Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   dvd z wesela (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd-wesela-82384/)

lebroda 14.05.2009 13:28

dvd z wesela

Witam mam problem z plyta dvd z wesela. Mianowicie operator zle wyskalowal dzwiek i dlatego cala sesja trzeszczy. Szukam programu w ktorym moge rozdzielic dzwiek od filmu , skorygowac a nastepnie zpowrotem polaczyc, bez wiekszych strat na jakosci. Prosze o porade i z gory dziekuj.

p.s. zaznaczam ze nie jestem mocny w obrobce filmow.

romanesco 14.05.2009 13:50

Program Virtual Dub pozwala oddzielić dźwięk od obrazu.

lebroda 14.05.2009 13:55

dzieki bardzo ajeszcze jedno pytanko: a mianowicie czy ten sam program pozwala na obrobke dzwieku? A jesli nie to jaki program jest warty polecenia?

romanesco 14.05.2009 14:06

Tu cechy programu VirtualDub:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz....8+Build+30091
Typowym programem do obróbki dźwięku jest m.in. program Audacity.
Niestety nie używałem żadnego z powyższych, tak że jeśli chodzi o obsługę to nie orientuję się :(

lebroda 14.05.2009 14:18

Ok bede probowal w najblizsza sobote wrazie problemow bede ciagnal ten watek. Dziekuje za pomoc.

sobrus 14.05.2009 14:49

Jezeli trzeszczy to znaczy że jest przesterowany.
Jeżeli jest przesterowany to pewnie nic nie zrobisz.
Ale próbować można.

Chociaż nie wiem czy nie czeka Cię zabawa w re-authoring płyty.
Chyba że forumowi koledzy mają jakieś fajne zabawki to operacji na VOBach ...

Od VirtualDuba lepiej nada się AviDemux.

Reetou 14.05.2009 21:45

@lebroda - tak jak sugeruje Sobrus, jeśli sygnał jest przesterowany i nic nie daje przyciszenie tv, to najprawdopodobniej została przycięta obwiednia dźwięku powodując trwałe, niemożliwe do naprawienia uszkodzenia. Można stosując jakieś filtry próbować zmniejszyć efekty "trzeszczenia", ale wprowadza to dodatkowe zniekształcenia dźwięku i żeby uzyskać jakiś efekt trzeba się trochę pobawić.

Oczywiście do oddzielenia dźwięku z DVD-Video VirtualDub się nie nadaje, bo nawet nie wczytasz go do niego (@romanesco - google to świetna wyszukiwarka, ale trzeba zadać jeszcze poprawne pytanie). Trzeba zastosować jakieś narzędzie do demuxingu VOBów, np. Vobedit. Po obróbce dźwięku konieczny będzie ponowny authoring dvd (złożenie do kupy strumieni i dostosowanie ich do standardu) - najprostsze narzędzie to ifoEdit, ale jak skorzystasz z bardziej zaawansowanych (np. TMPGEnc DVD Author), to będziesz mógł dodać własne menu.

joujoujou 14.05.2009 21:47

Wczytasz wczytasz - przecież vob to w zasadzie mpeg, który vD łyka. :taktak:

Reetou 15.05.2009 00:52

Ilość załączników: 1
Załącznik 51980

salawalas 15.05.2009 01:17

Megui, albo dvd decrypter i demux strumieni audio i wideo, potem oczywiście ponowny authoring. Ale tak jak już wyżej koledzy pisali jak źródłowa ścieżka audio jest przesterowana to niewiele da się zrobić.

sobrus 15.05.2009 07:23

Jest VirtualDubMPEG i VirtualDubMOD, które MPEGa czytają (ale i tak lepszy jest AviDemux, bo jeszcze go umie zapisać).
Swoja drogą dziwne że przez tyle lat (prawie 10) systematycznego ulepszania, w VirtualDubie wszystko stoi jakby w miejscu.

Reetou 15.05.2009 08:53

Wiem, że są... Ale polecanie VD do działań na DVD-Video, to tak jakby zaproponować komórkę do wbijania gwoździ - jak się ktoś uprze i mocno postara, to pewnie by się i udało...

sobrus 15.05.2009 08:59

Właśnie wymyśliłeś hPhone (hammer Phone).
Co ciekawe znalazłem nawet informacje o tym produkcie.
http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/HPhone

romanesco 18.05.2009 07:16

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1022929)
[B[...]
Oczywiście do oddzielenia dźwięku z DVD-Video VirtualDub się nie nadaje, bo nawet nie wczytasz go do niego (@romanesco - google to świetna wyszukiwarka, ale trzeba zadać jeszcze poprawne pytanie). [...]

W weekend miałem trochę czasu i poszperałem w moim archiwum. W listopadowym numerze Niezbędnika "Komputer Świata" z 2007 roku, na str. 26 jest odpowiedź na pytanie: "Jak wyciągnąć ścieżkę dźwiękową z filmu". Opisano tam sposób aby tego dokonać, na przykładzie programu VirtualDub, ver.1.7.5 właśnie. Zachęcam do lektury, warto się czegoś jeszcze nauczyć... Szkoda tylko, że w kategoryczny sposób negujesz taką możliwość, o sprostowaniu tego nawet nie wspomnę... A co do Google, to wyraźnie widać, komu sprawia to kłopot...

Reetou 18.05.2009 08:44

Tak, romanesco, tak...

Wiesz, jaka jest różnica?

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1022845)
Niestety nie używałem żadnego z powyższych, tak że jeśli chodzi o obsługę to nie orientuję się :(

..a ja obrobiłem setki DVD-Video i korzystam z różnych tego typu programów codziennie. Więc... VD na pewno nie...

romanesco 18.05.2009 09:03

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1023546)
[...]
..a ja obrobiłem setki DVD-Video i korzystam z różnych tego typu programów codziennie. Więc... VD na pewno nie...

Tego, że obrobiłeś to ja akurat nie neguję. Sam nawet napisałem, że osobiście nie korzystałem i się nie orientuję. Podałem tylko żródło, skąd zaczerpnąłem taką informację i tylko tyle. Jeśli już mieć pretensję, to do redakcji i autora tego tekstu.

Reetou 18.05.2009 09:49

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1023551)
Podałem tylko żródło, skąd zaczerpnąłem taką informację i tylko tyle. Jeśli już mieć pretensję, to do redakcji i autora tego tekstu.

Dlaczego mam mieć do nich jakieś pretensje?

Sprawdziłem: w nr 4/2007 niezbędnika KŚ na str 26 opisują metodę zapisania ścieżki WAV z klipów filmowych AVI i mpeg-1 za pomocą VD.

A nazwa działu (DVD-Video) oraz słowa autora "DVD z wesela" jasno wskazuje, że rozmawiamy o materiale DVD-Video, czyli mpeg-2, którego nawet nie wczytasz do podstawowej wersji VD - screen dałem już wyżej w tym wątku. Poza tym jeśli nawet dało by radę, to VD ma niemiły zwyczaj kasztanienia nagłówków plików dźwiękowych, więc porównanie do hPhona jest jak najbardziej stosowne.

Dlatego podtrzymuję:

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1022929)
@romanesco - google to świetna wyszukiwarka, ale trzeba zadać jeszcze poprawne pytanie).

a:

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1023522)
Szkoda tylko, że w kategoryczny sposób negujesz taką możliwość, o sprostowaniu tego nawet nie wspomnę... A co do Google, to wyraźnie widać, komu sprawia to kłopot...

mi nie sprawia kłopotu...

prometeusz 18.05.2009 09:50

:hmm: a Wy dalej swoje :D

Reetou 18.05.2009 09:52

Jak najbardziej... swoje :D

romanesco 18.05.2009 12:28

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1023565)
Dlaczego mam mieć do nich jakieś pretensje?
Sprawdziłem: w nr 4/2007 niezbędnika KŚ na str 26 opisują metodę zapisania ścieżki WAV z klipów filmowych AVI i mpeg-1 za pomocą VD. [...]

W takim razie, ja mogę mieć pretensje, gdyż jako osoba nie mająca obycia, zrozumiałem to tak, jak zrozumiałem...:szczerb: Owszem, napisano tam o klipach video i o standardzie MPEG, ale nieprecyzyjnie. Nic tam nie napisano, że chodzi akurat o MPEG-1. No... osoby mające z tym do czynienia, być może od razu wiedzą lub domyślą się o co chodzi, ale nie wszyscy przecież są fachowcami. Jeśli już ktoś o czymś pisze, powinien dokładnie wyjaśnić zagadnienie i używać precyzyjnych określeń.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:11.