Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Wikipedia (https://forum.cdrinfo.pl/f113/wikipedia-88811/)

yahol 06.05.2011 18:32

Wikipedia

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1160041)
Mac od przejścia na x86 to PC, okrojony, ale PC - Mactel.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160043)
Maki to PCty od zawsze. PC oznacza Personal Computer a nie komputer z Windowsem czy Linuksem na pokładzie...

Stad nawet nazwa komputerów Apple - Power PC
Cytat:

Napisany przez wikipedia
PowerPC ***8211; architektura mikroprocesorów typu RISC oraz nazwa handlowa mikroprocesorów zgodnych z tą architekturą.

Architektura mikroprocesora PowerPC została stworzona przez konsorcjum firm Apple-IBM-Motorola znane pod skrótem AIM. Z początku mikroprocesory tej architektury przeznaczone były na rynek komputerów osobistych, z czasem stały się często używanymi w zastosowaniach serwerowych, klastrowych oraz w systemach wbudowanych. Mikroprocesor stał się podstawą opublikowanych przez AIM specyfikacji platform referencyjnych PReP oraz CHRP. Popularność przyniósł mu wybór na CPU komputerów osobistych Macintosh produkowanych przez firmę Apple w latach 1994-2006.

Żeby nie było, ze to ja wymyśliłem, czy Apple robi PR :)
Wiki to niezależne, w sumie, źródło.

Patrix 06.05.2011 18:39

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1160058)

Zdziwiłbyś się ...

andy 06.05.2011 19:34

Nie chcę Cię zmartwić ale wikipedia jest pełna merytorycznych bredni..

yahol 06.05.2011 19:45

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1160060)
Zdziwiłbyś się ...

Tak, jestem zdziwiony!
Tym, ze czytasz i nie rozumiesz!
Napisałem wyraźnie niezależne, nie oceniam merytorycznej treści Wiki.

pali 06.05.2011 20:02

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1160058)
(...)

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1160060)
Zdziwiłbyś się ...

A od czego, kogo jesteśmy zależni?

Pytam serio i cieszę się z twojego posta, bo od kilku dni trochę szperałem po sieci, szukając co mają do powiedzenia o wiki "najbrzydsze dzieci Polski"*.

Na nosa czułem, że nie może się Wam podobać, ale powodów nie znalazłem.

*K. Wojewódzki, ;) nie jeż się :)

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160064)
(...)
Nie chcę Cię zmartwić ale wikipedia jest pełna merytorycznych bredni..
(...)

Oczywiście.
Ale jaki powód? Czy również stawiasz tezę o braku suwerenności?
Jeśli inne powody (powszechnie znane), to nie było pytania.

andy 06.05.2011 20:17

Cytat:

Napisany przez pali
Ale jaki powód? Czy również stawiasz tezę o braku suwerenności?
Jeśli inne powody (powszechnie znane), to nie było pytania.

Jest wiele wpisów, które ma błędy merytoryczne. Niestety na dzisiaj nie jestem w stanie wypisać przykładów. Będę pamiętał o tym i zapiszę sobie jak jakieś hasło będzie niezbyt dobrze rozpisane.

Mimo błędów wikipedia to dalej świetne źródło informacji ;-)

Patrix 06.05.2011 21:10

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1160066)
Tak, jestem zdziwiony!
Tym, ze czytasz i nie rozumiesz!
Napisałem wyraźnie niezależne, nie oceniam merytorycznej treści Wiki.

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1160073)
A od czego, kogo jesteśmy zależni?

Wg mnie w większości przypadków nie istnieje 'niezależne'.
Wiki to dobre miejsce do robienia PR'u - np. celebryta piszący o sobie stronę w wiki...

Nie pamiętacie co się działo po śmierci Jacksona ?
Zdaje się musieli przyblokować jego kartę bo szły tysiące modyfikacji (piszę ogólnie bo nie znam się na wiki od strony moderowania).

To było akurat w dużej skali i bez problemu wychwycili,
a co z małymi modyfikacjami ? Słyszałem o aferze jak to (chyba) Times alby BBC - nie pamiętam
- reporterzy powołali się na jakieś fake info z wiki na antenie lub w gazecie :taktak:

Wiki uważam za lekko śmieciową encyklopedię
- ta rozbieżność art. w różnych językach - przełączałeś się zapewne to wiesz - różny poziom mają.

Nie bez powodu na uczelniach zalecają też traktować tą stronę delikatnie, jako jedno ze źródeł ale nie opierać się na ich art.

pali 07.05.2011 10:34

Patrix,
napisałeś o jakości wikipedii wskazując na niektóre z przyczyn wpływające na jakość: wojny edycyjne, wandalizm, małe modyfikacje ("Polska jest królestwem.."), Henryk Batuta, prezentowanie siebie, własnych poglądów - brak NPOV, własnej twórczości (zabronione).

Rozpoznanych przyczyn jest więcej, ale zostawmy to, bo w pierwszym poscie wskazałeś ciekawszą przyczynę: brak niezależności, czyli jak rozumiem zależność, a co za tym idzie stronniczość (?). Dlatego pytam: od kogo, czego wikipedia jest zależna?

Dyskusja nieco off, ale nie do końca, bo w tym temacie wikipedia była wielokrotnie przywoływana.

Patrix 07.05.2011 13:41

Pierwsza warstwa to przykładowo moderacja,
pochodzenie moderatora/pochodzenie edytora.

Przykładowo, czy moderator muzułmanin będzie w stanie zatwierdzić (dobrej jakości) art.
o islamie, ale sprzeczny z jego przekonaniami (oni wiele rzeczy interpretują po swojemu) ?
Edytorem niechby był jakiś Amerykanin...

Inny przykład, Amerykanie mają tendencję do panowania nad wszystkim,
a więc ich biura mają takie konta nawet pod przykrywką i tu pole do manipulacji.

Wiki niby niezależna, a jednak treść zależy od moderacji. To taki mój główny przykład.
Nad innymi niuansami się nie zastanawiałem jeszcze, socjologowie na pewno widzieliby w tym jeszcze coś więcej.

pali 07.05.2011 17:21

Wikipedia nigdy nie miała, nie ma moderacji i nie ma poważnej dyskusji nad jej wprowadzeniem.

Nie ma żadnych moderatorów, ani innych osób z podobnymi uprawnieniami. Żaden muzułmanin, Amerykanin, Żyd i cyklista nie mogą zatwierdzać czyjegoś wkładu, bo nawet nie ma takiego mechanizmu. Co więcej - oprogramowanie MediaWiki jest dość ciężko przerobić na klasyczny CMS z uprawnieniami (próbowałem).

Mógłbym opisać tutaj schemat organizacji wikipedii, ale to już jest opisane i polecam lekturę.
Dam tylko keywords, będzie łatwiej; z głowy podaję, to mogę o czymś zapomnieć:
pięć filarów wikipedii, zasady wikipedii, zalecenia edycyjne, propozycje zasad, propozycje zaleceń, NPOV (NPW), weryfikowalność, konsensus społeczności, wojna edycyjna - blokada edycji, revert (rewert), administrator, biurokrata, steward, check user, redaktor, wersje przejrzane.

Konia z rzędem temu, kto dopatrzy się tu moderacji merytorycznej. Oczywiście o ile nie zechce kwestionować np. zasady weryfikowalności, ale wtedy to zakwestionuje podstawowe zasady współczesnej nauki.

Wikipedia potrzebuje krytyki, jej przyszłość jest nieznana i otwarta, a podawanie Wikipedii jako źródła jest oczywiście dyskusyjne. Jednak radziłbym mocno uważać na wykładowców, którzy odradzają wiki z powodu wyimaginowanej moderacji - to kompromitacja dla naukowca czy dydaktyka.

Podsumowując i zamykając temat: ciągnąłem Ciebie Patrix za język, a tak naprawdę wiem już, skąd w środowisku mówiąc umownie "prawicowym" powstała krytyka wiki. Z tez na antenie Radia Maryja, gdzie mówiono właśnie o zorganizowanych grupach wpływów, o narzucaniu światopoglądu, braku haseł itd itp Gdy rozbić ich tezy na podproblemy, okazuje się że mówią oni o nadreprezentacji pewnych środowisk, co jest zupełnie inną sprawą, ale już na inny poziom dyskusji.

Patrix 07.05.2011 17:50

W takim razie kto weryfikuje tam wpisy... samowolka ? w takim razie to jest bardziej śmieciowe niż sądziłem...
Ciągnięcie mnie za język po to tylko, aby zrobić prawicowe podsumowanie jest smutne.
Acha, i nie czuję się zaszufladkowany w żadnej opcji politycznej, to tak na przyszłość.

pali 07.05.2011 22:41

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1160230)
W takim razie kto weryfikuje tam wpisy... samowolka ?

Weryfikują użytkownicy. "Każdy jest ekspertem".
Choć należy wiedzieć, że wcale nie jest to konstytutywna cecha wiki, jak często twierdzą wolnościowi marzyciele czy niedoinformowani dziennikarze - ciągle pojawiają się nowe pomysły, jak ulepszyć proces tworzenia. Być może zostaną wypracowane kolejne sposoby weryfikacji.

BTW z pozoru prosty pomysł weryfikacji przez naukowców, wcale nie jest prostym, oczywistym i efektywnym.

Cytat:

w takim razie to jest bardziej śmieciowe niż sądziłem...

Zbyteczny, nieżyczliwy epitet ;) Mniej wojen ;)

Cytat:

Ciągnięcie mnie za język po to tylko, aby zrobić prawicowe podsumowanie jest smutne.

Hejże, w pierwszym poscie zdaje się zasygnalizowałem, że widzę pewną zbieżność polityczną / światopoglądową. Jeśli nieczytelnie - sorry.

Znalazłem krytykę wiki w miejscach typu "komentarze na onecie", wyrażaną przez kolesi z avatarami w postaci faszystowskich symboli, grafikami w koszmarnej estetyce nawiązującej do przedwojennej satyry, "zakazami pedałowania", zafiksowanych na Tuska itd itp

Natomiast o audycjach w Radiu Maryja dopiero wczoraj dowiedziałem się (a raczej znajomy mi potwierdził, bo podejrzewałem).

Ja się Ciebie zapytałem, skąd twoja teza o "zależności wikipedii", nie odpowiedziałeś w zasadzie, tylko zdradziłeś się ze sporą niewiedzą co do konstrukcji tego projektu.
Zakończyłem, bo nie chciałem wypytywać o tych Amerykanów, skoro nie orientujesz się jak działa wiki....

Ta teza o zależności to z RM jest... Konkretnie im chodziło o środowiska liberalne.
Ale daleki jestem od wyśmiewania RM. To prawie stuletni konflikt Kościoła z neopozytywizmem wiedeńskim, w Wikipedii objawiającym się m.in. w zasadzie weryfikowalności, której Kościół nie akceptuje (upraszczając). Tyle, że ojcowie Kościoła w RM wiedzą, że gdzieś dzwoni, ale nie wiedzą w którym kościele... i plotą głupoty.
Cóż, kościołowi toruńskiemu intelektualnie jeszcze daleko do rzymskiego.

Cytat:

Acha, i nie czuję się zaszufladkowany w żadnej opcji politycznej, to tak na przyszłość.

OK :)

Świetnie, że nie zafiksowałeś się na którąś z kaczek, no ale też cenię ludzi którzy mając poglądy nawet z moimi niezgodne - wyrażają je jasno i zdecydowanie oraz biorą za nie odpowiedzialność do końca. Polecam felieton Ludwika Stommy w najnowszej Polityce, który właśnie o tym świetnie się wyraził, na negatywnym przykładzie prof. Staniszkis.

Dobra, kończmy te politykie, może w profilu ew., moim czy twoim :)

Patrix 07.05.2011 23:32

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1160275)
(...) tylko zdradziłeś się ze sporą niewiedzą co do konstrukcji tego projektu. (...) skoro nie orientujesz się jak działa wiki....

Przyznaję się, to żaden wstyd - skoro jest tak jak piszesz to miałem błędne przekonanie o zasadzie działania wiki.
Po prostu nie interesowałem się tym, ani nigdy nie instalowałem, sądziłem, że to działa jak wszystko inne.
Tak czy inaczej dzięki za wytknięcie błędu.

pali 08.05.2011 00:01

Patrixu,
jeśli gdzieś napisałem coś tak, że odniosłeś wrażenie iż próbuję po Tobie "skakać" - serdecznie przepraszam :) Nie miałem takiego zamiaru.

Zresztą taka postawa w kontekście Wikipedii byłaby zupełnie bez sensu - pożądany jest duch wyrozumiałości, współpracy i dążenia do konsensusu, zamiast toczenia wojen.

Oczywiście żaden wstyd. Zresztą ze mnie taki ekspert, że ostatnio po mnie dwóch administratorów sprzątało dwie godziny, takiego narobiłem bajzlu i poszedłem spać nieświadomy. Bo nie przeczytałem o zmianach w szablonach.

Zapraszam do edycji :) Znajdź dowolny temat, biblioteka, parę weekendów i napisz artykuł. Najważniejsze: podawaj źródło i relacjonuj, nie pisz ani słowem co sam myślisz o rzeczy, tylko mów co inni sądzą i przedstaw różne spojrzenia.

ed hunter 08.05.2011 02:53

Napisałem kiedyś w Wikipedii wpis pod bzdurnym artykułem, na temat, co się na nim naprawdę znam, wpis usunięto, artykuł jest bez zmian. :]

Wikipedia jest jednak cennym źródłem wiedzy. Dla Komorowskich, nie z tych Komorowskich.

pali 08.05.2011 21:07

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1160285)
Napisałem kiedyś w Wikipedii wpis pod bzdurnym artykułem, na temat, co się na nim naprawdę znam, wpis usunięto, artykuł jest bez zmian. :]

Właśnie jak poniżej wyjaśniłem, nie ma możliwości aby na wiki "wpis usunięto", nie ma takiego mechanizmu, technicznego czy organizacyjnego.

Na wiki nie ma ani jednego superużytkownika, który miałby uprawnienia większe od anonimowego użytkownika bez rejestracji, edytującego "spod IP".

Tacy userzy jak administratorzy, biurokraci, stewardzi, check-userzy, redaktorzy mają wyłącznie pewne uprawnienia techniczne i nijak nie mogą wykorzystywać ich do narzucania modyfikacji merytorycznych.

Modyfikacji wpisu dokonał po prostu inny użytkownik, a dlaczego - tego nie wiem.

Zamieszczenie wpisu (nowe hasło, modyfikacja, dopisek itd) jest tylko początkiem procesu edycji i są wypracowane metody dalszego postępowania (dyskusja, dalej różnorodne formy odwołania się do społeczności, jak mediacja czy głosowanie) z którymi polecam zapoznać się i powrócić do modyfikowanego hasła.

Jeśli zarzuciłeś proces edycji, to możesz mieć pretensje do siebie, a nie do Wikipedii.

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1160285)
Wikipedia jest jednak cennym źródłem wiedzy. Dla Komorowskich, nie z tych Komorowskich.

Gdyby twoi showmani np. wszyscy posłowie, z urzędu musieli raz do roku utworzyć hasło w Wikipedii i obronić je przed krytyką - Polska zostałaby supermocarstwem światowym.

Misją Wikipedii nie jest utworzenie encyklopedii, a edukacja.

ed hunter 09.05.2011 05:18

Był to wpis w dyskusji do tematu, został usunięty i tyle.

pali 09.05.2011 14:18

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1160466)
Był to wpis w dyskusji do tematu, został usunięty i tyle.

w "Dyskusji:Artykuł" domyślam się. Nie odnoszę się, bo nie znając wpisu, mógłbym dywagować nad dziesiątkami sytuacji.

Możesz pozostać przy swoim zdaniu co do odgórnego "usunięcia" wpisu w wiki.
Ja podałem argumenty dlaczego taka sytuacja jest niemożliwa.
Ty nie podałeś argumentów za swoim zdaniem, tylko je powtarzasz bez uzasadnienia.
Wobec tego dyskusja jest niemożliwa i z mojej strony jest zakończona.

Zostań przy swojej opinii, ale gdybyś mógł jej tutaj nie rozpowszechniać, bo w takiej formie wprowadza ona innych w błąd, co już wykazałem.

ed hunter 09.05.2011 16:28

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1160511)
w "Dyskusji:Artykuł" domyślam się. Nie odnoszę się, bo nie znając wpisu, mógłbym dywagować nad dziesiątkami sytuacji.

Ty nie podałeś argumentów za swoim zdaniem, tylko je powtarzasz bez uzasadnienia.
Wobec tego dyskusja jest niemożliwa i z mojej strony jest zakończona.

Zostań przy swojej opinii, ale gdybyś mógł jej tutaj nie rozpowszechniać, bo w takiej formie wprowadza ona innych w błąd, co już wykazałem.

Tak, masz rację, dyskusja jest niemożliwa, bo ja opisuję fakt, a ty teorię.

Bartez 09.05.2011 16:41

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1160511)

Ty nie podałeś argumentów za swoim zdaniem, tylko je powtarzasz bez uzasadnienia.(...)

Usunięcie wpisów z wiki jest jak najbardziej możliwe. Wbrew pozorom, nie wszyscy są równi. W ramach wikipedii istnieje grupa administratorów, którzy mają prawo do usunięcia strony, zablokowania usera itp. Tak na szybko znalazłem: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Administrators

Reetou 10.05.2011 14:23

/ Dyskusja wydzielona z tematu o Apple FW. Część początkowych postów została wyedytowana. Usunięto z nich treści związane z poprzednim tematem. Edytowane posty zostały skopiowane do tej dyskusji, w wersji oryginalnej pozostają nadal w poprzednim temacie. /

Patrix 10.05.2011 15:08

Ha! @Bartez więc jednak się da...

pali 10.05.2011 16:19

Bartez, do mojego zdania które wytłuściłeś, z początku dałem w nawiasie zastrzeżenie, ale skasowałem, bo właśnie pomyślałem, że ktoś zaprotestuje przeciwko zbyt kategorycznemu stwierdzeniu ;)

Pozwól, że wyjaśnię:

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1160534)
Usunięcie wpisów z wiki jest jak najbardziej możliwe. Wbrew pozorom, nie wszyscy są równi. W ramach wikipedii istnieje grupa administratorów, którzy mają prawo do usunięcia strony, zablokowania usera itp. Tak na szybko znalazłem: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Administrators

Zgadza się, w pl.wiki też istnieją Administratorzy, a nawet inni użytkownicy i instytucje (zespoły użytkowników) z szerszymi uprawnieniami niż Administratorzy; jak np. Biurokraci czy Komisja Arbitrażowa.

Ale:
1. Wszystkie uprawnienia userów oraz instytucji są wyłącznie administracyjne / techniczne, nikt nie ma uprawnień do oceny merytorycznej wkładu. Czy inaczej: każdy ma takie same uprawnienia, nawet user bez rejestracji.

Przykład: Administrator może zablokować artykuł przed edycją, aby przerwać wojnę edycyjną tj. sytuację, w której jeden user coś pisze, drugi usuwa, a ten pierwszy przywraca i tak w kółko. Jednak Admin nie może dokonać rozstrzygnięcia merytorycznego i wybrać na stałe jednej z wersji (o ile konflikt dotyczy zawartości merytorycznej.

Czegoś takiego jak nieodwracalna kasacja właściwie nie ma: Administrator może blokować zmiany, przywracanie (rewertowanie) zmian, ale to jest tylko środek do celu jakim jest dojście do konsensusu.

2. Wszelkie funkcje są płaskie - równoległe, a nie drabiniaste, tj. nie ma szefów i podwładnych.

AD1 Nie trzeba edytować wikipedii, aby zauważyć że pkt 1 może być zawodny.
Np. w sporze z Administratorem zwykły user może być postrzegany jako z góry przegrany, bo "szef" ma rację, tak ludzie bezwiednie zakładają.
Inny przykład: Administrator może przekroczyć swoje uprawnienia i wykorzystać je do przeforsowania swojego własnego punktu widzenia (zdarza się).

Spory z Administratorem czy innym wikipedystą z funkcją mogą być trudniejsze niż spory z innym użytkownikiem bez funkcji - ale niekoniecznie.

Wszelkie spory z wikipedystą obarczonym funkcją powinny być prowadzone tak samo jak ze "zwykłym" userem, czyli w wielkim skrócie: dyskusja, mediacja, arbitraż.

Czy to działa? Jeśli ktoś prowadzi spór do końca, szukając konsensusu - to tak, działa.

Nie ma jednak powodu zakładać z góry, że pierwszym sporem będzie spór z Administratorem. Dla mnie trudniejsze są spory ze zwykłymi userami. Administratorzy zazwyczaj są doświadczeni i dyskusja z nimi jest łatwiejsza.

Jeśli już zdarzy się spór z Administratorem, należy ustalić czy spór jest z nim jako wikipedystą czy też mamy zastrzeżenia do jego działalności administratorskiej, ew. wykorzystania uprawnień adm. do działalności jako wikipedysta.

Wiem, że powyższe nie wszystko wyjaśnia i naprawdę polecam poczytać materiały na Portalu wikipedystów, korzystając na początek z podanych keywords. Tam to jest lepiej opisane, niż ja to zrobię.

Tak na marginesie:
na anglosaskich forach dyskusyjnych jest stary zwyczaj, że Administrator mianuje Moderatorów, a sam jest "tylko"... Administratorem i nie wchodzi w zakres obowiązków Moderatora. Co najwyżej pełni rolę ostatecznej instancji czy koła ratunkowego, na wypadek gdy Moderatorzy zawiodą.
U nas w Polsce ludzie często nie rozumieją płaskiego podziału obowiązków i intuicyjnie szukają szefa wszystkich szefów, który jest władny podjąć każdą decyzję. To taki bizantyjski rys, dla mnie osobiście niestrawny.

Na tym forum też to widać ;)

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1160532)
Tak, masz rację, dyskusja jest niemożliwa, bo ja opisuję fakt, a ty teorię.

To nie fakt a twoja opinia. Niczym nie poparta.

Na Wikipedii jest zwyczaj nieprzypisywania intencji, ale nie jesteśmy na wiki i skoro tak bardzo chcesz: ok, na wiki istnieje tajna grupa Moderatorów, która ma ciebie w bazie i gdy ustaliła, że dokonałeś wkładu, szybko usunęła ten wpis. Z tego wszystkiego wynika, że Wikipedia jest źródłem wiedzy dla chłystków, którzy posługują się cudzym nazwiskiem (Komorowski?) a nie dla takich tuzów jak Ty, o których cały świat powinien wiedzieć, że mają objawioną wiedzę absolutną, niepodlegającą krytyce.

chris996 27.06.2011 23:25

Apropos wikipedii. Poza komputerami interesuję się szerzej religią. Wrzuciłem adres zakonu, z którym utrzymuję kontakt i link nie został przyjęty. Admin, pisze, że: linki zewnętrzne powinny mówić o temacie, a nie tylko być z nim związane. A zakon jest jak najbardziej mówi o temacie, jak zakony już dodane. Do tego mam nieprzepisowy login. Więc dla mnie, jeśli wiki odstawia takie cyrki to należy jej już podziękować definitywnie :P

pali 28.06.2011 01:41

Wikipedia nie jest miejscem prezentacji własnych poglądów, przekonań religijnych czy politycznych etc

Jeśli dobrze Ciebie zidentyfikowałem, to nie masz prawie żadnego znaczącego dorobku. Temat linków jest drażliwy z powodu SEO i z wielu innych powodów, o których dużo by mówić. Stąd proponuję zacząć od wkładu w postaci nowego hasła, a nie edycji czyjegoś dorobku, co jest znacznie trudniejsze.

Hasło encyklopedyczne nie jest także wyliczanką. Np. w haśle "Opona" niekoniecznie muszą znajdować się linki do wszystkich producentów opon, a raczej ogólniejsze opracowania na temat historii oponiarstwa, techniki etc

Na temat zgodności loginu z prostymi zasadami nie wypowiadam się, bo nie wiem czy dobrze Ciebie zidentyfikowałem.

No ale skoro "definitywnie dziękujesz", to polecam założyć własny projekt, w którym zdanie każdego będzie musiało być uznane za obowiązujące, bez dyskusji. Od razu zastrzegam, że ja przyjdę i ogłoszę, że zajmujemy się wyłącznie aktorką Sasha Grey. No i co mi zrobisz?

Kris 28.06.2011 20:55

Ja ostatnio dodałem link do strony naszej firmowej. Nie byłem zalogowany nawet... jakiś moderator zaakceptował i już. :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:52.