![]() |
Drukarka sieciowa, a Linux
Ilość załączników: 1
Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, w moim przypadku to:
http://support.brother.com/g/b/downl...&flang=English Odpaliłem skrypt "linux-brprinter-installer-2.0.0-1" na stronie nazwany "Driver Install Tool". Pobrał jakieś pakiety z launchpada, zainstalował, drukarka w opcjach niby widoczna. Nie mogę jednak się z nią połączyć przez router (bezpośrednio jeszcze nie próbowałem, nie chce mi się tego ustrojstwa dźwigać ;)). URI mam zaspawany na USB, jak wybiorę z listy z sieciówek to wyzywa mnie od "unable to (...)". Na Windows działa. ;) |
Udostępnij przez CUPSa. Serwer standardowo nasłuchuje na localhost:631
|
A jak mam to zrobić? ;p O drukarkach sieciowych w swoim domu dowiedziałem się dzisiaj. Wcześniej nigdy nie interesowałem się tym tematem.
I jak zablokować do niej dostęp przez WAN i sprawdzić czy jest czy go nie ma? - - - Wchodzę na http://localhost:631/ pojawia się jakis magiczny panel, ale nie mogę żadnych opcji zmienić bez podawania użytkownika i hasła. Problem w tym, że moje nie pasują, roota też nie... ??? Próbowałem też wkleić w URI: "lpd://<mojadrukarka>/BINARY_P1", ale dalej jest unable. |
Wybacz ale zapomniałem odpisać :)
Cytat:
Drukarkę można zablokować do dostępu zdalnego bez problemu, do panelu również. Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Nie to zebym sie znal na linuxie ale mam sieciowego canona i w instrukcji drukarki bedzie podane domyslne haslo i login i zapewne jak je zresetowac ;) , ponad to jesli jest to drukarka sieciowa to poszukaj calej plyty instalacyjnej lub pozostalych programow bo u mnie to wyglada na zasadzie jak by byla podpieta do kompa ale jest sieciowa wiec moze potrzebujesz odpowiedni program , u mnie nie szlo tego inaczej zrobic jak programami od canona zadne cudowanie nie wyszlo i musialem poinstalowac to prawie cale badziewie dolaczone do drukarki .
|
W sumie ciekawe, bo u mnie (lexmark) wszystko odbyło się bezproblemowo. CUPS pozytywnie reaguje na hasło.
Instalowałem (KDE) Ustawienia systemowe -> drukarki -> dodaj drukarkę -> Inne drukarki sieciowe -> LPD/LPR Host or Printer -> Adres: lpd://192.168.0.19/queue lub (bo nie nie jestem pewien, czy może nieco innym tropem nie poszedłem) drukarki sieciowe -> Ręczny adres URI -> Połączenie: lpd://192.168.0.19/queue i dalej -> wybierz sterownik z listy. |
Ha już wiem. W Ubuntu nie ma konta root i może to jest problemem?
|
@misiozol
Dostałeś SSID i hasło do WiFi bo do niczego innego nie ma hasła i logionu w drukarce. A to co opisujesz jest tylko pod Windows. Na Linuksie wgrywa się tylko sterowniki, i nie ma reszty tego crapware które opisujesz. ;) @Kogoro Ja przechodzę przez router, gdzie mam włączony DHCP. W śmietniku, który obecnie mam nie mogę przypisać stałego adresu po MAC. Wszystko na kablu. @Andy Jest, ale ustawiony bez hasła co zmieniłem zaraz po instalacji. |
@Berion niedawno konfigurowałem sobie CUPSa na Debianie i pasuje mi bez problemu login/hasło do roota.
Po skonfigurowaniu CUPSa mogę drukarkę podpiąć na każdym sprzęcie via IPP. (Windows, Linux, Android) |
A dzisiaj pasuje login i hasło użytkownika. Cuda jakieś...
Zdenerwowałem się, przeniosłem w końcu to do pokoju do siebie do testów i podłączyłem i po USB i przez RJ-45 od razu do komputera. Jak wybiorę dodawanie drukarki w CUPS to widzi tylko USB. Dodałem, działa. Jak odłączę USB i chce dodać to nic nie znajduje. To jak w takim razie dodać sieciową? Wnerwia mnie to bo na Windowsie po wgraniu sterowników "po prostu działa". :P |
Cytat:
Załącznik 67325 Cytat:
Aby poprawnie sobie skonfigurować printserwera (via CUPS) trzeba już poświęcić kilka chwil na poprawne skonfigurowanie wszystkiego. Jeżeli zainstalowałeś drukarkę i chcesz ją udostępnić innym to musisz wejść na http://localhost:631 i zaznaczyć aby była wspóldzielona - ptaszek pod drukarką. Dodatkowo polecam zajrzeć do /etc/cups/cupsd.conf gdzie znajduje się konfiguracja. Zmień sobie to poniżej: Cytat:
Cytat:
U mnie działa to pięknie. Do serwera jest podpięte urządzenie wielofunkcyjne Epson DX9400F i udsotępnione po sieci lokalnej :) Gdybyś chciał sobie zrobić skanowanie po sieci to zerknij na saned. Mogę skanować z Androida, Windowsa czy Debiana :D |
Na pewno poprawnie wpisywałem, więc nie wiem czemu teraz przyjmuje a wtedy nie...
Nie rozumiem tutaj czegoś. Ja nie mam serwera, który udostępnia drukarkę tylko chcę aby komputer z Linuksem którym się wpinam w router widział tę drukarkę, która jest wpięta do tego samego routera. Na Windows to działa po zainstalowaniu sterowników. Na Linuksie nie. |
Cytat:
I nie miałem problemów. |
A ciekawi mnie czy drukarka sama w sobie nie ma ustawienia na sztywne IP ?
|
Ano właśnie. Ja kupowałem używkę i pierwsze co zrobiłem to z menu drukarki wydrukowałem raport.
|
Jakby miało sztywne (czy to w ogóle możliwe?), które DHCP przydzielił innemu komputerowi to by Windows też nie widział drukarki.
|
Czyli problem masz ze znalezieniem adresu IP drukarki?
|
Cytat:
|
@Berion pokaż co masz w pliku /etc/cups/cupsd.conf
|
Problem mam ze znalezieniem drukarki po sieci, więc kto wie, może to jest i problem ze znalezieniem jej IP. ;)
Kod:
LogLevel warn |
Jedyna różnica z moim cupsd.conf wytłuszczona.
Cytat:
|
@Kogoro no bez tego nie będzie widoczna. Tylko...czekaj....pisałem o tym kilka postów wcześniej :D oj Berion oj
|
Pamiętam, pamiętam.
|
Nom, to ten tego no, działa. :czar:
|
|
Oj tam, przekonany byłem że jest włączone. Nie trzeba dziergać ręcznie, jest w menu, tylko że zmiany to trzeba jeszcze zatwierdzić... ;p
Ok, problem rozwiązany. Zamykam. || |
@andy
I widzisz... facepalmujesz mi, a się nie znasz. ;) Instalowałem dziś bradery na dwóch innych komputerach i dopóki nie zrestartowałem komputera to nie przyjmuje hasła. Wszystkie to Minty 17 i 17.1. - - - Mam teraz inny problem. Nie widzi skanera z tejże drukarki. Sterowniki są, wgrane xsane i simple-scan (to ostatnie to chyba nakładka na to pierwsze, tak?). Oba nie znajdują mi skanera. Przy instalacji sterowników zainstalował coś takiego jak "brscan" i "brscan-key", ale nie chce się wywołać z terminalu i nic podobnego nie znajduję w systemie. Pomysły? :D |
Konfigurowałem w ten sposób https://wiki.debian.org/SaneOverNetwork i umnie EPSON DX9400F bryka po sieci jako drukarka i jako skaner - na Windowsie, Debianie i Androidzie (:
btw, zamiast robić*reboot komputera mogłeś zrestartować usługę cupsd Kod:
root@syon:/home/neo# systemctl status cups;systemctl restart cups;systemctl status cups |
Dzięki za link, zbadam.
A co do restartu to wygodniej mi dwa razy kliknąć niż wpisywać takie litanie w terminalu. :P To nie serwer tylko desktop przecie. |
Wystarczy wpisać: systemctl restart cups
|
Zgadza się, trzeba coś wpisywać. ;)
|
Zawsze to szybciej niż restart kompa...
Uruchomiłeś cupsa? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:23. |