![]() |
A to sciemniacz Biedron pisal ze juz konsole sa blee i sie wycofuje i takie tam brednie, a tu paczpan jaki cfaniak lol2
|
Ilość załączników: 2
Od Beriona:***65279;
Po kilku latach zdecydowałem się na wypuszczenie nowszej wersji version 2.0.1. Pierwszym powodem jest dodanie drugiego tłumaczenia readme na język angielski, które dostałem niestety już po wypuszczeniu wersji 1.5.1 (spoczywaj w pokoju UniqueUserName, spełniłem obietnicę!). Drugi powód jest bardziej błahy: nie byłem do końca usatysfakcjonowany formą AIO, poza tym rzeczywistość od tamtej pory przyniosła nam wiele nowych wynalazków na scenie, które warto zarchiwizować, więc mimo iż miałem się już tym nie zajmować to jak się okazało "ciągnie wilka do lasu"... Pomijając rzeczy oczywiste jak np. dodanie nowych programów, ich zasobów (np. brakujące pliki językowe czy też kod źródłowy) i aktualizacji, poczyniłem pewne istotne zmiany w budowie AIO. Dla niektórych będą zapewne krokiem wstecz, dla pozostałych krokiem naprzód. ;) Mam nadzieję, że nowa wersja się spodoba. Aha, przeniosłem hostowanie obrazów na Mega, jednocześnie zachowałem również i starsze wersje (jeśli z jakiegoś powodu ktoś chciałby je pobrać). Co zostało USUNIĘTE: 1. Łata dla ESR. Dzięki eksploitom MechaPwn i Free DVD Boot, mamy dwa dodatkowe sposoby na patchowanie płyty. Nie jestem do końca pewny czy wszystkie mogą ze sobą koegzystować na jednej płycie, a ja nie bardzo mam nawet możliwość przetestowania swoich pomysłów ze względu na brak podatnych modeli (posiadam wyłącznie SCPH-30004R, czyli niekompatybilny ani z jednym, ani z drugim eksploitem). Łaty dla ESR i Free DVD Boot można łatwo odtworzyć tak jak to zrobiłem dla wcześniejszych AIO, ale FDVDB nie zadziała na wszystkich wersjach odtwarzacza DVD w PS2, więc niemożliwe jest utworzenie kompilacji, która uruchomi się na wszystkich modelach. W AIO v1.5.1 zapomniałem dodać sektora NSR, więc płyta mogła mieć problemy z uruchomieniem na niektórych modelach (wtedy jeszcze miałem przylutowany modchip, więc każdy nośnik był traktowany jak PS2 Disc, zamiast pożądanego w tym przypadku DVD-Video, stąd przeoczenie). Nadal nie rozumiem dlaczego na jednych się włączało, a na innych już nie - w każdym razie pechowców przepraszam za nadmiarową frustrację. ;) Podsumowując: brak patcha dla ESR i FDVDB to jeden kłopot mniej dla nas wszystkich. Trzecia łata, wymagana dla MechaPwn (bez trybu Force) to Master Disc Patch. Nie rozumiem jak działa, a jeśli czegoś nie rozumiem do nie lubię stosować, nie wiedząc jak poprawnie zaadaptować. Dlatego preferowałem nie dodawać. Podsumowując: AIO v2.0.1 wymaga patchowania na eksploitowanych konsolach! Od teraz jest to obowiązkowym rytuałem. Oczywiście jeśli posiadasz dowolny modchip, niczego patchować nie musisz i wystarczy po prostu wypalić płytę.
O ile łata dla MechaPwn (i modeli DTL-H) nie wpływa na zawartość przestrzeni systemów plików, tak obie łaty na UDF sprawią, że CAŁA zawartość płyty stanie się niewidzialna dla nowoczesnych Windowsów, Linuksów i macOS. Widzisz, bowiem na płycie z AIO mamy trzy systemy plików:
Każdy z powyższych, w rzeczywistości jest formatem tablicy systemu plików (ponieważ pliki nie są powielane, a przypisane do fizycznie tego samego miejsca na płycie, różnią się więc jedynie przedstawieniem i organizacją co jest właśnie zapisane w tablicach). I tutaj pojawiają się problemy: programy patchujące UDF całkowicie zastępują tę tablicę nową z wyłącznie DVD-Video (w ten sposób oszukuje się MechaCon, że płyta jest filmem DVD, który może być odtwarzany z nośników DVD-/+/R/RW, podczas gdy płyta z grą na PS2 nie), ale wszystkie nowoczesne systemy operacyjne mają najwyższy priorytet na odczytywanie UDF zamiast np. Joliet (bo przecież nie mogą czytać wszystkich naraz i któryś trzeba wybrać). Z tego względu to co użytkownik zobaczy to zawartość tablicy UDF, czyli DVD-Video, a nie zawartość Joliet (czyli to co było również w UDF zanim obraz płyty został spatchowany). Na Linuksie płyta lub obraz płyty może być "przemontowany" (odmontowany i zamontowany na nowo wybierając wskazany system plików). Niestety na Windowsie żaden wbudowany program na to nie pozwala (dlatego polecam np. IsoBuster). Ale nawet wtedy, odczyt z Joliet nie niweluje całkowicie problemu ponieważ nie można użyć aż tylu znaków dla nazw plików co w UDF i niektóre programy będą mieć je skrócone do tego limitu. W poprzednich wersjach AIO, wymieszałem zawartość tablic (czyli tego co zawiera AIO i tego co zawiera fałszywy DVD-Video), a dla tablicy UDF zmieniłem nazwę "SYSTEM.CNF" na "RELINK.UDF" (dlatego, że gdyby MechaCon znalazł CNF to zignorowałby DVD-Video i płyta nie zostałaby rozpoznana jako DVDV, a co za tym idzie nie zostałaby przepuszczona). Problem ten można "rozwiązać" wyłącznie na trzy sposoby:
2. Wszystkie tłumaczenia (za wyjątkiem FF12 i Okami; ponieważ mam do nich ogromny sentyment (pracowałem na tymi projektami z ffg i Norkiem) i patche te są naprawdę małe :P). Nie jest możliwym zebranie wszystkich tłumaczeń w formie łat i programów patchujących, ponieważ ludzie stale tworzą nowe. Na dodatek, większość takich projektów sporo waży. Niektóre nawet nie mogą zostać opublikowane w oryginalnej formie ponieważ są całymi plikami, które trzeba wstrzyknąć do gry... Dlatego też w takich przypadkach łaty zrobiłem własnoręcznie na potrzeby AIO v1.5.1. Zajmuje to jednak zbyt wiele czasu, nigdy się nieskończy i szczerze powiedziawszy to są lepsze do tego miejsca jak np. RHDN itp. strony. 3. Wszystko co związane jest z Linuksem (z wyjątkiem małej i chyba najlepszej dystrybucji). Większość aplikacji została włączona do dużych "distro", wielu i tak brakowało, tak samo z jądrami i initami. Jakby tego było mało, nie mam ani czasu, ani tylu konsol aby je wszystkie przetestować, dlatego też zdecydowałem się ich pozbyć. Moim zdaniem Linux potrzebuje swojego "dedykowanego AIO". Oczywiście mówimy tutaj o Linuksie po stronie PS2, a nie Linuksie po stronie PC, na którego aplikacje są i zawsze będą w AIO. 4. Wszystkie bootowalne aplikacje niezwiązane z diagnostyką lub eksploitacją. I widzę dłużej sensu w trzymaniu ich w menu. Wątpię aby ktokolwiek dziś wypalał płytę by pooglądać filmy SD lub grać na emulatorach (to wszystko i wygodniej i lepiej robią telefony, które każdy ma w kieszeni lub małe PC jak np. NUC czy BRIX). Jeśli ktoś potrzebuje takiego programu może zawsze odwiedzić stosowną kategorię, rozpakować np. na pendrive i uruchomić w dowolny sposób (np. za pomocą uLE z AIO). Co uległo ZMIANIE: 1. Spakowałem wszystkie programy do archiwum 7Z. Nie widzę sensu w tym, aby użytkownik mógł przeglądać całą zawartość płyty i wybierać co może skopiować np. na kartę pamięci. Jest to uciążliwe i ograniczone do Joliet, który nie tylko używa krótszych nazw plików niż UDF, ale także dłuższych niż MCFS (system plików używany na karcie pamięci dla PS2). Znacznie łatwiej jest po prostu wypakować dowolny program na PC, podejrzeć zawartość archiwum i zdecydować co się chce z tym zrobić. Pełną listę aplikacji możesz znaleźć w "/AIO/validation/tree.txt". W konsekwencji, zmiana ta znacząco zmniejszyła rozmiar obazu płyty i wyeliminowała potrzebę jego pakowania (z długim i uciążliwym wypakowaniem). AIO Project stał się bardziej czymś w rodzaju "płyty matki" lub "muzeum oprogramowania", z możliwością eksploitowania i diagnozowania PS2. A wszystko to na jednej płycie. :) 2. Niektórych aplikacji niemożna uruchomić z płyty ponieważ nie znajdą na niej swoich zasobów. W takich przypadkach, podlinkowałem je z powrotem do uLE jeśli użytkownik niechcący spróbuje je uruchomić. Aplikacje te są oznaczone jako: "copy and run from USB" (czyli: "skopiuj i uruchom z USB"). A więc np. jeśli ktoś chciałby zainstalować FMCB v1.8b, musi otworzyć manager plików, przejść do "cdfs:/BOOT/APPS/", skopiować folder "FMCB18" na "mass:/" i stamtąd odpalić "FMCBINST.ELF". Dlaczego w takim razie w ogóle trzymać je w menu? Ponieważ wskazują użytkownikowi co z tym zrobić i być może w przyszłości ktoś mi napisze mały loader, który zautomatyzuje ten proces. Póki co, jest jak jest. FMCB może zostać zainstalowany z płyty, ale nie znajdzie zasobów takich jak np. moduły do obsługi USB, przez co będzie prawie bezużyteczny. Wspomniałem o tym w readme do wcześniejszych wersji, zostawiając użytkownikowi decyzję (np. instalacja z płyty wciąż mogła być przydatna w przypadku potrzeby naprawienia linków symbolicznych lub dogrania wersji krosregionalnej), ale niestety niektórzy ludzie nie czytali readme i obwiniali AIO, że ich FMCB nie działa jak powinien... No to teraz już nie będą mogli. 3. Niektórych aplikacji niemożna uruchomić na starszych modelach niż SCPH-5xxxx. Powodem który za tym stoi jest brak wymaganych fizycznych komponentów (np. brak czujników temperatury lub aktualizacje MechaCona wgrane na ROM). Takie programy są oznaczone jako: "only for SCPH-5xxxx and newer" (czyli: "wyłącznie dla SCPH-5xxxx i nowszych"). Cóż, to wszystko. Mam nadzieję że polubisz nowy AIO i że projekt ten przysłuży się zachowaniu dorobku tzw. sceny przyszłym pokoleniom. - Berion |
Jakilś changelog?
|
Wersja 2.0.1
Wyszła wersja 2.0.1 (2021) (MD5 for *.iso: 7D2F0EA43AE48215E3863FEB3D6362F2)
Pobieralnia: https://mega.nz/folder/vkogBSKY#nmZk9yooH1k5GpDTmcEB_w. |
Spoko, podsyłaj :spoko:
|
To mnie teraz negatywnie zaskoczyłeś.
Zrobię mikro próbki do testów gdybyś miał czas. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Muszę chyba kupić nowszy komputer do zacofanego systemu ??? Tak zrobię! :spoko: |
Nie mam siły, ale doceniam inicjatywę. :D
Może za kilka lat, tak z 10, jak już nic nowego definitywnie nikt nie będzie tworzyć, jak dożyję. |
I co Ty na to Berion? :P
|
Ilość załączników: 3
Teoretycznie wersji 1.5.2 nie będzie, ale... znalazłem trochę nowszych programów, gier i coś nowego\innego.
PS2DOSbox: http://psx-scene.com/forums/f19/%5Bp...ml#post1186013. Nie jest to jakiś super port, ale zawsze można spróbować (większość starych gier nie działa płynnie). Emulator powinien "ogarnąć" klawiaturę USB (nie wiem czy wszystkie działają, ale z moją nie było problemu). Można dodać do "dosbox.conf" Kod:
mount c mass:[nazwa katalogu]Np: Kod:
mount c mass:StareGryhttp://www.ps2-home.com/forum/viewtopic.php?t=2066. Miałem problem z odpaleniem lenschangera 1.2b bezpośrednio z instalatora, więc dorzucam dodatkowo wersję DEV i SMBOOT. Odpalając poprzez wLe nie ma różnicy którą "wersje" wybierzemy. Geotron v0.5 (zamiast 0.3): http://jum.pdroms.de/PS2/ps2prog.html. PS2DOOM 1.0.5.0 (zamiast 1.0.2.2) https://ps2homebrewing.wordpress.com...doom-v1-0-5-0/. Pintor: http://www.psx-place.com/resources/pintor.421/. Balion: http://www.psx-place.com/resources/ballion-ps2.411/. Space Invaders for PS2: http://www.psx-place.com/resources/s...s-for-ps2.430/. Reszta gier powinna być tu: http://www.psx-place.com/resources/c...brew-games.22/. Czy TempGBA i ReGBA to wersje z 24-06-2017: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-gp...0/#post1386751. Coś mi wyskakuje jak wezmę właściwości 6.05.2015? Niestety podobno mam płyty słabej jakości (Verbatim MCC 03RG20), więc nadal mam "disk cannot be read" w moich PS2, kiedy próbuje odpalić AIO 1.5.1. I tak mała pierdoła z "readme (for SNES-Station v0.2.4S).txt". Najnowsza wersja to ta z 2016/06/09, nie z 2016/05/09. Tu jest changelog do tej wersji: http://psx-scene.com/forums/f19/unof...ml#post1207800. Ogólnie to wielkie dzięki za ten projekt. |
Nie dam rady, nie przy uploadzie ~100KB/s. :szczerb: A nie zostawiam włączonych komputerów bez nadzoru, tym bardziej na noc.
Także AIO v1.5.1 to już oficjalny i ostateczny release (też podzieliłem na pięć części po 512MB). Jest w porządku (ale o tej cholernej kropce w HDL to zapomniałem...). |
Coś mi się wydaję, że będzie jeszcze 1.5.2.
Nie dam ci tak łatwo odejść. https://s3.postimg.org/9dl7d0wpf/8d2ad9671de3.jpg Jak dasz radę wrzucić do niedzieli do 14.00 to chętnie sprawdzę, później niestety lipa. Dopiero w czwartek coś wygospodaruje. |
Oczywiście. ;)
Dobra, Joliet jest lv2 bo widzę, że uLE też nie widzi. Obraz się montuje. Jest jedna łyżka dziegciu: nie ma polskich znaków... Z jakiegoś powodu są tylko w Joliet na Windows, a w pozostałych nie ma... Widzi za to poprawnie znaki IsoBuster (wszędzie) i wszystkie pliki i foldery, czego nie można powiedzieć o np. DaemonTools. Myślałem, że ImgBurn robi sieczkę, ale w hex edytorze kodowanie się zgadza. Wygląda więc na to, że wszyscy mają w dupie poprawną implementację... Ze zmian: przeniosłem tłumaczenia poziom wyżej, usunąłem dwa duplikaty które jakimś cudem nie zauważyłem i skróciłem nazwy tych plików. Wersja 1.5.1 jest gotowa, jutro postaram się wrzucić na serwer zastępując 1.5.0. |
Montowanie, montowaniem ale czy na nagranych płytach też może być z tym problem (UDF)?
|
@Fera2
Dodałem Cię do readme. Linux Mint montuje Joliet, nie UDF. :| I tak samo Ubuntu wszelakie, tyle że obsługa tego Joliet to tylko lv1 i lv2, bez lvx, którego używam. Stąd error w starych distro, a w nowych po prostu nie montuje wcale. Jeszcze sprawdzę na PS2 czy uLE widzi lvx czy nie (ale skoro PS2Indent wam się nie ładuje to pewnie nie). Jeśli tak, to zostawię jak jest (pewnego dnia Linuksy może się nauczą, że UDF jest teraz standardem... :P) i dodam po prostu skrypt sh, który wymusza montaż jako udf (jakie to Linuksowe...). Można więc tak się biczować: :sciana: Kod:
mount -t udf -o loop,ro,unhide,uid=$(id -u) $home/aio.iso $home/udf |
Ale blokada OPL DB była wprowadzona w nowych prototypach z tego roku. A nie sprzed dwóch lat, kiedy ta cała drama się zaczęła. Zgoda, że kwestia legalności była kluczowa (i nadal jest). No, nie ważne to już jest teraz. :D Tak czy inaczej, tutaj jest link do zawsze najnowszej oficjalnej wersji beta OPL:
http://psx-scene.com/forums/f150/ope...leases-156209/ |
Od Google Translate w tłumaczeniach kontekstowych o dziwo lepszy jest https://www.deepl.com/translator
Jeszcze nie sprawdzałem, wypadło mi parę spraw które muszę zrobić. A jak siądę do tego to zmarnuję ze dwa wieczory pewnie. ;] Tak sobie myślę, czy by nie przesunąć POPStartera z emulatorów (bo nim nie jest) do "game loaders". |
@Iskander wielkie dzięki za streszczenie całej sytuacji.
Ja dodam od siebie, że blokada dla OPL była nie tylko po to aby zablokować zwykłym użytkownikom korzystanie z niestabilnych wersji: http://www.psx-place.com/threads/ope...e-4#post-84429. Ale aby zablokować problematyczność z POPSem i jego legalnością: Cytat:
https://translate.googleusercontent....Fw#post1771270. BTW również jak ktoś chce to polecam przeczytanie 4 posta (i następnych) poprzedniego linku i rozwinięcie spoilera (Voir). Ma to związek z obecną stagnacją OPL. Obejście tej blokady jest i to nawet w wersji v4. https://s3.postimg.org/9dl7d0wpf/8d2ad9671de3.jpg @Berion jak tam pomysł z ISO9660? |
Ma tzw. parcie na szkło. ;) Był jeszcze jeden taki, tylko gorszy. Nie pamiętam nicku, ale zapamiętałem go bo wygłaszał tyrady na temat mojego logo, jak bardzo jest gówniane (i to stare a la Amiga i to nowe, podczas gdy to Jay-Jay'owe jest trochę... nom, dziwne). ;p
PS: Ja ten OPL DB i skrypt Poof Project dodałem do AIO 1.51. W końcu to nadal część sceny. A POPSy zastąpiłem ostatnią wersją RIP. |
Nie chcę robić jakiejś burzy, ale ten Jay-Jay to jest jakiś nie teges. Zaczęło się to od momentu jak sobie ubzdurał ten śmieszny ELF Loader (wtedy jeszcze POPS Loader, na co nie zgodził się kHn). Nie spotkał się z aprobatą teamu stojącego za OPL, więc zaczął tworzyć te swoje, o zgrozo, Daily Builds. Generalnie to jest syf i często koliduje ze zmianami w "prawdziwym" OPLu:
https://github.com/ifcaro/Open-PS2-L...ment-321077438 Nic dziwnego, że programiści nie są nastawieni do niego pozytywnie, a kHn zwinął projekt w dużej mierze przez ten cyrk. Sam gość też jest krzywy: https://assemblergames.com/threads/p...10#post-951598 Brak wsparcia OPL w prototypach powstał na początku z prostego powodu - aby zablokować zwykłym użytkownikom korzystanie z niestabilnych wersji. Koniec końców blokada pozostała w ostatecznej wersji, a Jay-Jay pewnie ostro pracuje nad kolejnym projektem, aby ją obejść. :rotfl: Fenomen całej sytuacji jest taki, że ten badziew, mam na myśli ELF Loader, niczym się nie różni od menu APPS, jest ułomny w zarządzaniu, a tyle hałasu o niego. :D Możliwe, że napisanie czegoś porządnego przerasta możliwości tego gościa, co by mnie nie dziwiło. |
Tak, jak ktoś ma faze to używa tej z ELM menu, poza tym, kompatybilność ta sama, od miesięcy używam tej 2giej oficjelnej z ELM menu i szczerze to bardziej mi się podoba, lepiej mieć jak nie, zwłaszcza, że funkcjonalność nie traci. XD
|
Ok, to wiele wyjaśnia. Czyli Daily Builds to jest taki "custom OPL" Jay-Jay'a?
|
Nie wiem o czym piszesz, nie śledziłem POPSa aż tak dokładnie ale wiem że mamy 2 wersje główne OPL, oficjelna i Daily Builds które na sztywno wspierają POPSa z tym ichnim ELM menu.
|
Dzięki za link.
To ja już zgłupiałem teraz. Czy nie jest tak, że oficjalny OPL obsługuje tylko USB+IDE+SMB+APPS, a nieoficjalny jakichś tam dodatkowo PSX? Czy nie jest tak, że Kraken z jakiegoś tam powodu postanowił "uniekompatybilnić" POPStartera z tymi OPL co obsługują PSX? |
@Berion, nie czasem Nighty Builds? Albo raczej Daily? Łap lynk. :P
|
Właśnie, dziwne. Być może ma to związek z obecnością Joliet (ale ten musi być) lub jeszcze jeden mam pomysł związany z ISO9660 (ale nie pamiętam nazwy opcji w ImgBurn, więc nie napiszę).
Na chwilę obecną TODO do v1.51: - przy okazji dodam v1.8 PSVCD - dwa POPStartery (finalny i ostatnią betę akceptującą conf_elm) - muszę znaleźć jeszcze te OPL z PSX'em za APPS (kojarzy ktoś chociaż nazwę projektu?). - poprawić wpis do PS2Indent (@Meanthord za każdym razem się wczytuje? dasz radę sprawdzić czy wszystkie programy się odpalają z menu?) |
Na razie jedyne co mi przyszło do głowy to zmiana programu do nagrywania (z ImgBurn 2.5.8.0 na BurnAware 10.6).
Niestety nic to nie dało. Skoro u innych działa, to jedyne co mi zostało to chyba tylko zmiana nagrywarki lub płytek. W sumie to dziwne, że kopie zapasowe śmigają bez problemu. |
Ja tylko wpadam na chwilę - wypaliłem najnowsze AIO jakimś antycznym Alcoholem (Sony DVD-R) i nie działało. Wypaliłem na Maxell DVD-R i wszystko śmiga jak ta lala :).
|
Wersja 1.3 i 1.5 (1.4 nie było :czar:) są dokładnie tak samo zbudowane.
Jeszcze nie próbowałem wyłączyć modchipa i spróbować załadować z samego ESR. Tak samo jak jeszcze nie próbowałem montować obu wersji na Linuksie. Nie da się zrobić AIO tylko dla ESR. Można co najwyżej tylko dla modchipa. ;) Prawdopodobnie PS2Indent przekracza ilość znaków dla Joliet, dlatego nie znajduje. Tylko dziwne, bo wybrałem w ImgBurn opcję Joliet X. Może nie działa? Dzięki za poświęcony czas. |
Maiłem trochę czasu i płyt aby pobawić się z AIO.
Na razie mam problem z AIO 1.3 i AIO 1.5 (1.4 nie testowałem\znalazłem). Ciągle dostaje komunikat "disk read error". Jak uruchomię ESR direct i wrzucę płytę to mam czarny ekran jak rysskas: https://forum.cdrinfo.pl/f106/aio-pr...ml#post1377559. Z kopiami zapasowymi nie mam problemu. Tym razem zmieniłem sprzęt na SCPH-77004 i nagrywarkę LG GSA-4163B. Płyty (Verbatim DVD-R) nagrywałem z prędkością 4x za pomocą ImgBurn. Z AIO 1.2 robi się trochę ciekawiej (BTW linki do AIO 1,2 z Dropbox i Mega są martwe). Jak włożę płytę to uruchamia mi się DVD player i dostaję następujący komunikat: "Play halted due to malfunction". Jak uruchomię ESR direct i wrzucę płytę to jestem w stanie ujrzeć ekran AIO uLe. Niestety nie każdy program z lisy daje się uruchomić np: OPL 0.9.2 GSM zacina się na różowym tle. Jak wybiorę "Playstation 2 Identification Tool" dostaję "This file isn't an ELF". Posiadam konsole z FMCB 1.953 (żadna nie ma chipa). Nie ważne czy FMCB znajduję się w 1 czy 2 gnieździe i tak nic to nie zmienia. Czy jest możliwość zrobienia obrazu tylko dla konsoli z FMCB i ESR? |
Jakoś nie mogłem znaleźć AIO 1.4.
Znalazłem za to AIO 1.3... Mam nadal problem z odpaleniem tak nagranej płyty na PS2. Na SCPH-50004 wyskakuje mi "disk read error", na SCPH-79004 mam "disk cannot be read". Dla 100% pewności nagrałem jeszcze jedną grę. PS2 za pomocą ESR odpala ją automatycznie bez problemów na obydwu konsolach. Sprawdzałem sumę kontrolną ISO i pokrywa się ona z tą w "AIOP_001.30.All in One Project v1.30.checksums". Sprawdzałem płytę na różnych nagrywarkach PC i jest ona normalnie obsługiwana. Tzn mogę przeglądać płytę bez problemów, otwierać archiwa. Dla pewności za pomocą ImgBurn zrobiłem obraz ISO z nagranej płyty. Suma kontrolna również się zgadza: https://s1.postimg.org/16q55is6fz/Zrzut.png Nie patchowałem żadnej z płyt. Ani jeden z moich plejaków nie ma chipa. Na jednym plejaku ma FHDB, na drugim FMCB. |
Raczej nie korzystałem do tej pory z tłumaczeń, ale czy ksywka ÂŻydolf jest napisana poprawnie.
Na Win XP i LM 17.3 mam to samo. Z płytami i nagrywarką nie widzę problemu, ponieważ wypaliłem dla pewności dwie kopie gier na PS2 i wszystko śmiga. Nie wiem czy dzisiaj znajdę czas i płyty na test AIO 1.4. |
Tak, zgadza się suma.
Kwestia wypalenia to już nie ode mnie zależy. :) A to może zaktualizowali bo File Roller używał jak pamiętam 7-Zip 9.20. Ano strasznie długie, ale przyjąłem zasadę: "<tytuł gry> <wersja łaty> <<język> by <autorzy>>". Co jeśli tę samą grę przetłumaczy dla tego samego języka np. dwoje różnych osób? Ten model wyklucza pomyłkę. A skoro taki model to trzeba wymienić wszystkich autorów. Joliet X i UDF pokrywają tak długie, a nawet i dłuższe nazwy. O, a to ciekawe. Sprawdzę. Być może kpartx nie daje mount wystarczającej ilości w tym przypadku parametrów, lub w ogóle nie są obsługiwane takie kompilacje. Jest nietypowa ponieważ zawiera trzy tablice systemów plików: ISO9660 (to dla CDVDMAN, inaczej PS2 w ogóle nic by nie uruchomiła z poziomu OSDSYS), Joliet (to dla uLE bo UDF nie obsługuje, a ISO9660 przewiduje tylko nazwy 8+3), UDF dla wszystkich nowoczesnych systemów operacyjnych. Jest też taki niuans, że w każdym z nich znajduje się DVD-Video, a struktura takiej płyty demoluje ten standard i być może jakieś ułomne programy mogą z tego powodu odmówić zamontowania. DVDV jest jednak niezbędny dla możliwości uruchomienia AIO via ESR (dlatego "SYSTEM.CNF" w tablicy UDF jest zamieniony na "RELINK.UDF" bo inaczej Mechacon potraktuje to jak PS2 DVD, a nie DVD-Video, a że jest to DVD-/+R/RW to podkabluje firmware konsoli, że ktoś chce na lewo się uruchomić :D). A czy mógłbyś sprawdzić czy z v1.4 też są takie problemy? Jest identycznie zaprojektowana. Błędy w nazwach to problem z obsługą Unicode przez system operacyjny w UDF. Strasznie dziwne, że Linux tego nie odczytuje jak trzeba bo nawet Explorer w Windows dla płyt (i z jakiegoś powodu tylko dla płyt...) widzi wszystko poprawnie. XP bez sterowników do UDF powinien widzieć ok, bo Joliet chyba używa lokalnego kodowania, a obraz składałem na Windows 7. W każdym razie dzięki za testy. Czyli wszystko póki co w porządku. ;) |
Mam problem z AIO 1.5 na SCPH-50004.
Sprawdziłem sumę kontrolna MD5 (ISO) i niby wszystko się zgadza: Mam: 46c3f8e1db882c679affeeb80d34f8da Powinno być: 46C3F8E1DB882C679AFFEEB80D34F8DA Wypaliłem 3 płyty i za każdym razem mam disk error na SCPH-50004 (bez chipa). Próbowałem różne prędkości (AWS (16x), 8x i 4x). Więc wypaliłem (4x) na próbę jedną kopie gry a ta uruchamia się prawidłowo. Weryfikacja płyt przebiega prawidłowo. Ogólnie to rozpakowanie (archiwum) nie sprawia mi problemu na Linux Mint 17.3 (Archive Manager 3.6.3) i Win XP (WinRAR 5.31). Mam za to problem z otwarciem obrazu (ISO) na Linuxie. BTW niektóre nazwy plików są wg mnie trochę długie: "Silent Hill 2 (v2.0) (Polish translation by belek666, destroytheardor, xychu, YaReX, greenmag, GimmyBreaker, ÂŻydolf) (SLES-50382).7z". Musiałbym jeszcze poszukać ale chyba zamiast polskich znaków (w nazwach plików) są jakieś krzaki. |
Tak, to ten jest bootowalny.
Dzięki. |
Edytowałem poprzedniego posta ale chyba za późno.
Najnowsze wLe czyli te z 09/09/2017: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-ul...9/#post1391178. Jutro sprawdzę, jak będę miał czas to może też wrzucę na jakiś schowek. |
Aha, zapomniałem dodać, że są tam też poradniki CDRinfowe, te poprawione, w lśniącym PDF.
Archiwum wieloczęściowe po 512MB, spakowane 7-Zip v16.04 (więc trzeba mieć jak najnowszy dearchiwizer do rozpakowania, a więc np. pierwsze WinRARy 5 i wszystkie natywne linuksowe nie ugryzą tego). Łącznie 2.4GB do pobrania (niestety patche zajmują 1.5GB), a około 2.8GB po rozpakowaniu. @Fera2 Jeden błąd znalazłem, zamiast "HDLoader v0.8c" jest "HDLoader v0.8.c", ale dla takiej kosmetyki nie warto przechodzić znowu przez tą gehennę. ;p Raczej innych nie będzie, poświęciłem temu nawet za dużo uwagi. Jak komuś to bardzo wadzi to na adresie "0x00EDDB4A" i kolejnym należy zamienić "2E63" na "6320" (a ECC powinna naprawić nagrywarka podczas wypalania). @Meanthord Drobiazg. ;] |
Wielkie dzięki dla każdego, kto wspiera scenę PS2, w tym przypadku - dla Beriona. Niech mu ziemia lekką będzie ;).
|
Mam nadzieję, że im więcej będzie narzekania tym lepiej. https://s3.postimg.org/9dl7d0wpf/8d2ad9671de3.jpg
Wyłapiesz problemy i poprawisz. Dzięki za ten projekt, szkoda, że to będzie jedna z ostatnich twoich prac. wLe to jest te z 09/09/2017: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-ul...9/#post1391178. |
Wersja raczej final, ale nie byłem w stanie przetestować czy wszystkie programy się uruchamiają z wszystkich trzech menu (tak długo trwa weryfikacja płyt w mojej PS2, że mam dosyć, tym bardziej że nieraz trzeba po kilka prób). Jako bootowalny jest ten najnowszy uLE WIP, to chyba lepszy wybór niż 4.42d z racji poprawek i nowszego sdk, ale w ogóle go nie testowałem...
Także ten, niech będzie że to póki co nieoficjalny release. Błagam was, przetestujcie i powiedzcie, że działa bo uploadowałem to prawie 8 godzin, a samo złożenie obrazu i jego sprawdzenie zajmuje dobrą godzinę (jak ktoś jest ciekawy szczegółów to niech pisze). https://www.dropbox.com/sh/jjoot8zso...x21JBQZOa?dl=0 |
No nie nadaje się z przyczyn, które wymieniłem. Jak Ci ktoś da paczkę cukierków i powie, że tylko od kilku umrzesz bo reszta jest niezatruta to zjesz czy nie? ;p
To, że Alcholol 120% nagrał gorzej, a ImgBurn lepiej, wynika ze strategii zapisu dla nośnika, którego użyłeś na nagrywarce którą używałeś. |
Jak to imgburn się nie nadaje do ps1? Nawet zdychający laser w jednym z moich ps1 jest w stanie załadować grę przegraną i nagraną imgburnem a takim alcoholem już nie więc moderze szanowny, nie siej dezinformacji. :P Ja osobiście od lat przegrywam moje oryginały imgburnem, długo szukałem alternatywy dla alcohola.
|
@misiozol
M@X Ci konto przejął czy co? ;p @bkt1916 Dla gier na PS2 CD i DVD używa się Imgburn (bo prosty, darmowy i niezawodny). Dla gier z PSX używa się Alcoholu, CDRWin lub CloneCD bo mają możliwości wykonania poprawnej kopii. Dlaczego Imgburn się nie nadaje? Ponieważ naprawia ECC w locie i wysypie się na leap sectors jeśli jakieś się trafią. Dlaczego multiMAN się nie nadaje? Ponieważ trzeba się przełączyć na stary payload, włączyć DDA i zrobić tak obraz, a potem z powrotem to poprzełączać (bo dzisiaj używa się kobry lub mamby, a dda uniemożliwia z jakiegoś powodu zamontowanie gier). Jeśli zechcesz zrobić obraz płyty w taki sam sposób jak gry dla PS3 to tak samo skopiuje pliku z płyty i złoży z tego *.iso, który ani nie przechowuje CDDA, ani żadnych innych dodatkowych istotnych danych, a do tego zmienia oryginalny rozkład plików po LBA, który niektóre gry używają jako zabezpieczenia. Są poradniki na stronie jak wykonywać kopie gier na PSX. Przeczytaj, nic się nie zmieniło przez ostatnie... 20 lat. :D |
Cytat:
|
Użyj darmowe ImgBurn na PC i z niego zrób obraz bin i cue, zaznaczasz samo bin, cue utworzy automatycznie, i wrzuć na ps3. Słaby pomysł skoro piszesz że z CD tysz nie działa, na pierwszy pomysł nie mam komentarza, rozpakowanie gry ps1 w pkg i ponowne złożenie to masakra ale co kto lubi. XD Konsola i tak tego nie włączy bo albo trzeba wgrać klucz od sony albo przepisać paczkę uniwersalnym kluczem debugowym, ani jednego ani drugiego nie jesteś w stanie zrobić także opcja ze zgraniem backupa na PC to najlepsze wyjście.
|
Cytat:
1. Co można z tym zrobić:-) czy ktoś w ogóle ma jakiś pomysł. Ja mam dwa, użyć pkg które działa na ps3, dograc spolszczenie według instrukcji ze spolszczenia i zrobić iso. Albo podgrac iso które wypalilem i dzialalo i zobaczyć co będzie. 2. Jak zatem prawidłowo wykonać kopie gry z psx, ps2 i ps3 na dysk ps3 z cfw rebug. Robiłem to multimanem i wszystko działało w innych przypadkach, chociaż piszesz że to słaby pomysł. Jak coś założę oddzielny watek, dzięki za komentarz. |
Jako moderator muszę być bezwzględny: to nie nasz problem. ;p Przeglądaj z komputera albo coś, nie wiem.
Aby realnie taka wersja różniła się czymś dla emulatora to musiałaby mieć modyfikowany plik wykonywalny, a na pewno nie ma. Ewentualnie bloki EDC/ECC są nienaprawione po patchowaniu, ale tego wtedy PS2 raczej też by nie ruszyła. PS2 wirtualizuje tylko z płyty. Via POPS i PS2PSXe wszystko jest emulowane przez te właśnie emulatory. mulriMAN nie zrobi poprawnej kopii gry na PSX, za wyjątkiem włączonego DDA i ripu np. z zakładki Video. To kiepski pomysł już samego założenia. :p |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
Po pierwsze, ps2 nie emuluje tylko wirtualizuje ps1 więc większa kompatybilność gier ps1 na ps2, ps3 emuluje ps1 więc kompatybilność niższa jak na ps2. Po drugie, obraz musi być wadliwy bo oryginalny Silent Hill PAL śmiga na ps3, nawet zpatchowany Medievil PAL. Więc po trzecie wina na 99.9% leży po twojej stronie. :P
|
[QUOTE=misiozol;1391744]Berion a wez mi powiedz od kiedy byl silent hill w wersji PL :D , gra tak zmodowana ze emu w ps3 odmawia wspolpracy ;)[/QUOTE
Koledzy nie da sie kupic pl chyba ze wersja z psn jest po polsku ale nie ma tam takiej informacji. Napisalem tutaj czy da sie cos zrobic bo w taplatalku mialem zapisany temat a cholernie niewygodnie sie w tej apce nawiguje po forach, przepraszam. Tez tego nie rozumiem, ze dziala na ps2 a nie dziala na ps3. Sprobuje wersje z pkg jakos ogarnac do iso i podgrac do tego spolszczenie, moze sie uda. |
Berion a wez mi powiedz od kiedy byl silent hill w wersji PL :D , gra tak zmodowana ze emu w ps3 odmawia wspolpracy ;)
|
To jest temat o AIO Project PS2, nie o uruchamianiu gier z PSX na PS3. ;] Na przyszłość zadawaj pytania w odpowiednim temacie lub załóż nowy.
Nie wiem bo ja jedyne, które uruchamiałem to te kupione ze sklepu (PSAR). Ale z tego co wiem to multiMAN, webMAN i inne managery uruchamiają *.iso, *.bin, *.img z "dev_hdd0:/PSXISO/". |
Wsadzisz oryginal to i zadziala lol2
|
Macie jakiś pomysł czemu gierka z psx silent hill pl działa na ps2 modbo a nie chce działać na ps3? Inne smigaja a tu czarny ekran.
Cytat:
Hmm, w sumie prawda, nikt nie zna dnia ani godziny ;P.
|
Nigdy nie wiadomo. ;p
|
Berion, tworzysz klimat i atmosferę jakbyś zaraz miał umierać ;).
|
Cytat:
|
Btw jest szansa zamienić z Tobą parę zdań przy piwku w Warszawie?
Przejmiecie pałeczkę. Czas na nowe pokolenie. Starzy aspergerowicze przywdziewają już ciepłe kapcie i siedzą pod ziemią w serwerowniach. ;p
|
2017 a year of the end of scene (berion just finished). XD
|
Jeśli masz na myśli te z postów nr. 72 i 73 to nic dziwnego, bo jak napisałem, ;) to tylko projekty które nie zostały zrealizowane bo nie ma komu ich napisać (ja jestem tylko skromnym grafikiem).
Wkrótce, planuję wydać nową i ostatnią już wersję AIO dla PS2. Główną atrakcją będą poradniki z CDRinfo.pl w PDF (poprawione stylistycznie, ortograficznie... a kilka nawet przeredagowanych bo ten o przenoszeniu save'ów z internetu na PS2 to chaos). W ogóle daję sobie spokój już ze sceną. Na PS3 wydam jeszcze nowy XMBM+ (ale czekam na nowy i stabilny xai do którego przerzucę większość skryptów obecnie opartych na webmanie) i aktualizację do Phalaris Suite dla PSV. |
Patrząc na screeny z tej apki to ja chyba mam jakaś inna:-)
uLE, domyślny zresztą w AIO jako program bootowalny. Szczegóły masz w temacie do artykułu o preparowaniu VMC dla PS3. ;)
|
Koledzy, jakie narzędzie użyć, żeby podgrac save z karty pamięci na usb? W jakim to będzie rozszerzeniu? Później chce to wrzucić na ps3:-)
Padł mi HDD i wszystko poszło się j...
Żartowałem. Czekam na tych obcokrajowców. Szczególnie jednego, który obiecał poprawić inglisz. I w między czasie sprawa się wyklarowała z Korium, więc zaczekam także na gotowy skin. |
Co tam, co tam, co tam? ;)
|
Tak jest, za Wołyń, Wilno i Lwów!
;p |
Cytat:
|
Ukraińskiego nie będzie :(
|
Jak nie zdążą zadeklarowani do końca soboty to ich strata. Nie ma co się szczypać. Jak dostanę jakieś readme później to załączę do postu (bo i tak wszystkie załączę, żeby nie trzeba było pobierać ponad 1GB, aby przeczytać co to za szajs).
|
Jak bardzo chcesz to moja corka potrafi irlandzki, a czy jej sie bedzie chcialo translajtowac ten belkot to druga sprawa :fiu:
|
Egipskie hieroglify i sumeryjskie kliny. Nieważne że już wszyscy natiw spiker nie żyją, będą mieć readme w swoim języku i w ogóle to Polak potrafi. ^^
PS: Niemiec stanął na wysokości zadania. |
To może tak dla funu poszukajmy jeszcze kogoś kto zna łacinę? :D
|
Cytat:
|
Dzięki, jutro, najpóźniej pojutrze dam znać czy jest do zrobienia. Będzie tłumaczone z polskiego ;)
|
Może być i ukraiński. :)
template najlepiej ten z UTF-8 bo ja nie mam chyba cyrylicy w W7HP (post nr.45). http://www.psx-place.com/threads/pla...e-3#post-85658 |
Mogę spróbować skombinować ukraiński readme :D
|
Ciekawe czy Tania bo co druga to tania :szczerb:
|
Rosjanka brzmi dobrze.
|
Na ostatnim wirażu. Czekam na Niemca i Francuza z readme, a być może także Irlandczyka i Rosjankę.
|
Toż to już final version czy jeszcze nie? :D
|
Ok, dzięki za fatygę. Wszystko ok. ^^
|
Ilość załączników: 1
|
O, super. Dzięki za informację. To jeszcze jedna prośba, o której zapomniałem. Czy ta ikona dobrze wygląda w rozmiarze 256x256 (nie wiem czy nie zmienili formatu jak pomiędzy XP, a Vistą)? W managerze plików, w siódemce jest tryb widoku: bardzo duże ikony, nie wiem jak w 10tce, ale jeśli nie ma to powinien działać jeszcze CTRL+scroll w myszce w przód.
|
|
Potrzebuję pomocy ludzi z Windows 10. :)
Doszła tam funkcja montowania obrazów płyt ISO z poziomu managera plików. W załączniku znajdziecie dwa testowe obrazy płyt. Zadanie polega na tym, aby zamontować każdy z nich i powiedzieć mi czy pojawia się niebieska ikona płyty na liście urządzeń i partycji w głównym menu wbudowanego w Windows managera plików (autorun.inf z nośników zewnętrznych nie może być blokowany bo nie zadziała). Zła tam w środku nie ma. :P Z góry dzięki. |
A ja myślałem, że Czarny Nosorożec to jest właśnie od Sony. A ta zmodyfikowana wersja jest zmodyfikowanym oryginałem aby poszedł na innym HDD.
I tak, ReDump, mogłem użyć mózgu... ;p PS: Zauważyłem jeszcze,że zamiast suma jest sum, i brakuje jednego (R) jako znaku. A nawet, że w angielskim są ryby kontrolne. ;} |
O polskiej wersji nie wiedziałem. Ale i tak dam sobie spokój. Po co robić takie prezenty, skoro język angielski jest chyba zrozumiały. Zwłaszcza, że namęczę się przy tym kilkakrotnie bardziej niż Francuz, a i tak przetłumaczę gorzej. ;D
Programów ci nie będę oferował, bo przecież i tak masz ich więcej niż ja. :D Zauważyłem, że w readme brakuje jednej sumy kontrolnej MD5, dla RTE od Sony PS2 Linuxa. To chyba jedyna rzecz, którą mogę oferować. :D : Kod:
9f27e292bf66f6be60cb2505d7bcc064Cytat:
|
Native speakers mają w żopie, więc ich strata. Nie morduj się (chyba, że chcesz ^^"). Ale musiałbym wiedzieć czy czekać.
Angielski jest Dizzy9, gdyby mój to byłaby masakra. :D Zresztą farewell, how to burn i wymieniony w firmware kawałek na nowy jest moim angielskim. Podejrzewam, że przepaść pomiędzy nimi jest jak Kanion Kolorado. Aha, nie wiem czemu z angielskiego tłumaczysz, jak jest po Polsku (chyba łatwiej? załączam jakby co do postu). ;p Póki co tylko Włoch ładnie przetłumaczył, nawet postarał się o poprawki później. Niemiec na razie milczy, ale data w tym PDF była 24, więc zaczekam do 25 (może myśli że to jest deadline ;]). |
Kurka wódka, widziałem gdzieś na jakimś konsolowym forum zagranicznym temat z tą paczką programów, z twoją prośbą o tłumaczenie tego wstępu po angielsku na różne języki. Nawet zacząłem dokonywać przekładu na język "żabojadzki", ale wymiękłem po paru zdaniach podrzędnie złożonych. :D. Zresztą, wyszedłem z założenia, żeby najlepiej to zrobił jakiś frankofon. Ale widać, iż żaden zainteresowany tym nie jest.
Jest jeszcze możliwość, że zbiorę się w sobie i to dokończę, lecz musiałbym się przebić przez berionowy angielski (oczywiście bardzo dobry, z tym że dość zaawansowany składniowo ;) ). |
Wypuszczaj teraz, kogo obchodzi jakies tam niemieckie readme ;P.
|
W zasadzie to czekam już tylko na niemieckie readme. Reszta jest gotowa. :)
|
Czekam(y) na rilis... ;)
|
Z pociągu scena. Grać nie przestanę dopóki będą pojawiać się dobre gry, warte poświęcenia im czasu. Inne hobby to ja już mam od dawna, po prostu to 'podziemne' mnie znużyło, a z racji braku zainteresowania (kiedyś, a dziś) tym bardziej mi jakiś wewnętrzny głos podpowiada że już nie warto i czas to zostawić na rzecz innych, być może nawet zupełnie nowych hobby. Ostatnio włóczę się i robię sWeEt f0tKi, takie jak niżej: ;)
|
Cytat:
|
@Fera2: Bo to tylko preview, nigdy to nie działało bo ffg nigdy tego nie napisał. Wolę takie listy niż same lorem ipsum. Tam jest więcej nieścisłości. ;]
@Meanthord: Z mojej strony to będzie już ostatnia wersja i ostatni projekt na PS2. Na PS3 i PSV zostało mi dokończyć dosłownie dwa i też już będzie koniec. Wysiadam z tego pociągu i zawsze będę miło wspominać was (całą społeczność) i czasy tejże sceny. - - - Do ostatniego rylisu brakuje mi jeszcze:
|
Poprosimy szybko nową wersję ;). Fajnie, że COKOLWIEK dzieje się w temacie PS2. Wdzięczna i zacna to przecież konsola.
|
Cytat:
Co to za zmyślanie. https://s3.postimg.org/9dl7d0wpf/8d2ad9671de3.jpg BTW nowy AIO zapowiada się ciekawię. :spoko: Dzięki. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:15. |