![]() |
Zaraz sobie pomyślę, że trollujesz czy coś :) W tym temacie mam podejście jak M@X (o zgrozo :P ). Nie mam zamiaru tego tworzyć z płytek testowych, nosić jakiś pudeł i kabelków, nie interesuje mnie jak to działa. Wciskam przycisk wrzucam do torby i ma działać. Bez kabli i bez OTG. Nie mam się zamiaru nigdzie tłumaczyć, że te brzydkie pudło z kabelkami i płytkami i akku to tylko RPI, a nie jakiś bom*owy gadżet :P
Żeby nie było, RPI mam i też się tym bawię, ale nie przesadzajmy... :P |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Do RPI można przecież dokupić slot a kartę SIM, moduł WLAN oraz podłączyć powerbank. Ewentualnie podłączyć gotowy modem LTE jak np. mój i moduł WLAN. http://www.dobreprogramy.pl/Raspberr...log,69190.html Miałem w rękach coś podobnego do tego routera HUAWEI i raczej był ok. Możliwości konfiguracyjnych to to nie miało za dużo ale robiło co miało robić - rozdzielało sygnał. @Patrix w większości tanich mobilnych routerów nie uświadczysz wymiennej baterii. |
Cytat:
Jeszcze raz tak więc, szukam niedrogiego modemu GSM dobrej jakości z własnym zasilaniem i udostępnianiem netu po WIFI, bateria najlepiej wymienna aby uniknąć syndromu starzenia się produktu. |
I grzeje się jak patelnia...
|
A to nie lepiej sobie zrobić router z telefonu?
W S5 mam funkcję routera... i bez problemu działa na tym tablet i jest ok... proste, funkcjonalne, i nie wymaga kilku pakietów neta... |
Cytat:
To ma być mobilny punkt dostępu do tabletu i telefonu. SIMy będą mogły być w nim różne, w zależności jakiego operatora korzystny pakiet się trafi w danym roku. Huawei E3272 nie ma baterii, nie ma WIFI, nie szukam modemu USB. |
Używam Huawei E3272. Jest to modem LTE. Nie działa on na zasadzie "wdzwaniania się do niego" a jako osobna karta/urządzenie, które konfiguruje się przez wpisanie jej adresu IP (192.168.1.1).
Przez cały okres od kiedy mam mobilnego Plusa (nielimitowany hehehehe) nie miałem z nim żadnego problemu. W twoim wypadku może by się przydał router mobilny? Może przerobienie Raspberry PI na taki router? |
Jakie są niedrogie, markowe, godne polecenia mobilne modemy GSM - z zasilaniem na akumulator?
Udostępnianie netu po WIFI. Huawei E5330? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czekałem na jakieś "ach ach ale fajnie" a tu d..a :(
|
Ilość załączników: 1
Wreszcie podłączyłem nowy router. TL-WR1042 stanął zamiast TL-WR740. Miałem obawy, czy przejmie ustawienia config.bin ze starego. Zameldował błąd, ale przejął wszystko co było w starym. Nowy ma dużo więcej możliwości, więc stąd pewnie meldunek o błędzie. Nie był w stanie wpisać we wszystkie dziurki :)
|
Pisałem szybko na urządzeniu mobilnym i klawiatura SwiftKey zrobiła psikusa. Bywa...
|
Cytat:
|
Cytat:
Jakiś gender? |
Wszystko zależy od tego w jakim standardzie mąż inna urządzenia. Jeżeli tylko router jest w AC to nie wykorzystasz potencjału.
|
Cytat:
|
Jeśli rzeczywiście używasz sieci bezprzewodowej do intensywnej komunikacji pomiędzy urządzeniami, to warto. Z doświadczenia jednak wiem, że to trochę tak, jak było kiedyś z kupowaniem płyt głównych np. z sześcioma, czy ośmioma portami SATA. "Oj, bo kiedyś może się przydać" - to można było usłyszeć od wszystkich tych, którzy tyle tych portów chcieli. Tymczasem nigdy, nigdzie (za wyjątkiem mojego komputera) nie zobaczyłem, żeby ktoś wykorzystywał więcej niż cztery - a i to w porywach, chwilowo.
Dla 90% użytkowników router AC to dopłata zupełnie niepotrzebna - to jest moje zdanie. |
Cytat:
OK to przejdźmy do konkretów czy rzeczywiście warto dopłacać do routera AC? Może ktoś napisać opinie z użytkowania takiego routera? |
Ta... a potem 20 urządzeń router musi uciągnąć...
Teraz nawet lodówka neta wymaga :szczerb: |
No i kabel nie zapycha radia. A tu kolejny tablet, kolejny telefon i inne przenośne cudeńka dostępu potrzebują... :D
|
Cytat:
Kabel mimo wszystko jest stabilniejszy i zapewnia lepszy transfer - szczególnie jak mamy NAS |
Warto. Dla rzeczy w LAN nie ma juz sensu ciagnac kabli.
|
Czy warto dopłacać do rutera AC zamiast N (ruter 2-pasmowy)?
Nie mam na tyle dobrego łącza - 60 Mbps po kablu i zakładam, że nie będzie różnicy. |
Cytat:
Ale ja nie mam sieci bezprzewodowej! Mam komputer na sznurku! Nie mam możliwości zmian wireless network z powodu braku takiej zakładki! |
Cytat:
1. Usunąć pozostałe sieci, tak jak Ci to napisał i podlinkował Revolver. 2. Jeszcze lepsze - usunąć pierwsze dwie, a nową skonfigurować identycznie jak obecną :taktak: Wówczas komputer nawet nie zauważy, że zmieniłeś router :) Cytat:
|
a w odnośnik kliknąłeś?
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Se skasuj. :P
|
też pukasz jak ajsmak znaczy dzięcioł :szybksex:
|
Mój wrodzony zmysł porządku sprzeciwia się zaczynaniu czegoś od numeru 4!!
Najpierw pierwszy numerek, potem drugi itd. :) Wy potraficie od razu od czwartego? |
Od przybytku głowa nie boli... ciesz się z tych 4... lepiej cztery niż żadna :szczerb:
|
To nie są cztery czynne sieci. To będzie czwarta sieć z czego trzy nieaktualne!! Przypuszczam, że gdybym wrócił do któregoś starszego routera (gdyby nie padł) to zgłosiłoby mi się siecią na przykład 1 lub 2. A ja ich już nie chcę!!
|
4 sieci to nie problem - Wifi:
- 2,4 Ghz - 1 sieć normalna + 1 gość - 5 Ghz - 1 normalna + 1 Gość I mamy 4 sieci WiFi naraz :P |
4 sieci na raz? :wow: To centrum dowodzenia wszechświatem? :hmm:
|
Lada moment stanę się szczęśliwym posiadaczem TP-Link TL-WR1042ND. Będzie to mój czwarty router na obecnym systemie. Jak go skonfiguruję to w "dostępie do internetu" będzie to czwarta sieć (teraz działam na trzeciej). A ja nie chcę tych starych!!! Wiem, że to w niczym nie przeszkadza, ale nie chcę i już!!!
:) |
nie no jasne panowie ze tam nie liczne na zadne kosmiczne transfery, w ogole raczej malo co po lokalnej sieci jakos specjalnie transferuje. Chcialem tylko doprecyzowac sprawe. A wiec jesli chodzi tylko o ograniczenie na kablu i na zrodle internetu do routera (port WAN) do 100Mbit to nie ma problem bo tak jak napisalem kablem nic nie bede ciagnal a zrodlo tez raczej wieksze nie bedzie bo w sumie wystarcza mi to co mam 30/50 no chyba ze dadza jakas mega promo to sobie kiedys tam wezme. Wiec na dobre kilka latek powinien styknac mam nadzieje ten Asus ASUS RT-AC51U. No chyba ze czytaliscie gdzies ze to lipny sprzecik to bede dzwieczny za info ;)
pozdr |
Cytat:
|
Nie. Chodziło pewnie mgitowi o kabel właśnie, który w lokalnej też jest tylko 100Mbps. Bezprzewodowo będzie Ci chodziło to, co daje router. Choć z drugiej strony o jakiś wielkich transferach w mieszkaniu nie ma co marzyć. Ja położyłem sobie kable, bo w drugim pokoju to mi WiFi już ledwo brzdąka.
|
Cytat:
Po kablu wyciągniesz 100 MB, po WiFi tyle ile pozwala dany standard - ale nie licz na prędkość rzędu maksymalnego podawanego w ramach standardu. I tak np. mając WiFi n - wersję 300 Mb - to wyciągniesz ze 200 lub trochę więcej..., przy WiFi n - wersja 150 Mb wyciągniesz tak z 75-90 Mb/s zależy od sprzętu i warunków panujących. Co do ograniczenia, wiadomo jak masz swich 100 Mb/s to nie pociągnie ci 1 Gb/s - mowa o prędkości sieci lokalnej - nie internetu |
ee no to przeciez bezsensu. to ja myslalem ze na odwrot. Ze po sieci lokalnej czyli w domu po wifi bede mial tyle ile tam pozwalaja standarty n i ac o ile mam sieciowki w urzadzeniach posiadajace te standarty. A polaczenie ZEW. z internetem bedzie max 100Mbit nawet jakby dostawca dal wiecej... (porta WAN 10/100Mbit).To po co router obsluguje te standarty jak mowisz ze po lokalnej bede mial ograniczenie....(do tych 10/100mbit tak?). Po kablu nic nie mam zamiaru podlaczac, moze czasami cos na chwilke.
|
Ograniczenie to będziesz mieć w prędkości po sieci lokalnej
|
Panowie mysle nad Asus Rt-Ac51U. Ktos moze ma, moze cos powiedziec ? Jedyne co mnie martwi w nim to port WAN 10/100 a nie Gigabitowy.. Ale czy dobrze rozumiem ze jesli nie mam w planach miec laczy o predkosciach powyzej 100Mbit to zadne waskie gardlo przez to nie powinno sie zdarzyc ? Obecnie mam 30/50Mbit lacze osiedlowe i moze bedzie upgrade na 70/50 kiedys...Czy w takich wypadkach nie bedzie zadnego ograniczenia na tym routerze ?
|
Witam
Panowie jest sprawa potrzebuje zmienić router od Netii na coś lepszego bo to dziadostwo zaczyna mnie wpieniać :p . Niestety dysponuje dość skromnymi funduszami w wysokości 100zł . Sytuacja wygląda tak : .Kwota, jaką mogę maksymalnie przeznaczyć na zakup: 100zł 2.Typ łącza: stałe ( Netia 20Mbps ) 3.Jakim wtykiem zakończony jest kabel: RJ-45 4.Liczba komputerów do podziału: 3x bezprzewodowo 1 przewodowo + okazjonalnie laptop , komórka 5.QoS: Nie konieczne 6.Podział pasma: Nie konieczne 7.Dodatkowe wymagania: Duży zasięg, 8.Do czego będzie wykorzystywane urządzenie: Podział łącza w domu parterowym i pomieszczeniu oddalonym ok 20m od domu 9.Ile pięter będzie musiał ew. obejmować zasięg*: 1 10.Sprzęt który aktualnie posiadam: Tp-link TL-WN821N, TLWN721N,TLWN722N , Lenovo R61 , Standardowa karta sieciowa na płycie Ascrock 960GM-GS3 . |
Na szczęście nie używam niczego innego z Orange jak tylko internet. Mieszkam w małej miejscowości i jestem niestety na nich skazany.
Dzięki Berion za objaśnienie. |
A potem kupi i okaże się, że jedzie na VDSL. :P
Co do oprogramowania: a na diabli Ci to? Nie musisz niczego instalować. Z routerami rozmawia się przez przeglądarkę jeśli mają interface webowy (te z komercyjnym firmware mają wszystkie), telnet lub ssh. Zamiast adresu strony, wpisujesz 192.168.1.1 (lub inny, w instrukcji obsługi znajdziesz). Co oczywiste, od razu zmień hasła dostępowe, włącz uwierzytelnianie po MAC (a więc spisz MAC wszystkich urządzeń w domu i dopisz do białej listy). Jeśli używasz dodatkowych usług z Orange takich jak np. telewizja to podobno jesteś skazany na ich Livebox. Tak słyszałem. |
Dzięki za wyjaśnienie o co kaman. ;)
Internet mam właśnie po kablu telefonicznym, więc potrzebuje z modemem ADSL. |
Pytanie jak ten internet do Ciebie płynie, po kablu telefonicznym, czy masz Ethernet z jakiegoś modemu? (kablówka)
Livebox ma modem ADSL, a większość routerów nie, więc pytam się. ;) |
Hmm... przyznam się szczerze, że nie bardzo rozumiem pytanie ??? Mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli?
|
Jeszcze pytanie, czy potrzebujesz modemu ADSL...
|
Dzięki za sugestie!
Myślę, że na któryś z tych się zdecyduje. |
Pod adsl (neo+) może być też Netgear DGN2200, również złego słowa nie powiem :)
|
Ja na Dlink 825 b2 złego słowa nie powiem... nawet z fabrycznym FW ale ja chciałem coś więcej (DDWRT) ;)
|
Bierz jakiegoś prostego D-Linka i tyla, ja mam 605 i nie przypominam sobie żadnych kłopotów z nim, łączność traci jak wyjdę poza zasięg (całkiem przyzwoity zasięg), można nim zarządzać przez www, ale też zdalnie, także ze smartfona. :)
|
Alternatywa dla Livebox'a
Poszykuję dobrej, ale za rozsądne, pieniądze alternatywy dla livebox'a (posiadam wersję 1.1). Przy czym powodem zmiany, nie jest zasięg WiFi, tylko częstość tracenia synchronizacji.
Obługiwał będzie stacjonarny komputer po kablu sieciowym i dość wiekowego laptopa po WiFi. I narazie tylko tyle. Nie zależy mi na żadnych bajerach, ma być prosty w obsłudze, chodzi mi o oprogramowanie i w miarę dobry. Będzie stał w zamykanej szafce obok PC. |
Wrzuć sobie OpenWRT lub jego modyfikację Gargoyle :-)
|
Cytat:
|
Cytat:
Załącznik 69238 Cytat:
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtop...9c40d3438037b1 Cytat:
andy nie wierzę, że przez rok nie powstała z tego makaraonu ani jedna wersja stable :sciana: Kod:
01-10-2014-r23320-fix/ 11.01.2014, 00:00:00Ja rozumiem, że są nowe urządzenia ale dla tych już przetestowanych powinni wydawać wersje stable :sciana: |
Z poziomu routera nie możesz sprawdzić? Wszedłem do katalgu ze stable ale tam jest 24 SP1 czyli starsza niż*masz teraz.
Dla bety najnowsza to ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2015/02-2...nk-dir825-revb |
Panowie jaki jest ostatni FW w wersji stable dla routera DLink 825 rev.B?
Obecnie mam: Kod:
DD-WRT v24-sp2 (01/10/14) std (SVN revision 23320)Ale teraz mogę nie mieć takiego szczęścia w stabilności i po prostu chciałem znaleźć wersję stable. Ogarnia ktoś ich system publikacji nowych FW? Bo jest już katalog 2015 ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2015/ ale nie chcę już buildów nocnych. |
Proponuję dobre producentów routerów firmy Zyxel, mianowicie Keenetic II
|
Cytat:
W Mikrotiku 95% rzeczy (konfiguracja) zrobisz z poziomu www/winboxa. W większości innych routerków 95% rzeczy (konfiguracja) dostępnych w Mikrotiku nie zrobisz wogóle albo tylko z konsoli. ;) Jeżeli tylko trochę lubisz eksperymentować, to kup Mikrotika i nigdy wiecej nie spojrzysz na inne routerki. Jeżeli mac address bedziesz zmieniał codziennie, trzeba szukać innego rozwiązania. ;) |
|
O to to i SSH i telneta oraz powershell też !
|
ZABROŃMY UŻYWANIA KONSOL!
|
Cytat:
|
Cytat:
Kurde - to chyba trzeba przestać z konsoli korzystać - albo jej zabronić :sciana: |
Normalni ludzie na widok konsoli rzygają, mają lęki, moczą się...
|
Cytat:
|
Na cholerę Ci MikroTik w domu?
Owszem, sprzęt bardzo stabilny i wygodny, tu nie ma żadnych wątpliwości. Ale uczyć się go dla jednego egzemplarza to moim zdaniem nieporozumienie. Jesteś świadom, że jeśli zechcesz zrobić sobie choćby kol MACa, będziesz to musiał wykonać komendą w konsoli? ;) |
To co tutaj widzisz (screen), to jest 1 procent całego interfejsu. Na MIkrotiku dziala wiekszosc sieci osiedlowych i spora czesc firmowych w naszym kraju.
Twoj problem rozwiazuje ten temat: http://mikrotik.net.pl/wiki/Prioryte...QoS_w_RouterOS |
Mam na mysli ze potrafi wykryc automatycznie i pobrac co mu tam potrzeba by net poplynol. co by mi zostalo tylko podsiec skonfigurowac. Widze menu nogate ma, takze zabawy troche moze byc.. Rozumiem ze na tym sprzecie no problem ustawie sobie by dana usluga (ala strumieniowanie) na danym porcie miala najwyzszy priorytet i nie ciela gdy sciagam np kilka duzych plikow z netu. bo teraz tak mam, jak wlacze troche sciagania to strumien ktory ma leciec przerywa :/ Nie mam takiego duzego cisnienia takze musze sobie jeszcze poczytac o tym sprzecie. Jest gdzies moze manula w PL do tego lub jakies wieksze opisy PL?
|
Zależy co masz na myśli mówiąć "Autowizard". Jest opcja "quick set" (poniżej screen) umożliwiająca szybkie skonfigurowanie podstawowych parametrów przez www lub poprzez Winbox (pomocny sofcik wspomagający zarzadzanie Mikrotikiem).
Reszte informacji znajdziesz w dokumentacji online lub w howto w necie. Generalnie sprzęt jest bardzo stabilny, a ilość opcji powinna zadowolić nawet bardzo zaawansowanych użytkowników. |
Panowie mysle nad zamiana swojego Linksysa WRT160N na Mikrotik 951G-2HnD. Czy naprawde trudno go skonfigurowac ? Mialem juz kilka routerkow w historii i jakos sobie radzilem z podstawowa konfiguracja wpisania parametrow,przekierowania portow i filtrowaniu mac adressow po wifi. Chce zamienic bo matce trzeba router skombinowac a mi by sie przydalo bardzo konkretne dzielenie pasma i ustawianie prioritetow na pewne porty niektorych urzadzen. No i zalezy mi na stabilnosci a slyszalem ze te Mirotiki to porzadny sprzet.
Router ma pracowac na laczu do 50Mbit poki co, w mieszkaniu 55m2. Podlaczone do 10 urzadzen max (pc,laptopy,tunery sat,smartfony,tv,konsola) glownie z jakies 5. Sa do tego routerka jakies autowizardy pomagajace konfiguracje lub automatyczne wykrywanie ? Dam rade ? ;) No i czy ten router bedzie dobrym wyborem...? |
Cytat:
http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/3507 |
No i wszystko jasne, kabel jest do wymiany :/
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiem czy dobrą komendą sprawdzałem na Linux'ie, użyłem ethtool eth0 w terminalu |
Sprawdź jeszcze na Live CD z Ubuntu.
//Srryyy 5 też obsłuży 1Gb |
Na kablu pisze Category 5
To czemu na połączeniu urządzenie <-> urządzenie mam ten 1 Gb (ten sam kabel) W drodze desperacji sprawdziłem na xbuntu Cytat:
|
Jakiej kategorii masz skrętkę? Dopiero klasa 6 wprowadza obsługę 1Gb ethernetu.
|
Po początkowym zachwycie, pojawił się mały problem:
Karta sieciowa w PC: Intel(R) 82579V Gigabit Network Connection Router: WNDR 4500_V2 Router jak i karta sieciowa wspiera 1 Gbps Połączenie PC <-> Router jest tylko 100 Mbps Coś jest nie tak :/ Diagnostyka karty twierdzi: Cytat:
Sprawdziłem połączenie PC <-> Ultrabook i bez problemu mam 1 Gbps |
Netgear WNDR 4500 dotarł, po małej konfiguracji można stwierdzić:
1. Menu administracyjne w PL, miłe zaskoczenie, w Linksys miałem tylko English 2. WiFi przyspieszyło, da się odczuć przy kopiowaniu 3. WiFi startuje jak za starych dobrych czasów, od razu bez potrzeby restartów 4. Łatwa aktualizacja softu, sam sobie znalazł aktualizację, i grzecznie zapytał czy zaktualizować, w Linksys trzeba było ręcznie szukać aktualizacji :) |
Cytat:
Stawiam na Tenda N60 + Shibby - full wypas (gigaswitch, 2.4+5GHz) za grosze. |
@andy
To jest konkretna odpowiedź ! Wygląd super, będzie ładnie prezentować na półce nad TV, specyfikacja wydaje się jak najbardziej ok. Zamawiam - teraz tylko czekać aż dojdzie :) |
Netgear WNDR 4500?
|
No i stało się, mój aktualny router powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa po kilku latach, a mianowicie, WiFi raz w nim działa, raz nie, jak zresetuję to na 5 resetów WiFi zaskoczy k***a
Tak więc przede mną konieczność zakupu routera, tak więc co tu wybrać??? Obsłużyć musi:
Zadania dodatkowe:
Rodzaj łącza: Sieć osiedlowa, zwykła RJ45, nie potrzebuję modemu DSL Kwota jaką chcę przeznaczyć to maksymalnie 400-500 zł ale 500 to już maks której nie przekroczę. Od razu zaznaczam, że nie chcę nic z firmy Asus, miałem do czynienia z Asus DSL-N55U i tak niestabilnego softu to ja dawno nie widziałem, więc nic od Asus'a |
@chris zależy co robisz i czy twój router też to ma.
Jeżeli wybrałeś router dwuzakresowy to bierz kartę w 5GHz |
Pytałem się o router to teraz karta wifi. Co możecie polecić?
I odrazu pytanie, czy jest sens ładować kasę w karty wifi 2 / 3-antenowe. Odczuję zauważalny wzrost sygnału? |
Niestety nie ja...
|
Czy któryś z userów jest szczęśliwym (lub i nie) posiadaczem Tendy? ;)
|
Ciekawe czy działa tak jak wygląda jego specyfikacja. Router wow!
|
Tenda N60 - router pod tomato.
Pełna N-ka, dual band, usb, gigabitowy swich i to wszystko za 106zł + kw! http://allegro.pl/tenda-n60-dual-gig...401108285.html Nic tylko brać! :spoko: |
Asus RT-N10 za 49zł do godziny 22:00
Dla niewymagających użytkowników lub jako zapas. http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/2837 :) |
Jeżeli cena nie jest problemem to poczekaj na Linksysa WRT1900AC aka MASAKRATOR :D
http://www.linksys.com/pl-eu/products/routers/WRT1900AC |
Wg tej recenzji >>KLIK<<
Ocenili Airport Extreme 6/10, czyli używając nomenklatury szkolnej - na "trójkę"! k***a |
AirPort Extreme?
http://store.apple.com/pl/product/ME...irport-extreme Jesli z dyskiem to Time Capsule. |
|
bodaj w poprzednim numerze chipa (06/2014) są testy routerów AC
Asusa RT-AC68 wyrwiesz już za 650 z dostawą :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:01. |