![]() |
n TV czy cyfra+
Nie wiem do jakiego dzialu wiec zdecydowalem sie do OT...
Co wybrac? |
Temat - rzeka. :fiu:
Polukaj na listy kana***322;***243;w, wybierz te, co Ci pasuj***261; i por***243;wnaj ceny - to na pocz***261;tek. |
masz zamiar uzywac do hd?
|
Kablowka :)
|
wg. mnie
minus N'ki - brak polsatu minus Cyfry - trzeba p***322;aci***263; 10z***322; za wynajem dekodera a mo***380;e Polsat Cyfrowy? :) |
W c+ te***380; polsatu nie ma.
Sam rozwa***380;am przej***347;cie z cyfry na polszmat***281;. :D |
to jest kwestia kt***243;rej nie da si***281; obiektywnie rozstrzygn***261;***263;...
napisz chocia***380; na czym Ci zale***380;y, co chcia***322;by***347; mie***263;, a z czego mo***380;esz zrezygnowa***263;... no i jak***261; kwot***281; chcesz przeznaczy***263;... |
hbo jest wszedzie, c+, cp, n
teraz zostaje znalezienie odpowiedniego kontentu wsrod oferty platform |
kanaly mnie nie obchodza, wazne zeby nie wieszal sie dekoder jak w polszmacie (sagem)
umowa jak najkrotsza wiem ze nie ma polsatu w n i cyfrze, ale polszmatu nie wezme na pewno, mam dosyc wieszajacych sie sagemow. Bede uzywal HD (czasem mozna sie popatrzec na ladny obraz) czy dekoder n-ki ma jakies problemy z podlaczaniem do plazmy panasonica via HDMI? |
recorder od n to jednej z najlepszych dekoderow na rynku, jesli nie najlepszy, jest najbardziej zaawansowany technicznie w kazdym razie - wystepowaly problemy z dziwkiem po hdmi ale zostalo to chyba rozwiazane
polszmat ma nowki samsungi do hd, naprawde ladne i dobre bebechy cyfra ma philipsy, najgorsze z tego towazystwa |
Cytat:
Co mozna zrobic w nim poprzez zlacze ethernet i USB? |
upgrade softu mozna na nim zrobic..jakies epg i tyle, nie ma nagrywania ani vod...
problemy raczej nie wystepuja |
Przez USB to p***243;ki co mo***380;esz sobie wiatraczek pod***322;***261;czy***263; i chyba myszk***281;, kt***243;ra nic nie daje
a przez eth to wybrane przez N'k***281; radia internetowe.. :) |
to chyba tylko w rekorderze...a przynajmniej tak bylo
|
Ludzie, czego narzekacie na sagemy i philipsy - kto Wam kaza***322; je bra***263;? :P
Ja do cyfry wzi***261;***322;em ferdka i jestem zadowolony. :] |
wystarczy kupic dreambox(2000 zl) lub dbox2(500 do 800 zl) wszystko przy nich siada nalepsze dekodery do platform cyfrowych albo fergiego z HDMI :D plus twoje bez zadnych oplat i umowy o dzierganie :D
|
Jest jeszcze taka kwestia, że sygnał C+ możesz sobie podzielić na kilka tunerów... Polsatu i N - nie.
Ja radzę jak wyżej - kup dekoder oddzielnie taki jak chcesz. Również polecam Fergusony. Bardzo łatwo je konfigurować, dostosowywać listy kanałów, są stabilne. |
do***322;***261;cze sie do tematu:
A co wybraj abyu jak najtaniej by***322;o... (ogolnie cyfra ma ten za 18pln pakiet, n ma za 26 (czy da sie tak ?? ) a w polsacie dopiero ten za 38 jakos podchodzi... i teraz jak jest z cenami sprzetu, zeby tanio by***322;o.. ktos to wogole wie jak to jest przy zakupie ?? |
Cytat:
Zastanów się, co chcesz oglądać, zrób listę i wówczas porównaj propozycje stacji z tym, co chcesz, a co oferują w jakim pakiecie. |
Cytat:
Dzieki za propozycje, ale TV naziemna to odpada... najtaniej z cyfrowych.... wiem ze oferty n i cyfry pasuja mi na tych najnizszych, ale chodzi teraz o cene abonamentow... cyfra chce 10pln co miesiac za dekoder, ale jakbyu zakupic caly zestaw jakie to ceny ... wiesz chodzi o porownanie... bo w n daja mi wszystko za 100pln (antena + dekoder + reszta sprzetu, jedynie kabel 1.5 pln/mb), co prawda dekoder nie jest moj, ... no ale... ogolnie 100 na start + 26 co miesiac... ale jak sprawa wyglada w cyfrze... bo dodzwonic sie nie moge... a zajsc tez nie bardzo... bo praca/studia... i nie mam czasu na łazenie... ogolnie: cena startowa i miesieczna oplata (wlasnie o to pytam) |
@Kris - po nowym roku wchodzi usluga Multiroom. Kilka tunerow, jeden abonament, kazdy oglada co chce.
CO do HBO - jeszce nie ma w n, ma rowniez byc po nowym roku. Polecam tak jak chlopaki - kieruj sie oferta programowa. Pod tym wzgledem n jest chyba najlepszy bo nie musze placic za to co mi niepotrzebne (np. sport czy jakies popularnonaukowe kanaly na ktorych w kolko leci to samo tylko dlatego ze jest w "ejcz di") a wybrac tylko to co chce ogladac (np. Hyper na ktorym leca anime czy Cartoon Netowrk, ktory kablowka zabrala mi jakies 5 lat temu i mam uraz ;-)). |
Cytat:
Nigdzie nie mogę tego znaleźć. |
Dokladnego linka nie mam, informacje taka uzyskalem od swojego "opiekuna" n-ki (tj. nie mojego tylko firmy w ktorej pracuje). Ma to zostac wprowadzone po nowym roku prawdopodobnie. Zaplacisz tylko za wypozyczenie kolejnego tunera. Na kazdym bedizesz mogl ogladac co innego krozystajac tylk oz jednej anteny. Ceny - jeszcze nie znane.
|
Tak jak napisal @Legion. Polecam Dreamboxa lub dboxa. Tunerki na LINUXie z duzymi mozliwosciami. Karte wziasc z C+ najtanszy abonament 19zl czy iles ... i podbic sobie na FULL OPCJE :>
|
multiroom w n nie b***281;dzie w cenie 1 abonamentu.
|
a nbox recorder to na czym jest?
tak, na linuxie! :rotfl: |
Cytat:
co do dekodera to nie trzeba brać od nich, lepiej swój ( chodzi o c+ ) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
11 kanalow w HD + 2 platne czyli 13 |
ja bym wybrał cyfre+ (głównie dla Canal+ i HBO)
|
I tak zadna platforma nie da satysfakcji ciagle powtorki w Canale+ i HBO itp. az do znudzenia szkoda kasy moim zdaniem :D
|
Cytat:
|
Podobno W polsacie nie b***281;dzie narazie HBO, dorzucili za to 4 kana***322;y BBC
|
Rok minal.
C+ czy N lub kablowka ? Konczy mi sie umowa z kablowka (multimedia). |
Przejrzyj oferty, wybierz kanały, które Ci pasują, dopiero wówczas porównaj ceny - po czym wybierz najtańszą.
W ciemno trudno doradzić nie wiedząc co chcesz mieć w pakiecie. :P |
Polsat Cyfrowy.
Mam i C+ i Polsat. N-ki ni mialem. Polsat jest tanszy i teraz ma w ofercie najwiecej kanalow, lacznie z tymi w HD (no moze nie ma TVN-ow w HD), ale i tak na abonamencie za 35zl (od lutego 37.50zl) naprawde jest w czym wybierac. Do tego majac Polsat mozna zapomniec o gazecie z programem TV, wszystko masz w dekoderze i co najwazniejsze w bardzo przejrzystej formie. O problemach, z zawieszaniem sie dekoderow mozna juz zapomniec (przez ponad rok moj Samsung nie zawiesil sie ani razu). Jedyne co jeszcze w Polsacie szwankuje to kwestia oplat. Dosylaja druki lub ich nie dosylaja, a jak nie dosla, to masz obowiazek samemu go wypelnic na poczcie (wpisuja wszystkie dane, nr konta, adres itp) i dokonac przelewu. W C+ BOK robi to za Ciebie i masz juz wszystko wypelnione. Drazni to o tyle ze mam 2 abonamenty Polsatu (za 9 i za 35zl) i oba maja rozne nr kont do wplat. Raz sie machnalem i zrobilem nadwyzke na tanszy a drozszy mi odlaczyli :P. To moje zdanie, ale w pelni zgadzam sie z @jou: Cytat:
|
Aha, zapomniałem - jeśli dobrze piszą w necie, to w "n" i polsacie karta na stałe przypisana do konkretnego tunera.
|
tylko w n
|
W Polsacie jednak też - kiedyś można było kupić kartę+moduł CAM i dowolnie żonglować tunerami (o ile miały slot na CAMa), w tej chwili jest tak:
Cytat:
A to już kuriozum rodem z gospodarki socjalistycznej: Cytat:
|
moze przez www
bo mozna ogladac na innych tunerach, sprzedaja moduly, i to sam CP |
Co do Cyfry +, pracuje w salonie Panasonica i mamy tam przedstawiciela Cyfry. Ma wyjsc niedlugo z tego co wiem takowa promocja, iz na 1 karcie bedzie mozna ogladac rozne kanaly na kilku telewizorach... A tego chyba zadna platforma jesio nie ma :P
|
Polsat ma to przewage ze jest na nim TVN. W n-ce Polsatu nie uswiadczysz. A awaryjnoisc dekoderow n jest zenujaca. Wiem, bo to sprzedawalem :-P. Swego czasu przez 2 tygodnie dzien w dzien ktos przynosil spieprzony sprzet X-D...
|
Cytat:
Gdyby nie TV Trwam, to byłby to chyba najgorszy polskojęzyczny kanał telewizyjny. |
od nowego roku chyba tvn na polsacie nie bedzie :)
|
No to lipa. To dlaej nic nie biore. Czekam na platforme na ktorej bedzie i to i to.
|
kablowka upc...ktorej u nas nie ma bo jest gowniany, analogowy stream
|
W Jaworznie jest jeszcze Jambox, ktory wydaje mi sie najatrakcyjniejsza oferta :-)! Najbardziej przekonuje mnie brak koniecznosci montazu talerza - wszystko idzie kablem ethernetowym!
|
Witam,
Od nie dawna mam cyfrę+ i dekoder philips dsr 7201 hd pvr. Był u mnie instalator, który zamontował i ustawił antenę. Jest taki problem, co około 20 sekund sygnał spada z około 90% do 0%. Fachowiec podejrzewał że przyczyną tego jest uszkodzony konwerter, ale został on wymieniony i problem nie zniknął. Ktoś wie co jest tego problemem? :) |
Cytat:
Teraz jest bardzo dobra oferta Cyfry+ swiateczna... umowa na 13 miechow z czego 12 miesiecy Canal+ za Free a przez 5 miesiecy HBO i inne kanaly HD. Jakies 5-6 miesiecy za pol ceny |
to juz wiemy kto z trojcy stoi najgorzej...:)
ale to juz inwestycja w box albo meczenie sie z dwoma kablowka IPTV dostepna u nas (u mnie i maxa) to chyba jednak lepsze rozwiazanie |
Kupiłem ostatnio żonie na mikołajki tuner Golden Interstar Expeed CRCI 780 wraz z kartą TNK (3 miesiące w cenie karty). Polszmat mam z naziemnej, więc mi nie jest potrzebny na cyfrze. Za 120 zł za cały rok, mam wszystkie TVNy - najważniejsze - TVN Style dla żonki. A jak będziemy chcieli, to mogę dokupić do tunera kartę C+ lub moduł z CP. Wszystko będzie śmigać na jednym tunerze. :)
Chyba tylko N nie chodzi, ale nie jestem pewien. |
N ma dedykowane tunery
|
Cytat:
Pytalem kolege z cyfry co to teoretycznie moglo by byc, bo pewnym bez sprawdzenia tego osobiscie byc nie mogl. - przerwy w kabelkach (sprawdzic) - kopsnieta antena - najprowdopodobniej jakies zaniki zasilania w tunerze (czyli na gwarancje/smietnik z tym ;P) Ale nie gwarantuje, ze cos z tego jest powodem Twoich problemow. Pozdrawiam |
No ja tez stawiam na sprawdzenie kabelkow, koncowek wtyczek.
A co do wyboru to najlepiej kupic tuner na linuxie z sieciowka I SHARING BEJBE !!!! ;> I mamy sysko ;> |
frog - poza domem jest to nielegalne. Nawet w obrębie domu, tylko dostawcy przymykają już na takie rzeczy oko... w końcu nikt nie będzie płacił dwóch abonamentów w jednym mieszkaniu.
A jeśli piszesz o sharingu 'internetowym', to już poważna sprawa i jak Cię dupną, to wówczas będziesz miał 'sysko' :mruga: |
@Kris a LEGALNEGO WINDOWSA i oprogramowanie na kompie masz ? ;P Bo jak nie to "sysko" pojdzie.... jak cie dupna ;) Wiadomo ryzky fizyk.. Ja nie mowie ze ja mam ;) ale znam kogos kto zna kogos kto to ma ;)
|
ja mam! i xp i viste!
|
Cytat:
|
A ja 2 XPki. Visty nawet sciaganej nie chce. Zadnej Visty. WON X-D!
|
Cytat:
|
Mam i ja. :tak!:
Także, panowie, o sharingu to nie tutaj. :nieee: |
Cytat:
- laptop był z XP, - stacjonarka dostała Vistę, - ostatni jedzie na SUSE. :) Pamiętaj, że w sieci nie jesteś anonimowy. Niech ten Twój 'znajomy' uważa. :mruga: |
@Kris wiem wiem ze net nie jest anonimowy.... Przypomne tylko ZNAJOMEMU zeby uwazal na siebie ;)
|
Jaki dekoder wybrać ( w miarę tani) do Cyfry +, Cyfrowego Polsatu i N? Nie dokonałem jeszcze wyboru nadawcy więc proszę o podanie jakiegoś uniwersalnego dekodera. Nie mam telewizora HD więc nie potrzebuję żadnych wodotrysków. Ma jedynie dobrze odbierać programy i się nie zawieszać.
|
do N tylko tuner od N...
|
Cytat:
|
Dboxa... a tak swoja droga nie opłaca się kupować osobnego dekodera i kupować kartę od operatora... z jakości obrazu najlepiej radzi sobie jak dotąd N-ka... Cyfra + to wersja do bardzo bogatych (moim zdaniem), jeśli ktoś nie ma wyboru tak jak ja (nie ma kablówki) a chce tanio płacić za kilka programów więcej to lepiej wybrać Polsat Cyfrowy, lub po prostu TNK (telewizja na kartę) i tyle...
|
Cytat:
N jest strasznie uboga programowo. Tak to podzielili, że musiałbym zapłacić koło 60 zł za pakiety. A Polsat to Polsat :P |
Aha! ha ha... widzę ze dajesz się wrobić.. w C+ promocji płacisz 20 zł ale po promocji 130 zł, włączą ci różne pakiety niby promocyjne, potem nie wyłączą i myślisz że masz za free, a Ci później powiedzą, że nie zgłosiłeś do nich wyłączenia pakietów po terminie promocji to zgadzasz się na ich oglądanie... a za to trzeba zapłacić taka stawkę że Ci się włos zjeży... ja już to przerabiałem, w promocji też miałem C+ - dziękuje już w to nie wdepnę...
|
Cytat:
A wracając do dekodera ... co polecacie ??? :D |
ferdki mozna tanio wyrwac :)
|
@Air zalezy ile $ zamierzasz przeznaczyc ? Ja bym polecal oczywiscie Dreamboxy ;) Tansze DM500 czy 600. lub jak masz ponad 1tys to DM800HD... Chociaz teraz pojawily sie te Qboxy i Azboxy no ale ich nie testowalem wiec sie nie wypowiadam...
|
Technomate. :idea:
|
|
Ja mam juz nke od prawie 2 lat... umowe mialem na 15 miesiecy wiec mi sie juz skonczyla... plus nki to ze nie place dodatkowo za kanaly HD.. teraz place jakies 64zl za wszystko oprocz bajek ktore wylaczylem...
wymienien plusy nki co do cyfry nie wypowiadam sie bo nie mam i nie mialem: *tak jak wspomnialem brak oplat za dodatkowe kanaly HD * nke mozna podlaczyc do internetu i mamy radia intenetowe (bardzo duza ilosc) oraz serwis info z wiadomosciami,pogoda itd, * wszystkie mecze LM na zywo w tym 1 w HD i nawet dzwiek 5.1 *pauza, przewijanie, itd (mowie tu od recorderze bo taka wersje mam) *bufor do 60min (dzieki czemu ogladajac film i naciskajac nagrwanie jezeli nie minalo 60min to nagra sie nam od poczatku) *mozliwosc zaprogramowanego nagrywania (rowniez nagrywanie cykliczne) *mozna cos ogladac a co innego nagrywac (dla mnie fajna rzecz i przydatna) *bogata i ciagle rozszerzana oferta programowa ( to juz rzecz gustu, dla mnie wystarczajaca) *dosc czeste aktualizacje oprogramowania (brane sa rowniez pod uwage sugestie z forum nki) *VOD PREMIERY czyli filmy na zyczenie - (nie myslic z nScreen i PictureBox) dosc nowe filmy ktore mozna wypozyczyc sobie siedzac w domu i wielokrotnie ogladac do 48h *bardzo dobry decoder satelitarny ktory jeszcze pewnie pokaze i odlokuje nie jedne swoje mozliwosci - praktycznie bez wiszania i awarii chodzi juz u mnie 2 lata.... Minusy nki : - dosc glosny dysk twardy ktory slychac jak w nocy pracuje ( na szczesce w nowym oprogramowaniu wylacza sie on po jakims czasie nieuzytkowania) - PictureBox i nScreen - filmy i seriale ktore sie sciagaja na dysk twardy..cos do czego jestesmy zmuszani (zaleznie od umowy jaka oczwscie podpisywaismy) i za co trzeba dos sporo placic a co moim zdaniem nie warte jest tej ceny PictureBox to stare filmy ktore kazdy pewnie ogladal juz ze 100razy lub nawet nie mial na nie checi spojrzec. CO do nScreen to sa to seriale wiekszosc nowki serie - tu powiem dosc ciekawe i czesto ogladam ale nie za taka cene niestety dlatego odpada. - Bardzo ciezko sie dodzonic do BOK;u. to wszystko tak na szybko.... |
|
Kup lepiej Interstara z mojego linka, albo Technomate z propozycji jou.
Czas Fergusonów skończył się na poprzednich modelach. Obecne podobno są niezbyt dobre. Ja swojego GI kupiłem u tego gościa wraz z kartą TNK i wszystko śmiga jak należy: http://allegro.pl/item523458058_tune...ed_poznan.html Jedyna wada - brak PVR. |
Sam mam fergusona - zdecydowanie NIE kupię następnego. :nie!:
Nie jest co prawda najgorszy, ale to nie to. ;p |
Jak to powiedzial kolega z cyfry:
"Fergusony dupcza sie czesciej, niz dziwki spod latarni' ;P Nie polecam ;P |
nie znam nikogo komu by sie ferdek zepsul a duzo znajomych je ma
|
Fergusony się psują - owszem, nieczęsto, ale nic nie jest niezniszczalne. :nie:
Mój co prawda się (jeszcze) nie zepsuł, ale nie jestem z niego zadowolony. :kreci_gl: |
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...179859&v=2&s=0
najpierw warto przeczytac komentarze a potem wrocic do artykułu. |
przeczytalem troche...i co?
ze psiocza na n? |
cytuję
Cytat:
|
nie mam n, ludzie pisali kiedys (chodzi o inne forum) , ze dzwonia po tydzien na bok i sie dodzwonic nie moga, dodzwonilem sie w 5 minut, kilka razy
|
Wie ktoś może jaka będzie nowa oferta promocyjna na Cyfrę + od 01.02.09 ??
|
Cytat:
bo z chomikami już była :) :D |
Zakupiłeme wreszcie Cyfrę. Odbiór kanałów zachodnich super, odbiór programów kodowanych (HBO, Canal+ itd) super, problem mam z kanałami polskimi TVP1, TVP2 TVN, TVPOlonia, TVN Warszawa, TVP Kultura, których nie da się oglądać. Cały czas tracę sygnał, ogólnie to jakość sygnału jest 3-5 na polskich kanałach czyli słabo.
W czym może tkwić problem ?? |
W ustawieniu anteny?
|
I w skew lnb.
|
Stawiam na antenę, jeśli oryginalna cyfry to jest 60 sygnał pada już jak jest zachmurzenie, albo jak pada śnieg, lub deszcz, jednak do dobrego odbioru kanałów cyfrowych to trzeba ta 80-tke postawić i no i porządnie ustawić, instalatorzy czasem robią to szybko i byle jak... akurat sygnał cyfry jest bardzo mocny, jeśli jednak LNB to albo napadało na niego sporo śniegu, albo dostał wilgoci, albo jest przebicie na kablu, w co wątpię raczej... ale rożnie może być
|
Nie przeczę - wszystko o czym piszesz sprawdzić należy. :taktak:
Cyfrę najlepiej ustawiać na Viva Polska - to bodaj najsłabszy kanał na tej pozycji. Warto też sprawdzić prawidłowość zarobienia końcówek na kablu - to też może mieć wpływ na jakość sygnału. LNB w zasadzie rzadko kiedy pozostaje na skew 0 stopni, więc to też warto sprawdzić - instalatorowi mogło się nie chcieć ustawić. :mruga: |
n chyba sie przymierza to odblokowania kanalow na innych tunerach, chyba rezygnuja z parowania...
|
Dziwi mnie jednak to, że tylko te polskie kanały tak badziewnie odbiera, reszta żyleta.
|
|
Cytat:
Możliwe, że większa antena pomoże. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:54. |