Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jedno małe pytanko do RAID-owców. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jedno-male-pytanko-raid-owcow-73085/)

Dziadek 17.08.2007 09:40

Jedno małe pytanko do RAID-owców.

Witam.

Wymysliłem, że RAID-a se zrobię. Dyski tanie jak barszcz, teorią się podbudowałem, nic tylko montować. Ale jedna wątpliwość, a google nie bardzo chce pomóc. Reset biosu mianowicie. Kontroler NVidia RAID sata na mobo. Przesadzę np. z taktowaniem proca. Brutalne kasowanie biosu zworką... I? Kontroler domyślnie jako IDE się odpala. Ustawiam RAID na nowo... i diabli biorą windę i wsie dane:wow: ? Jak to jest w praktyce?

RAID-owcy pomóżcie:help: .

Arepo 17.08.2007 10:07

Reset biosu nic nie zaszkodzi, tak samo jak aktualizacja biosu. Po w***322;***261;czeniu uruchamiania z kontrolera Raid wykrywa on od razu dyski, na kt***243;rych jest ju***380; stworzona macierz i automatycznie wszystko dzia***322;a. Czyli nie ma potrzeby tworzenia od pocz***261;tku macierzy.

Pozdrawiam

Dziadek 17.08.2007 10:13

No to było lux:D . Nic tylko działać i na własnej skórze sprawdzić.

Dzięki Arepo.

Arepo 17.08.2007 18:49

Cytat:

Napisany przez Dziadek (Post 821970)
Dzięki Arepo.

nie ma sprawy :)

pozdrawiam

AleX69 17.08.2007 22:47

przy oc predzej ci przy raidzie winda padnie niz strpie z konfiguracja dyskow

choc ostatnio matrix z dwoch dyskow na ich9 wykonal mi taka wolte :]

Dziadek 18.08.2007 09:17

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 822212)
przy oc predzej ci przy raidzie winda padnie niz strpie z konfiguracja dyskow

Winda niech pada - postawi się na nowo, albo z jakiego ghosta przywróci:D . Ale wsiąknięcie danych mozy być przykre. Będzie jeszcze 160 GB solo na foty i surowe avi do obróbki, ale może braknąć - łatwo się materiał gromadzi, ale przysiąść i popracować...:ysz: . OC też niewyczynowe, fsb 240 (amd x2), przy lekkim undervoltażu. Ale 280 teź idzie przy defaulcie. Czyli ponawiam pytanko -jak mię fantazja sarmacka na 300 fsb najdzie, to po resecie biosu i ustawieniu maciorki na nowo, dane będą czy nie będą?

AleX69 19.08.2007 06:34

o to sie nie martw - spokojnie b***281;da ... :]

KarolluZ 17.10.2007 21:57

Chciałbym lekko odświeżyć ten temat... Otóż zakupiłem ostatnio dysk Caviara 160 GB [dokladnie model WD1600AAJS], a ostatnio mam szanse kupić od kolegi dysk również Caviara i również 160 GB, lecz model WD1600JS. I teraz pytanie czy to zadziała mi w RAID'ZIE czy jednak muszą być dyski tego samego modelu i czy RAID tak naprawdę mocno przyśpieszy pracę kompa ?

Arepo 17.10.2007 22:05

1) zadzia***322;a, cho***263; nie b***281;dzie to optymalne rozwi***261;zanie - potencja***322; szybszego dysku pozostanie niewykorzystany (b***281;dzie musia***322; czeka***263; na ten wolniejszy)

2) tak, bardzo przyspieszy dzia***322;anie systemu i og***243;lny komfort pracy

pozdrawiam

KarolluZ 17.10.2007 22:09

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 847046)
1) zadziała, choć nie będzie to optymalne rozwiązanie - potencjał szybszego dysku pozostanie niewykorzystany (będzie musiał czekać na ten wolniejszy)

Znaczy, zaraz poszukam dokladnie czym te dyski tak naprawdę się róznią, ale oba to przecież serial ata 2 z 8 mb cache i jakos nie sadze, aby jeden byl jakos wybitnie szybszy od drugiego...

Arepo 17.10.2007 23:03

Cytat:

Napisany przez KarolluZ (Post 847047)
Znaczy, zaraz poszukam dokladnie czym te dyski tak naprawdę się róznią, ale oba to przecież serial ata 2 z 8 mb cache i jakos nie sadze, aby jeden byl jakos wybitnie szybszy od drugiego...

rzeczywiście różnica może być niewielka (warto sprawdzić jaka), ale będzie na pewno ...

tak czy inaczej optymalnym pozostaje posiadanie dokładnie takich samych modeli

pozdrawiam

KarolluZ 20.10.2007 23:23

Ilość załączników: 1
A więc po wielu trudach udało mi się zainstalować win xp na raidzie z dwoch dyskow wd1600AAJS ustawionych na stripping. Trudno ponieważ, aby tego dokonać musiałem dla swojej płyty [K8N Neo Platinum] załadować [aż !?] dwa sterowniki do sata. Dziwne co nie !? Jak ładowałem jeden sterownik to po mimo zrobienia partycji czyms innym niz winda i ustawienia strippingu, instalacja widziala mi dwa odrębne dyski... No cóż, ale działa to i to rewelacyjnie. Teraz tak się tylko zastanawiam, że w sumie jak na raida to chyba wzialem za duze dyski ;-), gdyż jak mi to padni to strace wszystko... A właśnie... czy utraconych danych nie bedzie mozna w jakis sposob odzyskać ? I czy istnieje jakieś narzędzie do analizowania dysku tak, aby jakoś zabezpieczyć się przed padnięciem ktoregoś z dysku ?

AleX69 21.10.2007 08:13

a tymi sterownikami - to wcale nie jest nie dziwne ...

jeden potrzebny do raid'u a drugi do zwyklej pracy kontrolera
a biblioteki potrzebne do poprwanej pracy kontrolera raid znajduja sie w sekcji
'storage controller' ... ot tak taki wynalazek producenta

przy raid0/stripe musisz niestety czesciej niz przy jednym dysku dbac o swoje dane - uzywajac backup'u
przyczyna jest prosta <- brak ogolnie dostepnych narzedzi do odzyskiwania danych
jak w przypadku pojedynczych dyskow

jest oczywiscie smart ktory wczesniej moze ostrzec o pojawiajacym sie problemie ...
ale wiadomo jak to jest - wiekszosc go w biosie nie ma wlaczonego :mruga:

mi - odpukac - w ciagu 10 lat odkad stworzylem pierwsza macierz zadna nie padla
a dla dmuchajacych na zimne jest oczywiscie raid5 :]

KarolluZ 21.10.2007 12:22

Ilość załączników: 4
Mam tylko jeden mały problem... przy startowaniu windy tylko z jednego mojego dysku 200GB startuje ona o polowe szybciej niz z raida... zainstalowałem bootvisa i poniżej prezentuje screena. Ponoć mam wyłączone lub zablokowanie cache'owanie zapisu dysku, ale przecież na właściwościach kontrolera sata ono jest włączone... Masło maślane... Nie jestem pewien, ale to moze byc dlatego, że pokusiłem się o zainstalowanie sterowników IDE nvidii, bo mam nfrorce3 :D jak sądzicie ?

KarolluZ 21.10.2007 17:23

Otóż przyrostu tako jakiego ja w ogóle nie widzę... Pasek ładowania windowsa przelatuje 7-8 razy i dopiero uruchamia się windows... Komputer zawiesza się podczas oglądania filmów dvd przy pomocy power dvd [przetestowałem z wersją 7.2 & 7.3], sądzę, że to dlatego, że to wina niedopracowanych sterowników IDE nvidii, ktorych nie mogę odinstalować :/, bo chyba są instalowane już domyślnie z raidem... czyli porażka... Obecnie używam Media Playera Classica i jest ok. Raid może i miałby sens, ale nie na tej płycie głównej. Po prostu tragedia... A już sądziłem, że wszystko będzie śmigać i że komputer dostanie lekkiego kopa...

AleX69 21.10.2007 17:37

z raid0 komputer nabiera wigoru ale pod warunkiem ze masz 1GB ram'u i szybkiego procka
co z tego ze wsadzisz mu szybkie dyski w maciorce jak reszta tego lancucha jest z papieru :|

a co do sterownikow - jeszcze nie widzialem/slyszalem zeby instalacja sterownikow producennta
do chipsetu wplynela negatywnie na prace komputera :|

wydajnosc - by w prosty sposob sprawdzic czy tez zobaczyc roznice miedzy dyskami w macierzy a pojedynczym
zrob np. sume kontrolna (sfv/md5) programem hksfv z 1GB zbioru

najpierw zrob test na pojedynczym a pozniej na 'sklejonych'

IceManSpy 22.10.2007 14:17

A czy RAID mo***380;e by***263; montowany na ka***380;dym systemie tzn np na r***243;***380;nych dystrybucjach linux'a?

AleX69 22.10.2007 17:32

od bodajze konca 2005 roku mozesz instalowac dystrybucje na macierzach raid0
sa to kontrolery (sli3112/4, nforce) software'owe wiec wczesniej nie mozna bylo
to byl pierwszy problem ... drugi ostatnio mi sie przytrafil :]
nie mozna zainstalowac mandrake 2007/2008 na ICHR9 z dyskami hitachi/ibm
sieje bledami
co ciekawe podlaczone dwa dyski seagate czy tez samsung instalacja bez problemu

Arepo 22.10.2007 18:10

Cytat:

Napisany przez KarolluZ (Post 848600)
Ot***243;***380; przyrostu tako jakiego ja w og***243;le nie widz***281;...

Aby odczu***263; dzia***322;ania dysk***243;w w macierzy nie trzeba silnego procesora i ogromu pami***281;ci. Pierwsz***261; macierz mia***322;em na platformie socket A (Athlon XP 2500+) i 512 MB i dzia***322;a***322;o to rewelacyjnie. Macierz nie obci***261;***380;a mocno procesora. Mo***380;e rzeczywi***347;cie sam Windows nie startowa***322; jako***347; wyra***378;niej szybciej , ale przy wszelakich operacjach na plikach nie ma por***243;wnania. Nawet na zdrowy rozs***261;dek, korzystanie ze swapu (przy ma***322;ej ilo***347;ci pami***281;ci) musi odbywa***263; si***281; szybciej skoro dysk dzia***322;a z niemal podw***243;jn***261; pr***281;dko***347;ci***261;. Najwi***281;ksz***261; moc wida***263; tam gdzie mamy do czynienia z przerzucaniem du***380;ej liczby danych, proponuj***281; zrobi***263; kopiuj/wklej pliku o wielko***347;ci np.: 700 MB. Jednym s***322;owem to nie ma prawa dzia***322;a***263; gorzej ni***380; jeden dysk, je***347;li tak jest to co***347; jest nie tak.

Sprawd***378; najpierw jakim***347; programem np.: HD Tach czy macierz dzia***322;a prawid***322;owo, to znaczy czy program poka***380;e kontroler ustawiony w RAID 0 , a wielko***347;***263; dysku to suma obydwu, no i czy pr***281;dko***347;***263; jest taka jak powinna czyli niemal 2-krotnie wi***281;ksza.

Kiedy***347; mia***322;em sytuacj***281;, ***380;e kontroler Raid dzieli***322; przerwanie z kart***261; kontrolerem USB na PCI i dzia***322;a***322; przez to piekielnie wolno ...

pozdrawiam

KarolluZ 23.10.2007 00:13

Może inaczej... Raid działał i rewelacyjnie co nawet poznałem przy głupim otwieraniu folderu gdzie bylo sporo roznych ikon. Na raidzie otwierało się błyskawicznie, a po przesiadce na jeden dysk odczułem różnice...

@AleX69
Powiem Tobie tak... mam w kompie aktualnie 3 nagrywarki dvd: Asus 1814BLT [sata], stary poczciwy Liteon SOHW-832S czytający każdą płytke [IDE PRIMARY MASTER] oraz nec 7173A [IDE PRIMARY SLAVE]. Gdy system mam zainstalowany na jednym dysku wtedy zaraz po zainstalowaniu XP mam zainstalowane standardowe stery do kontrolerów ide i sata. Powiem Ci, że działają rewelacyjnie niż stery IDE od nVidii. Chodzi głównie o nagrywarki podpięte pod IDE. Obojętnie czy mam ustawione ręcznie w XP na UDMA33 oba napędy, czy żeby bios sam ustalał transfer danych to odtwarzanie filmów dvd się nieziemsko przycina i transfer jest naprawdę przykry. Jeżeli chodzi o nagrywarkę SATA wszystko jest okey. Walczyłem już spory czas temu z tym ale Y@nkee kazał mi odinstalować stero IDE nVidii i naprawde było lepiej.

Gdy zainstalowałem system na RAIDZIE to automatycznie zainstalował mi on sterowniki IDE od nvidii i nie moglem powrocic do standardowych, gdyż kończyło się to zawieszeniem kompa albo po prostu rozwaleniem systemu i ponowną jego instalacją. Nic nie poradze, że jestem przywiązany do moich napędów IDE...

Od jakiegoś czasu planuję zmienić płytę, procka, ram i grafe. Odnośnie płyty to wybór padł na Gigabyte P35-DS3R. Póki co jakiegoś proca celka 2.66 i 1GB ramu posiadam w zastępstwie... pożycze tylko grafe i bede dalej wracał do RAIDa :-).

A moja płyta obecna MSI K8N PLATINUM jest naprawdę świetną płytą i szkoda mi się z nią żegnać... ale cóż na to poradzę...

AleX69 23.10.2007 11:13

Ilość załączników: 2
KarolluZ@ sprwdz zasoby systemowe plyty glownej
tak jak napisal wczesniej Arepo@ wyglad na share'owanie przerwan

kilka dni temu mialem tez podobny problem ...
mysz na usb oraz wszystkie procesy dostawaly lag'a/czkawki tak co jakies 10/15 sec

a stalo sie tak po podlaczeniu dodatkowej nagrywarki na sata :hmm:
Załącznik 42930

dostawalem swira - no i co zrobilem ... jak czlowiek nie wie co zrobic to
zaczalem wiec studiowac fora i instrukcje ...
okazalo sie ze dla kontrolera ich9r i jego poprawnej pracy dzieli - rowniez przy sata - napedy na master i slave ...
stad te kolory gniazd sata czerwony/czarny :>

sata1/2/5/6 czerwony master
sata3/4 czarny slave
Załącznik 42931

pomoglo jak reka odial :]

co do sterownikow wiekszosc nie wie do czego tak naprawde sluza dodatkowe sterowniki IDE SW
nvidi instalowane do kontrolera nforce2/3/4 ... i uzytkownicy zrobili z nich blaszanego wilka :]

a wystarczy tylko przeczytac

Cytat:

Sterownik NVIDIA IDE SW
-----------------------
Sterownik NVIDIA IDE SW zast***281;puje sterowniki ATA (stanowi***261;ce cz***281;***347;***263; Windows) sterownikami zoptymalizowanymi dla komputer***243;w z pulpitami nForce2/nForce3/nForce4.

Sterownik NVIDIA IDE SW zmniejsza w***261;skie gard***322;o w podsystemie przechowywania danych, dzi***281;ki czemu procesor i inne elementy sprz***281;towe systemu dzia***322;aj***261; bardziej wydajnie i sprawnie.

Sterownik NVIDIA IDE SW jest niezb***281;dny do uruchomienia zestawu NVIDIA RAID. Aby umo***380;liwi***263; instalacj***281; NVIDIA RAID w NOWYM systemie operacyjnym, trzeba sporz***261;dzi***263; dyskietk***281; ze sterownikami NVIDIA IDE.

Sterownik NVIDIA IDE SW przewa***380;nie nie jest niezb***281;dny dla w***322;a***347;ciwej pracy systemu operacyjnego.
wiec jesli po ich instalacji masz problem to nie z nimi ale z przerwaniami/zasobami plyty glownej

toooomelo 23.05.2008 17:43

Witam !

Pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ mam podobny problem, który mieści się chyba w granicach tego wątku.

Serial ATA i uruchamianie kompa

Zamontowałem w kompie nową nagrywarkę DVD-RW czyli Lite-On LH20A1L.
Ale musiałem dokonać pewnych zmian w BIOS-ie ponieważ jest ona na Serial ATA oraz doinstalować sterowniki SATA dla płyty głównej KT6 Delta-SR.
Niestety, okazuje się, że wydłuża się czas uruchamiania komputera co objawia się komunikatem (zdj.1), który bardzo mnie irytuje.
BIOS, który mam przedstawia zdj.2, a zmian dokonałem w pozycji przedstawionej na zdj.3.
Co zrobić, aby tę część uruchamiania kompa naprawić i ów komunikat zlikwidować ?

Zdj.1.
http://img91.imageshack.us/img91/892...latahh9.th.jpg

Zdj.2.
http://img299.imageshack.us/img299/3691/bios2iz1.th.jpg

Zdj.3.
http://img147.imageshack.us/img147/2526/bioslf6.th.jpg

KarolluZ 28.05.2008 00:26

Ależ moim skromnym zdaniem tego nie da się przyspieszyć i zlikwidować tego komunikatu, ponieważ to co masz na zdj 1, to kontroler SATA VIA i on sobie wykrywa urządzenia SATA podłączone do twojej płyty... tak będzie za każdym włączeniem komputera ;). Tylko do końca nie rozumiem tego, dlaczego masz tam na zdj 3 ustawione na disabled !?

KarolluZ 14.05.2009 08:50

Postanowiłem lekko odkurzyć temat, ponieważ w niedziele zmieniałem dyski w kompie i przesiadłem się z dwóch WD 160GB YS na dwa samsungi 640GB. Wczesniej zrobilem kopie danych z raida [mówie tu o strippingu], wymienilem dyski i postawilem na nowo xpka i teraz problem mam tego typu, że jeden z dysków w raidzie po prostu ma jakies kosmiczne opoznienia w wyniku czego w podglądzie dziennika zdarzeń mam na czerwono głównie królujący jeden komunikat

Urządzenie \Device\Scsi\Jraid1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.

Mam płytę główną Gigabyte P35-DS3R i raida0 nie na intelu tylko na wytworze gigabyte [widocznie moge dwa raidy mieć]. Generalnie po zainstalowaniu sterowników, czy raczej oprogramowania od raida od gigabyte póki co problem zniknął. Także nie wiem czy problem się rozwiązał.

Wspomnę tylko, że mam zasilacz corsair 520W z odpinanymi kablami. Z modelu wyższego od corsarza wziąłem kabelek zasilający od sata, który ma 3 końcówki i podłączyłem u siebie, ponieważ podłączyłem 3 dyski, a dwa mam w raidzie a jeden luzem, a standardowo do mojego modelu corsarz dawał kabelek tylko z dwoma zasilaniami sata. Czy jest możliwość, że przeciążyłem/przeciążam zasilanie !?

I jeszcze jedno... pytanie zasadnicze... który raid by był wydajniejszy...intel czy mój twor od gigabyte :-)

Arepo 14.05.2009 08:58

Niemożliwe że przeciążyłeś zasilacz.

Jeśli chodzi o 640-stki Samsunga to sprawdziłeś czy mają taką samą prędkość ?, bo jak wiadomo ten model to każdy inny, a wtedy robienie z nich RAID 0 stoi pod wielkim znakiem zapytania.

Pozdrawiam.

KarolluZ 14.05.2009 09:09

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1022744)
Niemożliwe że przeciążyłeś zasilacz.

Jeśli chodzi o 640-stki Samsunga to sprawdziłeś czy mają taką samą prędkość ?, bo jak wiadomo ten model to każdy inny, a wtedy robienie z nich RAID 0 stoi pod wielkim znakiem zapytania.

Pozdrawiam.

To są dwa takie same modele HD642JJ, ale powiem, że ostatnio i na caviarach miałem coraz częstsze zawiechy kompa, ale kurcze sądziłem, że to przez system, który miałem półtorej roku na kompie i nie kusiło mnie zaglądanie do dziennika zdarzeń. W niedziele zgrywałem filmiki z aparatu na komputer i jak tylko odtworzyłem jeden to już miałem 50% zużycia procesora i zawaliste przycinki w windowsie, a przy innych filmach było okey. W pewnym momencie myślałem już, że zle zgralem filmiki z aparatu :-). Tak samo podczas startowania komputera w miejscu raida pokazuje mi, że wszystko jest okey [teoretycznie] z dyskami.

Dzisiaj nie miałem jeszcze żadnej zawiechy i póki wszystko pracuje "normalnie". Także jakby to było rozwiązanie, czyli wgranie oprogramowania do raida, to już nie wiem co myśleć, bo jakoś tego nigdy nie robiłem :-)

A w kompie mam tak [wszystko na sata]:
2x640GB Samsung
Caviar 200GB
asus drw-1814BLT
LG GGW-H20L
c2d e6550 2.33
Gigabyte P35-DS3R
2x2GB/800 Patriot CL5
grafa ati x1950GT 512MB

także sądzę, że prądu powinno mi wystarczyć :-)

Arepo 14.05.2009 10:38

Cytat:

Napisany przez KarolluZ (Post 1022752)
To są dwa takie same modele HD642JJ

te dyski mimo tego samego oznaczenia mają przynajmniej 3 różne wersje i każda działa z różną prędkością :taktak:

pozdrawiam

KarolluZ 14.05.2009 19:03

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1022770)
te dyski mimo tego samego oznaczenia mają przynajmniej 3 różne wersje i każda działa z różną prędkością :taktak:

pozdrawiam

no dobrze :-) znaczy zakładam, że są takie same, bo kupione z jednej dostawy :-) a generalnie jak można dowiedzieć sięczegoś więcej szczegółowego na ich temat ? :D

Arepo 14.05.2009 20:18

Najlepiej sprawdź wersję biosu i prędkość programem HD Tach. Poczytaj też koniecznie ten temat.

pozdrawiam

Diabolique 15.05.2009 00:17

czy mozna dodac kolejny dysk do raidu, bez rozwalania macierzy?

KarolluZ 08.07.2009 18:47

a tak troszke z innej beczki... mam płytę gigabyte P35-DS3R i aktualnie wiem, że stary bios F6 i na pewno są nowsze. Czy jak zmienie bios na nowszy to czy rozwale w ten sposób raida ? Przypuszczam, że nie, ponieważ w biosie tylko ustawiam, że to ma być Raid i tyle, a odnośnie jaki raid i z ilu dysków to jest już gdzieś zapisane na dyskach. Jednak nie jestem tego do końca pewien i chciałbym, aby ktoś się jakoś wypowiedział na ten temat :D

AleX69 08.07.2009 19:15

nie ... nie rozwalisz

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:21.