![]() |
He he, właśnie :)
|
takie małe "ale"
Możesz wywalić te linijkę z boot.ini: Cytat:
BTW fajnie, że pomogliśmy :D |
Problem rozwiązany. Dzięki wszystkim za pomoc. :spoko:
Więc zrobiłem tak: 1) Zmieniłem format dysku z FAT32 na NTFS Cytat:
mój wyglądał tak: Kod:
[boot loader]Kod:
[boot loader]Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.:uscisk: |
Jarson właśnie męczę go aby wkleił tutaj te paski z obu kompów, żeby było z góry widać jak to wygląda... :)
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Co Ty tu wlepiasz... :szczerb:
Prosiłem o screen z zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami a nie o jakieś śmieci. :) Tak to wygląda u mnie na laptopie, HDD 100% zaszyfrowany AESem A zasada jest taka, że jak już szyfrujesz to wszystko a nie tylko kawałek dysku. @pali też ma jakiś pomysł widzę, tak wygląda u mnie boot.ini, w którym problemów nie ma: Kod:
[boot loader] |
Laptop
Cytat:
Cytat:
|
kotwik, z innego działającego OS podmontuj zaszyfrowaną partycję i edytuj plik C: \\ boot.ini
co w boot.ini zmienić to nie wiem, ale tam jest źródło błędu |
Tak naprawdę to nie zrobiłeś tego o co prosiłem :P podałeś formaty partycji a nie typ etc.
wklej te screeny. edit: zmiana formatu z fat na ntfs nie wymaga formatowania komputera, wystarczy wpisać w start/uruchom "cmd" a potem "convert c: /fs:ntfs" |
W laptopie obie partycje mam w NTFS, a w stacjonarnym partycję systemową mam w FAT32. Czyżbym musiał robić formata?
|
Jaki masz układ partycji na pc a jaki na laptopie (chodzi też o typy partycji), napisz to do porównania.
Najlepiej wklej screen z zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami. |
Mam jeden dysk i szyfruje tylko partycję systemową, tam, gdzie mam nagrany system i inne programy. Drugą partycję pozostawiam w spokoju.
|
szyfrujesz cały dysk ? ile masz partycji ? do poprawnego całkowitego zaszyfrowania musisz mieć tylko i max 4 partycje podstawowe na jednym hdd.
btw, to jest jedyne kompetentne forum specjalnie dla tego programu http://forums.truecrypt.org |
Tak. Najnowsza wersja TrueCrypta prosto ze strony producenta...
|
najnowsza wersja truecrypta ?
|
TrueCrypt i błąd hal.dll
Na początku zaznaczę, że przeszukałem google itd. ale nic nie znalazłem. Sytuacja wygląda następująco:
Komputer działa normalnie wszystko jest w jak najlepszym porządku. Szyfruje dysk TrueCryptem restartuje system, wpisuje hasło, bootuje się i wtedy pojawia się błąd, że plik hal.dll jest uszkodzony. Pokombinowałem nie nie pomagało, więc odszyfrowałem dysk RescueDiskiem i znowu wszystko działa. Zakodowałem jeszcze raz i od nowa ten sam problem. Wiecie jak go rozwiązać? Dodam, że zaszyfrowałem w ten sam sposób laptopa i wszystko działa, tylko ze stacjonarnym jest problem. Na obu komputerach jest Windows XP. Z góry dzięki za pomoc :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13. |