Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   jak podłączyć DVD-TV lcd (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jak-podlaczyc-dvd-tv-lcd-80680/)

icemac 03.12.2008 09:11

jak podłączyć DVD-TV lcd

a ja mam pytanie - jak podłączyć stare DVD - mam ronina 908 (tylko wyjścia s-video i Euro) - nie zmienię bo wszystko super czyta do telewizora LCD.

aktualnie mam przez złącze Compositive i jest jakby to rzec - SIEKA NA MAXA, s-video nie mam w tv - może i dobrze bo jakość podobna do Compositiva.

czy w związku z tym jeśli podepnę PEŁNYM kablem Euro to obraz mi się poprawi ??

czy może da się podłączyć Euro - COMPONENT * - czy są jakieś przejściówki i ktoś z nich korzysta ??

dzięki za info

* - nie mulić z Compositive ;)

romanesco 03.12.2008 09:17

Czyli co, masz do wyboru jedynie EURO (SCART) i Component. Lepszym połączeniem będzie Component (lepsza jakość obrazu).

EDIT: Albo coś takiego:
http://www.skymedia.pl/0sklep/produc...roducts_id/305

icemac 03.12.2008 09:29

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 983445)
Czyli co, masz do wyboru jedynie EURO (SCART) i Component. Lepszym połączeniem będzie Component (lepsza jakość obrazu).

EDIT: Albo coś takiego:
http://www.skymedia.pl/0sklep/produc...roducts_id/305

widziałem to, ale:

- wyczytałem że ta przejścówka to "pic na wodę" bo euro przecież nie przenosi cyfrowego sygnału - a taki jest na jednym z wtyków RCA

a gdzie indziej jest napisane, żę to to samo :hmm: - co się już samo z sobą gryzie ;)

P.S.
wyczytałem też że po kablu Euro obraz jest lepszy niż nawet po s-video to chyba skądś załatwię pełne euro nim kupię ;)

@romanesco
w dvd mam
- euro
- s-video
- compositive

prometeusz 03.12.2008 09:30

pelne pasmo puszczone pasmem scart obraz powinien byc jak zyleta - przynajmniej na normalnym TV a nie jakims:P
Swego czasu bardzo doble kabelki jaksciowo kupowalem w MM - jak fotke wieczorem zrobie to wstawie
MM chyba w tym wrocku macie - a kabel naprawde dobry

icemac 03.12.2008 09:38

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 983449)
MM chyba w tym wrocku macie - a kabel naprawde dobry

pewnie na takim "zadupiu" mamy taki sklep "dla idiotów" ;)

P.S.
@Promuś - na starym CRT to nawet po s-video było super ;)

poszukam i kupię - zaryzykuję ||

dla @romanesco

Cytat:

Component - oddzielnie przesyła się luminancję i dwa niekodowane sygnały różnicowe kolorów, czasem dodatkowo synchro - bardzo dobra jakość, standard używany w technice studyjnej i drogich telewizorach amerykańskich, w Europie rzadko, gniazdo Scart nie przenosi takiego sygnału.

romanesco 03.12.2008 09:41

Jeśli chodzi o przewody, to np. ja preferuję tylko znanych firm specjalizujacych się w tego typu produkcji. Na przykład firma Audio Quest produkuje bardzo dobrej jakości przewody foniczne i wizyjne. Jeśli we Wrocku są sklepy sieci "Hi-Fi", to tam można kupić te przewody. Taki przewód SCART, ekranowany, z filtrem przeciwzakłóceniowym, złocone styki, pełna obsada 21 styków we wtyku - kosztuje ok. 200 PLN. Jest to już full wypas i na pewno jakościowo bardzo dobry. Są też kable SCART w marketach np. po 20-30 PLN ale ja osobiście bym ich nie kupował.

icemac 03.12.2008 09:50

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 983451)
... "Hi-Fi", to tam można kupić te przewody. Taki przewód SCART, ekranowany, z filtrem przeciwzakłóceniowym, złocone styki, pełna obsada 21 styków we wtyku - kosztuje ok. 200 PLN. ...

za tyle to mam nowy odtwarzacz dvd-divx z hdmi plus do tego kabel ;)

więc w tym wypadku rozważę powyższą opcję kupna nowego sprzętu ;)

:taktak:

:D

Reetou 03.12.2008 09:58

Nie, no. Bez przesady... Nie nadają się kable po 5 zł, bo są nieekranowane.

Te po 20-30zł w zależności od firmy są jak najbardziej OK. Trzeba tylko zwrócić uwagę, by każdy z kabelków miał własny ekran + całość w ekranie i obraz jest żyleta - ostatnio do cyfry upc zanabyłem taki za 16 zł...

icemac 03.12.2008 10:09

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 983454)
Trzeba tylko zwrócić uwagę, by każdy z kabelków miał własny ekran + całość w ekranie i obraz jest żyleta - ostatnio do cyfry upc zanabyłem taki za 16 zł...

zdjęcie proszę, oraz jakiej firmy ;)

z góry dziękuję Panu :taktak:

romanesco 03.12.2008 10:16

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 983454)
Nie, no. Bez przesady... Nie nadają się kable po 5 zł, bo są nieekranowane.
[...]

Zaraz, zaraz... Bądźmy precycyjni. Czy ja napisałem, że się nie nadają :pytanie: Każdy kabel się nadaje i każdy będzie przesyłał obraz. A czy ktoś kupuje za 20-30 czy za 200, to przecież jest jego wybór, prawda :pytanie:

Reetou 03.12.2008 12:40

Ilość załączników: 1
Zwykły, czarny, gruby (średnica ok. 1,5cm), 0,5 m. - na opakowaniu była tylko firma "cena 16zł" :) Giełda na Wolumenie.

Załącznik 50227

icemac 03.12.2008 12:44

@Ritek

dziękuję - dziś jeszcze zerknę do jakieoś marketu i kupię coś "porządnego" ;) w przystępnej cenie oczywiście :taktak:

joujoujou 03.12.2008 12:44

Burżuj, yamahę ma. :mruga:

demek 03.12.2008 14:50

composit nie compositive
jesli masz euro to w zasadzie zostanie wyslanie tego jako rgb, tv to odbierze, bedzie lepiej niz svideo

icemac 03.12.2008 15:01

Cytat:

Napisany przez demek (Post 983514)
composit nie compositive
jesli masz euro to w zasadzie zostanie wyslanie tego jako rgb, tv to odbierze, bedzie lepiej niz svideo

:zawstydz: oj ja ...

dziś sprawdzę na pełnym kablu i dam wieczorem znać jak się uporałem :D

nimal 03.12.2008 17:58

euro moze pracowac w dwoch trybach - rgb lub svideo
czesto w tv rozne scarty pracuja w roznych trybach - patrz manual albo nalepka z opisem gniazd
a dvd powinno miec w menu ustawienie jak wysyla obraz albo sie okaze ze tylko svideo

icemac - YPbPr to ANALOGOWE video i na zadnym z gniazd rca nie ma sygnalu cyfrowego
inna sprawa, ze standard euro nie przewiduje tego sygnalu, a jedyny komponent jaki przyjmie to rgb - patrz pierwsza czesc mojej wypowiedzi

edit: YPbPr - to syganly odpowiednio czarno-bialy obraz, kolor niebieski i kolor czerwony - urzadzenie samo sobie "dospiewuje" zielony - gdzie tu ktos chce widziec cyfre?

Reetou 03.12.2008 18:10

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 983601)
euro moze pracowac w dwoch trybach - rgb lub svideo

RGB + composit.

S-Video to luminacja + chrominarcja, nieobsługiwane bezpośrednio przez scarta.

nimal 03.12.2008 18:16

blad - oblsuguje
piny 7, 15, 19 i 20 ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Scart
zobacz ostatnie zdanie tego akapitu http://en.wikipedia.org/wiki/Scart#Usage ;)
poza tym wiem co mam w tv i dvd ;)

Reetou 03.12.2008 18:28

Okiejas :spoko:

icemac 03.12.2008 18:44

@Panowie

cytowałem to co znalazłem w necie

to nie moje wymysły, no może poza nazwą ;) - drobną pomyłką

tak czy siak muszę po kabel lecieć

prometeusz 03.12.2008 20:55

Ilość załączników: 1
niestety z fotek nici - moj telefon robi beznadziejne o tej porze.
Jednak znalazlem co prawda nie euro-euro, lecz dokladna serie tego thomsona
http://images.google.pl/imgres?imgur...ng_pl%26sa%3DN
Jak na taki kabel naprawde nie jest drogi . swego czasu w MM mieli tego duzo
Solidne wykonanie + bardzo dobra jakosc:spoko:
Co prawda w MM placilem w granicach 40-50 - jakies 3 lata temu:sciana:
W sumie mam 3 rozne tej serii i wszystkie daja rade
Załącznik 50231

icemac 03.12.2008 21:13

kabel mam - pełny

obraz tak jak był - słaby

czyli rozkręcę DVD i zobaczę czy ma coś więcej niż composite video ;) w tym euro :)

--edit--

poprzestawiałem w opcjach - trochę lepiej ;)

prometeusz 03.12.2008 21:27

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 983656)
kabel mam - pełny

obraz tak jak był - słaby

czyli rozkręcę DVD i zobaczę czy ma coś więcej niż composite video ;) w tym euro :)

--edit--

poprzestawiałem w opcjach - trochę lepiej ;)

:hmm: co najmniej dziwne. Mowilem dobry kabel kupic:P

icemac 04.12.2008 07:33

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 983661)
:hmm: co najmniej dziwne. Mowilem dobry kabel kupic:P

ale odkryłem coś jeszcze

DVD-9 lepiej wyglądają niż DVD-5 - pewnie kompresja :>

i jeszcze dchodzi przeskalowanie obrazu chyba z PAL na 1080p *

* - no chyba że znów się mylę :ysz:

P.S.
na 1m nie powinno być aż takich strat ;) - a kabel ekranowany

romanesco 04.12.2008 07:38

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 983723)
ale odkryłem coś jeszcze

DVD-9 lepiej wyglądają niż DVD-5 - pewnie kompresja :>

i jeszcze dchodzi przeskalowanie obrazu chyba z PAL na 1080p *

* - no chyba że znów się mylę :ysz:

P.S.
na 1m nie powinno być aż takich strat ;) - a kabel ekranowany

??? widać problem nie leży w kablu :hmm:
EDIT: Napisz może bardziej szczegółowo, o co chodzi z tym obrazem (np. śnieży, pikseloza, itp.)

icemac 04.12.2008 08:00

pikseloza jest (zależna od tego czy oryginał, czy backup)

i do tego jeszcze dziwne "plany" * jak w matrixie widać

* - widać jakby część była na pierwszym planie, póżniej dalsze plany tak jakby poustawiać sobie wszystko w pewnych odległościach za sobą i patrzeć z przodu

powtarzam na dvd-9 nie jest to aż tak widoczne ;)

romanesco 04.12.2008 08:45

Jedyna rzecz, która mi jeszcze przychodzi do głowy, to sprawdzić jeszcze raz, czy masz poprawnie ustawione źródła sygnału w menu odtwarzacza i telewizora (w DVD odpowiednie źródło sygnału wyjściowego) w TV (odpowiednie źródło sygnału wejściowego).

icemac 04.12.2008 09:07

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 983747)
Jedyna rzecz, która mi jeszcze przychodzi do głowy, to sprawdzić jeszcze raz, czy masz poprawnie ustawione źródła sygnału w menu odtwarzacza i telewizora (w DVD odpowiednie źródło sygnału wyjściowego) w TV (odpowiednie źródło sygnału wejściowego).

to już sprawdziłem i jak napisałem poprzednio - jest lepiej, ale nie tak jak nawet z 720p ;)

nie mówiąc o 1080p ;)

dzięki za rady

i jakoś będę musiał się chyba przesiąć na HD ;) bo Ronin chyba nie jest w stanie "wypluć" porządnego sygnału - tani był, ale do dziś czyta wszystko ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:40.