![]() |
"i po olimpiadzie (EPO)" cytując Zapchleniusa ;)
|
lub zaciazyla
|
Lepiej, jakby pokombinowała z astmą :sciana:
|
Polska biegaczka przyłapana na dopingu-szok!!!
http://www.dziennik.pl/sport/vancouv...a_dopingu.html |
oj sie dzialo
Ilość załączników: 4
Canada szalala , a piwo nawet za free bylo !:spoko:
|
W NHL tak się gra normalnie, tzn szybko, zaciekle i do końca.
Mecz piękny, trzymał w napięciu do końca :spoko: |
Cytat:
Świetny mecz. Bramka wyrównująca 24s przed końcem, decydująca bramka strzelona przez Crosby'ego, który już przed meczem był bohaterem narodowym, w 3 tercjach zmarnował kilka okazji, a w dogrywce był tam gdzie być powinien i dzięki niemu Kanada wygrała. Można by pomyśleć, że takie rzeczy tylko w filmach się dzieją, a tu coś takiego live :) Szkoda trochę Amerykanów, bo w całym turnieju byli IMHO lepsi, no ale taki sport :) |
Biorą ludzi od fryzjera...
|
Co jest ? Nikt nie oglądał finału ? Super, że była dogrywka, było co pooglądać. Tylko skąd tvp bierze ludzi do studia ? Z cmentarza ich wykopują ? Cóż i tak dobrze, że nie wzięli Cichopek albo Górniak.
|
gratulacje dla wszystkich
najlepsza olimpiada w historii :) |
Przepraszam, że się nie odzywałem .... wkrótce przejrzę poprzednie strony ...
To był wieczór .... brak słów ... złoto upragnione, wyśnione ... po 38 latach ... I w takiej walce .... A po tym jeszcze brąz panczenistek !!!! Ogromna niespodzianka !!!! Można by pisać i pisać .... W historii poprzednich ZIO mieliśmy 8 medali ... Z tych igrzysk wracamy z 6 .... na złoto czekaliśmy 38 lat .... na medal w panczenach 50 .... łza się w oku kręci że człowiek takich chwili doczekał ... Dziś zamierzam czekać do 4:05 ...dekoracja i Mazurek ... biorąc średnią statystyczną mało realne abym doczekał kolejnego złota na ZIO ;) A Justynie to się nie dziwię ... wszyscy już przed Igrzyskami złota jej na szyi wieszali .... A ONA kurcze od roku powtarzała, że te trasy nie są dla niej ... ale jedank zdobyła brąz, srebro i złoto !!!!!!!!!!!!! Oby tylko była doceniona conajmniej tak jak Adam Małysz .... :):):):):):):):):):):) |
Tego bym się nie spodziwewał....ale jaja :O
Gratulacje :spoko: |
i to bardzo mlode dziewczyny! :)
|
Ano mamy :)
Dobrze wiedzieć, że poza Małyszem i Kowalczyk mamy jeszcze jakichś sportowców ;) |
Mamy jeszcze brąz:):):):):):)
|
To było piękne, po prostu piękne.
Będę złośliwym i powiem, że na finiszu z Bjoergen wylazła astma. |
Co za finisz J.Kowalczyk!!!!! Brawo :):):)
|
Jest! :)
|
To co się działo w 3 tercji mało mnie o zawał nie przyprawiło.
Dawno już tak się nie emocjonowałem hokejem w wykonaniu dwóch (w zasadzie mi obojętnych) drużyn. :O Ale muszę przyznać, że niewątpliwy wpływ na emocje miał fantastyczny komentarz kolesia z BBC. :spoko: |
Cytat:
|
no faktycznie bo do 52 minuty było 3:0dla Kanady
|
Zwykły gieju!
Bądź precyzyjny. Coby na temat też troszkę. Czytałem relację z meczu Kanada-Słowacja. W trzeciej tercji musiało być ciekawie... Szkoda, że to leciało w nocy, bo chętniej bym obejrzał właśnie ten mecz, niż USA-Finlandia. |
tak gieju :P
|
Cytat:
Wystarczy zwykłe gieju. |
pokłony Rysiu... masz jak zwykle rację ||
|
Tak.
A Kanada wtedy zaczynała od grupy C. |
Pitolisz jak zwykle.
Finał marzeń to ZSRR- Czechosłowacja |
no to mamy hokejowy finał marzeń Kanada -USA
|
Tymczasem polska reprezentacja kobiet w drużynowej jeździe szybkiej na lodzie wywalczyła półfinał. :spoko:
Z czwartym (spośród zakwalifikowanych) czasem, czyli szanse na medal raczej tylko teoretyczne. :hmm: http://www.vancouver2010.com/olympic...w406300zt.html |
juz go nie ma? Melaaaaaaag
|
:tv: można by rzec, kompromitacja Finów.
|
Widzimy i oczom nie wierzymy. :wow:
|
:wow: widzicie co amerykanie robią z finami 6:0 w pierwszej tercji a to dopiero 13-ta minuta....
|
i co pojedzie 80 luda bo soczi stosunkowo blisko ! a tylko justyna ma zdobyc medal ? bo malysz chyba juz bedzie dziadkiem !
a cala reszta na wspanialym 6tym miejscu :( jade na narty wroce w niedziele , ale neta bede mial caly czas ! w telefonie :) |
Kowalczyk: po złoto pobiegnę, ale za cztery lata w Soczi
http://sport.onet.pl/zimowe/biegi/ko...wiadomosc.html Kolejny wywiad z Justyną i.. podoba mi się :) Znowu w ostrym tonie, ale cholera - jest po prostu konkretna (a nie bezczelna, czy chamska - przynajmniej nie tu) i nie ubiera w słodkie słówka tego, co chce powiedzieć. Poza tym.. ma rację w tym, co mówi. |
...zamiast podziękować Justynie,
jakież to polskie :rzygi: |
Pierwsze smrody zaczynają się 'po' igrzyskach pojawiać:
http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html w sumie dziwne, że dopiero teraz.. "Dziękujemy Kowalczyk, mogło być jednak lepiej" http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html Może jestem krytyczne nastawiony, ale dawno takich piedół nie czytałem.. W sumie szkoda, że biegła tu Justyna. Chciałbym zobaczyć, jaki byłby wynik bez niej.. |
Ilość załączników: 3
Haha
Mecz o zloto ! hokey Canada vs USA kobiety 2-0 :) zlote dziewczyny ! |
zaraz mecz hokeja Canada-Russia
i juz 7-3 |
Patrzcie, a ja nie jestem z nimi wszystkimi na ty... :]
|
Jaki niepoprawny optymista ;)
Medal będzie tylko jeden - Justyny. I to trzeba też odpukać w niemalowane... |
Nie przesadzajmy do tej pory na 21 Olimpiad nasi zdobyli 8 medali a w Vancouver już 4 a jeszcze 3 zdobędą;)(skoki drużynowo, kobieca sztafeta biatlonowa 4x6 km,Justyna Biegi, 30 km klas. K)
|
Pozwólcie, że ponarzekam...
Justyna - pozwoliła Norweżce uciec i złoto wymknęło się z rąk. Ponownie popełniła błąd na zakręcie biorąc go za szeroko, co wykorzystała Szwedka zdobywając srebro a Justyna musiała w związku z tym walczyć o brąz. No i gdyby nie ten prawie "szpagat", który przejdzie chyba do historii, też mogło być różnie... Tomasz - dobry biegacz ale strzelec niestety kiepski. Nie wiem co było przyczyną złej dyspozycji ale po pierwszym strzelaniu, już było wiadomo, że będą kłopoty żeby liczyć się w walce o medal, a po drugiej serii strzelania było wiadomo, że nic z tego nie będzie. Szkoda... |
Ilość załączników: 2
malysz swe lata ma , kto go zastapi w Soczi ? pewnie nikt ! kowalczyk podejrzewam tez juz nie , czyli na nastepnej olimpiadzie bedzie zero 0 medali.
a pojada chyba sami dzialacze testowac lokalne trunki. z innej beczki Vancouver_2010_Wallpaper http://rapidshare.com/files/35393457..._Wallpaper.rar |
No właśnie nie jestem pewien. Nykaenen na pewno zdobył trzy złote medale w konkursach indywidualnych i jeden drużynowo, czy oprócz tego zdobył jeszcze jakieś inne nie wiem. Podobnie nie wydaje mi się, żeby Amman zdobył jakiś medal drużynowy. W takim wypadku można podejrzewać, że jednak klasyfikacja ta obejmuje wszystkie medale.
|
W konkursach indywidualnych... :>
|
http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html
Cytat:
A że nie jest to tak do końca niemożliwe pokazuje to wyliczenie (miałem nadzieję, że komuś będzie się chciało je zrobić, bo właśnie zastanawiałem się, jak w takiej klasyfikacji wczoraj wypadliśmy): Cytat:
|
prawdziwe sporty odbywaja sie w barach !
|
wiesz Zorg - w sporcie wszystko sie moze zdazyc
bieg Kowalczyk pokazal, ze naprawde malo brakowalo sendziowie kilka minut analizowali nagrania, zanim dowiedzielismy sie o medalu ;) a co do emocji - kazdy ogalda co lubi - mi prawdziwa przyjemnosc sprawilo wlasnie ogladanie biegow narciarskich - to jest imho prawdziwy sport ;) |
nimal daj na luz , nie ma sie czym podniecac ! od poczatku bylo wiadomo ze tych dwoje medale maja pewne , pytanie bylo tylko jakie !
ale po co bylo ciagnac cala reszte z dzialaczami i reporterami i bog wie kim jeszcze ? zeby zerowac na plecach tych dwoje ? dzisiaj bedzie jeszcze emocjonujacy mecz canada-usa w hokeja ! |
poweekendowe:
Kowalczyk - wywalczyla braz => gratulacje! Adam w zaskakujaca rewelacyjnej formie! juz tyle lat! piekne srebro! |
Olimpiada skandal
Ilość załączników: 1
skoro Woods dal przyklad to inni tez mogo:P
scott lago a zlota medalistka Vonn sama przyznala ze ma tak jak Woods -kocha sex:P |
Woooow !!!!!!!!!!!
Mamy czwarty medal na tych igrzyskach !!! Małysz ma dwa srebra ... w sumie 4 medale olimpijskie !!!!!!! Brawo, brawo, brawo .....:polska: !!!!!!! Dla mnie Małysz jest jednym z największych sportowców Polski - ... najpewniej w pierwszej dziesiątce !!!!!!!!! .... ale trochę mu do I miejsca brakuje ... Robert Korzeniowski miał 4 złota olimpijskie !!! ITD. Przepraszam, ale jak dzis usłyszałem w TV że Małysza ponad 60 % uważa za najlepszego sportowca w historii to ........ Mam nadzieję, że Kowalczyk na 30 km pokaże na co ją stać i zdobędzie conajmniej srebro ... ja nie mam nic przeciwko Małyszowi ... ale sporo przeciwko słynnej Małyszomani .... Cytat:
A kto oglądał i pasjonował się skokami zanim Małysz wygrał turniej czterech skoczni ?? A ile osób pasjonowało się F1 zanim Kubica zaczął w niej jeździć ... aż do tego stopnia, że został w plebiscycie PS najlepszym sportowcem ... mimo iż miał tylko 4 miejsce w F1... wyprzedził mistrzów olimpijskich ... ja jak ogłaszano wyniki tego plebiscytu to wtedy płakałem !!!!!! I co ... kto to wykreował - nie media ?? A kto transmitował każdy wyścig F1 ? A jak były MŚ w wioślarstwie - DYSCYPLINIE OLIMPIJSKIEJ w Poznaniu to k... prawie nic w w ogólnodostępnej TV nie można było zobaczyć ... a tam zdobyliśmy dwa ztote medale ... i srebro ... i brąz ... a to były przecież MŚ !!! Przepraszam , bardzo przepraszam za moje uniesienie .. % zrobiły swoje .... to nie tylko z sukcesu Małysza (wrew pozorom - ja się bardzo cieszę z tego medalu !!!!!!!!!) ... ale innych życiowych problemów mam mnóstwo ... ale to co napisałem było szczere ... z głębi serca ... boli mnie jak Polacy zdobywają medale MŚ, wygrywają Puchary Świata, zostają Mistrzami Europy ... a jest to gdzieś na n-tym miejscu :( POZDRAWIAM i przepraszam ro29 Cytat:
Powiem tak - a po co zawodnik z pierwszej dziesiątki światowej ... jedzie na MŚ czy olimpiadę ... oczywiście po złoto !!! Ale czy medal srebrny czy brązowy jest sukcesem ?? Oczywiście !!!!!! A miejsce w pierwszej ósemce .... dla 60-70 % także !!!!!!!!!!!!! Problem niestety polega na tym,, że Polskie media zwłaszcza związane ze sportem ... oczekują dziwnych rzeczy ... od tych słabszych oczekują ... przeciętnych występów .. a od najlepszych zaraz złota i to razy x !! Czy ja nie liczyłem na złoto Małysza w 2002 roku ?? Liczyłem !! Ale czy się cieszyłem z medali - oczywiście !!! Pierwszych od 1972 roku !!! A polskie media ... oh pamiętam, pamiętam ... ten zawód ... tą tragedią .... A czy ja liczyłem na 4 złota Kowalczyk ... tak - bo jestem kibicem ... ale czy srebro i brąz mnie zawiodły - NIE !!! Bo wiedziałem od zeszłego roku, że trasy olimpijskie są za płaskie dla Kowalczyk ... a media .... szkoda gadać ... Sorki ... ro29 |
Myślę, że na dobrą sprawę nikt oglądający skoki na złoto tak w 100% nie liczył, natomiast wszyscy wierzyli. Ja też wierzyłem i przede wszystkim miałem nadzieję, ale widziałem, jak cały czas skacze Amman. Chcenie a realia czasami się niestety od siebie różnią. Cieszmy się, że w tym przypadku o tak niewiele :)
|
Czymś trzeba było widza przyciągnąć. Od razu było wiadomo, że jeśli będzie złoto, to tylko przy bardzo korzystnych dla Adama warunkach, bo jednak liczących się kandydatów było co najmniej trzech. A dwa srebra piechotą nie chodzą (no dobra, patrząc na Justynę, można powiedzieć, że mogą i chodzić ;) )
|
Ale bańka medialna pękła... Tak liczyły (media) na złoto ale Polacy zawsze się przeliczą.
|
Z tyloma "świeżymi" konkurentami, dobrze przystosowanymi do obecnych warunków (sam Małysz podkreślał, że skoki się zmieniają i co prawda mówił, że trzeba się do tego dostosować, ale przecież to jasne, że to nie takie proste) rzeczywiście ciężko było uwierzyć, że będzie w czołówce. Dwa razy nie mógł podjąć skutecznej walki z Ammannem, bo ten jednak jest obecnie nie do przeskoczenia, ale skakał tak stabilnie, że gdyby w najbliższych dniach miały być kolejne dwa konkursy, to pewnie też skończyłyby się podobnie.
Adam nie miał zbyt dużej presji - jeśli coś by mu się nie udało każdy by to zrozumiał, bo nie ma dwudziestu lat. Wszystko już znał - i wygrane i porażki, nic go nie mogło zaskoczyć. Tym przyjemniej się wszystko oglądało... |
A tam szkoda. Jest srebro i to jest najważniejsze!
Wielki szacunek dla Małysza! Przyznam szczerze, że przed olimpiadą wątpiłem w niego... |
Fajnie :)
Szkoda tego złota, ale naprawdę nie było silnych na Ammana. Trudno. To i tak ogromny sukces i wielkie gratulacje. Dawno (jeśli kiedykolwiek) tak nikomu nie dopingowałem jak Małyszowi dzisiaj :) ---- A przy okazji - świetny gest Lepistoe przy machnięciu chorągiewką :) |
sreeeeebroooo!
|
Malysz pieknie skoczyl. Ale Ammann jest w formie jak kiedys Adam. Nie do ruszenia niezaleznie od wiatru, wiazan czy tez kombinezonu...
|
Wydawało mi się, że Amman miał bardzo dobre warunki - przynajmniej patrząc na trenerów, to chorągiewka ruszała się jak szalona (w górę). Oczywiście on jest w rewelacyjnej formie i tego mu zabrać nie można, ale skok Adama też był świetny myślę, że przewaga powinna być trochę mniejsza. Niemniej ze względu na gorsze lądowanie, przewaga nie jest nie do odrobienia. Przynajmniej w przypadku każdego innego zawodnika poza Ammanem. Chociaż.. :)
|
Pięknie Małysz pofrunął w I serii. Amman niestety nie do pobicia.
|
Cytat:
Choć jednocześnie przyznam, że wczorajszą transmisje z biegu oglądałem w sumie z przyjemnością (no fakt, bardziej słuchałem, ale często też zerkałem na transmisję), mimo że generalnie ten sport mnie mało interesuje. Tak więc największy wpływ mimo wszystko mają sukcesy Polaków, które sprawiają, że można się w oglądanie bardziej zaangażować. Ale też faktem jest, że najwięcej tych sukcesów było jednak w skokach. --- Te 'szpagaty' to faktycznie widać standardowe 'zagranie', ale oprócz tego wypadu pod sam koniec, było jeszcze gonienie rywalki przez kilkanaście - kilkadziesiąt metrów. Już na początku też prostej miałem wrażenie, że Justyna odpuszcza. Potem jednak widać udało jej się zdobyć na ostateczny wysiłek. Tym bardziej należą się gratulacje. I faktycznie trochę jest tu też 'dodatków' do tego wszystkiego - w studiu narzekali strasznie na smarowanie nart Justyny, co ona sama w wywiadzie ostatecznie (choć wstępnie) zdementowała, ale z kolei zagraniczne media podobno zwracają na to dużą uwagę. Faktem jest, że na zjazdach Justyna traciła bardzo dużo i musiała nadrabiać to na podejściach. A ich z kolei nie było na tyle dużo, żeby była w stanie wypracować gwarantującą prowadzenie przewagę. Nie wiem, czy wpływ na to miało faktycznie smarowanie czy jednak przewaga konkurentek w tym aspekcie, ale faktem jest, że podobnie, jak w poprzednim konkursie, to zadecydowało o kolorze medalu. Na niekorzyść. Dodatkowo czytam i bardzo 'popularnej' wśród zawodniczek z czołówki astmie, która pozwala na branie dodatkowych sterydów. Jako, że dzisiaj w sporcie to niestety chyba podstawa (co dla mnie zaczyna w ogóle wypaczać wszelką rywalizację sportową, ale to temat na inną rozmowę), wygląda na to, że Justyna w ogóle była bez szans. Tego jeszcze nie widziałem potwierdzenia, ale wygląda na to, że z pierwszej szóstki, tylko Justyna dziwnym trafem nie ma astmy. Jeśli to prawda, to jest to dla mnie skandal i wypaczenie uczciwości rywalizacji. Ciekawi mnie, czy będzie tego jakiś ciąg dalszy. |
Cytat:
sanaczkarka była ósma, biatlonistka otarła sie o medal :sciana: |
Oni mają do kostki przy nodze przyczepione czujniki służące do pomiaru czasu.
Dlatego te szpagaty. |
Cytat:
|
sie pytam ! po co tych 48 innych zawodnikow pojechalo ? zobaczyc canade ? od tego sa biura podruzy !
bylo zabrac malysza i kowalczyk , wtedy rozumiem slowo sukces ! |
Wielkie gratulacje dla Justyny !!! :polska:
Mamy największą ilość medali na zimowych igrzyskach w historii ... Justyna zrównała się ilością z Małyszem ... choć kolorystycznie Małysz jest jak na razie troszkę lepszy ;) A bieg ... nie wiem bo nie słyszałem wypowiedzi Justyny w tej kwestii ... ale miałem wrażenie (zresztą goście w studiu też) - że narty idealnie jej dziś nie jechały ... a kwestia trasy - ja pamiętam ten wspaniały bieg sprzed roku z MŚ ... różnica widoczna gołym okiem ... ta trasa za łatwa dla Justyny ... Oczywiście może i były inne kwestie ... ale odłóżmy je może na bok ... cieszmy się z medalu !!!!!!!!!!! I jeszcze jedna sprawa - pamiętacie ten moment jak pokazali zapłakaną Justynę i jak dzwoniła komórką (przed ceremonią kwiatową) ... mnie od razu coś tknęło, że coś się stało ... i w rozmowie z nią się wyjasniło - groziła jej dyskwalifikacja bo na którymś z podbiegów zrobiła ileś kroków nie tym stylem co trzeba ... ale okazało się, że była to ostatecznie dopuszczona ilość ... współczuję jej bo najpierw te czekanie na to, czy ma medal, za chwilę te nerwy, że może być zdyskwalifikowana ... uffff ... co za dzień ... Cytat:
Tzn. - żeby nie było niejasności - w czasach dominacji Małysza praktycznie sukcesów w innych dyscyplinach zimowych nie było (poza pojedyńczymi)- i transmitowanie zawodów za zawodami było w pełni uzasadnione ... sam wtedy 80 % oglądałem - na czele oczywiście z mistrzostwami świata i igrzyskami ... Ale, ale ... już dwa lata temu sytuacja uległa zmianie - Kowalczyk była druga w pucharze świata ... a Małysz poza pierwszą dziesiątką ... a co oglądaliśmy non-stop ? A zeszły sezon - Sikora przez pierwszą część sezonu dominował, ostatecznie był drugi w PŚ, Justyna zdobywa kryształową kulę ... a Małysz 13 ... a co oglądaliśmy przez większość sezonu ... owszem na końcówce pokazali biegi Justyny ... ale oczywiście skoki były w 100 % transmitowane ... A ten sezon - ile było transmisji z biegów Kowalczyk - chyba coś na początku sezonu ... jak było Tour de Ski to chyba nawet w TVP Sport nie było ... a oczywiście skoki non-stop ... To tyle ode mnie w tej kwestii ... wnioski niech każdy wyciągnie sam ... |
Jestem pod wrażeniem tego ślizgu :) Wielu by już odpuściło, a ona wyskoczyła (dosłownie ;) ) z czymś takim. Dobre :)
|
|
I sprawa generalnie załatwiona.
Tymczasem kolejny wywiad z Małyszem: http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html Nie wiem czemu, ale jakiś taki sympatyczny :) Przyjemnie się czyta. ---- EDIT Medal się waży na fotokomórce ;) ---- EDIT2 I się dobrze wyważył ;) ---- EDIT3 :D O pół buta :) |
|
Odnośnie ostatniego - skoki jednak są znacznie popularniejsze, a tu popularnością się jednak kieruje. Poza tym 1 i 2 z tego, co mi wiadomo, mają taki sam zasięg, więc różnica jest co najwyżej 'prestiżowa' ;)
|
Cytat:
Uważam, że Petra jest swego rodzaju wielką bohaterką tych igrzysk - bardzo miła i sympatyczna zawodniczka ... cóż ... jak pech to pech ... niestety przy udziale organizatorów :( ... ale pokazała jak ważne są igrzyska, jak ważny jest medal na nich zdobyty ... za wszelką cenę chciała go mieć ... i ma !!! A co do polskiej ekipy ... macie rację w 50 % - rzeczywiście są zawodnicy, którzy reprezentują tak niski poziom i to w konkurencjach, gdzie o przypadek trudno - że rzeczywiście chyba nie powinni jechać - ale pamiętajmy, że igrzyska to też UDZIAŁ to święto sportu !! Wiem, wiem, zaraz ktoś napisze, że dzisiaj to tylko komercja - ok w znacznym stopniu tak ... ale dla mnie nadal igrzyska to igrzyska - najważniejsza impreza 4-lecie ... aby na taką pojechać i zdobyć medal niektórzy całe życie marzą ... Natomiast ta druga część reprezentacji - nie przesadzajmy - wysyłać tylko takich co mają ogromne szanse to śmieszne - a gdzie mają inni zdobywać doświadczenie na wielkich imprezach, a gdzie możliwe niespodzianki - dla mnie 5 czy 7 miejsce to też sukces - tak jak wczoraj ... albo nasza saneczkarka - 8 miejsce mimo iż w kraju nie ma sztucznego toru ... a jej stypendium w porównaniu do tego ile dostaje choćby Kowalczyk i jej sztab czy Małysz to kropla ... a zrobiła wynik !! A Justyna i jej srebro ... już widzę, że są malkontenci ... ok macie rację popełniła błąd na tym zjeździe - ale wiadomo, że Ona najmocniejsza jest na podbiegach ... a te zjazdy a zwłaszcza zakręty na tych trasach są idiotyczne ...ja się cieszę z tego medalu ... jeszcze połowa igrzysk nie minęła a już mamy dwa srebra czyli najlepszy wynik od wielu, wielu lat !!! @andrzejj9 - ja się z Tobą ogólnie zgodzę ... tylko naprawdę mało jest sportowców, którzy potrafią się super wysławiać i zaraz elegancko itd. - zresztą dziennikarze też czasem - jak dla mnie - "rżną głupa" i 15 minut po biegu zadają idiotyczne pytania i sam bym się zdenerwował ... a pamiętaj, że Justyna to góralka i charakterek ma ;) - tylko, że nie za wypowiedzi będzie rozliczana tylko za wyniki ... zresztą ... ja pamiętam wypowiedzi Justyny sprzed np. 2-3 lat ... i jeśli nie pamiętasz to uwierz mi, że sporo się zmieniło - w jej podejściu do kibiców, do dziennikarzy i wogóle ... więc naprawdę dzisiaj słucha się jej dużo, dużo przyjemniej ... mimo tych wpadek i czasem niemiłego tonu .. I jeszcze co do jej słów związanych z trenerem ... chyba za wesoło między nimi nie jest ... http://vancouver.interia.pl/vancouve...ustyna,1441463 - choć ja tak do końca się nie dziwię ... to są dwie indywidualności o mocnej psychice i upartości w dążeniu do celu ... niby tego samego ... ale Wierietelny to chyba jeszcze większy idealista niż Justyna ... więc pewne nieporozumienia gotowe ... oby tylko nie przełożyły się na najbliższe biegi ... Ale dziś będzie wieczór i znów nerwy .... oby zakończone radośnie !!! :) Trzymajmy kciuki !!!!!!!!!!! (a jak już tak się czepiacie to i ja się uczepię - czemu transmisja z kwalifikacji do konkursu skoków jest na programie I a bieg Justyny na II ? Przecież TVP1 ma większy zasięg w Polsce a i wydarzenie jest 3x ważniejsze niż kwalifikacje - znów niestety widać, kogo TVP preferuje :( ) EDIT: @andrzejj9 - w kwestii Majdic - teraz przeczytałem linka co dałeś przed chwilą .. słyszałem, że się wycofała, ale nie wiedziałem, że ma tyle złamanych żeber i takie inne urazy ... ciekaw jestem czy rzeczywiście zaraz po wypadku nie było tego widać ... zwłaszcza złamań ... bo co do uszkodzenia opłucnej to mogło to się stać w biegu ... Zresztą ... ok będę szczery ... mimo iż bardzo mi zaimponowała to byłem zaskoczony, że wystartowała .. właśnie z tego powodu, że to mogło być groźne - wiadomo, że pewne urazy wychodzą dopiero kilka godzin po wypadku ... a co do bólu ... wiecie dzisiaj są takie środki ... tylko ciekawe, że miała po nich taką siłę ... mam wrażenie, że ona naprawdę tak bardzo marzyła o tym medalu, że stres, napięcie i ogromne pragnienie zagłuszyły ten ból itd. ... to było zresztą widać po finale, gdzie praktycznie zemdlała ... bo wtedy "zeszło" z niej napięcie i najprawdopodobniej zaczęła odczuwać ten całościowy ból ... adrealina robi swoje ... |
Cytat:
Nie chcę się upierać, że Amman powinien stracić medal, bo i też tak nie uważam. Ale nie przekonuje mnie tłumaczenie, że wiązania są ok i medal zostaje i nie może ich dalej używać.. Przecież te dwie rzeczy wzajemnie sobie przeczą.. Z innych tematów: Dramatyczna decyzja Petry Majdic http://sport.onet.pl/wiadomosci/dram...wiadomosc.html Przyznam, że jestem pod wrażeniem jej wyczynu. Najpierw myślałem, że po prostu się potłukła, a to utykanie potem na rozdaniu medalów było trochę na pokaz, ale jeśli faktycznie miała złamane 4 żebra, to podziwiam wytrwałość. Inna sprawa, jaki udział w tym mają dzisiejsze obecne farmaceutyki i jak się da człowieka naszprycować, żeby był w stanie ze złamanymi żebrami jeździć na nartach wyczynowo.. Ale będąc idealistą zakładam, że jednak największe w tym osiągnięcie wytrzymałości samej zawodniczki. |
Cytat:
Tu masz znaleziony na poczekaniu wywiad z producentem tych wiązań: http://www.sport.pl/vancouver2010/1,...zmawialem.html Gdzieś w necie był szerszy artykuł na temat tego kto z nich jeszcze korzysta. Teraz mi się nie chce szukać, ale jak sam widzisz cała czołówka korzysta z wiązań tego producenta. Skoro sprawa jest tak prosta jak mówisz, to w czym problem? Te wiązania są dozwolone, więc po co takie marudzenie. |
Trochę więcej info i zdjęcia porównawcze wiązań
http://www.sport.pl/celebrities/1,83...a_Malysza.html Raczej nie wydaje się aby mogły w jakiś szczególny sposób wpłynąć na odległości. |
Cytat:
Po pierwsze nie korzysta z nich Małysz, ani Austriacy, ani nikt poza Ammanem. Po drugie nie mamy pojęcia jakie i czy są różnice. A te mogą być i to znaczne. W skokach, gdzie milimetry różnicy w stroju i wyposażeniu przekładają się na prędkość na progu i metry odległości każda najmniejsza zmiana może mieć decydujące znaczenie. Amman jest dobry, ale wcale nie dominuje na skoczniach. On, Małysz i Schlirenzauer prezentują mniej więcej porównywalny poziom. W takiej sytuacji właśnie taka przewaga, której inni nie mają, może zadecydować i zwycięstwie (nie mówię, że tak było). Co do Lepistoe to ja czytałem zupełnie inną jego wypowiedź, gdzie stwierdził, że to może przekładać się na kilka metrów odległości. Ale też w żadnym przypadku nie było to na zasadzie czepiania się i pretensji. Wręcz przeciwnie, mówił, że dla niego nie ma to znaczenia. Sprawa jest prosta - coś albo jest dozwolone, albo nie jest. Jeśli jest, wszyscy mogą z tego korzystać, jeśli nie jest, skorzystanie z tego oznacza dyskwalifikację. Proste. |
Cytat:
|
@Sobrus - to, że Ammanna dopuszczono do skoków, to nie wina organizatorów, tylko sędziów. Już nie wieszajmy wszystkich psów na organizatorach.
Nie wiemy, czy te wiązania w ogóle coś dają i czy są homologowane czy nie. Póki co zdania są podzielone. Dlaczego nie przyjąć wersji, że jeśli sędziowie dopuścili go do konkursu, to te wiązania są dobre? Komitet sędziowski w sumie potwierdził to swoją decyzją po konkursie. Nie ma co się podniecać tym całym zamieszaniem wywołanym przez Austriaków. |
Majdić wraca do domu :(
http://www.sport.pl/vancouver2010/1,...z_igrzysk.html |
Dokładnie Austriacy robią szum -popatrzcie na ich kombinezony jak jest wiatr pod narty(noszenie) pompują się i stwarzają dodatkową powierzchnie nośną -jak brak wiatru (pierwszy konkurs )to spadają jak gruszki.:)
|
a no chyba że tak, wiesz dziennikarze wszystko pokazują jako sensacje i wyszło na to
ze Ammann ma jakieś "prototypowe" super wiązania których inni skoczkowie nie mają. |
Ludzie, takie wiązania są stosowane od dwóch lat. I korzystają z nich najlepsi skoczkowie, w tym MAŁYSZ.
Ta sama firma a ewentualne różnice są nieistotne (pomiędzy wiązaniami Małysza i Ammana), co przyznał po rozmowie z producentem sam Lepistoe. Po prostu Austriacy chcieli się do czegoś przyczepić, żeby po pierwsze poprawić sobie humor, a po drugie wprowadzić nerwówkę przed kolejnym konkursem. Dlaczego dopiero teraz sobie o tym przypomnieli? A pamiętacie, jak cały świat się zastanawiał czy kostiumy Austriaków są właściwe? Podobno też dają jakąś przewagę. A Lepistoe tak bardzo chce złota do Małysza, że dał się wciągnąć w te gierki. Niepotrzebnie. |
Pamiętam dokładnie. Zły kombinezon - dyskwalifikacja.
Jaka jest różnica między niehomologowanymi wiązaniami a dopingiem? W skokach narciarskich nie ma konkursu konstruktorów, nikt skrzydeł skoczkom nie dokleja. Liczy sie tylko zawodnik. Jeszcze gdyby chodziło o któreś to miejsce ale tu chodzi o podium... Oczywiście ja również nie chce żeby Ammann był zdyskwalifikowany, bo byłaby to sytuacja bardzo niezręczna i mysle że Adam by sie z takiego złota nie cieszył. Bład był w dopuszczeniu Ammana do skoku. Jednym słowem organizatorzy znowu zwalili. Tłumaczenie że Ammann i tak jest dobry i zasłużył mnie nie przekonuje. Raz że od paru tygodni stosuje wiązania (więc moze dlatego taki dobry?) a dwa że skoro taki dobry to niech zdobywa złoto bez ułatwień. W piłce nożnej wygrywa nie ten kto lepiej gra ale kto strzela więcej goli. Tu też Ammann mógł przez cały sezon miec same pierwsze miejsca ale to wcale nie oznacza że tu musiał mieć złoto. |
Wyprostujcie jeśli coś mi się źle kojarzy ;)
Kiedyś na jakichś zawodach zdyskwalifikowano któregoś skoczka, gdyż miał niehomologowany kombinezon. Pamięta ktoś taki fakt :pytanie: Uważam, że wszyscy muszą mieć jednakowe szanse. Jeśli rzeczywiście te wiązania miały (mogły mieć) wpływ na przebieg skoku, to należało Ammana zdyskwalifikować. |
Decyzja komitetu sędziów jest dla mnie oczywista, bo trudno było oczekiwać innej.
Jeśli sędziowie dopuścili Ammanna do zawodów z tymi wiązaniami, to późniejsze wyniki już są nieodwołalne. Możliwe, że błąd popełniono właśnie wtedy, dopuszczając go do zawodów.... Austriacy znaleźli punkt zaczepienia, bo sami mieli spisać się lepiej, a coś nie za bardzo im wyszło. Czy te wiązania są tak rewelacyjne? Nasi ponoć je testowali i nie dały pozytywnych efektów. Tylko czy nasi w ogóle nadają się na wiarygodnych testerów :haha: Ammann w tym sezonie jest tak dobry, że byłby w stanie wygrać z resztą w samych laczkach. Tak czy owak ten medal mu się należy. |
aby nie było sporów jesli chodzi o skoczków proponyję (juz kiedyś ktoś to "wymyślił" :> ):
- "wyprodukować' rase skoczków - każdy byłby taki sam nie byłoby problemów - każdemu z tych skoczków dac taki sam sprzęt - i niech skaczą w tych samych warunkach - hala problemy znikną jak ręką odjął ;) NIECH WYGRA NAJLEPSZY |
To mogli mu tylko zabrać medal i wtedy złotego by nie było ;)
Dla mnie to coś jak doping. Sprawa dla mnie prosta : nie ma homologacji = nie ma medalu! Proponuje żeby Małysz zamontował sobie silnik rakietowy na plecach i wtedy skoczy jeszcze dalej. Po co mu homologacja... |
Ammann nie straci medalu, ale może nie wystąpić w konkursie
http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html Sam nie wiem, czy to właściwa decyzja. Z jednej strony przyznają, że zdobył medal używają niedozwolonego sprzętu, który - w domyśle - mógł mu dać nieuczciwą przewagę. Z drugiej akceptują wyniki, które w taki sposób zostały osiągnięte. Generalnie chyba też bym nie chciał, żeby Simmon został zdyskwalifikowany. To również byłoby mało fair, bo jednak skoczkiem bardzo dobrym jest i patrząc na jego ostatnią formę, na pewno miałby szansę walczyć o medale. Z drugiej strony, jeśli rozwiązanie, z którego skorzystał, faktycznie mogło mu dać kilkumetrową przewagę, to jest to ma to ogromne znaczenie i w żadnym razie nie może być tolerowane.. Trudno powiedzieć.. Chciałbym, żeby Adam zdobył złoto, ale raczej nie w taki sposób.. Już lepiej w taki :) ZIO: Małysz najlepszy na treningach http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html |
Niezależnie od tego jaki będzie wynik sędziów, uważam że Ammann postąpił nieuczciwie stosując te wiązania.
- wiązania zastosował na pewno - tylko on - mogą dodać pare metrów do skoku a to kolosalna różnica! i wszystko jasne. Skoczkiem jest świetnym, ale wszyscy powinni mieć równe szanse. |
http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html
Gdyby nie te karne minuty... byłby medal, jak nic. |
"Cudowne wiązania" Simona Ammanna bez homologacji?
http://sport.onet.pl/imprezy/vancouv...wiadomosc.html |
Znaczy, że nie jest najgorszy ;)
Ale zgadzam się, że w niektórych przypadkach kryteria powinny być ostrzejsze. Nie ma sensu na siłę pchać się na olimpiadę, jeśli forma nie daje najmniejszych szans na walkę przynajmniej o miejsca powyżej przeciętnej. Oczywiście ważne jest, aby brać udział w światowych zawodach i zdobywać doświadczenie, ale też na tych samych zawodach w jakiś sposób pokazać się trzeba (w domyśle dobry). Choć i tak lepiej, żeby jeździli już zawodnicy niż działacze (poza tymi najważniejszymi), których obecność już naprawdę jest zupełnie niepotrzebna (i nie mam konkretnie na myśli tej olimpiady, bo nawet dokładnie nie wiem, ile w końcu osób i kto pojechał, ale ogólną, częstą u nas regułę). |
No i to jest w****iające.
Po co takich zawodników w ogóle wysyłać? Skoro jesteśmy słabi nie wysyłajmy tylu zawodników. Po kiego c**a wysyłać takich zawodników jak Szczurek?! Potrafi pokonać jedynie Grenladczyka, Australiczyka i Greka! :sciana: |
Cytat:
|
ale 50 zawodnikow i tylko 2 medale !
|
|
Popełniła ewidentny błąd na tym zakręcie. Wyniosło ją, przez co trochę nadrobiła odległości i musiała dodatkowo wyhamować, żeby się zmieścić w zakręcie. Norweżka, która była tuż za nią, z zimną krwią to wykorzystała.
Nie od dziś wiadomo i nie tylko w tej dyscyplinie, że na zakrętach trzeba pilnować wewnętrznej. Po zewnętrznej Bjoergen na pewno w ogóle nie próbowałaby jej wyprzedzać, musiałaby później na tym prostym odcinku zmienić tor jazdy i próbować szczęścia, czy by jej się udało, nie wiem, ale było by to bardzo trudne. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:14. |