Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Formula 1 - sezon 2011 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/formula-1-sezon-2011-a-87361/)

demek 11.01.2012 22:18

niepokojaca w przypadku wypadku

andrzejj9 11.01.2012 21:12

sam czytam i nie wierzę.. Oczywiście ludzie ulegają wypadkom w różnych sytuacjach i czasami konsekwencje są gorsze, ale jednak jeśli noga ulega złamaniu w tym samym miejscu po zwykłym (?) upadku, to jak będzie z wytrzymałością podczas uprawiania sportu ekstremalnego..?

cholernie niepokojąca to w sumie informacja..

demek 11.01.2012 20:36

zas zlamana noga

ed hunter 11.01.2012 20:23

Kubicy znowu coś się stało. :blink:

joujoujou 13.12.2011 14:15

Nie przesadzam. :nieee:

demek 13.12.2011 10:17

nie przesadzaj....:P

joujoujou 13.12.2011 01:02

Nie stać mnie. :P

demek 13.12.2011 00:54

zawsze mozesz wziac sky :P

joujoujou 13.12.2011 00:47

Na to wygląda. :smutny:

demek 12.12.2011 22:51

@joujoujou

czyzby bbc odsprzedalo prawa sky?

bo powstal nowy kanal sky sports f1 (hd)...

demek 29.11.2011 11:16

ale chodzi o sezon 2013 gdzie juz nie ma kontraktu. nie raz juz tak bylo w f1, ze duzo wczesniej podpisywali kontrakty i problemu nie bylo.

Eric Boullier wie, ze moze stracic jednego z lepszych kierowcow w stawce ale chyba nie tedy droga zeby tak zatrzymac kubice u siebie.
taki szantazyk, albo podpiszesz umowe na kolejne sezony albo nie potestujesz i nie pojezdzisz w 2012...

andrzejj9 29.11.2011 11:03

trochę to jednak w stosunku do Renault (Lotus) byłoby nie fair.. Zwłaszcza w kontekście wypłacanego przez cały ten sezon wynagrodzenia.

demek 29.11.2011 10:55

najprawdopodobniej kubica juz ma kontrakt na 2013 bo ferrari w kazdej chwili chce go wsadzic w bolid z 2010 o czym juz mowili

http://sport.onet.pl/f1/eric-boullie...wiadomosc.html

Cytat:

Ferrari jednocześnie nie chce komentować medialnych doniesień. - Kubica? Ten temat pojawia się od lutego zeszłego roku. Kto wie, może jednak wrócimy do rozmów z Valentino Rossim? - enigmatycznie pyta Stefano Domenicali, szef Ferrari.
a Rossi ostatnio mowil, ze dwa najblizsze lata bedzie dalaj jezdzil na motorze... :P

andrzejj9 29.11.2011 10:44

ciekawe..

Czyżby w takim razie (jeśli w ogóle) jednak Ferrari..?

demek 29.11.2011 10:38

http://sport.onet.pl/f1/kimi-raikkon...wiadomosc.html

huhu
robi sie coraz ciekawiej :D

demek 28.11.2011 20:42

zawsze dziala to w dwie strony

andrzejj9 28.11.2011 20:18

I tak i tak się da. Po prostu dodatkowe przyspieszenie ułatwia to (czy w ogóle umożliwia) przy minimalnych różnicach pomiędzy bolidami.

Reetou 28.11.2011 18:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1191399)
Przy różnicach pomiędzy bolidami na poziomie ułamków sekund bycie szybszym nie wystarczy na wyprzedzenie, więc w tym momencie nie jest to dawanie dodatkowej przewagi, a jedynie umożliwienie szybszemu kierowcy dalszą skuteczną jazdę.

Pomijasz ważną kwestię: wyścig to nie czasówka. W wyścigu owszem, chcę oglądać manewry wyprzedzania, ale wynikające z umiejętności kierowcy, czy choćby strategii zespołu, a nie poprzez sztuczne dodanie 20km/h. Dlatego doskonale pamiętam, jak Kubica mykał kolejne bolidy w Abu Zabi, świetne manewry z opóźnionym hamowaniem Kobayashiego, czy skuteczne blokowanie Alonso przez Pietrowa przez 40 okrążeń. W zeszłym roku. A w tym? No, wyprzedzali się, i to nie raz, tylko nie pamiętam kto kogo, bo co to za atrakcja, jak na dopalaczach. A nie, przepraszam, pamiętam jak Button z ostatniego miejsca myknął wszystkich i wygrał wyścig - ale to mimo dopalaczy był już wyczyn.

joujoujou 28.11.2011 15:49

Wkopali się, i owszem. Dodatkowo podniósł się krzyk, że przez transmisje F1 budżet BBC może się zawalić.

Nie zauważyłem wcześniej, ale nowy układ powstał na spółkę ze SKY'em. Kasa, panie, kasa.

Cytat:

[...] under a seven-year deal starting next season, we will be showing 10 of the races in the F1 calendar, plus the corresponding qualifying and practice sessions, live on BBC TV.

We will broadcast extended highlights for the rest of the grands prix just a few hours after the chequered flag has been waved. Sky will have live action from all races, qualifying and practice sessions. [...] BBC needs to save money [...]

I tak do 2018. :sciana:

demek 28.11.2011 15:17

to sie cos mocno wkopali z kosztami...bo sadze, ze polsat to placi te 3 mln F ale za sezon...

joujoujou 28.11.2011 14:51

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1191369)
dalej nie moge zrozuiec skad taka decyzja

IMO (co podkreślam) - chodzi o kasę.

Pośrednio przez oglądalność - robiąc przekaz z miejsc odległych w kryteriach stref czasowych nadawano to samo dwa razy - na żywo + powtórka. W tym samym zaś czasie można "puścić" coś innego i zarobić na innym targecie.

Bezpośrednio - przez koszta. O 3 milionach funtów za prawa do transmisji jednego tylko wyścigu (a będzie ich przecież 20) już pisałem - https://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?p=1167444

Do tego dochodzą koszta obsługi - samych kamerzystów BBC wysyła kilkunastu. Do tego prezenterzy oraz pozostali ludzie z ekipy. A to są pensje, delegacje, przeloty, hotele i tak dalej.

:kasa: :kasa: :kasa:

andrzejj9 28.11.2011 13:16

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1191393)
E, tam. IMO jeśli zawodnik nie potrafi wywrzeć odpowiedniej presji na drugim, zmusić go do popełnienia błędu i go wyprzedzić, to trudno - niech nie będzie wyprzedzania. A zdobywanie w sztuczny sposób przewagi poprzez otwarcie skrzydła, kłóci mi się z ideą sportowej walki. To tak jakby sprincie, jeśli zawodnik zbliży się do poprzedzającego na sekundę, to może wskoczyć na motor i go wyprzedzić.

Tyle, że zawodnicy w sprincie nie biegną jednym torem, a samo 'wyprzedzanie' to bardziej mijanie się.

Akurat ja nie jestem przeciwnikiem tego rozwiązania. Sporo osób na nie narzeka pomijając moim zdaniem istotną kwestię. Użycie tej dodatkowej przewagi możliwe jest jedynie w momencie, kiedy zawodnik zbliży się do poprzedzającego na bardzo małą odległość - co jest możliwe tylko w sytuacji, kiedy od niego szybszy. Przy różnicach pomiędzy bolidami na poziomie ułamków sekund bycie szybszym nie wystarczy na wyprzedzenie, więc w tym momencie nie jest to dawanie dodatkowej przewagi, a jedynie umożliwienie szybszemu kierowcy dalszą skuteczną jazdę. To nie jest tak, że ten wyprzedzony jest jakoś pokrzywdzony, bo to jego wolniejsza jazda doprowadziła do tego, że w ogóle manerw wyprzedzania mógł zostać podjęty.

demek 28.11.2011 13:07

oj nie do konca sie zgodze. zawodnik sporo wolniejszy moze na tyle umiejetnie blokowac, ze szybszy mu nie da rady a paru opanowanych w stawce jest na tyle, zeby bledu nie popelnic a jesli jeszcze sa szybcy na prostej to juz w ogole.

kolejna sprawa, jesli ten z tylu ma pomoc w postaci drs i wyprzedzi...to ten za nim bedzie mial szanse do rewanzu jesi jest odpowiednio szybki. imo dobry uklad

Reetou 28.11.2011 12:44

E, tam. IMO jeśli zawodnik nie potrafi wywrzeć odpowiedniej presji na drugim, zmusić go do popełnienia błędu i go wyprzedzić, to trudno - niech nie będzie wyprzedzania. A zdobywanie w sztuczny sposób przewagi poprzez otwarcie skrzydła, kłóci mi się z ideą sportowej walki. To tak jakby sprincie, jeśli zawodnik zbliży się do poprzedzającego na sekundę, to może wskoczyć na motor i go wyprzedzić.

demek 28.11.2011 12:32

akurat drs pozwolil na wiecej wyprzedzania i imo powinni podniesc czas z 1 sekundy do 2 (straty do polidu poprzedzajacego) i powinno byc jeszcze ciekawiej

yahol 28.11.2011 11:08

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1191369)

F1 traci popularność.
Przez zmiany regulaminu i wprowadzanie dziwacznych konstrukcji, jakiś KERSow, DRMow wyścig staje się sztuczny i nudny.
Nikt nie chce oglądać nudy.
To jest biznes, tu musi się coś dziać.
A tu - V-boy z przodu, sztucznie wymuszone wyprzedzania, koszmarne tory, - kompletny bezsens.

demek 28.11.2011 09:12

joujoujou 28.11.2011 00:45

Niestety jest potwierdzenie na stronie BBC:

Cytat:

[...] Ten races will be shown live on BBC One, including the British, Monaco and season-ending Brazilian Grands Prix.

Of the other 10, there will be extended highlights programmes on BBC One, of either 90-minute or two-hour duration depending on race location. [...]

demek 27.11.2011 23:12

a to by bylo bardzo dziwne...

f1 w ukjest popularne wiec jestem MEGA zdziwiony...

kubica imo nie wroci w przyszlym sezonie...do lotusa. nie zdziwil bym sie po wypowiedzi bouliera

joujoujou 27.11.2011 20:12

Chyba przestanę lubić BBC - właśnie zapowiedzieli, że tylko 10 (z 20) przyszłorocznych wyścigów będzie transmitowanych. :|

Oczywiście (jak mniemam) chodzi o kasę.

andrzejj9 27.11.2011 20:05

jeśli w przyszłym sezonie Kubica nie wróci, to chyba transmisje wrócą na TV4..

joujoujou 27.11.2011 19:48

Skrzynie biegów się sypały dzisiaj. :]

Reetou 27.11.2011 19:38

Fernando Wielki Pechowiec Alonso :szczerb:

demek 13.11.2011 17:03

hehehehe

nie akurat chodzi o prosta,a nawet dwie

yahol 13.11.2011 17:01

No co ty!!???
Przecież to normalni szoferzy!
szofer nie myśli.
Szofer ma jechać.
A ze w kółko! - no to co?
Jakby myślał - to by zgłupiał, od tego kręcenia się w koło!

demek 13.11.2011 16:52

myslalem, ze kierowcy w f1 mysla. bardzo sie pomylilem

yahol 13.11.2011 15:18

Od startu, wyścig udany.
Vettel odpadł!!!
Wiec teraz już będzie normalna walka.
Choć tor, jak wszystkie projekty Tilkiego, tandetny,i bez pomyślunku.,

Reetou 29.10.2011 18:47

Jakoś tor w Indiach mnie specjalnie nie urzekł, jak dla mnie ten Tilke, czy jak on się tam pisze, to rutyniarz, ale bez jakiegoś polotu. I co on ma z tymi wjazdami i wyjazdami z boksów?

Za to kurzy się niemiłosiernie i mogą być z tym kłopoty, Barrichello jak zobaczył ścianę kurzu i nie widział, czy ktoś za nią stoi, czy nie, to rozsądnie poleciał w pole. Ale takie jeżdżenie po trawie może się skończyć tak jak u Massy w kwalifikacjach.

joujoujou 26.09.2011 15:57

Massa był wściekły. Po wyścigu, "na oczach" kamer, szarpnął Hamiltona za ramię, poklepał, wyciągnął kciuk w górę mówiąc: "well done" i coś dalej w tym stylu. Po jego minie było widać, że myślał dokładnie odwrotnie. :klotnia:

EDIT:

SpeedFreaK 26.09.2011 14:27

W porównaniu z poprzednimi wyścigami ten był słaby. Jedyne atrakcje to uczący sie latać Schumacher i jak zwykle niezawodny Hamilton, który przypieprzył w Masse :)

Jarson 26.09.2011 13:53

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1182968)
My nic, bo oglądaliśmy z zainteresowaniem. :P

I, moim zdaniem, wyścig nie był nudny. :nie!:

Przynajmniej dla mnie, bo nie interesowałem się liderem, tylko tymi co za nim jadą. :>

To jest niezłe podejście :) Bo w innym przypadku to jest tylko zastanawianie się, czy on już będzie mistrzem, czy może dopiero w przyszłym GP :)

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1182999)
Wiesz, jakby zastąpili Borowczyka kimś niezłym, to może i byłaby to zaleta. Ale jak dali Sobierajskiego, to nie ma się wcale z czego cieszyć. Sobierajski nie dorasta Borowczykowi do pięt nawet.

Niestety. Na początku szło mu całkiem nieźle, ale później zdawało się, że był już najzwyczajniej zmęczony.

Reetou 25.09.2011 20:24

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1182957)
Wielka zaleta transmisji polsatowej :) brak Zientarskiego i Borowczyka !!!

Wiesz, jakby zastąpili Borowczyka kimś niezłym, to może i byłaby to zaleta. Ale jak dali Sobierajskiego, to nie ma się wcale z czego cieszyć. Sobierajski nie dorasta Borowczykowi do pięt nawet.

joujoujou 25.09.2011 16:45

My nic, bo oglądaliśmy z zainteresowaniem. :P

I, moim zdaniem, wyścig nie był nudny. :nie!:

Przynajmniej dla mnie, bo nie interesowałem się liderem, tylko tymi co za nim jadą. :>

yahol 25.09.2011 14:53

No co wy???
Wyścig trwa, a wy nic :)

Prawdę mówiąc, doprowadzili do tego, ze wyścig jest nudny, a jeżeli nie ma kolizji, albo wypadku, to nie ma co oglądać !!!

Wielka zaleta transmisji polsatowej :) brak Zientarskiego i Borowczyka !!!

SpeedFreaK 21.09.2011 15:18

Jeżeli Robert powróci do formy sprzed wypadku, to bez problemu znajdzie miejsce w teamie lepszym od Renault. Więc ultimatum bym się nie przejmował ;)
Tymczasem Renault przygotowyje dla Kubicy bolid R29, w którym będzie mógł swobodnie testować.

NeoFighter 14.09.2011 22:03

RK nie jest w stanie sam sie okreslic do polowy pazdziernika czy jest w stanie wrocic do scigania czy nie. Stwierdzic to musi grono ludzi, ktorzy wydadza obiektywna ocene. Nie mowie tu tylko o lekarzach, dla ktorych stan fizyczny moze byc wystarczajacy, ale o ludziach znajacych sie na sciganiu i technice jazdy w bolidzie f1. Tegoroczny samochod renault budowany byl pod Roberta. Jezeli zespol liczy na zdobywanie czolowych pozycji w wyscigach, musi jeszcze raz przygotowac bolid dla Kubicy na rok 2012.
Druga opcja zostala juz przytoczona. Postawienie na sponsorow, nowych kierowcow co pol roku i trzepanie kasy. Ale wtedy niekoniecznie renault bedzie zdobywac punkty, co w dluzszej perspektywie zniecheci sponsorow.
Stawiam na udane starty RK w nastepnym sezonie pod flaga renaul :)
Badzmy dobrej mysli.

Reetou 14.09.2011 18:17

Renówce bardzo spodobał się pomysł kierowców płacących za fotel. Ciekawe ile budżetu pokrywają sponsorzy Senny? A Kubica może i dobry, ale w sponsorach cienki. W końcu przecież chodzi tylko o kasę.

Jarson 14.09.2011 18:01

Z drugiej strony tym bardziej muszą przykładać dużą wagę do planów - jakby liczyli na powrót Roberta, a coś by nie wyszło, to dopiero zrobiłby im się z tego problem.

andrzejj9 14.09.2011 15:14

Renault nie wydaje się być teraz na pozycji, kiedy mogą stawiać żądania. Tzn. oczywiście mogą, tylko nie bardzo mi się to opłaca, bo na innego kierowcę klasy Kubicy (przynajmniej sprzed wypadku) nie mają raczej co liczyć.

Ale jeśli ta wypowiedź pochodzi z dłuższego wywiadu sprzed kilku dni, to ogólny wydźwięk nie jest tak jednoznaczny, jak wynikałoby z tego cytatu.

joujoujou 14.09.2011 13:35

Cytat:

Szef Lotus Renault [...] postawił ultimatum Robertowi Kubicy. Polski kierowca musi do połowy października określić się czy wróci do ścigania. Inaczej jego miejsce w teamie zostanie zajęte na stałe. [...]
5 znaków

joujoujou 28.08.2011 16:52

Schumi też nieźle pojechał - z 24 miejsca na piąte. :spoko:

NeoFighter 28.08.2011 16:21

Świetna jazda Buttona. Webber po marnym starcie tez pokazal klase. Ferrari po ladnym poczatku troche sie zadyszalo ;) Ham znow bedzie plakal, ze mu na zlosc robia i specjalnie w niego wjezdzaja. Vettel wygral.

yahol 27.08.2011 18:11

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1178638)
Koło?

Rycho?

Jarson 27.08.2011 17:54

Kurczę, a ja jak zwykle nie obejrzę sobie jutrzejszego wyścigu na żywo :( Trzy ostatnie niedziele miałem czas, ale oczywiście mam wyjazd akurat na tą z wyścigiem :sciana:

rycho 27.08.2011 17:37

Koło?

joujoujou 27.08.2011 14:04

Pobudka!

Urlop się skończył.

W 20 rocznicę swego debiutu w F1 Michael Schumacher rozbił bolid na samym początku Q1 - w obecnej chwili wygląda na to, że zgubił koło.

joujoujou 01.08.2011 18:58

Wczoraj zmarł twórca i redaktor naczelny serwisu F1wm.pl, Marek Roczniak, aka Maraz.

http://www.f1wm.pl/php/news_id-23117.html

[']

Patrix 31.07.2011 23:41

Ajjjjj!

joujoujou 31.07.2011 23:25

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 1174634)
[...] Juz teraz zastanawiam sie nad wylaczeniem fonii polsatu, a zamiast tego puszczeniu radia BBC 5, gdzie rowniez na zywo jest relacja. [...]

Tu się nie ma nad czym zastanawiać. :>
Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 1174634)
[...] Jezeli rzeczywiscie to ruszy [...]

...to ciekawe ile będzie kosztować. :hmm:

NeoFighter 31.07.2011 22:43

"BBC iPlayer is launching soon around the world..." link
Jezeli rzeczywiscie to ruszy, to nareszcie bedzie mozna obejrzec F1 w najlepszym wydaniu. Juz teraz zastanawiam sie nad wylaczeniem fonii polsatu, a zamiast tego puszczeniu radia BBC 5, gdzie rowniez na zywo jest relacja. Radio BBC 5 bez problemu mozna sluchac w Polsce bez kombinowania z proxy.

andrzejj9 31.07.2011 16:57

Pierwszy raz oglądałem dzisiaj na Polsat HD i na 40 calowym LCD. Efekt przyznam całkiem zadowalający :)

I fajnie, że bez problemu można np. odczytywać prędkość z kierownicy w bolidzie, wszystkie oznaczenia są bezproblemowo czytelne itp. Zupełnie inaczej się ogląda :)

yahol 31.07.2011 16:33

Polsat dal d**y koncertowo.
Nie dosyć, ze przerywali transmisje, to jeszcze nie pokazali podium, nie dali skrótu najważniejszych wydążeń, tylko od razu na swój dziadowski płatny Polsat.
Jedynym powodem dla którego trzymam te tandetę na TV była właśnie formula 1.
Teraz przegięli.
Komercja, komercją, ale chamstwo i olewactwo to już za dużo.
Jeszcze Borowczyk i Kochański + Zientarski, święta trójca mało inteligentnych, cymbałów nie potrafiąca połączyć obrazu z komentarzem.

joujoujou 31.07.2011 15:58

No śmignął. :P

Ale wygrał Button.

Reetou 31.07.2011 15:16

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1174577)
Alonso. :>

Alonso jest kiepski.

Właśnie go Vettel śmignął na twardszych gumach.

joujoujou 31.07.2011 14:32

Już przechodzą na slicki - tor wysycha.

Wracając do rywalizacji w wymianie opon - McLaren oszukiwał - ręka powędrowała nad oponę przed przykręceniem nakrętki. Na moje oko wymiana zajęła im około sekundy dłużej. Ale i tak szybciej niż BBC.

ed hunter 31.07.2011 14:23

Potwierdzam, burza nad Warszawą, ale przechodzi.

Ja nie wiem jak oni te koła zmieniają, patrzę od tylu lat i nadal nie łapię, magicy jacyś. :D

Bartez 31.07.2011 14:20

Widać, że chłopaki w formie :)

Na Polsacie Sport Extra coś padło i ucięło transmisję :( Może jakaś burza

joujoujou 31.07.2011 14:09

Alonso. :>

Jak na razie wyścig jest na mokro - wszyscy wystartowali na intermediate'ach.

Przed wyścigiem odbyła się całkiem fascynująca rywalizacja - wymiana opon, Team McLaren vs. Team BBC.

W skład teamu McLarena weszli: Jenson Button i Lewis Hamilton. W skład teamu BBC: Martin Brundle i David Coulthard.

Rezultaty:

1. McLaren - 3.2 s.

2. BBC - 6.8 s.

Bartez 31.07.2011 13:59

Trzeba odświeżyć ten temat, bo gdzieś spadł w otchłań.

No to kto wygra dzisiaj? Vettel, czy może Hamilton?

joujoujou 12.07.2011 15:15

Hindusi za wszelką cenę starają się uczynić jak najwięcej szumu wokół Indian GP...

Cytat:

[...]Metallica will rock India with their first-ever show in the country at a concert to mark the inaugural Formula One meeting in October.[...]
Ani data ani miejsce się nie zgadzają, ale "koncert inauguracyjny" będzie. :haha:

joujoujou 10.07.2011 17:13

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1170533)
Kiepski program, prowadzony przez zadufanego bufona, będzie pokazywał marnego kierowce w "śmieciowym" samochodzie dla angielskich i europejskich przeżuwaczy TV.
Całkowita strata czasu.

Tak mi przykro... :glaszcze:

yahol 10.07.2011 16:58

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1170530)
Na deser - dziś wieczorem w Top Gear przejazd Vettel'a "budżetowym samochodem". :>

Kiepski program, prowadzony przez zadufanego bufona, będzie pokazywał marnego kierowce w "śmieciowym" samochodzie dla angielskich i europejskich przeżuwaczy TV.
Całkowita strata czasu.

joujoujou 10.07.2011 16:54

Eddie miał rację - nie padało.

Ale i tak wyścig był interesujący.

Na deser - dziś wieczorem w Top Gear przejazd Vettel'a "budżetowym samochodem". :>

Jarson 10.07.2011 00:42

Wg BBC jutro nad Silverstone pochmurnie i można się spodziewać przelotnych, niewielkich opadów. Taki scenariusz wydaje się być idealny na wyścig, deszcz może rozdawać karty, a jednocześnie nie powinien popsuć wyścigu :)

Reetou 28.06.2011 16:59

29 lat, a prawie jak 80+

andrzejj9 28.06.2011 14:32

Ja zwykle oglądam start, pierwsze kilka okrążeń, potem sobie drzemię i budzę się na końcówkę ;) Tylko kilka ostatnich wyścigów było takich, że nawet obserwowałem :)

A że jeszcze ostatnio kupiłem sobie wygodny fotel, na którym oglądam... ;)

Jarson 28.06.2011 13:44

Pamiętam, że widziałem bodajże 37 okrążenie na ekranie - ale nie pamiętam już, czy to było przed zaśnięciem, czy w jakiejś krótkiej chwili przebudzenia ;) Fakt, byłem trochę niewyspany, ale to wyścig skutecznie pomógł mi zasnąć :taktak:

andrzejj9 28.06.2011 13:03

Ale przynajmniej mogłem się trochę zdrzemnąć jak za starych dobrych wyścigów F1 ;)

SpeedFreaK 28.06.2011 12:39

Wyścig w Walencji nudny jak flaki z olejem, jak najszybciej wywalić tą parodie toru wyścigowego i wstawić jakiś normalny...

NeoFighter 23.06.2011 11:42

BBC chyba w najlepszy sposob potrafi przekazac piekno F1. Swietna oprawa wizualna, porzadny komentarz, mnostwo informacji.

joujoujou 23.06.2011 01:46

Około 3 milionów funtów - tyle kosztują BBC prawa do transmisji jednego wyścigu.

Dlatego, w związku z zapowiadanymi cięciami w budżecie stacji, jest rozważana możliwość rezygnacji z wykupu praw na kolejne sezony - na razie prawa do transmisji wykupione są do 2013 roku.

Cytat:

[...] BBC chiefs are considering axing Formula One motor racing [...]
Dalej:
Cytat:

BBC spokesman said: 'This is speculation. We are not going to get drawn into a running commentary - no decisions have been taken and therefore these claims remain speculation.

'Any decisions coming out of the process would be subject to approval by the BBC Trust.'
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...g-Dancing.html

I oby do tego nie doszło.

Reetou 16.06.2011 16:40

No, obejrzałem końcówkę. Choć w sumie była to raczej większość GP, w sumie przecież 45 okrążeń. Button - rewelacja, pięknie się przesuwał z końca stawki na początek i to kilka razy. Ale znalazłem coś, co mnie zaintrygowało. W okolicach 45-46 Schumacher szalał, brał wszystkich równo. Z tym, że wyraźnie widziałem, że używał tylnego skrzydła, specjalnie cofałem podgląd, żeby to sprawdzić. A w połowie 46 okrążenia pojawiła się na ekranie informacja od sędziów o możliwości użycia DRS. To jak to jest kurcze?

andrzejj9 16.06.2011 08:51

Potknąć się może każdy. Ale wychodzenie na tor przed jadącymi samochodami (i to w momencie neutralizacji, kiedy wiadomo, że za chwilę będzie dłuższa przerwa) to już idiotyzm.. Ewentualny ciąg dalszy byłby już konsekwencją tej decyzji.

Jarson 15.06.2011 22:09

Jak się nie ma podstawowej koordynacji ruchowej (albo nerwów na wodzy, bo to mogło być spowodowane stresem) i przewraca dwa razy w odstępie pięciu sekund...

NeoFighter 15.06.2011 21:52

Zapraszam na forum darmeth, skad mozna pobrac wyscig w calosc nagrany z BBC HD720.
Wyscig bardzo ciekawy (po wycieciu fragmentow postojowych). Wielkie brawa dla Buttona, zasluzyl na zwyciestwo.
Zdumiewajace jest dla mnie to, jak nieodpowiedzialni sa organizatorzy. Z jednej strony wprowadzane sa roznego rodzaju ograniczenia i technologie majace zwiekszyc bezpieczenstwo kierowcow i ekip w boksach, a z drugiej strony pozwala sie na cyrk pod tytulem "zbieranie czesci bolidow" przez ekipy porzadkowe. Widok jak porzadkowy rzuca sie po torze przed nosem samochodow rozbawil mnie niesamowicie. Pozniej dopiero uswiadomilem sobie, ze ci porzadkowi naprawde ryzykuja zycie. W F1 zginelo wielu kierowcow, ale mam wrazenie, ze bezpieczenstwo wlasnie obslugi toru jest na bardzo niskim poziomie. Jezeli ktos nie widzial: http://www.youtube.com/watch?v=lDNOYkisb6o

Jarson 13.06.2011 21:44

Nie sądzę, żeby drugi raz poświęcili dwie godziny czasu antenowego na przebitki boxów, Kobayashiego pod plandeką i chmur na zmianę ;)

Reetou 13.06.2011 16:38

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1166302)
Tytułem (mojego subiektywnego) podsumowania:

4h 4m 39.537s - łączny czas wyścigu.

Tytułem podsumowania - dałem godzinkę zapasu przy nagrywaniu, wróciłem, oglądam, a tu mi się wyścig skończył jak wszyscy stali na czerwonej fladze w strugach deszczu, cholerka. Dzisiaj jest powtórka, ale widzę, że też tylko 2 godzinki przewidzieli, może wytną te pauzowanie i zobaczę po wznowieniu. :(

andrzejj9 13.06.2011 15:57

Tak, ale weź też pod uwagę SC mniej więcej tyle samo razy ;)

joujoujou 13.06.2011 13:56

Tytułem (mojego subiektywnego) podsumowania:

4h 4m 39.537s - łączny czas wyścigu.

Jestem pod wrażeniem stylu, w jakim JB zdołał zwyciężyć - na 30 okrążeń przed metą jechał ostatni! Pozostali zawodnicy mieli wówczas za sobą średnio 2 wizyty w pit lane. Button był już po pięciu wizytach, mając jeszcze jedną przed sobą.

andrzejj9 12.06.2011 23:47

No faktycznie warto było czekać :)
(znaczy nie, że czekałem, bo leciało w tle, ale jak się zaczęło to poszedłem oglądać)

Jeden z ciekawszych wyścigów, nawet jak na ten sezon (który generalnie nudny raczej nie jest). Niespodziewanie dobra jazda niektórych, ciekawe sytuacje na torze.. fajne :)

A pomijając zwycięstwo Buttona ciekawi mnie, jakie kary dostanie - bo w końcu wyeliminował dwóch zawodników ;)

grzeniu 12.06.2011 23:41

Ja miałem to szczęście, że oglądałem po przerwie :D
To co najlepsze mnie nie ominęło :)

Jarson 12.06.2011 23:28

Piękna była końcówka, piękne było to, w jakim stylu Button pokonał Vettela, piękne było to, że Schumi wywalczył czwartą pozycję. Była też cała masa inych pięknych fragmentów, warto było czekać (szczególnie, jak miało się w międzyczasie czym zająć, bo w innym wypadku można sobie było odparzyć skórę na kanapie) :spoko:

grzeniu 12.06.2011 23:20

No i co?
Piękny wyścig się zrobił :spoko:
A sama końcówka niesamowita :taktak:

andrzejj9 12.06.2011 21:47

Gdybym oglądał, a nie słyszał w tle to bym się chyba lekko wkurzył ;)

joujoujou 12.06.2011 20:43

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1166161)
Oby Ci miejsca na HDD wystarczyło ;)

Może wróci wcześniej? :idea:

Wszak podczas "czerwonej flagi" czas jest zatrzymany, więc do dwóch godzin wciąż baaaaaaaaaaaaaardzo daleko. :D

Jarson 12.06.2011 20:39

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1166129)
Zobaczymy... Ale Vetel jest niezły na mokro, więc nic to nie powinno zmienić. Zapuszczam nagrywanie i obejrzę sobie wieczorkiem co się wydarzy...

Oby Ci miejsca na HDD wystarczyło ;)

yahol 12.06.2011 20:36

To już nie jest F1 - to jakaś składanka ekologiczno-polityczno-eklestonowska, gdzie dziwne pomysły wyeliminowały sport.
Ciągłe zmiany, ograniczenia i inne głupoty wykończą ten cyrk.
Niedługo "bolidy" napędzane pedałami (bo ekologia) będą się "ścigały" z prędkością 20 km/h (bo bezpieczeństwo), na ścieżkach rowerowych (bo koszty).

andrzejj9 12.06.2011 19:52

Długo formuły nie oglądam, ale mam wrażenie, że kiedyś jak tak było, to się jechało. Połowa lądowała na poboczu, ale reszta jechała. I było ciekawie ;)

joujoujou 12.06.2011 19:52

To już nie jest wyścig - i boję się, że pozostanie niedokończony.

yahol 12.06.2011 19:50

Żenujący spektakl!
Trochę deszczu i od razu panika.
A przecież to ma być wyścig, a nie kawalkada lub zatrzymywanie z byle powodu!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:14.