![]() |
[ARTYKUŁ] [XBX] Podstawowe informacje o konsoli
Cytat:
|
Bardzo dobry artyku***322; :spoko:
Przyda***322;oby si***281; zrobienie kilku fotek :) EDIT: Filmik z fragowania nie dzia***322;a |
A dzi***281;kujemy.
O jakie konkretnie fotki pytasz? |
np. rodzaje pad***243;w, stickery z informacjami, fotki r***243;***380;nych dash***243;w itp
|
Stickery mo***380;na za***322;atwi***263;. R***243;***380;nych pad***243;w? My***347;la***322;em nad zdj***281;ciami S-ki i Balona, ale niestety ja i moi znajomi posiadamy tylko S-ki.
Co do dashy to imo chybiony pomys***322; bo te mo***380;na "skinowa***263;" i w wi***281;kszo***347;ci z nich dowolnie dopasowywa***263; elementy, ich pozycj***281; itd. Por***243;wnaj np. XBMC ze skinem mc360 i standardowy project mahen 3. PS: filmik ju***380; dzia***322;a. |
Od razu wspomn***281;, ***380;e temat konsol jest mi zupe***322;nie obcy. Ale zajrza***322;em przez ciekawo***347;***263; - w ko***324;cu to informacje podstawowe. No i w pewnych miejscach mia***322;em wra***380;enie, ***380;e art pisany jest po niemiecku, tzn. w zupe***322;nie nieznanym mi j***281;zyku... No bo np:
Cytat:
Zainteresowa***322; mnie te***380; jeszcze jeden temat - jakie jest techniczne wyt***322;umaczenie faktu, ***380;e no***347;niki nagrywalne skracaj***261; ***380;ywotno***347;***263; lasera? |
I dlatego jest s***322;ownik ;]
:hmm: Troch***281; w tym jest mojej winy, bowiem "dashboard" by***322; wcze***347;niej przed "nap***281;dem". Poprawi***281; na pe***322;ne nazwy, ale to wieczorem. PS: w takim samym stopniu jak te w PC. Nap***281;dy w konsolach s***261; znacznie gorszej jako***347;ci. Jakie jest tego techniczne wyja***347;nienie to nie wiem. Nigdy si***281; nad tym g***322;***281;biej nie zastanawia***322;em. |
Cytat:
ps. dashboard jest czyms dla konsoli jak dla nas windows ale to wskrocie... |
Ilość załączników: 3
Włos się jeży przy lekturze tego FAQ...
Na szybko wyłapałem: - złączka na kablu od pada - służy do zastosowania przedłużacza, aby można było grać z większej odległości od konsoli, to co napisał autor na ten temat pozostawię bez komentarza... Poza tym ona jest przy wtyczce a nie gnieździe. - nigdzie nie ma info o podłączaniu pada do PC czy od PSX, co umożliwiają znajdujące się na rynku moduły/przejściówki, że nie wspomnę o możliwości podłączenia myszy i klawiatury PS/2, przy czym tylko niektóre z nich mają możliwość regulacji czułości dla myszki. - "Czy mogę podłączyć Xboxa do telewizora plazmowego lub LCD?" - w odpowiedzi napisano stek bzdur. Oczywiście, że można, ale trzeba dokupić kabel COMPONENT - i nie jest to to samo, co kabel RGB czy SCART, gwoli ścisłości. Po przełączeniu konsoli w tryb NTSC w oryginalnym Dashu od M$ (lub programem "EnigmahVideoSelector") uzyskujemy dostęp do rozdzielczości 16:9 oraz trybów 480p/i, 720p oraz 1080i. Obraz, szczególnie w tym ostatnim, powala na kolana. Jedyny minus to zasobożerność, moja konsola w tym trybie momentami przycina w XBMC, ale gry i filmy chodzą dobrze. - Modele konsol - wersja 1.6 uznawana jest za ostatnią, ale pojawiła się też wersja 1.6b. Różnią się użytym chipsetem graficznym (chyba) a na 100% kościami RAM. Im wyższy model konsoli, tym bardziej pracochłonna przeróbka (modchip), o tym autor nie wspomina wcale. - Odczyt CR-R - stare konsole czytały, wersja 1.0 bodajże. Potem M$ to zablokował. Istnieją w sieci tutoriale zmiany FW napędu oraz grzebania przy potencjometrze prądu lasera. Osobiście żadnych nie próbowałem. - brak informacji jaki dysk max można do konsoli włożyć, jak też ostrzeżenia, że nie wszystkie dyski chcą z konsolą poprawnie działać, głównie przez brak możliwości ich zablokowania. Szczegóły w sieci. Osobiście używam 250GB Seagate i daje się blokować, jest też bardzo cichy. Jedynie bios M8+ wymaga dla dużych dysków przeedytowania (odpowiednia wersja programu EVtool), gdyż defaultowo nie ma w nim włączonej obsłkugi partycji G, a bez niej część dysku nie będzie widoczna dla konsoli. Przy dużych dyskach partycja F może mieć max 137 GB, G zawiera resztę. - Jeżeli ktoś ma w domu router i sieć, albo przynajmniej kompa z którego korzysta dość często, należy rozważyć sens wymiany dysku w konsoli na inny. Gracze to zapewne docenią - raz wgrane gry na dysk wczytują się dużo szybciej, i oszczędzamy napęd. Jednak jako domowe centrum rozrywki XBMC umożliwia pobieranie danych protokołem SMB, który powoduje, że podłączenie konsoli do domowej sieci i udostępnienie wybranego katalogu z komputera programem "ccxgui" umożliwia oglądanie filmów prosto z dysku komputera, nawet w 1080i i z dźwiękiem AC3. - Dostęp do generowania dźwięku AC3 oraz trybu DTS (które kość w XBOX ma zaimplementowane) umożliwia jedynie zakup kabla COMPONENT, gdyż on powoduje przełączenie konsoli w odpowiedni tryb. Bez niego mamy tylko zwykłe stereo, a odpowiednie opcje w XBMC są niedostępne lub nawet niewidoczne. Polecam zakup kabla z wyjściem optycznym dla dźwięku, dzięki któremu nawet najtańszym kabelkiem podłączając konsolę do amplitunera kina domowego uzyskujemy pełną funkcjonalność kina - o ile amplituner posiada wbudowane odpowidnie dekodery. - w sekcji "Jaki dashboard jest najlepszy?" widzę błąd - XBMC jest programem - kombajnem multimedialnym, który można za pomocą odpowiedniego skrótu zmusić do bezpośredniego ładowania się JAKO Dashboard, to zasadnicza różnica w stosunku do Dashboardów typu EvoX na przykład. - jeżeli jest to FAQ to autor mógłby sobie darować pisanie, ze to co On używa jest super, a wszystko inne jest "be", odnosi się to do EvoX ale nie tylko. FAQ powinien zawierać tylko suche fakty. - "Czy mogę skopiować save na np. Pendrive'a?" - mała uwaga - nie każdy pendrive konsola obsłuży, podobnie jest z komputerami przecież (i aparatami foto). XBoX wymaga pendrive widzianego jako dysk. Nalezy o tym dla ścisłości wspomnieć. - "Czego potrzebuję abym mógł grać na Xbox Live?" - tu nie napisano, że nowoczesnie biosy mozna wyłączać bardzo szybko, np. DuoX2GS rozróżnia wciśnięcie klawisza Eject od Power i zaleznie od tego uruchamia konsolę z Modchipem lub bez niego. Nie potrzeba żadnego wyłącznika wyprowadzać na zewnątrz. To narazie tyle, co wyszło po pierwszym czytaniu ;) EDYTKA: nie widzę nigdzie opisu, iż w zastosowaniu jako domowe centrum rozrywki pomaga solidnie dokupienie pilota, najlepiej oryginalnego M$. Wówczas sterujemy konsolą siedząc wygodnie w fotelu. Pakiet XBMC plus PILOT oraz podłączenie tego kablem Component do LCD jak też dźwięku kablem Coaxial lub Toslink do kina domowego, może na dzień dzisiejszy nie jest rozwiązaniem tanim, ale o wiele praktyczniejszym od dowolnego gotowego zestawu sklepowego z DVD. W załącznikach zdjęcia tacek napędów. |
No proszę, nie wiedziałem Monter, że należysz do grona konsolowców :) Dzięki za uwagi i jak znajdziesz coś jeszcze, to Berion na pewno będzie wdzięczny.
|
Cytat:
Cytat:
Co do klawiatur/mysz dedykowanych Xboxowi to nigdy z nimi nie mia***322;em do czynienia, a port***243;w jeszcze nie przerabia***322;em. Cytat:
Cytat:
Cytat:
RAM jest nieistotny bo i tak dodatkowego w 1.6 sie nie wlutuje. Co do chipsetu to przyznam, ***380;e nie pami***281;tam. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby***347; wgra***322; XBMC na C:\ i zmieni***322; nazw***281; *.xbe na xboxdash, evoxdash czy jak to sobie w biosie ustawi***322;e***347; (mo***380;na samemu hexami si***281; pobawi***263;). Podsumowuj***261;c: ***380;adna r***243;***380;nica. Cytat:
A Evox jest do dupy, tak czy siak. Nie potrafi niczego czego nie potrafi***261; inne dashe jak. XBMC, UX czy AVA. Do flashowania chip***243;w i tak lepszy jest raincoat czy X-Flash. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dodam. Cytat:
|
Ilość załączników: 3
kiepsko wypada sie ten artylul ... :|
Cytat:
kabel z eurozlaczem - http://pl.wikipedia.org/wiki/Scart Załącznik 44510 Cytat:
6 tytuly w 1080i 24 tytuly w 720p 252 tytuly w 480p dla porownania na PS2 wydano 21 tytuly w 480p Załącznik 44511 Załącznik 44512 lista gier znajdziecie tutaj HDTV Video Game Database wyzej wymienione kable posiadaja jeszcze mozliwosc podawanie dzwieku w 5.1 (optical) - tu dzwiek przestrzenny posiada 73 gry |
Cytat:
Cytat:
Fakt, mo***380;e i te kable nie do ko***324;ca mi wysz***322;y, ale geez... czy to jest ca***322;y FAQ? Powy***380;sze dwa cytaty ca***322;kowicie degraduj***261; warto***347;***263; FAQ - a nies***322;usznie. Gdzie indziej w sieci znajdziecie taki zbi***243;r fakt***243;w i informacji w jednym, konkretnym miejscu?! |
Berion@ popraw i nie ma o czym gadac - bo zaraz inni sie zaczna smiac co za glupoty z cdrinfo wypisuja w artykulach :mruga:
wiesz jak jest jak zie zlapie na glupotach na poczatku - to juz reszty sie nie chce czytac :D |
Hm, wyrazi***322;em si***281; na podstawie w***322;asnych do***347;wiadcze***324;. To, ***380;e co***347; jest jak pisze autor dobitnie "do dupy" to ju***380; musi oceni***263; moim zdaniem sam u***380;ytkownik, a nie autor faq, bo wtedy ono jest ukierunkowane, zeby nie rzec - sponsorowane (takie modne s***322;owo ostatnio). Szczeg***243;lnie wobec jak to uj***261;***322;e***347; - "noob***243;w" - cokolwiek to oznacza.
Je***380;eli to ma by***263; FAQ to miejsca na prywat***281; w nim nie ma. Je***380;eli artyku***322; - spoko. Co do myszek i klawiatur dedykowanych konsoli, to nic o takich nie wiem, nie licz***261;c jakich***347; podr***243;bek - wy***322;***261;cznie stylistycznych. PS/2 to PS/2 i tu nic si***281; nie zmienia. "Czy mog***281; pod***322;***261;czy***263; Xboxa do telewizora plazmowego lub LCD?" - tu sp***243;r polega na tym, ***380;e napisa***322;e***347;, ale w innym miejscu. Tw***243;j "noob" jak to okre***347;li***322;e***347; nie s***261;dz***281;, by czyta***322; wszystko. Podobnie z dyskami i ich niemozno***347;ci***261; zablokowania - napisano o tym na innej stronie, do kt***243;rej odsy***322;asz - powiedz mi ile ludzi w niego kliknie? ;) W tym jednym konkretnym miejscu jest napisane, ***380;e nie mo***380;na, i tego si***281; w***322;a***347;nie uczepi***322;em ;) Co do dysku - w zwi***261;zku z pocz***261;tkowymi ograniczeniami w***322;a***347;nie za***322;o***380;enie partycji F wi***281;kszej niz 137 GB nie jest mo***380;liwe, st***261;d wzi***281;***322;a si***281; partycja G. Z reszt***261; na ich wielko***347;***263; wp***322;ywu si***281; nie ma, sam o tym napisa***322;e***347; ;) W innym miejscu ;) Podsumowania tematu s***322;uszno***347;ci posiadania pilota boj***281; si***281; komentowa***263;... Nie wiem tylko jak inni czytelnicy zareaguj***261; na fakt konieczno***347;ci wstawania z fotela i obs***322;ugowania konsoli przewodowym padem, skoro news ze strony g***322;***243;wnej zapowiada drzemi***261;ce w konsoli mo***380;liwo***347;ci zastosowania jako domowego centrum rozrywki. Proponuje zrobi***263; na ten temat mo***380;e sond***281; ? ;) Co do SCART i RGB to jest to faktycznie nazewnictwo tej samej metody rozdzia***322;u kolor***243;w na trzy bazowe, przy czym z***322;***261;czem SCART zwyk***322;o si***281; nazywa***263; wtyk EURO. Mimo iz kabel COMPONENT wygl***261;da bli***378;niaczo, zapewniam wszystkich, ***380;e to zupe***322;nie inna bajka. A w przypadku XBOX o tyle inna, ze dopiero gdy chipset konsoli wykryje taki kabel, dopiero wtedy uaktywni***261; si***281; opcje, o ktorych zwykli zjadacze chleba (patrz: posiadacze tylko oryginalnego kabla A/V) zielonego pojecia nie maja :) Do tego co napisa***322; AleX69 mog***281; tylko dopisa***263; potwierdzenie, i odbi***263; pi***322;eczk***281;, ***380;e przedziwn***261; ironi***261; losu konsola XBOX pierwszej generacji dzi***347; ma o wiele wi***281;ksze znaczenie jako odtwarzacz multimedi***243;w ani***380;eli kombajn do gier. Wytrawni gracze widz***261;c mo***380;liwosci tej konsoli i jej ograniczenia sprz***281;towe (na dzi***347;) raczej wybior***261; inny produkt do eliminacji rzeszy cybernetycznych przeciwnik***243;w. No a na koniec - w***322;a***347;nie w roli pocz***261;tkuj***261;cego nic nie wiedz***261;cego si***281; stawiam czytaj***261;c tego typu poradniki, i ... ... i na tym ko***324;cz***281; sw***243;j udzia***322; w tym temacie, bo przesz***322;o w pysk***243;wk***281; niemal, a na to ja zupe***322;nie nie mam ochoty. Chcia***322;em u***347;ci***347;li***263; par***281; rzeczy, ale nie wysz***322;o. Sorry. Pozdrawiam. |
Po naradzie z koleg***261; doszed***322;em do wniosku, ***380;e przemodeluj***281; ca***322;y ten "akapit" (kable itd.). Najciekawsze jest to, ***380;e ten sam b***322;***261;d powieli***322;em trzy razy.
Co do reszty, jak np. osobnych pyta***324; o blokowanie dysku itd. to dodam. Wkr***243;tce. Do pysk***243;wki, my***347;l***281; jeszcze nam daleko. |
alez oczywiscie daleko nam do pyskowki :D
co do grania na klocku - ja go odkrywam na plazmie (480p) na nowo jesli chodzi o granie seria Burnout, Marvel, DOA, czy Soul Calibur II w 720p wygladaja wysmienicie ;] moja opinia - ta konsola do grania nadal sie nadaje do ubijania przeciwnikow (Black) ps2 mimo ciagle pojawiajacych cie nowych tytulow po podlaczeniu pod duzy panel (plazma/lcd) wyglad tragicznie obraz rozmyty, rozciagniety ... w God of War - po mimo miodnosci - gralem byle jak najszybciej skonczyc bo nie dalo sie na ta grafike patrzec |
FIX:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A jako, że teraz na to wejrzałem: Cytat:
Cytat:
No, to tyle na razie z tych drobiazgów. Nad kablami to muszę trochę przysiedzieć. |
Moja propozycja:
"Jak mogę podłączyć konsolę do telewizora CRT/LCD?" Za pomocą kabla composite (tzw. chinche), rgb lub component. W przypadku połaczenia konsoli kablem component możesz uzyskać obraz zarówno w 480i jak i 480p, 720p i 1080i (do przełączenia w MSDashu lub za pomocą programu Enigmah Video Switch). "Jak mogę podłączyć konsolę do monitora komputerowego?" Za pomocą kabla VGA. Wymagany jest jednak taki port w konsoli (w reatilowych można taki zrobić do wersji mobo 1.5 włącznie; debug i devkity mają go już fabrycznie). "Co to jest kabel Composite?" Są to chinche/3xRCA (zółty video i czerwony/biały audio) połączone ze SCART. "Co to jest kabel RGB?" Jak wyżej z tym, że RGB wykorzystuje 3 tony kolorów, a więc jakość obrazu jest poprawiona poprzez ostrość, nasycenie barw i kontrast. "Co to jest kabel Component?" Component (czyli YPbPr) - ma trzy sygnały składowe: luminacja, niebieska składowa chrominacji i czerwona składowa chrominacji. Audio musi być przesyłane oddzielnymi kablami. ??? |
Cytat:
gra musi byc w NTSC i konsola musi byc przestawiona na NTSC np tool'em Enigmah Video Switch reszte ustawien co do wyswietlanych linii (480p, 720p i 1080i) dokonuje sie w MSdashu lub innym co do interpolacji obrazu w 480 (480i) to nie jestem pewien czy taka wyswietla :> Cytat:
3 chinche czyli inczej 3 RCA nie koniecznie trzeba laczyc do wyswietlacza przez SCART/EURO AV Cytat:
nie wnikal bym jak sie oglada i jak wygladaja kolory po prostu napisz krotki opis na czym sie oglada najlepiej a naczym obraz bedzie wygladal jak wyprana gazeta chinch ... EURO/SCART AV ... S-VIDEO ... Component walnij fotki dostepnych na rynku kabli i masz ... z dynki :D |
Cytat:
Wyłącznie w NTSC? Cytat:
Cytat:
Interpolacja o.O? Hmmm Interlace -> przeplot ;] Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dopisałbym jeszcze jedną rzecz, mianowicie: jak podłączyć Xboxa do TV, który ma tylko HDMI, DVI lub VGA. W przypadku ostatniego wiadomo, ale co z dwoma pierwszymi? Są jakieś "przelotki", "konwertery" itp. wynalazki? Jak z jakością obrazu? Nie znam się na tym niestety. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
po ustawieniu NTSC i podlaczeniu componentu w MS Dash'u pojawi sie pod zalkadka video opcje wyswietlania lini Załącznik 44774 gry jesli sie nie myle - TYLKO WERSJE NTSC - sa wyswietlane w wysokiej rozdzielczosci Cytat:
by pozniej gra wiedziala ile moze (jesli moze i jest w NTSC) maksymalnie sie wyswietlic Cytat:
ale podobno filmy pod MSDash'em leca po 480i ale juz pod innym idzie upscaling ... Cytat:
mialem na mysli przeplot :] Cytat:
jak bardzo chcesz wystarczy podac linki do wikipedi gdzie sa szczegolowo opisane parametry techniczne odpowiednich laczy lub zrobil wytlumaczenie dla chlopa 1 chinch - lecia jedna wielka klucha pod tytulem 'video' scart/euro av - video podawane jest osobnymi kablami RGB s-video (Y/C) - obraz jest serwowany osobnymi kablami sygnaly chrominancji (nasycenia barw) i luminancji (jasnosci) component (Y/YPb/YPr) - rozbicie sygnalu video na luminacje i na chromacje koloru niebieskiego oraz czerwonego Cytat:
Cytat:
ale jak by co - kiedys sprzedawali przejsciowki component -VGA (d-SUB) bys mogl podlaczyc sie pod taki monitor Załącznik 44775 |
Cytat:
Nie rozumiem zatem czemu upscalling przez LCD jest taki marny, a ten sam obraz tyle ***380;e ju***380; upscallowany przez konsol***281; jest ok. ??? Cytat:
"Jak mog***281; pod***322;***261;czy***263; konsol***281; do telewizora CRT/LCD?" Za pomoc***261; kabla Composite (tzw. chinche, czyli 3 RCA bezpo***347;rednio lub zako***324;czone SCART), RGB lub Component (czyli YPbPr). Istnieje r***243;wnie***380; mo***380;liwo***347;***263; pod***322;***261;czenia konsoli przez VGA - wymagany jest jednak taki port w konsoli (w reatilowych mo***380;na taki zrobi***263; do wersji mobo 1.5 w***322;***261;cznie; debug i devkity maj***261; go ju***380; fabrycznie). "Kt***243;ry z nich oferuje mi najlepsz***261; jako***347;***263; obrazu?" Zdecydowanie Component, dzi***281;ki kt***243;remu mo***380;na uzyska***263; obraz zar***243;wno w 480p, 720p jak i 1080i (do prze***322;***261;czenia w MSDashu lub za pomoc***261; programu Enigmah Video Switch). Najgorszym rozwi***261;zaniem jest Composite. //Tutaj fotki. "Co to s***261; kable Composite, RGB, VGA, Component?" Po dok***322;adny, techniczny opis odsy***322;am do Wikipedii. Nie ma sensu opisywa***263; ka***380;dego z nich z osobna. |
Cytat:
moze bez bajerow ale jest qool jak na konsole 2 generacji co do gry w 1080i to az takiej tragedii nie ma - troche tnie sie ... ale nie gorzej niz 'gear of war' na 360'tce a co do filmow to MSdash moze i wyswietla w 480i ... ale juz na XBMC swieci nawet z 1080i zreszta jutro dokladniej sprawdze bo dzis padam na ryj ... Cytat:
to jest tak ... zeby pojawily sie dodatkowe funkcje w MSDash'u albo w XBMC konsola musi podawac sygnal NTSC a tu na pomoc przychodzi Enigmah :] |
Cytat:
??? PS: Poprawione, choć zdjęcia dojdą później: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBXfaq/strona3.php |
[Archiwum X czyli xbox pierwszy] Padnięty napęd - zmartwychwstanie?
Posiadam konsolę xbox 1.1. W zasadzie od początku (czas zakupu od pierwszego właściciela) problem stwarzał oryginalny napęd dvd brandowany przez Philips'a. Nie pamiętam czy po moim zakupie xboxa napęd samoczynnie się kilka razy otworzył, czy też wcale. Ważnym jest, że jeśli się tak działo to tylko "raz na kiedyś". Na pewno nieczęsto, można było tego nie zauważyć. Po prostu początkowo napęd mnie nie irytował. Z biegiem czasu defekt nasilił się, napęd miewał swoje humory, za jednym razem po przyciśnięciu eject tacka wysuwała się, za innym nie (mruganie kontrolki, że napęd się otwiera, tacka w miejscu). Oczywiście częstokroć tacka wysuwała i zasuwała się także samoistnie. Dodam, że "za życia modchip'u" zdarzały się także mimowolne resety konsoli. Początkowo konsola była modowana jakąś własnoróbą (zamontowany mostek, a na nim wytrawiana płytka z przeróbką w której siedziała kość SST 49LF020A. Modchip usunąłem, jednak ta czynność spowodowała fakt, że konsola przestała się mimowolnie resetować.
Po kilku latach śmigania na softmodzie nadszedł dzień, przed którym każden posiadacz konsoli się wzbrania jak ognia. Napęd padł totalnie. Teraz tacka nie wysuwa się już wcale. Całkowity brak reakcji na przycisk eject, samoistnie wysuwająca się tacka jest już historią. Wiadomo, że przy softmodzie niedziałający napęd powoduje wywalanie erroru przy uruchomieniu konsoli, co w moim przypadku na chwilę obecną, niestety ma miejsce. Przegooglowałem temat niewysuwającej się tacki. Nie znalazłem postów/artykułów konkretnie nawiązujących do tematu napędu Philips w pierwszym xboksie, ale prawdopodobnie napędy optyczne są zbudowane dość podobnie w każdej z konsol, więc podążając analogicznym tokiem myślenia, po przeczytaniu postów z tematów forum.cdrinfo.pl/f105/ps2-tacka-sama-sie-wysuwa-85958/ oraz w w w .xboxm.pl/forum/topic/3967-naped-sam-sie-otwiera/ teraz wydaje mi się, że stoi za tym driver/sterownik napędu. Nie mam pewności, więc wolę zapytać niż coś głupiego zrobić. Jeśli tak rzeczywiście może być, proszę podajcie jego nazwę. Nie ukrywam, że najlepiej było jakby dostał link do aukcji z allegro/sklepu w Polsce, który handluje driverami do napędu Philips z xboxa pierwszego jak i kościami SST 49LF020. Na allegro wynalazłem ofertę kolesia, który usuwa ponoć pospolity problem tacki. Nie wyjawił mi w jaki sposób dokonuje tej magii. Szczerze to sam bym chciał wiedzieć co powoduje tą usterkę i jak jej się pozbywać należy... Być może właśnie ta wiedza stanowiłaby właściwy trop? Z kolei patrząc na cenę wspomnianej przeze mnie usługi, nie wygląda mi to na wymianę drivera. No powiedzcie sami, kto by to robił za 15zł? Nie mniej jednak jakby policzyć wysyłki, odsyłki i samą naprawę, to cena, było - nie było, jest równa równowartości sprawnego, choć używanego używanego napędu... //linki ocenzurowałem bo niby za mało postów napisałem. Trochę bzdura, że jakieś emotikony mogę wstawić a linków nie. |
Mój LG też się przycina czasem, ale jako że napędu nie używam wcale to mi to szczególnie nie przeszkadzało. Powiem więcej, nie interesowałem się tym kompletnie.
Problem może być... bo ja wiem? Zabrudzony mechanizm wysuwania tacki? Nic innego nie przychodzi mi do głowy, a wiązać tą usterkę z cheapmodem (bo tak nazywa się ta Twoja "przeróbka") nie ma raczej sensu. Sam kiedyś podejrzewałem, że to coś nie tak z modchipem (u mnie DuoX2, później jak spłonął to Duo X2 Lite), ale po wyłączeniu modchipa problem cały czas występował. I taka rada na przyszłość: wlutuj go z powrotem (a na 1.1 to chyba nawet TSOP Flash można zrobić - skleroza). Bez sensu jest się mordować z softmodem i liczyć na humory konsoli (wymaganie ata passwd, jazdy z cmos itd.). Napęd Xbox'a ma zupełnie inną konstrukcję. Nie można przyrównać go do tego z PS2. - - - Blokada linków jest upierdliwa, to fakt, ale wprowadziliśmy ją ze względu na masę botów i *****i z referralami. |
Nowa płyta z TSOP-em i nowe problemy
Problemów ciąg dalszy. Otóż kupiłem od magika z allegro.pl płytę główną z TSOP-em ze 128MB RAM-u na pokładzie. Aż pali mnie ciekawość jak chodzą scenowe programy i lunux z taką ilością pamięci, no i jak się ma choćby odtwarzanie filmów w wyższych rozdzielczościach (component). Niestety, magik nieźle przyczarował. Napisał, że wszystko w 100% sprawne, jednak jak dotąd okazało się, że płyta główna nie jest sprawna nawet w jednym promilu...
Przejdę do meritum bez dalszego owijania w bawełnę. Więc tak: po podłączeniu xboxa w konfiguracji: zasilanie, wizja (kabel RGB), hdd, dvd, pad konsola po uruchomieniu zapodaje error w postaci pulsującej na zielono i czerwono diody wokuł przycisku eject. Po odłączniu hdd, dvd i pada dioda jest zielona przez dobre pół minuty, później powtarza się sekwencja z czerwono-zielonym światłem. Na koniec testu pozwoliłem sobie odłączyć wizję. Co się działo jest wręcz oczywiste - pomarańczowo-zielone mryganie diody wokół przycisku eject. Jednak po upływie około 35 sekund sygnalizacja zmienia się na czerwono-zieloną. Na koniec warto dodać, że przy każdej z prób nic sensownego nie pojawiło się na ekranie telewizora, tv zaskakuje automatycznie, że na AV2 powinien być obraz, jednak później jest i tak czarno. Hdd uruchamia się podobnie jak w przypadku działającej płyty głónej, tzn. najpierw pobór mocy, rozruch (rozkręcanie się talerzy), no i charakterystyczne dzwięki towarzyszące dyskowi przy odczycie/zapisie danych. Po naciśnięciu power celem wyłączenia konsoli następuje opóźnienie 3-4 sekundowe, dopiero po tym czasie xbox raczy nie żreć więcej prądu. Nie chciał bym aby się mi mój nabytek zmarnował (mam na myśli płytę z poszerzonym RAM-em), chciał bym w końcu aby mój x powstał z martwych. Nie wiem jak rozróżnić uwalony TSOP od fizycznie uwalonej płyty głównej, potrzebuje informacji na temat tego jakie są różnice w działaniu. Najbardziej mi zależy na diagnozie choćby wstępnej na co ta usterka wskazuje. Podobno jest wielki ból gdy przy TSOP-ie pomyli się wielkości BIOS-ów, ponoć trzeba monotwać pająka (coś w okolicach 30 lutów). |
Zaprogramuj tą kość na zewnętrznym programatorze. Bios jest zły lub uszkodzony. Ewentualnie jakaś usterka mobo. ;]
Wydaje mi się, że przy modchipie bios jest odczytywany z LPT (czyli de facto z modchipa), a nie z kości na mobo. Możesz sprawdzić, ale tutaj znów nie jestem pewien czy nie będzie problemu co tu na niego wgrać (nie wiem czy te dodatkowe 64MB nie wymagają specjalnej wersji biosu; czy po prostu na "zwykłym" adresowane będzie tylko podstawowe 64). Znów uderzasz w mętne sfery mojej wiedzy, a ja nie mam kogo zapytać. Kylo zniknął dawno temu, Sowa też, Juchy zajęty i odpowiada raz na miesiąc... :P |
Ależ Berionie, twoja pomoc jest nieoceniona! :respect: Więc dzięki Tobie wpadłem :idea: na kilka różnych pomysłów, ale po kolei: Jak wiadomo sekwencja startowa nie jest wcale losowa, więc pierwsze co (skoro obrazu nie ma) trzeba sprawdzić układ TSOP i RAM.
Co do TSOP - tu mam podejrzenie, że jest strzelony. Mam takie zboczenie, że czego nie kupię z alledrogo to fotografuję po wyjęciu z przesyłki /tak na wszelki wielki, jakby jakiś cwaniaczek próbował mi coś wciskać/. No i na foto TSOP wygląda jakby miał dziurę. Nie jestem tego pewien, xa będę grzebał jutro, może to być też kawałek laku. RAM jak wiadomo - dolutowany, mogło coś zimnego "wyskoczyć" na płycie. Swoją drogą RAM jest tak zalakowany jakby był lutowany na ślinę. Po prostu bez umiaru. Modchip - powiedzmy, że użyję w ostateczności, a to dlatego, że mostek nie jest wyprowadzony na płycie, na szczęście Aladdin mi się jakiś pozostał. BIOS - jeśli by wgrać retailowy i jeżeli jest to wina dajmy na to RAM-u... Teoretycznie x powinien wstać... Jest późno, mogłem coś pokiełbasić, sorry za ewentualne bzdury, jutro wyciągam mobo i idę pomierzyć u kumpla układy, jeśli wcześniej niczego nie wychwycę gołym okiem. No i pytanko na koniec. Czy mogę się spodziewać pozytywnych rezultatów jeśli by podmienić TSOP z mobo xa 1.0/1.1 do mobo 1.2/1.3:pytanie: Jeśli tak to pewnie należy wgrać BIOS 1MB, a może się mylę:pytanie: |
Nie mam fioletowego pojęcia, ale raczej nie. ;]
|
Ilość załączników: 1
No i znalazł się prawdopodobnie winowajca. Jest to element z płyty głównej oznakowany ciągiem znaków C5E3. Po rozkręceniu obudowy i wyjęciu płyty głównej, zauważyłem, że coś w niej "lata", ja jestem chory na coś takiego i jak słyszę, że mi jakieś ustrojstwo w obudowie się przemieszcza, zaczynam tego szukać. Prawdę powiedziawszy nie wiem jak do tego doszło, grzebiąc przy elektronice staram się działać delikatnie... Zacząłem obwiniać obudowę, bo ta pochodzi z 1.1 a płyta z 1.2/1.3... Nie wiem, może jakiś spodni element z obudowy wybrzusza płytę główną i do tego doszło:pytanie: Co bądź chcę w przyszłości płytę w wersji 1.1 przełożyć do obudowy po Crystal'u (nie mylić z debug kitem) i wolał bym wiedzieć czego złego się spodziewać...
Wracając do tematu brakującego elementu: Celowo nie podałem nazwy tego czegoś, bo nie chcę strzelić gafy. Tradycyjnie na koniec pytania: co to za element:pytanie: Czy nie ma przeciwwskazań aby go wlutować ponownie:pytanie: Od spodu wygląda na lekko obdarty. |
Eee, yyy...nie wiem. :D
|
Cytat:
http://www.scienceprog.com/wp-conten..._CHIP_0805.png |
Ilość załączników: 8
Cytat:
|
Wyglada jak kondensator SMD. Dosyc duzy to pewnie odsprzegajacy.
Jak nie jest pokruszony to mozesz go wlutowac. Ewentualnie najpierw sprawdz miernikiem czy nie robi zwarcia. |
Cytat:
- - - Rzeczony element wlutowany jest powrotnie. Teraz wywala mi konsola error 06, co ponoć jest związane z dyskiem... Więc tak: mam 2 dyski, które są zablokowane, pochodzą z dwóch całkiem innych xboxów, jeden był podpięty do konsoli 1.1, drugi nie wiem do czego /pochodzi z aukcji/. Płyta główna rzeczywiście ma TSOP, sekwencja uruchomieniowa konsoli jest bliźniaczo podobna do wstawki z retaliowej wersji, ale już ekran błędów ciut się różni od oryginału. Jaki mam BIOS wobec tego:pytanie: Czy można wgrać coś lepszego:pytanie: Teraz jestem w potrzasku, bo dyski mają zworki ustawione na master /wiem, teoretycznie musi być ustawiony cable select, ale jak dotąd z dyskami w masterze nie miałem problemów/. Podejrzewam, że jest to raczej kwestia tego że wspomniane dyski mają lock'a, jednak znowu pewien nie jestem, czy zablokowane dyski na innych xboxach przy TSOP-ie powinny mimo wszystko działać... Jak sięgam pamięcią, ostał mi się gdzieś hdd bez lock'a, ale rzuciłem gdzieś go w kąt po tym jak zdemontowałem cheapmod'a. Idę szukać wspomnianego twardziela, jednak było by fajnie jak by ktoś przypomniał przyczyny error 06 przy TSOP-ie, no i dobrze by było jakbym się dowiedział czy nieodblokowane dyski z innych konsol powinny mimo wszystko hulać w moim przypadku /TSOP/ //zanim zbiorę lincz na plecy sprawdzę czy nie ma nic o tym na konsole.cdrinfo.pl |
Nie ma. Akurat niespodziewanie, ale nie ma. ;]
Nie możesz włożyć dysku zablokowanego ATA Password do Xbox'a, który tego hasła nie zna (każdy egzemplarz konsoli ma zapisane inne). Więc: albo wkładasz dysk zablokowany hasłem z eepromu z konsoli do której wkładasz ten dysk, albo wkładasz niezablokowany, ale wtedy wymagany jest bios który bypassuje sprawdzanie atapswd. |
To by wyjaśniało status obecnego problemu. Tyle, że co ja mogę teraz zrobić z dyskiem z aukcji:pytanie: Kupiłem go bo uwaliłem elektronikę w oryginale, czyżby jedyną, bezpieczną drogą jest przelutowanie układu, który uległ eksplozji w oryginalnym dysku, który był dostarczony do mojej konsoli:pytanie: A może i to nie pomoże:pytanie:
No i na koniec, czy przy TSOP-ie muszę mieć popięte DVD:pytanie: Znalazłem stary dysk, który miałem razem z cheapmodem, :hmm: teraz choleka nie pamiętam czy go zablokowałem, czy padł on ze starości :nieee:. No i pytanie za 100 punktów: czy każdy dysk blokowany jest tym samym hasłem:pytanie: Mam szczerze już dość jatki z xbox hdm, ale na szczęście jest to jedyna (i to linuxowa) alternatywa na hasła jaką znam |
Jeśli "eksplodował" transil to chyba można go wymienić (albo chyba nawet wylutować).
Mniej bezpieczna metoda to hotswap dysku i wgranie softmodu, potem odpalenie Config Magic i zmiana atapswd na same FFh. CM pozwala na edycję wielu bardzo ważnych danych na flashu, jeśli coś zrobisz źle to zabijesz konsolę (przynajmniej tak mi kiedyś Sowa mówił, nigdy nie czułem potrzeby na odpalanie tego programu :P). |
Ilość załączników: 1
:hmm: Czyli "obcy" dysk, do którego nie mam atapsswd ani dumpu EEPROM-u xboksa, z którego on pochodzi, mogę podłączyć do xboxa z softmodem by w dalszej kolejności wyzerować mu hasło:pytanie: Na podstawie wcześniejszych odpowiedzi w wątku domyślam się, że nie.
:hmm: Chyba bardziej chodzi tutaj o odratowanie elektroniki z mojego oryginalnego dysku, czyżbyś miał właśnie to na myśli Berionie:pytanie: Więc nie mam /znowu :( / dla siebie dobrych wieści, wydaje mi się, że uszkodzeniu uległ jeden z krytycznych elementów... Z tego względu hotswapowi podziękujemy, właśnie nim uwaliłem oryginalny dysk. W załączniku foto prezentujące uszkodzony element. Być może jest to część, w której "siedzi" firmware, a jeśli tak, to na 99% /według mojej wiedzy/ operacja jest bezsensowna. Przy tym założeniu sensowność przelutowania uszkodzonego elementu odpowiada przełożeniu układu/płytki dysku pochodzącego z obcego xboksa. A może atapsswd nie jest zapisane w firmware dysku:pytanie: Być może w sfotografowanej części nie jest "przechowywany" firmware/atapswd:pytanie: Być może ostatnią deską ratunku jest tutaj terminal dyskowy, mam odpowiedni kabel, tylko problem jest w kilku miejscach: a) nie mam różowego pojęcia czy te dyski obsługują terminal dyskowy, b) zakładając, że można je obsłużyć przez terminal, nie wiem czy dostęp nie jest jakkolwiek chroniony, c) nie znam polecenia, które by mogło skopiować/podmienić firmware. :hmm: A jakby uruchomić x-a na dysku bez hasła, odpalić CM, zrobić hotswap /podmianka dysku bez hasła na dysk z hasłem/ i odświeżyć dane:pytanie: Albo lepiej: Mam TSOP-a, więc teoretycznie mógłbym podłączyć oba dyski, ten z hasłem na slave, odpalić CM, odpiąć hdd bez hasła i wyzerować je drugiemu:pytanie: PS. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem, nie było to w moim zamiarze, mam pewien zasób wiedzy, jednak w wielu miejscach mam "czarne plamy". Definitywnie chcę zaznaczyć, że wcale mi nie zależy na wymądrzaniu tylko uzupełnieniu braków wiedzy. |
Cytat:
>> Wsadzić sformatowany na FATX i popartycjonowany dysk z wgranym softmodem w odpowiednim momencie i konsola sama go zablokuje. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kości z fw nie możesz przełożyć z jednego dysku do drugiego, nawet jeśli to te same modele. Cytat:
Xbox to trochę taki PC, nawet napęd jest PCowy (oczywiście ze specjalnym fw i z innymi gniazdami, w innej obudowie, z przebudowanym mechanizmem wysuwania tacki). Cytat:
Nie podobają mi się tylko te kolorki. ;] PS: wlutuj modchip i nie cuduj. Co ty się tak wzbraniasz przed tym? W Anglii mieszkasz? :P |
No tak, toczymy ostrą burzę mózgów, a ja ciągle nie podaję odpowiednich konkretów, stąd w tym poście wylistuję hardware z mojej kolekcji:
obudowa: 1.1 hdd po explozji/hotswapie: 1.1 /dostarczony przez M$/, dump EEPROM-u - jest, paswd - znane, 10GB hdd z aukcji: 1.? / dump EEPROM-u - brak, paswd - brak, 10GB hdd z softmodu: n/a (pochodzi z PC), dump EEPROM-u - jest, paswd - niezarchiwizowane, 40GB hdd z cheapmodu: n/a (pochodzi z PC), dump EEPROM-u - jest, paswd - znane, 20GB płyta główna 1.1: historycznie cheapmod, na chwilę obecną softmod, BIOS - retail, 64MB RAM płyta główna 1.2/1.3: TSOP, BIOS - nonretail, nie wiem konkretnie nawet czy to Executer, EvoX czy tam co jeszcze, 128MB RAM Resztę sprzętu takiego jak zasilacze, napędy optyczne i tym podobne pomijam, ewentualnie, jak zajdzie taka potrzeba to podam dane techniczne. W chwili obecnej użytkuję płytę główną 1.2/1.3, próbowałem każdego z twardzieli, ale z włączonym lock'iem, zatem należy je/1 z nich odblokować. Przyszło mi na myśl, że powodem, dla którego konsola wywala mi error 06 jest: 1) dysk z aukcji może być odblokowany, sformatowany w FATX, podzielony właściwie na partycje, ale pusty/z plikami wykonalnymi /mam na myśli autostart, czy evoxdash.xbe, default.xbe i tam takie/ o nazwach nierozpoznawalych przez mój TSOP. Może być i tak, że po prostu ktoś założył windowsową tablicę partycji i same partycje (fat/ntfs). Serum: xbox hdm 2) Na dysku z softmodem po zamianie płyty głównej innego komunikatu nie ma co się spodziewać :P Serum: Config Magic na mobo 1.1/xbox hdm 3) dysk po cheapmodzie stanowi dalej zagadkę, tu tylko xbox hdm pomoże /albo i nie :P/ 4) A tu mamy skałę do zgryzienia, bo "węgielek" /to ten hdd po eksplozji :D/ będzie oporny jeśli chodzi o reanimację. Szczerze zdziwiłem się strasznie, że przełożenie fw z wręcz identycznych dysków przyniesie co najwyżej nowe problemy... Skoro przełożenie kości z fw przyniesie straty, zapewne przełożenie całej płytki tym bardziej... Pozostaje być dobrej myśli, że uszkodzona część to nie fw. Kurna, tam jest tyle nóżek, kumpel mnie wykopie kiedyś z piwnicy albo potraktuje mnie lutownicą i to wcale nie zimną :ysz: Cytat:
Na koniec pytanie: mając uwalony TSOP, modchip pomoże: A/ jak umarłemu kadzidło, B/ przywróci konsolę do życia (ponoć xbox uruchamia najpierw dane z modchipu, później "swój" BIOS) PS.: co do kolorków, za czerwień na tym forum zwykłych userów nie linczują:pytanie: PS2: TSOP+modchip :hmm: tego jeszcze nie próbowałem ;) Tak na poważnie to sorry za zamieszanie, w moim zamierzeniu ten post miał wyprostować kwestię tego co leczymy. wyprostował:pytanie: W Anglii to na pewno nie, za to mieszkam na takim zadupiu, gdzie na widok tutejszej mieściny bociany zawracają. |
Skoro masz dumpy EEPROMów konsol docelowych to można z nich wyciągnąć HDD Key, wgrać (jeśli nie ma) potrzebny soft i zablokować te dyski na PC.
Pusty nie/coś nie tak z plikami też nie, bo wtedy jest 21 (z pamięci piszę, sprawdź w Xbox FAQ). SA - Service Area. Tylko fw dysku ma dostęp do tych sektorów na dysku. Nie, Xbox najpierw sprawdza co ma po LPT, jeśli jest w stanie załadować bios to nie szuka już swojego, bo po co. ;] LPT zostawił MS dla siebie, aby ułatwić sobie serwisowanie. |
Więc, tak wątek się juz nieco przykurzył bo przez ponad pół tygodnia byłem nieaktywny. Udało mi się ściągnąć hasła z 2 dysków, okazało się także, że oryginalny dysk jest zabezpieczony hasłem, nie mogę się doszukać w czeluściach swojego PC danych z hasłem do tego dysku, ale mniejsza o to, tu to samemu dam rady.
To żeś mi zabił klina Berionie, wiem gdzie jest LPC na mobo w xie, ale temat LPT jest dla mnie obwiany tajemnicą. Co bądź w przypadku zwalonego TSOP-u słyszałem o konieczności podpinania "pająka" do mobo, temat z mojej perskektywy, z pewnością nieciekawy, nie chciał bym go przerabiać, ale warto wiedzieć jak to odkręcić w razie wypadku przy pracy... Pierwsze pytanie: który BIOS /z tych, które "podchodzą" do TSOP-u dla xbox 1.2-1.3/ kompletnie nie wymaga napędu DVD:pytanie: Na chwilę obecną mam "wgrany" Xecuter2. Wczoraj zatrybiło wszystko pięknie, a dziś xbox dostał szału macicy znowu, za sprawą napędu dvd właśnie. Zauważyłem, że Xecuter2 nie ruszy jak nie ma napędu lub jeśli jest coś z dvd nie tak, to animacja z sekwencji startowej x'a "kroi" by później zawisnąć przed załadowaniem dasha... Drugą udręką jest rzecz niby kosmetyczna i wręcz pierdułkowata, ale szczerze zależy mi na odpowiedzi, bo 6 lat młucki w jedną grę nie jest mi obojętne. Konkretnie mowa o Ninja Gaiden Black, po przełożeniu płyty głównej, odblokowaniu dysku i uruchomieniu NGB z nietkniętej struktury plików, wyświetla się komunikat "save game damaged". Po kilku minutach googlowania doczytałem się, że save'y są sprawne, tylko wymgają płyty głównej z tym samym EEPROM-em, gdzie były zapisywane. No fajnie, teraz niby jak mam wgrać 1MB dump EEPROM-u na kość, która ma /strzelam bo nie pamiętam dokładnie/ połowę czy tam 3/4 MB pamięci mniej... Co zrobić:pytanie: Przychodzi mi do głowy aby wykorzystać Config Magic i przeedytować numery, czyli kopia/backup obecnego EEPROM-u w Matce 1.2/1.3 i ich edycja na te z mobo 1.1. Ma sens coś takiego:pytanie: Wolał bym zrobić kopię plików ze stanem gry i przeedytować je a nie EEPROM... Tylko m$ stać na tak po$r@ne pomysły, jakby mogli to by gó#no spod siebie kazali każdemu graczowi wydzierżawić i płacić za miesiąc użytkowania. //OFFTOP: A oto co mnie naszło przy okazji problemu z save'ami do NGB - No sorry, ale ja już nie mogę tego słuchać, że producenci są finansowo w plecy, że oni nie zarabiają, mam wszystkiego dość, co własnościowe. Jeszcze xbox pierwszy jak xbox pierwszy, ale to co dzieje się z 360, PS3 i rynkiem wtórnym... Poza tym jest to produkcja masowa, wymagający gracze są olweani, ważniejsze są gusta "Iksińskiego oderwanego od motyki". Dowód? Ninja Gaiden Sigma na PS3 - gdzie ta trudność? Po co tyle tych (d)efektów? ŻAL! Gra zapowiadała się świetnie, moc PS3 wydawała się być obiecująca/wystarczająca na utrudnienie i urozmaicenie gry, ale wszystko poszło w odwrotną stronę. To samo tyczy się Ninja Gaiden 2/Sigma2. Stwierdziłem, że już nie jestem miłośnikiem elektronicznej rozgrywki /tak, tak rozgrywki, nie rozrywki:) Tu producenci gier i konsol rozdają nietasowane karty, a my w nie gramy. Nie ma to jak płatne demo + "dodatkowe" zakupy przez internet do tej "pełnej gry"/. Czekam na Linux MeeGo w tabletach, Nokia'ch i telewizorach z komputerem. |
LPC oczywiście. :fiu:
Dlatego przy eksperymentach lepiej mieć modchip. Na #xbins masz biosy i readme. Nie czułem nigdy potrzeby zmieniać swojego Evox M8+ (myślałem nad Xecuter 5058 (mogłem numerki pomylić), ale koniec końców nie zmieniałem - wszystko mam sprawne :P). Niektóre gry są podpisywane. Właśnie Ninja Gaiden/+HP/2/Black, Forza Motorsport i chyba jeszcze Burnout 3 Takedown. Są resignery (programy do zmiany podpisów), ale nigdy się tym nie bawiłem. Tak, znowu. he he http://forums.afterdawn.com/t.cfm/f-...repair-826806/ PS: Zdecyduj się o czym jest ten temat. PPS: Serwis otworzyłeś czy może odkryłeś w sobie nową pasje? :P |
dump EEPROM-u i flash BIOS-u na TSOP-ie
Tym razem szybciutko i maxymalnie treściwie. Zrobiłem backup, Config Magic Final zapodaje bzdury pokroju: wersja x'a 1.1, nie przyjrzalem się serialowi i innym takim, ale mnie to nie przekonało aby ten backup był coś wart. Dalej - evox: backup zrobiony, tyle, że prubując zrobić reflash załapał zawiechę na earsing. Oblany potem, nie restartowałem konsoli tylko zacząłem googlować. Wynurałem info, że evox nijak wymaże flash ze względu na winbond'a na pokładzie. Stąd i backup wydaje mi się bezużyteczny jak i ten z CM.
Naczytałem się też o save EEPROM-ie, którego to użytkuje softmod (mam oba dyski wcześniej softmodowane). Nie mniej jednak info było lakoniczne, było tam napisane, że ten save EEPROM zapobiega nieodpowiedzialności potencjalnego usera, zawiera backup (nie wiem skąd "wzięty"), co by móc odkręcić sytuację. No niby by się zgadzało, zakładając, że ten backup wczytuje się z czeluści dysku (gdzie mam totalny bajzel, hdd przeżył cheapmod, softmod, a teraz określę to nowym słowotworem "TSOP-mod"), to i jest to możliwe, bo wcześniej pracował na xboxie 1.1. Tyle, że zaznaczę aby uniknąć sytuacji, w której konsola miałaby korzystać z save EEPROM-u, zassałem i nagrałem specjalnie Deluxe Auto Installer 4.2 i uruchomiłem go z płyty dvd co by robić backup. Jak teraz zrobić sensowny backup:pytanie: Wiem, że loaderem Linuxowym da się zreflashować winbonda, ale nie wiem czy jest tam opcja backup:pytanie: Zamierzam użyć GentooX. Jak w razie draki wskrzesić x'a mając backup evoxa, który nie potrafi czyścić flasha:pytanie: Totalnie nie wiem jak sytuacja się będzie miała z CM, czyżby analogicznie do tej, co w przypadku evox'a:pytanie: PS: Tematu chyba już nie mogę zmienić, jeśli bym mógł bym dał "[Archiwum X czyli xbox pierwszy] Padnięty napęd i zmiana płyty głównej". Będę dodawał nowe tematy w postach tego wątku, jeśli temat będzie ulegał zmianie. Offtopicu więcej już nie będzie. PS][: (to tak żeby szukajka forumowa nie znalazła tematu powiązanego z pewną konsolą:) ). Nie, nie mam i nie zamierzam otwierać serwisu. Pasja można by rzec jest leciwa, tylko czasy dla Linuksika coraz lepsze:) |
Na Winbond-zie to były Aladdiny (nie wszystkie) i z nimi faktycznie był problem przy identyfikacji i odczycie/zapisie.
Mam lepszy pomysł co z tym tematem zrobić (i co już zrobiłem). Wklejam tasiemiec tutaj. ;] |
To ja zadam pytanie z innej parafi :P , ktora z wersji klocka bedzie najlepszym rozwiazaniem do modowania a ktora jest najmniej awaryjna . Bo dla jednej gry mam zamiar kupic to pudlo :D
|
x1 xD
|
Jakakolwiek, wszystkie są podatne (chyba tylko na 1.6 nie da się zrobić TSOP Flash, więc zostają modchipy (kości pod cheapmod już nie znajdziesz)).
Mam do sprzedania 1.6 (z DuoX2 Lite, z zabezpieczeniem MCPX, dwa oryg. joypady i z HDD 80GB). Ale pewnie chciałbyś za tanio, więc nie mam do sprzedania. :D Dla jakiej gry? Conker? ;) |
Najlepszy będzie chyba 1.5 Bo w ostatnim modelu czyli 1.6 nie da się już zrobić TSOP ani dołożyć ramu (nie wiem jak ze swapem CPU).
|
Berion nie to ze ja chce tanio ja kupie tanio bo za 20zl i to jeszcze sie beda cieszyc ze kupilem tego kloca :D przeszly mi 3 kolo nosa bo kolega 3 miechy temy wywizl je na recykling i jakos sie nie zgadalismy :D , a gra to morrowind za cholere nie ma latki do niej na x360 wiec dupa musze kupic klocka a zapewne bedzie martwy laser wiec juz sie pytam z zasady aby mu wrzucic to na hdd a potem i tak skonczy na recyklingu :D
|
To ja się powtórzę - 1.1-1.5 jeśli chcesz modować "na wypasie" ;) Ja mam 1.6 tylko dlatego, że "taki się trafił" i w sumie nie narzekam, wsadziłem dysk 400GB, zainstalowałem UnleashX/XBMC i nic tylko się cieszyć ;)
Jak już wspomniałem w 1.6: -Nie możesz dołożyć dodatkowej kości ram (przez co wideo w 1080i potrafią się przyciąć) -Nie możesz zrobić flasha TSOP -Nigdzie nie znalazłem info, że nie można zrobić swapa CPU,więc w tym modelu jest to raczej możliwe. -W płytach głównych 1.6/1.6b nie możesz wylutować na stałe kondensatora od podtrzymywania zegara bo płyta nie wstanie. We wcześniejszych modelach można było się go pozbyć bo zdarzało się, że się wylewał ale ponoć 1.6 już na to "nie cierpi", poza tym co za problem wymienić takowy kondensator ;) |
No i jasne , a teraz ktora z wersji jest najlatwiej/najtaniej zmodowac ?
|
Każda - softmod ;)
|
A hardmod ?
|
1.0-1.5 - flash TSOP lub chip
1.6 - chip |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:24. |