Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   F1 sezon 2012 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/f1-sezon-2012-a-90600/)

melag 10.03.2012 22:24

F1 sezon 2012

Już za tydzień pierwsze GP, czas zacząć topic na nowy sezon:

Terminarz

18.03 GP Australii
25.03 GP Malezji
15.04 GP Chin
22.04 GP Bahrajnu
13.05 GP Hiszpanii
27.05 GP Monako
10.06 GP Kanady
24.06 GP Europy
08.07 GP Wielkiej Brytanii
22.07 GP Niemiec
29.07 GP Węgier
02.09 GP Belgii
09.09 GP Włoch
23.09 GP Singapuru
07.10 GP Japonii
14.10 GP Korei
28.10 GP Indii
04.11 GP Abu Zabi
18.11 GP USA
25.11 GP Brazylii

Kierowcy/Zespoły

Sebastian Vettel Red Bull
Mark Webber Red Bull
Jenson Button McLaren
Lewis Hamilton McLaren
Fernando Alonso Ferrari
Felipe Massa Ferrari
Michael Schumacher Mercedes GP
Nico Rosberg Mercedes GP
Kimi Raikkonen Lotus F1 Team
Romain Grosjean Lotus F1 Team
Paul di Resta Force India
Nico Huelkenberg Force India
Kamui Kobayashi Sauber
Sergio Perez Sauber
Daniel Ricciardo Toro Rosso
Jean-Eric Vergne Toro Rosso
Pastor Maldonado Williams
Bruno Senna Williams
Heikki Kovalainen Caterham
Witalij Pietrow Caterham
Pedro de la Rosa HRT
Narain Karthikeyan HRT
Timo Glock Marussia
Charles Pic Marussia

Jestem ciekaw, jak zaprezentuje się Kimi po 2-letniej przerwie w F1.

:)

andrzejj9 10.03.2012 22:43

Jak się w końcu dowiemy, czy Kubica jeździ już samochodem rajdowym, jak donosi jeden z ostatnich 'newsów', czy nie może utrzymać w ręce szklanki wody, jak twierdzi inny, to zdecyduję czy będzie mi się chciało jeszcze formułę oglądać ;)

demek 10.03.2012 22:54

jesli jezdzi juz rajdowka to pewnie moglby testy w f1 robic

wiec albo sciema albo leje na reno i idzie gdzie indziej

Jarson 12.03.2012 21:50

Kto wie? Kubica zawsze wolał jeździć, niż mówić innym, że jeździ. Teraz też nie widać, żeby rwał się do robienia szumu wokół siebie - jeśli jego kondycja będzie wystarczająco wysoka, żeby jeździć, to po prostu zacznie jeździć.

Pierwszy wy scig i tak z dziką chęcią obejrzę, nie ma co prawda rewolucyjnych zmian ale mam cichą nadzieję na wyrównanie stawki - trochę mi się już rozpływa, ale może, może?

pops 12.03.2012 22:43

Prawda jest taka, że gdyby Kubica mógł jeździć F1, to teraz by siedział w którymś z bolidów. Skoro nie siedzi, to ja się skłaniam bardziej ku wersji ze szklanką wody i brakiem możliwości utrzymania jej w ręce.

Mam nadzieję, że tym razem ktoś się postawi red bullowi. Niestety chyba jedynym sposobem było by wykupienie od nich Neweya...

andrzejj9 13.03.2012 19:15

hmmm...:

Włoskie media: Robert Kubica jeździł gokartem
http://sport.onet.pl/f1/wloskie-medi...wiadomosc.html

Cytat:

We włoskich mediach pojawiają się coraz lepsze informacje na temat stanu zdrowia Roberta Kubicy. Polski kierowca wraca do pełni sprawności po urazach, jakich nabawił się w zeszłym roku w wypadku podczas rajdu Ronde di Andora. Serwis mykart.it poinformował, że Polak w sobotę zasiadł za kierownicą gokartu.

Według włoskiego portalu Robert Kubica radził sobie bardzo dobrze na torze Montecatini. "Przejechał trzy okrążenia i od razu zbliżył się do rekordu toru" - podał serwis. Dziwne jest to, że Polak jeździł w starym kasku stajni BMW Sauber.

melag 14.03.2012 00:09

Przychylam się do zdania @Pops-a - jeśli Kubica nie jedzie w F1, jego sprawność jest ograniczona, mało tego, nie podjął treningów w F1.

melag 16.03.2012 10:24

Prognoza pogody na GP Australii >>KLIK<<

Jarson 16.03.2012 12:10

Fajnie, ze w tym roku zaczynają od Australii. Pierwszy wyścig zacznie się (dla nas oczywiście) z samego rana, trzeba będzie poprzedniego dnia zrobić zakupy, w niedzielę przygotować picie, kanapki i można oglądać :D

ed hunter 16.03.2012 12:18

I jajka trzeba poświęcić. :taktak:

Jarson 16.03.2012 13:05

Jajka? O nie. To za duże poświęcenie.

SpeedFreaK 17.03.2012 18:34

Red Bull dostał w d*pe :D
Na to czekałem caaałą zime :D
Szkoda, że Ferrari takie słabe, natomiast cieszą mniejsze różnice między poszczególnymi teamami.

demek 17.03.2012 19:04

no to przed 7 trzeba wstac :D

joujoujou 18.03.2012 17:04

To mnie zabiło... :haha:

rcobex 19.03.2012 21:25

Mnie się wydaje że szykuje się kolejny nudny sezon. McLaren i RedBull zdominują całe towarzystwo. W tym sporcie od pewnego czasu jest za dużo kombinacji z obchodzeniem przepisów lub ich "naciąganiem". Z tego wszystkiego robi się mętlik w głowie, 90% to maszyna reszta to kierowca. To nie jest normalny sport.

NeoFighter 19.03.2012 23:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1203073)
hmmm...:

Włoskie media: Robert Kubica jeździł gokartem
http://sport.onet.pl/f1/wloskie-medi...wiadomosc.html

Te wszystkie newsy o Kubicy są strasznie marnej jakości. Ktoś gdzieś go widział jak jeździ, ktoś inny zrobił zdjęcie telefonem komórkowym jak Kubica stoi obok samochodu WRC. Dlaczego nikt nie jest w stanie przeprowadzić normalnego wywiadu z Kubicą przy udziale kamery/porządnego fotografa? Dobrze Kubicy życzę, ale kiepsko to wszystko wygląda.

Prezesik 19.03.2012 23:21

I ja niestety się z kolegą zgadzam.

demek 19.03.2012 23:22

a jak nie byl polamany to bylo lepiej z materialami o nim? nie wliczajac eventow z teamow gdzie jezdzil...tez guzik bylo

demek 25.03.2012 11:10

zaraz restart

mokro :serdusz::serdusz::serdusz::serdusz::serdusz:

demek 25.03.2012 13:19

swietny wyscig z punktu widza! :D
powinni sie zastanowic na zraszaczami na torach ;-)

alonso - najwyzsza klasa, pokazal jak sie jezdzi na mokrym mimo, 3-4 bolidu w stawce

perez - tu jestem zaskoczony wysoka pozycja ale w pelni zapracowal na podium, szkoda bledu w koncowce bo moze by sie dobral do alonso

lewis - cos slabo dzis, jakby to nie byl on, moze cos z autem, pewnie dlatego nie byl zasmucony na pudle a raczej szczesliwy

vetel - co to za blazenada w koncowce? zjedz do boksu, nie zjezdzaj, zatrzymaj auto...komedia. za przecieta opone jest sam sobie winien podobnie jak buton

schumi - wyjatkowo slabo jak na mokra nawierzchnie. kompletnie zle ustawione auto na deszcz? widac bylo problemy caly czas nawet u rosberga

grzeniu 25.03.2012 13:26

Czekałem na chwilę, jak Perez dobierze się do Alonso...tylko kwestia momentu i miejsca, Alonso nie mógłby nic zrobić.
i kurde taki głupi błąd :sciana:

demek 25.03.2012 13:37

raikonen sie tez ladnie pokazal, lotus ma potencjal

andrzejj9 25.03.2012 14:17

Czemu błąd Vetela? Przecież to chyba na niego z tył drugi najechał? (nie widziałem późniejszych analiz i ewentualnych dokładniejszych powtórek)

Co do Pereza. Myślę, że w momencie, jak popełnił błąd, już zrezygnował (wcześniej przyuczony) z prób wyprzedzania. Paradoksalnie to mogło obniżyć jego koncentrację...

Wyścig ogólnie ciekawy. Szkoda tylko, że tak szybko przerwali go na początku, ale na szczęście tylko trochę popsuło to widowisko.

demek 25.03.2012 14:35

bo sie vetel wepchal, w boksach zreszta tez wyjechal na chama

andrzejj9 25.03.2012 14:40

W boxach to w ogóle fajne rzeczy się po restarcie działy. Żałuję, że tego nie pokazywali w powtórkach (chyba, że po wyścigu). Ale to w wyścigu nie wyglądało w ten sposób. Chyba, że na innych powtórkach.

Jarson 25.03.2012 15:20

Świetny wyścig, po nudnawej Australii Malezja ucieszyła mnie jak mało kiedy :) Nawet czerwona flaga mnie uradowała - akurat musiałem wyjść i dzięki półgodzinnemu przestojowi straciłem tylko część środka wyścigu ;)

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1204464)
perez - tu jestem zaskoczony wysoka pozycja ale w pelni zapracowal na podium, szkoda bledu w koncowce bo moze by sie dobral do alonso

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1204466)
Czekałem na chwilę, jak Perez dobierze się do Alonso...tylko kwestia momentu i miejsca, Alonso nie mógłby nic zrobić.
i kurde taki głupi błąd :sciana:

Jednak widać było klasę Alonso. Perez mógł jechać odrobinę bardziej agresywnie i być może dostałby się na pierwsze miejsce - w końcu naprawdę zbliżał się do prowadzącego w błyskawicznym tempie - ale Alonso bronił się na tyle skutecznie, że Perez bał się ryzykować i to było widać. A było też widać, że Alonso jedzie naprawdę na granicy przyczepności kół w bolidzie.

Trochę mi żal Maldonado, że na dwa okrążenia przed metą musiał zjechać. A przyczyna awarii oczywista - w silniku puściła gumka :haha:

Jak mnie strasznie cieszy, że Vettel nie zapunktował. Można się spodziewać, że Red Bull w końcu się zbierze i poprawi bolid, ale wtedy kierowcy będą musieli nadrabiać straty - o ileż ta sytuacja wygląda lepiej, niż kiedy od początku sezonu Vettel odskakiwał, a w 2/3 sezonu kwestia pierwszego miejsca w generalce była zamknięta... 17 punktów teoretycznie można błyskawicznie odrobić, ale na pewno nie z tym bolidem.

rcobex 25.03.2012 15:32

Wyścig rewelacja, mażyłem aby spadł deszcz. Jestem zaskoczony formą Saubera, praktycznie cód że Alonso dowiózł to pierwsze miejsce. Ferrari na prostej może nie jest jakoś strasznie słabe, ale pakiet aerodynamiczny kuleje i to bardzo. Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony, nie ukrywam że kibicuję czerwonym od zawsze.

Zaskukuje mnie natomiast otrożna jazda Hamiltona, on się chyba jednak zmienił. Dobrze że RedBulla nie ma na podium, chyba dość się naoglądaliśmy w ostatnich dwóch sezonach.

andrzejj9 25.03.2012 15:37

ja bym jednak marzył, żeby takie cuda w pisowni się nie zdarzały...

grzeniu 25.03.2012 15:39

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1204473)
...Jednak widać było klasę Alonso. Perez mógł jechać odrobinę bardziej agresywnie i być może dostałby się na pierwsze miejsce - w końcu naprawdę zbliżał się do prowadzącego w błyskawicznym tempie - ale Alonso bronił się na tyle skutecznie, że Perez bał się ryzykować i to było widać. A było też widać, że Alonso jedzie naprawdę na granicy przyczepności kół w bolidzie.

Alonso jeszcze nie zaczął się bronić.
Perez go doszedł i raptem dwa razy bardzo zbliżył się, ale nie były to miejsca do wyprzedzenia. Miał tylko wyczekać na odpowiedni moment i wtedy, przy tej różnicy prędkości, Alonso nie miałby wiele do powiedzenia.
No, ale przeszarżował na zakręcie i stracił na tym tyle, że już szans nie miał.
Oczywiście sukces i tak wielki i brawa dla niego :spoko:

Jarson 25.03.2012 15:58

A prosta, gdzie były użyte jednocześnie KERS i DRS? Perez przymierzał się do ataku, Alonso po prosto zbyt skutecznie się bronił - nie patrzyłem dokładnie na czasy, ale mam wrażenie że jak już się Perez zbliżył, to jego czasy polepszyły się o kilka dziesiątych sekundy na okrążeniu. Być może wiedział, że i tak nie ucieknie i postanowił zaoszczędzić opony na czas, kiedy rywal będzie bezpośrednio za nim?

demek 25.03.2012 16:32

przy DRS nie jest glupim i puscic i sie za kims wiezc ile sie da a na przed ostatnim kolku zaatakowac. ale do tego trzeba miec jaja i bolid

rcobex 25.03.2012 19:33

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1204475)
ja bym jednak marzył, żeby takie cuda w pisowni się nie zdarzały...

Racja, ale do cUdów zaliczę również brak edycji postu na tym forum. Chyba że czegoś nie widzę. ;)

joujoujou 25.03.2012 20:08

No chyba nie widzisz. ;p

http://forum.cdrinfo.pl/faq.php?faq=...iting_deleting

A poza tym przeglądarki teraz sprawdzają pisownię "na bieżąco". :]

===========================

Swoją drogą wyścig bardzo interesujący, a pomysł z rozgrywaniem wyścigów wyłącznie "na mokro" był już chyba rok czy dwa temu poruszany na forum. :idea:

andrzejj9 25.03.2012 20:15

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1204504)
Racja, ale do cUdów zaliczę również brak edycji postu na tym forum. Chyba że czegoś nie widzę. ;)

Do 2 h.

Ale to nie jedyne cuda, do których nawiązywałem :>

rcobex 25.03.2012 20:20

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1204506)
No chyba nie widzisz. ;p

http://forum.cdrinfo.pl/faq.php?faq=...iting_deleting

A poza tym przeglądarki teraz sprawdzają pisownię "na bieżąco". :]

===========================

Swoją drogą wyścig bardzo interesujący, a pomysł z rozgrywaniem wyścigów wyłącznie "na mokro" był już chyba rok czy dwa temu poruszany na forum. :idea:

O dziwo super najnowszy IE mi tego nie podkreślił. A edycji nie ma, przynajmniej w tym poście. Jak widać, cuda się zdarzają. Oczywiście jestem zalogowany........

http://fotozrzut.pl/zdjecia/9f3497bfbb.jpg

Teraz rozumiem, od lat obserwuję forum ale, 2 godziny na edycję ? Dziwne zwyczaje.

demek 25.03.2012 22:50

a ja mowilem o tym juz dawno. to nie jest zgodne z polskim prawem. nawet z nimalem byla o tym dyskusja na zywo :)

demek 04.04.2012 17:36

http://sport.onet.pl/f1/sebastian-ve...wiadomosc.html

zaczyna sie kozaczenie

rcobex 04.04.2012 23:24

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1205486)

Tak to się musiało skończyć. Dwa razy był mistrzem świata, on ma kogoś przepraszać ? Do tego trzeba wychowania. :ysz:

demek 04.04.2012 23:51

do tego trzeba jaj a nie wychowania

NeoFighter 15.04.2012 21:39

Dziś mieliśmy świetny wyścig, a tu głucho :P
Moim zdaniem (choć do końca sezonu jeszcze bardzo daleko) było to jedno z najlepszych widowisk tego roku. Mnóstwo bardzo ciekawej walki na torze, incydenty w pit lane, szybujący Webber :)
W pełni zasłużone zwycięstwo dla Rosberga. Lubię tego kierowcę i w końcu mogłem go oglądać na najwyższym stopniu podium. Szkoda, że Schumacher odpadł w taki sposób, mogło by być jeszcze ciekawiej w czołówce.
Jutro zasysam transmisję z telewizji Sky i oglądam jeszcze raz.

Reetou 15.04.2012 21:49

Mnie Borowczyk doprowadzał dzisiaj do szewskiej pasji - pół wyścigu paplał, że inżynier Buttona wróży z fusów, a nie zwrócił uwagi, że on wywróżył to jeszcze przed pit stopem na którym walczyli z kołem ponad 9 sekund...

Jaki szybujący Webber? Tyłkiem po torze leciał, to jakie to szybowanie? ;)

demek 15.04.2012 22:10

widzialem tylko ostatnie okrazenie :P

Jarson 16.04.2012 05:21

To żałuj :P

Wyścig świetny. Po kilku okrążeniach z racji stosunkowo wczesnej pory myślałem, że zaraz niechybnie usnę (jeśli wyścig jest nudny, to nawet w środku dnia usypiam, przy tym sporcie tak mam ;P ), ale z każdym okrążeniem coraz bardziej się wciągałem.

Historia z kołem Schumachera rzecz jasna zasmuciła mnie okrutnie, szczególnie, że tam była szansa na co najmniej 5-6 miejsce, a zapewne nawet nieco lepiej. Trudno.

Trzeci wyścig sezonu i trzeci raz Vettel ustrzegł się zwycięstwa ;) Mało tego, na ostatnich okrążeniach mocno stracił (a ja już w okolicach 50. okrążenia liczyłem zawzięcie, kto kogo dzięki DRS wyprzedzi - Vettel Buttona czy Button Vettela - na finałowej pętli. Wciąż mam wrażenie, że Red Bull w którymś momencie wymyśli następcę dmuchanego dyfuzora (właściwie to z wielkich liter powinienem to napisać :P) i mam nadzieję, że w tym momencie o ile Vettel znów zacznie wygrywać, to będzie musiał ostro gonić innych - sytuacja z zeszłego sezonu była po prostu nudna.

Pierwszy wyścig od dawna, w którym strategia naprawdę mnie zaangażowała. Można było z zapartym tchem przeliczać, jakie skutki powinno dać takie a nie inne zachowanie zespołów. Aż szkoda, że na pusto bolidy zaczęły znacznie wolniej zużywać opony, już widziałem oczyma wyobraźni jak Rosberg kończy wyścig w kłębach dymu, tracąc po 3 sekundy na okrążenie do rywali i mając akurat tyle zapasu, żeby w takiej sytuacji jeszcze o włos zdążyć, o ile opony nie powybuchają w międzyczasie ;)

No i jeszcze jedna bardzo dziwna dla mnie rzecz - niezwykle przyjemnie słuchało mi się Kochańskiego :O Obaj komentatorzy popełniali błędy (usłyszałem na przykład, że zostało 12 okrążeń do mety w momencie, gdy było ich 16), ale mówili ciekawie, a Kochański miał naprawdę wyjątkowo udany dzień.

demek 22.04.2012 16:19

kolejny wyscig nie byl nudny :D

zastanawia mnie dlaczego kimi zaczal odrabiac przez 2-3 kolka i odpuscil. szybka zmiana tez byla dziwna bo na bialych gumach doszedl vettela na zoltych a mial je podobna ilosc okrazen, chyba lepiej by wyszedl na pojechaniu jeszcze 2-3 kolek bo byl zdecydowanie szybszy

joujoujou 22.04.2012 16:55

Komentatorzy uśpili mnie swoją gadką. http://img217.imageshack.us/img217/5481/ziewem4.gif

Przespałem mniej więcej lap30-50. :|

rcobex 22.04.2012 21:42

Mnie się wydaje że Kimi po ostatniej zmianie opon nieco odpuścił. Szkoda, bo cieszyłem się jak dziecko że "Vettel-paluch" dostanie po tyłku. A tak się nie stało. Przyznam że mam dość wygrywania RedBulla, obrzydło mi to maksymalnie.
Co by nie pisać, sezon ciekawy - 4 wyścigi, 4 zwycięzców. Dawno tak nie było.

demek 22.04.2012 21:45

po ostatniej zmianie z ogona zrobilo sie 3.5 sek, po dwoch kolkach bylo 2.2 i wtedy zaczal zwalniac...obawa o paliwo? nie jeden szybko sie zatrzymywal. gdyby tak pogonic nieco vetla to moze by mu braklo ;-)

Jarson 23.04.2012 17:59

To raczej nie Raikkonen przyspieszył, a Vettel zwolnił, czy to ze względu właśnie na paliwo czy na opony, a pod koniec kiedy już wiedział że może przyspieszyć, zrobił to. Jeżeli to było paliwo, to tłumaczyłoby dlaczego na miękkich oponach kręcił podobne czasy co Kimi - jechał po prostu tylko na tyle szybko, żeby nie dać się wyprzedzić.

Drugi pod rząd wyścig, na którym nie zasnąłem ani na chwilę - to już coś :) Chociaż wynik rozczarowujący dla mnie - właśnie minęła 1/5 sezonu i wszystko wróciło do sytuacji z poprzedniego roku - Vettel na prowadzeniu, RedBull na prowadzeniu. Największy atut wyścigów w tym roku - wyrównana walka aż kilku kierowców - stał się przynajmniej chwilowo wadą. Gdyby Hamilton był wczoraj choć dwa oczka wyżej, albo Buttonowi bolid nie odmówił posłuszeństwa, to Vettel nie byłby obecnie na prowadzeniu w klasyfikacji ogólnej. Plus takiej sytuacji jest taki, że obecnie aż dwóch kierowców zagraża liderowi bezpośrednio, kolejnych dwóch przy odrobinie szczęścia, a do tego Rosberg, bo pokazał że potrafi.

joujoujou 13.05.2012 17:11

Pastor Maldonado w prezencie urodzinowym dla swego szefa (Franka Williamsa) wygrywa na torze Catalunya. :spoko:

Smutna wiadomość z ostatniej chwili - kilka minut temu wybuchł pożar wewnątrz pomieszczeń zajmowanych właśnie przez team Williamsa. Nic więcej na razie nie wiadomo.

Jarson 13.05.2012 17:33

Znów nie zasnąłem cały wyścig :] Wyścig był w miarę ciekawy. Sezon jest bardzo ciekawy. Co tam temu Williamsu znowu się pali?

joujoujou 13.05.2012 18:22

Ilość załączników: 2
Z garażu bije gęsty, czarny dym, na miejscu jest kilka jednostek straży pożarnej i ambulansów. Niestety BBC skończyło już transmisję, więc zostałem odcięty od informacji.

Już są pierwsze newsy:

http://www.bbc.co.uk/sport/0/formula1/18051779

Edit:

Cytat:

[...] The latest from F1 chief writer Andrew Benson in the paddock is that one mechanic has been taken to the medical centre to be checked over but the rest of the team is in the clear. [...]

Załącznik 59527

Załącznik 59528

joujoujou 14.05.2012 15:52

Ilość załączników: 3
Update: Spłonął bolid Bruno Senny oraz wyposażenie garażu. Łącznie 31 osób trafiło do centrum medycznego na Circuit de Catalunya, skąd ostatecznie do okolicznych szpitali przeniesiono siedem osób - jedną z obrażeniami ręki, pozostałe z objawami lekkiego zatrucia dymem. Byli to głównie członkowie zespołów pomagających Williamsowi w gaszeniu pożaru - Force India i Catterham. Dokładne przyczyny wybuchu pożaru nie są jeszcze znane.

Załącznik 59532

Załącznik 59533

Załącznik 59534

http://www.bbc.co.uk/sport/0/formula1/18051779

http://www.formula1.com/news/headlin...2/5/13348.html

Jarson 15.05.2012 11:22

Ciekawym, czy w takim przypadku przyznawana jest kara za zmianę silnika i skrzyni biegów :]

grzeniu 15.05.2012 12:10

Skrzynie biegów i silniki są niepalne.
Zresztą jakby co, to mam leżeć w garażu skrzynię od cinkusia. Oddam za mniej, niż ta kara.

joujoujou 19.05.2012 21:09

W szpitalu do tej pory pozostaje jedna osoba z ekipy Williamsa z poparzeniami, jednakże nie zagrażającymi życiu (zresztą osoba ta została wypisana ze szpitala w Barcelonie, dalsze leczenie odbywa się w Anglii).

Nadal trwają prace nad ustaleniem przyczyn pożaru. Przedstawiciele Williamsa oświadczyli już, że ich sprzęt w większości uległ całkowitemu zniszczeniu. Zespół McLarena zaoferował wszelką potrzebną pomoc przy uzupełnianiu braków w sprzęcie. :spoko:

NeoFighter 19.05.2012 22:16

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1210060)
(...)Zespół McLarena zaoferował wszelką potrzebną pomoc przy uzupełnianiu braków w sprzęcie. :spoko:

Właśnie polubiłem McLarena :)

Jarson 20.05.2012 02:15

To teraz pit stopy Williamsa wydłużą się o dwie sekundy? ;)

A tak na poważnie, bardzo sportowa postawa.

Jarson 27.05.2012 17:11

Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu, że GP Monako jest najbardziej przereklamowanym wyścigiem w sezonie. Jest najbardziej prestiżowy, ale sportowo zaledwie lekko ponadprzeciętny.

W tym roku cała trasa upłynęła pod hasłem "niech wreszcie zacznie padać, wreszcie coś się ruszy". A komunikaty w tym temacie są już dla mnie legendarne. Zdarzało się, że oglądając wyścig i widząc aurę dookoła lepiej przewidywałem pogodę, niż te osławione "radary".

Nie wynudziłem się. Od połowy wyścigu tylko zerkałem na to, co się dzieje, więc nie miałem jak się wynudzić :]

Reetou 31.05.2012 21:49

Sauber przerżnął bolid na pół - ciekawy materiał:

demek 01.06.2012 09:54

swietny material

joujoujou 02.06.2012 11:44

McLaren F1 na Bavaria City Racing w Dublinie w ten weekend.

http://www.bavariacityracing.ie/bcrd/about

Szkoda, że mam inne plany. :smutny:

czem300 04.06.2012 23:04

nieźle się zapowiada ;)

demek 08.07.2012 15:37

cholera, gdyby alonso zjechal 2-3 kolka pozniej na drugi pitstop to bu go webber chyba nie wyprzedzil :P

Jarson 08.07.2012 16:03

Oni byli przekonani, że jednak popada. Pokazywały to zresztą ustawienia bolidu.

Nowa formuła konferencji prasowej powinna zostać zachowana również na kolejne wyścigi :P

joujoujou 08.07.2012 17:23

Nie pomylili się dużo. :mruga:

Bo teraz już pada. http://img217.imageshack.us/img217/4474/deszczykrd4.gif

Bartez 04.11.2012 14:55

Co ten Webber dzisiaj wyprawia :D Jak myślicie, Vettel będzie dziś na podium?

Jarson 04.11.2012 15:53

No i nawyprawiał :P

Wyścig, jak by to powiedzieli nasi niezawodni komentatorzy, arcyciekawy (ja bym go określił po prostu "bardzo interesujący"). Z kolei na ostatnie kilka okrążeń Borowczyk w ogóle nie znalazłby wystarczająco entuzjastycznego określenia :D

Niektórzy powiedzieliby, że między innymi dzięki dwóm neutralizacjom GP niezwykle udane i emocjonujące, choć nie wiem czy nie byłoby właściwiej powiedzieć, że pomimo tych neutralizacji własnie takie było. Niewątpliwie najlepszy jak dotąd wyścig sezonu.

joujoujou 04.11.2012 16:09

Wyścig świetny. :spoko:

Rozmowy Kimiego z Teamem - genialne! :haha:

Bartez 04.11.2012 18:15

W sumie to nie wiem, co się działo od mniej więcej połowy i kto wygrał, bo przełączyłem na tenis. Emocje były również spore :) Mamy Polaka w pierwszej 30 ATP.

demek 04.11.2012 18:18

vetelowi znow dopisalo szczescie...

nie wiem jakim sposobem webber nie zostal ukarany ani razy...pierwsza sytuacja ok, byla walka, drugie smyrniecie w sumie tez ale powrot na tor to przegiecie...i nie oddal pozycji massie a pojechal dalej...

Jarson 04.11.2012 21:49

Też to tak odebrałem. Chociaż literalnie rzecz biorąc, tam nie było kontaktu, tam nawet nie było zajechania drogi - Massa po prostu się przestraszył i chciał się usunąć - choć ja mu się wcale a wcale nie dziwię...

Jarson 18.11.2012 22:44

Eee... Oglądałem sobie F1 na Polsacie, wyszedłem po coś do kuchni na moment, wracam, a tam reklamy... Nie w kuchni, w telewizji... Bardzo dużo reklam... Albo mają problemy techniczne, albo nie bardzo rozumiem?

Reetou 18.11.2012 23:07

W polsacie jest retransmisja, więc normalne że wtykają reklamy. Na żywca oglądałem na Polsat sport extra.

Jarson 18.11.2012 23:10

Ha, nawet mi się nie chciało policzyć godzin...

Nic to, będę udawał, że o tym nie wiem :]

Reetou 18.11.2012 23:37

A wiesz, kto wygrał? :D

demek 19.11.2012 09:24

cos mi sie wydaje, ze niemiecki fuks mistrzem jednak nie zostanie...

rcobex 19.11.2012 12:11

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1230833)
cos mi sie wydaje, ze niemiecki fuks mistrzem jednak nie zostanie...

Nie strasz.........:nie:

demek 19.11.2012 12:24

ostatni tor jest nieprzewidywalny...samochod moze nie pomoc :D

wole zeby mistrzem zostal alonso, ktory 10 razy lepszym kierowca od vetella

rcobex 19.11.2012 13:21

Ja ogólnie kibicuję od dawien dawna "czerwonym", może kolor mi pasuje ? Nie wiem. Nie ma dla mnie większego znaczenia czy ALO czy MAS będzie wygrywał, byle to robił. :)
Brazylia, no cóż, jak będzie padać to może być różnie. Chociaż charakterystyka tego toru nie powinna zbytnio przeszkadzać Ferrari. Zobaczymy.

joujoujou 19.11.2012 14:20

@demek, obyś miał rację.

Reetou 19.11.2012 17:42

Czy ja wiem? Mi w sumie obojętne, niech wygra lepszy. Ubiegłe sezony z dominacją RB nie podobały mi się - zanim wystartowali wiadomo było kto wygra. Ten sezon był znacznie bardziej wyrównany - Newey jest genialnym konstruktorem, ale i Vetel pokazał się w tym sezonie z dobrej strony, nie jest tuzinkowym kierowcą i jeżeli wygra, to zasłużenie. Kibicuję po cichu Alonso, bo facet się stara wydusić z ferrari wszystko co możliwe, ale to pomijanie umiejętności VET w wypowiedziach trochę mnie denerwuje - jakby VET był słaby, to by ALO objeżdżał go jak WEB, a jakoś nie może.

Niech wygrają lepsi, a ja cieszę się z udanego, emocjonującego sezonu.

rcobex 19.11.2012 17:51

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1230901)
Czy ja wiem? Mi w sumie obojętne, niech wygra lepszy. Ubiegłe sezony z dominacją RB nie podobały mi się - zanim wystartowali wiadomo było kto wygra. Ten sezon był znacznie bardziej wyrównany - Newey jest genialnym konstruktorem, ale i Vetel pokazał się w tym sezonie z dobrej strony, nie jest tuzinkowym kierowcą i jeżeli wygra, to zasłużenie. Kibicuję po cichu Alonso, bo facet się stara wydusić z ferrari wszystko co możliwe, ale to pomijanie umiejętności VET w wypowiedziach trochę mnie denerwuje - jakby VET był słaby, to by ALO objeżdżał go jak WEB, a jakoś nie może.

Niech wygrają lepsi, a ja cieszę się z udanego, emocjonującego sezonu.

Zgadzam się, jedna trzeba zwrócić uwagę na jedną sprawę. Na początku sezonu, kiedy RedBull nie potrafił "dostroić" bolidka do potrzeb Vettela, jego wyścigi nie wyglądały rewelacyjnie. Nawet Webber klika razy go wyprzedził na mecie, czyli jednak coś nie grało jak trzeba. Pomijam Bahrajn, tam Vettel wygrał lecz to był całkiem zwariowany wyścig. Alonso cały sezon nie ma rewelacyjnego gokarta, mimo iż wygrał 3 wyścigi, to przynajmniej dwa z nich były szczęśliwe.
Ogólnie sprawiedliwie będzie jak ci dwaj panowie staną razem na pierwszym stopniu, tyle, że to nierealne. Osobiście trochę ubolewam nad faktem, że zostało tylko tych dwóch. Zapowiadało się, że o mistrza będzie walka przynajmniej 5 kierowców. No i znowu Adrian popsuł nieco emocje. :sciana:

demek 19.11.2012 20:08

ale ja nie mowie, ze vet jest zly. nie, nie jest. sa lepsi kierowcy w stawce w slabszych autach a tego sie nie da juz nagdonic samymi umiejetnosciami.

o ile mercedes nie ma na przyszly sezon przygotowanej jakiejs bomby to bedziemy to widziec po hamiltonie, jak bedzie mial problem zeby sie znalesc w 10...

Reetou 19.11.2012 20:22

Trochę się da... ;) Massa może nie jest orłem, ale nie jest też złym kierowcą, potrzebuje jednak samochodu, żeby się pokazać. Dlatego zawalił początek sezonu. Natomiast Alonso dzięki swoim umiejętnościom wyciągał niemożliwe ze swojego bolidu + trochę szczęścia i ma teraz potencjalnie szansę na mistrza.

Jarson 19.11.2012 21:40

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1230799)
A wiesz, kto wygrał? :D

Przytomnie już nie zaglądałem na forum, żebyś mi nie powiedział ;)

rcobex 19.11.2012 22:31

Wsadźmy Vettela do HRT, a Karthikeyan'a do RedBull'a. Obstawiam klika, może kilkanaście słabych wyścigów na "przyzwyczajenie się" do rakiety i pan Karthikeyan wygra wyścig. Vettel w takim bolidzie nie zrobi NIC. Gwarantuję. Tutaj nie wygrywają tylko wybitni kierowcy, wygrywa przede wszystkim bolid. W sumie - szkoda.

demek 19.11.2012 22:37

gora 3-4 wyscigi i by wygral. to nie czasy jak poczatki schumiego, ktory w slabym bolidzie zostal mistrzem...

RB ma na chwile obecna wielka przewage pod wzgledem auta

Reetou 19.11.2012 22:39

Uuu, nie zgodzę się... Owszem, VET w HRT wiele by nie zrobił, ale mógłbym się założyć, że Karthikeyan w RB nie wygrałby żadnego wyścigu. Bolid to dużo, nawet bardzo, ale żeby wygrać potrzeba jeszcze kierowcy.

demek 20.11.2012 10:14

w przyszlym sezonie trzeba sie na wrc przerzucic...kubica z loebem beda w citronie chyba razem wiec w koncu moze miec jakiegos rywala :P

demek 21.11.2012 12:09

http://eurosport.onet.pl/f1/f1-meteo...wiadomosc.html

od razu mi sie humor poprawil :D

rcobex 21.11.2012 13:21

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1231219)

Super, tylko żeby nie było powodzi bo wyścig odwołają. :)

demek 26.11.2012 09:06

mowilem, ze sie bedzie dzialo :D

a vet po raz kolejny udowodnil...ze ma duzo szczescia ;/

joujoujou 26.11.2012 14:19

No i wykrakałeś. :P

Alonso spytany po wyścigu co czuje, bo "dziś w zasadzie przegrał", odpowiedział, że przegrał dużo wcześniej. W sumie racja, bo mógł wcześniej troszkę więcej punktów uciułać i kto wie jak by się to skończyło. :fiu:

Reetou 26.11.2012 17:12

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1231824)
a vet po raz kolejny udowodnil...ze ma duzo szczescia ;/

Na pewno... Ale też pokazał, że potrafi mądrze i dobrze pojechać. Należało mu się to mistrzostwo i tyle. A Ferrari musi się wziąć do roboty i drugie tyle.

Prezesik 26.11.2012 17:22

3 razy z rzędu mieć farta, to trzeba umieć.

rcobex 26.11.2012 19:22

Mam nadzieję, że następny sezon będzie tak samo interesujący jak pierwsze 10 wyścigów. (Poza pielgrzymką w Monaco). No i chyba nie będzie w tym nic dziwnego, jak powiem, że nie chcę już oglądać po raz kolejny Vettela ani RedBulla na pierwszym miejscu w generalce...... :)

Reetou 26.11.2012 20:02

Jeśli odrobią pracę domową, to czemu nie. Oby tylko nie zdominowali sezonu - obecny był emocjonujący i życzmy sobie takiego samego w przyszłym roku :)

Jarson 26.11.2012 22:43

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1230962)
Uuu, nie zgodzę się... Owszem, VET w HRT wiele by nie zrobił, ale mógłbym się założyć, że Karthikeyan w RB nie wygrałby żadnego wyścigu. Bolid to dużo, nawet bardzo, ale żeby wygrać potrzeba jeszcze kierowcy.

VET w HRT po pierwszym sezonie pokazałby, że jest na znacznie wyższym miejscu niż by to wynikało z kondycji bolidu i dostałby się do lepszej stajni. Z tym, że niekoniecznie najlepszej - w tym sezonie z wciąż bardzo dobrym w drugiej jego części bolidem ledwo wygrał, omal nie przegrywając z ALO. Ale swoją klasę ma.

Również mam nadzieję, że w przyszłym sezonie powtórzy się sytuacja z tegorocznego. A może nawet, że w kilku pierwszych wyścigach VET mocno odstanie z punktami do któregoś z kierowców, potem będzie miło oglądać, jak go goni.

Trochę wybiegam myślami wprzód, ale spojrzałem na plany na przyszłe lata... W sezonie 2014 silniki zrównają się pojemnością z tym w moim aucie, to jest interesujące... Gdyby nie żywotność i - nawet w większej mierze, bo przecież stary silnik można zawsze przełożyć z powrotem - koszty OC, to nawet chciałbym taki w aucie ;)

demek 26.11.2012 22:54

no jesli dostajac strzal z tylu, krecac baczka, dostajac strzal z przodu jest ktos w stanie dalej jechac to ja nie wiem czym to jest jak mega szczesciem...

rcobex 27.11.2012 07:15

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1231895)
no jesli dostajac strzal z tylu, krecac baczka, dostajac strzal z przodu jest ktos w stanie dalej jechac to ja nie wiem czym to jest jak mega szczesciem...

Nie dość że budują szybkie bolidy, to jeszcze niezniszczalne. :wow:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:15.