![]() |
11 listopada Narodowe Święto Niepodległości
11 listopada 1918 roku po 123 latach niewoli Polska odzyskała niepodległość.
Wywieszenie flagi dobrze świadczy, nawet o młodych, wykształconych, z wielkich miast, co do siebie na wieś nie pojechali. Tam też można flagę wywiesić. |
Flaga na Bazie wisi. Choć to tylko blok mieszkalny !
|
Moja czarną nocą została wywieszona, aż strach teraz wywieszać flagę, bo człowieka zaraz za faszystę wezmą.
|
Wywieszona. :polska:
|
Ed nie wychodź z zapałką zapaloną na dwór bo powiedzą,że z pochodnią maszerujesz. Jak nic faszysta :(
|
|
Prawdziwypolak ma dzisiaj gwizdek, skupił się i gwiżdże. Smród pochłonie natura.
Inne narody potrafią cieszyć się ze świąt narodowych, u nas odbywa się to w wyciu o kilku skinów, bo polskość to obciach dla tych młodych, wykształconych, z dużych miast... |
Bo zle polskosc sie pojmuje.
|
ale wiecie co, udało sie Komorowskiemu wypromować biało-czerwone kotyliony,
byłem na Rynku i sporo tych młodych, wykształconych, z dużych miast (w/g definicji naszego Edziska) miało przypięte do piersi, i dumnie ją wypinało :spoko: |
To byli faszyści!
|
Cytat:
Stąd byłem na Placu dokładnie raz, w roku bodajże 2003. Udałem się tam z grupą kilkunastu staruszków z PPS - poproszono mnie o przywiezienie proporców i bardzo ciężkiej repliki przedwojennego sztandaru PPS. Stanęliśmy sobie z boku, na miejscach dla publiczności, nikomu nie wadząc. Ludzie podchodzili, rozmawiali itd itp Pojawiły się też odpryski dużej grupy tzw. skinów, którzy zachowywali się wobec nas wulgarnie i ogólnie podchodzili takimi zakosami, jak małpy. Skądś dowiedziałem się, że zostali oni przywiezieni autokarami z Małopolski. Zadzwonił do mnie spóźniony kolega pepesowiec Darek B., były borowik. Powiedziałem mu, gdzie stoję, opowiedziałem o skinach i ustaliliśmy, że wmiesza się w ich grupę. Gdy przyszedł do mnie, powiedział że będą próbować odebrać nam któryś ze sztandarów. Staruszki poszli do kawiarni, z Darkiem zebraliśmy sztandary i ostentacyjnie poszliśmy we dwóch w kierunku Karowej. Widzieliśmy, że idą za nami; Darek odbezpieczył broń. Nagle zza rogu wychodzi Marek Pol (były pepesowiec), uśmiecha się poznając nas i wyciąga dłoń na powitanie. A te durne małpy wtedy zaatakowały.... BORowiki porozkładali ich tak, że byłem w szoku. Jeden z nich miał na kurtce znaczek z hitlerowską swastyką, pozostali inne symbole jaki 88 itd. Dziś byłem tylko w okolicach Placu. Widziałem takich samych kmiotów, także przechlane mordy kiboli, zauważyłem kilku warszawskich hoolsów, no i różnych innych pokręconych idiotów. Także Edu weź nie p..... Byłem raz i zostałem napadnięty przez bandytów. Dziś mnie jeden szmondak potrącił celowo, gdybym nie był z dzieckiem, to bym mu dop... z wielką chęcią, bo nie lubię chamstwa. |
Ja dzisiaj szczałem a tu nagle kumpel idzie, 20 minut potem na pewno nikt ram nie szedł. Więc mi nie *******.
|
Nie, Edu - to nie było tak, że poszedłem na imprezę masową i mało co nie stałem się przypadkową ofiarą bandziorków.
Gdyby mnie tam kieszonkowiec obrobił, to byłoby zupełnie co innego i nawet bym o tym nie wspominał, więc mi nie ... :) |
jad, jad i nakrecanie nienawisci
i potem sie dziwic, ze ludzie sie wstydza? |
Jak są tak natarci jadem, to się wstydzą.
Nacierają się nim codziennie, wstydzą się jeszcze częściej, myślenia nie próbują. |
@edu, znaczy że jak nie wywieszam flagi to jestem wielkim złem?
|
Wywieszaj inną flagę.
|
Oświeć mnie i powiedz jaką flagę wg Ciebie powinienem wywiesić
|
Taką jaka Ci pasuje. Albo żadnej. Nic to nie zmieni.
|
|
No właśnie. :haha:
|
Dla mnie nawet wywieszanie Polskiej flagi nic nie zmieni. Bo, jak chyba zresztą dobrze wiesz, patriotą się nie czuję. Los tak chciał, że urodziłem się tutaj i tyle.
|
Zawsze można wyjechać, a nawet jak się nie czuje, to wskazane.
|
Cytat:
|
W białoruskiej gazecie napisali, że 2 miliony Polaków pracuje za granicą w ciężkich warunkach, bo w PL nie ma perspektyw; że kapitalizm-kanibalizm; że co 8 polska nastolatka oddaje się prostytucji itd itp i że dlatego polski prezio poleciał błagać Jankesów o przyjęcie części rodaków.
Mógłby rząd dopłacać do biletów, to by więcej wyjechało. |
Oczywiście białoruski rząd:D
|
pecunia non olet, wezmę od każdego :)
|
Cytat:
|
Masz dziewczynę patriotkę?
|
Może nie aż tak dosłownie, ale nie chce z Polski wyjeżdżać.
|
nie wiedziałem, że Pis wymiękł
i ewakuował się do mnie na Dzień Niepodległości, narodowców się wystraszyli :> jak spotkam jutro Hofmana, może zapytam ile w końcu ma ten jego koniec :sciana: |
Cytat:
Jutro jest ważne święto, moje imieniny. :> |
wiemy Marcin, wiemy :piwo:
|
Ma Metaxę 5 gwiazdek, wino musujące niemieckie i włoskie, 2 litry cydru.
Do chlania nic nie kupiłem. :D |
gógielek też odświętny :spoko:
https://www.google.pl/webhp?hl=pl&ta...Q1S4&gws_rd=cr |
Zapytam się grzecznie, czy flagi wywieszone? Nie pytam się o te niebieskie z gwiazdkami. :>
|
Nie wywiesiłem. :zawstydz:
|
Cytat:
:( |
Tak sobie patrzę na Marsz i powiem jedno: strasznie to musi dla niektórych wyglądać, szczególnie dla tych co potrafią maksymalnie 300 osób zgromadzić. :D
A idą młodzi i nie mają moherowych beretów, niemożliwe! :rotfl: |
Cytat:
ale nie powiewa bo wiatru nie stwierdzono :( |
W telewizorni pokazali że warszawiaki się leją(czytaj świętują) wydaje mi się że widziałem beret Eda :ysz:
|
Edzisko podpaliło tęczę, obrzuciło ruską ambasadę kamieniami
i zaraz tu przyjdzie :wow: |
Patrzajta na telewizje, tam wam prawdem powiedzom.
|
Komuniści i lewacka swołocz. Jak co roku.
|
O! Zobaczył co musiał!
|
Wywieszona. Nawet jadąc samochodem posłuchałem "patriotycznej" dyskusji w jednej ze stacji radiowych.
Ale dowiedziałem się m.in że to najokropniejszy dzień w roku i że zamiast go świętować lepiej pójść sobie do włoskiej restauracji. (To mówiły osoby która jak twierdziły kochają Polskę). Generalnie to swięto dla "łysych łbów", "młodych samców", którzy chcą się pobić "bo dziewczyny im odmawiają seksu" (bardzo ciekawa teoria) i "powąchać gazu pieprzowego". Myśle że to była moje pierwsze i ostatnie spotkanie z pewną "inteligentną inaczej" stacją radiową której nazwy nie przytoczę, bo szkoda mi klawiatury i transferu. |
Patriotyzm jest największym strachem niektórych, a patriotyzm w młodym wydaniu, koszmarem. Oni chcą mieć tępe społeczeństwo co zamiast uczyć się historii, to się "uczy" jak pedałowi zakładać prezerwatywę.
|
Nerwy mi się zwijają, jak jedna czy druga opcja chce zawłaszczyć święto niepodległości. Mdli mnie, że politycy i media obrzydzają ludziom dzień, w którym powinniśmy razem świętować to, że w inne dni możemy się kłócić dzięki niepodległości*.
Dzisiaj dobiła mnie Hanka na konferencji stwierdzając: 1. (nie wprost - unikała odpowiedzi ale tak to zrozumiałem odpowiedź na pytanie, czy miasto kiedykolwiek dochodziło naprawy szkód/odszkodowania od organizatorów imprez i z jakim skutkiem) Miasto dotąd nie dochodziło odszkodowania czy naprawy szkód od organizatorów dotychczasowych imprez, w czasie których nastąpiły zniszczenia, bo koszty sądowe są wysokie. Czyli miasto pobłażało - i co się dziwić, że zadymiarze i organizatorzy czuli się bezkarni. Do tego chyba zapomniała, że to przegrany ponosi koszty sądowe w przypadku sprawy cywilnej. Więc to pseudooszczędność. Chyba, że miasto nie miało dowodów na zniszczenia albo przepisy nie obciążają winą za zniszczenia organizatorów. A w takim wypadku rozrzutnością będzie zapowiedziana sprawa sądowa wczorajszych zadym. 2. Miasto nie ustąpi przed wandalami i tęcza będzie odbudowywana tyle razy, ile będzie trzeba. A pytanie było, czy nie warto zwiększyć ochrony tego obiektu bo sam monitoring nie wystarcza bo wielokrotnie tęcza była niszczona. Tu już zapomina o oszczędności naszych (bo przecież nie jej) pieniędzy? Czy ktoś jeszcze ma wyrzuty sumienia, że nie poszedł na referendum? *"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania." François-Marie Arouet (Voltaire) |
Cyrk jak zawsze, i nie mówię tu o świętowaniu niepodległości czy marszu. Mówię o tym co dzieję się w mediach. Ja widzę jeden ratunek dla Polski i świata. Wyłączyć prąd, to ludzie z braku innych możliwości zaczną myśleć samodzielnie...
Na złość się złożyć te 120 tyś pln, pokryć straty, i w zamian zarządać tego samego od polityków, wyliczyć dokładnie wszystkie ich buble i niech pokryją z własnych kieszeni a nie z naszych ! Sprawiedliwość wszak musi działać w obie strony. Za długo im to wszystko uchodzi płazem to i sobie pozwalają... Wzięła w łapę i jeszcze zgrywała ofiare, a raczej media zrobiły z niej ofiarę prowokacji... PAMIĘTAJCIE ! NIE DAJE SIĘ W ŁAPĘ, TYLKO SIĘ BIERZE ! |
A ruskie zadali konkretne pytanie:
Kto ustalił trasę marszu tak, że w pewnym momencie ich ambasada była otoczona z trzech stron? Kto taką trasę zaakceptował? |
Z niektórych przekazów wynikało, że w Warszawie rozpoczął się konflikt jądrowy.
Szkoda tej zadymy przed Ambasadą Rosyjską. Winę ponosi miasto i policja, które nie umiały należycie zabezpieczyć obiektu. |
Cytat:
Takie jest prawo demokracji, że każdy może demonstrować co chce i gdzie chce. I moim zdaniem to bardzo dobrze. Ale osobna kwestia, to łamanie prawa. A czy gmina może zakazać marszu? W zasadzie nie. Art. 8. 1. Organ gminy zakazuje zgromadzenia publicznego, jeżeli: 1) jego cel lub odbycie sprzeciwiają się niniejszej ustawie lub naruszają przepisy ustaw karnych; 2) odbycie zgromadzenia może zagrażać życiu lub zdrowiu ludzi albo mieniu w znacznych rozmiarach*. 2. Organ gminy zakazuje zgromadzenia publicznego zgłoszonego później, także jeżeli organizator zgromadzenia, pomimo wezwania, o którym mowa w art. 7a ust. 1, nie dokonał we właściwym terminie zmiany czasu lub miejsca zgromadzenia albo trasy przejścia uczestników. Rosjanie mogą tego nie wiedzieć. Chociaż powinni biorąc pod uwagę, że często są celem imprez - choćby kolegów aresztowanych terroekologów co się niedawno czepiali platformy (BTW, ciekawe, czy płynęli eko-żaglówką lub eko-wiosło-łodzią, czy korzystali z ropy naftowej wydobywanej przez platformy?). Edit: * To nie jest tak uznaniowe, jakby się wydawało. Bo gdyby tak było, to np. Hanka mogłaby zakazywać na tej podstawie wszelkich demonstracji za wyjątkiem organizowanych przez PO. Trybunał Konstytucyjny w wyroku K 21/05 stwierdził Ryzyko kontrdemonstracji przy użyciu przemocy lub przyłączenia się do zgromadzenia skłonnych do agresji ekstremistów nie może prowadzić do pozbawienia prawa do zorganizowania pokojowego zgromadzenia nawet wtedy, gdy istnieje realne niebezpieczeństwo, że dojdzie do naruszenia porządku publicznego przez wydarzenia, na które organizatorzy zgromadzenia nie mają wpływu, a władza publiczna uchyla się od podjęcia skutecznych działań w celu zagwarantowania realizacji wolności zgłoszonego zgromadzenia tu sporo w tym temacie Edit2. Jakimś magicznym sposobem zginął mi kawałek posta. Pierwszy raz wklikałem się w narzędzie do zaglądania w historię zmian posta. Fajne to. Można porównać, co zostało zmienione. Tym sposobem odzyskałem, co mi wcięło. |
Cytat:
|
Cytat:
Zresztą to i tak nie jest w tym wypadku najważniejsze, bo policji było tyle, że powinna zabezpieczyć okolice ambasady. Cytat:
|
Nazwijmy sprawę po imieniu, Ambasada rosyjska usłyszała podziękowania za całokształt i tyle. Za brak czerwonych goździków przepraszam osobiście.
|
Nie tyle nie umiała co nie chciała. Jak to możliwe, że ktokolwiek podpalił coś w okolicy ambasady? Bo miał podpalić, tak samo jak pedałową tęczę. Miała być rozróba żeby obciążyć organizatorów finansowo. To psychologicznie lepsze i efektywniejsze niż przebierać policjantów za kiboli.
|
Otóż to ! Część ludzi nie wierzy że mogła to być prowokacja, bo nie mieści im się w głowie że władzuchna mogła by zrobić wałek na taką skalę :). Najzwyczajniej w świecie ludziom nie mieści się w głowach że można zrobić takie kure***o. I wolą w nie nie wierzyć.
Wygodniej o sprawie zapomnieć, w końcu jest ciepłe mieszkanko i jest co wsadzić do pyszczka, ba nawet teleekran zapewnia rozrywkę, czego więc chcieć więcej ? A Ci tam na dworze, to chyba jacyś ograniczeni pajace że chce im się marznąć w rozwrzeszczanym tłumie obcych osób... A co do tej tęczy to po internecie krąży zdjęcie jak dopiero zaczyna się palić, a dookoła widać tylko Panów Policjantów zabezpieczających teren. Linka niestety nie posiadam a i zamieścić go tutaj pewnie bym nie podołał. W razie jakby ktoś bardzo chciał rzucić okiem to udostępnie, bo mam na hdd (tak na wszelki wypadek) :) Pozostaje dziękować Bogu za internet :) Pozdrawiam ! |
Ciepła woda w kranie jest, kran ze ściany wystaje, na wsi była miska i też było fajnie, ale teraz MY wykształceni (pewnie nie wiedzą jak to napisać) z du..DUŻYCH MIAST!!! jesteśmy najważniejsi. W tym momencie. W TYM!
|
Ilość załączników: 2
Albo ze mną jest coś nie tak albo....k***a
Instytut Adama Mickiewicza zamiast bronić dzieł Mickiewicza przed usunięciem z lektur z gimnazjum stawia jakieś paskudztwa -nie długo się dowiemy że Adaś Mickiewicz to zapalony rowerzysta był:haha: Część mieszkańców stolicy nie może pogodzić się z bólem po stracie tęczy na pl Zbawiciela. Warszawiacy przebiegają na dziko przez jezdnię, by wetknąć w okopcony szkielet instalacji żywe kwiaty. Wśród nich Edyta Górniak We wtorkowe popołudnie lokalne media (i nie tylko) zachwycały się postawą mieszkańców Warszawy, którzy nie mogąc pogodzić się bólem po spaleniu tęczy na pl. Zbawiciela, przychodzą z żywymi kwiatami, wtykając je w nadpaloną konstrukcję. Akcja oczywiście miała być ***8222;całkowicie spontaniczna***8221;, ale na miejscu całkiem przypadkiem znaleźli się reporterzy ***8222;Gazety Wyborczej***8221;, którzy uchwycili wiekopomną chwilę, kiedy swoje kwiatki w zwęgloną tęczę wtyka Edyta Górniak. ***8222;Nie robię tego na pokaz***8221; - zapewniała celebrytka. Na Gazeta.pl możemy zresztą zobaczyć także nagranie, na którym widać jak mieszkańcy Warszawy łamią przepisy, na dziko przebiegając jezdnię, wśród klaksonów przejeżdżających aut, by wetknąć także i swój badylek w tęczę. http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa...40211.html?i=1 Załącznik 63680 Załącznik 63681 |
Mnie w tej tęczy boli, że na to gówno poszło 70000zł. Nie wiem jak to możliwe, aby trochę blachy i kwiatków tyle wyniosło, ale ja się na "sztuce" przecież nie znam. Na palmę chyba też równie ładnie wyłożyli.
|
Odpowiem w stylu Eda:
Rzygać się chce, jak się czyta to co piszecie. Jesteście tak zmanipulowani, że to przerasta jakiekolwiek wyobrażenie. Bronicie zwykłych bandytów. Życzę wam, żebyście spotkali kilku patriotów ciemną nocą na ulicy. Oni nie pytają w co kto wierzy i jakie ma poglądy. Biją dla zasady. Mój kolega (narodowiec) jutro będzie miał składaną szczękę po spotkaniu z takimi. No bo co, sprowokował ich. Tak jak policja i tęcza. Szedł sobie sam przez ciemną ulicę. W internecie każdy z was jest mocny, ale jak spotka takiego "patriotę", to omija szerokim łukiem. Brońcie ich dalej i dawajcie poczucie bezkarności. |
Patriotyzm nie ma nic wspólnego z tym, że ktoś jest przestępcą.
I wielka szkoda, że co roku mamy powtórkę z rozrywki, że zadymiarze psują nam wszystkim święto. Nie rozumiem dlaczego ktokolwiek utożsamia "łyse łby" z patriotami czy którąkolwiek opcją polityczną. Ja nie widzę w nich ani zwolenników lewicy ani prawicy, a już na pewno nie widzę w nich patriotów, tylko bandytów. I widzę doskonale, że policja sobie z nimi zupełnie nie radzi (być może celowo - nie wiem) Panowie policjanci, same fotoradary wszystkiego nie załatwią :nie: |
Jeśli Bóg chce kogoś ukarać, odbiera mu rozum i nie patrzy lewica czy prawica;).
Część stołecznych lemingów doczekała się właśnie własnego ***8222;krzyża na Krakowskim***8221;:haha: Ciekawe kiedy zaczną palić też znicze pod tęczą. Czekamy na kwiaty przy budce Ambasady Rosyjskiej:haha: |
Cytat:
Możesz dać jakieś wskazówki? |
Cytat:
I taki jest ich cel. Skłócać i kto wie czy nie doprowadzić do wojny domowej. Stare ubeckie metody. ;) |
No co Ty Berion, ja Prezesika w całości odczytałem sarkastycznie o.O
Po prostu dobrze maskuje przekaz, doskonale łącząc go z poprawnością polityczną. No bo niby jak w nocy na ulicy poznać czy to patriota, czy lewak hmm ? Kiedyś na nich się mówiło Chuligani, a nie patrioci... |
Cytat:
|
Też kupię kwiaty, na przykład kalafiora.
|
Róże. Kalafior ma róże.
Bez kolców. |
Cytat:
Nie do tego dąże, chociaż przyznam że źle to ująłem i można tak to odczytać. Chodziło mi o to że w nocy na ulicy ciężko rozpoznać jakie ktoś ma poglądy. Po sposobie stawiania kroków rozpoznajecie :)? Przeca chłopaki podobnie się ubierają. To co możesz stwierdzić to jedynie, że osobnik stwarza zagrożenie, i ewakuować się na drugą stronę ulicy, lub iść na czoło i liczyć że jesteście z tego samego skrzydła. Kwiatów nie ma co wtykać bo zwiędną prędzej niż ktoś zdąży podpalić. Wiem też że na FB powstał pomysł aby odnowić tęcze w ramach/barwach przyjaźni Polsko-Węgierskiej, i nawet miała spore poparcie. Jak dla mnie to sprzedać szkielet na złom, zawsze zasili to budżet :) |
W metro dziś na bilbordzie przeczytałem (mniej więcej bo nie pamiętam, ale sens zachowany):
Cytat:
|
Jaki tam gwałt, lemingom pasi.
|
Organizator powinien zadbac o bezpieczenstwo. Organizujac impreze masowa nalezy brac pelna odpowiedzialnosc i przyjac konsekwencje, ktore w tym wypadku powinny zostac wyegzekwowane.
|
Jasne, świetny pomysł - taki który daje podwaliny pod to aby można było rozbijać tak każdy np. marsz. Dobrze wiesz jak łatwo manipulować tłumem, szczególnie o tak szerokim spektrum ideologicznym.
I druga rzecz. Masz tutaj "kibola, faszystę, bandytę". Ja się go boję, też niósł "groźne hasła takie jak Bóg, Honor i Ojczyzna" (o ile wiesz o czym piszę ;)). http://www.youtube.com/watch?v=4sxto4t_kiE |
Nie wie. on jest z aple.
|
Organizator odpowiada za wszelkie incydenty mające miejsce tego dnia na terenie całej Warszawy ? Czy odpowiada tylko za miejsca przez które przebiegała trasa marszu ?
A może obciążmy odpowiedzialnością za cały kraj, a policji dajmy urlop płatny (z wyjątkiem drogówki, za duże straty by to przyniosło, chłopaki i tak muszą się spiąć bo do końca roku niewiele zostało, a plan nie został jeszcze wykonany !) Komiczne jest to co piszesz... Policja utrzymywana jest z pieniedzy publicznych, powołana do tego aby dbać o bezpieczeństwo, to że ich nie było dziwnym trafem pod ambasadą Rosji, to już rażące zaniedbanie... Do tego dochodzi fakt że Policji nie brakowało tego dnia w Warszawie, a i tak nie zabezpieczyli strategicznych miejsc. Jeśli nie prowokacja to głupota. Tak czy siak ktoś powinien za to beknąć, ale znając tupet władzy, wina spadnie na kozła ofiarnego, a nie winnego. Lepiej zająć się tęczą niż nieudolnością Policji... I wg tej odpowiedzialności o której tak M@X mówisz, cały sejm powinien pójść w odstawke. Nie ma sensu przytaczać tych wszystkich afer, za które nie wyciągnięto konsekwencji... @Berion Ci z wąsami są najgorsi... |
To są typowi faszyści, stylizowani na J.Piłsudskiego. :)
|
No tak i znowu wina Tuska :sciana: jak ZOMO spuszczało w******* to było źle , teraz POlicja głaska po główkach to też nie dobrze :ysz: więc POmóż Policji i PObij się sam k***a
|
Cytat:
|
Tralala... :fiu:
|
Cytat:
Całkowicie się zgadzam. Tylko powiedz za co konkretnie odpowiadają organizatorzy Marszu? ---------------------- Ot taka ciekawostka Tęczowy interes PO Cytat:
|
By żyło się lepiej.
|
Organizatorzy odpowiadają za burdy i szkody spowodowane przez uczestników Marszu. Myślę, że jest to bardzo dobrze udokumentowane nagraniami policji i nie będzie problemu z ustaleniem tego. Zatrzymani osobnicy również powiedzą wiele ciekawych rzeczy, bo bez tłumu za swoimi plecami te bohatery zwyczajnie robią w portki.
Problemem, jak zwykle u nas, będzie wyegzekwowanie tej odpowiedzialności i obciążenie kosztami sprawców i organizatorów. Sytuacja powtarza się co roku dlatego, że nikt tego bezwzględnie nie egzekwuje, a odpowiedzialność się rozmywa na nie wiadomo kogo. To już widać po pierwszych wyrokach - niby wyroki skazujące, a obciążeń za straty nie ma. Co do Tęczy, to uważam, że powinni ją odtworzyć. Jeśli ci przeszkadza, że któryś z pracowników jest członkiem jakiejś partii, to zgłoś się sam z ofertą np. za połowę ceny. Możesz zatrudnić projektanta z PiSu, mnie to nie będzie przeszkadzać |
|
Cóż za sielanka. I ta gustowna muzyczka.
Szkoda że cały marsz tak nie wyglądał. Przeleciałem oczywiście pobieżnie, ale nie zauważyłem ujęć czoła marszu? Jeśli nie ma, to szkoda. Ta szara masa, tu przepraszam za określenie, to zwyczajni normalni i spokojni ludzie - oni nikomu krzywdy, ani żadnych szkód nie poczynili. Wiem, że oni stanowili jakieś 99% uczestników marszu, ale ten pozostały 1% (a może i mniej) psuje wszystko. To, co ja widziałem wyglądało nieco inaczej. I nie oglądałem tego na tefałenie. Wiesz, że nie gustuję w nich, ale oczywiście nie zapominasz o tym zapominać. Przecież ja nie piszę o karaniu za poglądy, tylko za złe uczynki. Skoro takowe były, a sprawców wyłapano (pewnie nie wszystkich, ale proces jest rozwojowy), to należy ich ukarać i obciążyć stratami. Proste jak świński ogon. |
Korwin-Mikke dla Fronda.pl: Gdyby w 1943 roku ktoś spalił pięknie ułożony z kwiatków symbol Hitlerjugend, to też byśmy się oburzali?
"To nie jest spalenie jakiegoś przedmiotu, tęcza nie jest jakimś koniecznym dobrem. To po prostu symbol, a jej spalenie też jest symbolem. Chciałbym tylko zapytać, czy gdyby w 1943 roku ktoś spalił pięknie ułożony z kwiatków symbol Hitlerjugend, to też byśmy się oburzali? Jesteśmy pod okupacją Unii Europejskiej. Dla mnie tfu, geje to jest agentura obcych i wrogich sił okupacyjnych, palenie takich symboli jak tęcza jest więc rzeczą godziwą." Przykro mi, pewnie niektórych urażę, ale zgadzam się z Januszem... |
W kwestii niektórych poglądów, to ja tez się z Januszem zgadzam. Ale niektórych.
Tu akurat porównanie symbolu Hitlerjugend do Tęczy jest co najmniej nie na miejscu. No ale Janusz już dawno przyzwyczaił nas do eskcentryczności swoich poglądów i ich folklorystycznego charakteru. On taki jest i przynajmniej konsekwentnie się nie zmienia. |
Cytat:
1. Pisałem, że nie ufam do końca warsztatowi Pereiry, a więc być może projektant peowiec to nic złego 2. Na serio sądzisz, że zgłosisz się ze świetnym i tanim projetem przejmiesz zamówienie? Podejrzliwość względem PO jest uzasadniona. Wystarczy przypomnieć sobie, że w ostatnim okresie PO wstrząsają skandale związane z grubsza z ***8222;kolesiostwem***8221;. Niedawno nawet mieliśmy przecież podobny do ***8222;tęczy***8221; przypadek, ale za ***8222;grubsze***8221; pieniądze. Urzędniczka warszawska z upoważnienia prezydenta miasta wydaje zgodę na budowę budynku, który zaprojektował jej syn. Kwota ***8211; skromne 130 mln PLN. Czy ***8222;tęczę***8221; także wybudowano z upoważnienia HGW? Marsz niepodległości Fajnie opisałeś prawo i zdrowy rozsądek ***8211; organizatorzy odpowiadają za burdy i szkody spowodowane przez uczestników Marszu. Mogę tylko bardzo szeroko otworzyć oczy. Przecież to jest pusta myśl. A jak to się stosuje do MN? 1. Kiedy jest się uczestnikiem marszu a kiedy nim się już nie jest? Uczestnik marszu odłącza się od tłumu zakłada kominiarkę i napada na jubilera. Czy organizatorzy ponoszą odpowiedzialność za rabunek? Uczestnikiem dowolnego marszu może zostać każdy, niezależnie od wyznawanych poglądów, płci, preferencji seksualnych, statusu majątkowego i wyroków sądowych. Uczestnik marszu w każdej chwili może go opuścić. Organizator marszu (a raczej ochrona) ma obowiązki porządkowe, ale nie może złamać monopolu państwa na przemoc. 2. Za jakie burdy odpowiadają organizatorzy? Czy za te po rozwiązaniu marszu również? 3. Jaka jest ich wina? - inspirowanie zadym - zaniedbania bezpieczeństwa (może nawet celowe) 4. Jakie są obowiązki policji w przypadku imprez masowych? 5. Czy policja i straż miejska odpowiada za zapewnienie miastu bezpieczeństwa? |
Fundacja Helsińska
Niewystarczające działania policji podczas Marszu Niepodległości http://fakty.interia.pl/polska/news-...po,nId,1058978 |
@kogoro
Nie jest łatwo być organizatorem takich imprez m.in. dlatego, że ponosi się odpowiedzialność. Jeśli nie jest się w stanie zapewnić elementarnego bezpieczeństwa, to się za to nie bierze. Gdybyś był tym przykładowym jubilerem, który poniósł straty podczas marszu, to do kogo miałbyś pretensje? Z twojej logiki wynika, że do policji, do HGW i samego Donka. Jeśli z czoła marszu odłączają się ludzie, zakładają kominiarki, wybiegają robić rozróby po czym wracają do marszu, zdejmują czapki i udają grzecznych uczestników, to co to jest? Co na to organizatorzy? Niech zgadnę - nie mają pojęcia kto to był, nie widzieli tego i nie mieli na to wpływu. Na pewno był to lewacki element wpuszczony w szeregi marszu w oczywistym celu. Widzę, że metody rozwadniania odpowiedzialności nie zmieniły się. Nie dziwię się, skoro poprzednio skutkowały, to po co zmieniać wytyczne. Ja bym się prosto zapytał. Czy organizatorzy współpracowali z policją przed marszem i omawiali kwestie bezpieczeństwa? Czy istniała jakakolwiek współpraca podczas samego przemarszu? Czy ta współpraca jest choćby teraz, w celu ustalenia sprawców, wskazania tych nie wyłapanych podczas imprezy? Jeśli nie widać tu dobrych chęci ( a może są, tylko ja nie wiem), to trudno rokować na przyszłość że coś się zmieni na lepsze. Mówicie, że policja była zbyt łagodna w działaniach? Pozwoliła na zbyt wiele? Wolelibyście, by zastosowali stare i sprawdzone zomowskie metody? Powiedzmy wyciąć całe czoło marszu, dajmy na to 500 ludzi, spuścić im profilaktyczny łomot pałami 70-kami, zapakować w suki i wywieźć? Tam ewentualnie poprawić? Reszta zwykłych ludzi sama się rozpierzchnie w popłochu. To był kiedyś standard, który ja widywałem i pamiętam, a ty kogoro pewnie znasz tylko z opowiadań. Zapewniam cię, że takie pały skutecznie każdego kładły na ziemię, a pręgi na dupie i plecach nosiłeś dłuuugo. Ja się cieszę, że te czasy minęły (mam nadzieję, że bezpowrotnie) i policja traktuje ludzi jak ludzi, a nie jak bydło do pędzenia. Choć chwilami się wydaje, że na niektórych tylko przemoc działa i tylko takie argumenty do nich docierają. W kwestii szkód i odszkodowań myślę, że powinni sprawców obciążyć. Zdaje się wiadomo kto podpalił Tęczę, kto się wyróżniał przy ambasadzie itp. Dowalić kary równe albo większe stratom, z przeliczeniem na odsiadkę i z możliwością odpracowania przy odtwarzaniu zniszczonych rzeczy. Może nawet znajdą się wtedy ich mocodawcy. Tak czy siak kogoś to zaboli. Wyroki z odsiadką w zawiasach, czy grzywny wysokości mandatów nikogo niczego nie nauczą. Cwaniaczki wychodzą z sądu i idą na piwo i się śmieją. W przyszłym roku będą bardziej uważać, żeby ich nie złapali. A organizatorzy muszą zacząć odpowiadać za to, co robią albo zająć się czymś innym. Muszą w końcu poważnie to traktować i jakoś rozwiązać - ich sprawa jak. Przykro to mówić, ale kwestie bezpieczeństwa są najważniejsze. Przy ich niedopełnieniu zawsze cierpią niewinni ludzie, których jest większość. Jeśli nie da się tego zapewnić, to nie można dawać zgody na takie imprezy. Sorry Winnetou. |
Cytat:
Przyczepić tęczę do helikoptera, tak by mogła się unosić nad ziemią poza zasięgiem dybiących na nią łysych pał . Jest to jednak pomysł moim zdaniem zbyt ograniczony i nie wykorzystuje narzucających się możliwości. Przecież można by dzięki temu helikopterowi zwiększyć oddziaływanie tęczy, przemieszczając ją po mieście i zawieszając okresowo w popularniejszych punktach miasta, by mieszkańcy mogli oddać jej cześć. Ponadto możnaby zorganizować pielgrzymki tęczy do innych miejscowości dla uświetnienia rozmaitych lokalnych uroczystości.||||:piwo: |
Cytat:
Według mnie jest prawdopodobne, że nie. Nawet premier Tusk zauważył, iż było mniej incydentów. Jeden na pewno był skandaliczny - ten przy ambasadzie rosyjskiej. Ale kto ponosi za niego odpowiedzialność? Przecież tego typu budynek jest świetnie monitorowany. Powinniśmy więc dokładnie wiedzieć. Organizatorzy mogą odpowiadać tylko za to, co dzieje się na marszu lub wiecu, a nie poza nim. Za bezpieczeństwo obywateli odpowiada policja, która ma wystarczające środki i doświadczenie, by niwelować zagrożenia, a przede wszystkim zabezpieczyć takie budynki jak ambasada. Z tego co wiem, to organizatorzy omawiali kwestie bezpieczeństwa z policją, a nawet na czele marszu znajdował się specjalnie wydelegowany urzędnik miejski. Nie ma żadnego rozwadniania odpowiedzialności. Po prostu odpowiadać muszą ci, którzy ponoszą winę. |
Nie wspomniałem jeszcze o drobiazgu. Może to od niego wszystko się zaczyna i później ma swoje lawinowe konsekwencje.
Obraźliwe, wyzywające i prowokujące hasła krzyczane przez "uczestników". Wyglądało to tak, jakby ten marsz tylko temu służył i bez nich straciłby sens. Rozumiem, że za to też organizatorzy nie odpowiadają? No oczywiście nie oni krzyczeli i nie wiedzą kto. Niestety tak to już jest, że akcja rodzi reakcję. Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Przykro było patrzeć na marsz pod szczytnymi patriotycznymi ideami, pod którymi oburącz się podpisuję, w takim wykonaniu. Czas uderzyć się w piersi i zacząć wyciągać wnioski. I honorowo ponosić konsekwencje. Może do tego trzeba być bohaterem, a tych ci u nas niedostatek. PS Ciekawe co będzie za rok. Pewnie władze i policja też wyciągną jakieś wnioski i postanowią to zmienić. Przecież i władze i organizatorzy z góry wiedzieli, jak to będzie wyglądać i co będzie się dziać. Może w następnym roku nie wydają zgody, skoro w tym już rozwiązali marsz w jego trakcie - wtedy policja będzie miała pełną swobodę w walce z chuligaństwem i sprawniej to opanuje, skoro teraz oskarżacie ją o niewystarczające działania. To bardzo zły kierunek rozwoju wydarzeń i oby nie nastąpił, bo godzi w fundamenty ciężko wywalczonej demokracji. Problem tylko jest taki, że niektórzy do niej nie dorośli. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Pan powiedział: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych.
Gdybym nie słuchał głosu Pana zaraz wsiadł-wszy do mojego golfa pojechał bym do olsztynka skopać jedno dupsko k***a:taktak: |
Cytat:
|
Grzeniu, ale kombinujesz. Teraz ci się hasła nie podobają, następnym razem goście z Węgier, Włoch, czy Francji, którzy uczestniczyli w marszu. Choć może bardziej Ciebie oburzą faszystowskie uśmiechy dziewięciolatek, które szły z rodzicami w marszu.
Skąd pomysł, że ten Marsz Niepodległości to coś złego? A przecież był udany. Pewnie, incydenty były, ale najwyraźniej je demonizujesz. Co jest bez sensu. Doceńmy te normalne marsze: Czy to bezczelny przekręt? Warszawski ratusz bez przetargu płaci ponad sto tysięcy złotych agencji artystycznej obsługującej prezydencki marsz 11/11 Odpowiedź na pytanie, czy miałbym szansę złożyć tańszy projekt, np. tęczy. ------------------ Czasem warto wysłuchać drugiej strony Krzysztof Bosak: policja zrobiła numer narodowcom Ruch Narodowy w TVN |
Ja nic nie kombinuję, bo mnie to zwisa i powiewa. Akurat mam ten komfort, że mogę sobie na to pozwolić. Nie przeszło mi również przez myśl, że do czegoś cię przekonam, czy że w którymś punkcie przyznasz mi rację.
Rozumiem, że tobie się hasła podobają. Zapewne tylko wasze, bo te w odzewie już nie. Jeśli uważasz, że wszystko było w porządku...no może prawie wszystko poza elementami zepsutymi przez obce siły antypatriotyczne, to podziwiam twoje dobre samopoczucie. Bawcie się tak dalej, a zapewniam was, że wrogów nigdy wam nie zabraknie. Pewnie właśnie o to wam chodzi, żeby nie zabrakło bo na tym opiera się doktryna pisowska. Chociaż ostatnio zauważam coraz wyraźniejsze dystansowanie się polityków prawicowych od takich zachowań. Przebąkują o tym coraz głośniej i wyraźniej. Pewnie zauważyli, że to się przestaje opłacać. Mnie to cieszy, a ty uważaj żeby ciebie/was nie zostawili na lodzie. Mówisz, że demonizuję pewne incydenty i to jest bez sensu? Sędziowie w sądach też je demonizują. Głupia policja też łapała nie tych, co trzeba, a prawdziwi winni to ci co uciekli. Goście z zagranicy mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie, o ile nie są to chuligańskie bojówki. Masz może małe dzieci? To zabierz je na taki marsz, ale w Warszawie, nie w Poznaniu. Życzę wam udanego spędzenia czasu, w pokojowej i podniosłej atmosferze. Ja się na to nie odważę. Mówię to poważnie i szczerze. |
PiS to był w Krakowie. :]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:51. |