Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [KOMENTARZE] Obraz z programami dla PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f106/komentarze-obraz-programami-dla-ps2-82646/)

Berion 12.06.2009 23:08

[KOMENTARZE] Obraz z programami dla PS2

W tym topiku proszę umieszczać komentarze dotyczące ELF-Pack, czyli obrazu ze zbiorem najczęściej używanych programów scenowych dla PS2. Wszelkie uwagi i zgłaszanie błędów mile widziane.

Proszę NIE pisać postów NIE związanych z tematem, czyli pytania dotyczące działania danego programu (nie związanego z działaniem ELFpacka), wypalania programów, gier itd.!

Berion 12.06.2009 23:14

Planuję, ostatnią przed projektem AIO, wersję rzeczonej paczki o moim ulubionym numerku 7. ;) Lista zmian:

ELF-Pack 7 rc2

f przesunięty FMCB do root, tak aby nie było problemów z instalacją z płyty
f manager plików w głównym menu w uLE dla plików w DEV1/SM
+ kolejna drobna reorganizacja folderów/plików
+ dodany emulator silnika SCUMM (ScummVM v0.13.1)
+ dodany emulator GB (InfoGB v0.5j Rev5c)
+ dodany emulator SMS (PSMS Reloaded v0.4)
+ dodany emulator ośmio bitowych Atarynek (PVCS Reloaded v0.3)
+ dodany HDL v0.8c po angielsku
+ dodane stare moduły USB dla SMSa (nie linkowane)
+ update SMS do wersji 2.9 Rev3
+ update uLE do wersji 4.39 i 4.39z (BETA)
+ update RSH do wersji 0.6
+ update MCA do wersji 1.0a
+ update wszystkich *.psu do uLE 4.39

Jak ktoś chce przetestować obecne buildu, może pobrać je stąd:
wersja rc2
wersja rc3

Proponowane programy linkowane w menu uLE, są następujące (jeśli są jakieś obiekcje to rad jestem za wszelkie uwagi):

- różne/Manager Plików

- HD Loader v0.8c PL.elf
- Simple Media System v2.9 Rev3.elf
- Memory Card Annihilator v1.0a - gui.elf
- Lens Changer v1.0 beta6.elf
- FreeMcBoot v1.8b.elf
- Zone Loader v0.5.elf
- PS2FCEU v0.9.3 build955.elf
- SNES-Station (ffg) v0.2.4.elf
- PGEN (ffg) v1.51.elf
- ScummVM v0.13.1.elf

Niestety jest to maksymalna ilość pozycji w menu.

Jeśli ktoś chciałby, aby jakiś program znalazł się na płycie oprócz tych, które już są, niechaj pisze. Jestem otwarty na propozycje (byleby sensownie uargumentowane, a nie w stylu: "chcem Swamp Magic bo tak!").

ethar 12.06.2009 23:39

Do końca nie rozumiem czemu Lens Changer - jest w tej pozycji, rozumiem że przy wymianie napędu jest on niezbędny, ale nie wymieniam napędu co tydzień ;) Nie mam pojęcia co tam można by było wstawić bo w sumie dla mnie wszystko do szczęścia jest. Ale argumentuje, że to powinno odpaść jakby ktoś naprawdę znalazł konkretną "pozycję".

Berion 13.06.2009 00:00

Masz rację, w jego miejsce można dać np. emu GB.

skkn 16.06.2009 15:55

Jeśli brakuje pozycji w menu uLE wystarczy zrobić dodatkowe menu np. takie jak w sagatowej paczce:D

Berion 16.06.2009 22:50

Chcę aby był tylko jeden CNF, ale fakt było by to jakieś rozwiązanie, można dać w ten sposób max 10 menu.

W ogóle mi się to nie podoba prawdę powiedziawszy. Jak Dlanor się zgodzi to na potrzeby bootowalnego programu, wrzucę customowego uLE ze stałym menu, na cały ekran.

Berion 22.06.2009 15:18

ScummVM 0.31.1 wiesza mi się przy odczycie pendraka, z kolei na płycie nie może znaleźć IOMANX.IRX. :/ Z RadShellem v0.6 też nie mogę sobie poradzić.

Coś mi się widzi, że trzeba będzie zrezygnować z wersji 0.6 na rzecz 0.5; podobnie ze ScummVM jeśli się okaże, że 0.12.x też mają taką przykrą przypadłość.

FMCB dalej wywala, że nie znalazł zew. plików, więc wróci z powrotem do ./APP/. Trzeba będzie poczekać do nowej wersji FMCB i naprawienia tego błędu.

Wszystko inne zdaje się być. ok

Marszal 24.08.2009 20:36

Witam

Sciagnolem, wypalilem, prawie chodzi - tak moge to podsumowac ;d

mianowicie chodzi o sms'a wszystko fajnie odtwarza filmy etc ale niestety brak mi polskiego jezyka i co wazniejsze znakow ! Gdy chce zmienic jezyk z ang. na polski moge sobie klikac caly dzien w X'a a ps nie reaguje.

mogl by mi ktos powiedziec dlaczego i jak mam to naprawic ?

bardzo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi ...

Berion 24.08.2009 20:43

Skopiuj na memorkę cały folder SMS i stamtąd go uruchom. Cała paczka jest przygotowana pod tym kątem. Z płyty wszystko wstaje z domyślnymi ustawieniami bo inaczej się nie da.

Marszal 24.08.2009 20:46

coz, ale moge skopiowac samego sms'a tak ? Jak mam to skopiowac ? (troche newbie jestem ;d)

cojote 24.08.2009 20:48

Witam. Możesz wrzucić aktualne linki do ELF-Pack 7 rc2

Berion 24.08.2009 20:56

O nie ma już heh. Szybko kasują.
Nie mam, tzn. mam tylko w plikach a nie chce mi się tego sklejać. Jak skończymy lokalizację Okami to się tym zajmę bo leży to już z miesiąc jak nie dłużej.

@Marszal
Wejdź w manager plików, w cdfs:/, zaznacz cały folder SMS i skopiuj go na mc0:/. Pod R1 masz menu kontekstowe.

Marszal 24.08.2009 21:20

odpalam plyte, wchodze w "konfiguracja" i jak mniemam to to jest ten menadzer tak ? Jezeli tak to jak sie to kopiuje ?

ok sory slepy bylem ;d;d

WIELKIE DZIEKI ZA POMOC :*

albo jeszcze cie troche wykozystam bo nie wszystko jest jasne ;d

skopiowalem to wszystko na memorke i co teraz ? jak odpalic tego calego sms'a ?

darek0920 24.08.2009 22:20

ELF-Pack 7 rc3
@Marszal
Tym menagerem wejdz na karte pamieci mc0:/ do folderu SMS i w nim uruchom SimpleMediaSystem 2.x.elf

SMBA 25.08.2009 20:23

Ponad 8mb ma ten plik :( ... Berion, proszę czy w finalnej wersji mógłbyś przygotować również wersję dla memorek 8mb z mniejszą ilością programów (bez emulatorów)? Nie chcę zostawać przy szóstce.

Berion 25.08.2009 20:51

Ale Ty wiesz, że *.iso to obraz płyty który się wypala? :P

Cały folder SMS, jak sięgam pamięcią waży maksimum z 1.5MB.

Berion 12.12.2009 00:49

W wolnej chwili siedzę nad R8 i tak sobie myślę... może by dodać i kilka programów po stronie PC (Win32)? Dobry pomysł czy raczej kijowy? Np. CDGenPS2, PS2SaveConverter, PPF-O-Matic itp? Z autorunem i menu (QLoader).

???

Iskander 12.12.2009 16:26

Ludziom, którzy chcą mieć AiO, a nie chcą im się szukać różnych rzeczy oddzielnie, na pewno się to przyda.

Berion 12.12.2009 22:44

Właśnie nie wiem. Jakoś drastycznie to nie wpłynie na wagę obrazu (jeden z priorytetów).

Myślałem nad:

- CDGenPS2
- Apache3
- PPF-O-Matic
- WinHIIP
- USBUtil
- PS2Client
- PS2SaveConverter

To chyba tyle z tych najważniejszych. ???

szczuru 12.12.2009 23:38

Dorzuć jeszcze to:
DVD Scan (Odnośnie przerzucenia CD->DVD dla ESR) (A! i Właśnie ESR Disc Patchera wrzuć :P )

A jeśli się zmieści to nie zaszkodzi:
CNF-Tool
iml2dvd
Multiloader Generator (I ogólnie Multiloader'a)
PS2 Logo
PS2 PAL2NTSC with Yfix v1.08
PS2 Save Builder
Toxic Dual Layer Patcher

Wszystkie są w downloadzie i wcale by Ci tak bardzo obraz nie urósł :] Było by piękne AiO dla PS2 :)

Berion 12.12.2009 23:52

Ilość załączników: 1
ESR Disc Patcher i Toxic Dual Layer Patcher koniecznie. Co do reszty:

DVDScan zbędny bo ESR patchuje media flag w locie i robi to chociaż poprawnie. ;]

CNF-Tool odpada z miejsca. To gówienko które kiedyś napisałem w pascalu pracuje tylko na "./", czyli w miejscu gdzie sam się znajduje.

iml2dvd moim zdaniem też zbędny. Używają go tylko Ci, którzy ripują gry. I raczej w domyśle wymaga CDVDGena od Sony (bo ten to właśnie tworzy swój skrypt iml do budowy obrazu).

Multiloader jest przeterminowany. Znacznie lepiej w tej roli użyć uLE (chyba nawet większa kompatybilność). Po za tym mało kto dziś buduje "multi kompilacje".

PS2Logo nawet ciekawy, ale na niektórych modchipach potrafi wykrzaczyć grę (a w zasadzie nie on tylko logo inne niż oryg.).

PAL2NTSC itp. wynalazki też wydają mi się zbędne. Nikt dziś nie używa telewizorów, które nie obsługują obu regionów.

PS2SaveBuilder jest zbędny przy PS2SaveConverterze odkąd ten obsługuje również *.xps i *.max (dwa najpopularniejsze kontenery na save'y na np. gamefaqs). Ponadto zaprojektowany jest do konwersji/budowania *.psu - jedynego słusznego formatu save'ów na PS2. ;]

Tak ja to widzę.

Powstaje też jeszcze jeden problem. Vista/Win7, i chyba też "nowe linuksy", jak jest to widzą tylko UDF, a tam będą DVD-Video, więc nic się nie autorunuje ani nawet sami userzy tam nie wlezą bez zew. programów. Trochę to bez sensu. ;/ Chyba żeby nie patchować go dla ESR i zostawić to w gestii użytkownika... tylko czy to dobry pomysł? Nikt nie czyta readme, więc nie zauważy nawet że poprzednie wersje ELF-packa były już spatchowane, wypali i powie: ale gówno ten ELF-Pack (nie oszukujmy się: teraz mało kto myśli, szczególnie Ci co szukają takich paczek/obrazów).

- - -

Jakby to kogoś interesowało to pracuję nad R8, który wniesie dość sporo poważnych zmian w budowie kompilacji (+ oczywiście update aktualnych programów i kilka nowych). Będzie to pierwsza przymiarka do projektu AIO, który mam nadzieję za jakiś czas zrealizować i wpisać się na karty historii sceny PS2 po wsze czasy... aghem, prawie tak. ;]

Jeśli komuś więc zależy nad rozwojem tej paczki to będę rad za wszelkie propozycje, uwagi itp. dotyczące nawet starszych ELF-Packów.

Menu w windzie:

Endex 17.12.2009 20:21

Ja mam pytanie i prośbę zarazem.
Zainstalowałem FreeMCBoota z tego obrazu. Wypalony Alcoholem tak jak miał być wypalony. Przekopiowalem pliki ESR na różne sposoby, do folderu, poza folderem, wszędzie gdzie mi to do głowy przyszło i to zamo z menadżerem plików, ale za każdym razem gry załączam konsole, to nie ma ani jednego z tych programów. Tylko MCBoot tam jest i ogólnie nie mogę nic zrobić. Czytałem, że coś trzeba konfigurować, ale nigdzie tego konfiguratora nie widzę. Nie mam pojęcia co zrobić.
I tu wchodzi moje prośba i pytanie. Może mi ktoś wytłumaczyć o co mam z tym zrbić, żeby działało?
Pozdrawiam.

Berion 17.12.2009 21:14

Instalowałeś z płyty, czy może najpierw skopiowałeś na mass:/? Bo jak z płyty to nie dodał żadnych zew. plików - było o tym w readme. W nowym ELF-Packu będzie skrypt, który kopiuje FMCB na pendraka i stamtąd go uruchamia.

Więc albo skopiuj z płyty folder FMCB i uruchom stamtąd instalator, albo włóż pendraka z uLE pod nazwą RESCUE.ELF w root i uruchom konsolę. Odpali się od razu uLE i resztę będziesz mógł zrobić ręcznie.

Endex 17.12.2009 21:42

Instalowałem z płyty bo pendiva nie posiadam, jutro wypróbuje to co napisałeś i dam znać.
"Więc albo skopiuj z płyty folder FMCB i uruchom stamtąd instalator"
W jaki sposób to zrobić? Mam to na memorkę wrzucić? Wybacz, ja jestem laikiem w sprawie konsol. Z komputerami wiem jak się obsługiwać, ale takie rzeczy to wydają mi się straszne :)

szczuru 17.12.2009 23:19

Aktualnie JEDYNYM SENSOWNYM wyjściem na poprawną instalację FMCB jest instalowanie go z pendrive'a.

Endex 18.12.2009 15:41

Dobra zrobiłem tak jak napisałeś Berion i ESR się zainstalował.
Teraz ta. Obraz który stworzyłeś jak się wydaje był spaczowany przez ten ESR patcher, wiec po zamknięciu klapy program sie włącza, migają kolorki i płytka działa. Czyli mam to zrobione dobrze (tak mi sie wydaje).
Więc teraz zadam ostatnie pytanie jak laik do profesjonalisty. W jaki sposób zrobić, by ESR był widoczny po włączeniu konsoli? Wiesz, jako jedna z opcji do wyboru.
Pozdrawiam.

edit. Zauważyłem jedna rzecz. Chcąc zobaczyć jak to działa z grami, zrobiłem obraz gry God Hand. Potem spaczowałem ESR Disc Patcherem w wersji 0.24 coś. Po tym jak wmontowałem go w Daemona, to pliki wyglądały normalnie. Tu jest ten problem, bo chyba tak nie powinno być. Z tego co wyczytałem, to wszędzie pisze, że wnętrze płyty po paczowaniu ma wyglądać jak film DVD, a nie wyglada. Jest na to jakiś sposób?

darek0920 18.12.2009 16:26

Zresetuj konsole i trzymaj START(uruchomi się FMCB Configurator)
=>Configure OSD options
=>configure Item(wybierz sobie numer ale nie zmieniaj istniejących)
=>wybierz lokalizacje skąd FMCB ma uruchamiać ESR mc0:/lub mass:/
=>Return=>Return=>Save CNF to MC=>restart konsoli

Endex 18.12.2009 17:28

Zrobione, Dziękuję ślicznie :)

A co do tego co napisałem w "edit" to dalej nie potrafię tego zrobić. Płyta po spaczowaniu dalej nie wygląda jak DVD z filmem.

Iskander 18.12.2009 18:51

Ale przecież działa prawda? Moje spatchowane też ni mają struktury spatchowanego UDF w programach, ale przez ESR działają aż miło.

Jeszcze co do programików, to można dodać WinDIPa oraz ExPERTa 1.05, chyba, że oba są unlegalne.

darek0920 18.12.2009 19:20

Ma wyglądać na DVDVIDEO w PS2 i generalnie tylko to się liczy a jeżeli chodzi o windowsa to chyba xp będzie ja widział normalnie a vista i 7even jako DVDV;ale pewien do konca nie jestem.

Endex 18.12.2009 20:32

Ten obraz co stworzył Berion z tymi programami, jest przepuszczona przez ten paczer i widać u mnie DVD Video, zaś po spaczowaniu obrazu God Hand DVD Video jest widoczne w Ultra Iso, a w obrazie po zamontowaniu na wirtuala jest widoczna normalna gra więc coś jest nie tak, skoro ten obraz od Beriona jak Video wygląda. Ogólnie gra nie ruszyła, nie chciała nawet się zbotować.

EDIT: Problem rozwiązany. Przyczyną źle spaczowanej płyty, która nie działała, okazało się brak etykiety na obrazie (nie wiem jakim cudem jej brakowało). Dopisałem etykietę, spaczowałem, i już spod Deamona było widać normalnie DVDVIDEO. Wypalone na płycie ThinkXtra (wiem, że badziew, ale tylko to miałem pod ręką) z prędkością 6x na IMGBurn i działa jak marzenie. Ale jedno mnie trapi. Po włożeniu płyty i zamknięciu klapy konsoli nie ruszyła po tym jak załączyłem w menu konsoli ESR, dopiero jak miałem płytę włożoną i dałem reset konsoli to automatycznie się załączyła. Dlaczego nie mogłem tego uruchomić w menu? Płyta sama nie chciała botować. Bardzo bym, prosił o odpowiedź na to (już ostatnie) pytanie.

Pozdrawiam i bardzie dziękuję za pomoc.

Berion 19.12.2009 01:17

Tak, kompilacja jest/była patchowana przez ESR Disc Patcher.

Co do UltraISO: ten program wyświetla tylko JEDEN system plików. Jak większość programów, pewnie i ten rozwiązuje to na zasadzie priotytetów, czyli (upraszczając bo obsługiwanych jest zapewne więcej) jeśli jest ISO9660 to je wyświetla, jeśli UDF to nie wyświetla ISO9660, tylko UDF właśnie. Jeśli jest tam dodatkowo Joliet (albo zamiast UDF) to wyświetli Joliet. Ten God Hand pewnie jest piracki i ktoś zrobił trzy ISO9660/Joliet/UDF. Taka jest moja teoria. Druga możliwa jest taka, że ukradłeś grę, nie czytasz komunikatów i odpatchowałeś ją bo już była spatchowana... ;] W obu przypadkach w UltraISO zobaczysz pliki z gry.

//No i niepotrzebnie się rozpisałem.... zwykle na bieżąco czytam i odpowiadam zamiast najpierw przeczytać, a potem odpisywać. :P

Cytat:

Napisany przez Endex (Post 1067490)
Po włożeniu płyty i zamknięciu klapy konsoli nie ruszyła po tym jak załączyłem w menu konsoli ESR, dopiero jak miałem płytę włożoną i dałem reset konsoli to automatycznie się załączyła. Dlaczego nie mogłem tego uruchomić w menu?

Bo płyta jest do dupy i napęd nie zdążył zweryfikować nośnika. Po zresetowaniu próba się udała, a uruchomił bo widać masz przypisany ESR direct/direct off w ESR Path w konfigu. Jakby znów nie zdążył, albo jeszcze weryfikował to miałbyś ekskluzywny czarny ekran. ;]

Cytat:

Napisany przez GENERiC (Post 1067477)
Jeszcze co do programików, to można dodać WinDIPa oraz ExPERTa 1.05, chyba, że oba są unlegalne.

Experta nie bo to rip/ext/reb a i dużo ważą pluginy (po za tym 1.05 "pamięta czasy Króla Ćwieczka" ;]). WinDIP nawet byłby dobrym pomysłem tylko hmm... chyba mało już serwerów jest czynnych?

- - -

W nowej wersji powywalam *.psu. W ich miejsce wejdą skrypty do radshella, które automatyzują operacje. Jest tylko jeden feler, który mi się nie podoba: jeśli jakiś plik, który ma być kopiowany już tam istnieje albo w przypadku dev1 dla starych chipów, trzeba mieć klawiaturę aby czymś potwierdzać lub nie, operacje.

FMCB też już jest na skrypcie (sam kopiuje na mass:/FMCB/ i odpala).

Iskander 19.12.2009 14:23

Co do serwerów to chyba jeszcze workuje CoD3, BF2:MC, NBA i NHL 2k10, Fast & Furious : Tokio Drift, Tom Clancy Ghost Recon Advanced Warfighter, SOCOMy wszystkie.

Proponuję jeszcze jakiegoś iLinka, czy cuś w tym stylu.

Endex 19.12.2009 16:07

Berion dzięki za opis :) Wszystko przeczytałem i sprawdzę na Verbatimie czy zadziała. Muszę poczekać do ostatniego tego miesiąca, wtedy na konto w banku będzie przypływ gotówki :) Teraz mam jakąś kasę, ale nie mam pojęcia czy nie będzie mi potrzebna, bo święta idą (co ja piszę, praktycznie zaraz będą). Prezenty i te sprawy.
Co do drugiej sugestii, to nie :) Ja nie kradnę, co najwyżej robię kopie zapasowe.

Jeszcze raz dzięki za pomoc wam wszystkim, dorzucę wam do reputacji :)
Pozdrawiam.

Angerfist 05.01.2010 19:32

Witam. Wielkie dzięki za ten mega zbiór programów kawał dobrej roboty zrobiłeś :). Miałem tylko problem z wgraniem FMCB ale to pewnie dlatego że tak jak już pisałeś w swoim poradniku jak wgrywa się exploit za pomocą karty z FMCB to instalator ma kłopoty ze znalezieniem BOOT.ELF i modułów ponieważ jest za duże zagęszczenie plików...Jak już pisałem płytka rewelacyjna :) Mam pytanie czy można się spodzieać jeszcze jakiś uploadów ELF packa czy to już raczej końcówka? Pozdrawiam.

Iskander 05.01.2010 19:52

Przecież nasz kolega napisał, że pracuje nad wersją AiO. W środku będą programy i dla PC i dla PS2.

Angerfist 05.01.2010 20:00

Super :) Te moje ślepe oczy ;) Więc warto czekać.

Berion 05.01.2010 20:56

Cytat:

Napisany przez Angerfist (Post 1072660)
ale to pewnie dlatego że tak jak już pisałeś w swoim poradniku jak wgrywa się exploit za pomocą karty z FMCB to instalator ma kłopoty ze znalezieniem BOOT.ELF i modułów ponieważ jest za duże zagęszczenie plików...

Zagnieżdżenie. I nie, to jednak bzdura - problemem są biblioteki. W v1.9 powinno to być rozwiązane (tak, będzie 1.9 ;)).

Cytat:

Jak już pisałem płytka rewelacyjna :) Mam pytanie czy można się spodzieać jeszcze jakiś uploadów ELF packa czy to już raczej końcówka? Pozdrawiam.
Ostatni ELF-Pack to będzie R8. Wszystko już działa po za radshellem z płyty. Nie mam płyt obecnie i chęci trochę (nie wymyśliłem jeszcze czego to jest wina, wywala "error -1 not a super-user"). ;)

AIO to inna para kaloszy. Następca. Ale kiedy będzie pierwszy release to nie mam pojęcia.

Angerfist 06.01.2010 09:29

Możemy tylko życzyć powodzenia w dalszej pracy i czekamy :)

Berion 06.01.2010 12:20

THX. Staram się, żeby nie było niespodzianek jak przy okazji R5. ;]

Angerfist 11.01.2010 14:05

Mam mały problem po skopiowaniu do katalogu BOOT zewnętrznego modułu z GT4 uLE przestał działać. Zastanawiam się czy da się to jakoś naprawić. Skopiowałem plik BOOT.ELF do katalogu BOOT i do katalogu APPS na mc i nic nie pomogło. Wersja FMCB 1.7. Nie wiem czy poprostu nie wgrac ponownie exploitu. Mam jeszcze jedno pytanie co do ELF packa chciałem wgrać wersję ULE pl ta która włancza się w menu ale nie wiem gdzie konkretnie umieścic pliki i czy wgrać cały folder czy tylko skiny i boot.elf?

szczuru 11.01.2010 14:13

Do katalogu na MC, w którym masz uLe skopiuj pliki Polish.lng i Polish.fnt, później w samym ule wybierz polski język i polską czcionkę :)

Soboy 14.01.2010 20:28

Cześć mam problem z zainstalowaniem "PGEN11" oraz "HD Project v1.081.elf". Nie wiem jak go zainsalować. próbowałem na różne sposoby. Wklejałem z folderem bez folderu, do boot i app ale ciągle mi się nie udaję. Z góry dzięki za pomoc.
SoBoyDziękuje za pomoc Szczurowi.

szczuru 14.01.2010 21:28

^ Problem już rozwiązany :)

gr15h4 19.01.2010 16:08

Fre MCBoot - pomocy :)

Mianowicie FMCB po poprawnej
instalacji na MC, normanie sie odpala.

Jak znusic zeby jak juz sie odpali z MC
zeby czytal plyty, bo za cholere nie chce
czytac.

Berion 20.01.2010 11:29

Wgrać ESR ;]

gr15h4 22.01.2010 15:21

ESR tez mam :P
tylko ze problem polega na tym
ze po odpaleniu FMCB z karty
to on pozniej nie chce wogole
nawet zakrecic plyta w srodku.

jak odpalam ESR z menu FMCB
tez to samo, nie pamietam dokladnie
jak brzmi komunikat w ESR, ale chodzi
o to ze nie wykrywa plyty w srodku,

nie ma tego z kolei jak odpale to z SwapMagic'a

a wlasnie o to mi chodzi zeby nie zonglowac plytami :)
bo skoro i tak musze z SM odpalac to troche sie mija to z celem,
gdyz w SM moge uruchomic z MC/Flash, co prawda tylko 4 pozycje :)

Berion 22.01.2010 17:56

W 'ESR Path' ustawiona ścieżka do ESR direct? 'Auto launch' włączony?

Przepisz ten komunikat. Bo nawet jak odpalasz z gui do musi być zweryfikowany jako PS2DVD-Video czy coś takiego (nie pamiętam, może i samo DVD-Video - chodzi to o samo). Jak jest inaczej to znaczy, że napęd nie zweryfikował płyty i wina jest po Twojej stronie, a nie FMCB czy też ESR. ;]

gr15h4 25.01.2010 14:04

Aha jak odpalac z ESR'em juz doszedlem :)
i dziekuje wskazowki sie przydaly

Natomiast chodzilo mi o troche inny problem
gdy odpale z memorki bez plyty jakiejkolwiek
i juz bede w uElfie jak uzyskac dostep do plyty ??
zeby ponownie nie restartowac i takie tam :)
dla oszczednosci czasu albo z lenistwa :P

Iskander 25.01.2010 14:15

To restartowanie jest aż tak męczące? Ogranicza Cię do wciśnięcia jednego tylko guzika.

Ale płyty nagranej, np. z filmami? Jak wrzucisz film DVDV to odczyta, bo napęd(a raczej mechacon) musi zweryfikować płytę.

gr15h4 25.01.2010 14:16

p.s.: link bo obrazu nie dziala ani wersja rc2 ani wersja rc3

darek0920 25.01.2010 14:24

Mój działahttp://forum.cdrinfo.pl/f106/komenta...6/#post1043406

Berion 25.01.2010 18:15

Cytat:

Napisany przez gr15h4 (Post 1077310)
Aha jak odpalac z ESR'em juz doszedlem :)
i dziekuje wskazowki sie przydaly

Natomiast chodzilo mi o troche inny problem
gdy odpale z memorki bez plyty jakiejkolwiek
i juz bede w uElfie jak uzyskac dostep do plyty ??

Od tego jest ESR w wersji mc lub gui (i tam należy wybrać launch app).

Po za tym nie ściągaj rc2/rc3 bo to jak nazwa wskazuje: release candidate. Nie do końca tam wszystko działa tak jak bym tego chciał. R8 jest w drodze, ale nie mam obecnie na to czasu.

gr15h4 03.02.2010 12:53

Mam jeszcze takie pytanie:
czym czy jak przerobic ten
obraz plyty zeby na pena to dac.
tzn zeby widziec te wszystkie
pliki i foldery
Probowelem w ESR Disc Patcher
ale bez skutku...

Berion 03.02.2010 15:36

Żeby sam się uruchomił jak z płyty? Nie da się, chyba że masz FMCB, ale to trzeba by przenieść uLE i jego pliki do root pendraka. Potem z kolei wszystkie ścieżki wyedytować względem nowej lokalizacji. Bez sensu trochę. ;] Chyba, że chcesz mieć te programy na pendraku ale żeby widoczne były w OSDh - no to wystarczy je skopiować i przypisać doń ścieżki w FMCB CFG.

ESR Disc Patcherem możesz jedyne spatchować lub odpatchować obraz pod kątem modyfikacji UDF. Do sprawdzania struktury, że tak mądrze napisze, ;] obrazu służy ISO Buster.

- - -

>> ELF-Pack R8 <<

Mam nadzieję, że tym razem obeszło się bez wpadek (bez błędów w skryptach). Jakby co to zwalę winę na Szczuru. :D

Zmiany w stosunku do starej całkiem spore, głownie podział menu uLE na trzy listy z tytułami (czyli bez ścieżek do plików wykonywalnych, wg. mnie tak jest estetyczniej), dodane dwa razy tyle emulatorów i najważniejsze progsy dla Windy (autorun). Ze względu na armię ignorantów nieczytających readme, usunąłem z menu FMCB (jest oczywiście nadal na płycie). Po pełną listę zmian odsyłam do readme.

Tak jak poprzednio, tak i tym razem obrazu nie trzeba patchować ESR DP (a nawet nie wolno ;]).

PS: Autorun nie będzie działać jeśli jest wyłączony (odkrycie, prawda ;]) lub gdy wyłączona jest obsługa "Płyty DVD-Video z dodatkową zawartością" na Viście i Siódemce. Na XP autorun niestety nie zadziała w ogóle bo rozpozna płytę jako DVD-Video (można wejść do katalogu ./_WIN i zrobić sobie skrót np. na pulpicie do qloadera).

PS2: ScummVM wiesza się na "dna" na większości modeli PS2, na mojej niestety też więc konfig jest domyślny z oryg. release'u.

PS3: Chciałem zrezygnować z *.psu na rzecz skryptów pod RadShella, ale nie mogę zmusić drania do współpracy z płytą - albo coś jest zj* w RSH albo ja jestem za tępy. ;)

Uff To chyba tyle.

skkn 26.02.2010 21:55

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1083751)
Na XP autorun niestety nie zadziała w ogóle bo rozpozna płytę jako DVD-Video (można wejść do katalogu ./_WIN i zrobić sobie skrót np. na pulpicie do qloadera).

A to dziwne bo u mnie na XP działa bez zarzutu, a poza tym DOBRA ROBOTA:spoko:

Berion 26.02.2010 23:30

Hmm to może masz coś narąbane z autostartem. ;P

thx

dankox 13.03.2010 18:12

Witam i pytam !?
Prześledziłem cały temat dotyczący ELE-Pack R8 , pobrałem plik i wypaliłem płytkę DVD ( ale nie powiem ile ich użyłem zanim mi odpaliła na konsoli bo RW nie czyta ).
Jestem nowicjuszem w podeszłym wieku i to co przeczytałem zrobiło mi w głowie wielki mętlik i zrozumiałem że ten pakiet pozwoli mi odpalić swojskie gry ( inaczej mówiąc koń by to szybciej zrozumiał ).
Wypalona płytka DVD+R jest odczytywana na mojej konsoli SCPH-30003 i wyświetla mi komunikat " This disc cannot be played due to regional restrictions " i żaden z klawiszy pad-a nie reaguje.
Plis powiedzcie co zrobiłem nie tak lub czego nie zrobiłem albo inaczej co mi jest jeszcze potrzebne abym mógł odpalać :P wierne oryginały PS2 :P.

Za udzielenie odpowiedzi i podpowiedzi z góry dziękuję.:D

" This disc cannot be played due to regional restrictions "

Ta płyta nie mogą być odtwarzane ze względu na ograniczenia regionalne

SMBA 13.03.2010 20:49

Jeśli masz konsolę w systemie PAL potrzebujesz również gry w PAL a nie w NTSC (i na odwrót).
Zobacz to http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2ntsc2pal/

Berion 13.03.2010 22:40

Cytat:

This disc cannot be played due to regional restrictions
Sugerując się Twoim tematem o SM, rozumiem że nie masz modchipa, ani nic innego czym mógłbyś uruchamiać niepodpisany kod? A więc i nici z odpalenia ELF-Packa.

Natomiast komunikat ciekawy, bowiem na modchipach czasem potrafi wyrzucić takie obelgi ;] jak nie zdąży wymusić na napędzie weryfikacji płyty jako PS2DVD. To samo z FMCB->ESR, ale tutaj nie wiem na czym polega problem. Jest to w każdym razie losowe. Na konsoli "bez niczego" zaś zupełnie normalne.

dankox 13.03.2010 23:34

Krótko mówiąc jestem zobowiązany do zakupu oryginalnego Swap Magic abym mógł co kolwiek zrobić ze swoim PS2 lub kartę pamięci z FMCB ?

SMBA 14.03.2010 12:38

To w końcu masz już FMCB zainstalowanego na MC czy nie?
Bo z tego co teraz wyczytałem nie masz jakiejkolwiek przeróbki.

Jeśli chcesz odpalać kopie gier, i nielicencjonowane programy - potrzebujesz swap magica/chipa/FMCB z ESR
FMCB możesz zainstalować spod Swap Magica (i niepotrzebny jest do tego haczyk/zaślepki) http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...it/strona2.php
albo za pomocą niektórych programów do cheatowania
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...it/strona3.php oczywiście programy te MUSZĄ być oryginalne.

dankox 14.03.2010 17:16

Ok dzięki za wszystko ale czym więcej czytam na temat przeróbki to bardziej jestem zakręcony.:'(

Berion 14.03.2010 17:21

Kup Swap Magic 3.6 lub 3.8 i wgraj na kartę FMCB. Lub wlutuj modchip. Tyle. ;]

drukmeone 30.03.2010 17:28

mam problem dlaczego po instalacji fmcb nie dziala mi pad nieorginalny i tylko w grach normalnie po menu i ulelf moge latac??

Berion 30.03.2010 20:38

Tylko co to ma wspólnego z ELF-Packiem? Ano nic, czyli zły Waść sobie temat wybrał.

- - -

Niestety nie mam innych padów jak DS i DS2. Wątpię aby w jakiś tam sposób FMCB kolidował z funkcjami odpowiedzialnym za obsługę pada. Skoro jednak piszesz, że w "menu FMCB" nie działa (a w oryginalnym browserze działa ten pad?) to raczej odsyłam na forum psx-scene.com - czyli miejsca gdzie się ten "exploit" narodził.

drukmeone 30.03.2010 21:35

juz wiem co jest 5 mam ds a nie ktore gry wymagaja a raczej wiekszosc ds2 z tym czujnikiem nacisku na przycisk
po menu moge latac ale w grach juz nic ani start ani zaden inny przycisk

Berion 30.03.2010 22:52

No więc zdecyduj się na jakąś wersję: pad działa w OSDSYS (PS2 Browser, czyli menu PS2, nwet to hackowane przez FMCB) i w programach homebrew czy w grach.

Bo jeśli o gry chodzi to już było parę takich tematów i jak sięgam pamięcią to np. Burnout 3 Takedown nie dało się grać niczym innym jak oryg. DS2.

Używaj też interpunkcji. To nie czat tylko forum CDRinfo.pl. Poziom musi być. Następnym razem będę złośliwie kasował. :P

drukmeone 30.03.2010 23:44

sorki. w grach nie dziala.w menu i ulelf dziala bez zarzutow.to jest wina tego pada nie?ogolnie to chcialem kolezce zrobic kiedys juz to robilem ale z ds2 i nie bylo problemow.

Berion 14.05.2010 09:59

Wersja R8b:

Kod:

ELF-Pack R8b

+ update Open PS2 Loader do wersji 0.7
    + update ScummVM do wersji 1.1.1
    + skonfigurowany ScummVM (umknęło mi to w poprzedniej wersji)
    + dodane opcjonalnie, spakowane oba pliki wykonywalne ScummVM
    + przypisane obie wersje ScummVM do menu w uLE
    - usunięte starsze wersje OPL

SMBA 25.05.2010 15:19

Ja do następnego relase proponuję dodać program do testowania pada, był na forum: http://forum.cdrinfo.pl/f105/program...-od-ps2-84285/ ;)

Berion 25.05.2010 19:32

Dobry pomysł. Doda się.

ethar 26.05.2010 17:29

Ostatnio przeglądając homebrew dla PS2 natrafiłem na rzecz ciekawą. Mianowicie Menu XMB (takie jakie mamy w PSP czy PS3). Ściągnąłem paczkę, wygląda conajmniej ładnie ;) Z poziomu menu, udało mi się przetestować przeglądanie zdjęć, i odpalenie płyty z napędzie ;) Podaję tutaj link:
http://rapidshare.com/files/29676533....EXSite.pl.rar
Może warto by było zainteresować się tym? Dać to jako domyślny *.elf, na płycie. A w ikonę Browser (sądzę że można jej podporządkować jakiś plik *.ef, ale mogę się mylić) - podporządkować stare zwykłe menu z uElfa? To jest tylko moja sugestia, może mało dobra, czy coś, bo osobiście średnio znam się na tworzeniu Homebrewu, jestem jedynie wyjadaczem ;) Ściągnie, wypali, i odpali ;) Swoją drogą wiem że wiele pracy Berion włożyłeś w kompilację Swojego Uelf-packa, i wcale nie uważam że jest zły, i dlatego piszę o zmianę głównego Menu. Doceniam Twoją pracę, i uważam że jest to kawał dobrej roboty ;) Tylko to Menu wydaje się ładniejsze, i chyba możnaby było je usprawnić... Jeśli pomysł odpadnie, to poprosiłbym, chociaż wrzucenia na płytę tego XMB ;) Może ktośchciałby potestować itp itd. ;)

szczuru 26.05.2010 18:25

@wthar, nie chce mi się sprawdzać ( ;) ) ale na 90% mówisz o programie Argon - "alternatywa" dla SMS'a. Może projekt był ciekawy ale nie jest już rozwijany a nie dorasta do pięt możliwościami względem uLE...

Nie ma sensu także wrzucać tego do do ELF-Pack'a gdyż mija się to z celem bo po co wrzucać coś starego, co jest gorsze. To tak jakby teraz Berion do ELF-Packa dodał Reality Media Player. Jakbym to zobaczył to pierwsze co na myśl by mi się cisnęło to "Po jaką cholerę ten zapychacz?" :] Pamiętaj, że tu nie chodzi o ilość a jakość :)

ethar 26.05.2010 20:17

Tak dokładnie, program ma nazwę Argon - teraz sprawdziłem ;) Szkoda że nie jest rozwijany, bo projekt miał potencjał wg mnie.

Emulator NeoCD - do opalania gier z Automatów (NeoGeo)? Nie wiem, czy projekt został porzucony, albo jest jakaś alternatywa. Akurat na emulatorze zależy mi bo naszła mnie ochota na "Cadilacs and Dinosaurs" gierka kozaczyła, i wpierdalała nie jednemu dziecku kieszonkowe ;)

Berion 26.05.2010 21:01

Argon to taki uboższy brat bliźniak SMSa. Uboższy bo co prawda posiada obsługę radio (czego SMS nie) i co prawda jest oparty na jego kodzie źródłowym to niestety, ale odtwarza znacznie mniej (EEUG nie udostępnił źródeł do swoich "kodeków").

- - -

Po Twoim poście wnioskuję, że menu uLE Ci się, delikatnie mówiąc nie podoba - tylko chyba nie chciałeś tego wprost napisać. Mnie to na pewno nie urazi - w końcu to nie mój program. ;) Staram się tylko aby wszystkie skrypty i configi były poprawne i w miarę możliwości estetyczne, także moja rola w tym miejscu polega wyłącznie na konfiguracji programów (wg. mojego gustu) i pisaniu skryptów. Jestem też autorem kilku skinów (do uLE, SMS) i kilku grafik do paru programów (gui FMCB, MCA, ESR).

Całe GUI uLE jest kompletnie nieprzemyślane (system skinów to kompletna porażka) jest brzydkie, wręcz odpychające i tu się z Tobą zgodzę.

Niestety ile razy proponuję Dlanorowi albo EP nową szatę i sensowny system skinów (obecnie polega to na wczytywaniu kolejnych po sobie LAUNCHELFx.CNF...), który mógłbym opisać i oczywiście zaprojektować to jestem zbywany. Mogliby chociaż zrobić większe czcionki, z anti -aliassingiem (na kanale alpha, bo w tej chwili to 4bit bitmapa którą się blendinguje na skina). Proponowałem też obsługę czcionek wektorowych (ale to akurat dość kłopotliwe bo trzeba by biblioteki pisać od nowa). Proponowałem też zmianę kodowania na UTF-8 i S-JIS, ewentualnie ISO8859-2. Też bez rezultatów (może mają zamiar je wczytywać z rom0:/ jak w LBFn? to też byłby świetny pomysł). Proponowałem dodać obsługę uruchamiania plików wykonywalnych dla IOP i EE z parametrami (żeby nie j*ć się z shellem). Proponowałem dodać do listy urządzeń rom0:/, rom1:/ i erom:/ (ale podobno to by ogłupiło użytkowników... jasne, lepiej żeby *scenowy* program był *****o-odporny i zawsze kiedy potrzeba jakiś plik z biosu to wpisywać litanię komend w radshellu, albo dumpować cały bios i rozbierać hex edytorem. super...).

Zawsze spotykam się odmową, albo zbyciem półsłówkiem. Podobno mogę napisać sam, a oni chętnie to wprowadzą do głównego brancha...

Odbiegłem trochę od tematu. Problem w tym, że nie ma innej, lepszej alternatywy dla uLE jako główne menu. Może w OPL 0.8, który mam nadzieje będzie już zintegrowany z wersją Volca'i i Izdubar-a (będzie normalna czcionka, bez glitchy, duża i z AA, w kodowaniu ISO8859-2 i z moim tłumaczeniem na j.polski - a więc da się? Da się! ;]), będzie tam też można oskryptować zakładkę apps (a nie wiem czy będzie można podpiąć cdfs:/). Mógłbym też użyć BM Managera, ale pewnie trafił by się jakiś kretyn, który by sflashował sobie nim chipa i pretensja potem byłaby do mnie.

Ale miło, że napisałeś. ;]

- - -

Ten emulator ma hardkodowane ścieżki do gier na płycie, więc odpada bo to bez sensu.

szczuru 26.05.2010 23:12

Cytat:

Ten emulator ma hardkodowane ścieżki do gier na płycie, więc odpada bo to bez sensu.
Nie rozumiem, bo wg readme, może leżeć "gdziebądź", byle by zawierał wszystkie odpowiednie pliki. I odpala gry tylko z CD.

Kod:

General requirements :

- Before running the emulator be sure that the "host/cd"
  contains the following tree :

|-- neocd folder (or CD root)
    |
    |- neocd.bin or bios.zip (ngcd bios, not provided)
    |
    |- neocd.elf
    |
    |- neocdps2.txt
    |
    |- system.cnf (if burned on a cd)
    |
    |- install.pbt  \
    |- instlst.pbt  \_ C.C. Boot Manager Install Scripts
    |- remove.pbt    /  Needed to install neocd on the BM
    |- run.pbt      /

Before you ask, if ANY file is MISSING : IT WON'T WORK !

- bios.zip must contain the bios file (named "neocd.bin").
  if not found neocd will then look directly for the neocd.bin
  file. (uncompressed neocd bios size is 512kb and correct
  bios should have his CRC32 equal to 0xDF9DE490).

Note, that if you use the emulator from host, I recommend
  not using a zipped bios. As through the network loading a
  zip file takes more time (so booting is slower).

-> bios is NOT provided with the emulator, so you have
  to search it by your own or try to dump it from your NGCD.

- Load the emulator (neocd.elf) using your favorite way. If you
  burn the emulator be sure to use mode1/iso9660/NO multisession.

- On the splash/intro screen, when you see the "Insert a CD" text,
  insert a neogeo cd into your drive, wait a few seconds (the time
  for the drive to spin) and press (X) on the pad.

- If all goes well NeoCD/PS2 should detect the game and run it.

Limitation on CD swapping :

1. Your PS2 need to be modded, else cd will be only recognized
  as Audio CD, and they won't be recognized by the emulator.

2. CD size must be at least of 30Mb. Depending of your model, your
  PS2 could have problem reading/booting little games (i.e. bust a move),
  so you will need to use a backup up copy and inject some dummy file.

/EDIT

Jednak NIE tylko z CD:

Kod:

2. If running the emulator from host (or any other way not using the
  cd swap), you can copy all files of a game under a "cd" directory
  that will need to be in the neocd folder. The emulator will first
  try for the folder existence and execute the game being inside.

Krolik85 28.08.2010 22:36

Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post na tym forum. Od razu zaczne od tego, że co do PS2 jestem totalnym laikiem, czytałem już różne fora, odnośnie oglądanie filmów na konsoli. Ściągnąłem Berion Twój obraz płyty ELF Pack R8b, nagrałem go jak zawsze na DVD-R Verbatim 4x, włożyłem płytę do napędu konsoli i po uruchomieniu, wszedłem od razu w menadżer plików, wszedłem w cdfs:/ skopiowałem folder SMS i wkleiłem do mc0:/, zrobiłem reset konsoli i po włączeniu... NIC, wchodziłem w memorke i jest tylko jeden plik o nazwie SMS i to wszystko. Co robię źle ? Proszę o pomoc.

Berion 29.08.2010 09:55

A czego się spodziewałeś, że sam się uruchomi? ;)

Z poziomu OSDSYS nie uruchomisz żadnego programu, m.in z karty pamięci. Do tego potrzebujesz zew. aplikacji vide uLE uruchomionej z dowolnego medium, OSDh z wpisanym programem do menu lub modchipa z obsługą DEV1.

Krolik85 29.08.2010 11:27

Opisze to na spokojnie. Wczoraj przeczytałem dostępne informacje na temat SMS, ale tak jak napisałem wyżej co do konsoli jestem totalnym laikiem, całe życie korzystałem z PC ;) kupiłem używaną konsole model SCPH-30004 R z chipem (niestety nie wiem jakim, ponieważ osoba od której kupiłem też się na tym nie zna, w każdym bądź razie gry i płytki czyta bez problemu) mam zamiar zrobić dwa obrazy płyt, jeden pod Ripper 2 / DMS3 a gdy ten nie zadziała to drugi pod Ripper 3 / DMS4 / H2O. Czyli z tego co się doczytałem obraz płyty ma się składać z:
- unofficial Launch ELF
- Simple Media System

Przy tworzeniu obrazu płyty, na początku korzystam z tego "gotowca": DMS Explorer v1.0
tzn. kopiuje te trzy pliki na dysk twardy, tworze folder o nazwie BOOT i do folderu kopiuje program unofficial Launch ELF (już jest zmieniony na BOOT.ELF) do tego samego folderu kopiuje te trzy pliki (SYSTEM.CNF, INSTALL.CNF oraz EXPLORER.ELF) i teraz co do SMS-a w jaki sposób ma być dodany w tym obrazie płyty ? też kopiuje wszystkie pliki SMS-a do tego samego folderu BOOT ? czy muszę inaczej to zrobić ? proszę o jakieś konkretne pokierowanie :sciana: z góry dzięki za pomoc :help:

Berion 29.08.2010 12:52

Z tego co zrozumiałem to chcesz aby SMS bootował się automatycznie (bez sensu IMO ;]).

No więc, nie, nie wypalaj płyt bo szkoda czasu i pieniędzy. Przyjmijmy, że chcesz zrobić DEV1 dla nowszych chipów:

Zrobisz folder o nazwie BOOT w root karty pamięci. Wrzuć tam pliki SMSa z folderu na płycie, a nazwę *.elf-a zmień na BOOT.ELF. Innymi słowy: mc0:/BOOT/BOOT.ELF

Wyłącz konsolę i włącz trzymając przy tym R1.

Analogicznie do reszty. Choć moim zdaniem lepszym pomysłem jest wgranie FMCB.

Krolik85 29.08.2010 14:00

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1115379)
Z tego co zrozumiałem to chcesz aby SMS bootował się automatycznie (bez sensu IMO ;]).

Dlaczego bez sensu ? a po co mam za każdym razem, żeby oglądać film wrzucać płytę do napędu, aby odpalić SMS ?

zrobiłem już wczoraj tak jak napisałeś, skorzystałem z ELF-Packa, którego wystawiłeś, wypaliłem obraz płyty, włożyłem do napędu, automatycznie wystartował uLe, wszedłem w menadżer plików, skopiowałem cały folder SMS i wkleiłem do mc0:/, zmieniłem nazwę folderu na BOOT, a nazwę *.elf-a na BOOT.ELF zresetowałem konsole i trzymałem R1 i lipa ??? tak niewiele potrzebuje tylko poprawnie działającego SMS :sciana:

Berion 30.08.2010 13:26

Bez sensu jest to, żeby pod DEV1 dawać SMSa, ale jeśli nic innego od konsoli nie wymagasz, a masz w razie czego sprawny napęd to ok.

Czyli pozostaje Ci sprawdzenie pozostałych dwóch metod bootowania aplikacji w DEV1.

Cytat:

tak niewiele potrzebuje tylko poprawnie działającego SMS
Dlaczego uważasz, że SMS działa niepoprawnie? ;]

kkkset1290 01.11.2010 18:49

dziś pierwszy raz odwiedziłem te forum,szukając ratunku dla mojej karty do ps2 i..znalazłem!! za co serdecznie dziękuję Berion Elf jest super,pozdrawiam cześć!!

Berion 02.11.2010 16:30

Berion Elf jest super. On o tym wie. :D

//interpunkcja ;]

jurasjo 21.11.2010 18:46

Witam wszystkich

Ściągnąłem obraz płyty ELF Pack R8b, nagrałem go na DVD-R Verbatim 4x. Po odpaleniu nic się ni dzieje. Czarny ekran. Powinno wyskoczyć jakieś menu ?

Mój PS2 to 77004 z modbo760 (najprawdopodobniej - niestety nie wiem jakim dokładnie)

Berion 21.11.2010 23:27

Menu uLE.

jurasjo 22.11.2010 06:40

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1115533)
Bez sensu jest to, żeby pod DEV1 dawać SMSa, ale jeśli nic innego od konsoli nie wymagasz, a masz w razie czego sprawny napęd to ok.

Nawiązując do tego: w moim przypadku lepiej skupić się na wgraniu ULELF-a na mc(który to będzie takim OS) i do tego dorzucenie SMS ?

Chciałbym sprawdzić jak odpala się filmy

Berion 22.11.2010 16:43

Właśnie tak.

owczar2701 29.12.2010 13:02

moglby ktos dac reup? niekoniecznie calej paczki:) potrzebny mi dzialajacy poprawnie snes station bo ten co mam na penq nie chce savov robic a mam wersje na cd ktora robi savy tylko wielu gier brakuje a tam nie mam mozliwosci wybrania dysku z ktorego chce rom wczytac:(

darek0920 29.12.2010 15:08

http://sksapps.com/index.php?page=emus.html

Berion 29.12.2010 19:33

Na stronie głównej w dziale download jest wersja ELF-Packa R8b. Po co uploadować starocia?

owczar2701 30.12.2010 07:02

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1136240)
Na stronie głównej w dziale download jest wersja ELF-Packa R8b. Po co uploadować starocia?

a bo mi pisze ze linki z postu forbidden:) dlatego prosilem o reup:).

Berion 31.12.2010 13:37

Bo w postach były beta buildy, na co Ci coś co nie działa lub jest nieskończone? Po za tym:

>> http://forum.cdrinfo.pl/f106/elf-pac...mcb-etc-76098/

Piotrek1985 08.03.2011 21:06

Berion czy najnowsza wersja twojego zbioru a dokładniej program SMS ma już "wtyczkę" pozwalającą na odtwarzanie filmów z USB ? (czy dalej sms czyta tylko .AVI czy się coś zmieniło - sorry nie jestem na czasie z tym softem).

SMBA 08.03.2011 21:36

" program SMS ma już "wtyczkę" pozwalającą na odtwarzanie filmów z USB"
Nie wiem czy w jakiejkolwiek wersji nie było obsługi mass:/ jasne, że działa.
"czy dalej sms czyta tylko .AVI czy się coś zmieniło" doszła obsługa audio .flac i.ogg, z MP4 odtwarza sam dźwięk.

Piotrek1985 08.03.2011 21:51

Dzięki z odpowiedź, ale czy odtwarza to wiem tylko czy ta paczka zrobiona przez Beriona ma już to:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2divx/strona11.php
Mam jeszcze dwa pytania czy istnieje limit wagowy pliku z filmem dla SMS -czy odpala tylko do np. max 2,5 GB? Oraz jakie maksymalne rozdziałki czyta ten program? - a pytam odnośnie tego manuala od autora SMS:
http://members.casema.nl/eugene_plot...trz/manual.htm

Berion 08.03.2011 21:52

SMS obsługuje mass:/ od kilku lat już. W ELF-Packu na CDRi, jest jedna z ostatnich wersji (jeśli nie ostatnia, nie chce mi się zaglądać ;]). Kontener *.avi nie jest jedynym, ale wskazany. O Real Media i Matrosce należy zapomnieć (EEUG prawdopodobnie porzucił już projekt).

Opisywany SMS w tamtym tutorialu pamięta czasy "króla Ćwieczka" (obecnie moduły USBD/USBDKB i USBHFSD są zbindowane - można jednak podać swoje zewnętrzne). ;)

Limit to nie wiem, chyba tylko limit fs (dla FAT32 4GB, dla PFS to nie wiem, ale na pewno więcej).

Piotrek1985 08.03.2011 22:14

Dzięki Berion! Mam jeszcze pytanie tylko o rozdziałkę bo raczej w 720p to filmu nie puszczę, right? Jeszcze raz dzięki za pomoc. Na konsoli nie gram ostatnio za wiele a chcę ją "przerobić" na odtwarzacz filmów co by moja mama mogła coś w weekendy oglądać - w końcu to ma być prezent na dzień kobiet ;)
Tak po za tym to wszystkiego najlepszego drogie panie jeśli jakaś to czyta ;)

Berion 08.03.2011 22:29

Obejrzysz, jest wsparcie dla 720p/1080i, ale... bitrate nie może być za duży bo będzie pokaz slajdów (tym bardziej z usb gdzie masz odczyt w porywach 100KB/s), więc tak czy siak mija się to z celem (bo i tak będzie skalować w dół - ale mogę się mylić).

Do filmów, SD to idealny jest Xbox (nie Xbox360, tylko Xbox ;]). Z HD radzi sobie lepiej, ale też trzeba je kaleczyć (bitrate). XBMC (Xbox Media Center) to niedościgniony odtwarzacz multimedialny (w materii konsol i ewentualnie HTPC).

Kilka się przewinęło, ale gdzieś się pochowały. Nie dziwię się zresztą, w końcu informatyka nie jest zbyt bliska kobiecym umysłom (przynajmniej tym którym znam - żeby nie wyjść zaraz na szowinistyczną świnię ;D).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:28.