenach to bez znaczenia. Aaaa no i jeszcze doskona***322;e zabezpieczenie has***322;em, has***322;a RAR-a nale***380;***261; do tych trudno ***322;ami***261;cych si***281; :] To tyle do powiedzenia na temat m***322;odego u mnie Benka i strategii wypalania :spoko: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Witajcie!
Jak pisałem nie należę do bojówki grupy rankingowców :D ale czasami najdzie mnie chęć, a tym większa, że dawno nie robiłem testów za pomocą Norton CD-DVD Speed. Powód był prozaiczny, NEC-i przynajmniej te starsze odmawiały współpracy z programem, a Litki różnie, ale Litki miały (mają) KProbe. Na początek jeden teścik płytki Verbatim DVD+R, odczyt razy 8 palona razy 4. http://www.bajbus.aster.net.pl/benek.png |
@Bajbus_35
wątek poświęcony BenQ 1655 masz tutaj.:czytaj: co do płyty którą wypaliłeś to nie jest źle jak na testowanie "Nortonem" :D a tak ogólnie to nieźle, nieźle nienajgorzej :) Niepodoba mi się duża liczba PIFów tzn. wartość maksymalna w normie ale całość blisko trzech tysięcy. Spróbuj palić te płyty 8x. PS jest nowszy BIOS edycja: dopiero teraz spojrzałem na ID tego Verbatim'a, wcześniejsze uwagi pisałem myśląc że to te 16x. Co to za Verbatim, jakiś stary? |
Ten Verbatim to stary 4x :)
MCC002 to chyba najlepszy podk***322;ad, z jakim mia***322;em do czynienia :) |
Cytat:
A mnie się tam podoba :taktak: Przynajmniej nie jest nudno :nie: || |
Cytat:
|
Cytat:
Rzekłbym nawet, że to kwestia gustu bądź jego braku... :czytaj: :mruga: |
Ilość załączników: 5
Cytat:
Wracam do tematu. W środę wysłałem swoje DW 1655, obiecali szybko wymienić w piątek otrzymałem kolejnego ***8222;odnowieńca***8221;. Trochę już go testowałem, wyniki w porównaniu z poprzednim napędem wypadają dobrze. Testy na Omega DVD+RW x8 (płyta stara, zużyta) Poprzedni napęd. Załącznik 33654 Po wykasowaniu i wypaleniu nowym napędem. Załącznik 33655 Verbatim DVD+R x16 Zapis Załącznik 33659 Transfer Załącznik 33657 Jakość Załącznik 33658 Kolejne zmiany na lepsze, napęd wypala z taką prędkością jaką ustawie, poprzedni mimo ustawionej prędkości np. x8 potrafił wypalać płytę x4 (w 15 min.). Napęd nie wykazuje problemów z odczytem (gładki wykres transferu), jakość nagrania myślę że jest ok'a :spoko: |
Cytat:
Musiałem wrócić do, co tu dużo mówić, skomplikowanej miłości z przed lat - Daemon Tools |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:41. |