![]() |
Jest nieczytelne, w związku z czym nikt się nie natnie ;)
|
:hahaha:
|
Moje dotarło już. Ale pół świata paczka zwiedziła. Oczywiście nie obyło się bez cudów, bo paczka przekierowana przyszła do mnie... dobrze że byłem w domu. Powodem tułaczki może być fakt, że po obu stronach paczki była naklejka z kodem i adresem, po jednej stronie adres z przekierowania, a po drugiej mój adres. Więc to była loteria jak paczka pod skaner wpadła, jedną czy drugą stroną... FEDEX :szczerb:
|
Fedup to najgorsze badziewie i zdania nie zmienie, dzwon, dzwon i dzwon, nawet i 3 razy dziennie inaczej nie ma szansy na otrzymanie tych paczek.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1670835432 |
wiadomo firmowe auto nawet we wlasnej dzialalnosci wytrzyma wszystko lol2
|
To że przesyłki idą okrężną drogą wcale nie dziwi. Ktoś mi kilka lat temu raportował ze ze Szczecina do Katowic najszybciej jedzie się autostradami, ale przez Niemcy i Czechy. :szczerb:
Akurat mój młodszy brat pracuje dla Fedexu (jak w większości takich firm w PL kurierzy mają własną działalność i tylko biorą zlecenia) i on okrężnych tras w ogóle nie robi - szanuje swój czas i pieniądze. :fiu: |
Samego braku ręcznej interwencji należy bronić - gdyby każda paczka była "optymalizowana" ręcznie, cena przewozu natychmiast by się podwoiła. Z kolei system jako całość działa zapewne w miarę optymalnie, gdybyśmy przeanalizowali ruch miliona paczek w FedExie z tamtego dnia to pewnie okazałoby się, że to było w miarę logicznie poukładane (albo i nie :P)
Prawdę mówiąc my jako ludzie również działamy mocno nieoptymalnie ;) Ileż to aut jeździ codziennie z poszczególnych ulic kiedy rodzice rozwożą dzieci do szkół, a jak rzadko rodzice umawiają się, że będą rozwozić dzieci na zmianę jednym autem. Albo weźmy wszystkie firmy zatrudniające powiedzmy księgowe/ych w danym mieście i zobaczmy, gdzie mieszkają zatrudnione tam na tym stanowisku osoby. No nie ma siły żeby się nie okazało, że część firm mających siedzibę na północy miasta zatrudnia księgowe mieszkające na północnej stronie, być może 5 minut pieszo od innej firmy, zatrudniającej księgową z samiuśkiego południa. Te osoby robią podobną pracę, to jaka byłaby różnica, gdyby się zamieniły i narzekały na innego szefa, ale za to nie musiały codziennie przejeżdżać 15 km w korkach do pracy i z powrotem :haha: |
Cytat:
pewnie wyszło 35 minut szybciej krócej i taniej dla nich w 2017 wysłałem paczkę na zadupie świata DHLem gdzie po dwóch tygodniach moich interwencji dlaczego stoi i nie jedzie do klienta otrzymałem odpowiedz ,że musi się więcej towaru nazbierać żeby ktoś ruszył dupsko , zwrócili mi $ paczka dwa miesiące zalegała magazyn dhl... |
No to, że to po przybyciu do kraju, wyszło z kraju znowu, w ogóle to katastrofa jakaś logistyczna.
Sugeruję rządzącym aby każda paczka generowała ślad CO2, Fedex byłby na pierwszym miejscu. Zobaczymy w poniedziałek... |
Lokalnie moze i sa OK bo sie znaja z "firmy" , ale miedzynarodowo to katastrofa.
|
Może nie chcieli mieć pustych przebiegów? :D
A DHL po kraju chodzi ok, z fedexem nie miałem (nie)przyjemności. |
Fedex to de.bile omijam w miare mozliwosci szerokim lukiem, doslownie trenowane malpy w dziale obslugi, nie jestem w stanie powiedziec na nich nawet jednego dobrego slowa, nastepni po nich to dhl. Co ci moge powiedziec dzwon do nich przebrnij przez AI prz pomocy 3x # i moze cos ci sensownego powiedza. Ja dostaje wysypki jak slysze juz litere F i kurier lol2
|
Cześć, ktoś mi to wyjaśni? Przesyłka Fedex. Nie byłoby mnie w dniu, w którym miałaby przesyłka dotrzeć, zatem po otrzymaniu SMS od Fedex zmieniłem adres na adres rodzinki miejscowość o 15km dalej...
I tak oto z Chin do Katowic, a z Katowic do Belgii, a z Belgii do Francji... Ten Fedex to jest normalny? :ysz: Adres poprawny... Kod:
sobota, 26.11.2022 |
mi raz nie doszło a za drugim razem na cle zatrzymali i kazali dopłacać
Cytat:
|
takich sklepów jest bardzo wiele w zaleznosci co kto chce kupic :p
|
A tymczasem pojawił się stary znajomy w postaci notki "Sorry, this item is no longer available!", czyli ktoś się najwyraźniej zorientował że coś jest nie halo. :mruga:
|
Tez przypilnuje. Wzialem 5XL bo az tyle w klacie nie mam;)
|
6XL brałem. Ale tylko dla sportu. Nawet jeśli to poliester albo inna sztuczność, to nie ma takiej możliwości żeby komukolwiek się opłacała taka cena. Jestem niemal pewien że wcale nie będzie wysłane, a sprzedawca liczy na to że przynajmniej część kupujących nie zada sobie trudu by śledzić "postępy" przesyłki i czas na złożenie reklamacji minie. Ja jednak przypilnuję. :>
|
Chińska rozmiarówka minus 3 numery, jak na mnie europejskie 3XL jest w sam raz, jak chcę luźno, to 4XL, to do chińskiego dodać 3 i też może nie być za dobrze.
Dobra jest amerykańska rozmiarówka, mam jeszcze bardzo już zniszczoną koszulkę z amerykańskiej firmy prowadzonej przez Murzynów i głównie dla nich szyjącej, bawełna świetna i gruba, 4 XL takie, że jak ostatnio założyłem tę koszulkę ze względu na jej grubość, to wystawała spod długiej kurtki, dopóki w gacie jej nie wpuściłem. :haha: |
Ile to bylo 2 numery wiekszy rozmiar niz sie nosi? Widziales kurtki na boards za 1euro? Juz niby na anulowanie zamowienia czekaja;)
Juz zauwazylem ze sie "dopisales" do tematu;) No to 6,60 w plecy:) |
Poliester,Elastan i wszystko jasne ;) Jakby co to pamiętaj, że to łatwopalne więc na rozpałkę w sam raz :)
|
Bluza z kapturem i "czachowym" lub "kościotrupowym" nadrukiem (wiele wersji do wyboru) za 1 euro sztuka, z wysyłką! :haha:
https://www.aliexpress.com/item/-/32931621211.html Wziąłem od razu siedem, zobaczymy jak szybko się sprawa rypnie. :D |
Bo był od innego sprzedawcy?
|
Ja ostatnio na AliExpress zamawiałem to paczka mi przyszła po.....3 miesiącach.
Żonie zamawiałem w tym samym dniu zegarek i przyszedł jej po 2 tyg Oo. |
Mnie deklarują 2-5. Nie wierze, ale spróbowałem - zakład przyjęty :-P
|
dostałem przesyłkę od Chińczyków w rekordowe 7 dni :spoko:
zwykle idzie około miesiąca, zwykły polecony ekonomiczny list, eParcel przez Estonię. |
Cytat:
|
Ponownie promocja na ebaju -15% "na wszystko". Po szczegoly zapraszam tu :
http://pages.ebay.pl/help/buy/coupon...76214536726058 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jak to nie zarabia.Umowa pewnie dziala w 2 strony a to ze idzie wiecej przesylek do PL to juz niczyja wina.
|
Mój listonosz twierdzi, że nie może wrzucić do skrzynki
przesyłki poleconej zagranicznej, kraj nieważne jaki, tylko do ręki, albo awizo i idę sam na pocztę, do skrzynki tylko polecone z Polski. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Właśnie zapomniałem wspomnieć, że chodzi o przesyłki nierejestrowane z Chin. Bo przykładowo przesyłki nie ma 2 miesiące i może się okazać, że leży ona na PP i nie podjęto kolejnej próby jej doręczenia? Skąd ja mogę wiedzieć, że leży właśnie na poczcie, a nie zaginęła gdzieś w drodze.
Na inpost nie narzekam, bo w sumie korzystam tylko z paczkomatów od nich. |
Jeśli za potwierdzeniem odbioru, to zostawi awizo, a jeśli bez to zależy od niego - może zostawić na posesji np. na progu (na ulicy/chodniku raczej nie zostawi) jeśli ma możliwość wejścia żeby np. zadzwonić do drzwi.
U mnie tak inpost rzuca gdzie popadnie i jedzie wpizdu, nawet nie dzwonią do drzwi ani na tel., ja potem szukam i znajduję. Mają to gdzieś. |
Wie ktoś co w sytuacji gdy nie ma nas w domu, a przesyłka nie mieści się do skrzynki. Listonosz zostawia jakieś info?
|
Tak zapytałem, bo wyobrażałem sobie to ciekawiej. Ogólnie lipa. Ciekawsze ceny z kuponami są w ciągu roku :szczerb:
|
Już wystartował, znaczy już w czwartek. 10% zniżki na wish.com i tak dalej. :bla:
Ale po wydaniu pół wypłaty w Belfaście presji już nie mam. :] |
Kiedy startuje BF na dalekim wschodzie?
Konto doładowane, ale nie ma okazji sensownych k***a |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
https://www.ebay.pl/itm/Motorola-Mot...19.m1438.l2649 W jednej z wiadomosci od sprzedajacego napisane takie cos : Dear Ziomeczku, Good Morning Thank you for visiting our Showcase www.amastore.it and especially for the preference in the purchase of Smartphone Lenovo Motorola Following your request; we send you, the Order Confirmation for the purchase of : Motorola Moto X4 Dual SIM ( Official Warranty Lenovo Motorola Italy ) Color : Sterling Blue Model : PA8X0011IT Code EAN : 6947681558755 Code eds : 218578 Complete specifications at: https://www.motorola.it/products/moto-x-gen-4 |
A gdzie realizowana gwarancja? W Polsce to albo czegoś nie ma, albo walą taką przebitkę nawet na drobiazgi że szok.
|
WoW panowie. Przedwczoraj wieczor zamowilem ten swoj telefon Moto X4 z Wloch. Wczoraj nadali paczke o 12tej. Dzisiaj o 13tej paczka u mnie. Nie dosc ze zaoszczedzilem 500zl wzgledem Polskich cen (juz pomijam ze lepszy model) to i czasowo pewnie by mnie to dluzej wyszlo z Polskimi sklepami niz tu z Wloch heh ;) Musze sobie dodac tego sprzedawce do ulubionych ;)
|
Cytat:
Kupon ważny do dzisiaj do północy. |
Cytat:
Poproszę o linka do tego ebayowego promo kuponu, albo lepiej, do T&C o nim - poczytam co jest napisane drobnym druczkiem. :] |
No jedno w kazdym badz razie jest pewne. NA WSZYSTKO znizki nie ma bo by @joujou problemu nie mial....
|
Cytat:
Cytat:
Może kluczowy jest tutaj kraj rejestracji? Jou, gdzie się rejestrowałeś, na którym eBayu? Jeżeli na brytyjskim, to może być to. |
sorki faktycznie zle napisalem.. NIe wszystko sie lapie....
Mozesz napisac o tej wiekszej ochronie z UK ? |
Czyli zniżka tak, ale nie na wszystko. :P
A co do koszyka - to właśnie dlatego przez .de szedłem, bo jest jednym z niewielu dającym tę możliwość. :] Normalnie idę przez .co.uk, głównie dla lepszej ochrony kupującego (money back guarantee). |
Trzeba zalogowac sie przez podany ebay ale rowniez dany przedmiot ktory chcemy kupic musi byc wystawiony na tych wymienonych... Kazdy powinien moc raz wykorzystac kod na swoim koncie. @joujou jesli ci nie weszedl kod, wydaje mi sie ze na TEN przedmiot nie dziala.. Cos innego widac musisz wybrac do zakupu by skorzystac. Ja logowalem sie przez niemiecki i fajnie mi 50juro na telefonie odjelo ;> Na UK nie chcialo... Najlepiej dodawac sobie cos do koszyka i tam sprawdzac czy kod zatrybia..Tylko na Polskim ebay nie mozna dodawac do koszyka jak kojarze..
Znalazlem jeszcze taki zapis regulaminu : "Ta oferta jest dostępna dla pełnoletnich (w wieku co najmniej 18 lat) użytkowników zarejestrowanych na eBay w jednym z tych krajów: Polska, Belgia, Holandia. Sprawdź, czy dany sprzedawca wysyła towar do Twojego kraju." Jest tez aktualnie 20% rabatu w Amazonie na WareHouse Deals :> Obowiazuje na amazonach UK,DE,IT,ES z tego co kojarze.. https://www.amazon.de/Warehouse-Deal...=pepperpl09-21 |
Logowałem się z niemieckiego.
|
A zalogowałeś się przez jeden z wymienionych krajowych serwisów? Brytyjskiego czy irlandzkiego nie ma na liście. Ja logowałem się przez polski i działa jak najbardziej, już skorzystałem wcześniej.
|
No to chyba żeś "ten jeden raz" już ten kupon wykorzystał, bo dostaję info że mi się nie należy.
|
Jednak skorzystalem z Ebaya... Zapodali teraz kod promocyjny 15% znizki na wszystko ;> Co dalo jeszcze lepsza cene za ten tel niz z amazona ;> Jakby ktos chcial skorzystac to macie : PXMAS17S
Warunki realizacji kuponu rabatowego* Kupon można wykorzystać od 15 listopada 2017 r . (od godz. 12:00) do 24 listopada 2017 r. (do godz. 23:59). Kupon jest ważny przy zakupie dowolnego produktu poprzez te serwisy eBay: eBay.be eBay.de eBay.fr eBay.nl eBay.pl Kupon można zrealizować 1 raz . Wartość rabatu wynosi 15% od całkowitej wartości zakupu (bez kosztów wysyłki/dostawy). Całkowity możliwy do otrzymania rabat wynosi 100 euro. |
Cytat:
|
Dokladnie, zazwyczaj sprzedawane i wysylane przez amazon maja darmowa wysylke.
Na druga czesc ci nie odpowiem w 100%, ale z tego co czytalem to po 30 dniach juz raczej gwarancja producenta - masz fakture z amazon. |
Cytat:
Nie wiesz moze jeszcze jak w wypadku gwarancji.. Moge uderzac prosto do serwisu moto czy bede musial ze sprzedawca wrazie W sie droczyc ? |
Da radę. Wysyłka 20euro. Możesz dodać do koszyka i klikać do momentu Controlla e completa l'ordine czyli praktycznie potwierdzenia zakupu.
|
Panowie ktos obeznany w amazonie moze mi powiedziec czy ten przedmiot da rade kupic z wysylka do PL ?
https://www.amazon.it/Motorola-Moto-.../dp/B0772T7B99 Jak daje to translatora to niby na dole pisze ze do krajow unii pojdzie... Ale nie jestem pewny gdzie patrzec bo jeszcze na amazonie nigdy nie kupowalem.... |
Dzięki. Będę szukał, ale nie wygląda to ciekawie, bo prawie nie ma wyboru.
|
Wlasnie szukaj innego.Jak mi jeden dodawal koszt przesylki do kazdej kolejnej zamowionej sztuki(poza pierwsza) to zamowilem 3x po jednej sztuce;)
|
Zawsze można poszukać innego chińczyka, u którego wyjdzie taniej. :]
|
oni właśnie na TYM zarabiają ... podbnie z naszym alledrogo ... przedmiot przysłowiowe grosze wysyłka miliony i dopłata z każdą następną sztukę ...
:sciana: P.S. miałem kiedyś podobnie i ... nie dało się tego przeskoczyć. P.S. i tak opłacało się przy większej ilości. |
Zapytaj sprzedawcę, może się da.
|
Chciałem kupić trzy różne kolimatory do latarki z jednego sklepu na Aliexpress. Problem w tym, że do każdego jest dodawany koszt przesyłki i jest on nie mały bo ponad 2.60$. Da się to jakoś przeskoczyć? https://www.aliexpress.com/store/pro...41e3365bTSDzy7
|
Dolar sześćdziesiąt coś :szczerb:
Popatrz jak kręci, jak u nas na allegro :P i jeszcze jest to samo, ale już parę centów więcej. Do black listy go dodam jak znajdę :) |
Otwórz dispute i do gościa nie wracaj - zgaduję że kwota nie była na tyle wysoka by zwrócić uwagę celników. Poza tym tracking powiedział że gość nie wysłał.
|
CHAO liang mi odpisał :D
Cytat:
|
pozostaje mi tylko potwierdzic
ali dba o klientow i sprzedawca zostanie zmuszony do zwrotu kasy (a dokladniej w tym przypadku to ali zwroci bo sprzedawca otrzymuje przelew dopiero po potwierdzeniu odbioru przez kupujacego) |
Zawsze możesz zamówić od kogoś innego - tłum chińczyków to samo wystawia. :)
Zdarza się że kilka godzin szukam czegoś, by było jak najtaniej, kupuję, czekam, (kupa, jak wyżej), dostaję zwrot i biorę od kolejnego, minimalnie drożej, ale i tak tanio jak barszcz. :D |
dzięki @joujoujou za konkretne wytłumaczenie.
Dotychczas dostałem parę paczek z banggood i gearbest, te z bang docierają najszybciej 2-3 tygodnie. Tutaj nie zamówie drugi raz bo już podnieśli cenę i jeszcze ten fail z wysyłką. A może i dobrze się stało. Ledwo dziś za zwrot towaru na allelole wyciągnąłem kasę. Po miesiącu. 14 dni dobre sobie. |
Miałem tak kilka razy - po prostu sprzedawca "zapomniał" wysłać towar, co zresztą widać w trackingu - zadeklarował wysyłkę (co tworzy numer) po czym nie dostarczył przesyłki na pocztę, a ta, po ustalonym okresie oczekiwania skasowała numer z systemu.
Po prostu zamów jeszcze raz, ale gdzie indziej, a na to konkretne zamówienie złóż reklamację - masz 100% pewność zwrotu kasy. Edit: ostatnio się sporo poprawiło jeśli chodzi o prędkość dostawy - z 3-4 miesięcy zrobiło się 2-3 tygodnie. Ale nie jarałbym się zbytnio, bo jak się zacznie zbliżać okres świąteczny, to i czas dostawy się nieco zmieni. :mruga: |
Prawy gorny rog change to global site.
No to pisz i szukaj innego sprzedawcy:) |
Pudełka na aku, nie baterie :) Ten pseudo polski jezyk można zmienić na angielski?
|
Napisz do sprzedajacego. Problemem moze byc transport lotniczy aku.
|
Parę pudełek na aku 18650. https://pl.aliexpress.com/item/2X-CR...801386694.html
Jak dwa tygodnie jak napisane jest 52 dni :szczerb: W ogóle tu jest jakiś burdel w stanie zamówienia. |
Kontaktuj się ze sprzedawcą niech wyjaśnia
|
Co zamowiles? Nie 2 miechy a 2 tygodnie.
|
Zamówiłem z Ali, patrzę na tracking, a tutaj. Anulowana?
Cytat:
|
Nie schudniesz ale zmobilizujesz się do ruchu i ogólnej poprawy nastroju.
|
Widzę w tym ostatnio nawet totalnych grubasów. Chyba wierzą, że samo noszenie opaski fitnessowej sprawi, że schudną :hahaha:
Wziąłem, będzie na prezent. Mnie póki co Apple Watch wystarcza. |
Fajny gadżet. Zachęca do ruchu. Jak ktoś siedzi w robocie to jak znalazł. Serducho mu podziękuje.
|
Ile kosztuje wyprodukowanie tej gumy? Mniej niż prezerwatywy, bo nie musi żadnych norm spełniać, ale niektórzy wierzą w takie rzeczy jak w Boga, wolna wola. :rotfl:
|
Cytat:
|
|
też się przerzuciłam na zakupy na ali, nawet dla tej przesyłki się opyla małe rzeczy tam zamawiać jak nam sie nie spieszy
|
Teraz juz jest ok, z ali w 13 dni:)
|
Chiński rząd subsydiuje wysyłki, w ten sposób podkręcając gospodarkę.
|
Może taki offtop, ale ciekawe :D
Zamówiłem coś jakiś czas temu z aliexpress, coś wartego 10$ z darmową wysyłką, zdążyłem o tym zapomnieć, dziś przywiózł to kurier inpostu k***a odkleiłem 3 etykiety przewozowe z tego kolejno: - poczta inpost - poczta austria - poczta chiny Jak im się to kurna opłaca :sciana: skoro paczka z drugiego końca świata przychodzi za darmo a taka nasza poczta polska w samych usługach krajowych rucha nas bez wazeliny :sciana: |
Cytat:
This item does not ship to Poland. |
Mi nie chce w ogole wyslac do IE. Dodaj sobie do koszyka i idz do platnosci to ci wszystko pokaze, doda clo/vat jak trzeba.
|
pany dawno nic nie kupowalem z zagraniców...Czy stad mozna kupic i wysla do PL za FREE ? Czy trzeba bedzie jeszcze cos doliczyc do tych 59dolcow ?
https://www.amazon.com/Amcrest-1280T.../dp/B01M0SN42N Ewentualnie jaki macie sprawdzony sklep co by dostac ta kamerke... Widze ja tez na ebay ale tylko z USA takze z wysylka troche wychodzi.... |
polecam
|
Dla tłustych Irlandek to raczej tylko przemysłowe wagi. :P
Edit: się pojawiło "in stock" - coś pewnie jakiś humorzasty sprzedawca (albo raczej sprzedawczyni) co to raz ma a raz nie. Jak to baba. :D |
No chyba :)
|
|
|
Cytat:
Poza tym in stock |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:05. |