Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Rejestratory trasy HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/rejestratory-trasy-hd-91728/)

joujoujou 11.03.2019 14:37

W powyższej sytuacji rzeczywiście lepsza będzie kamera za oknem.

Ale do samochodu też by się przydała - przy pierwszej stłuczce z wątpliwościami odnośnie winy/sprawcy - zwróci się po wielokroć.

https://dashcamtalk.com/best-dash-cams-of-2019/

Z pojedynczych z GPSem poleciłbym viofo a119s, bez GPSa - xiaomi YI.

Z podwójnych nic nie polecę, bo jestem ich przeciwnikiem - wolę (i tak mam) dwie niezależne.

loki7777 11.03.2019 14:23

Nie trzeba nawet majstrowac bo sa gotowe zestawy
Przykladowo https://www.halfords.ie/technology/d...m-hardwire-kit lub pewnie sporo taniej na ali czy allegro.

misiozol 11.03.2019 13:39

A nie prosciej timer 24-48 godzinny zmajstowac , mozna i tak jak pisze loki zrobic to mosfet i pare bzdetow koszt znikomy ;)

loki7777 11.03.2019 10:52

Zle nie ale gorzej jak zapomnisz wylaczyc. Rownie dobrze mozna podlaczyc na stale kamerke do aku i stosowac ten miernik poziomu naladowania aku - tym sposobem bedziesz mial pewnosc ze aku odpali jak bedziesz tego chcial.

dalmashin 11.03.2019 07:55

To nie jest takie złe rozwiązanie. Umożliwia choćby nagrywanie kamerą. Ja sprawę załatwiłem przez rozgałęziacz z wyłącznikiem.

loki7777 11.03.2019 01:14

Cytat:

Napisany przez dalmashin (Post 1419481)
Co ma marka samochodu do jakości akumulatora i poboru prądu przez zewnętrzne urządzenia? Mam skode fabianke, aku roczny, wytrzymał 3 tygodnie postoju.

To bylo pytanie o to ktory producent jeszcze zostawia 12v przy wylaczeniu auta bo myslalem ze na taki pomysl wpadl tylko opel.

dalmashin 11.03.2019 00:20

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1419453)
To co masz za auto - opla? Jak stare aku to jak nie przejedzie sie dluzszy kawalek raz na 2-3dni to sie rozladuje aku do zera - mozna podlaczac przez przejsciowke monitorujca napiecie na aku ale moze sie okazac ze jk bedzie potrzebne nagranie z parkingu to akurat nie bedzie bo aku mialo sie rozladowac. Mozna tez pomyslec o jakims sporym power banku.

Co ma marka samochodu do jakości akumulatora i poboru prądu przez zewnętrzne urządzenia? Mam skode fabianke, aku roczny, wytrzymał 3 tygodnie postoju.

mgit 10.03.2019 23:30

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1419473)
Titanium, ST line, Vignale?

Zastanawiam się nad ST line (podoba mi się) i Vignale (lepiej wyposażony w standardzie) w kombiaku.

ST Line - jak dla mnie zbyt twarde zawieszenie - ale to moja subiektywna ocena. Wygląda oczywiście super, ale warto się przejechać. Ja się przejechałem i wybrałem wersje standardową + kilka bajerów, jak nawigacja, tempomat. Trochę więcej niż w trend edition, ale mniej niż w Titanium.
Titanium - to już kwestia wyposażenia, bogatsze od mojej wersji, sam o niej myślałem, ale fundusze nie pozwoliły - ale to ciągle ten sam silnik itd. Wolałem dopłacić do silnika, niż do podświetlania wewnątrz czy do wycieraczek automatycznych... ale jeśli starczy ci funduszy, na pewno będziesz zadowolony, jak ja - ze swojej edycji.
Vignale - o tej wersji nawet nie myślałem, przy zakupie, spoko wyposażenie, ale to ciągle to samo to co mam w edycji business edition + kilka bajerów, jak ekran przezierny, to samo mam przy zegarach więc, fajne bajery ale cena.... i raz jeszcze cena, gdzie idzie przy zakupie w tysiące zł. To co na necie piszą ni jak ma się do tego co oferują w salonie.

Dla tego naprawdę warto się przejechać. Różnica w cenie między salonami jest na poziomie 10-13 tyś. Więc warto odwiedzić kilka salonów - ciekawostka, w jednym z salonów, żadnej zniżki mi nie chcieli dać, i przepłaciłbym 13 tyś!, a 100 km dalej oszczędziłem 13 tyś, więc warto zajrzeć do kilku salonów.

Reetou 10.03.2019 23:18

Titanium, ST line, Vignale?

Zastanawiam się nad ST line (podoba mi się) i Vignale (lepiej wyposażony w standardzie) w kombiaku.

mgit 10.03.2019 23:08

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1419470)
Która wersja?

Z silnikiem 1,5 - z edycji business edition - po jakimś czasie użytkowania, jestem mega zadowolony z tego modelu. Wprawdzie nawigacja jest trochę dziwna... ale Apple Car i Sygnic załatwia temat - mogę śmiało polecić :)
Na jednym tankowaniu prawie 700 km idzie zrobić...

Reetou 10.03.2019 23:03

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1419463)
Nowego Forda Focusa 2019 :)

Która wersja?

mgit 10.03.2019 23:00

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1419466)
Pytanko o opla bylo @dalmashin bo ze ty masz foczke to doczytalem:)
W twoim nowym aucie jak nie stoi za dlugo to moze to nie byc problem ale lepiej dmuchac na zimne niz ratowac sie "pomoca" sasiadow:)

No raczej byłby problem - stoi pod domem przez 5 dni, ja raczej z tych niedzielnych kierowców - do pracy 5 minut piechotą, więc wybieram pieszą wędrówkę. Za to w weekend wypady w góry itd. zależnie od pogody... więc jednak lepszą opcją będzie kamera na okno.

loki7777 10.03.2019 22:53

Pytanko o opla bylo @dalmashin bo ze ty masz foczke to doczytalem:)
W twoim nowym aucie jak nie stoi za dlugo to moze to nie byc problem ale lepiej dmuchac na zimne niz ratowac sie "pomoca" sasiadow:)

mgit 10.03.2019 22:46

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1419453)
To co masz za auto - opla? Jak stare aku to jak nie przejedzie sie dluzszy kawalek raz na 2-3dni to sie rozladuje aku do zera - mozna podlaczac przez przejsciowke monitorujca napiecie na aku ale moze sie okazac ze jk bedzie potrzebne nagranie z parkingu to akurat nie bedzie bo aku mialo sie rozladowac. Mozna tez pomyslec o jakims sporym power banku.

Nowego Forda Focusa 2019 :)
Nie pomyślałem, o tym rozładowaniu... to faktycznie byłby problem... dobra kamera od BCS załatwi temat. Dam na okno i tyle, najprostsze rozwiązania najlepsze :spoko:
Teraz tylko dobrać model kamerki pod monitoring i zamawiam - wstępnie myślę nad czymś od BCS :)

loki7777 10.03.2019 22:30

dalmashin 10.03.2019 21:06

Moja kamera, jak wspominałem navitel cmr300, działa dopóki nie odłącze zasilania. W zapalniczce mam zawsze 12V nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Jeśli zatem by ją zostawić włączoną to by nakreciła obraz z przodu i z tyłu. Nie wiem tylko jaki ma pobór prądu. Jakość nagrania z tyłu jest marna ale za 250zł... Po nałożeniu na lusterko jest niezauważalna w pierwszym momencie, tylko kable zdradzają instalację.

mgit 10.03.2019 20:47

Cytat:

Napisany przez Jolek (Post 1419434)
A jak to załatwiłeś?
Pokazałeś nagranie tylko jemu, czy również organom ścigania?

Zawsze można również film nakręcić jak się ma odpowiedni materiał. ;)

Tylko jemu i pozostałym sąsiadom - ja po prawdzie nie chce nikomu robić problemów... jedynie nie chce by moje mienie było dewastowane lub rozkradane.
W tym przypadku mam już spokój kilka miesięcy... więc po cichu liczę na powtórkę, że i w przypadku auta będzie podobnie. ;)

misiozol 10.03.2019 20:10

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1419431)
Najbliższy parking strzeżony - 20-25 km - więc raczej daleko - moja miejscowość to małe miasteczko, a nie metropolia jak Warszawa :>

Myślę nad kamerą IP na okno - w sumie koszt nie wielki, rejestratora do kamer stacjonarnych nie potrzebuję, serwer Synology ma licencje na dwie kamery więc by robił robotę. Ale rejestrator do auta i tak się przyda :taktak:

Dokladnie o tym pomyslalem, jakas kamera wifi 4k za okno przymocuj bo w nocy IR ci od szyby bedzie sie odbijac i nic nie zobaczysz ;) koszt jakies 400zl

Jolek 10.03.2019 20:07

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1419429)
Ciekawostka, w drugim mieszkaniu miałem sąsiada, który notorycznie mi coś kradł i rozwalał kłódkę w spichlerzu / pomieszczeniu gospodarczym / szopie jak zwał tak zwał. Kamera załatwiła temat - od czasu kamery święty spokój - nawet się nie zbliża, jak raz zobaczył nagranie tego co robi - święty spokój był wart każdej zł wydanej na monitoring :)

A jak to załatwiłeś?
Pokazałeś nagranie tylko jemu, czy również organom ścigania?

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1419431)
Myślę nad kamerą IP na okno - w sumie koszt nie wielki, rejestratora do kamer stacjonarnych nie potrzebuję, serwer Synology ma licencje na dwie kamery więc by robił robotę. Ale rejestrator do auta i tak się przyda :taktak:

Zawsze można również film nakręcić jak się ma odpowiedni materiał. ;)

mgit 10.03.2019 20:04

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1419430)
A nie prosciej kupic miejsce na parkingu strzezonym ? moze daleko nie masz ;) a jak chcesz rejestrator to potrzebujesz fisheye do auta , lub prosciej zalozyc rejestrator na parking gdzie przewaznie parkujesz kamera 4k nie kest droga na alichinczyku a jak mieszkasz wysoko to obejmie caly parking ;)

Najbliższy parking strzeżony - 20-25 km - więc raczej daleko - moja miejscowość to małe miasteczko, a nie metropolia jak Warszawa :>

misiozol 10.03.2019 19:59

A nie prosciej kupic miejsce na parkingu strzezonym ? moze daleko nie masz ;) a jak chcesz rejestrator to potrzebujesz fisheye do auta , lub prosciej zalozyc rejestrator na parking gdzie przewaznie parkujesz kamera 4k nie kest droga na alichinczyku a jak mieszkasz wysoko to obejmie caly parking ;)

mgit 10.03.2019 19:48

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1419428)
No to się wydało. Miałeś stare auto, nie miałeś problemów, kupiłeś nowe i z problemami :D
Radzę ci założyć, że chłopaczki nie są aż takimi idiotami jak ci się wydaje. Jak się zawezmą, to spytają kogoś mądrzejszego, albo za jabolka 'wynajmą' obcego pijaczka.
Pomysł Jolka z pokazaniem nagrania starym jest ok. Wojny z sąsiadami nigdy nie wychodzą na dobre, każdy rozgarnięty to wie.

Alternatywą jest pogodzenie się z obecnym stanem rzeczy, i czekanie, aż wybiją szybę albo pomalują sprejem - a wi wtedy winnych nie będzie, bo brak dowodu :ysz:

Więc najpierw jakiś tam monitoring - a potem się pomyśli :)

Ciekawostka, w drugim mieszkaniu miałem sąsiada, który notorycznie mi coś kradł i rozwalał kłódkę w spichlerzu / pomieszczeniu gospodarczym / szopie jak zwał tak zwał. Kamera załatwiła temat - od czasu kamery święty spokój - nawet się nie zbliża, jak raz zobaczył nagranie tego co robi - święty spokój był wart każdej zł wydanej na monitoring :)

grzeniu 10.03.2019 19:46

No to się wydało. Miałeś stare auto, nie miałeś problemów, kupiłeś nowe i z problemami :D
Radzę ci założyć, że chłopaczki nie są aż takimi idiotami jak ci się wydaje. Jak się zawezmą, to spytają kogoś mądrzejszego, albo za jabolka 'wynajmą' obcego pijaczka.
Pomysł Jolka z pokazaniem nagrania starym jest ok. Wojny z sąsiadami nigdy nie wychodzą na dobre, każdy rozgarnięty to wie.

mgit 10.03.2019 19:37

Cytat:

Napisany przez Jolek (Post 1419426)
Chodziło mi o to żeby mieć "asa w rękawie".
Jak nie pomoże pokazanie "filmu" i ewentualna rekompensata
to sprawa pójdzie dalej o ile straty będą znaczne.
Taki "szantaż".

Tak jak napisałem za pierwszym razem, nie muszą być jakoś nadzwyczajne rozgarnięci.
Ale wszystko zależy od uporu, wedle:
"Raz zjebałeś, to się popraw."

Zważywszy, że ich glina zgarnia raz na tydzień, raz nawet próbowali zdemolować radiowóz - to mam wrażenie, że jednak rozgarnięci nie są - chociaż kto ich tam wie. Na tą chwilę, trzeba mieć dowód - potem się pomyśli co dalej z tym :haha:

Jolek 10.03.2019 19:34

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1419425)
Można także założyć sprawę cywilną, o próbę uszkodzenie mienia dużej wartości. Wprawdzie nagranie nie jest dowodem, ale to już punkt zaczepienia - bo jak wiadomo, na świadków nie ma co liczyć - nikt zeznawać nie będzie - takie czasy - więc słowo przeciw słowu :taktak:

Chodziło mi o to żeby mieć "asa w rękawie".
Jak nie pomoże pokazanie "filmu" i ewentualna rekompensata
to sprawa pójdzie dalej o ile straty będą znaczne.
Taki "szantaż".

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1419425)
Co do kaptura - aż tacy mądrzy nie są - to małolaty w wieku 18+ do tego upici - więc nie oczekujmy tu jakiegoś wyrachowania i pomyślunku rodem z filmów :P

Tak jak napisałem za pierwszym razem, nie muszą być jakoś nadzwyczajne rozgarnięci.
Ale wszystko zależy od uporu, wedle:
"Raz zjebałeś, to się popraw."

mgit 10.03.2019 19:23

Cytat:

Napisany przez Jolek (Post 1419424)
Nie wiem jak "jebutną" chcesz tą kamerę.
Czy ma być widzialna czy nie.

Raz dostanie grzywnę, to potem pomyśli.
Co to za problem założyć kaptur i kominiarę.
Wtedy to nawet kamera nic nie da.

Rozumiem że walczysz o swoje...
"Film" można tylko pokazać winnemu lub jego rodzicom,
może wtedy się ogarną...

Można także założyć sprawę cywilną, o próbę uszkodzenie mienia dużej wartości. Wprawdzie nagranie nie jest dowodem, ale to już punkt zaczepienia - bo jak wiadomo, na świadków nie ma co liczyć - nikt zeznawać nie będzie - takie czasy - więc słowo przeciw słowu :taktak:

Co do kaptura - aż tacy mądrzy nie są - to małolaty w wieku 18+ do tego upici - więc nie oczekujmy tu jakiegoś wyrachowania i pomyślunku rodem z filmów :P

Wracając do meritum... ktoś coś może polecić? Rejestrator i tak się przyda, a monitoring auta fajna dodatkowa opcja by była :)

Jolek 10.03.2019 19:16

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1419421)
Hm, to nie jest sposób... bo jak być miłym dla osób małoletnich, które upijają się nonstoper pod blokiem... cholera wie czy nie naćpani... Więc jak rodzic, zapłaci, to się skończy... ale bez dowodu nic nie zdziałam (ich rodzice stoją za nimi murem) - oczywiście to tylko moje podejrzenia - brak niezbitego dowodu :sciana:

Nie wiem jak "jebutną" chcesz tą kamerę.
Czy ma być widzialna czy nie.

Raz dostanie grzywnę, to potem pomyśli.
Co to za problem założyć kaptur i kominiarę.
Wtedy to nawet kamera nic nie da.

Rozumiem że walczysz o swoje...
"Film" można tylko pokazać winnemu lub jego rodzicom,
może wtedy się ogarną...

mgit 10.03.2019 19:14

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1419422)
Potraktuj to jajko jako żart, w sumie nic się nie stało. Pomyśl, że mogą ci np. sprawdzić grubość lakieru jakimś gwoździkiem :szczerb:
Poza tym ty masz już auto stare, nowe stoją w salonach.
Oczywiście nie zniechęcam do kupna rejestratora, bywa że sama widoczność wystarczy na zwykłych gagatków.

Nie takie stare - ma dopiero miesiąc - dosłownie :rotfl:
Jako żart to by można potraktować jak by było raz - ale mam obawy, że na tym się nie skończy - zważywszy, że mają do mojej osoby dosyć duże obiekcje :szczerb:
Poprzednie nie raz obrzucane jajkami - a że było stare - to olałem.

Jak potraktują gwoździem, to mam autokasko, ale mam za***iste pragnienie ich złapać i zrobić im problemy natury prawnej...

grzeniu 10.03.2019 19:11

Potraktuj to jajko jako żart, w sumie nic się nie stało. Pomyśl, że mogą ci np. sprawdzić grubość lakieru jakimś gwoździkiem :szczerb:
Poza tym ty masz już auto stare, nowe stoją w salonach.
Oczywiście nie zniechęcam do kupna rejestratora, bywa że sama widoczność wystarczy na zwykłych gagatków.

mgit 10.03.2019 19:00

Cytat:

Napisany przez Jolek (Post 1419419)
Bądź milszy dla sąsiadów, to ci nie będą dewastować auta. :P

No chyba, że to jakiś zazdrosny sk... któremu nie podoba się, że ktoś ma lepszą furę...

Hm, to nie jest sposób... bo jak być miłym dla osób małoletnich, które upijają się nonstoper pod blokiem... cholera wie czy nie naćpani... Więc jak rodzic, zapłaci, to się skończy... ale bez dowodu nic nie zdziałam (ich rodzice stoją za nimi murem) - oczywiście to tylko moje podejrzenia - brak niezbitego dowodu :sciana:

Tak więc, takowy rejestrator nie dość, że załatwił by ten temat, to i by robił za normalny rejestrator - co w sumie nie takie głupie. A jak zamontuję kamerę IP - to załatwię tylko jeden temat...

Jolek 10.03.2019 18:51

Bądź milszy dla sąsiadów, to ci nie będą dewastować auta. :P

No chyba, że to jakiś zazdrosny sk... któremu nie podoba się, że ktoś ma lepszą furę...

mgit 10.03.2019 18:42

Cytat:

Napisany przez dalmashin (Post 1419416)
Zazdrosny sąsiad mści się za złe parkowanie? Ja mam navitel cmr300, nasadka na lusterko, ekran w lusterku, kamera z tyłu . Budzet 250zł. Fajna sprawa przy cofaniu, bo kamerę umieściłem wysoko na tylnej szybie a nie przy rejestracji. Tylko założenia inne od wymaganych[emoji16]

Kamerę cofania, to ja mam w standardowym wyposażeniu mojego fokusika :taktak:

Musi spełniać założenie monitoringu (czyli włączać nagrywanie, jak ktoś jest powiedzmy bardzo blisko mojego autka) - mam pragnienie, dorwać tego co mi to jajko rozbił i zrobić z niego przykład dla osiedla - co by nie ruszał czyjej własności - zwazywszy, że autko prosto z salonu, to mi ciśnienie podniosło... :taktak:

Jak się nie uda nic takiego zaleź, najwyżej kupie kamerę IP i zamontuje na oknie, ale wolał bym coś w rodzaju rejestratora.

Co do relacji sąsiedzkich - powiedzmy - że nie pałają do mnie miłością... a ja do nich... ale do tej pory obywało się bez ataków na cudzą własność, mam pewne podejrzenia, ale brak dowodów... więc nic nie zrobię bez zainwestowania w jakiś monitoring :)

dalmashin 10.03.2019 18:29

Zazdrosny sąsiad mści się za złe parkowanie? Ja mam navitel cmr300, nasadka na lusterko, ekran w lusterku, kamera z tyłu . Budzet 250zł. Fajna sprawa przy cofaniu, bo kamerę umieściłem wysoko na tylnej szybie a nie przy rejestracji. Tylko założenia inne od wymaganych[emoji16]

mgit 10.03.2019 18:17

Rejestrator samochodowy

Padło i na mnie, potrzebny rejestrator samochodowy.

Wymagania:
- Przód i tył
- Fajnie jak by był w miarę kompaktowy, i nie był w formie nasadki na lusterko

Budżet:
- Powiedzmy 1500 zł, ale jak trzeba i warto to się dołoży i z 500 zł

Główne zastosowanie - rejestracja jazdy, ale fajnie jak by posiadał opcje nagrywania, jak ktoś zacznie się kręcić blisko samochodu - w sumie to w szczególności. Po rozbiciu jajka na szybie nowego samochodu, stwierdzam, że to najwyższa pora na zakup takiego gadżetu i złapaniu delikwenta.

Może ktoś coś polecić sprawdzonego i raczej dobrego?

joujoujou 10.07.2017 23:41

O wysokim fps w nocy możesz zapomnieć. Im wyższe, tym krótszy czas naświetlania. A co to znaczy przy braku światła, chyba nie muszę tłumaczyć?

zYxMa 10.07.2017 20:25

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1386924)
Jak chcesz widzieć w nocy tablice rejestracyjne przy minimalnym doświetleniu to raczej szykuj się na 1000+...

Tu nie chodzi o cenę tylko o to, która kamera to potrafi.

M@X 10.07.2017 18:52

Jak chcesz widzieć w nocy tablice rejestracyjne przy minimalnym doświetleniu to raczej szykuj się na 1000+...

zYxMa 10.07.2017 18:09

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1386876)
Teraz w lidlu bedzie a jak wiadomo cena do jakosci jest w miare zadowalajaca u nich ;)

Pokaż fotkę tegoż urządzenia jak możesz. :P

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1386920)
Tak, jest to tak zwane widzenie pierwszego stopnia - da się stwierdzić czy samochód ma tablice czy nie. :szczerb:

No waśnie o to chodzi. Nagrywanie jazdy jest mi potrzebne, żeby wlaśnie numery były czytelne i nie do zakwestionowania w razie Wu.

Naoglądałem się videł i jeden chłop stwierdził, że możliwości aktualnych urądzeń i jakość nagranych tablic pojazdu, któy się porusza jest na dzień dzisiejszy ograniczona.

Co chwile marki chwalą się nowymi procesorami i takimi tam, ale z wideł wynika, że powyższe to prawda... Nawet te rzekomo najlepsze mają czasami problem z numerami z auta z sprzed kamerki.

Ewentualnie jestem gotowy na porzuceniu wszystkich innych funkcji, tak żeby kamera nagrywała w np 120 fps i przydałoby się z HDR.

joujoujou 10.07.2017 14:31

Tak, jest to tak zwane widzenie pierwszego stopnia - da się stwierdzić czy samochód ma tablice czy nie. :szczerb:

https://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?p=1302820 - ledwo stronę wcześniej opisane na co należy zwrócić uwagę. :taktak:

misiozol 10.07.2017 10:01

Nie mam pojecia czy widza , ale na focie w ulotce pokazane ze widzi calkiem spoko .

joujoujou 10.07.2017 00:41

Mini 0805.

Kamery z lidla w nocy nie widzą nic.

misiozol 09.07.2017 22:32

Teraz w lidlu bedzie a jak wiadomo cena do jakosci jest w miare zadowalajaca u nich ;)

zYxMa 09.07.2017 22:28

Sprawdzona kamera samochodowa / wideo rejestrator

Witam wszystkich,

Ostatnio odniosłem wrażenie, że co raz więcej kierowców jeździ jak chce. Tylko dzisiaj na odcinku 5 km miałem trzy sytuacje. Wygląda na to, że prawka rozdają na lewo i prawo byle komu.

Stwierdziłem, że czas na kamerkę. Pytam was o jakąś sprawdzoną.

Wymagania:
- 1440p dla lepszych szczegółów, szczególnie numerów rejestracyjnych
- HDR dla lepszej jakości w nocy
- Przód i tył
- Nagrywanie/time lapse podczas postoju na parkingu
- GPS, najlepiej wbudowany

Znacie jakieś konkretne sprawdzone modele, co mają tyle funkcji na raz?

Videł na youtube pełno, a i tak nie wiem którą kupić.

Wszelkie wskazówki mile widziane.

Pozdro

loki7777 12.11.2016 16:49

Wlasnie by mi sie przydala, baba zabrala moje lusterko ze soba i oczywiscie, ze to nie jej wina, a mnie prawie zepchnela do rowu. Dobrze, ze nic sie nie stalo i ostatecznie tylko sam wklad lusterka i obudowa uszkodzona.

joujoujou 26.09.2016 14:17

Dołóż troszkę i bierz Mini0805 - na amazonie jest Chińczyk (albo i dwóch) z magazynem gdzieś w Europie, więc szybko i bez cła dotrze.

O, ten: https://www.amazon.co.uk/dp/B012CDVC...938081_TE_item

(albo każdy inny, byle był "fulfilled by amazon").

Edit: przeprowadzka. :D

loki7777 26.09.2016 11:55

Nie wiem gdzie jest temat o kamerach do auta albo go nie ma.Co mozna dostac za okolo 200-300zl - moge brac z ali lub ebay.

Diabolique 28.11.2014 01:03

to jest niezłe https://dashcamtalk.com/mobius/ http://www.asp.stnet.pl/emoty/img/szczerb.gif

joujoujou 28.11.2014 00:34

Wybierz coś co daje dobry obraz z nocnego kamerowania (Night: Good). Cała reszta to szajs.

https://dashcamtalk.com/

Diabolique 28.11.2014 00:09

no co tam. brak zdarzeń drogowych? :szczerb:
pojęcia nie mam co wybrać
http://www.aliexpress.com/item/Full-...779226877.html

Diabolique 24.10.2014 21:24

co dziś warto kupić w cenie ~300zl?

karolkuc 03.07.2013 17:14

Ilość załączników: 1
Do dwustu złotych ciężko jest kupić przyzwoity rejestrator jazdy, chyba, że szukasz tylko kamerki z ręcznym nagrywaniem video. Kiedyś używałem takiej prostej kamerki. Miałem problem z jakością i odtworzeniem kolorów, co prawda było to dwa lata temu, może miała jeszcze słabszą matrycę. Teraz jeżdżę z rejestratorem WINYCAM V300 HD posiada rozbudowane funkcję przydatne przy kolizji takie jak GPS i czujnik przeciążeń. Zapis jest w jakości HD, co pozwala mi bez problemów odczytać tablice rejestracyjne z kilkunastu metrów. Polecam ten model z pełnym przekonaniem.

- Deckard - 03.05.2013 13:26

Może mnie ktoś uświadomić czym sie różni poza kształtem i brakiem baterii roadrunner hd1 od roadrunnera 300 ?

Finalnie i tak zamówię roadrunnera 300 , ale dziwi mnie że w okolicznych sklepach zalegają HD1 a 300 brak..

wczoraj w sklepie dla półgłówków sprzedawca uświadamiał mnie na 100 sposób że HD1

niczym się nie różni poza wyglądem, później wskazałem mu brak baterii dopiero dał mi spokój...

joujoujou 01.04.2013 18:39

Przerobiłem, jest już na przyssawkę. Gotowy, najtańszy uchwyt do jakiegoś telefonu, nożyczki, nóż, pilnik, wiertło 3.2 i gwintownik M4.

Da się tak ustawić (zresztą tak jest domyślnie ustawione). Ja sobie prędkość włączyłem, bo czasem chcę wiedzieć jak się szybko dało pojechać, a w miejscach trudnych na prędkościomierz nie patrzę. :D

Diabolique 01.04.2013 18:27

dzieki @joujoujou. nie moge dać zielonego:\
przerobiłeś mocowanie na przyssawkę? chyba, że można kupić jakiegoś gotowca pasującego pod kamere.
da się ustawić tak by na materiale wideo nie była widoczna prędkość?

joujoujou 01.04.2013 18:13

Ale w sumie ja coś mogę dać. Chociaż już trochę stare (koniec stycznia). :zawstydz:

ynsiwy 01.04.2013 17:41

zgubił samochód z rejestratorem :D k***a

joujoujou 01.04.2013 17:28

Pewnie zgubił, tak jak telefon ostatnio. :haha:

Diabolique 01.04.2013 15:21

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1237727)
Trochę wypiłem - ale nadal obiecuję nocne testy :-*.

:rozga:

joujoujou 20.01.2013 12:45

Kamerka była przypięta tie wrapem do nawigacji. :P

Minusem jej fabrycznego mocowania jest to, że jest ono na stałe (przyklejane do szyby), więc póki nie przerobię na przyssawkę, będzie prowizorka.

sobrus 20.01.2013 11:43

- niezła jakosć
- zła pozycja kamerki, prawiepół ekrany zajmuje dash
- rolling shutter (Roadrunner 300 też tak ma)
- 100% czarna droga na górskim zadupiu, a w Lublinie są białe mimo tysięcy ton soli przeżerającej i auta i buty na wylot :(

joujoujou 19.01.2013 18:22

Szkocja wczoraj rano.

sobrus 16.01.2013 14:34

Fakt, w zasadzie to teraz o 16 jest już noc - więc się łapię gdy wracam z roboty.

joujoujou 16.01.2013 14:27

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1238182)
ale pochwal się co kupiłeś. bo wzmianki o modelu nie widziałem.

https://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?p=1234481 :czytaj:
Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1238182)
model z GPS. to tak średnio :P

Dlaczego?

Diabolique 16.01.2013 14:18

ja w nocy też nie jeżdże, ale czasami zdarza się powrót gdy jest już ciemno. o co przy obecnej porze roku nie jest trudno. stąd ciekawi mnie jeszcze jak to może w nocy wyglądać. ostatecznie to i tak pewnie bez znaczenia, bo nic się na to nie poradzi w tej cenie.
btw. cena jakby wzrosła.
poza tym, pojawił się jakiś HD1 model. stylizacyjnie paskudny jak te manty z marketów :)

sobrus 16.01.2013 09:06

"Zainspirowany" opinią Smartka, lecz niedoczekawszy sie nocnych testów || zarezerwowałem dwa Roadrunnery 300.
Się zobaczy...

Nocnych testów nie obiecuje bo w nocy rzadko jeżdże, a me łącze o niebotycznej prędkości 2 megabitów nie rokuje wielkich nadziei na wygodne przesyłanie tak dużych plików ;)

Diabolique 15.01.2013 23:10

ale pochwal się co kupiłeś. bo wzmianki o modelu nie widziałem.
model z GPS. to tak średnio :P

joujoujou 15.01.2013 16:50

Pan Listonosz był uprzejmy dostarczyć wczoraj paczuszkę z kamerą w środku.

Dwa tygodnie z Korei, ze świętami po drodze, nieźle. :)

Jak na razie pierwsze uruchomienie, aktualizacja firmware, 2 czy 3 minuty nakręcone "z ręki".

Fixa łapie błyskawicznie (kilkanaście sekund od uruchomienia), obraz całkiem przyzwoity.

Na razie nie montuję w samochodzie, bo producent przewidział jedynie stały montaż w postaci uchwytu przyklejanego do szyby. Muszę coś sam wykombinować. :hmm:

Smartek 13.01.2013 12:34

Haha, myślała, że starego Eda oszuka, dobre.
Btw. linknij jej mój profil na FB ;-).

Ja to chleję przy rodzicach po 4-5 piwka dziennie czasem, teraz na dietę idę to się skończy browarkobranie ;-D.

ed hunter 12.01.2013 01:38

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1237727)

Moja córka, Twoja rówieśnica była na Święta i mówię do niej: napijesz się wina? A ona, że się napije, bo w sumie nic nie piła od czasu jak w lipcu robiła u mnie imieniny (i się spiła nieźle :D), ja jej na to: dziecię, ja przeglądam twój profil na FB lol2

Smartek 12.01.2013 01:31

loki7777 11.01.2013 01:09

Cytat:

Napisany przez zorg (Post 1237546)
Audio

Mono, 48kHz, AAC compression w/ AGC
Supports optional 3.5mm stereo mic adapter **

mysle jednak ze wiekszasc , daje inny podklad audio

No w filmiku ten podklad audio jakis taki nie teges i nie widac nr rejestracyjnych:)

zorg 10.01.2013 23:26

Audio

Mono, 48kHz, AAC compression w/ AGC
Supports optional 3.5mm stereo mic adapter **

mysle jednak ze wiekszasc , daje inny podklad audio

M@X 10.01.2013 21:39

Zazdroszcze... Mysle o niej - pasuje pod moj steadicam i daje swietny obraz... Jak jest z dzwiekiem w niej? Tylko mikrofon "pojedynczodziurkowy" czy moge podpiac mikroport?

zorg 10.01.2013 21:25

http://gopro.com/cameras/hd-hero3-black-edition

Diabolique 10.01.2013 20:51

@zorg. co to za kamerka?

zorg 10.01.2013 20:31

to moja corka wywija , niech sie dziecko uczy :)

ed hunter 10.01.2013 20:18

Ale nudna ta jazda na parapecie, na boazerii można by tam trochę się poruszać, choć spadek stoku dla tetryków zaawansowanych.

zorg 10.01.2013 19:38

gopro black

taki z nocnych zjazdow

Bartez 10.01.2013 02:47

:glaszcze: :szczerb:

joujoujou 10.01.2013 00:52

Personalnie nie pisałeś.

A ja się pytałem co kupić, tyle że zostałem zlany. :P

Diabolique 09.01.2013 19:43

ano to, że napomniałem mu żeby nakrecił coś w nocy. a na to ty
Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1236632)
Jak dojdzie, jak się zamontuje, będą testy. :P

joujoujou 09.01.2013 16:55

A co ma Smartek do tego?

Diabolique 09.01.2013 02:35

znaczy co. @Smartek już opchnął swój egzemplarz? chyba brak tam GPSa :P

joujoujou 03.01.2013 14:54

Jak dojdzie, jak się zamontuje, będą testy. :P

Diabolique 03.01.2013 01:21

upominam się o materiał z nocnej jazdy. zapewne poza miastem będzie do pupy, ale może w mieście przy latarniach cuś będzie lepiej.
i jak tam wrażenia z użytkowania?
od tych ruskich fimików już mi głowa pęka. ostatnio poświęciłem pare h przy YT na oglądanie.
w polsce jest pod wzgledem takich akcji zapewnie niewiele lepiej.

zorg 02.01.2013 20:30

http://gopro.com/

ed hunter 26.12.2012 16:27

Niezły rosyjski zestaw.

ed hunter 26.12.2012 01:22

Muchi obsrali. :>

joujoujou 26.12.2012 00:58

Luuuz. Zawsze można coś powiesić tak, że kamerka będzie bezużyteczna. :]

Diabolique 25.12.2012 20:18

TV z kamerką zerkającą na pokój, a teraz podglądanie w aucie? a wszystko po to, żebyśmy później bekneli za swoje czyny :)
@Smartek. jak tam nocny materiał?

ed hunter 25.12.2012 19:33

Obowiązkowy Wielki Brat w samochodzie

Cytat:

W imię bezpieczeństwa unijni urzędnicy chcą wprowadzić w samochodach nowe, fabryczne wyposażenie obowiązkowe - kamery rejestrujące obraz i prędkość w każdym aucie.
Obowiązkowe "czarne skrzynki" w każdym nowym samochodzie od 2015 r. to wymysł niemieckiego parlamentu, który wystąpił do Komisji Europejskiej o przygotowanie odpowiednich przepisów.

Samochodowy rejestrator miałby nagrywać obraz z kamer, które będą obejmować widok przed maską auta oraz wnętrze pojazdu.
Nici z dłubania w nosie.

http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...ie,1874666,324

loki7777 23.12.2012 17:26

A po drugie ruscy sami rzucaja sie pod auta;)

ed hunter 23.12.2012 15:31

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1235353)
Beznadziejnie mu tej pomocy udzielili, przecież mógł mu tylko zaszkodzić tak energicznie podnosząc z ziemi...
Ale niezła jakość tej kamerki.

Nie złamał kręgosłupa bo był odpowiednio pijany, od zawsze. :|

joujoujou 23.12.2012 14:53

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1234481)
To może i ja zapytam?

Też poszukuję kamerki do samochodu, też full HD, ale też i z GPS'em.

Przedział cenowy: max. 150 euro.

To wygląda całkiem całkiem:

ITRONICS ITB-100HD

[...]

http://img217.imageshack.us/img217/4091/bumppn0.gif

Smartek 23.12.2012 14:45

Beznadziejnie mu tej pomocy udzielili, przecież mógł mu tylko zaszkodzić tak energicznie podnosząc z ziemi...
Ale niezła jakość tej kamerki.

ed hunter 23.12.2012 12:31

Ruskij czieławiek! A tak serio, to miał farta, że go tylko trącił lekko, inaczej w najlepszym przypadku złamany kręgosłup, miednica i tak mogła pójść, a jakby dał głową w szybę, to trup, albo warzywo.

andy 22.12.2012 22:20

Min. dla takich przypadków warto mieć rejestrator ;)

Smartek 19.12.2012 00:41

Kompletnie w opcjach nie grzebałem - jest to dla mnie niewygodne z tego względu, że muszę wyciągać kartę z telefonu, a z tego znowu wyjmować baterię... - kupiłem SD zamiast micro, ta jest w drodze.
Mogę nagrać w nocy, pewnie, pobawię się w weekend :).

Diabolique 19.12.2012 00:26

masz racje. tyle, że nikt się nie przyznaje. dlatego zawsze czytając tematy motoryzacyjne mam wrażenie, że tylko ja jeżdze wiecej 50km/h w zabudowanym, a podwójna ciągła czasami jest troche za długa :szczerb:
możesz nagrać jakiś materiał z nocnej jazdy? i powiedz coś o menu tego urządzenia, jakie ma opcje. bo podobno ich nie używałeś.:>
chyba, że sobie manuala sciągne :)

Smartek 17.12.2012 22:43

"Niezła jazda"? Ee...
Przecież chyba każdy tak jeździ i na ograniczenia rzadko czasem zerka...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:45.