Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Netia NET24 6Mbit/s ????? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/netia-net24-6mbit-s-69900/)

Prezesik 29.10.2010 10:48

Głupi nie głupi, ale niespodzianka się udała.
Zaskoczenie było. :P
Pozostaje mieć nadzieję, że awarie się nie będą zdarzały. Przy Neostradzie nie było nigdy problemów z łączem, więc może teraz też się uda przeżyć bezproblemowo i nikt złośliwie nic nie popsuje ;)

A to z dzisiaj - ciągle działa:
http://www.speedtest.net/result/1008879926.png

To 666 daje do myślenia :hmm:
||

ed hunter 29.10.2010 10:36

Z tą kamerką, to głupi pomysł mieli. :jezyk:

A z awariami jest tak jak Promi pisze, kumpel walczy z nimi już 3 tydzień, co chwila coś się dzieje, ale linia jest Tepsy, a oni mają klientów Netii w... poważaniu. :>

prometeusz 29.10.2010 10:33

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1120542)
I stało się!

U rodziców chodzi już Netia. I jestem bardzo pozytywnie zaskoczony!
Wszystko odbyło się szybko i sprawnie. TP nie robiła kłopotów, a Netia się nie ociągała.
Wczoraj TP odłączyła Neostradę, w tym samym momencie mama dostała smsa, że internet od Netii już jest i może go aktywować.
No i co tu dużo gadać. Działa! Działa dokładnie tak jak powinno.

:spoko:

http://www.speedtest.net/result/974351195.png

Ciesz sie do czasu pierwszej awarii sieci.
Potem to wyglada Ty zglaszasz awarie do neti > neti ado PTSA> i dopiero sie cocs dizeje||
powodzenia, oby jak najmniej awarii lacza

Prezesik 29.10.2010 10:29

Faktura jest. Wszystko tak, jak w umowie: abonament + 20zł opłata aktywacyjna + 1zł za router.
Internet ciągle chodzi, jak powinien.
I przysłali prezent - kamerkę :P

Arepo 01.10.2010 18:38

Pozostaje czekać na fakturę za usługę, oby nie naliczyli cudzych abonamentów albo kwot z kosmosu tak jak mi, bo odkręcenie tego trwa miesiącami ;).

pozdrawiam

Prezesik 01.10.2010 18:33

I stało się!

U rodziców chodzi już Netia. I jestem bardzo pozytywnie zaskoczony!
Wszystko odbyło się szybko i sprawnie. TP nie robiła kłopotów, a Netia się nie ociągała.
Wczoraj TP odłączyła Neostradę, w tym samym momencie mama dostała smsa, że internet od Netii już jest i może go aktywować.
No i co tu dużo gadać. Działa! Działa dokładnie tak jak powinno.

:spoko:

http://www.speedtest.net/result/974351195.png

sobrus 17.09.2010 09:34

Plan socjalny jak sama nazwa wskazuje jest dla osób które wykażą odpowiednio bardzo niski dochód.
Dlatego na niego bym nie liczył.
Telefon stacjonarny to 100% przeżytek. Mając internet można sobie założyć za tą cenę kilkadziesiąt linii VoIP które działają tak samo.

Tepsa nie umie sie odnaleźć w nowej rzeczywistości. Telefon stacjonarny niech sobie mają osoby które chcą (starsze itd), reszcie wystarczy sam internet.

zorg 16.09.2010 21:56

moze byc

Ilość załączników: 1
:Pdo chatu;)

simian raticus 16.09.2010 18:49

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1116891)
Witajcie,

Właśnie rozmawiałem z moją ciotką, która mieszka na wsi. Chce założyć swoim dzieciom internet w Netii na łączach TP. Posiada w TP najtańszy abonament telefoniczny. Dziś zadzwonił do nich pan z TP i oznajmił im, że aby mogli założyć ten Internet muszą mieć abonament za co najmniej 49 zł... To jakiś przekręt przecież.. Co ma abonament w TPSA do internetu w Netii?

Najniży abonament w TP był (a nawet jest jesli sobie go ktoś zostawił lub nie dal się namówić manipulantom z błękitnej linii na zmianę) zwany "plan socjalny TP", którego koszt miesięczny wynosi 28.06 zł brutto miesięcznie [a i można go zaiwiesić jeśli telefon stacjonarny ma się wyłącznie dla I/C to będzie ejszcze taniej]. 15 JT miesięcznie jest do wykonania i potem ceny jakie są to juz nie wiem po przekroczeniu tychże impulsów, więc dzwonic się nie opłaca, a jak ktoś zacznie impulsy krać to, można stać się niewypłacalnym bankrutem (chyba, ze się zawiesi rozmowy wychodzące) i zostawi jedynie przychodzące do odbierania ale wtedy to już pre-paid taniej wychodzi.

Ile zawieszenie łącza kosztuje to już zadzwońcie to TPSA lub regulaminu w pdf poszukajcie w Internecie sobie.

Sam miałem taniec trzech operatorów na jednym łączu z TP i nic załatwić nie mogłem (tylko droga pisemna i brak punktu obsługi w miejscu zamieszkania).

Jednym słowem trzeci świat, biurokracja i wszystko zablokowane oraz kupa nerwów, strata czasu i pieniędzy.

Najlepszy net na światłowodach chyba Japonia ma teraz i Skandynawia dobry upload'zik za pieniądze rozsądne.

Kod:

Co ma abonament w TPSA do internetu w Netii?
Zgłoś to natychmiast do UOKiK, bo to praktyka monopolistyczna i naciąganie regulaminu własnego skoro Internet posiadać, możesz u innego operatora i to na zawieszonej linii. Tutaj Ci w tym momencie TPSA blokuje (utrudnia?) podstawowe prawo do korzystania z Internetu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Europej...Praw_Człowieka

Tutaj ewidentnioe jest prawo naginane na starym regulaminie bezprawnym. Skoro oni go nie chcą zmienić sami to musi to nastąpić sądownie.

sobrus 09.09.2010 07:37

Ale wciąż telefon trzeba mieć.
Aby utrzymać łacze wystarczy telefon za 25zł.
Ale internet za 90zł - nie.

:sciana:

ynsiwy 08.09.2010 14:33

ja mam łącze tp, telefon w dialogu (abonament chyba ze 25 zł) i internet 10 mb od neti (za 69 zł msc), jedyne co mnie w****ia to to, że jest to internet "do" 10mb i w porywach chodzi jak 8mb, ale cóż, takie są zastrzeżenia w umowie :sciana: *****, ale wolniejszy od poprzednich 6mb nie jest :P

Prezesik 08.09.2010 13:36

Teraz TP nie może uznać, że nie ma powodu utrzymywać łącza. Muszą udostępnić. Telefon trzeba mieć albo od TP albo od innego operatora świadczącego usługę na ich łączach. Wysokość abonamentu podobno nie gra roli.

A to z regulaminu internetu od Netii:
Cytat:

1. Dla Usługi Internetowej realizowanej na łączu Telekomunikacji
Polskiej SA:
1.1. Abonenci, którzy zawarli Umowę Promocyjną na Usługę Internetową
i w trakcie jej świadczenia zrezygnowali z linii telefonicznej
świadczonej przez Operatora, Telekomunikację Polską SA lub innego
operatora na bazie hurtowego dostępu do sieci telekomunikacyjnej
TP SA, zostaną obciążeni dodatkową opłatą za utrzymanie łącza
w wysokości 30,00 zł brutto miesięcznie;
1.2. opłata, o której mowa w punkcie 1.1. nie obowiązuje w przypadku
zawarcia przez Abonenta Umowy Promocyjnej na Usługę Internetową
Bez Linii Telefonicznej.

sobrus 08.09.2010 13:28

Abonament telefoniczny w TPSA musi być, ale moze być dowolny.

Łacze należy do TPSA i jeżeli nie będą widzieli powodu, by to łącze utrzymać, to utrzymywać nie będą.

Oczywiście TPSA słynie z utrudniania życia klientom, także nie zdziwie sie jeżeli wyłączą ADSL na tej linii dopóki ktoś nie kupi abo za 49zł albo ich nie opieprzy i pogrozi UOKiK.

Prezesik 08.09.2010 13:06

Owszem.
Moja mama ma tel. u innego operatora niż TP, płaci 30zł miesięcznie i nikt jej takich głupot nie opowiadał

Gadzina18 08.09.2010 13:03

Czyli rozumiem, że mają powiedzieć panu z TP żeby się od.......... i nie gadał głupot? Dzięki !

Prezesik 08.09.2010 12:41

Nic nie ma.

Gadzina18 08.09.2010 12:33

Witajcie,

Właśnie rozmawiałem z moją ciotką, która mieszka na wsi. Chce założyć swoim dzieciom internet w Netii na łączach TP. Posiada w TP najtańszy abonament telefoniczny. Dziś zadzwonił do nich pan z TP i oznajmił im, że aby mogli założyć ten Internet muszą mieć abonament za co najmniej 49 zł... To jakiś przekręt przecież.. Co ma abonament w TPSA do internetu w Netii?

Berion 05.09.2010 18:04

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1116433)
Zmienia się VCmux, pppoe i takie pierdoły*.
Ale nie zawsze trzeba to robić. Na niektórych łączach działają ustawienia zarówno TPSA jak i Netii.

*pomijam login i hasło bo to chyba oczywiste...

Na PPPoE VC LLC i 0/35 nie chciało działać. Stąd mój wniosek że to jakieś stare dane. :hmm:

Cytat:

Napisany przez Prezesik
Tak sobie myślę, że chyba jednak zaryzykujemy

http://www.hip-hop.pl/video/data/ico...212672_big.jpg

;P

mdfire 05.09.2010 13:16

Ja parę lat temu też przerabiałem przejście z TP do Netii i obyło się bez problemów. Internet w Netii zaczął działać jeszcze przed odłączeniem z TP. Początkowo był 1Mb/s, obecnie 2Mb/s. Nigdy nie było problemów z utrzymaniem tej szybkości.
Mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo :spoko:

Prezesik 04.09.2010 20:57

Tak sobie myślę, że chyba jednak zaryzykujemy.
Zobaczymy, jak to będzie ;)

No chyba, że ktoś mnie jeszcze przekona... :fiu:

Ricki 04.09.2010 18:59

Netie mam od marca 2007, jak zrezygnowałem z Neo i wybrałem Net24 BSA. Początkowo było to 1 Mbit, od listopada ubiegłego roku zmieniłem na 6 Mbit i wtedy w lutym zaczął sie problem, między 10 a 22 internet zwalniał do ok 1 Mbit. Wysłałem pismo do UKE i dostałem odpowiedź, że trwa rozbudowa punktu styku. Taki problem trwał 2 miesiące, od czerwca zmieniłem na 10 Mbit i to chyba na razie koniec wspinaczki prędkościowej z uwagi na sporą odległość od centrali. Od momentu usunięcia problemu z przeciążeniami nie mam problemu z uzyskaniem transferu na poziomie 1.1-1.2 MB/s o każdej porze dnia jak i w weekendy. Ogólnie polecam.

sobrus 04.09.2010 18:57

Zmienia się VCmux, pppoe i takie pierdoły*.
Ale nie zawsze trzeba to robić. Na niektórych łączach działają ustawienia zarówno TPSA jak i Netii.

*pomijam login i hasło bo to chyba oczywiste...

- Deckard - 04.09.2010 16:46

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1116377)
Przeczytaj to sobie na głos. ;)

nie wiem do czego tam pijesz :D pózno było :P, chodzi o to ze coś tam się zmienia w ustawieniach modemu przynajmniej u mnie tak jest i po zmianie na netie ustawienia tp resetowały mi połączenie po 60sekundach itp

Berion 04.09.2010 13:27

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1116310)
nie chce mi się czytać tego wszystkiego ale po zmianie operatora z tp na netie trzeba dobrze modem skonfigurować i to wszystko , działa przynajmniej u mnie jak należny ponad dwa lata

Przeczytaj to sobie na głos. ;)

Prezesik 04.09.2010 01:03

A korzystał ktoś z tej możliwości zmiany promocji w czasie trwania umowy?

- Deckard - 04.09.2010 00:49

nie chce mi się czytać tego wszystkiego ale po zmianie operatora z tp na netie trzeba dobrze modem skonfigurować i to wszystko , działa przynajmniej u mnie jak należny ponad dwa lata

Prezesik 03.09.2010 23:45

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1116287)
Hmm, ile użytkowników, tyle opinii, jak zawsze :) Część może wypłakuje swoje żale, bo musieli zadzwonić na infolinię...bo coś tam. Ja tam należę do tych zadowolonych klientów, co prawda na łączach Netii, ale chciałeś chyba opinie użytkowników, nie tylko tych na liniach TP. Otóż użytkuję Netię już 6 lat, najpierw było to 256 kb/s, później 2 Mb/s, a teraz 4 Mb/s. Przez cały czas, praktycznie nieprzerwanie wszystko śmiga jak należy. Zdarzyło się kilka chwilowych przerw w działaniu, ale co to jest na przestrzeni 6 lat :) Tyle ode mnie, jako zadowolonego użytkownika, może jestem jednym z niewielu ;)

Szczerze mówiąc, to chodzi mi o opinie głównie użytkowników na liniach TP, bo ta sytuacja mnie dotyczy :)

No ale Twój głos jest dla mnie również bardzo ważny ;)
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1116288)
Mam ekstremalnie negatywne zdanie o tej firmie. Dwa miesiące temu (!) sąsiedzi zrezygnowali z Neo na rzecz właśnie Netii. Przeklinają ten dzień do dziś. Od tamtej pory ilekroć dzwonili na infolinię, czekali stulecia przy tej nieśmiertelnej melodyjce, tracili pieniądze i za każdym razem zapewniano iż technik zjawi się na drugi dzień. Nikt się nie zjawiał przez blisko 1,5 miesiąca przy prawie codziennych telefonach. W końcu im podłączali i "już miał internet działać". Przychodzę skonfigurować router, więc dzwonię na infolinię po dane rejestracyjne itd. a babka mi podaje jakieś cuda wianki z przed kilku lat... pytając na wstępie czy mam podłączony router do gniazdka telefonicznego... Wpisałem dane jak pod neostradę (czyli PPPoA VC-Mux, VPI/VCI 0/35 itd.), hasło, login jak i stronę internetową znalazłem w guglarzu (internet/internet). I... działa!... tylko że zamiast 8Mb/s jest w porywach 1. Kolejny telefon i miła Pani stwierdza że więcej nie są w stanie zaoferować...

Kpina jakaś. Netia na łączach Neo.

No właśnie, takich opinii jest niestety multum. Począwszy od długiego okresu oczekiwania, po późniejsze kłopoty z prędkością... Brak odzewu na infolinii, a potem niekompetencja... Cała lista tego jest.

Oni tłumaczą się, że TP im ciągle rzuca kłody pod nogi i utrudnia funkcjonowanie, a wszystkie wymienione wady to wina właśnie TP. No ale przecież niekompetencja pracowników infolinii Netii i wprowadzanie w błąd, to już nie leży w gestii TP... Co innego termin przekazania łącza.
Tak czy inaczej mogą mieć nawet 100% racji, ale co z tego. Mnie to nie obchodzi. Ja mam mieć problemy, bo TP im utrudnia? No cóż, sama idea odejścia dla odejścia od TP to za mało, jeśli potem mam mieć przez długi czas jakieś problemy.

Ktoś jeszcze ma jakieś opinie?

Arepo 03.09.2010 23:36

Można odszukać moje wcześniejsze posty i to co tam pisałem. Internet działa, za to obsługa klienta w Netii to jedna wielka kpina, już samo dodzwonienie się graniczy z cudem a załatwienie najprostszych spraw ciągnie się miesiącami.

Umowa jest ekstremalnie niekorzystna, a próba jej rozwiązania to straszenie kilkutysięcznymi karami za niby rabat (ciekawe kto zapłaciłby im te ceny bez rabatów :haha:) którego to łaskawie udzielają klientom. Jest to zresztą opisane w umowie.

Osobiście nie polecam, czekam na wygaśnięcie umowy i wracam do TP.

pozdrawiam

Berion 03.09.2010 23:26

Właśnie chciałem odszukać ten temat, ale widzę że sam mnie znalazł. :D

Mam ekstremalnie negatywne zdanie o tej firmie. Dwa miesiące temu (!) sąsiedzi zrezygnowali z Neo na rzecz właśnie Netii. Przeklinają ten dzień do dziś. Od tamtej pory ilekroć dzwonili na infolinię, czekali stulecia przy tej nieśmiertelnej melodyjce, tracili pieniądze i za każdym razem zapewniano iż technik zjawi się na drugi dzień. Nikt się nie zjawiał przez blisko 1,5 miesiąca przy prawie codziennych telefonach. W końcu im podłączali i "już miał internet działać". Przychodzę skonfigurować router, więc dzwonię na infolinię po dane rejestracyjne itd. a babka mi podaje jakieś cuda wianki z przed kilku lat... pytając na wstępie czy mam podłączony router do gniazdka telefonicznego... Wpisałem dane jak pod neostradę (czyli PPPoA VC-Mux, VPI/VCI 0/35 itd.), hasło, login jak i stronę internetową znalazłem w guglarzu (internet/internet). I... działa!... tylko że zamiast 8Mb/s jest w porywach 1. Kolejny telefon i miła Pani stwierdza że więcej nie są w stanie zaoferować...

Kpina jakaś. Netia na łączach Neo.

jesi 03.09.2010 23:24

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1116282)
Proszę o możliwie jak najszybsze rady, bo jeśli mnie przekonacie i ewentualnie potwierdzicie niemiłe legendy krążące w sieci, to trzeba szybko wypowiedzieć umowę Netii.

Hmm, ile użytkowników, tyle opinii, jak zawsze :) Część może wypłakuje swoje żale, bo musieli zadzwonić na infolinię...bo coś tam. Ja tam należę do tych zadowolonych klientów, co prawda na łączach Netii, ale chciałeś chyba opinie użytkowników, nie tylko tych na liniach TP. Otóż użytkuję Netię już 6 lat, najpierw było to 256 kb/s, później 2 Mb/s, a teraz 4 Mb/s. Przez cały czas, praktycznie nieprzerwanie wszystko śmiga jak należy. Zdarzyło się kilka chwilowych przerw w działaniu, ale co to jest na przestrzeni 6 lat :) Tyle ode mnie, jako zadowolonego użytkownika, może jestem jednym z niewielu ;)

Prezesik 03.09.2010 22:41

Słuchajcie. Sprawa jest taka.
Mianowicie, za radą dobrego kolegi, który ma Netię na łączach TP, doradziłem mamie, żeby tam się udała.
Mamie się kończy za miesiąc umowa na Neo i podpisała umowę z Netią.

A ja poszperałem w necie opinii na ten temat i delikatnie rzecz ujmując załamałem ręce. Internet zawalony jest negatywnymi opiniami na temat Netii.
Chciałbym poznać Wasze zdanie.
Jak to jest z tym przechodzeniem od tp do netii. Czy to prawda, że wtedy nawet przez 3 miesiące można zostać bez neta? Bo podobno bardzo rzadko się zdarza by odbyło się to bezproblemowo. Konsultanci zapewniali, że będzie to płynne - tp odłącza neo, a netia włącza swój internet...
Jak w ogóle sprawuje się ten internet?

Jeszcze jedna kwestia.
Jak rozumieć poniższe zapisy z regulaminu? Już sam zgłupiałem, bo byłem przekonany, że 59zł (6Mb) obowiązuje przez cały okres umowy. Wydawało mi się, że ta druga tabelka obowiązuje tych, którzy nie mają aktywnego łącza telefonicznego u żadnego operatora. Tylko punkt 2.4. trochę namieszał. Pytanie, czy telefon też trzeba mieć w Netii, żeby nie płacić wyższej stawki od 3. miesiąca? Punkt 2.4. wymienia taryfy które obowiązują w Netii. Ale to chyba odnosi się do internetu w pakietach.. Czyli w zasadzie do prawej strony tabelki. Dobrze kombinuję? Trochę ten regulamin jest dziwny.
Załącznik 55546

Tu pełny regulamin: http://www.netia.pl/files//dom//uslu...e_-_www_ii.pdf

Proszę o możliwie jak najszybsze rady, bo jeśli mnie przekonacie i ewentualnie potwierdzicie niemiłe legendy krążące w sieci, to trzeba szybko wypowiedzieć umowę Netii.

prometeusz 23.01.2009 22:28

na razie tylko z iplusa
***171; SpeedGuide.net TCP Analyzer Results ***187;
Tested on: 01.23.2009 16:24
IP address: 95.41.xx.xxx

TCP options string: 0204055001010402
MSS: 1360
MTU: 1400
TCP Window: 65280 (multiple of MSS)
RWIN Scaling: 0 bits
Unscaled RWIN : 65280
Recommended RWINs: 65280, 130560, 261120, 522240, 1044480
BDP limit (200ms): 2611kbps (326KBytes/s)
BDP limit (500ms): 1044kbps (131KBytes/s)
MTU Discovery: ON
TTL: 111
Timestamps: OFF
SACKs: ON
IP ToS: 00000000 (0)

sciagam jeszcze cos i nie moge przerywac
edit
jest i netia

***171; SpeedGuide.net TCP Analyzer Results ***187;
Tested on: 01.23.2009 17:01
IP address: 87.205.xxx.xxx

TCP options string: 020405b401010402
MSS: 1460
MTU: 1500
TCP Window: 64512 (NOT multiple of MSS)
RWIN Scaling: 0 bits
Unscaled RWIN : 64512
Recommended RWINs: 64240, 128480, 256960, 513920, 1027840
BDP limit (200ms): 2580kbps (323KBytes/s)
BDP limit (500ms): 1032kbps (129KBytes/s)
MTU Discovery: ON
TTL: 111
Timestamps: OFF
SACKs: ON
IP ToS: 00100000 (32)
Precedence: 001 (priority)
Delay: 0 (normal delay)
Throughput: 0 (normal throughput)
Reliability: 0 (normal reliability)
Cost: 0 (normal cost)
Check bit: 0 (correct)
DiffServ: CS1 001000 (8) - class 1 (RFC 2474). Similar forwarding behavior to the ToS Precedence field.

Wawelski 23.01.2009 22:20

Pytałem o analizę, nie o test szybkości
http://www.speedguide.net/analyzer.php

prometeusz 23.01.2009 22:07

***171; SpeedGuide.net Speed Test Results ***187;
987 kbps down (~0.99 Mbps, 120 KB/s)***8595;
238 kbps up (~0.24 Mbps, 29 KB/s)***8593;
10240 KB downloaded in 85.005 seconds
5120 KB uploaded in 176.009 seconds
Tested on: 2009.01.23 16:04 EST
Tested from: layeredtech.com
Test Link: http://www.speedguide.net/speedtest/...p?test=2234150
Latency: 161ms
Provider: adsl.inetia.pl

***171; SpeedGuide.net Speed Test Results ***187;
383 kbps down (~0.38 Mbps, 47 KB/s)ˇ
327 kbps up (~0.33 Mbps, 40 KB/s)^
10240 KB downloaded in 219.059 seconds
5120 KB uploaded in 128.136 seconds
Tested on: 2009.01.23 15:48 EST
Tested from: layeredtech.com
Test Link: http://www.speedguide.net/speedtest/...p?test=2234124
Provider: gprs.plus.pl

Wawelski 23.01.2009 21:33

A pokaż analyze ze speedguide.net

prometeusz 23.01.2009 21:07

Ilość załączników: 2
:hmm: chyba musze wywalic lacze z neti do kosza ((
Tak wygladaja przed chwilka sciagane pliki
Załącznik 50869
A tak sie prezentuja z IPlusa
Załącznik 50870

sobrus 19.10.2008 00:53

@Air
Wszystko ok, net ***347;miga stabilnie (router Linksys WAG200), pingi s***261; niskie (do serwer***243;w DNS ok 10ms, do www.google.pl 37ms. Transfer w normie (mam 1MBit).

@kraluk
cholera u mnie w***322;a***347;nie byli i nikt nic nie m***243;wi***322; o op***322;acie :bluzga:

byli bo (jak si***281; okaza***322;o) przez te ci***261;g***322;e deszcze za***347;niedzia***322;y styki w puszce przed domem i zrywa***322;o po***322;***261;czenie (straszne zak***322;***243;cenia na linii)... po naprawie dzia***322;a jak dawniej

kraluk 18.10.2008 23:15

U moich znajomych nadal tak samo to wygl***261;da...

A, i jeszcze ma***322;a ciekawostka: nie daj Bo***380;e, ***380;eby si***281; u Was technik zjawi***322; w zwi***261;zku z ***322;***261;czem - op***322;ata za tak***261; przyjemno***347;***263; kosztuje 100 PLN + VAT i zostaje doliczona do rachunku.

Air 18.10.2008 18:26

Witam

Chc***281; zmieni***263; net z Neostrady na Net24. Jak w tej chwili wygl***261;da stabilno***347;***263; Net24 na liniach TPSA. Czy w grach laguje jak kiedy***347; ?? Dajcie zna***263;.

Dzi***281;ki

Oktawian89 12.07.2007 20:20

I to im sie chwali , tylko zeby to jeszcze dzialalo tak caly czas ! :D

[ Jools ] 12.07.2007 20:11

W ramach możliwości technicznych, podobnie jak TP, Netia podniosła prędkość uploadu dla opcji 6mbit do 512kbps.

Przy okazji, aktualne porównanie cen usług dostępu szerokopasmowego via BSA sporządzone przez UKE:

Porównanie cen Internet BSA z ofertą TP

Oktawian89 12.07.2007 20:01

Wracam po miesiecznej przerwie do torrenta i co widze UL na poziomie 60 kb/s ? :P OCB ? :P

suchyjastrzab 02.06.2007 14:08

Ja po wielu pr***243;bach nie mam z NET24 ***380;adnych problem***243;w.

Ustawienia:
DNS 208.67.222.222
DNS 208.67.220.220
MTU 1452 bajt***243;w

Strefa 22, kabelek(socjal) z tepsy.

Smartek 02.06.2007 13:51

@rosol - po cyrkach, ktore przeszlismy (wszyscy, ktorzy uciekli od tpsy) wiem, ze dzwonieniem tam nic nie zdzialam, wiec sobie daruje.
Aktualnie eksperymentuje z OpenDNSami i podobnymi, dam znac jak to chodzi..

rosol 01.06.2007 14:19

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 788091)
najlepiej ci***261;gnie Pamela. :taktak:

:rotfl:

Co do oferty netii to wprowadzili nowa usluge... drozsza niz Net24 o pare zlociszy...
a "ciagniecie"... identyczne jak neo:) zasysa zaleznie od (predkosci-dlugosci?) ***322;***261;cza||

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 788113)
czesto zrywy (bledy DNS?) i trzeba odswiezac po kilka/nascie razy.

Dzwoniles do nich w zwiazku z tym problemem?

Smartek 01.06.2007 14:17

Zostan z neostrada, z netia same problemy.
Np. Nizsze uploady, gorsze pingi, czesto zrywy (bledy DNS?) i trzeba odswiezac po kilka/nascie razy.
Osobiscie nie polecam.

ed hunter 01.06.2007 13:37

najlepiej ci***261;gnie Pamela. :taktak:

robisam 01.06.2007 13:21

Netia - polecacie?

co sądzicie o ofercie Netii, bo sie tam zamierzam przerzucic z neo? dobrze ciagnie?

suchyjastrzab 10.05.2007 21:13

Witam.
Dawno mnie tu nie by***322;o i od razu mam pytanie:)
Jak macie ustawione MTU dla konfigu:
NET24 1Mb na linii tepsy (strefa 22), modem Sagem`a.

Pytam, bo ostatnio mam straszne problemy z UL, a chyba nie wszyscy seed`uj***261; na shellach.

http://home.arcor.de/tomek_87/Screeny/ping001.png

rosol 10.05.2007 19:32

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 778107)
ja na podłej mojej neostradzie mam takie :>

Hehe no to gratulacje:)
U mnie w domu w malym miasteczku daleko od miasta mialem pingi ok 30-40ms;)

ed hunter 10.05.2007 19:18

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 778008)
[...]
a oto moj wynik z Lodzi z kablowki: Kto ma takie pingi ?||:haha::rotfl:

ja na podłej mojej neostradzie mam takie :>

Załącznik 40120

Smartek 10.05.2007 17:34

Ja posiadam "Firmware Version: 1.00.09" ^_^.

I od miesiaca wifi dziala w miare normalnie - 2,4MB/s.

czechoj 10.05.2007 17:28

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 778017)
Rowniez mam tego linksysa i widzialem, ze wyszedl nowy firmware, ale go jeszcze nie wgrywalem - twierdzisz, ze nie ma sensu?...

U mnie zarówno bios w wersji 1.01.03 jak i najnowszej 1.01.04 powodowały częste zrywanie połączeń. Na początku dzwoniłem do Netii i technik nawet wydłużył mi czas synchronizacji... ale nic to nie pomogło. Jakie objawy: modem niby działał, połaczenie z siecią Internet niby ok ale ping na DNS nie odpowiadał. Zmiana opcji PPPoE Settings z Connect on Demand: Max Idle Time na Keep Alive: Redial period też nic nie dawała. Powrót do biosu1.01.01 i jak ręką odjąć :wow:

Smartek 10.05.2007 16:57

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 777994)
rosol jaki kupiłeś modem? ja mam Linksysa WAG200 i po upgrade firmware na nowszy zaczęły sie schody... poczatkowo myslałem że to perturbacje w NETII mają, ale to nie wina ISP. Powrót do starego oprogramowania rozwiazał problem.

Rowniez mam tego linksysa i widzialem, ze wyszedl nowy firmware, ale go jeszcze nie wgrywalem - twierdzisz, ze nie ma sensu?

@rosol - w tym cos musi byc, bo pytalem kumpla i ma dokladnie to samo i razem doszlismy do tego, ze cos z tym nie tak (kumpel z Lodzi).

Ricki 10.05.2007 16:48

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 778008)
heh nie mi nerwy siadaja tylko Tobie:taktak:
udzielilem Ci tylko porady ze jak ktos probuje pomoc to powinno sie to uszanowac i powiedziec co i jak a nie wyjezdzac ze Ty wiesz lepiej.
Przyczyn zapchania laczy jest strasznie duzo... i nie sposob wywrozyc z fusow dlaczego Ci wolno dziala

a tak wogole to moze jeszcze robia jakies prace majace na celu usprawnienie infrastruktury i punktow styku tp-netia

EDIT:

Test na Net24 1 Mbit wyszedł podobnie jak na DSL TP w mojej okolicy, czyli OK.

rosol 10.05.2007 16:33

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 778003)
@rosol widze ze Ci nerwy siadaja :D
co do Twojej wypowiedzi nadal twierdze ze wiem co i jak u siebie w sieci, kiedy widze ze "*****wo" chodi widze tez ze ejstem sam w sieci:) albo poprostu wylaczam siec i sam sobie siedze i sprawdzam jak mi net lata ....
EDIT: od kilku godzin jest duzo lepiej ;)

heh nie mi nerwy siadaja tylko Tobie:taktak:
udzielilem Ci tylko porady ze jak ktos probuje pomoc to powinno sie to uszanowac i powiedziec co i jak a nie wyjezdzac ze Ty wiesz lepiej.
Przyczyn zapchania laczy jest strasznie duzo... i nie sposob wywrozyc z fusow dlaczego Ci wolno dziala

a tak wogole to moze jeszcze robia jakies prace majace na celu usprawnienie infrastruktury i punktow styku tp-netia

EDIT:

adbok 10.05.2007 16:25

@rosol widze ze Ci nerwy siadaja :D
co do Twojej wypowiedzi nadal twierdze ze wiem co i jak u siebie w sieci, kiedy widze ze "*****wo" chodi widze tez ze ejstem sam w sieci:) albo poprostu wylaczam siec i sam sobie siedze i sprawdzam jak mi net lata ....
EDIT: od kilku godzin jest duzo lepiej ;)

rosol 10.05.2007 16:23

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 777990)
:sciana: ehhh
wiesz wcale o tym nie pomyslalem ameryke odkryles normalnie !!
Chyba jako admin swojej sieci wiem co i jak ... wiec nie musisz mi mowic o ograniczeniach sciagania itp .... ;)

wiesz nie musisz sie od razu wy***380;ywac na mnie ze Ci *****wo chodzi...
ktos probuje Ci pomoc a ty z morda...?
sprawdz tez ilosc polaczen... jako admin powinienes wiedziec ze jak 3-4 osoby sie lacza z p2p a ograniczen w polaczeniach z klientami nie ma, to tez ogranicza ruch w sieci.

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 777994)
rosol jaki kupi***322;e***347; modem? ja mam Linksysa WAG200 i po upgrade firmware na nowszy zacz***281;***322;y sie schody... poczatkowo mysla***322;em ***380;e to perturbacje w NETII maj***261;, ale to nie wina ISP. Powr***243;t do starego oprogramowania rozwiaza***322; problem.

Ja kupilem uzywany modem Planeta od LiTE'a... zastanawiam sie nad downgrade'm... ale to jak przyjade do domu i jak mi nie bedzie dobrze dzialac:fiu: albo... sprzedam na allegro|| ale pierw sprawdze jak sie ma sprawa na starym sagemie usb???

czechoj 10.05.2007 15:28

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 777979)
Powiedz userom zeby ograniczyli upload... pewnie cos sciagaja i wysylaja przy okazji a to ogranicza lacze...

A w tym cos jest...
ostatnio zmienialem modem adsl na router z wbudowanym modemem i myslalem ze to przez to...
Hmmm znowu zapchane lacza?

rosol jaki kupi***322;e***347; modem? ja mam Linksysa WAG200 i po upgrade firmware na nowszy zacz***281;***322;y sie schody... poczatkowo mysla***322;em ***380;e to perturbacje w NETII maj***261;, ale to nie wina ISP. Powr***243;t do starego oprogramowania rozwiaza***322; problem.

adbok 10.05.2007 15:15

[QUOTE=rosol;777979]Powiedz userom zeby ograniczyli upload... pewnie cos sciagaja i wysylaja przy okazji a to ogranicza lacze...

:sciana: ehhh
wiesz wcale o tym nie pomyslalem ameryke odkryles normalnie !!
Chyba jako admin swojej sieci wiem co i jak ... wiec nie musisz mi mowic o ograniczeniach sciagania itp .... ;)

rosol 10.05.2007 14:22

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 777907)
z net24 od 2dni jes grzej ;/ stronki chodza jak na modemie czasami ;p
niby ze w tescie spoko
a www lata bardzo wolno

Powiedz userom zeby ograniczyli upload... pewnie cos sciagaja i wysylaja przy okazji a to ogranicza lacze...

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 777915)
Choc firefox czesto wywala "Nie mozna wyswietlic strony" i trzeba wcisnac pare razy F5..

A w tym cos jest...
ostatnio zmienialem modem adsl na router z wbudowanym modemem i myslalem ze to przez to...
Hmmm znowu zapchane lacza?

Smartek 10.05.2007 11:53

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 777907)
niby ze w tescie spoko
http://www.speedtest.net/result/124217690.png
a www lata bardzo wolno

U mnie na odwrot :-).

Choc firefox czesto wywala "Nie mozna wyswietlic strony" i trzeba wcisnac pare razy F5..

adbok 10.05.2007 11:34

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 777825)
Jak na neo bedzie jeszcze gorzej to co znowu wrocisz ? ;p :szczerb:

niby ze w tescie spoko
http://www.speedtest.net/result/124217690.png
a www lata bardzo wolno

rosol 10.05.2007 10:47

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 777813)
no raczej spodziewalem sie czegos lepszego :)

Tzn? przeciez jest dokladnie tak samo jak na neo... i o wiele taniej...

Oktawian89 10.05.2007 07:16

Jak na neo bedzie jeszcze gorzej to co znowu wrocisz ? ;p :szczerb:

adbok 10.05.2007 01:11

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 777812)
hehe ze tak powiem... Źle Ci ?:fiu:

no raczej spodziewalem sie czegos lepszego :)

rosol 10.05.2007 01:02

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 777773)
mysle mysle ;) ale o powrocie do neo

hehe ze tak powiem... Źle Ci ?:fiu:

Oktawian89 09.05.2007 23:44

Nie gram, nie potrafie odpowiedzie***263; . Tak dostalem na 87 z***322; nie wiem skad oni to naliczyli ale tak wyszlo ;]

adbok 09.05.2007 23:35

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 777770)
osoba prywatna tez moze . a co przenosisz sie ? :D
Ja tam jestem zadowolony , teraz ostatnio sie router dosc czesto rozlacza co jest troche wkur.... ale nie jest zle

mysle mysle ;) ale o powrocie do neo ;p narazie nie chce mi zalatwiac tego wszystkiego ;/
Przczytaj jeszcze raz mojego posta wyzej ;) edytowalem go ;p odp na pytania :D

Stef 09.05.2007 23:34

nie wiem dokladnie jaka cena jest-ale na stronce tpsa jest napisane wszystko.
a ten dsl jest na firme wziety. ale osoba prywatna tez chyba moze...

Oktawian89 09.05.2007 23:33

osoba prywatna tez moze . a co przenosisz sie ? :D
Ja tam jestem zadowolony , teraz ostatnio sie router dosc czesto rozlacza co jest troche wkur.... ale nie jest zle

adbok 09.05.2007 23:31

Cytat:

Napisany przez Stef (Post 777758)
nie- caly czas mialem dsl'a 1mb- bo jego mozna bylo legalnie dzielic poza lokal, czyli cos, czego netia nie miala.

a teraz 1 mb zmienil sie na 4 mb a parametry widac sa ... tragiczne...

jaka cena tego DSLa no i czy osoba prywatna moze zamowic ? Bo kiedys sluszalem ze tylko na firme sie bralo ...

@Oktawian89 a jak gra online ? u mnie w BF2 tak ok 50-60 na polskich serwerach a jak wejde na jakis zagraniczyny to ja pier*** ok 150-250 ;( Doslales juz jakis rachunek od netii?

Stef 09.05.2007 23:22

nie- caly czas mialem dsl'a 1mb- bo jego mozna bylo legalnie dzielic poza lokal, czyli cos, czego netia nie miala.

a teraz 1 mb zmienil sie na 4 mb a parametry widac sa ... tragiczne...

Oktawian89 09.05.2007 23:20

Niee ;d

adbok 09.05.2007 23:17

@Oktawian89
wracasz do TP ?

Stef 09.05.2007 22:41

sie smiejecie...
dzisiaj tpsa po 2 miesiacach w koncu zwiekszyla nam predkosc dsl z 1mb do 4 mb. zmiana- kompletnie niezauwazalna.

dowod:
http://www.speedtest.net/result/123987053.png

jakos w ogole mi to nie wyglada na 4 mb...nawet pod 1 mb ciezko podciagnac.

Oktawian89 09.05.2007 20:04

http://www.speedtest.net/result/123910893.png

:O ...

Oktawian89 30.04.2007 09:46

http://www.speedtest.net/result/119715613.png

adbok 29.04.2007 22:46

http://www.speedtest.net/result/119572300.png
@Oktawian89 - poprawilo sie u Ciebie ?

Oktawian89 19.04.2007 22:05

http://www.speedtest.net/result/115383018.png

:(

rosol 19.04.2007 21:07

I jest pieknie:)
http://www.speedtest.net/result/115354144.png

adbok 19.04.2007 20:19

http://www.speedtest.net/result/115331494.png
aktualne testy :) sorki ze nie pisze w jednym poscie ale nie mam juz mozliwosci edycji :(
http://www.speedtest.net/result/115336089.png
http://www.speedtest.net/result/115377323.png

adbok 19.04.2007 16:42

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 766075)
mozna ich adres prosic ?? :>

www.opendns.com :)
Preferred DNS server address for Open DNS is:
208.67.222.222

Alternate DNS server address for Open DNS is:
208.67.220.220

Oktawian89 19.04.2007 01:59

mozna ich adres prosic ?? :>

adbok 18.04.2007 23:19

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 765583)
pingi masakra w zadna mp sobie nie pograsz :/ bo lagi , lagi i jeszcze raz lagi !

http://www.speedtest.net/result/115061977.png
zmienilem DNSy na OpenDNS i duzo lepiej ;) przynajmniej w pingach ;p

adbok 18.04.2007 17:58

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 765735)
Dziwne, na torrencie zawsze mam maks lacza (okolo 760KB/s).
Z FTPow gorzej, stronki tez wolniej niz na 6mb neo :-(.

stronki wolniej z tym sie zgodze ale z FTP ciagnie ile moze ;)

Oktawian89 18.04.2007 17:44

Jak gram w Cs na polskich serwerach mam pingi rzedu 300 -500 :|
I sobie nie pogram w nic .. .
Te 6 MB moge sobie o kant sosony .. rozje... :/

adbok 18.04.2007 16:37

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 765583)
pingi masakra w zadna mp sobie nie pograsz :/ bo lagi , lagi i jeszcze raz lagi !

pogram pogram :) wczoraj gralem i pingi byly max 60 :)
http://www.speedtest.net/result/114885789.png
pingi do onetu ~51ms
do wp ~ 53ms
do google.pl ~80ms

Smartek 18.04.2007 14:12

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 765733)
(..)jedynie transfer czasem jeszcze skacze no i jak narazie nie udało mi się osiągnąć max speed'a... ale póki to kosztuje 1zł/m-c to przeboleję...

Dziwne, na torrencie zawsze mam maks lacza (okolo 760KB/s).
Z FTPow gorzej, stronki tez wolniej niz na 6mb neo :-(.

woitas 18.04.2007 14:08

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 765605)
Spokojnie... zrobia na pewno ze bedzie smigac jak talala... a pingi... hmmm @adbok pokazywal mi screeny i do wp, onetu itd na poziomie 50ms, wiec da sie grac.

jasne, że da się grać - bez problemu w bf'a, cs:s czy guild wars (sprawdzone empirycznie).

jedynie transfer czasem jeszcze skacze no i jak narazie nie udało mi się osiągnąć max speed'a... ale póki to kosztuje 1zł/m-c to przeboleję...

rosol 18.04.2007 11:36

Spokojnie... zrobia na pewno ze bedzie smigac jak talala... a pingi... hmmm @adbok pokazywal mi screeny i do wp, onetu itd na poziomie 50ms, wiec da sie grac.

Oktawian89 18.04.2007 11:11

ed hunter 18.04.2007 10:33

szybko***347;ci to nadal brakuje do wykupionej, ale najgorsze s***261; PINGi

do serwera w Lublinie 652 ms :O to jakie s***261; gdzie***347; za wod***281;?

adbok 17.04.2007 23:09

no po kilku h siedzenia na necie moge powiedziec ze jest duzo lepiej :) co prawda sa jakies "dlawienia" w okolicach 100KB/s ale jest dobrze bo wczoraj bylo max 64KB/s
http://www.speedtest.net/result/114595866.png
EDIT: Dostal juz ktos rachunek od netii?
http://img386.imageshack.us/img386/4...1637fs9.th.jpg

Smartek 17.04.2007 17:00

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 765180)
u mnie dzisiaj duuuzo lepiej ;)
http://www.speedtest.net/result/114394526.png

Nareszcie zaczyna byc normalnie :-).
Ja tak juz mam od poczatku kwietnia na szczescie.
Z tego co wiem to dzisiaj "robili" Lodz (kilku kumpli potwierdzilo).
Ciekawe kiedy w calej Polsce "wyprostuja" to dobrze do samego konca? :-)

adbok 17.04.2007 16:22

u mnie dzisiaj duuuzo lepiej ;)
http://www.speedtest.net/result/114394526.png

ed hunter 14.04.2007 17:18

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 763258)
mam dokładnie to samo info, ale net śmiga zauważalnie lepiej (ściągam od 80-95 kilo), więc jest szansa na szybkie załatwienie tego problemu :P

ściągasz szybko, bo użytkownicy neostrady zaspali/dyski im się zapchały ;p

woitas 14.04.2007 09:48

Cytat:

Napisany przez samtrob (Post 762976)
zazdroszcz***281;, bo ja mam co***347; takiego:
Cytat:

TP SA potwierdzi***322;a mo***380;liwo***347;***263; realizacji Twojego zam***243;wienia. Twoja us***322;uga powinna ju***380; by***263; aktywna.
Na Twoim obszarze, podczas korzystania z us***322;ugi sta***322;ego dost***281;pu do Internetu, mo***380;e wyst***281;powa***263; obni***380;ona pr***281;dko***347;***263; przesy***322;ania danych, wynikaj***261;ca z przepe***322;nienia punkt***243;w styku mi***281;dzy TP SA i Neti***261;. W ostatnich tygodniach Netia z***322;o***380;y***322;a w TP SA wnioski o rozbudow***281; pojemno***347;ci punkt***243;w styku. Oczekujemy na informacj***281; z TP SA o terminie ich rozbudowy. -

mam dok***322;adnie to samo info, ale net ***347;miga zauwa***380;alnie lepiej (***347;ci***261;gam od 80-95 kilo), wi***281;c jest szansa na szybkie za***322;atwienie tego problemu :P

samtrob 13.04.2007 17:04

zazdroszcz***281;, bo ja mam co***347; takiego:
Cytat:

TP SA potwierdzi***322;a mo***380;liwo***347;***263; realizacji Twojego zam***243;wienia. Twoja us***322;uga powinna ju***380; by***263; aktywna.
Na Twoim obszarze, podczas korzystania z us***322;ugi sta***322;ego dost***281;pu do Internetu, mo***380;e wyst***281;powa***263; obni***380;ona pr***281;dko***347;***263; przesy***322;ania danych, wynikaj***261;ca z przepe***322;nienia punkt***243;w styku mi***281;dzy TP SA i Neti***261;. W ostatnich tygodniach Netia z***322;o***380;y***322;a w TP SA wnioski o rozbudow***281; pojemno***347;ci punkt***243;w styku. Oczekujemy na informacj***281; z TP SA o terminie ich rozbudowy. -

rosol 13.04.2007 16:32

Cytat:

TP SA potwierdzi***322;a mo***380;liwo***347;***263; realizacji Twojego zam***243;wienia. Twoja us***322;uga powinna ju***380; by***263; aktywna. Na Twoim obszarze, podczas korzystania z us***322;ugi sta***322;ego dost***281;pu do Internetu mo***380;e wyst***281;powa***263; obni***380;ona pr***281;dko***347;***263; przesy***322;ania danych, wynikaj***261;ca z przepe***322;nienia punkt***243;w styku mi***281;dzy TP SA i Neti***261;. W zwi***261;zku z trwaj***261;c***261; rozbudow***261; pojemno***347;ci punkt***243;w styku, w***322;a***347;ciwe parametry us***322;ugi powinny zosta***263; przywr***243;cone po 21 kwietnia 2007 r.
hyh

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:00.