Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Serwisy typu twitter, flaker, pinger, blip itp. - jaki sens? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/serwisy-typu-twitter-flaker-pinger-blip-itp-jaki-sens-83003/)

andrzejj9 01.08.2009 18:26

Serwisy typu twitter, flaker, pinger, blip itp. - jaki sens?

Jakiej gazety komputerowej (i w sumie nie tylko) ostatnio nie wezmę do ręki, wszędzie coś piszą o Twitterze i jego popularności, a także polskich odpowiednikach. Już kilka razy zastanawiałem się, co w tym jest takiego, że ludzie się tym interesują, ale nie jestem w stanie tego zrozumieć. Właśnie przeglądam kilka polskich stron i kompletnie mnie to nie przekonuje. A niektóre z takich serwisów biją rekordy popularności..

To nie jest temat prowokacja (onet..) ani nic takiego, chciałbym się na serio dowiedzieć, po co takie serwisy są, czy może ktoś korzysta, a jeśli tak to dlaczego i w jakim celu? Na poważnie mnie to interesuje.

www.twitter.com
www.blip.pl
www.pinger.pl
www.flaker.pl
www.moblo.pl

ed hunter 01.08.2009 18:45

No właśnie ja też odwiedziłem chyba wszystkie te serwisy i też nie wim co w tym takiego fajnego. Nie wiem ja - największy spamer tego forum ;p

Patrząc na komentarze na onecie i innych portalach, to może o to chodzi, że są ludzie, którzy muszą się co chwilę "podzielić" z kimś swoimi myślami.

Może to takie internetowe ADHD? :hmm:

rycho 01.08.2009 18:49

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1039400)
No właśnie ja też odwiedziłem chyba wszystkie te serwisy i też nie wim co w tym takiego fajnego. Nie wiem ja - największy spamer tego forum ;p

:

Pochlebiasz sobie.
Ten żywareklama z Lidla na łbie przebija Ciebie pod każdym względem...

Patrix 01.08.2009 19:03

W zasadzie nie zwracałem na to uwagi, na palcach lewej nogi policzę ile razy byłem na tych wszystkich razem wziętych acha i uwagi nie będę zwracał naturalnie na to dalej...

andrzejj9 01.08.2009 19:11

No ja generalnie też bym nie zwracał uwagi zakładając, że jest to dla takich osób, które przykładowo nie przeżyją dnia bez umieszczenia zdjęcia na fotce, czy naszej klasie, ale.. kilkukrotnie czytałem, że przez jakiś czas Obama miał swój profil na Twitterze, a ostatnio czytałem o jakiś urzędnikach, którzy są szkoleni, zeby umieszczać tam codziennie jakieś komunikaty dotyczące swoich prac..

Nie mogę się po prostu pozbyć wrażenia, że jest coś ważnego, co mnie omija..

Patrix 01.08.2009 19:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1039407)
Nie mogę się po prostu pozbyć wrażenia, że jest coś ważnego, co mnie omija..

Moda, moda Cię andrew9 omija :rotfl: nie żeby to coś wartościowego było i godnego uwagi, głównie coś w stylu różowych trampek i kitty :sciana:

Zaś jeśli chodzi o NK...
Kod:

http://naszaklasa.blox.pl/html
||

Jabba the Hutt 01.08.2009 20:07

Generalnie Andrzeju jest to jedna z nowych form komunikacji międzyludzkiej. Dla Ludzi Nowej Ery ;). takich form jest coraz więcej. Zaczęło się od e-maili (które zdały egzamin i są OK), własnych stron WWW. Potem czas przyszedł na fora internetowe, SMSy, komunikatory tekstowe, w końcu głosowe i video. Portale społecznościowe, blogi i wreszcie twittery. Ludzie są grupą stadną. Nawet wyalienowani w sieci, szukają sposobów porozumienia, ogłoszenia swoich myśli i poglądów. A ponieważ czasu jest coraz mniej, mamy sposób na wyrażenie skondensowane swoich myśli. Czyli nie wielki blog a krótka informacja. Jak SMS.

andrzejj9 01.08.2009 20:59

To mnie nie przekonuje.. Rozumiem wtedy rzucenie się na to młodzieży, o jakiej wspominałem, ale poważnych bądź co bądź ludzi? Jako nie widzę urzędników, czy prezydentów umieszczających zdjęcia na fotce.. (tzn. zakładam, że ich tam nie ma, bo jakoś nie sprawdzam ;) )

ed hunter 01.08.2009 21:13

Ale ważniaki nie zakładają kont na twitterach i innych z własnej woli, ale dlatego, że jest o modne i dodaje im punktów mocy. ;)

andy 01.08.2009 22:22

Gdy zaczynały powstawać blogi internetowe jak grzyby po deszczu sporo osób też się zastanawiało skąd taka popularność.
Ludzie po prostu lubią uzewnętrzniać uczucia, czynności czy swoje pomysły innym. Serwisy typu flaker, twitter czy blip to taki pośrednik między normalnymi blogami a komunikacją natychmiastową (IM).

andrzejj9 02.08.2009 12:32

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1039470)
Gdy zaczynały powstawać blogi internetowe jak grzyby po deszczu sporo osób też się zastanawiało skąd taka popularność.
Ludzie po prostu lubią uzewnętrzniać uczucia, czynności czy swoje pomysły innym. Serwisy typu flaker, twitter czy blip to taki pośrednik między normalnymi blogami a komunikacją natychmiastową (IM).

Te całe blogi to dla mnie nie była żadna rewolucja. Wszystko to było już przedtem, tylko inaczej się nazywało i inne były ku temu narzędzia. W pewnym momencie po prostu stało się to prostsze i więcej osób zaczęło to robić, ale taka forma wypowiadania się istniała już dużo wcześniej.

A traktowanie twittera jako pośrednika pomiędzy blogami, a komunikacją natychmiastową.. Z tym się zgodzę, to rzeczywiście jest to pośrodku. Dalej jednak nie rozumiem, po co to. Ktoś się się z kimś skontaktować, używa komunikatora lub telefonu, chce coś przekazać, pisze na blogu. Ja tu nie widzę niewykorzystanej przestrzeni pomiędzy tymi formami.

joujoujou 02.08.2009 12:56

Ty nie widzisz, ja też nie widzę, ale specom od marketingu udała się sztuka wmówienia innym, że tego potrzebują - ot, cała tajemnica. :)

frog 02.08.2009 17:04

Heh pierwszy raz widze te adresy a niby takie popularne. Tez nie wiem co w tym ludzie widza no ale jak widac jest popyt. Znam nawet osoby co maja NK jako strone startowa !! (olaboga;) Ja raczej do ULUBIONYCH nie dodam tych adresow ;)

andy 02.08.2009 17:29

Serwisy społecznościowe w każdej formie będą popularne. Tutaj chodzi o dzielenie się ze znajomymi co w danej chwili robimy. Dla większości z Was to strasznie banalne ale jak widać dla milionów osób nie ;) Myślę, że rozmyślanie dlaczego tak się dzieje to niezbyt dobry sposób na spędzenie wolnego czasu ;)

andrzejj9 02.08.2009 18:39

A to zależy.. psychologia i socjologia zawsze trochę mnie interesowały, a to zagadnienie można by w tym kategoriach rozpatrywać.

Ale też nie to było moim celem, chciałem się tylko upewnić, że nie ma w tych serwisach nic więcej poza to, co w nich widzę, czyli własnie kolejną formę 'uzewnętrznienia' się dla niektórych. Jeśli to tylko to, to nie jestem zainteresowany.

andy 02.08.2009 18:54

Jeżeli jesteś ciekawy podobnych serwisów to polecam http://del.icio.us

Jabba the Hutt 03.08.2009 14:39

Przypomina mi się powieść SF, którą kiedyś czytałem. Cywilizacje ludzkie doszły tam do poziomu rozwoju umysłowego tzw. metageneracji. Ludzie w całej Galaktyce tworzyli "psychosferę" czyli obszar, na którym każdy odbierał i nadawał swoje myśli. Inni odbierali to jako swoisty "obraz" stanu psychicznego całej społeczności. Do wzmacniania myśli słuzyły specjalne stacje kosmiczne. Nie odbierało się chaosu czyli nadawania miliardów jednostek ale coś w postaci odczuć większości.

No i mamy w naszej prymitywnej cywilizacji XXI wieku taką swoistą "psychosferę" , którą jest Internet. Jest on samą sferą, wzmacniaczem przesyłania naszych myśli. Na razie panuje chaos, bo wszyscy nadają indywidualnie i odbierają też indywidualne przekazy. Do ich nadawania i odbierania służą właśnie formy komunikacji o których tu mówimy. "Psychosferę" możesz odbierać już prawie wszędzie - jeśli masz komputer, notebooka, netbooka, komórkę z WiFi i HSDPA. A więc nie tylko w domu, pracy ale i na ulicy, na wczasach.... Wszędzie.

Narzędzia dla "psychosfery" są wymyślane przez sprytnych ludzi, którzy starają się je wypromować aby na tym zarobić. Coś się przyjmuje, coś nie i jakoś całość się kręci.

andrzejj9 12.08.2009 08:48

Blogowanie w skali mikro
http://www.magazyninternet.pl/artyku...ali_mikro.html

'Interesujący' serwis:

Cytat:

5. Adocu

http://www.adocu.com

Jeśli uważasz, że 160 znaków to mało, Adocu.com zaskoczy cię jeszcze bardziej. Wpis w tym serwisie może składać się tylko z... jednego wyrazu. Takie ograniczenie może wydawać się dziwne, ale trzeba przyznać, że streszczenie całej myśli w jednym słowie wymaga kreatywności.
Spróbujmy więc.. "Idiotyzm" .. Może być?

ed hunter 12.08.2009 09:01

Czekamy na serwis, w którym będzie można wpisać tylko jedną emotkę. Przekaz wiedzy będzie odpowiedni, na poziomie cywilizacji obrazkowej. :]

andrzejj9 12.08.2009 13:31

I no właśnie.. Jak pytałem o sens istnienia takich serwisów padł chyba argument o przestrzeni pomiędzy mailami, a komunikatorami. Wygląda na to, że dostrzegło to także Google i wymyśliło dużo lepszy sposób zagosporadowania tego miejsca.

Na razie obejrzałem ok. 20 minut, ale już zapowiada się ciekawie:

GOOGLE WAVE
http://wave.google.com/

andrzejj9 16.08.2009 15:46

hmm...

http://twitter.com/diablo
http://twitter.com/starcraft
http://twitter.com/warcraft

andy 16.08.2009 16:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1042148)

Co hmm? Wielkie firmy mają tam swoje profile dzięki czemu w łatwy sposób mogą informować swoich klientów o nowościach itp.

andy 24.08.2009 23:54

http://media2.pl/internet/55225-lans...m_campaign=rss

andy 28.08.2009 22:47

http://media2.pl/internet/55252-powo...=felieton_news

andrzejj9 29.08.2009 07:59

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1044055)

Cytat:

Cytat:

ponad 40 proc. wiadomości wysyłanych za pośrednictwem Twittera to "bezsensowny bełkot".
Aż dziwne, że tylko tyle..

Z drugiej strony dalej, jakiej gazety nie biorę do ręki i czego nie czytam, trafiam na informacje, że ta a ta firma, ten a ten człowiek, w swoim profilu na Twitterze zamieścił to a tamto. Dalej tego nie pojmuję..

Sunna 29.08.2009 10:09

Sa jeszcze pozostale rodzaje belkotu. Spokojnie.

ed hunter 29.08.2009 10:36

A jak nas już wszystko przestanie dziwić, to jest jeszcze onet.

andy 29.08.2009 16:25

Cytat:

ponad 40 proc. wiadomości wysyłanych za pośrednictwem Twittera to "bezsensowny bełkot".
Wszystko zależy od społeczności danego serwisu. Im niższy wiek osób tym więcej bełkotu. Spójrzcie na N-K. Zarejestrowałem się tam jak serwis dopiero zaczynał być popularny (ok roku działalności) i był to najlepszy okres. Bardzo mało spamu (fałszywe konta itp) kultura a teraz? Jedno wielkie bagno - druga fotka.pl.
Wniosek z tego taki że im większa popularność w tego typu serwisach tym "jakość" znacznie podupada. Nie twierdzę, że zawsze tak jest ale w większości.

W mikroblogach mamy tą możliwość że sami wybieramy czyje wpisy, tagi śledzić. To takie spersonalizowane źródła informacji.

Ormianin 29.08.2009 17:43

Te serwisy spolecznosciowe maja taki charakter, poniewaz - niestety ale taki jest poziom wielu osob, ich potrzeby oraz specyficzny myslowy eshibicjonizm... blip to takie rozbudowane GG w ktorym ktos umieszcza co godzine swoj opis, typu "jem pierogi", "kocham Beate", "jade na zakupy", lub "mam wszytskich w dupie" itp. No coz, cytujac za Marksem, 95% spoleczenstwa to masa, ta reszta to m.in inteligencja - ludzie myslacy, ktorzy sa w stanie decydowac o tej 95 procentowej masowej populacji... inna sprawa ze te serwisy typu blip to jest czysty marketing w czystej postaci, stos reklam, oraz tzw. marketing szeptany, Ci ktorzy zakladaja tekie cos maja z gory to przewidziane... rzesza naiwnych zawsze sie znajdzie

andrzejj9 29.08.2009 18:30

Najlepsze jest zakładanie profilu, żeby napisać "Mam wszystkich w dupie". Gdyby rzeczywiście tak było, nie zadawałby sobie trudu, żeby o tym pisać ;)

Ormianin 29.08.2009 22:07

Ale pisze i ty nic na to nie mozesz poradzic :)

andrzejj9 29.08.2009 23:04

I nie zamierzam. Bo ja naprawdę piszących to mam w.. ;)

ed hunter 31.08.2009 07:00

Trafiłem wczoraj na coś, co swoją absurdalnością przebija wszystkie internetowe wynalazki. :sciana:

Oto idea:

Cytat:

BYOS - Bring Your Own Story (po polsku: przynieś swoją własną historię) jest rozwinięciem popularnego angielskiego sformułowania "Bring your own..." (np. Bring your own stereo, bring your own bottle, bring your own music). Stosuje się je przy zaproszeniach na rozmaite imprezy. Oznacza to, że należy wziąć swoją muzykę, napoje itp. i wskazuje od razu na charakter wydarzenia: wymaga ono naszego aktywnego współtworzenia i osobistego wkładu. To jak wydarzenie się uda, zależy od nas - mamy na nie wpływ.

Dlatego właśnie BYOS to nazwa naszego projektu. Warszawiacy mają wpływ na oblicze swojego miasta.
Całość tutaj: http://byostory.com/Idea.html

A oto przykład tych jakże ważnych wydarzeń, na opis których natrafiłem na ulicy Smolnej (wchodzi się na nią na rogu Al. Jerozolimskich i Nowego Światu)

http://img143.imageshack.us/img143/506/img5421.jpg

:sciana: :sciana: :sciana:

rycho 31.08.2009 07:11

Piękne...
Wreszcie schudłeś.

andy 09.09.2009 17:34

Nasza Klasa wypuściła serwis Śledzik. Jego idea bazuje na obecnych już mikroblogach. Znając problemy po wprowadzeniu XMPP w fotce i przeczytaniu komentarzy na blogu NK jestem pewny, że to nie wypali - dlaczego?

NK to straszna masówka. Większość osób która tam się wypowiada to dzieci, które mają problemy z pisaniem zdań bez wulgaryzmów. Dodatkowo na stan obecny domyślnie obserwujemy wszystkich znajomych co robi z naszego Śledzika śmietnikiem. Oczywiście każdą osobę można odsunąć od korytka jednak przy większej liczbie znajomych jest to lekko kłopotliwe.

Jak napisałem na blipie lepszym wyjściem było zrobienie ze śledzika komunikatora.

Jabba the Hutt 12.09.2009 11:26

Śledzika zablokowałem w Firefoxie.

andy 14.09.2009 12:22

Dla tych co nie łapią zasady mikroblogów ;)

Twitter in Plain English
http://www.youtube.com/watch?v=ddO9idmax0o

andrzejj9 14.09.2009 13:31

Niezłe. Nareszcie mam pewność... To jest idiotyzm! ;)

Ludzie chyba naprawdę poza komputerem życia nie mają...

andy 14.09.2009 22:30

Cytat:

Niezłe. Nareszcie mam pewność... To jest idiotyzm! ;)
Może i idiotyzm ale zdobył dużą część rynku ;)

Cytat:

Ludzie chyba naprawdę poza komputerem życia nie mają...
E tam. Dla mnie taki Blip to uzupełnienie feedów RSS/ATOM ;) Każdego dnia ktoś coś ciekawego napisze.

andy 24.09.2009 06:15

Dzięki lite dotarł do mnie ten arcik. Opisane zbyt wulgarnie ale oddaje w 100% to co się stało zaraz po wprowadzeniu śledzika.

Najpierw była fotka.pl ze sławnym Jabberem jako wew. komunikacja teraz n-k ze śledzikiem...ciekawe jak skończy się wprowadzanie nktalk przez naszą klasę.

Nie rozumiem trochę tego fenomenu bo chyba tak powinno to się nazwać. W innych krajach jakoś ludzie potrafią się komunikować na normalnym poziomie. Czyżby to polska była krainą gdzie mieszkają trolle?

ed hunter 24.09.2009 06:28

Jak to dobrze, że Bóg mnie uchował przed założeniem konta na NK....

andrzejj9 24.09.2009 06:42

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1048377)
Dzięki lite dotarł do mnie ten arcik. Opisane zbyt wulgarnie ale oddaje w 100% to co się stało zaraz po wprowadzeniu śledzika.

Najpierw była fotka.pl ze sławnym Jabberem jako wew. komunikacja teraz n-k ze śledzikiem...ciekawe jak skończy się wprowadzanie nktalk przez naszą klasę.

Nie rozumiem trochę tego fenomenu bo chyba tak powinno to się nazwać. W innych krajach jakoś ludzie potrafią się komunikować na normalnym poziomie. Czyżby to polska była krainą gdzie mieszkają trolle?

Narzekanie na to, że inni narzekają jest naprawdę urocze.. Ale obawiam się, że autor nie dostrzega tego drobnego absurdu. Poza tym przyznam, że osobiście na równi z takimi rzeczywiście nieprzemyślanymi inicjatywami (i zbieraniem się tłumnie, żeby coś niby osiągnąć) drażni mnie rozpowszechnianie języka, jaki jest prezentowany na tej stronie. I tak jak jeszcze to pierwsze ma jakiś cel, tak to drugie świadczy jedynie źle o autorze. W tym przypadku dobrze uzupełnia to jedna z późniejszych odpowiedzi w komentarzach.

Podsumowując - nawet jeśli w tym, co autor pisze jest trochę racji, sam fakt, że to robi stawia go na równi z opisywanymi osobami na NK, a sposób, w jaki to robi, stawia go za nimi. Innymi słowy jak dla mnie wyśmiewa on mądrzejszych od siebie. Szkoda na takie wypowiedzi czasu..

ed hunter 24.09.2009 07:27

Panie Andrzeju! Jakiż pan świeżutki i logiczny w tym co Pan piszesz. Zgadzam się z panem całym sercem, a nawet całą dupą. :P

;)

Ormianin 25.09.2009 08:12

Nie można tak zaraz zakładać co dobre a co złe, taki np. blip skupia w sobie grono, które się w tym odnajduje... to ze dla kogoś jest to głupota i strata czasu, wiec tam nie zagląda... skoro ludzie lubią blipy i "twikery" to proszę bardzo... zawsze ktoś może na tym zrobić odpowiednie pieniądze :)

ed hunter 25.09.2009 08:42

O! Właśnie! A my mamy śmietnik! I nikt na nim nic nie zarabia...

Ormianin 25.09.2009 08:48

trzeba zatem szybko ten pomysł opatentować i założyć Śmietnik Sp. z o.o. i zarabiać kokosy na śledzikowaniu, flądrowaniu i innym wędkowaniu,...

andrzejj9 25.09.2009 09:13

A najgorsze w tym to, że to mogłoby wypalić...

Jabba the Hutt 25.09.2009 10:48

Nie, bo chat CDRINFO na dłuższą metę nie wypalił. Chyba wolimy pisać do siebie w ten sposób. Tak jak teraz.

andrzejj9 25.09.2009 16:31

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1048564)
Nie, bo chat CDRINFO na dłuższą metę nie wypalił. Chyba wolimy pisać do siebie w ten sposób. Tak jak teraz.

To nie chodzi o przeniesienie śmietnika do internetu, ale przeniesienie internetu do śmietnika ;)

Czy inaczej - danie światu śmietnika :>

andy 25.09.2009 16:33

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Narzekanie na to, że inni narzekają jest naprawdę urocze.. Ale obawiam się, że autor nie dostrzega tego drobnego absurdu. Poza tym przyznam, że osobiście na równi z takimi rzeczywiście nieprzemyślanymi inicjatywami (i zbieraniem się tłumnie, żeby coś niby osiągnąć) drażni mnie rozpowszechnianie języka, jaki jest prezentowany na tej stronie. I tak jak jeszcze to pierwsze ma jakiś cel, tak to drugie świadczy jedynie źle o autorze. W tym przypadku dobrze uzupełnia to jedna z późniejszych odpowiedzi w komentarzach.

Podsumowując - nawet jeśli w tym, co autor pisze jest trochę racji, sam fakt, że to robi stawia go na równi z opisywanymi osobami na NK, a sposób, w jaki to robi, stawia go za nimi. Innymi słowy jak dla mnie wyśmiewa on mądrzejszych od siebie. Szkoda na takie wypowiedzi czasu..

Masz rację ale ja nie do tego biłem. Chodziło mi o pokazanie jaka jest społeczność (o ile można ją tak nazwać) śledzika. Zaraz po starcie serwisu na blogu nk pojawiło się mnóstwo wpisów typu: wywalcie to gówno, na ch.. mi to!, co za zje...y śledź.
Te wypowiedzi były nie tylko od 16 latków ale także i od DOROSŁYCH WYKSZTAŁCONYCH ludzi.

Do dzisiaj ciężko pojąć dlaczego takie kwiatki są tylko u nas? Facebook, MySpace, Twitter - dlaczego u nich się mogło udać?
Może po prosu my Polacy nie jesteśmy gotowi, przygotowani na nowinki technologiczne? Może powinniśmy siedzieć w epoce kamienia łupanego?

Na pewno dużo osób potrafiło by wykorzystać Śledzika w sposób normalny znaczy taki do jakiego został przeznaczony jednak przez grupę kilku tysięcy *****i (bo inaczej nie potrafię określić tych ludzi) pewnie sobie darują. Pisanie w każdym wpisie, żeby wywalili śledzika jest logiczne? Robienie łańcuszków takich jak ten:

http://asset.soup.io/asset/0474/6193_1bf0.jpeg //Dorośli ludzie!!

I dziwimy się potem, że na świecie się z nas śmieją...

andrzejj9 25.09.2009 17:10

Odnosiłem się przede wszystkim do poziomu wypowiedzi tej osoby. Jeśli chodzi o sam temat śledzika, to moje zdanie na temat twitterów i temu podobnych znasz, więc zwolennikiem na pewno tego nie będę. A cała akcja jego usuwania.. No cóż, ja po prostu nie zwracam na niego uwagi, ale rozumiem osób, dla których jest to robienie z NK serwisu o poziomie przeciętnego HydeParku. Każdy ma swoje racje. Najlepiej by było, gdyby tę opcję po prostu można było wyłączyć (a może i się da, nie interesowałem się).

andy 30.09.2009 10:14

mBank na Blipie
http://www.mbank.pl/o_nas/kontakt.html#tabs=1

ed hunter 15.11.2009 08:58

Niezły przykład jak krótka wiadomość może namieszać, co prawda to SMS, ale w duchu serwisów, jak najkrócej...

Dyplomatyczne zamieszanie wokół kota

Przypomniał mi się kawał:

Przychodzi telegram od wujka z Ameryki:

Martwcie się[STOP]Szczegóły w liście[STOP]

andrzejj9 09.12.2009 08:28

"Fvdfzsrsazxzzxcvbnmadgfhjjkqwrtyuuuiop" - co żona brytyjskiego premiera miała na myśli?
http://wiadomosci.onet.pl/2092178,12...ysli,item.html

No to jest dla mnie mniej więcej sens tych wszystkich Twitterów i innych..

Z drugiej strony chyba mnie przeraża, jak coś takiego czytam, bo widzę, jak wiele dzisiaj osób przeznacza swój czas (i swoje życie..?) na śledzenie życia innych osób (zamiast zajmowaniem się własnym). Poza tym jak dla mnie rozsądnie myślący człowiek, widzący coś takiego, w kilka sekund założy, że właśnie przed komputerem usiadło dziecko, czy nawet po klawiaturze przeszedł kot. Żeby od razu doszukiwać się w tym drugiego dna i analizować to na różne sposoby, to trzeba się bardzo nudzić...

andy 09.12.2009 08:53

Cytat:

No to jest dla mnie mniej więcej sens tych wszystkich Twitterów i innych..
Generalizujesz.

Ormianin 09.12.2009 09:18

I teraz wszystko jasne po co te Facebooki, Nasze Klasy i inne blipy...

Użytkownicy Facebooka podają dane jak na tacy

andy 09.12.2009 11:19

@Ormianin jak wiadomo wszystko ma dobre i złe strony. Niezaprzeczalnie serwisy społecznościowe w każdej formie ingerują w naszą prywatność.

Ormianin 09.12.2009 11:30

jasne, tylko w takim razie po co ktoś wymyślił ustawę o ochronie danych osobowych

andrzejj9 09.12.2009 12:15

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 1064829)
I teraz wszystko jasne po co te Facebooki, Nasze Klasy i inne blipy...

Użytkownicy Facebooka podają dane jak na tacy

Nie wiem, co oni takiego odkryli, skoro wiadomo o tym już od dawna i takie dane są praktycznie na każdym serwisie społecznościowym. A to, że Facebook ma to dodatkowe zabezpieczenie niewiele w sumie zmienia (po co za problem podszyć się pod rzeczywistego znajomego podejrzanego na innym profilu i poprosić o dodanie do znajomych).

Ale może i trzeba o tym truć, żeby u niektórych uruchomić proces myślenia..

andy 09.12.2009 12:23

Cytat:

Napisany przez Ormianin
jasne, tylko w takim razie po co ktoś wymyślił ustawę o ochronie danych osobowych

No ale tutaj każdy dobrowolnie podał/wpisał swoje dane więc problemu nie ma...

andy 17.12.2009 21:37

Donald Tusk blipuje
Cytat:

Premier RP Donald Tusk rozpoczął mikroblogowanie w sieci w popularnym polskim serwisie Blip.pl - Premier prowadzi tam swojego oficjalnego mikrobloga.
http://media2.pl/internet/59857-dona...m_campaign=rss

andy 13.01.2010 09:36

Poczcie Polskiej nawet Blip nie pomoże
http://antyweb.pl/poczcie-polskiej-n...lip-nie-pomoze

BD 14.01.2010 14:35

Może kogoś zainteresuje prezentacja na temat tego wątku. Gość dość rzeczowo mówi o mikroblogach.

http://spodek20.pl/news/67/9-pr-a-tw...-w-komunikacji

Poza tym to się o dziwo sprawdza jako napędzasz ruchu na głównej stronie. Mówiąc prościej jeżeli na przykład CDRinfo.pl będzie blipować czy tweetować krótkie zajawki swoich recenzji czy newsów na mikroblogu to może w ten sposób pozyskać nowy ruch na stronie.

PS
Wysyłanie wpisów na mikroblogi można zautomatyzować...

Jarson 14.01.2010 15:01

Ilość załączników: 1
Różne rzeczy służące podążaniu z duchem czasu się dzieją, co dla ruchu z pewnością służy, np:

Załącznik 53803

Choć mnie osobiście taki kierunek zmian w mediach (jako trend ogólny) nie bardzo przypada do gustu. Nieliczne zalety, wiele wad, ze znacznym zwiększeniem szumu komunikacyjnego na czele. Te zmiany zachodzą zdecydowanie za wcześnie, co widać po czymś co osobiście nazywam gimnalizacją trendów - zmiany o dodatnim potencjale skutkują de facto zamiast rozjaśnieniu przestrzeni internetowej i usprawnieniu komunikacji, zwiększeniu chaosu komunikacyjnego.

BD 14.01.2010 15:15

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1074612)
Te zmiany zachodzą zdecydowanie za wcześnie, co widać po czymś co osobiście nazywam gimnalizacją trendów - zmiany o dodatnim potencjale skutkują de facto zamiast rozjaśnieniu przestrzeni internetowej i usprawnieniu komunikacji, zwiększeniu chaosu komunikacyjnego.

Sam używam sieci od samych jej początków i uważam się za świadomego użytkownika. Niestety do dzisiaj nie rozumiem np. sensu Facebooka i jego fenomenu.

Bartez 14.01.2010 16:07

Cytat:

Napisany przez BD (Post 1074607)
Może kogoś zainteresuje prezentacja na temat tego wątku. Gość dość rzeczowo mówi o mikroblogach.

http://spodek20.pl/news/67/9-pr-a-tw...-w-komunikacji

Poza tym to się o dziwo sprawdza jako napędzasz ruchu na głównej stronie. Mówiąc prościej jeżeli na przykład CDRinfo.pl będzie blipować czy tweetować krótkie zajawki swoich recenzji czy newsów na mikroblogu to może w ten sposób pozyskać nowy ruch na stronie.

PS
Wysyłanie wpisów na mikroblogi można zautomatyzować...

Sprawdza się jak najbardziej, pod warunkiem, że się dobrze do tego podejdzie. Jeżeli ktoś na początku zrazi innych mikroblogerów np nachalnym spamem to już nie ma czego tam szukać :)

Cytat:

Napisany przez BD (Post 1074615)
Sam używam sieci od samych jej początków i uważam się za świadomego użytkownika. Niestety do dzisiaj nie rozumiem np. sensu Facebooka i jego fenomenu.

Z fenomenem facebooka jest podobnie jak z fenomenem iphone'a - dostęp do API sprawił, że pojawiło się setki tysięcy dodatków, rozszerzeń, gier itp i to jest tak naprawdę największa wartość w obu tych przypadkach. Facebook pod względem społecznościowym wcale nie różni się dajmy na to od naszej klasy, czy innych tego typu serwisów. Jednak mnogość aplikacji sprawia, że w zasadzie każdy znajdzie coś dla siebie i jak ktoś chce, to na pewno tam nie będzie się nudził. Dziwię się naszej klasie, która zamiast śledzików i innych niezbyt ciekawych pomysłów nie udostępni porządnego api do serwisu.

BD 14.01.2010 16:17

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1074624)
Sprawdza się jak najbardziej, pod warunkiem, że się dobrze do tego podejdzie. Jeżeli ktoś na początku zrazi innych mikroblogerów np nachalnym spamem to już nie ma czego tam szukać :)

A to podstawa dla każdego serwisu. Źle zaczniesz i możesz zapomnieć o powodzeniu ;)

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1074624)
Z fenomenem facebooka jest podobnie jak z fenomenem iphone'a - dostęp do API sprawił, że pojawiło się setki tysięcy dodatków, rozszerzeń, gier itp i to jest tak naprawdę największa wartość w obu tych przypadkach. Facebook pod względem społecznościowym wcale nie różni się dajmy na to od naszej klasy, czy innych tego typu serwisów. Jednak mnogość aplikacji sprawia, że w zasadzie każdy znajdzie coś dla siebie i jak ktoś chce, to na pewno tam nie będzie się nudził. Dziwię się naszej klasie, która zamiast śledzików i innych niezbyt ciekawych pomysłów nie udostępni porządnego api do serwisu.

Mówiąc szczerze to nie wiem co na Naszej Klasie słychać bo nie mam tam konta. Pozbyłem się też konta na GoldenLine. Mam połączone konto na blipie ze swoją stroną. Ale zgadzam się z Tobą, że API to klucz do sukcesu. Ludzie chcą dodatkowych programów/funkcji i chętnie je piszą sami. Dowodem na to jest sukces iPhona i AppStore oraz wtyczek do Firefoksa (btw ponoć mają wprowadzić płatne wtyczki)...

andy 12.04.2010 21:33

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Już kilka razy zastanawiałem się, co w tym jest takiego, że ludzie się tym interesują, ale nie jestem w stanie tego zrozumieć.

Na forum mamy wątki jak "Wyczytane usłyszane wiadomości" i podobne gdzie użytkownicy podają 'ciekawe' informacje. Wyobraź sobie teraz, że dzięki takiemu blipowi mógłbyś otrzymywać takie informacje szybciej, szybciej mógłbyś je komentować itp.

Blip to system powiadamiania w czasie rzeczywistym i jak napisałem wyżej nie jest tylko wykorzystywany do pisania co robię. Użytkownicy dzielą się ciekawostkami, dyskutują itp. To takie forum w czasie rzeczywistym.

@andrzejj9 przekonałem? ;)

andy 23.08.2010 14:14

BLIP ***8211; fantastyczna platforma komunikacyjna
http://ittechblog.pl/2010/08/22/blip...=Google+Reader

Jabba the Hutt 24.08.2010 14:11

A co to kogo obchodzi,że mnie boli brzuch ? ;) .

andrzejj9 21.11.2010 11:42

Jeszcze nie udało mi się zrozumieć sensu Twittera, a tu "nowość":

http://foursquare.com/

Zaczyna mi się wydawać, że gdyby wprowadzić dzisiaj zasady jak w Orwellu to użytkownicy tego typu serwisów byliby chyba w siódmym niebie..

andy 21.11.2010 14:04

@andrzejj9 serwis bardzo ciekawy, ma plusy i minusy.
Do plusów np. zalicza się to że w krótkim czasie możemy pokazać znajomym gdzie się znajdujemy i jeśli ktoś ma ochotę to może do nas dołączyć.
Z minusów można dodać to że gdy mamy kogoś nieznajomego na liście to będzie wiedział co i kiedy robimy. Podczas naszej nieobecności może nas np. okraść itp.
Jest to wada tylko wtedy kiedy użytkownicy pokazują to ludziom nieznajomym.

Serwis BuddyCloud udostępnia coś podobnego, różnica to że wykorzystuje standard XMPP, można go połączyć z naszym kontem na serwerze XMPP.

@andrzejj9 musisz zrozumieć, że dzisiaj internet opiera się w dużej mierze na społecznościach, to forum jest np. tego przykładem. Połączyło ludzi którzy interesują się wypalaniem płyt, nośnikami, i innymi urządzeniami do archiwizacji danch.

Serwisy typu Facebook, Twitter, Blip, FourSquare(PL odpowiednik to Lokter.pl) czy BuddyCloud ułatwiają kontakt ze istniejącymi znajomymi. Przypuśćmy, że masz np. 30 znajomych. Jeśli chciałbyś z nimi być na bieżąco to musiałbyś przynajmniej raz na tydzień spotykać się na piwku. Wszystko ok gdy ktoś mieszka tam gdzie Ty, ale co gdy te osoby są z poza miasta?
Te serwisy pozwalają na bycie na bieżąco ze znajomymi. Druga sprawa to jak kto używa takiego serwisu, jeśli ktoś nie potrafi dostosować go tak aby pewne informacje widziały tylko konkretne osoby no to nic się nie poradzi. Możesz zaraz dodać, że zaufana osoba może popchnąć dalej taką informację - no fakt może. Ale czy w realnym świecie tak nie jest? Przecież dzieląc się z innymi informacjami (zdjęcia itp) jest ryzyko, że oni je pokażą komuś innemu...

andrzejj9 21.11.2010 21:06

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1129378)
@andrzejj9 serwis bardzo ciekawy, ma plusy i minusy.
Do plusów np. zalicza się to że w krótkim czasie możemy pokazać znajomym gdzie się znajdujemy i jeśli ktoś ma ochotę to może do nas dołączyć.

To jest plus..? :>

Ale ok, reszta którą napisałeś trochę mnie przekonuje. Tzn. może nie do końca przekonuje, ale potrafię zrozumieć, że dla kogoś taka forma kontaktu może być atrakcyjna. Dla mnie jest to dobrowolne obdzieranie się z resztek prywatności na internecie (i także coraz częściej - poza), ale jeśli faktycznie można to - bezpiecznie - ograniczyć do ściśle wybranego grona to niech będzie.

Chociaż dalej nie wyobrażam sobie, że jestem na przykład w knajpie i pierwsze co robię, to zmieniam status na jakimś serwisie. To jednak nie dla mnie..

ed hunter 21.11.2010 21:08

Pedalstwem to zalatuje. :]

Ormianin 22.11.2010 00:12

To pierwsza droga jak zrobić z siebie uzależnionego od serwisów społecznościowych idiotę... Ale jeśli ktoś lubi się w takim facebookowym gronie lansować, to jego sprawa...

Banana Coctail 23.11.2010 14:54

Zaobserwowane i potwierdzone.
Jak dobrze, tyle osob bedzie posluznych Partii, gdy ta dojdzie do wladzy.

Patrix 23.11.2010 18:26

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1129378)
(...) to forum jest np. tego przykładem. Połączyło ludzi którzy interesują się wypalaniem płyt, nośnikami, i innymi urządzeniami do archiwizacji danch.

Tak kiedyś było, teraz jest era rycha ;)
Zgadzam się z endrju9 i ormi to dla mnie dziwne.

Reetou 23.11.2010 19:08

Zgadzam się z patrixxx. Dla mnie na takich stronach panuje totalny chaos i nie wiem o co chodzi.

andy 24.11.2010 12:21

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To jest plus..? :>

Tak plus. Np. wybieramy się na zlot maniaków picia piwa, jeśli chcielibyśmy poinformowaćo tym fakcie znajomych normalnym sposobem to zajęło by nam raczej dużo czasu, smsy, email, dzwonienie, spotkanie się i poinformowanie o tym.
Gdy mamy tych wszystkich znajomych w takim serwisie to wystarczy jedno kliknięcie aby o tym poinformować :) To jest właśnie ten plus.

Cytat:

Dla mnie jest to dobrowolne obdzieranie się z resztek prywatności na internecie (i także coraz częściej - poza)
A: Uszanuję twoją prywatność.
B: Prywatność? A co to takiego?

:)

Cytat:

ale jeśli faktycznie można to - bezpiecznie - ograniczyć do ściśle wybranego grona to niech będzie.
Można. Niestety większość osób tego nie robi bo nie jest świadoma zagrożeń.
Wracając do prywatności to operatorzy telekomunikacyjni wiedzą gdzie chodzimy, mają nasze smsy, bilingi połączeń, operatorzy kont pocztowych mają nasze emailie, strony www ściągają z naszych przeglądarek różne informacje... Dzisiaj zachować prywatność jest niesamowicie trudno. Nie sztuką jest odciąć się od tego i z dumą mówić jakim jest się za***istym. Sztuką jest zachowanie tej prywatności używając tych serwisów :)

Cytat:

Chociaż dalej nie wyobrażam sobie, że jestem na przykład w knajpie i pierwsze co robię, to zmieniam status na jakimś serwisie. To jednak nie dla mnie..
No nie, nie pierwsze co robię. Np. siedzisz i rozmawiasz ze znajomymi, no ale chciałbyś aby ktoś jeszcze dołączył więc dajesz info do serwisu typu FourSquare.

Cytat:

Pedalstwem to zalatuje. http://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/%5D.gif
Nie ma to jak świetny argument w dyskusji...

Cytat:

Napisany przez Ormianin
To pierwsza droga jak zrobić z siebie uzależnionego od serwisów społecznościowych idiotę...

Tak od tego można się uzależnić, można się tak samo uzależnić jak od innych rzeczy. Sztuką jest ich używać z rozwagą.

Cytat:

Ale jeśli ktoś lubi się w takim facebookowym gronie lansować, to jego sprawa...
Tu nie chodzi o lasn. Np. zobaczyłeś jakiś ciekawy filmik na yt i chciałbyś się podzielić ze znajomymi. Kiedyś się wysyłało linka via komunikator, email czy ustawiało w opisie. Dzisiaj wystarczy wrzucić to na ścianę w FB i każdy kto nas obserwuje i ma uprawnienia do zobaczenia tego może to zobaczyć, skomentować czy kliknąć "Lubię to". FB to po prostu takie forum w czasie rzeczywistym dla znajomych.

Cytat:

Napisany przez Patrix
Zgadzam się z endrju9 i ormi to dla mnie dziwne.

Ale co jest dziwne? Przecież tutaj robisz to samo. Dyskutujesz na różne tematy, wrzucasz ciekawostki itp. FB się różni tym, że tam jest to zrobione bardziej instant oraz że dyskusja odbywa się w gronie znajomych (może też nie jeśli dołączymy np. do grupy "Ziomo wypier****j" :D)

andrzejj9 24.11.2010 12:42

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1129988)
Tak plus. Np. wybieramy się na zlot maniaków picia piwa, jeśli chcielibyśmy poinformowaćo tym fakcie znajomych normalnym sposobem to zajęło by nam raczej dużo czasu, smsy, email, dzwonienie, spotkanie się i poinformowanie o tym.
Gdy mamy tych wszystkich znajomych w takim serwisie to wystarczy jedno kliknięcie aby o tym poinformować :) To jest właśnie ten plus.

Rozumiem możliwości zastosowania, ale dla mnie to jest dalej taki dziwny świat.. Żeby spędzać czas na umieszczaniu na jakiś profilach informacji o tym, co robię, czy gdzie przebywam, czy też z kolei obserwowanie takich rzeczy u innych, żeby wiedzieć, gdzie są? Po co. Chcę się z kimś spotkać to do niego zadzwonię, chcę zapytać, gdzie będzie, też wolę o tym pogadać, zamiast obserwować czyjś życiorys na internecie. To nie dla mnie.. Chyba jednak za bardzo cenię prywatność.

Cytat:

A: Uszanuję twoją prywatność.
B: Prywatność? A co to takiego?

:)
Coś co dla niektórych jest bardzo ważne, dla innych mniej, ale niestety jest też spora grupa, która chyba faktycznie nie zdaje sobie sprawy z tego, co to jest (dopóki w różny sposób jej nie utraci).

Cytat:

Można. Niestety większość osób tego nie robi bo nie jest świadoma zagrożeń.
Wracając do prywatności to operatorzy telekomunikacyjni wiedzą gdzie chodzimy, mają nasze smsy, bilingi połączeń, operatorzy kont pocztowych mają nasze emailie, strony www ściągają z naszych przeglądarek różne informacje... Dzisiaj zachować prywatność jest niesamowicie trudno. Nie sztuką jest odciąć się od tego i z dumą mówić jakim jest się za***istym. Sztuką jest zachowanie tej prywatności używając tych serwisów :)
Nie na wszystko wpływ się ma, ale tam, gdzie można coś z tym zrobić, warto. Ja się przynajmniej staram, bo choć na co dzień niby z tego zapału do dzielenia się wszystkim ze światem nic negatywnego nie wynika, czasami okazuje się jednak, że poszło się za daleko. Ale wtedy jest już za późno, żeby coś z tym zrobić.

Cytat:

No nie, nie pierwsze co robię. Np. siedzisz i rozmawiasz ze znajomymi, no ale chciałbyś aby ktoś jeszcze dołączył więc dajesz info do serwisu typu FourSquare.
Albo do tej osoby dzwonię. Ja i tak przed wybraniem się na takie spotkanie (zakładając, że faktycznie zobaczyłbym jakiś status), skontaktowałbym się, żeby pogadać, co robią, czy można wpaść itp.

Cytat:

Tu nie chodzi o lasn. Np. zobaczyłeś jakiś ciekawy filmik na yt i chciałbyś się podzielić ze znajomymi. Kiedyś się wysyłało linka via komunikator, email czy ustawiało w opisie. Dzisiaj wystarczy wrzucić to na ścianę w FB i każdy kto nas obserwuje i ma uprawnienia do zobaczenia tego może to zobaczyć, skomentować czy kliknąć "Lubię to". FB to po prostu takie forum w czasie rzeczywistym dla znajomych.
Albo takie szerokie okno, przez które widać czyjeś gusta, nawyki, różne prywatne wycinki z życia i wiele innych rzeczy. Oczywiście, teoretycznie dostęp do wszystkiego można regulować, ale.. no właśnie - teoretycznie.

Ad4m 24.11.2010 14:43

Takie serwisy to fajna opcja do reklamy czegoś. Można to powiązać ze sobą i wtedy piszemy np. na blipie, a wysyłamy do wszystkich na twitterze, facebooku itp. Sam korzystam

icemac 24.11.2010 14:49

Cytat:

Napisany przez Ad4m (Post 1130022)
Takie serwisy to fajna opcja do reklamy czegoś. Można to powiązać ze sobą i wtedy piszemy np. na blipie, a wysyłamy do wszystkich na twitterze, facebooku itp. Sam korzystam

:wow:

chcialem podziękowac za tą drogocenna wskazówkę, wręcz nowinę ...

ed hunter 24.11.2010 19:09

Jeszcze raz powtórzę - super sprawa dla gejów, taki nie musi chodzić w podłą pogodę w okolicach placu Trzech Krzyży, siada w którejś kawiarence i zaraz ma towarzystwo do pobliskiego parku. :taktak: :P

Patrix 24.11.2010 19:12

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1129988)
Ale co jest dziwne? Przecież tutaj robisz to samo.

Nieprawda. Nie wiesz nic o moim życiu prywatnym. ;)

ed hunter 24.11.2010 19:16

Ale Rycho wie wszystko. :rotfl:

Banana Coctail 24.11.2010 19:48

Czyli nic i jeszcze troche mniej wiecej czy nie czy tak czy kiedy ale co?

andy 24.11.2010 20:06

Cytat:

Napisany przez Patrix
Nieprawda. Nie wiesz nic o moim życiu prywatnym. ;)

Źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Chodziło mi o to, że to co robisz na tym forum, dyskusja na różne tematy itp robiłbyś na FB. Różnica to tematy dyskusji oraz otoczenie.

M@X 25.11.2010 02:19

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1130068)
Jeszcze raz powtórzę - super sprawa dla gejów, taki nie musi chodzić w podłą pogodę w okolicach placu Trzech Krzyży, siada w którejś kawiarence i zaraz ma towarzystwo do pobliskiego parku. :taktak: :P

:rotfl: Reputa leci :-)! :spoko:

EDIT : Jednak nie da rady - zbyt pozytywnie Cie traktuje :-]!

andy 10.12.2010 00:28

Fajny art o tym po co są takie serwisy jak FB czy Blip.
http://netgeeks.pl/index.php/2010/12/e-sraczka

Jarson 10.12.2010 01:07

Nie chce mi się produkować w tej materii, ale pasuje tu komentarz mojej Żony, wypowiedziany w jednej trzeciej lektury tego wpisu - "ciekawe, jak dopasowany jest ten człowiek do tego, czego od niego chcą"...

ed hunter 10.12.2010 04:56

Tak, koniecznie trzeba udostępnić wszystko, kamerkę w dupie se jeszcze zamontować, to będzie cool! :]

Reetou 10.12.2010 08:28

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1132803)
Fajny art o tym po co są takie serwisy jak FB czy Blip.
http://netgeeks.pl/index.php/2010/12/e-sraczka

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem: po to, żeby oprócz normalnej sraczki mieć jeszcze e-sraczkę?

andy 11.12.2010 13:43

Cytat:

Napisany przez Jarson
Nie chce mi się produkować w tej materii, ale pasuje tu komentarz mojej Żony, wypowiedziany w jednej trzeciej lektury tego wpisu - "ciekawe, jak dopasowany jest ten człowiek do tego, czego od niego chcą"...

Nic z tego nie rozumiem, może jakieś objaśnienie ? :)

Cytat:

Tak, koniecznie trzeba udostępnić wszystko, kamerkę w dupie se jeszcze zamontować, to będzie cool! http://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/%5D.gif
Ale nikt nie pisze, że trzeba udostępniać wszystko. Po prostu gościu w ciekawy sposób wyjaśnia po co konto na FB czy innym społecznościowym ustrojstwie.
Jeśli nie chcesz być "social" to po prostu nie zakładaj konta.
Co do kamerki to.... http://technowinki.onet.pl/wiadomosc...8,artykul.html oO

Cytat:

Napisany przez Reetou
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem: po to, żeby oprócz normalnej sraczki mieć jeszcze e-sraczkę?

Przeczytaj tekst :)

andy 15.12.2010 17:20

Święta Bożego Narodzenia 2.0 :D

Jarson 15.12.2010 19:18

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1133016)
Nic z tego nie rozumiem, może jakieś objaśnienie ? :)

Spóźnione, bo przeoczyłem posta, ale już nadchodzi ;)

Każdy ma prawo do decydowania, jakie dane o sobie udostępnia, gdzie to robi itd. I jest cała masa osób, co do których nie mam wątpliwości, że robią to z pełną świadomością.

Podczas lektury wpisu, który podlinkowałeś, na pierwszy rzut oka rzuca się, że autor albo nie posiada kompletnie żadnej autorefleksji i na jego światopogląd ogromny wpływ mają zabiegi pijarowe stosowane przez twórców serwisów, o których pisze, albo też posiada bardzo znaczącą świadomość i sam jest jedną z osób, które kształtują nowoczesne zcyfryzowane style życia.

Biorąc pod uwagę jego zawód można by wysnuć wniosek o prawdziwości drugiej hipotezy, skłaniam się jednak ku współudziale obu możliwości - nic nie szkodzi, żeby będąc kreatorem czegoś, być jednocześnie przez to coś kształtowanym.

andy 15.12.2010 21:51

@Jarson dalej nie rozumiem co to ma do tamtego wpisu, który wyjaśnia czym jest FB :P

Polecam zerknąć na jeszcze jeden wpis:
http://subiektyw.glogg.pl/index.php/...go-tyle-pisze/

Reetou 15.12.2010 22:13

Problem w tym, że nic nie wyjaśnia. I tak, czytałem - ten ostatni link to już zupełna paranoja jest...

Jarson 15.12.2010 22:42

Ten drugi wpis wiele wyjaśnia. A raczej - utwierdza mnie w przekonaniu.

Reetou już wyjaśnił.

Jarson 16.12.2010 16:51

Skoro już tak sobie dyskutujemy o fejsbuka zaletach bezlicznych (nie, żebym uważał, że on żadnych nie ma, pewnie że ma wiele), to zwrócę uwagę jak May o Daci Sandero:

Hej! Dobra wiadomość! Będziemy mogli na FB automatycznie umieszczać, jak szybko przeczytaliśmy 247 stronę czwartej części Harrego Pottera!

andy 16.12.2010 20:01

@Jarson ale to już od dawna można było robić. Właściwie to od momentu kiedy do tablicy można się było dostać via FB API.
Wiele komunikatorów pozwala na "publikowanie" np. swojego statusu na FB...

Cytat:

Napisany przez Jarson
Ten drugi wpis wiele wyjaśnia. A raczej - utwierdza mnie w przekonaniu.

Reetou już wyjaśnił.

Moim zdaniem to nic nie wyjaśnił, Reetou napisał tylko:
Cytat:

Problem w tym, że nic nie wyjaśnia. I tak, czytałem - ten ostatni link to już zupełna paranoja jest...
Jaka paranoja? Fakt są zdania z którymi się nie zgadzam do końca lub w ogóle, ale wiele z tego co pisze ma coś w sobie.
Serwisy społecznościowe typu FB to przedłużenie realnej znajomości, zresztą już wcześniej o tym wielokrotnie pisałem. Jeśli nie chcesz w tym uczestniczyć to nie zakładaj konta.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:32.