![]() |
Samsung F2 EcoGreen HD502HI
Ilość załączników: 4
500GB
5400obr./min. 16MB cache Dysk bardzo cichy. W porownaniu do F1 HD322HJ wyrazniej mniej slyszalny przy operacjach na dysku. W idle w zasadzie obydwu wogole nie slychac. :fiu: |
Witam. Mam zamiar kupic ten wlasnie dysk, jedyne co mnie martwi to to, czy czas dostepu, spowodowany niskimi obrotami talerzy, nie bedzie spowalnial calego systemu.
Pozdrawiam, Szym |
Ale czas dostępu jest całkiem znośny - patrz test.
|
Tu jest 15ms, na innych screenach widzialem kolo 25 a czytalem o jeszcze dluzszym. Jestem ciekaw jak jest tak naprawde, naprawde. Sam na swoim samsungu mam 16ms i badziewne 42mb sredniego transferu. Czy taki dysk bedzie dobry pod system?
|
Czas dostepu jest dluzszy o okolo 2ms niz w F1 HD322HJ wiec tragedii nie ma. Nie mam na nim postawionego systemu wiec nie moge porownac. Mimo wszystko przy takich osiagach, na dysk systemowy napewno sie nadaje :taktak:
Gdzie widziales testy gdzie wyszlo 25ms i wiecej? http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/842-HD502HI tutaj jest oprocz mojego inny test tego dysku i wyniki sa bardzo zblizone. |
to byly jakies chinskie strony, chyba:P nie pamietam. W kazdym razie, chcialem sie upwenic. Dzieki!
|
Ilość załączników: 3
I ja skusiłem się na ten dysk i nawet zrobiłem pare benczmaków :)
Załącznik 51792Załącznik 51793Załącznik 51794 |
Czas dostępu z benczmarków nie mówi praktycznie NIC. Trzeba na to patrzeć przez pryzmat gęstości upakowania danych na talerzu, chyba że ktos ma zamiat zrobić jedną wielką partycję 500GB.
btw. dysk systemowy wcale nie musi być szybki, chyba że ktoś mierzy czas ładowania windowsa ze stoperem. Szybki musi być dysk z plikiem wymiany i z katalogiem temp. Zazwyczaj jest to ten systemowy, ale można ustawić inaczej. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 51799 |
To nie wina dysku. jakbym miał się bawić w wróżke to bym powiedział, że masz dwurdzeniowy procesor i wyłączone DMA.
|
procesor dwurdzeniowy DMA włączone...
|
CPU utilization 50% mówi że coś jest bardzo nie tak...
Wyższych transferów nie uzyskasz, bo masz .... za wolny procesor :D A poważnie to sprawdz sterowniki i ustawienia kontrolera. Bo DMA tu nie działa. |
Cytat:
|
To jak ogólnie oceniacie tę nową linię Samsungów (F2, Eco green). Trochę mnie zaskoczyło, że po udanej serii F1 Samsung nagle wypuścił dyski... wolniejsze (5400 rpm). Czy przynajmniej są chłodniejsze i cichsze?
latet |
Ilość załączników: 1
Mam ten dysk od tygodnia, jestem z niego bardzo zadowolony, cichy, zimny i szybki jak na moje potrzeby.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1245614700 |
Cytat:
Pozdrawiam, latet |
Latet
Pół roku minęło to może powiesz jakie ustawienia są najlepsze? Mam taki jeden i zamierzam kupić drugi do RAIDa. A może testowałeś ustawienia pionowe - na boku? Bo do mini też chyba ten model wkrótce trafi :) A tak btw również polecam ten model, nie za wolny, cichy a temp przy lekkim przewiewie 18-19 st - aż się boję że mi przymrozki robi bo w pokoju 20 st ;) |
Myślałem o dysku (jako zewnętrzne archiwum) z serii F3, prawdopodobnie 1TB, ale parzę na ten i zastanawiam się. Porównując te dwie serie (pewnie model ok. 1TB), co waszym zdaniem przeważa:
- większa wydajność F3 - większa kultura pracy EcoGreen (hałas i nagrzewanie się)? Zastanawiam się, czy różnice rzeczywiście są widoczne.. |
test F3EG 503HI w porównaniu do F2EG troszkę szybszy - average speed: 87MB/s vs 90MB/s - czyli różnica imo znikoma, w kulturze pracy także tzn. oba bardzo ciche i chłodne. W swojej cenie i wydajności konkurencji brak.:)
|
Miałem na myśli porównanie z tą serią:
http://forum.cdrinfo.pl/f102/samsung...obr-min-84202/ Ten wyżej też ciekawy (kto wie, czy nie dobry kompromis między wydajnością a ciszą), ale z tego, co na szybko przejrzałem, trudny do dostania. |
na szybko - z dostępnością nie jest tak żle.
Różnice między F3 a F3EG to szybkość i kultura pracy. Ale różnice te są niezauważalne w normalnym użytkowaniu. Jako posiadacz F2EG nie mam żadnych oporów/obaw przed seriami Green i wybrałbym EG ponownie bo jest dla mnie wystarczająco szybki plus cichy i chłodny. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli już to interesowałby mnie pewnie 1TB. Zastanowię się jeszcze, bo jednak różnica w transferze jest widoczna (przynajmniej w testach), z kolei temperaturę trudno ocenić, bo u każdego jest inna. |
Cytat:
latet |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:28. |