Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Testy Szpachli (https://forum.cdrinfo.pl/f5/testy-szpachli-85466/)

prometeusz 15.03.2010 11:06

Testy Szpachli

Ilość załączników: 3
Na pierwszy plan test otwornic diamentowych Dedra i Bosch
Cena przemawia oczywiscie za dedra, otwornica 68mm - okolo 100PLN
Bosch okolo 160PLN
Załącznik 54363
ciecie dedra jest dlugie i meczace.
Jak potraktowalem ta sama plytke bosch-em niestety o srednicy chyba 44 (okolo 100PLN)- dokladnie juz nie pamietam.
To az sie zdziwilem. Szlo jak w maslo i zero wyszczerbien.
ta plytka ma wymiary 33x60, wiec nie jest to takie male jak sie wydaje.
Idzmy dalej. Samo ciecie, ale potem trzeba wyjac ze srodkaotwornicy wycieta plytke.
W dedrze musialem kruszyc resztke plytki by zechciala laskawie wyjsc. Bosch nie mial tych problemow.
Ostatecznie poprzestalem tylko na jednej dedrze - pozostale otwornice to bosche :D
Przystawka do otwornic poprostu rewelacja. Ulatwia prowadzenie, no i oczywiscie polewa woda.
Mozna oczywiscie robic i bez niej jednak prowadzenie juz nie jest takie pewne.
Wtedy oklejamy plastelina teren w kolo ciecia wlewamy wode i lecimy:D.
Załącznik 54364
Załącznik 54365
Podsumowanie.
Jesli zalezy nam na czasie i dokladnosci zdecydowanie bosch. Jesli nie moze byc dedra, lecz trzeba sie liczyc iz trzeba bedzie potem pilnikiem jeszcze jechac w przypadku przesuniecia podczas wycinania.

yahol 15.03.2010 12:00

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 1087595)
ciecie dedra jest dlugie i meczace.

Ulatwia prowadzenie, no i oczywiscie polewa woda.
Mozna oczywiscie robic i bez niej jednak prowadzenie juz nie jest takie pewne.
Wtedy oklejamy plastelina teren w kolo ciecia wlewamy wode i lecimy:D.

A jak wypada nagrywanie na tym Boshu?
Nie ma za wiele błędów?
No i oczywiście czy DMA jest niezbędne?
Kiedy dostaniemy pelny manual do palenia Verbatimow Boshem.
(ale nie Hieronymus (Jeroen) Anthoniszoon van Aken.)

Zetoxa 15.03.2010 16:25

Yasieńku drogi, zasypałeś Promusia pytaniami z innego działu :sciana:

yahol 15.03.2010 20:12

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1087689)
Yasieńku drogi, zasypałeś Promusia pytaniami z innego działu :sciana:

Nie, no co ty!
Dział jest offtopic, i pytania sa offowe.
Czyli w normie.
Pytani mainstreamowe były by w typie ilość obrotów, krawędź tnąca itepe.... :)

Sunna 15.03.2010 22:15

A czy mozna przeflashowac lub przeszpachlowac jedno w drugie ?
Czy w tescie otwornic mozemy liczyc na test np lubrykantow, bo wiertla to by bylo juz sodomia i gomoria ?

grzeniu 15.03.2010 23:16

A kiedy testy tych szpachelek, których kupiłeś setki?

prometeusz 16.03.2010 08:59

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1087752)
A kiedy testy tych szpachelek, których kupiłeś setki?

Po kolei, nie pchac sie:D
Problem jest z odczytem.
Jak montowalem pierwsze plytki tak wypalone/wyciete do napedu bez suszenia nic sie nie dzialo.
Dopiero po dokladnym wysuszeniu plytka lapala. Jednak na obecnie stosowanych czytnikach na wiekszych obrotach poprostu rozwalala czytnik od srodka:(
Jedynie te potraktowane boschem wytrzymywaly testy.
Acha DMA musi koniecznie byc wylaczone - inaczej rozpier...i sie wszystko.
Dopiero w koncowej fazie przyspieszamy:taktak:

A teraz Grzeniu wracamy do Ciebie.
Szpachelki prawie wszystki sie wykonczyly. O nich bedziemy innym razem.
Natomiast szykuje sie jeszcze test kompakcikow:haha: kolo & rocca i test plyt OSB3 & MDF||

romanesco 16.03.2010 11:43

Zakup dokonany w tym internetowym Boschu, o którym kiedyś wspominałeś :pytanie: Czy ząbki się szybko nie stępią :hmm:

prometeusz 18.03.2010 12:34

Gdzie kupione juz nie pamietam, tyle tych sklepow bylo. Te chyba z allegro. Mam sprawdzonego spzredawce i zazwyczaj na drugi dzien mam juz towar u siebie. A przy pracach budowalnych jest to wazne - bo czas sie najbardziej liczy.
Watpie. Nie podniecalbym sie ta wielkoscia diamentu na dedrze. Bo i tak sama warstwa diamentu jest bardzo cienka a reszta to tylko metal. Wiem po tarczach, bo iles juz przejechalem na pilarce. Te z dedry wydawaly sie miec tak wielka otoczke diamentu:ysz: Bosch przy nich to smiesznie wygladal.
Inna sprawa ze akurat dedra sie sprawdzila w stosunku jakosc do ceny ale tylko dl glazury. Przy gres-ie juz nie dawala sobie rady.
Do tylu otworow ile potrzebuje nie mam mowy o stepieniu.
Inna sprawa iz producent powinien podawac ile otworow srednio takim czyms wykonamy:hmm:

grzeniu 18.03.2010 14:37

To do kitu te twoje testy.
Nie wytestowałeś, ile dziur toto wywierci? :O
:sciana:

icemac 18.03.2010 14:50

jak widać po dwoch juz padaka :sciana:

ed hunter 18.03.2010 17:47

Na oko to chłop w szpitalu umarł oceniając tarcze diamentowe. To jest naprawdę skomplikowana technologia i chinole mogą sobie na razie pomarzyć o robieniu samodzielnie czegoś co się nadaje.

prometeusz 06.04.2010 13:58

Dzis w godzinach wieczornych testom poddana bedzie dedra 102.
Jeszcze troche i w koncu uda mi sie wyprodukowac plytke o wymiarach 12cm:D
Czy beda chetni do przetestowania jej w swoich napedach||

Zetoxa 06.04.2010 22:36

martwa cisza :sciana:

prometeusz 06.04.2010 23:50

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1092113)
martwa cisza :sciana:

No co, fotek nie porobilem:sciana:
10cm jest:spoko:

Zetoxa 07.04.2010 08:25

krepujące zawstydzenie :zawstydz:

ed hunter 07.04.2010 19:59

Niekompatybilna.

Zetoxa 07.04.2010 22:49

poczekamy na SP1 :sciana:

prometeusz 07.04.2010 23:23

poczekamy, znowu nie zrobilem:sciana:

prometeusz 22.04.2010 21:47

Ilość załączników: 3
Jest i 10-ka, co prawda juz na scianie
Załącznik 54659
A tak sie mozna pobawic.
Grubosc plytek to 10mm
Jest i tam tez moj kompakcik - 10cm
Załącznik 54660
Załącznik 54661

grzeniu 23.04.2010 00:25

jakie fajne autko wymodziłeś :cojest:

ed hunter 23.04.2010 01:17

To nie auto, to przyczepka ze szpulką światłowodu. Szybki internet se będzie podłączał...

prometeusz 27.04.2010 23:17

Od 2 dni bawie sie nowym nabytkiem gks65ce - oczywiscia bosch-a:szczerb:
Wczesniejsze elktronarzedzia az takiego wrazenia na mnie nie zrobily ,a moze zdazylem sie juz przyzwyczaic.
Jedno jest pewne - to jest tak bezpieczne, ze az wierzyc sie nie chce. Duza tarcza 190mm - jak sie ja widzi z daleka to az strach. Po wzieciu w rece pokazuje co potrafi. Wczesniej mialem jakas z OBI noname. Ciesze sie ze krzywdy mi przez te lata nie zrobila :sciana:

grzeniu 28.04.2010 08:35

Coś zbyt faworyzujesz Boscha. A gdzie inni wiodący producenci? :rozga:
Twoje testy są nieobiektywne, a kto wie.....może nawet sponsorowane :O

Mimo wszystko uważaj, bo boschem też można sobie zrobić krzywdę :D

joujoujou 28.04.2010 12:55

Bosch to dziadostwo. :P

grzeniu 28.04.2010 13:07

Na boscha trzeba uważać, bo możesz trafić np na szlifierkę z chińskiej produkcji.
Nie mówię tu o ordynarnych podróbach, ale o boschu. Widziałem małe szlifierki chińskie, a podejrzewam że asortyment tego się będzie zwiększał.

Zetoxa 28.04.2010 13:17

ale pralka Boscha jest duuużo droższa od łyrpula:sciana:

Kris 28.04.2010 21:34

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1095188)
Na boscha trzeba uważać, bo możesz trafić np na szlifierkę z chińskiej produkcji.
Nie mówię tu o ordynarnych podróbach, ale o boschu. Widziałem małe szlifierki chińskie, a podejrzewam że asortyment tego się będzie zwiększał.

Możliwe, że to te 'amatorskie'. Te z serii 'niebieskiej' są dobrej jakości. Rozdaliśmy w firmie sporo elektronarzędzi Boscha w różnych promocjach i ani jednej reklamacji nie miałem na nie.

Dla siebie kupiłem wiertarkę Black&Decker i aku. Boscha wkrętarko-wiertarkę. Rewelacyjne obydwie. Black&Decker za cenę biedronkowego szajsu oferuje naprawdę przyzwoitą jakość.

ed hunter 28.04.2010 22:12

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1095185)
Bosch to dziadostwo. :P

W większości produktów została nazwa BOSH i adekwatna cena. Z jakości nie zostało praktycznie nic. (np. wycieraczki samochodowe do szyb)
Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1095252)
Możliwe, że to te 'amatorskie'. Te z serii 'niebieskiej' są dobrej jakości. Rozdaliśmy w firmie sporo elektronarzędzi Boscha w różnych promocjach i ani jednej reklamacji nie miałem na nie.

Dla siebie kupiłem wiertarkę Black&Decker i aku. Boscha wkrętarko-wiertarkę. Rewelacyjne obydwie. Black&Decker za cenę biedronkowego szajsu oferuje naprawdę przyzwoitą jakość.

Z profesjonalnymi sprzętami nie mogą pogrywać, bo tego nie kupują przypadkowi ludzie.

prometeusz 28.04.2010 22:36

Nikt mi nie placi :sciana: szkoda
Poprostu nim kupie czytam i czytam czy bedzie dobre do moich zastosowan.
Zielony bosch odpada, makita zazwyczaj tez przegrywala, a festool za drogi :szczena:

grzeniu 28.04.2010 22:43

Nie amatorskie, to były niebieskie szlifierki kątowe. Któreś z tych słabszych akurat, te mocniejsze już były niemieckie. Pytałem właściciela sklepu (oficjalny sprzedawca boscha) co to ma być, a on że wszystko w porządku, bosch przenosi/uruchamia część produkcji w Chinach :O
Z Boscha mam wiertarkę, niebieską, ma już parenaście lat i służy dzielnie. Przeszła już wiele i jak na razie (odpukać) tylko szczotki wymieniłem. Co ciekawe, ten bosch to szwajcarska produkcja.

PS Zielone bosche mnie nie interesują, w środku plastyk. To już wolę Black&Deckera czy innego DeWalta (DeValta?). Kosztuje to normalne pieniądze i nawet do czegoś się nadaje. Szkoda tylko, że robią numery z gwarancją, jak kupujesz na fakturę - w tym wariancie dają rok, zamiast dwa-trzy dla zwykłych ludzi :sciana:

Do zadań trudnych, czyli większości u mnie, używam metabo. Faktycznie trudne do zaje_bania.

melag 28.04.2010 22:44

Nie ma testów na PIE, PIF, POE, JITTER - to jest absolutnie nie do przyjęcia, zwłaszcza w świetle zbliżającego się zlotu.

;)

pops 29.04.2010 00:54

A ja właśnie kupiłem szlifierkę kątową za 35 zł :hahaha: w leruła merlęł. Już zrobiła co miała zrobić i wszystko co ponad będzie nadprogramowe. Nawet dali szczotki w komplecie. No i dwa lata gwarancji. Śmieszni są ci Chińczycy :P. Mankament jest taki, że osłony nie da się przykręcić w każdej pozycji bo śruba zawadza o obudowę. Oczywiście rachunek skrzętnie schowany, bo zakładam, że niedługo przyjdzie mi przetestować gwarancje :P

Wawelski 29.04.2010 02:27

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1095260)
W większości produktów została nazwa BOSH i adekwatna cena. Z jakości nie zostało praktycznie nic. (np. wycieraczki samochodowe do szyb)

A kiedy Bosh robił dobre wycieraczki?
Lodówki czy wycieraczki nigdy im nie wychodziły. Ale mają też produkty, gdzie Bosh rządzi - np. zmywarki a mój ojciec notorycznie na wiertarkę z udarem mówi "Bosh" choćby koło Bosha nawet nie leżała (pewnie tak, jak ja swego czasu na każde buty sportowe mówiłem "Adidas").

ed hunter 29.04.2010 07:13

Uciekła nam litera z BOSCH ;)

Zmywarki są faktycznie świetne, mam dwie z czego jedna stara, po strasznym przebiegu i nic jej nie dolega. Raz zawiodła, ale okazało się, że to odpływ pod zlewem zapchał się. :D

A jeśli chodzi o wycieraczki, to firma z mojej okolicy robi bardzo przyzwoite, używam i jestem z nich naprawdę zadowolony, z ceny też. :spoko:

http://www.motgum.com/

Za 56 cm zapłaciłem 17 zł (za 1 sztukę)

sobrus 29.04.2010 08:25

Też mam motgumy i przyznaje są bardzo dobre :)

Oktawian89 02.05.2010 12:05

Edi dzięki wielkie za ten adres i info :D

Takiej stronki mi było trzeba . A jak one się sprawują po jakim czasie mażą się po szybie ?

Jeżeli chodzi o ceny to maja mega niskie ... bosh 65 cm 80 zł :D jedna zwykła a tutaj za komplet tych płaskich płacę 55 zł .. z przesyłką .

ed hunter 02.05.2010 12:11

Chodzą długo jak się ich nie zamorduje na lodzie. Nie skrzypią, nie przeskakują...

Oktawian89 02.05.2010 12:18

Ciekaw jestem jak te płaskie będą się sprawować .. bo 65 cm to trochę jest .. no nic zamawiam je ... może da się to odebrać w zielonej gdzieś .. :D

ed hunter 02.05.2010 12:28

Ja mam te najzwyklejsze w świecie, cudów nie ma, każde wycieraczki trzeba po 2 latach wymienić, czasami po jednej zimie, no chyba, że człowiek ma taką wadę wzroku, że mu wszystko jedno jak zbierają ||
Ja zmieniam lewą a stara idzie na prawą stronę i chodzi kolejne 2 lata, no chyba, że się porwie wcześniej. :D

Wawelski 02.05.2010 16:34

Motgumy szkieletowe są OK - bezszkieletowe porażka na maksa. Na mrozie normalnie mi środek odstawał i w powietrzu chodził. A i w ciepłe dni słabo się sprawowały - może na jakimś super naj dociskającym mechanizmie się sprawdzą, ale ja wróciłem do szkieletowych.

sobrus 03.05.2010 13:05

Ja miałem bezszkieletowe Unitec :P. To była porażka, strach było uruchamiać wycieraczki - lepiej było jechać z brudną szybą.
Teraz mam zwykłe motgumy i są super.

joujoujou 03.05.2010 17:12

Od jakiegoś już czasu używam płaskich wycieraczek. Działają doskonale. :spoko:

Jak wybieram markę? Szukając najtańszych na ebayu. :szczerb:

A o motgumach słyszałem - pozytywne opinie. :taktak:

sobrus 05.05.2010 08:07

Słyszałem że płaskie działają zależnie od krzywizny szyby. W Roverze 400 i Oplu Omega B spisały sie fatalnie, ale musze zaznaczyć były to tanie Unitec.

W Roverze strasznie przeskakiwały po szybie, w oplu ta od strony pasażera nic nie zbierała, a od strony kierowcy porysowała szybę.
Żeby było śmieszniej w R całkiem nieźle zbierały w jedną stronę, ale wracając wszystko zamazywały :D

Nie polecam...

i generalnie nie bede juz pchać sie w płaskie, bo sa prawie 2x droższe a zbierają co najwyżej tak samo dobrze...
a tak zwykłe moge zmieniać 2 razy częściej.

grzeniu 13.09.2010 22:19

Gdzie jest nasz szpachelmistrz? :sciana:

prometeusz 14.09.2010 09:14

Trzeba to wszystko teraz zaszpachlowac :ysz:

Prezesik 15.09.2010 00:19

To przykre.

Kris 15.05.2011 11:12

No dobra, jak mamy wątek majsterkowiczowy, to może mi ktoś pomoże.
Chcę kupić przedłużacz 30 metrów, kabel 3x2,5 na zwijaku. I znalazłem YATO i KERG.
KERG drogi jak ch...j, YATO to jakaś chińszczyzna.

Może znacie jakieś sklepy internetowe z dobrymi przedłużaczami. Kupiony 30 metrowy 'marketowy' przepalił mi się już 2x dlatego chcę coś lepszego. Coś możecie polecić?

andrzejj9 15.05.2011 11:39

Kupno kabla i zrobienie samemu ;)

Kosiłem wczoraj ogródek tak zrobionym i sprawuje się dobrze :)

Kris 15.05.2011 11:53

Nie chcę kupować na metry, bo to zazwyczaj chińszczyzna. I muszę mieć 3x2,5 do spawarki, betoniarki, więc kabel musi być porządny i w gumie. Plus do tego zwijak bębnowy. Nie chcę zwijać 30 metrów 'na łokciu'. Oddzielnie wyjdzie mi niewiele taniej niż dobry, markowy przedłużacz.

Edyta:
Widzę, że Prezesik reklamuje jakiś sklep z narzędziami.
PREZESIK - czy ten przedłużacz to dobry jest?
http://www.narzedzia-rgm.pl/przedluz...4-gniazda.html

grzeniu 15.05.2011 13:27

A ten kabel Prezesika to ma 25 czy 40 m, bo tam pisze jedno i drugie?
Kerga 50m masz za 5 stów na allegro, więc nie narzekaj....

A ja na Twoim miejscu kupiłbym z metra siłowy 4x2,5, oczywiście w gumie, i sam zrobił. Tylko jakiś sensowny bęben załatwić.
Chyba, że nie masz 'siły'.

PS Spawarkę chcesz zasilać 50m przedłużaczem? Ile ona bierze mocy? Zwróciłeś uwagę, że dopiero na całkowicie rozwiniętym kablu możesz pociągnąć te 3,5 kW? Na zwiniętym już tylko 1600W.

Kris 15.05.2011 13:46

Dlatego nie chcę 40 czy 50 metrów. 25 lub 30 mi wystarczy.
Niestety sensownych bębnów nie ma, przynajmniej ja takiego nie znalazłem, w tym problem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:21.