![]() |
niepokojaca w przypadku wypadku
|
sam czytam i nie wierzę.. Oczywiście ludzie ulegają wypadkom w różnych sytuacjach i czasami konsekwencje są gorsze, ale jednak jeśli noga ulega złamaniu w tym samym miejscu po zwykłym (?) upadku, to jak będzie z wytrzymałością podczas uprawiania sportu ekstremalnego..?
cholernie niepokojąca to w sumie informacja.. |
zas zlamana noga
|
Kubicy znowu coś się stało. :blink:
|
Nie przesadzam. :nieee:
|
nie przesadzaj....:P
|
Nie stać mnie. :P
|
zawsze mozesz wziac sky :P
|
Na to wygląda. :smutny:
|
@joujoujou
czyzby bbc odsprzedalo prawa sky? bo powstal nowy kanal sky sports f1 (hd)... |
ale chodzi o sezon 2013 gdzie juz nie ma kontraktu. nie raz juz tak bylo w f1, ze duzo wczesniej podpisywali kontrakty i problemu nie bylo.
Eric Boullier wie, ze moze stracic jednego z lepszych kierowcow w stawce ale chyba nie tedy droga zeby tak zatrzymac kubice u siebie. taki szantazyk, albo podpiszesz umowe na kolejne sezony albo nie potestujesz i nie pojezdzisz w 2012... |
trochę to jednak w stosunku do Renault (Lotus) byłoby nie fair.. Zwłaszcza w kontekście wypłacanego przez cały ten sezon wynagrodzenia.
|
najprawdopodobniej kubica juz ma kontrakt na 2013 bo ferrari w kazdej chwili chce go wsadzic w bolid z 2010 o czym juz mowili
http://sport.onet.pl/f1/eric-boullie...wiadomosc.html Cytat:
|
ciekawe..
Czyżby w takim razie (jeśli w ogóle) jednak Ferrari..? |
|
zawsze dziala to w dwie strony
|
I tak i tak się da. Po prostu dodatkowe przyspieszenie ułatwia to (czy w ogóle umożliwia) przy minimalnych różnicach pomiędzy bolidami.
|
Cytat:
|
Wkopali się, i owszem. Dodatkowo podniósł się krzyk, że przez transmisje F1 budżet BBC może się zawalić.
Nie zauważyłem wcześniej, ale nowy układ powstał na spółkę ze SKY'em. Kasa, panie, kasa. Cytat:
I tak do 2018. :sciana: |
to sie cos mocno wkopali z kosztami...bo sadze, ze polsat to placi te 3 mln F ale za sezon...
|
Cytat:
Pośrednio przez oglądalność - robiąc przekaz z miejsc odległych w kryteriach stref czasowych nadawano to samo dwa razy - na żywo + powtórka. W tym samym zaś czasie można "puścić" coś innego i zarobić na innym targecie. Bezpośrednio - przez koszta. O 3 milionach funtów za prawa do transmisji jednego tylko wyścigu (a będzie ich przecież 20) już pisałem - https://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?p=1167444 Do tego dochodzą koszta obsługi - samych kamerzystów BBC wysyła kilkunastu. Do tego prezenterzy oraz pozostali ludzie z ekipy. A to są pensje, delegacje, przeloty, hotele i tak dalej. :kasa: :kasa: :kasa: |
Cytat:
Akurat ja nie jestem przeciwnikiem tego rozwiązania. Sporo osób na nie narzeka pomijając moim zdaniem istotną kwestię. Użycie tej dodatkowej przewagi możliwe jest jedynie w momencie, kiedy zawodnik zbliży się do poprzedzającego na bardzo małą odległość - co jest możliwe tylko w sytuacji, kiedy od niego szybszy. Przy różnicach pomiędzy bolidami na poziomie ułamków sekund bycie szybszym nie wystarczy na wyprzedzenie, więc w tym momencie nie jest to dawanie dodatkowej przewagi, a jedynie umożliwienie szybszemu kierowcy dalszą skuteczną jazdę. To nie jest tak, że ten wyprzedzony jest jakoś pokrzywdzony, bo to jego wolniejsza jazda doprowadziła do tego, że w ogóle manerw wyprzedzania mógł zostać podjęty. |
oj nie do konca sie zgodze. zawodnik sporo wolniejszy moze na tyle umiejetnie blokowac, ze szybszy mu nie da rady a paru opanowanych w stawce jest na tyle, zeby bledu nie popelnic a jesli jeszcze sa szybcy na prostej to juz w ogole.
kolejna sprawa, jesli ten z tylu ma pomoc w postaci drs i wyprzedzi...to ten za nim bedzie mial szanse do rewanzu jesi jest odpowiednio szybki. imo dobry uklad |
E, tam. IMO jeśli zawodnik nie potrafi wywrzeć odpowiedniej presji na drugim, zmusić go do popełnienia błędu i go wyprzedzić, to trudno - niech nie będzie wyprzedzania. A zdobywanie w sztuczny sposób przewagi poprzez otwarcie skrzydła, kłóci mi się z ideą sportowej walki. To tak jakby sprincie, jeśli zawodnik zbliży się do poprzedzającego na sekundę, to może wskoczyć na motor i go wyprzedzić.
|
akurat drs pozwolil na wiecej wyprzedzania i imo powinni podniesc czas z 1 sekundy do 2 (straty do polidu poprzedzajacego) i powinno byc jeszcze ciekawiej
|
Cytat:
Przez zmiany regulaminu i wprowadzanie dziwacznych konstrukcji, jakiś KERSow, DRMow wyścig staje się sztuczny i nudny. Nikt nie chce oglądać nudy. To jest biznes, tu musi się coś dziać. A tu - V-boy z przodu, sztucznie wymuszone wyprzedzania, koszmarne tory, - kompletny bezsens. |
dalej nie moge zrozuiec skad taka decyzja
|
Niestety jest potwierdzenie na stronie BBC:
Cytat:
|
a to by bylo bardzo dziwne...
f1 w ukjest popularne wiec jestem MEGA zdziwiony... kubica imo nie wroci w przyszlym sezonie...do lotusa. nie zdziwil bym sie po wypowiedzi bouliera |
Chyba przestanę lubić BBC - właśnie zapowiedzieli, że tylko 10 (z 20) przyszłorocznych wyścigów będzie transmitowanych. :|
Oczywiście (jak mniemam) chodzi o kasę. |
jeśli w przyszłym sezonie Kubica nie wróci, to chyba transmisje wrócą na TV4..
|
Skrzynie biegów się sypały dzisiaj. :]
|
Fernando Wielki Pechowiec Alonso :szczerb:
|
hehehehe
nie akurat chodzi o prosta,a nawet dwie |
No co ty!!???
Przecież to normalni szoferzy! szofer nie myśli. Szofer ma jechać. A ze w kółko! - no to co? Jakby myślał - to by zgłupiał, od tego kręcenia się w koło! |
myslalem, ze kierowcy w f1 mysla. bardzo sie pomylilem
|
Od startu, wyścig udany.
Vettel odpadł!!! Wiec teraz już będzie normalna walka. Choć tor, jak wszystkie projekty Tilkiego, tandetny,i bez pomyślunku., |
Jakoś tor w Indiach mnie specjalnie nie urzekł, jak dla mnie ten Tilke, czy jak on się tam pisze, to rutyniarz, ale bez jakiegoś polotu. I co on ma z tymi wjazdami i wyjazdami z boksów?
Za to kurzy się niemiłosiernie i mogą być z tym kłopoty, Barrichello jak zobaczył ścianę kurzu i nie widział, czy ktoś za nią stoi, czy nie, to rozsądnie poleciał w pole. Ale takie jeżdżenie po trawie może się skończyć tak jak u Massy w kwalifikacjach. |
Massa był wściekły. Po wyścigu, "na oczach" kamer, szarpnął Hamiltona za ramię, poklepał, wyciągnął kciuk w górę mówiąc: "well done" i coś dalej w tym stylu. Po jego minie było widać, że myślał dokładnie odwrotnie. :klotnia:
EDIT: |
W porównaniu z poprzednimi wyścigami ten był słaby. Jedyne atrakcje to uczący sie latać Schumacher i jak zwykle niezawodny Hamilton, który przypieprzył w Masse :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
My nic, bo oglądaliśmy z zainteresowaniem. :P
I, moim zdaniem, wyścig nie był nudny. :nie!: Przynajmniej dla mnie, bo nie interesowałem się liderem, tylko tymi co za nim jadą. :> |
No co wy???
Wyścig trwa, a wy nic :) Prawdę mówiąc, doprowadzili do tego, ze wyścig jest nudny, a jeżeli nie ma kolizji, albo wypadku, to nie ma co oglądać !!! Wielka zaleta transmisji polsatowej :) brak Zientarskiego i Borowczyka !!! |
Jeżeli Robert powróci do formy sprzed wypadku, to bez problemu znajdzie miejsce w teamie lepszym od Renault. Więc ultimatum bym się nie przejmował ;)
Tymczasem Renault przygotowyje dla Kubicy bolid R29, w którym będzie mógł swobodnie testować. |
RK nie jest w stanie sam sie okreslic do polowy pazdziernika czy jest w stanie wrocic do scigania czy nie. Stwierdzic to musi grono ludzi, ktorzy wydadza obiektywna ocene. Nie mowie tu tylko o lekarzach, dla ktorych stan fizyczny moze byc wystarczajacy, ale o ludziach znajacych sie na sciganiu i technice jazdy w bolidzie f1. Tegoroczny samochod renault budowany byl pod Roberta. Jezeli zespol liczy na zdobywanie czolowych pozycji w wyscigach, musi jeszcze raz przygotowac bolid dla Kubicy na rok 2012.
Druga opcja zostala juz przytoczona. Postawienie na sponsorow, nowych kierowcow co pol roku i trzepanie kasy. Ale wtedy niekoniecznie renault bedzie zdobywac punkty, co w dluzszej perspektywie zniecheci sponsorow. Stawiam na udane starty RK w nastepnym sezonie pod flaga renaul :) Badzmy dobrej mysli. |
Renówce bardzo spodobał się pomysł kierowców płacących za fotel. Ciekawe ile budżetu pokrywają sponsorzy Senny? A Kubica może i dobry, ale w sponsorach cienki. W końcu przecież chodzi tylko o kasę.
|
Z drugiej strony tym bardziej muszą przykładać dużą wagę do planów - jakby liczyli na powrót Roberta, a coś by nie wyszło, to dopiero zrobiłby im się z tego problem.
|
Renault nie wydaje się być teraz na pozycji, kiedy mogą stawiać żądania. Tzn. oczywiście mogą, tylko nie bardzo mi się to opłaca, bo na innego kierowcę klasy Kubicy (przynajmniej sprzed wypadku) nie mają raczej co liczyć.
Ale jeśli ta wypowiedź pochodzi z dłuższego wywiadu sprzed kilku dni, to ogólny wydźwięk nie jest tak jednoznaczny, jak wynikałoby z tego cytatu. |
|
Schumi też nieźle pojechał - z 24 miejsca na piąte. :spoko:
|
Świetna jazda Buttona. Webber po marnym starcie tez pokazal klase. Ferrari po ladnym poczatku troche sie zadyszalo ;) Ham znow bedzie plakal, ze mu na zlosc robia i specjalnie w niego wjezdzaja. Vettel wygral.
|
Cytat:
|
Kurczę, a ja jak zwykle nie obejrzę sobie jutrzejszego wyścigu na żywo :( Trzy ostatnie niedziele miałem czas, ale oczywiście mam wyjazd akurat na tą z wyścigiem :sciana:
|
Koło?
|
Pobudka!
Urlop się skończył. W 20 rocznicę swego debiutu w F1 Michael Schumacher rozbił bolid na samym początku Q1 - w obecnej chwili wygląda na to, że zgubił koło. |
Wczoraj zmarł twórca i redaktor naczelny serwisu F1wm.pl, Marek Roczniak, aka Maraz.
http://www.f1wm.pl/php/news_id-23117.html ['] |
Ajjjjj!
|
Cytat:
Cytat:
|
"BBC iPlayer is launching soon around the world..." link
Jezeli rzeczywiscie to ruszy, to nareszcie bedzie mozna obejrzec F1 w najlepszym wydaniu. Juz teraz zastanawiam sie nad wylaczeniem fonii polsatu, a zamiast tego puszczeniu radia BBC 5, gdzie rowniez na zywo jest relacja. Radio BBC 5 bez problemu mozna sluchac w Polsce bez kombinowania z proxy. |
Pierwszy raz oglądałem dzisiaj na Polsat HD i na 40 calowym LCD. Efekt przyznam całkiem zadowalający :)
I fajnie, że bez problemu można np. odczytywać prędkość z kierownicy w bolidzie, wszystkie oznaczenia są bezproblemowo czytelne itp. Zupełnie inaczej się ogląda :) |
Polsat dal d**y koncertowo.
Nie dosyć, ze przerywali transmisje, to jeszcze nie pokazali podium, nie dali skrótu najważniejszych wydążeń, tylko od razu na swój dziadowski płatny Polsat. Jedynym powodem dla którego trzymam te tandetę na TV była właśnie formula 1. Teraz przegięli. Komercja, komercją, ale chamstwo i olewactwo to już za dużo. Jeszcze Borowczyk i Kochański + Zientarski, święta trójca mało inteligentnych, cymbałów nie potrafiąca połączyć obrazu z komentarzem. |
No śmignął. :P
Ale wygrał Button. |
Cytat:
Właśnie go Vettel śmignął na twardszych gumach. |
Już przechodzą na slicki - tor wysycha.
Wracając do rywalizacji w wymianie opon - McLaren oszukiwał - ręka powędrowała nad oponę przed przykręceniem nakrętki. Na moje oko wymiana zajęła im około sekundy dłużej. Ale i tak szybciej niż BBC. |
Potwierdzam, burza nad Warszawą, ale przechodzi.
Ja nie wiem jak oni te koła zmieniają, patrzę od tylu lat i nadal nie łapię, magicy jacyś. :D |
Widać, że chłopaki w formie :)
Na Polsacie Sport Extra coś padło i ucięło transmisję :( Może jakaś burza |
Alonso. :>
Jak na razie wyścig jest na mokro - wszyscy wystartowali na intermediate'ach. Przed wyścigiem odbyła się całkiem fascynująca rywalizacja - wymiana opon, Team McLaren vs. Team BBC. W skład teamu McLarena weszli: Jenson Button i Lewis Hamilton. W skład teamu BBC: Martin Brundle i David Coulthard. Rezultaty: 1. McLaren - 3.2 s. 2. BBC - 6.8 s. |
Trzeba odświeżyć ten temat, bo gdzieś spadł w otchłań.
No to kto wygra dzisiaj? Vettel, czy może Hamilton? |
Hindusi za wszelką cenę starają się uczynić jak najwięcej szumu wokół Indian GP...
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Całkowita strata czasu. |
Eddie miał rację - nie padało.
Ale i tak wyścig był interesujący. Na deser - dziś wieczorem w Top Gear przejazd Vettel'a "budżetowym samochodem". :> |
Wg BBC jutro nad Silverstone pochmurnie i można się spodziewać przelotnych, niewielkich opadów. Taki scenariusz wydaje się być idealny na wyścig, deszcz może rozdawać karty, a jednocześnie nie powinien popsuć wyścigu :)
|
29 lat, a prawie jak 80+
|
Ja zwykle oglądam start, pierwsze kilka okrążeń, potem sobie drzemię i budzę się na końcówkę ;) Tylko kilka ostatnich wyścigów było takich, że nawet obserwowałem :)
A że jeszcze ostatnio kupiłem sobie wygodny fotel, na którym oglądam... ;) |
Pamiętam, że widziałem bodajże 37 okrążenie na ekranie - ale nie pamiętam już, czy to było przed zaśnięciem, czy w jakiejś krótkiej chwili przebudzenia ;) Fakt, byłem trochę niewyspany, ale to wyścig skutecznie pomógł mi zasnąć :taktak:
|
Ale przynajmniej mogłem się trochę zdrzemnąć jak za starych dobrych wyścigów F1 ;)
|
Wyścig w Walencji nudny jak flaki z olejem, jak najszybciej wywalić tą parodie toru wyścigowego i wstawić jakiś normalny...
|
BBC chyba w najlepszy sposob potrafi przekazac piekno F1. Swietna oprawa wizualna, porzadny komentarz, mnostwo informacji.
|
Około 3 milionów funtów - tyle kosztują BBC prawa do transmisji jednego wyścigu.
Dlatego, w związku z zapowiadanymi cięciami w budżecie stacji, jest rozważana możliwość rezygnacji z wykupu praw na kolejne sezony - na razie prawa do transmisji wykupione są do 2013 roku. Cytat:
Cytat:
I oby do tego nie doszło. |
No, obejrzałem końcówkę. Choć w sumie była to raczej większość GP, w sumie przecież 45 okrążeń. Button - rewelacja, pięknie się przesuwał z końca stawki na początek i to kilka razy. Ale znalazłem coś, co mnie zaintrygowało. W okolicach 45-46 Schumacher szalał, brał wszystkich równo. Z tym, że wyraźnie widziałem, że używał tylnego skrzydła, specjalnie cofałem podgląd, żeby to sprawdzić. A w połowie 46 okrążenia pojawiła się na ekranie informacja od sędziów o możliwości użycia DRS. To jak to jest kurcze?
|
Potknąć się może każdy. Ale wychodzenie na tor przed jadącymi samochodami (i to w momencie neutralizacji, kiedy wiadomo, że za chwilę będzie dłuższa przerwa) to już idiotyzm.. Ewentualny ciąg dalszy byłby już konsekwencją tej decyzji.
|
Jak się nie ma podstawowej koordynacji ruchowej (albo nerwów na wodzy, bo to mogło być spowodowane stresem) i przewraca dwa razy w odstępie pięciu sekund...
|
Zapraszam na forum darmeth, skad mozna pobrac wyscig w calosc nagrany z BBC HD720.
Wyscig bardzo ciekawy (po wycieciu fragmentow postojowych). Wielkie brawa dla Buttona, zasluzyl na zwyciestwo. Zdumiewajace jest dla mnie to, jak nieodpowiedzialni sa organizatorzy. Z jednej strony wprowadzane sa roznego rodzaju ograniczenia i technologie majace zwiekszyc bezpieczenstwo kierowcow i ekip w boksach, a z drugiej strony pozwala sie na cyrk pod tytulem "zbieranie czesci bolidow" przez ekipy porzadkowe. Widok jak porzadkowy rzuca sie po torze przed nosem samochodow rozbawil mnie niesamowicie. Pozniej dopiero uswiadomilem sobie, ze ci porzadkowi naprawde ryzykuja zycie. W F1 zginelo wielu kierowcow, ale mam wrazenie, ze bezpieczenstwo wlasnie obslugi toru jest na bardzo niskim poziomie. Jezeli ktos nie widzial: http://www.youtube.com/watch?v=lDNOYkisb6o |
Nie sądzę, żeby drugi raz poświęcili dwie godziny czasu antenowego na przebitki boxów, Kobayashiego pod plandeką i chmur na zmianę ;)
|
Cytat:
|
Tak, ale weź też pod uwagę SC mniej więcej tyle samo razy ;)
|
Tytułem (mojego subiektywnego) podsumowania:
4h 4m 39.537s - łączny czas wyścigu. Jestem pod wrażeniem stylu, w jakim JB zdołał zwyciężyć - na 30 okrążeń przed metą jechał ostatni! Pozostali zawodnicy mieli wówczas za sobą średnio 2 wizyty w pit lane. Button był już po pięciu wizytach, mając jeszcze jedną przed sobą. |
No faktycznie warto było czekać :)
(znaczy nie, że czekałem, bo leciało w tle, ale jak się zaczęło to poszedłem oglądać) Jeden z ciekawszych wyścigów, nawet jak na ten sezon (który generalnie nudny raczej nie jest). Niespodziewanie dobra jazda niektórych, ciekawe sytuacje na torze.. fajne :) A pomijając zwycięstwo Buttona ciekawi mnie, jakie kary dostanie - bo w końcu wyeliminował dwóch zawodników ;) |
Ja miałem to szczęście, że oglądałem po przerwie :D
To co najlepsze mnie nie ominęło :) |
Piękna była końcówka, piękne było to, w jakim stylu Button pokonał Vettela, piękne było to, że Schumi wywalczył czwartą pozycję. Była też cała masa inych pięknych fragmentów, warto było czekać (szczególnie, jak miało się w międzyczasie czym zająć, bo w innym wypadku można sobie było odparzyć skórę na kanapie) :spoko:
|
No i co?
Piękny wyścig się zrobił :spoko: A sama końcówka niesamowita :taktak: |
Gdybym oglądał, a nie słyszał w tle to bym się chyba lekko wkurzył ;)
|
Cytat:
Wszak podczas "czerwonej flagi" czas jest zatrzymany, więc do dwóch godzin wciąż baaaaaaaaaaaaaardzo daleko. :D |
Cytat:
|
To już nie jest F1 - to jakaś składanka ekologiczno-polityczno-eklestonowska, gdzie dziwne pomysły wyeliminowały sport.
Ciągłe zmiany, ograniczenia i inne głupoty wykończą ten cyrk. Niedługo "bolidy" napędzane pedałami (bo ekologia) będą się "ścigały" z prędkością 20 km/h (bo bezpieczeństwo), na ścieżkach rowerowych (bo koszty). |
Długo formuły nie oglądam, ale mam wrażenie, że kiedyś jak tak było, to się jechało. Połowa lądowała na poboczu, ale reszta jechała. I było ciekawie ;)
|
To już nie jest wyścig - i boję się, że pozostanie niedokończony.
|
Żenujący spektakl!
Trochę deszczu i od razu panika. A przecież to ma być wyścig, a nie kawalkada lub zatrzymywanie z byle powodu! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:14. |