![]() |
W powyższej sytuacji rzeczywiście lepsza będzie kamera za oknem.
Ale do samochodu też by się przydała - przy pierwszej stłuczce z wątpliwościami odnośnie winy/sprawcy - zwróci się po wielokroć. https://dashcamtalk.com/best-dash-cams-of-2019/ Z pojedynczych z GPSem poleciłbym viofo a119s, bez GPSa - xiaomi YI. Z podwójnych nic nie polecę, bo jestem ich przeciwnikiem - wolę (i tak mam) dwie niezależne. |
Nie trzeba nawet majstrowac bo sa gotowe zestawy
Przykladowo https://www.halfords.ie/technology/d...m-hardwire-kit lub pewnie sporo taniej na ali czy allegro. |
A nie prosciej timer 24-48 godzinny zmajstowac , mozna i tak jak pisze loki zrobic to mosfet i pare bzdetow koszt znikomy ;)
|
Zle nie ale gorzej jak zapomnisz wylaczyc. Rownie dobrze mozna podlaczyc na stale kamerke do aku i stosowac ten miernik poziomu naladowania aku - tym sposobem bedziesz mial pewnosc ze aku odpali jak bedziesz tego chcial.
|
To nie jest takie złe rozwiązanie. Umożliwia choćby nagrywanie kamerą. Ja sprawę załatwiłem przez rozgałęziacz z wyłącznikiem.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Titanium - to już kwestia wyposażenia, bogatsze od mojej wersji, sam o niej myślałem, ale fundusze nie pozwoliły - ale to ciągle ten sam silnik itd. Wolałem dopłacić do silnika, niż do podświetlania wewnątrz czy do wycieraczek automatycznych... ale jeśli starczy ci funduszy, na pewno będziesz zadowolony, jak ja - ze swojej edycji. Vignale - o tej wersji nawet nie myślałem, przy zakupie, spoko wyposażenie, ale to ciągle to samo to co mam w edycji business edition + kilka bajerów, jak ekran przezierny, to samo mam przy zegarach więc, fajne bajery ale cena.... i raz jeszcze cena, gdzie idzie przy zakupie w tysiące zł. To co na necie piszą ni jak ma się do tego co oferują w salonie. Dla tego naprawdę warto się przejechać. Różnica w cenie między salonami jest na poziomie 10-13 tyś. Więc warto odwiedzić kilka salonów - ciekawostka, w jednym z salonów, żadnej zniżki mi nie chcieli dać, i przepłaciłbym 13 tyś!, a 100 km dalej oszczędziłem 13 tyś, więc warto zajrzeć do kilku salonów. |
Titanium, ST line, Vignale?
Zastanawiam się nad ST line (podoba mi się) i Vignale (lepiej wyposażony w standardzie) w kombiaku. |
Cytat:
Na jednym tankowaniu prawie 700 km idzie zrobić... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Pytanko o opla bylo @dalmashin bo ze ty masz foczke to doczytalem:)
W twoim nowym aucie jak nie stoi za dlugo to moze to nie byc problem ale lepiej dmuchac na zimne niz ratowac sie "pomoca" sasiadow:) |
Cytat:
Nie pomyślałem, o tym rozładowaniu... to faktycznie byłby problem... dobra kamera od BCS załatwi temat. Dam na okno i tyle, najprostsze rozwiązania najlepsze :spoko: Teraz tylko dobrać model kamerki pod monitoring i zamawiam - wstępnie myślę nad czymś od BCS :) |
To co masz za auto - opla? Jak stare aku to jak nie przejedzie sie dluzszy kawalek raz na 2-3dni to sie rozladuje aku do zera - mozna podlaczac przez przejsciowke monitorujca napiecie na aku ale moze sie okazac ze jk bedzie potrzebne nagranie z parkingu to akurat nie bedzie bo aku mialo sie rozladowac. Mozna tez pomyslec o jakims sporym power banku.
|
Moja kamera, jak wspominałem navitel cmr300, działa dopóki nie odłącze zasilania. W zapalniczce mam zawsze 12V nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Jeśli zatem by ją zostawić włączoną to by nakreciła obraz z przodu i z tyłu. Nie wiem tylko jaki ma pobór prądu. Jakość nagrania z tyłu jest marna ale za 250zł... Po nałożeniu na lusterko jest niezauważalna w pierwszym momencie, tylko kable zdradzają instalację.
|
Cytat:
W tym przypadku mam już spokój kilka miesięcy... więc po cichu liczę na powtórkę, że i w przypadku auta będzie podobnie. ;) |
Cytat:
Dokladnie o tym pomyslalem, jakas kamera wifi 4k za okno przymocuj bo w nocy IR ci od szyby bedzie sie odbijac i nic nie zobaczysz ;) koszt jakies 400zl |
Cytat:
Pokazałeś nagranie tylko jemu, czy również organom ścigania? Cytat:
|
Cytat:
Myślę nad kamerą IP na okno - w sumie koszt nie wielki, rejestratora do kamer stacjonarnych nie potrzebuję, serwer Synology ma licencje na dwie kamery więc by robił robotę. Ale rejestrator do auta i tak się przyda :taktak: |
A nie prosciej kupic miejsce na parkingu strzezonym ? moze daleko nie masz ;) a jak chcesz rejestrator to potrzebujesz fisheye do auta , lub prosciej zalozyc rejestrator na parking gdzie przewaznie parkujesz kamera 4k nie kest droga na alichinczyku a jak mieszkasz wysoko to obejmie caly parking ;)
|
Cytat:
Więc najpierw jakiś tam monitoring - a potem się pomyśli :) Ciekawostka, w drugim mieszkaniu miałem sąsiada, który notorycznie mi coś kradł i rozwalał kłódkę w spichlerzu / pomieszczeniu gospodarczym / szopie jak zwał tak zwał. Kamera załatwiła temat - od czasu kamery święty spokój - nawet się nie zbliża, jak raz zobaczył nagranie tego co robi - święty spokój był wart każdej zł wydanej na monitoring :) |
No to się wydało. Miałeś stare auto, nie miałeś problemów, kupiłeś nowe i z problemami :D
Radzę ci założyć, że chłopaczki nie są aż takimi idiotami jak ci się wydaje. Jak się zawezmą, to spytają kogoś mądrzejszego, albo za jabolka 'wynajmą' obcego pijaczka. Pomysł Jolka z pokazaniem nagrania starym jest ok. Wojny z sąsiadami nigdy nie wychodzą na dobre, każdy rozgarnięty to wie. |
Cytat:
|
Cytat:
Jak nie pomoże pokazanie "filmu" i ewentualna rekompensata to sprawa pójdzie dalej o ile straty będą znaczne. Taki "szantaż". Cytat:
Ale wszystko zależy od uporu, wedle: "Raz zjebałeś, to się popraw." |
Cytat:
Co do kaptura - aż tacy mądrzy nie są - to małolaty w wieku 18+ do tego upici - więc nie oczekujmy tu jakiegoś wyrachowania i pomyślunku rodem z filmów :P Wracając do meritum... ktoś coś może polecić? Rejestrator i tak się przyda, a monitoring auta fajna dodatkowa opcja by była :) |
Cytat:
Czy ma być widzialna czy nie. Raz dostanie grzywnę, to potem pomyśli. Co to za problem założyć kaptur i kominiarę. Wtedy to nawet kamera nic nie da. Rozumiem że walczysz o swoje... "Film" można tylko pokazać winnemu lub jego rodzicom, może wtedy się ogarną... |
Cytat:
Jako żart to by można potraktować jak by było raz - ale mam obawy, że na tym się nie skończy - zważywszy, że mają do mojej osoby dosyć duże obiekcje :szczerb: Poprzednie nie raz obrzucane jajkami - a że było stare - to olałem. Jak potraktują gwoździem, to mam autokasko, ale mam za***iste pragnienie ich złapać i zrobić im problemy natury prawnej... |
Potraktuj to jajko jako żart, w sumie nic się nie stało. Pomyśl, że mogą ci np. sprawdzić grubość lakieru jakimś gwoździkiem :szczerb:
Poza tym ty masz już auto stare, nowe stoją w salonach. Oczywiście nie zniechęcam do kupna rejestratora, bywa że sama widoczność wystarczy na zwykłych gagatków. |
Cytat:
Tak więc, takowy rejestrator nie dość, że załatwił by ten temat, to i by robił za normalny rejestrator - co w sumie nie takie głupie. A jak zamontuję kamerę IP - to załatwię tylko jeden temat... |
Bądź milszy dla sąsiadów, to ci nie będą dewastować auta. :P
No chyba, że to jakiś zazdrosny sk... któremu nie podoba się, że ktoś ma lepszą furę... |
Cytat:
Musi spełniać założenie monitoringu (czyli włączać nagrywanie, jak ktoś jest powiedzmy bardzo blisko mojego autka) - mam pragnienie, dorwać tego co mi to jajko rozbił i zrobić z niego przykład dla osiedla - co by nie ruszał czyjej własności - zwazywszy, że autko prosto z salonu, to mi ciśnienie podniosło... :taktak: Jak się nie uda nic takiego zaleź, najwyżej kupie kamerę IP i zamontuje na oknie, ale wolał bym coś w rodzaju rejestratora. Co do relacji sąsiedzkich - powiedzmy - że nie pałają do mnie miłością... a ja do nich... ale do tej pory obywało się bez ataków na cudzą własność, mam pewne podejrzenia, ale brak dowodów... więc nic nie zrobię bez zainwestowania w jakiś monitoring :) |
Zazdrosny sąsiad mści się za złe parkowanie? Ja mam navitel cmr300, nasadka na lusterko, ekran w lusterku, kamera z tyłu . Budzet 250zł. Fajna sprawa przy cofaniu, bo kamerę umieściłem wysoko na tylnej szybie a nie przy rejestracji. Tylko założenia inne od wymaganych[emoji16]
|
Rejestrator samochodowy
Padło i na mnie, potrzebny rejestrator samochodowy.
Wymagania: - Przód i tył - Fajnie jak by był w miarę kompaktowy, i nie był w formie nasadki na lusterko Budżet: - Powiedzmy 1500 zł, ale jak trzeba i warto to się dołoży i z 500 zł Główne zastosowanie - rejestracja jazdy, ale fajnie jak by posiadał opcje nagrywania, jak ktoś zacznie się kręcić blisko samochodu - w sumie to w szczególności. Po rozbiciu jajka na szybie nowego samochodu, stwierdzam, że to najwyższa pora na zakup takiego gadżetu i złapaniu delikwenta. Może ktoś coś polecić sprawdzonego i raczej dobrego? |
O wysokim fps w nocy możesz zapomnieć. Im wyższe, tym krótszy czas naświetlania. A co to znaczy przy braku światła, chyba nie muszę tłumaczyć?
|
Cytat:
|
Jak chcesz widzieć w nocy tablice rejestracyjne przy minimalnym doświetleniu to raczej szykuj się na 1000+...
|
Cytat:
Cytat:
Naoglądałem się videł i jeden chłop stwierdził, że możliwości aktualnych urądzeń i jakość nagranych tablic pojazdu, któy się porusza jest na dzień dzisiejszy ograniczona. Co chwile marki chwalą się nowymi procesorami i takimi tam, ale z wideł wynika, że powyższe to prawda... Nawet te rzekomo najlepsze mają czasami problem z numerami z auta z sprzed kamerki. Ewentualnie jestem gotowy na porzuceniu wszystkich innych funkcji, tak żeby kamera nagrywała w np 120 fps i przydałoby się z HDR. |
Tak, jest to tak zwane widzenie pierwszego stopnia - da się stwierdzić czy samochód ma tablice czy nie. :szczerb:
https://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?p=1302820 - ledwo stronę wcześniej opisane na co należy zwrócić uwagę. :taktak: |
Nie mam pojecia czy widza , ale na focie w ulotce pokazane ze widzi calkiem spoko .
|
Mini 0805.
Kamery z lidla w nocy nie widzą nic. |
Teraz w lidlu bedzie a jak wiadomo cena do jakosci jest w miare zadowalajaca u nich ;)
|
Sprawdzona kamera samochodowa / wideo rejestrator
Witam wszystkich,
Ostatnio odniosłem wrażenie, że co raz więcej kierowców jeździ jak chce. Tylko dzisiaj na odcinku 5 km miałem trzy sytuacje. Wygląda na to, że prawka rozdają na lewo i prawo byle komu. Stwierdziłem, że czas na kamerkę. Pytam was o jakąś sprawdzoną. Wymagania: - 1440p dla lepszych szczegółów, szczególnie numerów rejestracyjnych - HDR dla lepszej jakości w nocy - Przód i tył - Nagrywanie/time lapse podczas postoju na parkingu - GPS, najlepiej wbudowany Znacie jakieś konkretne sprawdzone modele, co mają tyle funkcji na raz? Videł na youtube pełno, a i tak nie wiem którą kupić. Wszelkie wskazówki mile widziane. Pozdro |
Wlasnie by mi sie przydala, baba zabrala moje lusterko ze soba i oczywiscie, ze to nie jej wina, a mnie prawie zepchnela do rowu. Dobrze, ze nic sie nie stalo i ostatecznie tylko sam wklad lusterka i obudowa uszkodzona.
|
Dołóż troszkę i bierz Mini0805 - na amazonie jest Chińczyk (albo i dwóch) z magazynem gdzieś w Europie, więc szybko i bez cła dotrze.
O, ten: https://www.amazon.co.uk/dp/B012CDVC...938081_TE_item (albo każdy inny, byle był "fulfilled by amazon"). Edit: przeprowadzka. :D |
Nie wiem gdzie jest temat o kamerach do auta albo go nie ma.Co mozna dostac za okolo 200-300zl - moge brac z ali lub ebay.
|
|
Wybierz coś co daje dobry obraz z nocnego kamerowania (Night: Good). Cała reszta to szajs.
https://dashcamtalk.com/ |
no co tam. brak zdarzeń drogowych? :szczerb:
pojęcia nie mam co wybrać http://www.aliexpress.com/item/Full-...779226877.html |
co dziś warto kupić w cenie ~300zl?
|
Ilość załączników: 1
Do dwustu złotych ciężko jest kupić przyzwoity rejestrator jazdy, chyba, że szukasz tylko kamerki z ręcznym nagrywaniem video. Kiedyś używałem takiej prostej kamerki. Miałem problem z jakością i odtworzeniem kolorów, co prawda było to dwa lata temu, może miała jeszcze słabszą matrycę. Teraz jeżdżę z rejestratorem WINYCAM V300 HD posiada rozbudowane funkcję przydatne przy kolizji takie jak GPS i czujnik przeciążeń. Zapis jest w jakości HD, co pozwala mi bez problemów odczytać tablice rejestracyjne z kilkunastu metrów. Polecam ten model z pełnym przekonaniem.
|
Może mnie ktoś uświadomić czym sie różni poza kształtem i brakiem baterii roadrunner hd1 od roadrunnera 300 ?
Finalnie i tak zamówię roadrunnera 300 , ale dziwi mnie że w okolicznych sklepach zalegają HD1 a 300 brak.. wczoraj w sklepie dla półgłówków sprzedawca uświadamiał mnie na 100 sposób że HD1 niczym się nie różni poza wyglądem, później wskazałem mu brak baterii dopiero dał mi spokój... |
Przerobiłem, jest już na przyssawkę. Gotowy, najtańszy uchwyt do jakiegoś telefonu, nożyczki, nóż, pilnik, wiertło 3.2 i gwintownik M4.
Da się tak ustawić (zresztą tak jest domyślnie ustawione). Ja sobie prędkość włączyłem, bo czasem chcę wiedzieć jak się szybko dało pojechać, a w miejscach trudnych na prędkościomierz nie patrzę. :D |
dzieki @joujoujou. nie moge dać zielonego:\
przerobiłeś mocowanie na przyssawkę? chyba, że można kupić jakiegoś gotowca pasującego pod kamere. da się ustawić tak by na materiale wideo nie była widoczna prędkość? |
Ale w sumie ja coś mogę dać. Chociaż już trochę stare (koniec stycznia). :zawstydz:
|
zgubił samochód z rejestratorem :D k***a
|
Pewnie zgubił, tak jak telefon ostatnio. :haha:
|
Cytat:
|
Kamerka była przypięta tie wrapem do nawigacji. :P
Minusem jej fabrycznego mocowania jest to, że jest ono na stałe (przyklejane do szyby), więc póki nie przerobię na przyssawkę, będzie prowizorka. |
- niezła jakosć
- zła pozycja kamerki, prawiepół ekrany zajmuje dash - rolling shutter (Roadrunner 300 też tak ma) - 100% czarna droga na górskim zadupiu, a w Lublinie są białe mimo tysięcy ton soli przeżerającej i auta i buty na wylot :( |
Szkocja wczoraj rano.
|
Fakt, w zasadzie to teraz o 16 jest już noc - więc się łapię gdy wracam z roboty.
|
Cytat:
Cytat:
|
ja w nocy też nie jeżdże, ale czasami zdarza się powrót gdy jest już ciemno. o co przy obecnej porze roku nie jest trudno. stąd ciekawi mnie jeszcze jak to może w nocy wyglądać. ostatecznie to i tak pewnie bez znaczenia, bo nic się na to nie poradzi w tej cenie.
btw. cena jakby wzrosła. poza tym, pojawił się jakiś HD1 model. stylizacyjnie paskudny jak te manty z marketów :) |
"Zainspirowany" opinią Smartka, lecz niedoczekawszy sie nocnych testów || zarezerwowałem dwa Roadrunnery 300.
Się zobaczy... Nocnych testów nie obiecuje bo w nocy rzadko jeżdże, a me łącze o niebotycznej prędkości 2 megabitów nie rokuje wielkich nadziei na wygodne przesyłanie tak dużych plików ;) |
ale pochwal się co kupiłeś. bo wzmianki o modelu nie widziałem.
model z GPS. to tak średnio :P |
Pan Listonosz był uprzejmy dostarczyć wczoraj paczuszkę z kamerą w środku.
Dwa tygodnie z Korei, ze świętami po drodze, nieźle. :) Jak na razie pierwsze uruchomienie, aktualizacja firmware, 2 czy 3 minuty nakręcone "z ręki". Fixa łapie błyskawicznie (kilkanaście sekund od uruchomienia), obraz całkiem przyzwoity. Na razie nie montuję w samochodzie, bo producent przewidział jedynie stały montaż w postaci uchwytu przyklejanego do szyby. Muszę coś sam wykombinować. :hmm: |
Haha, myślała, że starego Eda oszuka, dobre.
Btw. linknij jej mój profil na FB ;-). Ja to chleję przy rodzicach po 4-5 piwka dziennie czasem, teraz na dietę idę to się skończy browarkobranie ;-D. |
Cytat:
|
Trochę wypiłem - ale nadal obiecuję nocne testy :-*.
|
Cytat:
|
Audio
Mono, 48kHz, AAC compression w/ AGC Supports optional 3.5mm stereo mic adapter ** mysle jednak ze wiekszasc , daje inny podklad audio |
Zazdroszcze... Mysle o niej - pasuje pod moj steadicam i daje swietny obraz... Jak jest z dzwiekiem w niej? Tylko mikrofon "pojedynczodziurkowy" czy moge podpiac mikroport?
|
|
@zorg. co to za kamerka?
|
to moja corka wywija , niech sie dziecko uczy :)
|
Ale nudna ta jazda na parapecie, na boazerii można by tam trochę się poruszać, choć spadek stoku dla tetryków zaawansowanych.
|
gopro black
taki z nocnych zjazdow
|
:glaszcze: :szczerb:
|
Personalnie nie pisałeś.
A ja się pytałem co kupić, tyle że zostałem zlany. :P |
ano to, że napomniałem mu żeby nakrecił coś w nocy. a na to ty
Cytat:
|
A co ma Smartek do tego?
|
znaczy co. @Smartek już opchnął swój egzemplarz? chyba brak tam GPSa :P
|
Jak dojdzie, jak się zamontuje, będą testy. :P
|
upominam się o materiał z nocnej jazdy. zapewne poza miastem będzie do pupy, ale może w mieście przy latarniach cuś będzie lepiej.
i jak tam wrażenia z użytkowania? od tych ruskich fimików już mi głowa pęka. ostatnio poświęciłem pare h przy YT na oglądanie. w polsce jest pod wzgledem takich akcji zapewnie niewiele lepiej. |
|
Niezły rosyjski zestaw. |
Muchi obsrali. :>
|
Luuuz. Zawsze można coś powiesić tak, że kamerka będzie bezużyteczna. :]
|
TV z kamerką zerkającą na pokój, a teraz podglądanie w aucie? a wszystko po to, żebyśmy później bekneli za swoje czyny :)
@Smartek. jak tam nocny materiał? |
Obowiązkowy Wielki Brat w samochodzie
Cytat:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...ie,1874666,324 |
A po drugie ruscy sami rzucaja sie pod auta;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Beznadziejnie mu tej pomocy udzielili, przecież mógł mu tylko zaszkodzić tak energicznie podnosząc z ziemi...
Ale niezła jakość tej kamerki. |
Ruskij czieławiek! A tak serio, to miał farta, że go tylko trącił lekko, inaczej w najlepszym przypadku złamany kręgosłup, miednica i tak mogła pójść, a jakby dał głową w szybę, to trup, albo warzywo.
|
Min. dla takich przypadków warto mieć rejestrator ;)
|
Kompletnie w opcjach nie grzebałem - jest to dla mnie niewygodne z tego względu, że muszę wyciągać kartę z telefonu, a z tego znowu wyjmować baterię... - kupiłem SD zamiast micro, ta jest w drodze.
Mogę nagrać w nocy, pewnie, pobawię się w weekend :). |
masz racje. tyle, że nikt się nie przyznaje. dlatego zawsze czytając tematy motoryzacyjne mam wrażenie, że tylko ja jeżdze wiecej 50km/h w zabudowanym, a podwójna ciągła czasami jest troche za długa :szczerb:
możesz nagrać jakiś materiał z nocnej jazdy? i powiedz coś o menu tego urządzenia, jakie ma opcje. bo podobno ich nie używałeś.:> chyba, że sobie manuala sciągne :) |
"Niezła jazda"? Ee...
Przecież chyba każdy tak jeździ i na ograniczenia rzadko czasem zerka... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:45. |