![]() |
Jeśli ma ktoś z Was kartę w Plusie, ale nie abonament to pytanie... jak tu do licha dokupić internet z tego co mam na koncie. Powiedzmy że mój stan konta to 100zł, gdzie wykorzystałem cały Internet, potrzebuję dodatkowych GB.
Znalazłem jakiś kod co był do oferty Cytat:
(Proszę nie doradzajcie nic w stylu: idź na abonament itd. Muszę wykorzystać kwotę na koncie i najbardziej potrzebuję w formie Internetu). |
|
Jestes w bledzie , antena dobra i bedzie dzialac ;) a zawsze mozesz dokupic wzmaczniacz sygnalu .
|
U mnie nawet telefony nie maja zasięgu, nie wiem co jest grane. Niby nadajnik 1,5km w linii prostej i nie ma. One są kierunkowe jakoś mogą nadawać w innym kierunku? Ten nowy jest od roku, wcześniej były w odległości 6-9km i nic się nie zmieniło.
Na neta od nich więc nie mam co liczyć, jak w telefonie nie idzie. |
Teraz, to muszę uważać na te 90 GB internetu co mam, bo zeżre momentalnie, co prawda zaraz skończą się warte uwagi, darmowe filmy na cda.pl, już z połowę obejrzałem. ;)
|
Rarytas mozna by stwierdzic ;)
|
|
Antena trafiła na okno z drugiej strony budynku, od strony BTSa, do którego jest z 600 metrów, ale niestety zasłonięty budynkami, 3 kreski są na LTE.
Załącznik 115656 Dupy nie urywa, ale można to już nazwać dobrze działającym internetem. Oczywiście około dwudziestej będzie kiepsko, tak samo w weekendy, ale na to wpływu już nie mam, dostałem odpowiedź od Orange/nju, że jest wtedy tak duże obciążenie, a oni nie planują niczego z tym zrobić. Cóż, trzeba spokojnie czekać na światłowód, na mojej ulicy już jest do połowy, to może się ruszą, bo mają teraz dla kogo. |
No to na co czekasz ,w worek go i za okno :D
|
Jest sporo lepiej niż na telefonie, ale dobrze, to może być, jak antenka pójdzie na zewnątrz.
|
Cytat:
Rozmrażam router, zobaczymy co to będzie. :D Załącznik 115639 Najpierw będzie taka próba. |
Ja mam ruter Huawei b-315s22 wcześniej też udostępniałem dla PC net telefonu :taktak: z ruterem jest lepiej bo mam na dachu antenę ATK-10 i drugą w pokoju , ten ''magnetyczny bacik'' ;) ale to tylko dlatego że ruter ma dwa wejścia antenowe :D do BTS 6km przez las , zasięg nawet z anteną skacze 2-4krwski na 5 LTE ale pobieranie o niebo lepsze jak na telefonie , to nie kabel ale jestem zadowolony :taktak: , odzwyczaiłem się od grania w sieci , już mnie nie ciągnie :nie: to taki net może być do YT czy przeglądania foruma.
|
Okna mam tylko dachowe, cholera wie, czy któreś w miarę na przekaźnik patrzy, tylko na wschód (to bardziej pasuje) i zachód. Mocowanie jakoś by się wymyśliło. Dlatego myślałem o magnesowej, takiej jak na samochód można przyczepiać. Tylko jeśli prawdą jest zysk, który podają przy tej na przyssawkę, to warto sprawdzić, czy jednak jest gdzieś przekaźnik.
|
W zasadzie jak zawieszisz to cudo na okno to tez daje rade , a zewnetrzna antena droga, jak masz wiecej kasy to mozna by zaszalec bardziej :/
|
Mam sztycę od telewizyjnej, spokojnie tam można kręcić, tylko ktoś by musiał na dach wyleźć, bo ja dachówki połamię. :P
|
a moze byc cos uzywanego ? masz miejsce na antene zewnetrzna tzn. po za domem na jakims kiju? czy tylko w gre wchodzi wewnetrzna ?
Cos takiego warto , mam taka antenke i jestem w szoku jak chinszczyzne daje wysmienicie rade a router wiadomo huwaweia , zestaw dupy nie urywa ale daje rade , budzet lekko przekroczony ale wydaje mi sie ze warto ;) http://allegro.pl/router-lte-huawei-...156056943.html |
Bardzo małe, ze 2 stówy. :D
|
jak male fundusze ?
|
Jadę w domu na LTE z telefonu, co jakiś czas gubi sygnał, wchodzi na H+ z jedną kreską, no i zaczyna się problem. Muszę kupić jakiś modem LTE, bez Wi-Fi, baterii, innych bajerów, z możliwością podłączenia jakiejś prostej anteny magnetycznej, którą przyczepię gdzieś do obróbki okna dachowego. Oczywiście mam drugą kartę SIM. Fundusze małe, co brać?
|
|
Jaka karta opłaca się teraz najbardziej? Jakaś dobra oferta z modemem? Kierownictwu kramu na którym pracuję puszczają nerwy od korzystania z internetu centrum handlowego, jak jest wszystko ok, to rozłącza co pół godziny, szybkość jest tak tragiczna, że nie da się żadnego filmiku obejrzeć, ale to mało potrzebne, za to wyszukanie jaki tusz/toner pasuje do drukarki klienta, zajmuje wieki, to znaczy z minutę, klient przebiera nóżkami, denerwuje się, bo się przecież spieszy strasznie. Potrafi przestać działać zupełnie i trzeba udostępniać z telefonu, albo podpinać się pod Rossmanna, jednym słowem dyskomfort, lub nawet strata niecierpliwego klienta. Zasięg jest ok. Da się to jakoś tanio ogarnąć, żeby używać awaryjnie, lub nawet na stałe?
|
Poza miastem LTE jest ok, bo użytkowników na km2 jest znacznie mniej, a alternatywą zwykle i tak jest internet bezprzewodowy, tyle że w starszej technologii.
W Play wszystko powinno działać co najmniej tak jak w Plusie - o ile mnie pamięć nie myli, P4 wciąż może korzystać z nadajników wszystkich operatorów. |
@nimal u mnie poza WiFi gdzie stosunek prędkości do ceny jest śmieszny pozostaje Neozdrada lub Netia. W obu przypadkach muszę wnieść opłatę za łącze... Niestety ale mi się to nie opłaca.
W mieście pewnie bym pomyślał o kablu ale tak...zostaje LTE. No i w przypadku LTE możesz go zabrać wszędzie :) |
Mnie dziwi co innego. Mamy dość mocno rozbudowane (nie piszę o terenach wiejskich, ale o miastach o nawet kilku tysiącach mieszkańców i w górę) łącza światłowodowe, w większości kraju z możliwością pociągnięcia FTTB. Tam gdzie nie ma, zostaje miedź. Dopiero potem net radiowy. I tak to wyglądało, dopóki operatorzy komórkowi nie zaczęli pompować horrendalnych pieniędzy w promowanie 3G, a następnie LTE.
A teraz? Sytuacja stanęła na głowie. LTE jest postrzegane jako dobro najwyższe, zwieńczenie rozwoju. Tymczasem musimy sobie to jasno uświadomić - gdyby dziś ludzie tłumnie odwrócili się od przewodowego internetu w kierunku LTE, mielibyśmy absolutny paraliż łącz komórkowych. Bezprzewodowy internet jest bardzo dobry. Korzystam z LTE na co dzień, moja żona również, nie widzę w tym absolutnie nic złego. Tyle, że jak tylko wchodzę do domu, mój telefon natychmiast przełącza się na połączenie WiFi. W pracy - to samo. U większości znajomych - jak wyżej. Naprawdę trudno mi ocenić, co się stanie - czy to potrzeby użytkowników będą rosły tak szybko, że infrastruktura internetu bezprzewodowego w końcu nie wyrobi, czy odwrotnie - technologia rozwinie się na tyle, że doścignie potrzeby. Na razie bywa różnie. Co roku w pobliskiej miejscowości wypoczynkowej (może 1500 mieszkańców, w sezonie w weekendy notuje się nawet powyżej 100 000) można odczuć niemal paraliż usług GSM. Jeszcze 3 lata temu nie było tego widać, potem się zaczęło, nawet rozbudowa stacji bazowych na różnych ośrodkach rok temu nie pomogła, a w tym roku oczekuję Armagedonu. A przecież 90% ośrodków ma bezpłatne WiFi... Zgadzam się, że problemem są koszty. Na zachodzie kontynentu miesięczny abo z nielimitowanym netem plus jakieś przyzwoite łącze w domu to wydatek - łącznie - 1/4 do połowy dniówki. Ale z drugiej strony po co u nas brać nagminnie abo za 80 zł/mc? Dla smartfona dostępnego za 600 zł, który przy abo 80 zł na 2 lata kosztuje stówkę? Przecież skoro ta sama oferta bez telefonu kosztuje 30 zł, daje to w ciągu trwania umowy stratę rzędu 1300 zł; starczyłoby na domowy internet za 40 zł miesiąc, plus wypasiony router plus jeszcze parę groszy do kieszeni ;) |
@madmax2 u mnie obecnie jest wycinany po przekroczeniu 25GB, więc nie wierzę że po przekroczeniu 70GB będę miał dalej "nielimitowany internet". Nie wiem, może to przez okres testowy? Próbowałem ciągnąć ile się da aby wypróbować usługę.
W przypadku Play mam usługę nocną więc cięższe dane będę zaciągał w nocy :) Przewagą nocnej w Play jest to, że nie muszę przełączać się na 3G żeby z niej skorzystać tak jak to jest w Plus. Minus przejścia do Play to utracenie zniżki dzięki SmartDOM na TV... Plus przejścia do Play to 30GB wincej w "standardowym" pakiecie (Plus 70GB, Play 100GB). Kupię w poniedziałek kartę Play z interetem i sprawdzę czy będzie to działało tak jak w Plusie (zasięg). |
Osobiście nie znam nikogo - kto byłby zadowolony z internetu mobilnego. Oczywiście jako net dodatkowy ok, ale nie jako główny...
|
Tego nikt nie wie. Polecam forum Plusa. Jest tam temat na kilkaset stron.
W moim wypadku było ponad 100 Gb i nie przycięli. Z kolei w Play przycinają, jak ktoś naprawdę zasysa. Do 130 Gb raczej nie reagują. Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Ilość załączników: 1
A jak się ma to do punktu 12 Regulaminu promocji? :)
Załącznik 78730 Nie chcę mi się wierzyć, że nie zareagują jak np. zassam sobie 500GB :D |
Możesz włączyć LTE bez limitu. Po wyczerpaniu pakietu podstawowego prędkość ogranicza się do 20 Mbit/s.
W kwestii pomocy technicznej lepiej załatwić problem przez forum Plusa. Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Powoli zbliża się koniec umowy z Plusem.
Podsumowując: - 10 miesięcy walczyłem z naprawieniem błędu, który dezaktywował mi usługę LTE po przekroczeniu pakietu podstawowego lub po zakończeniu okresu rozliczeniowego. Jedyny sposób na naprawę tego było dzwonienie la ich BOK i "manualne zresetowanie usługi" przez operatora. - LTE w Plus nie jest nielimitowany. U mnie po przekroczeniu 25GB prędkość jest ograniczona do takiego poziomu, że nie da się korzystać. W okresie testowym wyciągnąłem ok 300GB i może to przez to u mnie tak limitują? - Praktycznie zero problemów z działaniem takiego internetu. Mam modem Huawei E3272 i Antenę. Nadajnik jest oddalony ok 2-3km od miejsca odbioru. - Tryb nocny aktywuje się przez przełączenie na usługę 3G dzięki czemu w godzinach 1-7 mam do wykorzystania ok 100GB, które nie wlicza się do pakietu podstawowego - modem idealnie współpracuje z moim routerem na OpenWRT Netgear dzięki czemu mogę go udostępnić dla wszystkich urządzeń - kontakt z BOK Plus to porażka, w 70% czekałem ok 20minut na połączenie. Za każdym razem musiałem tłumaczyć ten sam problem (błąd opisywany w punkcie pierwszym) od początku - porównując do Play tutaj nie ma tak, że zgłosisz coś przez konsultanta czy email i masz dostęp do zgłoszenia przez www. Nigdy nie otrzymałem numeru zgłoszenia bo "i tak musimy to zgłosić do II linii wsparcia" więc ten numer nic Panu nie da - Sorry ale gówno mnie to obchodzi - dzięki temu, że mam w holdingu Solorza dwie usługi, to obowiązuje mnie zniżka SmartDOM. Za TV płacę 50% (29,90zł za wszystko bez HBO) - internet wynosi mnie 59,90zł/m Czy opłaca się zostać przy Plus Internet czy lepiej wziąć go np. w Play? - w Play bez urządzenia na dwa lata zapłacę 49,90zł/m za "nielimitowany internet LTE", który tak samo jak w Plus nie jest nielimitowany. Ograniczenie jest do 100GB. - w Plus za 59,90zł/m mam 70GB - tryb nocny w Play aktywuje się automagicznie na usłudze LTE a w Plusie trzeba się przełączyć na 3G - w przypadku rezygnacji z Internetu w Plusie mam zwiększony abo za TV w CP |
A ja kiedyś anteną uwaliłem modem Sierra Wireless 307 . Oryginalna antena z dedykowanym wtykiem po kilkunastu użyciach wyszła razem z gniazdem:sciana:
Po konsultacji z serwisem i wysłaniu foto anteny i wtyku orzekli że zastanowią się nad rozpatrzeniem gwarancji ....ale odpowiedź jaka przyszła była krótka i ostateczna uszkodzenie mechaniczne i brak podstaw do reklamacji....brak możliwości jakiej kolwiek naprawy...propozycja zakupu nowego...:sciana: Więc poszła w ruch stacja lutownicza i udało się prawidłowo wlutować gnizazdo i do dziś działa jako zapasowy dla HUAWEI :) |
Ale ta antena z linku Andiego działa również z PS3 ;)
|
Ano racja, zapomniałem o tym.
Taka antena to cenowy overkill dla modemu z biedronki. |
Cytat:
U siebie mam PLUS Power LTE z modemem HUAWEI E3272 z taką anteną http://www.cybertech.com.pl/p131,ant...272-e3372.html Antena znacząco poprawiła sygnał Obecnie tak się przedstawia szybkość (maksymalnie miałem kiedyś*45Mb/s przy pobieraniu) http://www.speedtest.net/result/4583924599.png |
Ja tesz ;)
Ze swojej strony też potwierdzam - Huawei mają oryginalnie na tyle słabe anteny wbudowane, że do poprawnej pracy potrzebują sygnału, od którego bolą cycki. Naprawdę opłaca się dobrać dodatkową antenę, szczególnie jeśli ma się możliwość wyekspediować ją na przykład za okno. Przy czym należy zapomnieć o jakimkolwiek przedłużaniu kabla - te przewody są tak słabej jakości, że przy kilku metrach jego tłumienie zniweluje cały zysk z anteny. |
tylko misiek ma glejt na łamanie ortografii.
|
Cytat:
Przecież jest coś takiego ja dookolna |
No właśnie. Ortografia się kłania. :czytaj:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A nie napisałeś na czym korzystasz z tego internetu? jakiś laptok? jeśli tak to czemu nie użyjesz telefonu jako modemu? wiem że pewnie nie chcesz się bawić w przekładanie karty sim :ysz: nie które modemy mają słabą lub nie mają wbudowanej anteny , to samo dotyczy telefonów - jedne mają lepszy zasięg inne gorszy :> ja też obecnie jadę na internecie 3G co u mnie jest wielką porażką :buu: kiedyś miałem CDMA . Mam też modem e3131 tylko bez s2 jak i modem ADU 890w który jest dualny CDMA/3g , na dachu mam antenę jak z linka , internet mobilny w Orange , ale obecnie karta sim siedzi w tablecie , a tablet robi za ruter po wi-fi bądź usb , ma on nawigację i funkcję telefonu , więc gdzieś w terenie mi wystarcza do przejrzenia maili itd.:taktak:
|
Zawsze może zaszaleć i kupić:
TO + TO + ewentualnie TO Tylko czy mu się to opłaci.... Ja tam korzystam z udostępniania internetu w S5 i zapomniałem co to niewygodne modemy usb i dodatkowe anteny :P Cytat:
Jest w miarę wygodna i nie wymaga ustawiania jak anteny kierunkowe.... czy panelowe... stawiasz na okno lub np. na dach samochodu i gotowe... przy kierunkowych będziesz musiał za każdym razem ustawiać jak ją zdemontujesz... |
To mam już mętlik w głowie. ;]
Założenie jest takie, aby owa antena była mobilna, tak jak modem jest mobilny. Po dachach nigdzie nie będę montować. |
Do modemu e 3131 potrzebujesz wtyczki FME a te anteny '' baciki'' to do niczego się nie nadają kup antenę ATK10/20 z konektorem na złącze FME :taktak:
http://www.cybertech.com.pl/p90,ante...bel-fme-z.html http://www.cybertech.com.pl/p21,kone...tyk-fme-m.html im krótszy kabel przy antenie tym większy zysk :> |
Wszystkie aglo robi V1, V2, V3 tez ? flash code ?
|
Ten generator to i ja mam :P
|
Rozejrzyj sie jeszcze za podwojnym kablem usb do zasilania tego modemu ;)
BTW. kody generuje charytatywnie ;) |
Dil. :)
|
Cytat:
|
To byl tylko przyklad jak ma wygladc , no jest najtanszy shit ale sa lepsze np. taka ma zysk energetyczny na poziomie 32dB ;) wiadomo ze zysk energetyczny rosnie razem ze wzrostem ceny a tym modemom na usb pomoze kazda antena pomijam juz tutaj dodatkowe zasilanie z kabla usb :szczerb:
http://allegro.pl/antena-32dbi-omni-...547118019.html |
70zł to tyle ile modem, zobaczę te biedniejsze. Dzięki za pomoc.
PS: Ale Misiozol, ja chcę wędkę, a nie rybę. :D |
Cytat:
Tą co polecił misiozol nie bierz.... no chyba, że zamontujesz na dachu :P Szukaj minimum 13DBI |
Proste podajesz mi imei ja ci generuje kod , wsadzasz inna karte z innej sieci modem pyta sie kod odblokowujacy wpisujesz i masz odblokowany na wszystkie sieci ;)
W sklepie pytaj sie o antene GSM ze wzmocnieniem jak sie da np. taka , to tylko przyklad oczywiscie ;) http://allegro.pl/antena-do-huawei-1...590174777.html |
Podobne. ;)
- - - Ja to mam sklerozę: ;) http://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-i-e3131h-2-a-94391/ - - - Ale nie mam innej, ok. A jak się odblokowuje? Do czego mi ten IMEI - na jego podstawie jakiś klucz się generuje? I co z nim zrobić? Dobra, to o co mam się pytać w sklepie? Antena dookulna? :hmm: |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 72340 |
Nazwa modelu powinna być obok wejścia na kartę sim pod plastikową osłoną
|
powinno to być to, daj fotkę tego, albo ja ci pokaże jak to wyglądać chyba powinno...
http://images.mobilefun.co.uk/graphi...n-p18115-5.jpg Coś takiego? |
Ten modem ma jakąś zaślepkę z boku, zdjąłem i jest jakiś wystający wihajster, cycek, gwint, coś takiego. ;) Może na tę antenę?
Nie wiem co to za model, nie ma na nim nic napisane oprócz hujwajej: E3131? http://media2.pl/telekomunikacja/894...ieci-Play.html Zgłasza się jako: Kod:
Bus 002 Device 003: ID 12d1:15ca Huawei Technologies Co., Ltd.PS: Jak sprawdzić czy mam simlocka? ;] |
Dlatego ja napisalem w piatym ze powinien napisac w pierwszym ze sa na usb :P
|
Ale napisał w czwartym a temat ma już 10 postów...
Edit: moje modemy simlocka nie mają od dawna... |
Nie napisal w pierwszym poscie do ktorego sie odnosze a po mojej odpowiedzi napisal ze powinienem wiedziec przecie napisal ze router lol2 to musi byc na usb :P
BTW. jak chcesz to ci wygeneruje kody do simloka do tych modemow ;) |
Przecież pisał, że ma modem Huawei USB czyli taki jak dałem na zdjęciu (wątpię by dopłacał do wersji lte skoro na hsp+ osiągnie taką samą prędkość - play niestety nie daje mega prędkości lte wiec branie wersji lte u nich to głupota) - i antenę wpina się z boku... więc po co mu piszesz o routerze gsm. Skoro go nie ma i nie chce tego barachła...
|
Jaki model tego cuda na usb ? te tanie routery nie maja nawet gniazda na antene zewnetrzna generalnie ograniczeniem jest 0.5A z gniazda zasilania i czasami pomaga specjany kabelek wpinany w 2 gniazda usb w laptopie dzieki niemu mozna wycisnac 1A pradu z laptopa ;) cos podobnego tylko z gniazdem zenskim na koncu
http://obrazki.elektroda.pl/2282715400_1292718175.jpg |
Tak to właśnie sugeruję... czasem jak jestem w miejscu gdzie jest problem z zasięgiem, podłączam antenę i problem znika... modem z boku powinien mieć wejście na antenę... tylko uważaj na anteny 10 cm są nic nie warte... jak masz dużo kasy zamiast anteny dookulnej możesz uderzać w zmacniacz sygnału GSM lub w antenę panelową... ja wybrałem rozwiązanie najtańsze. Rzadko bo rzadko ale jednak antena się przydaje.... a taka antena dookulna to groszowy koszt...
Inaczej niż dodaniem anteny nic nie zrobisz... Huawei mają najsłabszy zasięg... trzeba było brać od nich modem zte - mam taki na sprzedaż jak byś był zainteresowany http://images.tapatalk-cdn.com/15/08...ab99e9299f.jpg |
Cytat:
No wlasnie trzeba bylo napisac ze modem usb :P w ciazy jestes czy okres ci sie zbliza bo jakis marudny jestes :D wejdz w ustawienia i zobacz czy masz w ustawieniach tylko 3g czy jest tez 2G/3G jak chcesz to ci wygeneruje kod do simloka jak mi podasz imei ;) BTW. te cuda na usb to najgorszy shit . |
To modem na USB, a la pendrive. Huawei jakiś tam. Nie sądzę aby to było istotne. Jest sprawny skoro działa w moich okolicach. Nie rozumiem czemu nie działa w innych jak telefon (skrót myślowy ;]) też jest Play i w tym samym miejscu i czasie działa.
Niestety nie mam. Ale co sugerujesz, że odbiornik wbudowany w urządzenie jest słabszy niż w telefonie? Da się to jakoś zwiększyć metodą na mcguyvera jeśli jest fraktalna? @Misiozol Napisałem, że to jest modem. A skoro modem to nie router ani nie router z wbudowanym modemem. A więc modem 2G/3G/4G, który rozmawia z komputerem przez USB. A co do Aero to ja wolę zapłacić niż się z tym mordować. Naprawdę dziwię się ludziom że chce im się to kurestwo (nienawidzę captcha) wpisywać lub obchodzić. Czasami gdzieś przy rejestracji używane są captcha i bywa, że kilkadziesiąt razy próbuję wpisać... Dla mnie bezsens totalny, który doprowadza mnie do dzikiej furii. |
Nie każdy ma cierpliwość do areo i głupich kodów co 1 godzinę...
Masz w tym modemie wejście na antenę dookulną? Jeśli tak podłącz takową to problem z połączeniem zniknie... Potrzeba ci taką antenę jak na zdjęciu... http://images.tapatalk-cdn.com/15/08...21ba89463e.jpg |
Tak z ciekawosci nie lepiej bylo wybrac aero2 ? , router masz wifi czy taki badziewiasty na usb ? zaloguj sie do niego z przegladaarki jak na wifi i zobacz status sieci ;)
|
Mobilny internet
Pierwszy raz w życiu dałem się namówić na modem 3G/LTE z PlayOnline. Problem mam taki, że u mnie w Warszawie działa, w Wołominie działa, ale już Rawie Mazowieckiej czy w Rowach nie może nawiązać połączenia, a przecież telefony łapią zasięg też z Play (jak rozumiem używają tych samych BTSów, nie?).
Ktoś wie czemu tak się dzieje? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12. |