![]() |
Zapewne nie taki bios wgrany.
|
Przełączyłem video standard na NTSC M i jest kolor. Nie zmieniałem rozdzielczości. Skoro konsole mam w PAL to czemu muszę zmieniać na NTSC M by był kolor ??
|
Czyli masz konsole PAL, a gry próbujesz odpalić w NTSC, spróbuj apką enigmah video mode switcher przełączyć konsolę na NTSC i powłączaj te opcje na on, z wyjątkiem 1080i, chyba, że masz moda na 128MB RAMu.
|
480p, 720p, 1080i - mam wszystko na NO
Video Standard : PAL Próbowałem tam przełączać ale nadal nic nie pomaga. Co ciekawe jak miałem poprzedni tv - full hd to było wszystko ok. |
A masz w opcjach dasha włączone rozdzielczości wyższe niż 480i? Bo skoro XBMC masz kolorowe, a gry nie, to sprawdź z tej strony, i nie w opcjach TV, a konsoli. ;)
|
No właśnie mam kilka rodzaj kabli i żaden nie pomaga. Mam takie trzy :
Solidny Kabel RGB SCART do Konsoli Xbox CLASSIC - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl KABEL TV COMPONENT DO XBOX CLASSIC AV HD DŹWIĘK - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl Kabel AV audio-video do Xbox Classic 3 x czincz - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl Żaden nie pomaga. Kupiłem też coś takiego : Przejściówka Konwerter PAL- NTSC NTSC-PAL Adapter - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl Ale też nie pomaga. W tv nie ma czegoś takiego jak zmiana na PAL :( Co ciekawe jak wchodze w menu XBMC, ono jest kolorowe. Jak uruchamiam jakąkolwiek grę już jest czerń i biel tak brzydka, tzn obraz trochę skacze. |
Trzeba zmienic w ustawieniach na PAL
|
Może w kablu? Jak używasz composhit (kompozyt) i na TV PAL ma być wyświetlony obraz NTSC to będzie czarnobiałe, dziwne to bo od kilkunastu lat telewizory są uniwersalne, mimo to nadal mają problem z kompozytem. Mój szajsung nie lubi konsoli PAL wymuszającej NTSC, chyba, że TV włączę po włączeniu konsoli wtedy nie ma problemu.
Polecam zmienić kabel na RGB albo nawet chiński component. |
Hej. Mam mały (a może duży) problem z xboxem. Otóż gdy podłączam konsole do telewizora LG (model : 49NAN0867NA) nie mam koloru. W konsoli wgrany jest unleash. Gdy konsola się włącza, pojawia się ładne zielone logo xboxa. A już po chwili wszystko jest czarno białe. Dodam że w lewym górnym rogu wyskakuje napis AV NTSC 443. Gdzie może być problem ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To znajdz wsady do chipa :P
|
Ja ostatnio "prawie" kupiłem pierwszego iXa i przygotowując się do tej zacnej czynności odświeżyłem sobie wszystkie najważniejsze strony o scenie tej konsoli. Jakby co, to mogę podać co i jak. Wbrew pozorom nie jest tak źle, cały czas coś tam wychodzi (a to nowa wersja emulatora PSX, a to kolejne CoinOPS-y itd.) - nie ma oczywiście szału i nie dzieje się to raz na tydzień, ani nawet na dwa ;), ale jakieś homebrew ciągle się tli.
|
Wgasle linki to problem, ale mam gdzies all in one na xbox classic wszystkie dashe itd.
|
Cytat:
Obecnie jest z tymi tematami lepiej, (choć z dostępem do różnych konsol i gier za okazyjne ceny dużo gorzej :'( ). Jak zorganizuję sobie w końcu stałe miejsce w domu na konsole to będę właśnie szukał konkretnych informacji, co gdzie i jak robić instalować, choć najbardziej obawiam się o wygasłe linki itp. Czasami mi Berion coś jeszcze podpowiada, ale sami wiecie jak to z czasem teraz bywa... przez pół z połowy tak u mnie jak i u niego. toast2 |
A XBMC to nie homebrew? ;p Przecież ma również manager plików to problem żaden (i wyświetla klucze ata gdzieś tam w ustawieniach). No chyba, że masz jakiś skin dla upośledzonych.
|
Cytat:
Posiadam też dwa Xboxy, z czego się jeszcze zastanawiam którego będzie lepiej przerobić. Ten softmodowany przeze mnie ma dysk 10GB, drugi z XBMC ma 300 GB (ale żadnego homebrew na pokładzie... łyso). Jak znajdę czas doczytam co to ma w środku i zdecyduję którą konsolę zostawić a która pójdzie na zamianę lub przynajmniej częściowe sfinansowanie brakujących mi Gamecube'a lub tym bardziej Dreamcasta. ........Trochę cierpię na czasoniedobór, ale dzięki Bogu zapału nie straciłem :P Pozdrawiamtoast2 |
Osobiscie wolalbym kupic chipa za 20zl zainstalowac i sie nie babrac w te softmody bo to katastrofa czasowa
|
Scena XC jest martwa od stu lat, więc nic nie działamy. Ja gaszę światło w szafce w momencie kiedy kończę ostatnią grę na daną platformę i backupuję ostatnie save'y i konfigi. W klocku szybko ten moment nastał. Ale żeby nie było to kilery ten system miał jak Dziwnoświat: Obcy czy Conker: Złofutrzany Dzień. :D
Poradniki są aktualne, ale weź poprawkę na to, że są dla modchipów. Na softmodzie musisz za wszelką cenę utrzymać przy życiu eksploitowane środowisko (czyli tutaj chyba msdasha) i pierwsze co to sczytaj klucze ATA i sprawdź na komputerze czy jesteś w stanie blokować/odblokowywać ten i *inne* dyski. To jest podstawa do bezstresowej zabawy bo jak coś zepsujesz bez scenariusza naprawczego to znowu będziesz ryzykować uszkodzeniem kontrolera IDE (przez hotswap jeśli nie masz MU + gra i jakiś save-exploit). Lepiej wlutuj modchip bo oryginalny fw to się nawet wywróci jak mu bateryjka umrze, nie mówiąc już o braku buta z płyty bez sprawnego HDD. |
Zajrzyj na glowna strone tam sa bardzo dobre poradniki Beriona .
|
A działacie coś jeszcze przy tych starych Xboxach czy linki jak i wiedza dawno zamarła? Mam dwa sprzęty i chyba sam nie poradzę. Jeden sam przerobiłem softmofowo poprzez hotswap HDD a drugi już z gotowym XBMC i dyskiem 300GB, niestety bez emulatorów i czegokolwiek... pierwsze co będę musiał uzupełnić to ... wiedza ehh :czytaj::google2:
|
Skopiowałem za pomocą UnleashX.
|
A czym kopiujesz tę grę? UnleashX, DVD2Xbox czy XBMC z tego co kojarzę patchują media flag w locie (oryginała 1:1 nie uruchomisz bez tego).
|
Również to wczoraj sprawdziałem i gra jest w PAL'u tak jak konsola. Więc nie wiem o co chodzi :(
|
Przypadkiem Twoja gra nie jest w NTSC, a konsola w PAL?
Tak na marginesie, zrobiłem renowację swojego "klocka". Pasta pod CPU oraz GPU to już była wyschnięta na kamień, wymiana na mx2. Oczywiście konserwacja ODD. Wylutowałem wylany kondensator (standard w xbox classic), odpowiedzialny za podtrzymywanie zegara (1F 2,5V). Oczyściłem pola i ścieżki w pobliżu tego kondka. Sprawdziłem kilka innych kondensatorów i o dziwo, trzymają parametry (konsola ma 15 lat!). Na koniec, poprawiłem miejsca lutownicze gniazda zasilania. :) |
Skopiowałem grę na dysk i jest to samo :( I tu nie chodzi nawet o rwanie, - na tv pojawia się czarny ekran i pisze brak sygnału (komunikat ze stony tv). Wszystkie inne gry takich problemów nie mają.
|
Jak się dużo dzieje na ekranie to rwie (a tam się często dużo dzieje ;]).
Skopiuj na HDD, może pomoże. Nie mam pojęcia, nigdy nie miałem uszkodzonej płyty i nie wiem jak w wygląda bootowanie gier w klocku. |
Witam.
Kupiłem ostatnio kilka gier na X-boxa w tym Dead or Alive 3. Po włożeniu płytki do konsoli, gra się wczytuje lecz obraz całkowicie znika. Słychać odgłosy gry, ale jest czarny obraz. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? |
Metal Slug X powiadasz ? :) Bo uruchomiłem go dosłownie na chwilę i wydawało się że jest ok.
Sprawdziłem również Overboard i Adventures of Lomax. Ale tu się pojawiły problemy z dźwiękiem. Cały czas coś buczało :( |
Tak. BIOS to niepoprawna nazwa. Firmware.
2D też potrafi szarpnąć, szczególnie Metal Slug X. ;] |
Mniema że chodziło ci o plik Bin ? Takiego rzeczywiście w folderze z biosem nie miałem. Ale już wrzuciłem i rzeczywiście gry się uruchomiły. Co do samej emulacji. Cóż.. gry 3d to rzeczywiście tragedia. Spadki animacji, tnąca się muzyka, dźwięk itp. Z 2d już jest ok. Np taki Metal Slug chodził ok.
|
Potrzebujesz dump firmware PSX'a (z któregokolwiek z modeli np. z SCPH-1001) i wskazać go w konfiguracji.
|
Ja jak na razie z emulatorów jestem zadowolony - snes, mega drive, nes - wszystko super. Najbardziej interesował mnie arcade i tu jest różnie. Pobieżnie sprawdziłem gry z final burna i chyba jest wszystko ok.
Jeśli chodzi o psx to za każdym razem jak chcę odczytać jakąś grę to wywala mi napis : Could not load D :\bios\scph1001.bin Coś tu trzeba zmienić ? D to chyba napęd, a emulator z grami mam na F. A jak kliknę na plik z biosem to pojawia się napis loading i konsola jest zawieszona, tylko muzykę w tle słychać. |
Różnica zauważalna w emulatorach, znacznie zauważalna, no i w samym XBMC lepiej.
|
Osobną kwestią jeszcze jest, które programy używają dodatkowych 64MB RAM. Bo ja np. nie wiem, ale podejrzewam że znikoma ilość.
|
Tragedii nie ma nie ma, ja mam w swoim xbox'ie 128MB RAM i działa to znacznie lepiej ale niestety dolutowanie RAMu ma 3 minusy - bardzo trudno wlutować, musi być taka sama kość RAMu z innej konsoli, cena takiej modyfikacji nie wspominając, że można to tylko zrobić z modelem 1.6.
|
W 3D tragedia jest. ;)
|
To wiem czego nie wybierać :)
Wow, to PSX i N64 nie sprawdzałem jeszcze. Ale skoro piszesz że przeszedłeś pare gierek to może tragedii nie ma. |
W UX lub XBMC wybrać opcję lock. :P Tylko nie wiem po co...
To ekwiwalent PIII 700MHz i 64MB RAM, więc nic dziwnego. To i tak dobrze, że emulacja automatów, N64 i PSX jest na takim poziomie jakim jest. Na PSX przeszedłem nawet Megamany X4, X5 i X6, całkiem znośnie (bo 2D) i kilka RPGów jak Lunary czy Tales of Destiny. |
A w jaki sposób można go zablokować ?
Na razie sobie ogrywam Halo 1 i wszystko śmiga fajnie. Powoli wrzucam romy z Mame, Snesa i Genesis'a. I tak jak wspomniałeś, gry z automatów rzeczywiście słabo chodzą na Xboxie. Pograłem trochę w Mortala i dziwnie to działało. |
Dostęp do dysku będziesz mieć tak długo jak go nie zablokujesz. Masz modchip z wsadem, który na to pozwala, ale np. użytkownicy softmodów (tak samo jak gołych dziewiczych konsol) są zmuszeni mieć zablokowany dysk.
Teoretycznie można odblokować dysk na PC, znając klucze user i master ata password, ale w praktyce na niewielu płytach głównych to działało (być może te programy są ułomne), nie mówiąc już o siłowym wymuszeniu zdjęcia atapsswd przez kontroler (wymagany bardzo drogi sprzęt, no i mówimy tylko o urządzeniach bez TPM). Więc o save'y. Nie wiem jak dużo jest takich gier, ale Forza Motorsport do nich na pewno należy. |
Jeżeli bym tego nie zrobił o czym piszesz ? (obraz używanego firmware i kopię tzw. flasha). To w tym wypadku głównie chodzi o save'y ? Czy o coś jeszcze ? Np może się coś skopać i mogę później np. nie odzyskać dostępu do dysku itp ?
|
Nie da rady, dopóki go nie przepiszesz dla konsoli docelowej. A tego nie wiem, ale z tego co pamiętam (jak przez mgłę) to brały udział identyfikator xbox live, atapsswd i jeszcze coś.
Powinno. Można tym programem zabić konsolę. Ale to też tak z pamięci. Dawno nie uruchamiałem i nie pamiętam dokładnie jakie są opcje. |
Czyli np. jakbym ten save'a skopiował i chciał uruchomić na innej konsoli, to nie da rady ? A np. jakbym podpiął inny dysk do tej samej konsoli to wtedy nie będzie problemu ?
A to zdanie "uważaj co wciskasz" - zabrzmiało groźnie :) |
Config Magic, ale uważaj co wciskasz. ;p U mnie tego nie ma. Być może gdzieś jest zakopane tutaj:
https://web.archive.org/web/20160521...tutorials.php? Na przykład Forza Motorsport generuje sprzętowy klucz, którym podpisuje save'a. Przez co po skopiowaniu save'a na inną konsolę ten nie będzie dał się wczytać. |
Dobra, udało mi się zrobić co chciałem. Utworzyłem ta foldery - dałem je jednak na F. I rzeczywiście jak wrzucam coś z poziomu PC do tych folderów to w Unleashu pojawiają się w menu. Jedną grę z płytki też skopiowałem - choć ta pojawiła się w Unleashu dopiero po zresetowaniu konsoli, ale to nie problem.
A możesz powiedzieć jak to trzeba wykonać ? Przejrzałem pobieżnie twoje teksty o Xboxie ale tych info chyba tam nie ma. No chyba że jest tak banalne i nie trzeba do tego żadnego opisu :) I jak mam rozumieć to zdanie "...niektóre gry przypisują save'a do konsoli i bez jej danych nie da się go przypisać" :) |
Jakbyś mógł coś uszkodzić to bym o tym wspomniał. Ale skoro nie możesz to baw się dobrze. :P
Zalecam też zrobić obraz używanego firmware i kopię tzw. flasha, ponieważ niektóre gry przypisują save'a do konsoli i bez jej danych nie da się go przypisać. |
Ok, dzięki za radę. Pobawię się trochę, i może niczego nie rozwalę :)
|
Tak. Nie pytaj mnie jak wyrocznię tylko sam eksperymentuj. Przecież nie wybuchnie, nie da się nic zepsuć. To dopiero na nowych konsolach trzeba uważać bo tam edycja systemu operacyjnego może skończyć się śmiercią konsoli, a w najlepszym wypadku reinstalacją firmware. Na tej generacji nie musisz się tym martwić, a w Xbox'ie nie musisz tak długo jak nie przyjdzie Ci do głowy edytować zawartość flasha lub modchipa (bo nie masz softmodu, ci też muszą uważać).
Jak nie ma to zrób. Ale skoro chcesz je mieć na C to nie rób na F tylko zrób na C. ;p |
Czyli wystarczy że w tym pliku config.xml zmienię z F na C ?
Co do tych "Binów" to w pliku config.xml widzę że są gdzie nie gdzie , ale raczej na F. Np. <Path>F:\BIN\EMU\</Path> <Path>F:\BIN\APP\</Path> <Path>F:\BIN\PC\</Path> No ale tych folderów na F nie ma. |
Jeśli chcesz mieć gdzie indziej niż tam gdzie ja wymyśliłem to wręcz musisz zmienić. ;)
Tak, choć wydawało mi się że utworzenie tych folderów było w skrypcie. Dlatego założyłem, że to po prostu już masz. Z tego co kojarzę powinny być: "E:\BIN\APP" (dla aplikacji użytkowych np. Xored Train Launcher, EnigmaX, Config Magic itp.) "E:\BIN\EMU" (dla emulatorów) "E:\BIN\HG" (dla gier homebrew) "E:\BIN\PC" (dla portów z PC, ale tutaj lokalizacji nie jestem pewien, porównaj to z zawartością config.xml) |
Znalazłem tą ścieżkę, tzn chyba :) Idzie to tak :
<Item Action="F:\XBMC\default.xbe">XBMC</Item> Czyżbym miał ją zmienić ? A na E, to mam tylko Cache, Saves, Sceenshots, Tdata, Udata, ale Bin'a nie ma :( Czy po prostu stworzyć taki folder ? |
Niczego konsola nie zapamiętuje. To nie jest człowiek, nie potrafi myśleć i modyfikować sam siebie na podstawie działań użytkownika. :P
Ok, to inaczej: otwórz plik "C:\config.xml" i wyszukaj wspomnianą ścieżkę. Jaki wniosek się nasuwa? ;) Dashboardy na Xbox'ie potrafią automatycznie dodawać programy do menu z określonej lokalizacji jeśli w podfolderach znajdują się pliki wykonywalne nazwane "default.xbe", a dodatkowym parametrem w pliku konfiguracyjnym w menu jest AutoAddItem (itp.). W moim konfigu, takie coś działa dla "E:\BIN\*\*", więc wystarczy że wrzucisz np. emulator SNESa to "E:\BIN\EMU" i magicznie pojawi się w menu UnleashX (nazwa pobierana jest z nagłówka XBE). |
Usunąłem ten Xbmc z F i wgrałem go sobie na C. Ale teraz jak chcę uruchomić go z poziomu Unleasha, to wywala error. "Unable to launch F:\XBMX\default.xbe. Files does not exists - Czyżby konsola zapamiętała to miejsc w które wgrałem pierwszy raz xbmc i teraz chce czytać tylko stamtąd ?
I jeszcze jedna sprawa. Jak np. wrzucam z poziomu PC, jakiś emulator, to jak to trzeba potem dodać aby można było go wybrać z opcji w Unleash'u lub XBMC. Wiem że w XBMC jest coś takiego jak dodaj źródło - ale zawsze jak coś dodaje to pojawia mi się na głównym poziomie obok dysków. Pewnie jakieś ścieżki gdzieś trzeba wprowadzić? |
Opcja skopiowania płyty w UnleashX (bo chyba o tym mówisz) jest oskryptowana z myślą o grach, dlatego zawartość trafia do "F:\Games" bo to tam zwykle trzyma się gry. ;) Mogłeś użyć managera plików, zaznaczyłbyś sobie dane, skopiował i wkleił gdzie chciał.
Gdzie chcesz, to nie ma znaczenia. Konfiguracja jest dla Ciebie, nie musisz się dostosowywać do mojej. Moja jest dla mnie, i w mojej ocenie po prostu najlepsza. W domyślnym konfigu linkowałem XBMC do "E:\XBMC" ponieważ w tamtych czasach często zmieniałem wersję, nie miałem przeciągniętego kabla przez chałupę i wygodniej mi było mieć na stałe gdzieś na wierzchu poza C (bo inaczej to bym wrzucił do "E:\BIN\APP"). |
Zrobiłem jak powiedziałeś - dzięki :) Włożyłem płytkę z wypalonym xbmc i chciałem go uruchomić już bezpośrednio z płyt, ale się zawiesiła konsola. To w końcu przekopiowałem xbmc - tylko że kopia utworzyła się na F w grach. No ale mając już xbmc połączyłem się z PC :) Swoją drogą to xbmc lepiej przerzucić na C czy to nie ma znaczenia ?
|
Zrób obraz płyty np. Qwix'em (natywny system plików na obszarze z grą dla Xbox'a to XDFS i taki też robi ten program). Jeśli nadal będą problemy to napęd jest zakurzony, zmaltertowany, płyta krzak, nagrywarka krzak, w dowolnej konfiguracji. ;]
|
A to myślałem że UN, działa podobnie jak XBMC. Ale spoko, jak wrzucę xbmc (tzn jak mi się uda:), to nie będzie z tym problemu.
A jeśli chodzi o nagrywanie to najpierw nagrałem sobie płytkę programem power2go, ale konsola na D, nic nie widziała. A przed chwilą nagrałem imgBurnem - zaznaczyłem (write files / folder to disc - następnie ISO9660 + Joliet) i konsola się wiesza jak wsadzam tą płytkę :( |
UnleashX nie ma żadnych funkcji sieciowych poza serwerem FTP, więc nie wiem o co pytasz. :P
Jakkolwiek chcesz. UnleashX obsługuje FATX, "UDF-X", XDFS, ISO9660/Joliet. Więc jak chcesz coś wypalić to po prostu wypalasz, wkładasz do konsoli i przechodzisz na D. Jak chcesz aby było bootowalne to musisz wykonać dodatkowe czynności opisane w jednym z poradnikach (spis treści na ostatniej stronie FAQ i na pod forum konsolowym). |
Oki :)
A powiedz, bo mając Unleasha jako dasha, jakoś nie mogę się połączyć z netem. Jak przechodziłem na XBMC (na poprzednim dysku) wchodził od razu. Natomiast chodzi mi o to, w jaki sposób wypalić płytkę właśnie z xbmc (i przy okazji innymi programami) by konsola ją odczytała i bym mógł przekopiować jej zawartość. Przed chwilą wypaliłem płytkę z xbmc, ale unleash pokazuje tylko unknow :( |
Inny podzial na partycje nie wchodzi w gre. Nie pamietam dlaczego, chyba dlatego ze nikt nie napisal bibliotek do pelnej obslugi fatx, wiec klonowali oryginalna tablice. ;p
|
Cytat:
|
Nie ma to znaczenia
|
Mam takie pytanie. Ponieważ podłączyłem dysk, (kupiłem 500 gb SATA, plus przejściówkę) za pomocą Unleasha wgrałem dashboard. Na C mam 490 gb, jest jeszcze E i F. Czy coś tu jeszcze zmienić ? Bo z racji tego że na C jest tak dużo miejsca, miałbym tam wszystko czyli gry, emulatory, programy itd. Czy może jakoś to podzielić i jeśli tak to czy za pomocą Unleasha da się to zrobić ?
|
Rzeczywiście dość szybko Unleash się uruchamia. Natomiast połączyłem się z xboxem przez ftp i usunąłem folder z Unleashem a mimo to nadal się on uruchamiał a nie XBMC. Czyżbym powinien coś innego jeszcze usunąć ?
Czyli jeśli bym wrzucił XBMC do root C, a jego plik wykonywalny nazwał "evoxdash.xbe" to wtedy znowu uruchamiać mi się będzie XBMC ? Dobrze zrozumiałem ? Tak zrobię to co opisałeś, nie chcę nic zmieniać. Nie lubię robić bałaganu, bo na tamtym dysku był i to niezły. |
I tak powinno być, XBMC się uruchamia kilka sekund, a normalny dash jedną. ;)
Na Xbox'ie niczego się nie instaluje, więc niczego się odinstalować nie da. Tutaj nie ma baz żadnych komponentów wrzucanych do systemu operacyjnego (bo go nawet nie ma), hashowania programów, meta danych, nie ma baz danych etc. Jeśli czegoś nie chcesz to po prostu kasujesz. Więc wrzuć np. XBMC do root C, a jego plik wykonywalny nazwij "evoxdash.xbe". Ale to jest naprawdę bez sensu. ;) Tak, to wszystko co jest w tamtym artykule. Jeśli chcesz ładować programy z innych ścieżek to edytuj sobie "config.xml". Chyba nawet wpisałem te popularne, tyle że są zakomentowane aby nie robić bałaganu. Aha i ja bym G nie tworzył - bo po co? Do emulacji zrób sobie folder z romami i podfoldery np. NES, SNES, GBA itd. Tam wrzucaj obrazy emulowanych gier, a w emulatorach wskaż odpowiednie ścieżki. Zachowasz w ten sposób większy porządek (moim zdaniem). |
Mam takie pytanko, bo się trochę bawiłem Unleashem i go zainstalowałem. Teraz jak się uruchamia konsola to od razu on się uruchamia. Czy można go odinstalować, i wrócić do XBMC ?
Jeszcze dopytam bo przyszedł mi teraz dysk i przejściówka. Zamontuje go w konsoli. Włączę konsolę, włożę płytkę z wypalonym Unleashem, i postępuje według tej instrukcji : http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/X...dd/strona2.php ?? Nic wcześniej nie muszę robić ? |
Te seagate sa ok - 500gb wyjdzie tyle co ta 400gb(prawie) bo masz przesylke za darmo.
@Berion ok;) Tak czy siak potrzeba jeszcze tasmy 80 zylowej a nie 40 zylowej. |
Co do wielkości to spokojnie wystarczyłby mi przedział 250-500 gb.
Może coś takiego : http://allegro.pl/nowy-dysk-twardy-s...155413985.html lub ewentualnie http://allegro.pl/swiateczna-wyprzed...648139557.html Jeszcze pomyślę :) |
Cytat:
|
ja tam bym byl za 1tb ;) a koszt takiego to niewielki zawsze sie moze nadac do innych celow ;)
|
Bez roznicy i tak transfer obnizy sie do sata I.3 dysko sobie daruj bo nowy jest tylko z nazwy i gwarancja 1 miesiac, 320gb masz gwarancje 12 miesiecy.Pomysl ile bedziesz danych na nim trzymal i wtedy szukaj hdd.Mozesz pomyslec o 1tb uzywkach ale roznie to bywa.
|
Ok, dzięki to w coś takiego się zaopatrzę.
Czyli w tym momencie to już nie będzie miało znaczenie jaki dysk sata sobie kupię ? Zastanawiam się nad któryś z tych modeli : http://allegro.pl/dysk-twardy-3-5-se...598000307.html http://allegro.pl/nowy-dysk-hdd-320g...160621739.html http://allegro.pl/seagate-400gb-st34...107115356.html http://allegro.pl/nowy-markowy-dysk-...629578045.html Jakby ktoś mógł doradzić, to byłbym wdzięczny. Przedział cenowy to tak maks do 100 zł. |
http://allegro.pl/przejsciowka-dysku...292741027.html jak dojdzie ci wersja taka jak na fotce(2 kondensatory) to powinno byc ok z tego co czytalem.
|
Cytat:
Albo coś takiego ? http://allegro.pl/przejsciowka-z-sat...605205683.html |
A ten adapter, to jest coś takiego ?
http://allegro.pl/przejsciowka-adapt...506677863.html |
Warto, zwlaszcza jak masz gdzies w domu lezec jakis dysk na sata - wtedy to koszt tylko adaptera.
|
Może rzeczywiście to było by lepsze rozwiązanie. Rzuciłem teraz okiem na dyski Sata i w cenie różnica jest kolosalna. Obejrzałem również ten filmik gdzie gość podłącza pod Xboxa dysk Sata, więc tu nie było by problemu. Więc może warto spróbować.
|
A dlaczego nie adapter + dysk sata?
|
Ceny nie zachęcają. Dlatego może jakiegoś używanego kupie. Może akurat nie będzie z nim problemów.
|
Oczywiscie ze bios, to mialem na mysli jak sie w to bawilem to bylo z 2 lata temu :P
|
@Misiozol: Pomyliłeś dasha z biosem... Są dashboardy Evox i są firmware Evox. M8+ powinno dać jasno do zrozumienia, że to fw, a wspomniałem o nim dlatego że obsługiwał także G. ;p
|
Ja mam v1.6 z softmodem i konsola elegancko łyknęła dysk 400GB :D
|
Cytat:
|
Nie obrażę, cytowanie wskazane.
Ja miałem z tego co kojarzę 250GB PATA i problemów nie miałem. Partycji G chyba nie robiłem; Evox M8+. Xbox-Scene.com jest martwe, ale wciąż sporo ze strony głównej można wyciągnąć z webarchive. https://web.archive.org/web/20161011...box-scene.com/ |
Praktycznie juz nikt tego nie kupuje ale ceny faktycznie zabijaja.Nie da sie dac przejsciowki sata na ata?
Widze, ze sie da https://www.youtube.com/watch?v=p9NKJOomvAw i nie ma problemu duzego. Lista dzialajacych adapterow - koszt ok 5 dolarow. |
Problemow miec nie bedziesz bo sa takie ale ceny cie powala na kolana no chyba ze ci nie straszne jakies dyski z wykopalisk .
|
2 tb to już za dużo :) Mi wystarczy 250-500 gb. Więc z dyskami o takiej pojemności, mogę mieć jakieś problemy ?
|
No to szukaj dysku na IDE 2tb :P , te nowe biosy to maja i ta obsluge ale jest tak koslawa ze glowa boli , mi po flashowaniu wszystkich nowszysch biosow sie znudzilo i zostalem z dyskiem 120gb , ale co ja tam wiem probuj moze sie uda ;)
|
Ja właśnie mam 80 gb, tylko że to trochę mało. Sądziłem że nie ma problemu by wsadzić większy dysk. Że aż zacytuje Beriona, mam nadzieje że się nie obrazisz ?:)
"Jak duży dysk mogę zamontować?" "Teoretycznie tylko 137GB (LBA28), ale nowe biosy mają już pełną obsługę dysków do 2.2TB (LBA48)" Więc jak to jest ?:) |
Byle jaki 80/120gb sie nada , po wsadzeniu 160/320 zaden bios nie potrafil poprawnie ich obslugiwac ;)
|
Dzięki za info. Pytam bo teraz rozglądam się za dyskiem, który by się w miarę nadał. Z twoich informacji o Xboksie wynika że ma to być PATA (ata) i takiego szukam. Szukałem też jakieś listy dysków kompatybilnych ale z marnym skutkiem, ta stronka się niestety nie otwiera http://www.xbox-scene.com/
|
Jeśli w UX wyświetla, że masz unlocked to znaczy że jest niezablokowany, a skoro konsola się uruchamia to znaczy że "bios" pozwala na boot z niezablokowanego.
|
Można gdzieś to sprawdzić ? Bo w informacji o sprzęcie pisze tylko - Wykryty bios: Nieznany. Dodaj MD5 z loga xbmc do pliku DiosIDs Modchip lookup is disabled. Z tego zdania nie za wiele rozumiem.
No i przy wersji Xboxa pisze v1.1 - ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. |
Wszystko zalezy od tego jaki "bios" masz wgrany ;)
|
Mam jeszcze takie pytanie. Mając w tym xboxie przeróbkę typu Xecuter 2, muszę zwracać uwagę na to by można było zablokować dysk czy mogę kupić pierwszy lepszy dysk typu PATA (ATA) ?
|
Na Xboxie to interesowały by mnie tytuły głównie ekskluzywne, i może kilka gierek które na ps2 nie ograłem. I oczywiście emulatory :)
Udało mi się wreszcie połączyć. Wpisałem wszystkie adres ręcznie (ip, maska, brama dns) i się połączyło. Wcześniej nic nie wpisywałem i się łączyło automatycznie a od pewnego czasu nie mogłem w ten sposób. |
Nie udało mi się jeszcze zapełnić E, więc nie wiem. Ale nie oszukujmy się, nie ma czym. Xbox dostał mało dobrych gier - i pewnie dlatego. :)
|
Być może coś zmieniłem niechcący.
Już znalazłem :) Swoją drogą chciałem uruchomić z płytki Splinter Cell ale okazało się że na dysku nie było miejsca na sejwy - w tym momencie konsola wywaliła mnie z gry i wróciła do XBMC, czy to normalne ? |
Gdzieś musiałeś zmienić ustawienia sieci. Albo złamałeś gdzieś kabel. ;)
FileZilla z jakiegoś powodu się nie nadaje, u mnie wyświetla nazwy partycji z datami (WTF?) i nie można w żadną wejść. Nie czytałeś FAQ. Poczytaj o IGR, a najlepiej przeczytaj cały. :P Więc tak, da się i to w każdym programie (a więc i grach też). |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:05. |