![]() |
Trzy kropki to zło! :szczerb:
|
Co znaczą te trzy kropki, to powinieneś się domyślić.
Do tego w taki dzień. |
qrde, kto was wszystkich posadził :sciana:
i :piwo: wam nie dał :wow: |
Siedzieć i nie pic piwa, to grzech.
Ja np. też siedzę... |
Jak już siedzisz to odpocznij.
|
Kiedyś muszę mieć czas na to, żeby usiąść, a skoro już siedzę... :fiu: ;)
|
Skoro masz czas na forum, to znaczy że masz wolne.
Ale dopiero moment. gdy się zbudzisz i nic nie będzie boleć będzie oznaczał że nie żyjesz. :mruga: |
Wolne będę miał po śmierci.
|
Mam wolne (bo sobota) i będę świętował przy grilku. :piwko2:
|
Ja żrem placki ziemniaczane w sosie kurkowym i popijam pilsikiem.
|
Co tam, pany, w dzisiejsze święto słychać?
Ja nie rozrabiam, grzecznie okazuję swój patriotyzm pracując. Ku chwale ojczyzny :spoko: |
Edu ogarnij się :sciana: nie zrozumiałeś przesłania? Prawdziwi Patrioci nie lubieją kolorowych k***a a to drzewko zielone było :taktak: , tęcza też zresztą kolorowa , a to samo ZUO jest :taktak:
|
Co wszystko w temacie? A kto to był, bo to nie było na trasie Marszu, tylko pod squatem, pod którym były awantury. Z dachu lewacy rzucali koktajle Mołotowa, ale o tym nie ma co mówić, im wolno.
|
http://youtu.be/_k3KEkBpEpI :ysz: i wszystko w temacie
|
Cytat:
Sądzę, że jak pójdziesz teraz przed ich ambasadę to też będzie cicho. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Jasne że atakowanie ambasady to głupota, tu się zapewne w większości zgodzimy. Głupotą również jest przyzwolenie do sytuacji oblężenia/otoczenia Ambasady (w dodatku wrogiego Państwa) i nie zapewnienie należytej ochrony. Nie trzeba być szachistą ani wybitnym strategiem żeby przewidzieć pewne konsekwencje. Zwłaszcza znając naszą burzliwą historię. Tylko ktoś całkowicie niekompetentny przyzwala na takie sytuacje. Czy ta niekompetencja bierze się z idiotyzmu, czy ma inne pochodzenie, nie ważne. Tak czy siak, ta niekompetentna osoba powinna odpowiedzieć za swoje czyny. Tak więc czekamy na sprawiedliwość. Nie może być tak że za tak rażące błędy władzy, obciążać winą będziemy tylko ostatnie ogniwo, owszem jest ono winne i powinno ponieść konsekwencje, ale o ile ważniejszym jest żeby konsekwencje ponieśli ludzie którzy dopuścili do zaistnienia takiej sytuacji. Czują się bezkarni. I możliwe że Ci chuligani wyciągną lekcje z nauczki, to zawsze znajdą się następni na ich miejsce. |
Tak, to był atak na eksterytorialnego toi-toia, bo tak mniej więcej wygląda budka dla polskiego policjanta, który tam pilnuje. :rotfl:
Przeprosiny wazeliniarzy, Komorowskiego i Tuska, jak widać już dały efekty, Rosja nie szanuje ludzi, którzy się przed nią płaszczą. |
Rosja nas nie ograła. Było cicho, dopóki nasi nie zaatakowali ich ambasady.
Ambasady są eksterytorialne. Teraz to są niejako naturalne konsekwencje - u nich też są środowiska skrajne i ich zachowanie da się zrozumieć. Pytanie po co to wszystko? Może za spokojnie było w politycznym kociołku? Teraz jest o czym dywagować, posądzać o ogranie, ba nawet o współpracę. Nadal jest spokój z ich strony (aż się dziwię), ale my nie pozwolimy na taki dłuższy błogostan. Prawda? |
Cytat:
Jeżeli nie zaprzeczą, a tak zapewne się stanie, to będzie dodatkowa cegiełka / dowód na celową prowokację. Tak czy inaczej, po uderzeniu w rząd, za kilka dni nastąpi atak Rosji (jakieś media, może parlamentarzyści, jakiś polityk, dyplomata) na PiS. Tak nas Rosja lubi ogrywać. |
ja wam gratuluję wierze w słowa Ławrowa,
serdecznie wam gratuluję :sciana: |
No co wy? Nic nie rozumiecie?
Małgorzata Popis ma łączyć a nie dzielić. |
To jest to mniejsze zło, o którym Grzeniu pisał. :rotfl:
|
http://narodowcy.net/polska/8330-inz...dbudowie-teczy
Dwie pieczenie na jednym ogniu. Już wiadomo czemu musiała spłonąć. ;) |
Cytat:
"Polska plonie od morza do tatr a ja stoję na balkonie i patrze jak polska plonie..." Aż Kazika posłucham, chociaż poprawi humor :) |
Oj tam i tak wszystko zamiotą pod dywan.
Zaraz jakiś temat zastępczy się znajdzie, jakiś Palikot z czymś wyjedzie i będzie znów na tydzień bicia piany w TVN24. A potem pomysłodawca sie wycofa, "pod presją opinii społecznej", i znowu będzie spokój :D Chyba, że właśnie to jest temat zastępczy :> |
Cytat:
Jeżeli to prawda, to uprawdopodobnia to prowokację policyjną. |
POkemony podpalą cały kraj, aby zwalić winę na narodowców, oni doskonale wiedzą, że jak nic nie zrobią, to narodowcy wejdą w najbliższych wyborach do sejmu, a następne wygrają, a wtedy PiS będą wspominać z łezką w oku, w więzieniu, albo na dalekiej emigracji. :]
|
Szef rosyjskiej dyplomacji poinformował, że przed Marszem Niepodległości Rosja bezskutecznie prosiła stronę polską o wzmocnienie ochrony swojej placówki dyplomatycznej.
""W przededniu tej demonstracji ostrzegaliśmy naszych polskich kolegów - policję i inne właściwe struktury - że jest to bardzo ryzykowne przedsięwzięcie. Prosiliśmy o wzmocnienie ochrony, jednak odpowiedziano nam, że wszystko będzie w porządku. Wszelako w porządku - jak wiecie - nic nie było" - powiedział minister spraw zagranicznych Federacji Rosyjskiej Siergiej Ławrow. Bez komentarza:ysz: |
Cytat:
Cytat:
Podobnie za działania policji niekoniecznie ponosi odpowiedzialność PO. Cytat:
Podobnie kiedyś postępowano choćby w przypadku Andrzeja Leppera. Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
I zawsze (może poza kampanią wyborczą, gdzie czas antenowy określa ordynacja) czas antenowy zależy od sympatii i antypatii decydujących o newsach. Bo nie wierzę, że decydujący o tym są idiotami i dają się manipulować eventami. Bo że każda frakcja stara się zwrócić na siebie uwagę, pojawić się w mediach co jest niezbędne do zdobycia szerszego poparcia, to oczywiste. Tylko jakoś nie każdy ewent pojawia się w TV. Ot, jakiś czas temu był spory event gdzie Massa jeździł po ul. Marszałkowskiej w Warszawie bolidem F1. Jakoś media o tym nie piały - a przecież ewent był po to, żeby wypromować Nitro. Ciekawsze zadymy? Nie. Niezgodny cel i poglądy decydujących o czasie antenowym. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Więc marketingowo zadymiarze, dzięki mediom, odnieśli ogromny sukces. Dlaczego media ich tak wspierają i promują? Komu to jest potrzebne? |
Cytat:
Ja w zasadzie też mogę się pod tym podpisać;) Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
To jest raczej niezbyt dobry przykład. Jednak co innego demonstracje antyrządowe, które niejako z urzędu zawierają dużo negatywnej energii, a co innego 11 listopada, gdzie emocje powinny być pozytywne. Trzy incydenty nie zwalniają mediów od mówienia prawdy. "Skrócenie" Marszu Niepodległości do tych trzech wydarzeń jest najzwyczajniejszym kłamstwem medialnym i manipulacją. |
glową-w
|
k***a :sciana:
|
http://www.youtube.com/watch?v=L5Wx4gwvWtc
To zostawiam bez komentarza, mam nadzieję, że prokurator się tym zajmie. |
oby wiecej w naszym kraju Bosakow i Korwinow :>
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/...80473935_n.jpg http://www.youtube.com/watch?v=ldf6JVrIXQo |
Gwoli sprawiedliwości Bosak też był boski.
Cały program bez ładu i składu, no ale na całość rzutują uczestniczący w nim i prowadząca. Zmusiłem się do obejrzenia do końca, ale z wielkim niesmakiem. @czary2mary - oczywiście, że pamiętam. Tak było. A o czym to świadczy? Ano o tym, że nie mamy rozgarniętych polityków. Takich na miarę rozwiniętej demokracji. Co najwyżej politykierów z chorymi ambicjami. Cierpi na tym nasza demokracja, bo to oni uchwalają jej ramy prawne. A ludzie muszą wybierać mniejsze zło. |
Cytat:
Nie oszukujmy się jeśli komuś w dzisiejszych czasach odpowiada to co się dzieje w kraju POd tymi rządami, to znaczy że jest z tej grupy która na tym korzysta, albo jest po prostu ślepy, bądź wcale nie śledzi wydarzeń. Nie bronię PiSu i nie jestem ich zwolennikiem. Jedno co wiem to że Kaczyński sam oddał władzę. Pokażcie mi drugiego takiego na tej scenie politycznej, który sam dobrowolnie oddał stołek... Jak ktoś woli rządzących za nic nie odpowiadających, to staje się hipokrytą wymagając odpowiedzialności od organizatorów marszu... Tam na marszu, to byli wolni ludzie którzy mają dość kłamstwa, okradania, cichych układów, stołków za głosy, i rozdzierania Polski na własną korzyść. Ta grupa manifestujących jest realnym zagrożeniem dla całego układu postkomunistycznego. Widać to wyraźnie chociażby po tym że Kaczyński odciął się od marszu i "uciekł" do Krakowa. Może zrobił to dla świętego spokoju, może to czysta polityka ? Kto na marszu skorzystał ? Pis i PO. Wydaje się nic nie zmieniać. Na dzień dzisiejszy mamy do wyboru ZŁO albo MNIEJSZE ZŁO. Lecz alternatywa z roku na rok zyskuje na sile, dlatego coraz mocniej trzeba im dokopać. Skrupulatnie z roku na rok RN zyskuje siłe, i skrupulatnie media operują z roku na rok większą mową nienawiści, to jest żart z dziennikarstwa. Propagandowa tuba na siłe wciskająca papke do ust swych dzieci... Żeby z całego marszu który trwał pół dnia, pokazywać tylko i wyłącznie incydenty które trwały kilka minut, i w których brała udział zaledwie garstka i na ich podstawie budować zarzuty dotyczące całego marszu, a wręcz całej idei marszu... Nie pochwalam tych incydentów, lecz również nie pochwalam manipulacji, którą aż zionie z TV. Czarno na białym widać jak redaktorzy/dziennikarze faworyzują jedną stronę. I się jeszcze łudzić że mieszkamy w wolnym kraju ? Tutaj elita żyje niczym pasożyty na reszcie narodu, smutna, gorzka PRAWDA. 80% oddajecie w podatkach na utrzymanie tego systemu, a w zamian czekacie w kolejce do szpitala 2 lata, stawiają fotoradary a pieniędzy dalej za mało żeby pobudować drogi. Wydają polecenia jakie wpływy do budżetu mają trafić z Policji (gospodarka centralnie planowana = komunizm). Dla mnie jest już całkowicie jasnym że broniący tego systemu to ludzie czerpiący z niego korzyści (wykorzystując innych), bądź po prostu ślepcy bez własnego zdania zmanipulowani do tego stopnia, że nie zastanawiają się gdzie trafiają ich pieniądze. Nie zachęcam do rewolucji, zachęcam do samodzielnego myślenia. |
Cytat:
Nie wspomnę już nawet o prowadzącej, jakże bezstronnej. :) Zastanawiam się czy jeszcze kiedykolwiek odzyskamy niepodległość. Czytając niektóre komentarze w tym temacie, wątpię. |
Wypada nie którym odświeżyć pamięć i przypomnieć jak to obecni rządzący i media kwiczące dziś o faszystach,bandytach,o przestrzeganiu prawa przez manifestujących itp itd jeszcze parę lat w tył (2005-2007)wzywały do obywatelskiego nieposłuszeństwa ,łamania prawa w intencji obrony demokracji ,wszelakie protesty i manifestacje,zawieruchy,rozruchy,okupacje kancelarii premiera ,wzywały do tolerancji takich zachowań ,afery z taśmami R .Beger i żądania rozwiązania parlamentu itp itd .......nazywały obroną demokracji.
W jakimś senie zbierają teraz tego owoce........ Jak widać punkt widzenia zależny wyłącznie od punktu siedzenia.:>:ysz: |
Grzeniu, jednak dalej kombinujesz.
1. Cytat:
2. Cytat:
3. Cytat:
Z tego co wiem, to sędziowie (którzy?) nie wypowiadali się na temat Marszu Niepodległości jako takim. Ciekawe??? 4. Cytat:
W marszu szli ludzie z różnych środowisk, rodzice z dziećmi, kobiety, osoby starsze. Ile karetek pogotowia zabezpieczało marsz? Ile spłonęło? Ile osób, które szły w kolumnie marszowej ucierpiało? To były tylko zasłabnięcia czy również pobicia, gwałty, etc? Nigdy również nie stwierdziłem, że MN był idealny. Zresztą gdybyś zadał sobie trud, to dowiedziałbyś się, że również ogrnizatorzy analizują błędy. 5. Cytat:
Sorry, ale sporo manipulujesz. Kiedy zarówno PiS, jak i organizatorzy nie dystansowali się od bandyckich zachowań? Zawsze to czynili. PiS zrobił chyba dobrze, że przeniósł obchody do Krakowa. Inaczej okazałoby się, że wredny Kaczor własnoręcznie zaatakował Ambasadę Rosyjską. |
Skąd się wzięły takie hasła i radykalizmy? Pierwszy Marsz, bez porównania mniejszy przeszedł spokojnie, dopiero jak lewacy zaczęli 2 lata temu blokować, a policja prowokować, to się zradykalizowało.
W tym roku nie było wcale źle jak na taki tłum, a jak ktoś narodowca nazywa faszysta, w kraju, który stracił z niemieckich rąk 6 milionów ludzi, a 2 dni przed marszem robi małe zbiegowisko dla uczczenia Nocy Kryształowej, zupełnie jakbyśmy mieli z tym coś wspólnego, to niech nie spodziewa się innych okrzyków. |
bylo juz tysiac razy, ale i ja napisze po raz 1001
uzywanie hasel "niepodleglosc" czy "patriotyzm" jako pretekst do bojek to nie tylko *****izm, ale obraza kazdego obywatela tego kraju szczegolnie tych, ktorzy ryzykowali zdrowie i zycie nie raz je tracac w obronie suwerennosci i bezpieczesntwa spoleczenstwa jeden surowy wyrok sadu tego nie zmieni, choc to krok w dobrym kierunku |
Ilość załączników: 1
Sweet focia
|
Cytat:
|
Cytat:
|
|
PiS to był w Krakowie. :]
|
Ja nic nie kombinuję, bo mnie to zwisa i powiewa. Akurat mam ten komfort, że mogę sobie na to pozwolić. Nie przeszło mi również przez myśl, że do czegoś cię przekonam, czy że w którymś punkcie przyznasz mi rację.
Rozumiem, że tobie się hasła podobają. Zapewne tylko wasze, bo te w odzewie już nie. Jeśli uważasz, że wszystko było w porządku...no może prawie wszystko poza elementami zepsutymi przez obce siły antypatriotyczne, to podziwiam twoje dobre samopoczucie. Bawcie się tak dalej, a zapewniam was, że wrogów nigdy wam nie zabraknie. Pewnie właśnie o to wam chodzi, żeby nie zabrakło bo na tym opiera się doktryna pisowska. Chociaż ostatnio zauważam coraz wyraźniejsze dystansowanie się polityków prawicowych od takich zachowań. Przebąkują o tym coraz głośniej i wyraźniej. Pewnie zauważyli, że to się przestaje opłacać. Mnie to cieszy, a ty uważaj żeby ciebie/was nie zostawili na lodzie. Mówisz, że demonizuję pewne incydenty i to jest bez sensu? Sędziowie w sądach też je demonizują. Głupia policja też łapała nie tych, co trzeba, a prawdziwi winni to ci co uciekli. Goście z zagranicy mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie, o ile nie są to chuligańskie bojówki. Masz może małe dzieci? To zabierz je na taki marsz, ale w Warszawie, nie w Poznaniu. Życzę wam udanego spędzenia czasu, w pokojowej i podniosłej atmosferze. Ja się na to nie odważę. Mówię to poważnie i szczerze. |
Grzeniu, ale kombinujesz. Teraz ci się hasła nie podobają, następnym razem goście z Węgier, Włoch, czy Francji, którzy uczestniczyli w marszu. Choć może bardziej Ciebie oburzą faszystowskie uśmiechy dziewięciolatek, które szły z rodzicami w marszu.
Skąd pomysł, że ten Marsz Niepodległości to coś złego? A przecież był udany. Pewnie, incydenty były, ale najwyraźniej je demonizujesz. Co jest bez sensu. Doceńmy te normalne marsze: Czy to bezczelny przekręt? Warszawski ratusz bez przetargu płaci ponad sto tysięcy złotych agencji artystycznej obsługującej prezydencki marsz 11/11 Odpowiedź na pytanie, czy miałbym szansę złożyć tańszy projekt, np. tęczy. ------------------ Czasem warto wysłuchać drugiej strony Krzysztof Bosak: policja zrobiła numer narodowcom Ruch Narodowy w TVN |
Cytat:
|
Pan powiedział: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych.
Gdybym nie słuchał głosu Pana zaraz wsiadł-wszy do mojego golfa pojechał bym do olsztynka skopać jedno dupsko k***a:taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wspomniałem jeszcze o drobiazgu. Może to od niego wszystko się zaczyna i później ma swoje lawinowe konsekwencje.
Obraźliwe, wyzywające i prowokujące hasła krzyczane przez "uczestników". Wyglądało to tak, jakby ten marsz tylko temu służył i bez nich straciłby sens. Rozumiem, że za to też organizatorzy nie odpowiadają? No oczywiście nie oni krzyczeli i nie wiedzą kto. Niestety tak to już jest, że akcja rodzi reakcję. Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Przykro było patrzeć na marsz pod szczytnymi patriotycznymi ideami, pod którymi oburącz się podpisuję, w takim wykonaniu. Czas uderzyć się w piersi i zacząć wyciągać wnioski. I honorowo ponosić konsekwencje. Może do tego trzeba być bohaterem, a tych ci u nas niedostatek. PS Ciekawe co będzie za rok. Pewnie władze i policja też wyciągną jakieś wnioski i postanowią to zmienić. Przecież i władze i organizatorzy z góry wiedzieli, jak to będzie wyglądać i co będzie się dziać. Może w następnym roku nie wydają zgody, skoro w tym już rozwiązali marsz w jego trakcie - wtedy policja będzie miała pełną swobodę w walce z chuligaństwem i sprawniej to opanuje, skoro teraz oskarżacie ją o niewystarczające działania. To bardzo zły kierunek rozwoju wydarzeń i oby nie nastąpił, bo godzi w fundamenty ciężko wywalczonej demokracji. Problem tylko jest taki, że niektórzy do niej nie dorośli. |
Cytat:
Według mnie jest prawdopodobne, że nie. Nawet premier Tusk zauważył, iż było mniej incydentów. Jeden na pewno był skandaliczny - ten przy ambasadzie rosyjskiej. Ale kto ponosi za niego odpowiedzialność? Przecież tego typu budynek jest świetnie monitorowany. Powinniśmy więc dokładnie wiedzieć. Organizatorzy mogą odpowiadać tylko za to, co dzieje się na marszu lub wiecu, a nie poza nim. Za bezpieczeństwo obywateli odpowiada policja, która ma wystarczające środki i doświadczenie, by niwelować zagrożenia, a przede wszystkim zabezpieczyć takie budynki jak ambasada. Z tego co wiem, to organizatorzy omawiali kwestie bezpieczeństwa z policją, a nawet na czele marszu znajdował się specjalnie wydelegowany urzędnik miejski. Nie ma żadnego rozwadniania odpowiedzialności. Po prostu odpowiadać muszą ci, którzy ponoszą winę. |
Cytat:
Przyczepić tęczę do helikoptera, tak by mogła się unosić nad ziemią poza zasięgiem dybiących na nią łysych pał . Jest to jednak pomysł moim zdaniem zbyt ograniczony i nie wykorzystuje narzucających się możliwości. Przecież można by dzięki temu helikopterowi zwiększyć oddziaływanie tęczy, przemieszczając ją po mieście i zawieszając okresowo w popularniejszych punktach miasta, by mieszkańcy mogli oddać jej cześć. Ponadto możnaby zorganizować pielgrzymki tęczy do innych miejscowości dla uświetnienia rozmaitych lokalnych uroczystości.||||:piwo: |
@kogoro
Nie jest łatwo być organizatorem takich imprez m.in. dlatego, że ponosi się odpowiedzialność. Jeśli nie jest się w stanie zapewnić elementarnego bezpieczeństwa, to się za to nie bierze. Gdybyś był tym przykładowym jubilerem, który poniósł straty podczas marszu, to do kogo miałbyś pretensje? Z twojej logiki wynika, że do policji, do HGW i samego Donka. Jeśli z czoła marszu odłączają się ludzie, zakładają kominiarki, wybiegają robić rozróby po czym wracają do marszu, zdejmują czapki i udają grzecznych uczestników, to co to jest? Co na to organizatorzy? Niech zgadnę - nie mają pojęcia kto to był, nie widzieli tego i nie mieli na to wpływu. Na pewno był to lewacki element wpuszczony w szeregi marszu w oczywistym celu. Widzę, że metody rozwadniania odpowiedzialności nie zmieniły się. Nie dziwię się, skoro poprzednio skutkowały, to po co zmieniać wytyczne. Ja bym się prosto zapytał. Czy organizatorzy współpracowali z policją przed marszem i omawiali kwestie bezpieczeństwa? Czy istniała jakakolwiek współpraca podczas samego przemarszu? Czy ta współpraca jest choćby teraz, w celu ustalenia sprawców, wskazania tych nie wyłapanych podczas imprezy? Jeśli nie widać tu dobrych chęci ( a może są, tylko ja nie wiem), to trudno rokować na przyszłość że coś się zmieni na lepsze. Mówicie, że policja była zbyt łagodna w działaniach? Pozwoliła na zbyt wiele? Wolelibyście, by zastosowali stare i sprawdzone zomowskie metody? Powiedzmy wyciąć całe czoło marszu, dajmy na to 500 ludzi, spuścić im profilaktyczny łomot pałami 70-kami, zapakować w suki i wywieźć? Tam ewentualnie poprawić? Reszta zwykłych ludzi sama się rozpierzchnie w popłochu. To był kiedyś standard, który ja widywałem i pamiętam, a ty kogoro pewnie znasz tylko z opowiadań. Zapewniam cię, że takie pały skutecznie każdego kładły na ziemię, a pręgi na dupie i plecach nosiłeś dłuuugo. Ja się cieszę, że te czasy minęły (mam nadzieję, że bezpowrotnie) i policja traktuje ludzi jak ludzi, a nie jak bydło do pędzenia. Choć chwilami się wydaje, że na niektórych tylko przemoc działa i tylko takie argumenty do nich docierają. W kwestii szkód i odszkodowań myślę, że powinni sprawców obciążyć. Zdaje się wiadomo kto podpalił Tęczę, kto się wyróżniał przy ambasadzie itp. Dowalić kary równe albo większe stratom, z przeliczeniem na odsiadkę i z możliwością odpracowania przy odtwarzaniu zniszczonych rzeczy. Może nawet znajdą się wtedy ich mocodawcy. Tak czy siak kogoś to zaboli. Wyroki z odsiadką w zawiasach, czy grzywny wysokości mandatów nikogo niczego nie nauczą. Cwaniaczki wychodzą z sądu i idą na piwo i się śmieją. W przyszłym roku będą bardziej uważać, żeby ich nie złapali. A organizatorzy muszą zacząć odpowiadać za to, co robią albo zająć się czymś innym. Muszą w końcu poważnie to traktować i jakoś rozwiązać - ich sprawa jak. Przykro to mówić, ale kwestie bezpieczeństwa są najważniejsze. Przy ich niedopełnieniu zawsze cierpią niewinni ludzie, których jest większość. Jeśli nie da się tego zapewnić, to nie można dawać zgody na takie imprezy. Sorry Winnetou. |
Fundacja Helsińska
Niewystarczające działania policji podczas Marszu Niepodległości http://fakty.interia.pl/polska/news-...po,nId,1058978 |
Cytat:
1. Pisałem, że nie ufam do końca warsztatowi Pereiry, a więc być może projektant peowiec to nic złego 2. Na serio sądzisz, że zgłosisz się ze świetnym i tanim projetem przejmiesz zamówienie? Podejrzliwość względem PO jest uzasadniona. Wystarczy przypomnieć sobie, że w ostatnim okresie PO wstrząsają skandale związane z grubsza z ***8222;kolesiostwem***8221;. Niedawno nawet mieliśmy przecież podobny do ***8222;tęczy***8221; przypadek, ale za ***8222;grubsze***8221; pieniądze. Urzędniczka warszawska z upoważnienia prezydenta miasta wydaje zgodę na budowę budynku, który zaprojektował jej syn. Kwota ***8211; skromne 130 mln PLN. Czy ***8222;tęczę***8221; także wybudowano z upoważnienia HGW? Marsz niepodległości Fajnie opisałeś prawo i zdrowy rozsądek ***8211; organizatorzy odpowiadają za burdy i szkody spowodowane przez uczestników Marszu. Mogę tylko bardzo szeroko otworzyć oczy. Przecież to jest pusta myśl. A jak to się stosuje do MN? 1. Kiedy jest się uczestnikiem marszu a kiedy nim się już nie jest? Uczestnik marszu odłącza się od tłumu zakłada kominiarkę i napada na jubilera. Czy organizatorzy ponoszą odpowiedzialność za rabunek? Uczestnikiem dowolnego marszu może zostać każdy, niezależnie od wyznawanych poglądów, płci, preferencji seksualnych, statusu majątkowego i wyroków sądowych. Uczestnik marszu w każdej chwili może go opuścić. Organizator marszu (a raczej ochrona) ma obowiązki porządkowe, ale nie może złamać monopolu państwa na przemoc. 2. Za jakie burdy odpowiadają organizatorzy? Czy za te po rozwiązaniu marszu również? 3. Jaka jest ich wina? - inspirowanie zadym - zaniedbania bezpieczeństwa (może nawet celowe) 4. Jakie są obowiązki policji w przypadku imprez masowych? 5. Czy policja i straż miejska odpowiada za zapewnienie miastu bezpieczeństwa? |
W kwestii niektórych poglądów, to ja tez się z Januszem zgadzam. Ale niektórych.
Tu akurat porównanie symbolu Hitlerjugend do Tęczy jest co najmniej nie na miejscu. No ale Janusz już dawno przyzwyczaił nas do eskcentryczności swoich poglądów i ich folklorystycznego charakteru. On taki jest i przynajmniej konsekwentnie się nie zmienia. |
Korwin-Mikke dla Fronda.pl: Gdyby w 1943 roku ktoś spalił pięknie ułożony z kwiatków symbol Hitlerjugend, to też byśmy się oburzali?
"To nie jest spalenie jakiegoś przedmiotu, tęcza nie jest jakimś koniecznym dobrem. To po prostu symbol, a jej spalenie też jest symbolem. Chciałbym tylko zapytać, czy gdyby w 1943 roku ktoś spalił pięknie ułożony z kwiatków symbol Hitlerjugend, to też byśmy się oburzali? Jesteśmy pod okupacją Unii Europejskiej. Dla mnie tfu, geje to jest agentura obcych i wrogich sił okupacyjnych, palenie takich symboli jak tęcza jest więc rzeczą godziwą." Przykro mi, pewnie niektórych urażę, ale zgadzam się z Januszem... |
Cóż za sielanka. I ta gustowna muzyczka.
Szkoda że cały marsz tak nie wyglądał. Przeleciałem oczywiście pobieżnie, ale nie zauważyłem ujęć czoła marszu? Jeśli nie ma, to szkoda. Ta szara masa, tu przepraszam za określenie, to zwyczajni normalni i spokojni ludzie - oni nikomu krzywdy, ani żadnych szkód nie poczynili. Wiem, że oni stanowili jakieś 99% uczestników marszu, ale ten pozostały 1% (a może i mniej) psuje wszystko. To, co ja widziałem wyglądało nieco inaczej. I nie oglądałem tego na tefałenie. Wiesz, że nie gustuję w nich, ale oczywiście nie zapominasz o tym zapominać. Przecież ja nie piszę o karaniu za poglądy, tylko za złe uczynki. Skoro takowe były, a sprawców wyłapano (pewnie nie wszystkich, ale proces jest rozwojowy), to należy ich ukarać i obciążyć stratami. Proste jak świński ogon. |
|
Organizatorzy odpowiadają za burdy i szkody spowodowane przez uczestników Marszu. Myślę, że jest to bardzo dobrze udokumentowane nagraniami policji i nie będzie problemu z ustaleniem tego. Zatrzymani osobnicy również powiedzą wiele ciekawych rzeczy, bo bez tłumu za swoimi plecami te bohatery zwyczajnie robią w portki.
Problemem, jak zwykle u nas, będzie wyegzekwowanie tej odpowiedzialności i obciążenie kosztami sprawców i organizatorów. Sytuacja powtarza się co roku dlatego, że nikt tego bezwzględnie nie egzekwuje, a odpowiedzialność się rozmywa na nie wiadomo kogo. To już widać po pierwszych wyrokach - niby wyroki skazujące, a obciążeń za straty nie ma. Co do Tęczy, to uważam, że powinni ją odtworzyć. Jeśli ci przeszkadza, że któryś z pracowników jest członkiem jakiejś partii, to zgłoś się sam z ofertą np. za połowę ceny. Możesz zatrudnić projektanta z PiSu, mnie to nie będzie przeszkadzać |
By żyło się lepiej.
|
Cytat:
Całkowicie się zgadzam. Tylko powiedz za co konkretnie odpowiadają organizatorzy Marszu? ---------------------- Ot taka ciekawostka Tęczowy interes PO Cytat:
|
Tralala... :fiu:
|
Cytat:
|
No tak i znowu wina Tuska :sciana: jak ZOMO spuszczało w******* to było źle , teraz POlicja głaska po główkach to też nie dobrze :ysz: więc POmóż Policji i PObij się sam k***a
|
To są typowi faszyści, stylizowani na J.Piłsudskiego. :)
|
Organizator odpowiada za wszelkie incydenty mające miejsce tego dnia na terenie całej Warszawy ? Czy odpowiada tylko za miejsca przez które przebiegała trasa marszu ?
A może obciążmy odpowiedzialnością za cały kraj, a policji dajmy urlop płatny (z wyjątkiem drogówki, za duże straty by to przyniosło, chłopaki i tak muszą się spiąć bo do końca roku niewiele zostało, a plan nie został jeszcze wykonany !) Komiczne jest to co piszesz... Policja utrzymywana jest z pieniedzy publicznych, powołana do tego aby dbać o bezpieczeństwo, to że ich nie było dziwnym trafem pod ambasadą Rosji, to już rażące zaniedbanie... Do tego dochodzi fakt że Policji nie brakowało tego dnia w Warszawie, a i tak nie zabezpieczyli strategicznych miejsc. Jeśli nie prowokacja to głupota. Tak czy siak ktoś powinien za to beknąć, ale znając tupet władzy, wina spadnie na kozła ofiarnego, a nie winnego. Lepiej zająć się tęczą niż nieudolnością Policji... I wg tej odpowiedzialności o której tak M@X mówisz, cały sejm powinien pójść w odstawke. Nie ma sensu przytaczać tych wszystkich afer, za które nie wyciągnięto konsekwencji... @Berion Ci z wąsami są najgorsi... |
Nie wie. on jest z aple.
|
Jasne, świetny pomysł - taki który daje podwaliny pod to aby można było rozbijać tak każdy np. marsz. Dobrze wiesz jak łatwo manipulować tłumem, szczególnie o tak szerokim spektrum ideologicznym.
I druga rzecz. Masz tutaj "kibola, faszystę, bandytę". Ja się go boję, też niósł "groźne hasła takie jak Bóg, Honor i Ojczyzna" (o ile wiesz o czym piszę ;)). http://www.youtube.com/watch?v=4sxto4t_kiE |
Organizator powinien zadbac o bezpieczenstwo. Organizujac impreze masowa nalezy brac pelna odpowiedzialnosc i przyjac konsekwencje, ktore w tym wypadku powinny zostac wyegzekwowane.
|
Jaki tam gwałt, lemingom pasi.
|
W metro dziś na bilbordzie przeczytałem (mniej więcej bo nie pamiętam, ale sens zachowany):
Cytat:
|
Cytat:
Nie do tego dąże, chociaż przyznam że źle to ująłem i można tak to odczytać. Chodziło mi o to że w nocy na ulicy ciężko rozpoznać jakie ktoś ma poglądy. Po sposobie stawiania kroków rozpoznajecie :)? Przeca chłopaki podobnie się ubierają. To co możesz stwierdzić to jedynie, że osobnik stwarza zagrożenie, i ewakuować się na drugą stronę ulicy, lub iść na czoło i liczyć że jesteście z tego samego skrzydła. Kwiatów nie ma co wtykać bo zwiędną prędzej niż ktoś zdąży podpalić. Wiem też że na FB powstał pomysł aby odnowić tęcze w ramach/barwach przyjaźni Polsko-Węgierskiej, i nawet miała spore poparcie. Jak dla mnie to sprzedać szkielet na złom, zawsze zasili to budżet :) |
Róże. Kalafior ma róże.
Bez kolców. |
Też kupię kwiaty, na przykład kalafiora.
|
Cytat:
|
No co Ty Berion, ja Prezesika w całości odczytałem sarkastycznie o.O
Po prostu dobrze maskuje przekaz, doskonale łącząc go z poprawnością polityczną. No bo niby jak w nocy na ulicy poznać czy to patriota, czy lewak hmm ? Kiedyś na nich się mówiło Chuligani, a nie patrioci... |
Cytat:
I taki jest ich cel. Skłócać i kto wie czy nie doprowadzić do wojny domowej. Stare ubeckie metody. ;) |
Cytat:
Możesz dać jakieś wskazówki? |
Jeśli Bóg chce kogoś ukarać, odbiera mu rozum i nie patrzy lewica czy prawica;).
Część stołecznych lemingów doczekała się właśnie własnego ***8222;krzyża na Krakowskim***8221;:haha: Ciekawe kiedy zaczną palić też znicze pod tęczą. Czekamy na kwiaty przy budce Ambasady Rosyjskiej:haha: |
Patriotyzm nie ma nic wspólnego z tym, że ktoś jest przestępcą.
I wielka szkoda, że co roku mamy powtórkę z rozrywki, że zadymiarze psują nam wszystkim święto. Nie rozumiem dlaczego ktokolwiek utożsamia "łyse łby" z patriotami czy którąkolwiek opcją polityczną. Ja nie widzę w nich ani zwolenników lewicy ani prawicy, a już na pewno nie widzę w nich patriotów, tylko bandytów. I widzę doskonale, że policja sobie z nimi zupełnie nie radzi (być może celowo - nie wiem) Panowie policjanci, same fotoradary wszystkiego nie załatwią :nie: |
Odpowiem w stylu Eda:
Rzygać się chce, jak się czyta to co piszecie. Jesteście tak zmanipulowani, że to przerasta jakiekolwiek wyobrażenie. Bronicie zwykłych bandytów. Życzę wam, żebyście spotkali kilku patriotów ciemną nocą na ulicy. Oni nie pytają w co kto wierzy i jakie ma poglądy. Biją dla zasady. Mój kolega (narodowiec) jutro będzie miał składaną szczękę po spotkaniu z takimi. No bo co, sprowokował ich. Tak jak policja i tęcza. Szedł sobie sam przez ciemną ulicę. W internecie każdy z was jest mocny, ale jak spotka takiego "patriotę", to omija szerokim łukiem. Brońcie ich dalej i dawajcie poczucie bezkarności. |
Mnie w tej tęczy boli, że na to gówno poszło 70000zł. Nie wiem jak to możliwe, aby trochę blachy i kwiatków tyle wyniosło, ale ja się na "sztuce" przecież nie znam. Na palmę chyba też równie ładnie wyłożyli.
|
Ilość załączników: 2
Albo ze mną jest coś nie tak albo....k***a
Instytut Adama Mickiewicza zamiast bronić dzieł Mickiewicza przed usunięciem z lektur z gimnazjum stawia jakieś paskudztwa -nie długo się dowiemy że Adaś Mickiewicz to zapalony rowerzysta był:haha: Część mieszkańców stolicy nie może pogodzić się z bólem po stracie tęczy na pl Zbawiciela. Warszawiacy przebiegają na dziko przez jezdnię, by wetknąć w okopcony szkielet instalacji żywe kwiaty. Wśród nich Edyta Górniak We wtorkowe popołudnie lokalne media (i nie tylko) zachwycały się postawą mieszkańców Warszawy, którzy nie mogąc pogodzić się bólem po spaleniu tęczy na pl. Zbawiciela, przychodzą z żywymi kwiatami, wtykając je w nadpaloną konstrukcję. Akcja oczywiście miała być ***8222;całkowicie spontaniczna***8221;, ale na miejscu całkiem przypadkiem znaleźli się reporterzy ***8222;Gazety Wyborczej***8221;, którzy uchwycili wiekopomną chwilę, kiedy swoje kwiatki w zwęgloną tęczę wtyka Edyta Górniak. ***8222;Nie robię tego na pokaz***8221; - zapewniała celebrytka. Na Gazeta.pl możemy zresztą zobaczyć także nagranie, na którym widać jak mieszkańcy Warszawy łamią przepisy, na dziko przebiegając jezdnię, wśród klaksonów przejeżdżających aut, by wetknąć także i swój badylek w tęczę. http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa...40211.html?i=1 Załącznik 63680 Załącznik 63681 |
Ciepła woda w kranie jest, kran ze ściany wystaje, na wsi była miska i też było fajnie, ale teraz MY wykształceni (pewnie nie wiedzą jak to napisać) z du..DUŻYCH MIAST!!! jesteśmy najważniejsi. W tym momencie. W TYM!
|
Otóż to ! Część ludzi nie wierzy że mogła to być prowokacja, bo nie mieści im się w głowie że władzuchna mogła by zrobić wałek na taką skalę :). Najzwyczajniej w świecie ludziom nie mieści się w głowach że można zrobić takie kure***o. I wolą w nie nie wierzyć.
Wygodniej o sprawie zapomnieć, w końcu jest ciepłe mieszkanko i jest co wsadzić do pyszczka, ba nawet teleekran zapewnia rozrywkę, czego więc chcieć więcej ? A Ci tam na dworze, to chyba jacyś ograniczeni pajace że chce im się marznąć w rozwrzeszczanym tłumie obcych osób... A co do tej tęczy to po internecie krąży zdjęcie jak dopiero zaczyna się palić, a dookoła widać tylko Panów Policjantów zabezpieczających teren. Linka niestety nie posiadam a i zamieścić go tutaj pewnie bym nie podołał. W razie jakby ktoś bardzo chciał rzucić okiem to udostępnie, bo mam na hdd (tak na wszelki wypadek) :) Pozostaje dziękować Bogu za internet :) Pozdrawiam ! |
Nie tyle nie umiała co nie chciała. Jak to możliwe, że ktokolwiek podpalił coś w okolicy ambasady? Bo miał podpalić, tak samo jak pedałową tęczę. Miała być rozróba żeby obciążyć organizatorów finansowo. To psychologicznie lepsze i efektywniejsze niż przebierać policjantów za kiboli.
|
Nazwijmy sprawę po imieniu, Ambasada rosyjska usłyszała podziękowania za całokształt i tyle. Za brak czerwonych goździków przepraszam osobiście.
|
Cytat:
Zresztą to i tak nie jest w tym wypadku najważniejsze, bo policji było tyle, że powinna zabezpieczyć okolice ambasady. Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Takie jest prawo demokracji, że każdy może demonstrować co chce i gdzie chce. I moim zdaniem to bardzo dobrze. Ale osobna kwestia, to łamanie prawa. A czy gmina może zakazać marszu? W zasadzie nie. Art. 8. 1. Organ gminy zakazuje zgromadzenia publicznego, jeżeli: 1) jego cel lub odbycie sprzeciwiają się niniejszej ustawie lub naruszają przepisy ustaw karnych; 2) odbycie zgromadzenia może zagrażać życiu lub zdrowiu ludzi albo mieniu w znacznych rozmiarach*. 2. Organ gminy zakazuje zgromadzenia publicznego zgłoszonego później, także jeżeli organizator zgromadzenia, pomimo wezwania, o którym mowa w art. 7a ust. 1, nie dokonał we właściwym terminie zmiany czasu lub miejsca zgromadzenia albo trasy przejścia uczestników. Rosjanie mogą tego nie wiedzieć. Chociaż powinni biorąc pod uwagę, że często są celem imprez - choćby kolegów aresztowanych terroekologów co się niedawno czepiali platformy (BTW, ciekawe, czy płynęli eko-żaglówką lub eko-wiosło-łodzią, czy korzystali z ropy naftowej wydobywanej przez platformy?). Edit: * To nie jest tak uznaniowe, jakby się wydawało. Bo gdyby tak było, to np. Hanka mogłaby zakazywać na tej podstawie wszelkich demonstracji za wyjątkiem organizowanych przez PO. Trybunał Konstytucyjny w wyroku K 21/05 stwierdził Ryzyko kontrdemonstracji przy użyciu przemocy lub przyłączenia się do zgromadzenia skłonnych do agresji ekstremistów nie może prowadzić do pozbawienia prawa do zorganizowania pokojowego zgromadzenia nawet wtedy, gdy istnieje realne niebezpieczeństwo, że dojdzie do naruszenia porządku publicznego przez wydarzenia, na które organizatorzy zgromadzenia nie mają wpływu, a władza publiczna uchyla się od podjęcia skutecznych działań w celu zagwarantowania realizacji wolności zgłoszonego zgromadzenia tu sporo w tym temacie Edit2. Jakimś magicznym sposobem zginął mi kawałek posta. Pierwszy raz wklikałem się w narzędzie do zaglądania w historię zmian posta. Fajne to. Można porównać, co zostało zmienione. Tym sposobem odzyskałem, co mi wcięło. |
Z niektórych przekazów wynikało, że w Warszawie rozpoczął się konflikt jądrowy.
Szkoda tej zadymy przed Ambasadą Rosyjską. Winę ponosi miasto i policja, które nie umiały należycie zabezpieczyć obiektu. |
A ruskie zadali konkretne pytanie:
Kto ustalił trasę marszu tak, że w pewnym momencie ich ambasada była otoczona z trzech stron? Kto taką trasę zaakceptował? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:22. |