![]() |
Cytat:
Dla zainteresowanych tematem: Na ten problem generalnie nie ma rady, może się przydarzyć każdemu z nas. Najważniejsze to w porę to zauważyć i odpowiednio zadziałać. Powodować go mogą oprócz słabej jakości samych kondensatorów: - kiepskiej jakości zasilacz - podzespoły posiadające ukryte wady produkcyjne Najlepszą metodą zadziałania w przypadku pojawienia się takiej usterki jest prze lutowanie układu płyty głównej. Wykonując ten proces trzeba zachować szczególną ostrożność !!:czytaj: NIE WOLNO: - Stosować lutownic transformatorowych ( pole elektromagnetyczne które te lutownice generują może uszkodzić nam płytę ) - Przegrzać płyty stosując zbyt wysokiej temperatury lutowania ( płyta główna składa się z wielu warstw, łatwo coś zniszczyć ) - Stosować kondensatorów wymiennych przeznaczonych do pracy z innymi napięciami i o mniejszej pojemności ( większa pojemność jest dozwolona ) http://www.chemi-con.co.jp/IMG/alumi1.jpg ^^ to są kondensatory standardowe, sprawdzą się jako zamienniki dostaniecie je w każdym sklepie elektronicznym... http://www.chemi-con.co.jp/IMG/alumi2.jpg ^^ to są kondensatory zamknięte ( solid capacitors ), jak uda wam się dostać takie to zdecydowanie polecam, GIGABYTE stosuje je w swoich najnowszych rozwiązaniach reklamując je jako niezawodne... ich budowa jest trochę lepsza i są wytrzymalsze od zwykłych... Jako dodatkowe środki bezpieczeństwa polecam stosowanie UPS`ów bardzo dobrze stabilizują napięcia na wejściu a ,że są coraz tańsze powinny być stosowane :P. To tyle, napisałem bo nudzę się na tym szkoleniu na którym teraz siedzę :) Peace |
Cytat:
a to ma wpływ na zwiechy, restarty itp. |
Cytat:
|
Cytat:
|
no wlasnie tego zabraklo:)
|
a kurde.. najwa***380;niejszego nie napisa***322;em... po posk***322;adaniu do kupki wszystkiego komp dzia***322;a jak za starych dobrych czas***243;w :)
|
u mnie te***380; s***261; od g***243;ry lekko wybrzuszone... czy to oznacza ich uszkodzenie?
|
Miałem to samo, martwiłem się że to coś z bebechami ale okazało się że wystarczyło przeinstalować system. Jeśli masz regularny backup to próbuj myśle że pomoże:D
|
no to podsumowanie zmaga***324;...
korzystaj***261;c z Waszych rad na p***322;ycie zosta***322;o wymienionych kilkana***347;cie kondensator***243;w... ze wzgl***261;du na brak odpowiedniego sprz***281;tu i zdolno***347;ci psycho-manualno-percepcyjnych odda***322;em p***322;yt***281; do pewnego servisu niby RTV, ale facet zajmuje si***281; i innymi rzeczami (mia***322;em tam kiedy***347; praktyke)... tak czy inaczej wymiana kondensator***243;w nie powinna (i nie by***322;a) dla niego problemem... da***322;em mu p***322;yte a on z tekstem... "ale napuchni***281;te kondensatory! :) " wi***281;c.. Cytat:
wi***281;c dzi***281;ki wszystkim za dobre rady (zawsze w cenie ;) ) :piwo: :piwo: :piwo: ... i Tobie rycho te***380; :piwo: :P ;) |
Co do spuchni***281;tych kondensator***243;w to taka lekka wypuk***322;o***347;***263; g***243;ry kondensatora mo***380;e oznacza***263; uszkodzenie? Bo na mobo kumpla s***261; takie i nie daje rady zainstalowa***263; systemu, a spuchni***281;te kondensatory, kt***243;re ja widywa***322;em mia***322;y zawsze konkretnie wyprute bebechy ;)
|
Cytat:
a kondziory kup tej samej pojemności, na to samo napięcie (nie muszą być "super komputerowe") we Wrocku na dworcowej, poltronicu ul. Sw. Wincentego 9 lub koło dworca świebodzkiego na tęczowej |
plytke masz dobra ja siedze tez na epoxie, tylko ze modeli pare nizsza i nie narzekam.a podobny problem mialem ze stara msi, chociaz ta chyba nie padly kondensatorki.
|
Cytat:
Cytat:
|
wymiana kondzior***243;w to chwil kilka :taktak: ju***380; kilka p***322;yt tak tak wyleczy***322;em
troch***281; wprawy i ok wi***281;cej czasu zajmuje wycieczka do sklepu |
Jak uwazasz z tym ze koszt tych kondensator***243;w to pare zloty a plyty glownej troche wiecej
|
Cytat:
|
W kosmosie...
|
Gdzie (wro) mozna wymienic kondensatory ?
Np gdy juz nie ma sklepu w ktorym plyta byla kupiona ? :] Moze uda mi sie wskrzesic moja stara plyte :) |
Wymien cztery kontestatory i ten jeden kolo wtyczki zasilacej kompa
|
Cytat:
wyświetlacz pokazywał jak sie nie myle 2b, ale... juz chyba wiadomo o co chodzi... popatrzcie na kondensatory po lewej od procka http://winogrono.net/_up/5/a/f/e/d/6...780ec4e2e6.jpg |
Nie chcę krakać, ale niedawno pada mi płyta główna EpoX 8RDA - a dokładniej kondensatory przy pamiątkach.
Obejrzyj je, czy nie są spuchnięte... Podobno przy tych modelach to dość częste. Masz wyświetlacz na płycie? D1 to problemy z RAM'em (lub jak wyżej - w moim przypadku) |
Sprawdz kosci pamieci programem memtest86, nie wykluczam takze problemu z procesorem, ewentualnie spr***243;buj wgrac XP na inna partycje zeby zobaczyc czy wszystko bedzie OK jesli instalacja przejdzie bez problemu tzn nie wyskoczy jakis blad ze nie mozna skopiowac pliku z plyty lub cos podobnego to znaczy ze ramy sa ok
|
Cytat:
Cytat:
reset bios'u nic nie da***322; wi***281;c jak na razie do listy podejrzanych dochodzi p***322;yta g***322;***243;wna |
Je***347;li masz dwie ko***347;ci ramu to wyci***261;gnij jedn***261; odpal kompa, je***347;li si***281; odpali to masz przyczyn***281;.Tak samo zr***243;b z drug***261; ko***347;ci***261;.
Ja bym jeszcze zrobi***322; reset BIOSU. |
plyta glowna
|
mo***380;e nie daje rade, od***322;***261;cz jedne dysk i oba nap***281;dy, ew karty rozszerze***324; PCI i wtedy sprawd***378;.
|
[problem] ...ze startem kompa
witam...
nie raz i nie dwa juz znalazlem na tym forum rozwiązanie moich problemów więc moze i w tym przypadku 'zadziałacie' a więc problem polega na tym, ze od jakiegoś czasu mam problem by załączyć kompa. wygląda to mnie więcej tak, że załączając go z rana.. podczas ładowania Win'a następuje reset... jak reset się nie pojawi to jak juz pokaże sie pulpit, ikony i juz hdd kończy 'mielić' to w głośnikach zabzyczy [tak wiem.. bardzo fachowe określenie ;) ] i.. reset... po tym resecie juz mniej więcej 'wchodzi' jak ma być.. i działa sobie powiedzmy kilka godzin... po czym go wyłączam. Chcąc no powiedzmy za 1-2 h go znów odpalić jest... a) echo - czyli niby komp chodzi, ale na ekranie sie nic nie pojawia... nawet do testu ramu nie dochodzi po by z glosniczka 'pikniecie' dalo sie uslyszec b) dochodzi do sprawdzenia ram'u i na tym poprzestaje sie uruchamiac, albo jeszcze wykryje hdd i nagrywarke i na tym się zatrzymuje (tak tez sie czasem dzieje podczas rannego uruchamiania.. 'na zimno') ma ktos jakies pomysły co to może być ? czyzby zasilacz niedomagal po kilku latach? ---- amd athlon xp 2500+ epox 8rda+ ati radeon 9600 pro chieftec hpc-360-202 2 nagrywarki 2 hdd |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:13. |