![]() |
Adapter IDE--->SATA
Ilość załączników: 3
Witam jako że nieuchronnie stoję przed wymiana platformy a co za tym idzie będzie ona bez natywnego IDE pytanie co zrobić z klasykami na IDE Pioneer 112 Plextor 760 itd.
można używać zew. kieszeni na USB mostków itp. ale to już nie to samo Ja zawsze w obudowie trzymam 6x napędów i przeciąganie kabli do USB było by trochę złym rozwiązaniem myślałem nad kontrolerem IDE na PCIe ale takowych u nas brak stare kontrolery na PCI nikt nie umie potwierdzić czy będą działać na systemach Win 7 64bit i nowszych. Nowe MBO tak samo rzadko już maja klasyczne PCI przeglądałem najpopularniejszy portal aukcyjny w PL i natrafiłem na to http://allegro.pl/adapter-pata-ide-4...908530491.html Załącznik 85677 Sprzęt działa jest bezinwazyjny napędy IDE są rozpoznawane jako SATA sprawdzałem dziś na Pioneer 112, Benq 1640,1655 Nec 4551, Plextor755 sprawdzałem na natywnym Intel SATA2 SATA2 od Gigabyte i SATA 6G z Marvell system Win 7 64bit nie trzeba żadnych sterowników, wszystko działa upg. fw. nagrywarka normalnie czyta i nagrywa. zworkę należy ustawić na MASTER Załącznik 85677 Załącznik 85678 Załącznik 85679 gdyby ktoś maił jakieś pytania proszę pytać sprawdzę |
Jak zachowuje się w systemach z rodziny unix np. debian / readhat?
|
mgit nie pomogę nie używam nic innego jak od lat tylko okienek...
|
Cytat:
|
:-) no tak ale nie maiłem z tym nigdy styczności :-)
|
Czy sprawdzałeś na HDD?
|
Na którym czipie zebrany ten adapter? Mam dwa ró***380;ne adaptery, zebrane na ró***380;nych czipach, dzia***322;aj***261; z wszystkimi nap***281;dami oprócz BenQ - i to problem dla mnie...
mgit, na ile znam, te adaptery s***261; przejrzyste dla systemu - oni tylko konwertuj***261; pakiety danych, wys***322;ane do urz***261;dzenia i otrzymane z urz***261;dzenia. Odpowiednio, musi nie mie***263; znaczenia, który system. :taktak: Dla jej ATA HDD/ODD b***281;dzie teraz standardowym urz***261;dzeniem SATA. |
nie mama HDD na IDE przykro mi nie mam jak sprawdzić
blackened2687 zaraz zdejmę ta naklejkę i odczytam co tam pisze |
Ilość załączników: 1
@Seku - dobra robota..:spoko: dodałem do naszych Mini-FAQ...:)
https://forum.cdrinfo.pl/f15/mini-faq-94388/ https://forum.cdrinfo.pl/f15/announcement-mini-faq.html Załącznik 85681 @Seku możesz dokładnie przetestować na BenQ DW1640 - odczyt i zapis CD i DVD Mam jakąś kieszeń czy adapter która wykrywa BenQ ale nie działa poprawnie zapis\odczyt \ znika napęd \zawiesza się system w czasie pracy na BenQ ? Jeżeli będzie dobrze na BenQ DW1640 to i na wszystkich będzie dobrze działało... |
Ilość załączników: 2
sprawdzę benq 1655 a potem 1640
podpięte do natywnego Intel SATA2 w trybie IDE Benq 1655 zworka na Master bez zworki lub jako Slave nie wykrywa Załącznik 85689 Załącznik 85690 pod naklejka na chpie jest Cytat:
Cytat:
|
seku, dzi***281;kuje bardzo - ten czip ró***380;ni si***281; od tych, które u mnie s***261; (jeden SATAlink, drugi MTK).
My***347;l***281;, ***380;e te***380; potrzebuj***281; takiego adaptera. :piwo: |
spadek prędkości zapisu jest przez WOPC
zrobię kolejny test z Disable WOPC Verbatimy to cake 100 z morele b.słaby Załącznik 85691 Załącznik 85692 Załącznik 85693 |
|
|
seku, świetny wątek, u mnie praktycznie wszystko chodzi w obudowach USB od Plextora 755UF, natomiast - dokładnie jak piszesz, kablologia na zewnątrz bywa uciążliwa.
Sprawdzałeś DiscQuality na tym adapterze w Nero? PlexTools PRO działa prawidłowo? Jak wykrywa nagrywarkę? Jako SATA, ATA, RAID, UF (zewnętrzna)? ;-) |
@seku - dla każdej nagrywarki musisz mieć jeden adapter. A nie lepiej jednak kontroler? Tym bardziej, że są do zdobycia:
http://allegro.pl/4world-kontroler-p...639285512.html http://allegro.pl/karta-pcie-sata-ra...666961561.html |
wujooj, adapter ATA->SATA jest bardzo wygodny, je***347;li nale***380;y pod***322;aczy***263; nap***281;d ATA bez instalacji do komputera - za pomoc***261; kabla eSATA-SATA i zewn***281;trznego zasi***322;ania. :>
|
dokładnie tak jak pisze blackened2687 adapter ATA->SATA jest bardzo wygodny
zajmuje niewiele miejsca i działa w 100% zaraz przetestuje na Pioneer DVR 116 D corsflash w DVRTool i zapis i odczyt |
Ilość załączników: 4
wujooj
pytanie jak te kontrolery będą działać na Win 7 64bit i nowszych tymczasem verbatima cake 100 juz te lepsze jednak benq 1655 z WOPC nie pozwala ich szybciej nagrać jak poniżej Załącznik 85702 Załącznik 85703 Załącznik 85704 Załącznik 85705 |
DVRTool 1.0298j Beta
crosflash Teac DV-W5000E PP E16 --> PIONEER DVD-RW DVR-116DBK 1.09 Załącznik 85706 |
|
@seku - głowy sobie za te konkretne egzemplarze nie dam uciąć, ale w lipcu kupowałem 2 podobne na potrzeby firmy, kosztowały ~50zł/szt. i działają bez problemu na win 7 x64, win 10 x64 (aktualizacja z win 7), a drugi na win 2012 server r2. Nie testowałem co prawda DVRTool i nagrywania w sposób zaawansowany, ale nie powinno być problemów. Oczywiście kontroler dodaje info o sobie przy bootowaniu, udało mi się także zbootować system z dysku podłączonego pod PATA na tym kontrolerze. Chętnie przetestowałbym dokładniej ten sprzęt, ale oba urządzenia stoją u klientów i nie mam do nich fizycznego dostępu (przynajmniej do czasu awarii).
|
wujooj
myślę myślę co kupić do nowego zestawu tymczasem Pioneer 116 DBK ma problem z ODC i efekty poniżej Załącznik 85711 Załącznik 85712 |
|
|
Wszystko śmiga widać, no ja bym marzył o czymś takim, niech to kosztuje 100 PLN i więcej, ale działa :P
Problemy z Pionkiem wynikły z racji kontrolera? :) |
on tak nagrywa w ODC
|
seku, czyli kontroler jak najbardziej działa w 100%? :)
|
tak zwał jak zwał kontroler adapter
działa w 100% bezinwazyjny nie wymaga sterowników kabelek zasilania w zestawie od środka jest pianka że elektronika nie dotyka obudowy nagrywarki używam od 3dni napęd nie znika z systemu nic się nie dzieje |
seku, dziękuję ;)
Tyle już wynalazków przetestowałem, biorę ten ;) |
czary2mary zaczynam test 1640
RAID- to natywny IDE ATA to przejściówka pod SATA2 Intel w trybie IDE Załącznik 85910 |
|
Zamówiłem sobie adaptery i wbrew temu, co przysłał mi Inpost - nie otrzymałem ich jeszcze... :haha:
|
|
@Seku - widać że świetnie sobie radzi adapter nawet z BenQ DW1640...:wow::spoko: Świetna robota ....:spoko:
Jak można jeszcze CD \ może być sama symulacja w NeroSpeedDisc czy audio czy testowy zapis w ImgBurn.. |
|
proszę bardzo :-)
benq raczej mistrzami zapisu nie są ale tego Verbatima co mam cake 100 śmietnik wypalił wręcz idealnie czary2mary czym różnią się 1640 od 1650 ? 1640 nie było wersji LS maja te same OPU chipset ? |
|
BenQ DW1640 mają chip Nexperia PNX7860E + OPU Philips E143838(6643/10591) - nie mogło być wersji LightScribe bo chip nie obsługuje tej technologii....
BenQ DW1650\1655 mają chip nowszy Nexperia PNX7862EL i OPU Philips E143838(6650/10581) Mechanika \silniki \obudowa jest taka sama ... Kupię sobie kilka tych adapterów -również @Blackened2687 prosił mnie żebym mu kupił dla jego kolekcji BenQ .....:) |
dzięki
tak się zastanawiam gdzie encyklopedia Benq Plextor Pioneer :-) |
Cytat:
|
seku, do mnie dotarły adaptery przed chwilą :P
Oczywiście jak tylko będę miał możliwość to wypróbuję :) czary2mary, któryś z iHAPów może zapisać XGD3 bez Payload'a? Bym z ciekawości machnął na tym adapterze i zobaczył "co to zrobi" ;-) Mam jedną DL Verbatima lekko przybrudzoną i chętnie poświęcę :) |
Cytat:
Nie ma szans bez BurnerMAX Payload Tool na overburning do 8334MB na LiteOn iHAP - najlepiej działa na LiteOn iHAP 122 W...;) http://www.afterdawn.com/software/cd...yload_tool.cfm |
Akurat mam pod ręką iHAP W ;)
Edit: Jednak gdzieś wcześniej musiałem "ożenić" tę płytkę, mam tylko HP, więc nie ma sensu tego próbować, aczkolwiek palę Traxdatę DVD+R, sprawdzę jak się ma testowane i Jitter, ale póki co za taką kasę to adapter bomba, bo jest jak by go nie było, nie potrzeba PCI, nie zajmuje PCIe, a działa jak należy ;) |
Traxdata DVD+R x16 Printable (RITEK)
Lite-On iHAP 122 W FW: LL06 ImgBurn 2.5.8.0 Ellby IO Drivers \ SPTI OHT, FHT, SB: On Speed: x6 Traxdata DVD+R x16 Printable (RITEK) Traxdata DVD+R x16 Printable (RITEK) Na płycie głównej Intel D946GZIS Plextor PX-755A (realny 755A, nie 760A z Fw. 755 - czyli wersja z kabelkami luzem w obudowie) :P po podłączeniu przez adapter komp zatrzymywał się na BIOSie. Nie pomagała zmiana zworek na M, S, CS lub bez zworki. To kapryśna płyta, mam świadomość :P |
Ilość załączników: 10
U mnie przetestowany na kapryśnej DFI LanParty DK P55 \ kontrolery SATA 2
Intel Z55\JMicron JMB322 \ Windows 10 64bit . Przetestowany na razie Benek DW1640 Oprócz tego że nie da się zaktualizować firmware działa idealnie .....:) Załącznik 86190 Załącznik 86191 Załącznik 86192 Załącznik 86193 Załącznik 86194 Załącznik 86195 Załącznik 86196 Aktualizacja firmware nie działa \ napęd nie sygnalizuje LED procesu\ wyskakuje po dłuższym czasie błąd Załącznik 86197 Załącznik 86198 Na kontrolerze IDE oczywiście nie ma już problemu z aktualizacjami firmware Załącznik 86199 |
No dobra, tylko czemu kolega wykupił te wszystkie adaptery i sprzedaje u siebie o 5 zł zdrożej, bardzo nieładnie ;)
|
Cytat:
Jeszcze Haker120\Leman39\Blackened2687\Seku wykupili...:haha: |
Chciałem kupić JEDEN do testów, ale w tej sytuacji to rozbój w biały dzień :haha:
|
Przypomnieliście mi tym tematem, że mam takie urządzenie :) Jakieś 6 lat temu gdy wymieniałem kompa, który to miałem przed tym obecnym, to płyta główna nie miała już IDE, musiałem nagrywarkę, która jeszcze wtedy została podpiąć takim chinolem do portu SATA- działało bdb :) Potem jak znajdę to PCB to wkleję - zdaje się czerwony laminat to ma.
|
Ilość załączników: 10
Sprawdzony Pioneer DVR-103\104\ BenQ DW1625 \ Plextor PX-750A \ systemy Windows 10 \8.1 kontrolery Intel ICH6 Sata 1 \ kontrolery SATA 2
Intel Z55\JMicron JMB322 . Również DVRTool działa poprawnie na Pioneer @Haker120 zameldował że jemu działa BenQ DW1640 z adapterem SATA z Unitekiem USB...:wow: Załącznik 86279 Załącznik 86280 Załącznik 86281 Załącznik 86282 Załącznik 86283 Załącznik 86284 Załącznik 86285 Załącznik 86286 Załącznik 86287 Załącznik 86288 |
Dowód, że BenQ DW 1640 na przejściówkach SATA i USB uniteka działa, niestety w chwili obecnej imgburn przestał w ogóle dogadywać się z win(back)doorsem 10 więc nagrywałem CloneCD, wiem, że @czary2mary też będzie to testować także będzie więcej testów. :P
Screen po operacji zapisu w CloneCD. http://puu.sh/tsORK/040f8d8734.png A tu screen z Opti Drive Control, niestety system na tyle uszkodzony, że mogłem zrobić tylko Disc Quality. Na win7 na lapku rodziców wszystko pięknie ale na razie nie mam dostępu, żeby zrobić screeny. http://puu.sh/tsQ0L/657d354235.png Spadek przy końcu bo akurat kabel ruszyłem. xD |
Cytat:
U mnie w sumie adapter jedynie nie działa z Plextorem PX755A. Płyta główna Intel D946GZIS zatrzymuje się na oknie POST. |
U mnie przy kombinacji BenQ DW1640 + adapter ATA\SATA + Unitek Y-1030 -system Windows 8.1 - USB 2 sprzęt wykrywany ale nie działa Benek
Załącznik 86291 Załącznik 86292 |
Ilość załączników: 6
Natomiast przy kombinacji BenQ DW1640 + adapter ATA\SATA + nowszy Unitek Y-1031 -system Windows 8.1 - USB 2 sprzęt wykrywany i działa ....:wow:
Problem jedynie z testowaniem bo przy stracie testów discquality programy się zawieszają ..... Załącznik 86293 Załącznik 86294 Załącznik 86295 Załącznik 86296 Załącznik 86297 Załącznik 86298 |
Ilość załączników: 9
Witam dziś chciał bym zaprezentować
Kontroler Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106 Załącznik 87633 nowy nabytek do nowego zestawu :-) głównym celem było posiadanie natywnego kanału IDE jako zbieracza nagrywarek bez tego bym nie mógł istnieć a wiec kontroler cena zakupu w I kwartale 2017 waha się od 180zł w gore zależy gdzie się kupi karta posiada 2x kontrolery Marvell 88SE9123 SATA 6Gb/s Controller obsługujący 2x SATA 6G PCIe 1x Marvell 88SE9128 SATA 6Gb/s Controller obsługujący 1xIDE= 2 urządzenia PCIe 1x Załącznik 87634 Załącznik 87635 u mnie pracuje na nowym zestawie i7-7700K MSI M7 Z270 karta botuje się przed UEFI Załącznik 87636 aktualizacja fw. kontrolera tylko poziomu DOS :-) na Win 7 x64 wszystko wykrywa poprawnie jutro sprawdzę flashowanie Pioneera i Benq test jakości przechodzi bez problemu Załącznik 87637 Załącznik 87638 Załącznik 87639 Załącznik 87640 |
@Seku
Ten Twój nowy sprzęt to prawie kosmiczny egzemplarz ...:spoko: Wygląda na świetny sprzęt (Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106) |
DVRTool
z w/w kontrolerem działa bezproblemowo na Win7 x64 dump + crosflash bez problemów Załącznik 87765 Załącznik 87766 Załącznik 87767 |
Sprawdź proszę, czy napęd SATA podłączony do tego kontrolera umożliwia skasowanie CD-RW/DVD+RW/DVD-RW.
Mam nagrywarkę TEAC na zewnętrznym kontrolerze ASMEDIA SATA-3 i nie mogę skasować żadnej płyty. Napęd po sekundzie kończy z informacją, że kasowanie się powiodło, nawet jak wybiorę pełne kasowanie, nie tylko TOC. |
bezproblemowo
Załącznik 87772 |
PlexTools Professional XL
rozpoznaje PX-755A jako USB może dlatego że jest tryb AHCI nie wiem jak zmienić na IDE o ile jest taka możliwość Nero 18 widzi jako ATAPI czyli IDE Załącznik 88050 Załącznik 88051 |
Powiem Ci, że u mnie Plextora 755A na płycie Intela D946GZIS PlexTools rozpoznaje jako 755UF, mimo iż podpięty do złącza ATA znajdującego się na mobo...
|
Chciciałbym pokontynuować wątek adaptera SATA-IDE, do którego opis znajduje się w pierwszym poście tego tematu i do którego odniesienie pojawiło się tutaj: https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-ku...ml#post1383563
Link do aktualnej aukcji na allegro (żeby było wiadomo o czym mowa): http://allegro.pl/adapter-pata-ide-4...785509070.html Czy jest to adapter dwukierunkowy? Wiem, że mogę nim podlączyć urządzenie IDE do portu SATA płyty głównej, ale czy moge też podłaczyć urządzenie SATA do portu IDE? Czy ktoś testował współpracę tego adaptera z dyskiem twardym, czy podłączaliście tylko nagrywarki? W opiniach bardzo podobnego konstukcyjnie adaptera znalazłem taką uwagę: "po stronie płytki przylegającej do obudowy dysku znajdują się nieizolowane luty i końcówki nóżek - warto więc zastosować tam taśmę izolacyjną". Jak ten fakt wygląda w tym adapterze z allegro? Czy faktycznie jest tam tak mały odstęp, że można sie czegoś obawiać? Będę kupował cały nowy zestaw PC w sklepie moreli i tam znalazłem coś takiego: https://www.morele.net/microconnect-...e-sata-991491/ - wygląda jakby to było to samo (raczej producent nie zmieniałby jakiegoś jednego małego szczegółu w całej konstrukcji?). Czy dla pewności mógłby zerknąć na to i ocenić ktoś kto już to posiada fizycznie? Cena wyższa, ale na allegro dopłacam specjalnie za przesyłkę, więc ostatecznie pod tym względem wyjdzie na to samo, a dodatkowy plus taki, że mółgbym zamówić wszystko w jednym miejscu. |
Na 100% adapter jednokierunkowy - można tylko podłączyć urządzenie IDE do portu SATA.
Podłączałem jakieś stare dyski 160\250\320GB -nie było żadnych widocznych problemów we współpracy. Bynajmniej ja dostałem wszystkie elegancko i fabrycznie zaizolowane . Co do morele - trudno mi coś powiedzieć - wiele zależy od chipsetu sterującego - ten z Allegro jako jeden z nielicznych jakie testowałem działa w bardzo dużo konfiguracjach hardware z trudnymi napędami jak BenQ DW1640\Plextor PX-750A czy Pioneer DVR-103\104. Załącznik 93617 |
Skoro jednak mogą zaistnieć "takie drobne zmiany" (inny jeden chipset mimo podobnej ogólnej konstrukcji płytki) to nie będę ryzykował i raczej zdecyduję sie na ten adapter z allegro skoro źródło już jest sprawdzone.
Tym bardziej, że napisałem do moreli w sprawie tego adaptera i nawet nie zdołali mi odpowiedzieć czy w zestawie znajduje się kabelek, "producent nie podał informacji co znajduje się w zestawie". Ech. :( |
Podobnego adaptera używałem z powodzeniem przez kilka lat z Benq DW1640.
Kilka dni temu robiłem przeprowadzkę komputera do nowej obudowy i nieopatrznie podłączyłem adapter "do góry nogami" (brak ząbka prowadzącego!). Benq zakrztusił się i już nie chce wysuwać tacki bez włożonej płyty. :( Do komputera zamontowałem Samsung SH-S223F na SATA, który miałem pod ręką. Szkoda mi Benq, służył mi dzielnie przez wiele lat. :ysz: |
Cytat:
Dzisiaj miałem okazję podpiąć się do innego komputera z moim Benq DW1640. Napęd jest wykrywany i działa sprawnie (odczyt) zarówno z adapterem SATA, jak i bezpośrednio na IDE. Niestety problem z wysuwaniem i chowaniem tacki nadal występuje. Być może jest to sprawa ślizgającego się paska/gumki? Zostawić podpięty Samsung SH-S223F na SATA, czy wrócić do DW 1640 i adaptera ??? |
Cytat:
Pierwsze co to zakupić preparat do zwiększenia tarcia i "wykąpać" w nim pasek . http://allegro.pl/motip-piszczacy-pa...718572236.html Jeżeli nie pomoże to niestety trzeba zakupić nowy pasek . |
Jest sens próbować przetrzeć pasek alkoholem, czy tylko specjalny preparat wchodzi w grę?
Gdzie można kupić taki pasek? Zerknąłem na szybko w allegro, ale ciężko tam coś znaleźć. |
Cytat:
Zdecydowanie lepsze efekty daje wspomniany preparat . Jak coś mam takie paski do BenQ DW1640\50\55 \ Melduj się na PW . |
@czary2mary: Czy ten adapter z allegro jest transparentny? Tzn. czy system widzi że jest dodatkowo zainstalowany ten adapter czy też po prostu widzi napęd w standardzie SATA?
|
Cytat:
|
To może napiszę "dlaczego o to pytam". Planuję uzyć wewnętrznego napędu do instalacji Win7 na platformie z płytą główną na chipsecie Z170 (procek Skylake). Cechą charakterystyczną tej platformy jest fakt, że wszystkie porty USB są obsługiwane przez kontroler 3.0 (nawet te porty, które są 2.0). Win 7 domyślnie nie obsługuje USB 3.0 - trzeba przygotowywać specjalnie zaktualizowaną płytkę instalacyjną, a z tym bywają rózne problemy jak czytam w sieci - nawet takie płytki bywają nie działać. W przeciwnym przypadku podczas instalacji z zewnętrznego napędu podpiętego przez USB system przestaje widzieć napęd i nie jest możliwe ukończenie instalacji.
Ponieważ w chwili obecnej mam kłopot z wybranym napędem SATA Samsunga SH-224GB (okazuje się ze w Komputroniku go jednak nie ma i nie będzie, zamówienie zostało anulowane) zastanawiam się czy w ogole kupować coś innego na razie. Tylko w takiej sytuacji będę instalował Win7 własnie z napędu IDE podpiętego przez ten wewnętrzny adapter IDE-SATA (podłączenie przez polecanego przez Ciebie Uniteka na USB odpada) - jeśli adapter nie jest widoczny to chyba raczej nie powinno być kłopotów. Moze być gorzej jeśli kontroler będzie widzialny i Win7 też domyślnie będzie miał z nim jakies problemy... |
Że tak zapytam - nie lepiej instalować Windows 7 z pendrive, nie dość, że szybsze to i wygodniejsze...
|
Jak chcesz zainstalować z pendrive nie korzystając z USB?
|
Cytat:
Nie wiem na jak długo, ale póki co problem jest rozwiązany. Tacka otwiera się i zamyka jak w dniu zakupu. Jeżeli problem powróci odezwę się w sprawie paska. Dzięki! |
@Lexor
Przechodziłem przez instalację Win7 na MSI B150 PC MATE, ten sam problem z USB. Mając instalkę systemu na USB, trzeba użyć patcher'a, który dogra odpowiednie sterowniki. Sprawdzony i działający bardzo dobrze jest na tej stronie. |
Tak, wiem też o tej stronie - "problem" został już przeze mnie dogłębnie przewertowany. Czytałem o przypadkach, ze i ten plik nie zadziałał (wtedy zadziałało cos innego).
Dlatego wstępnie wolę zacząć od czegoś prostego co "prawie na pewno powinno wyjść w każdym przypadku" (czyli zwykłej instalacji bez posługiwania się USB), a podaną stronę (i kilka jeszcze innych sposobów) trzymać w zapasie jako wyjście awaryjne. ;) |
Jak dobrze pamietam na jakimś hardware sprawdzałem bootowanie z napędu podłączonego do tego adaptera i nie było problemu .
Również chyba @Seku sprawdzał u siebie i też wyglądało na poprawną pracę ..ale bez fizycznego sprawdzenia w konkretnych hardware nikt nie zagwarantuje że tak będzie u Ciebie na hardware Intel Z170 |
U mnie bootuje normalnie na większości mobo (memtest itd. startują jak z SATA) :)
|
@Leman39: o, to dobra wiadomość, że ten adapter nie jest widzialny sam w sobie.
|
Jeszcze się dopytam o jedną kwestię: czy ktoś z forumowiczów próbował zainstalować Windows 7 z płytki w napędzie IDE podłączonym przez ten adapter do SATA?
|
Cytat:
|
@Arepo: Bardzo dziekuję za potwierdzenie poprawnego działania. :)
|
Drobiazg.
|
Cytat:
|
Użyłem przejściówki ide-sata z pierwszego postu Seku do podłączenia benka 1655 do płyty asus H97-Plus na windows 10 pro. Niestety działa bardzo niestabilnie. Raz napęd widać przy starcie a raz nie. A jak widać to potrafi nagle zniknąć z systemu. Zacząłem kasować dvd-rw i w połowie wywala błąd a napęd znika. Można coś na to poradzić? Proszę o radę lub pomoc bo inaczej zostaje albo zbierać kasę na kontroler typu Digitus albo sprzedać benki ( mam 1655 i 1650 ), a szkoda bo chodzą bez zarzutu od 10 lat.
|
Dziwne, bo przejściówka była testowana na DW1655 i działała bez problemu. Można sprawdzić na innym komputerze, czy przypadkiem adapter nie jest jakiś wadliwy. Zmień też port sata i kabelek łączący z płytą główną. Jeśli to nic nie zmieni nie ma rozwiązania (niekompatybilność z płytą/kontrolerem). Takie rzeczy się zdarzają dość często.
|
Cytat:
|
Witam już na Win10 Home x64
Kontroler Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106 działa poprawnie sterowniki podeszły z Win7 x64 ale ciekawostka urządzenia IDE muszą być odpowiedni podpięte na taśmie tj. na ostatnim IDE musi być MASTER na środkowym SLAVE. u mnie nawet przy jednym urządzeniu musi być odpowiednio ustawione zworki i miejsce urządzenia na taśmie bo nie wykrywa. |
PX755A poprawnie rozpoznaje nie jako U na Win7 ale za to źle rozpoznaje ustawienie zworki bo jest jako Master :-)
Załącznik 104927 |
Świetne info, na mikołaja sobie sprawię ;)
Palenie, testowanie na nagrywarkach działa? Bacznie obserwuję, zatem każdy test mile widziany :) Również spostrzeżenia ;) |
jestem pozytywnie zaskoczony co do Win10 działa atomowo szybko ale to pewnie zasługa reszty sprzętu i dysku MVNe Samsunga.
i tak cieszy że działają urządzenia IDE bo raczej mało kto pod Win10 używa napędów optycznych a tym bardziej tych pod IDE |
adapter z tematu właśnie podpoiłem do NEC 4551A
jak widać poniżej nagrywa :-) ale w ImgBurn jest problem chyba optycznej cyferki nastawiam x8 a pokazuje tylko x7 ale na wykresie jest jednak x8 pewnie przez Win10 bo nie jest rozpoznawany poprawnie system Załącznik 104940 Załącznik 104941 Załącznik 104942 |
|
kolejna ciekawostka :-)
NEC z adapterem podpiety pod SATA3 port 4 znikły Liteony iHBS i iHAS podpięte pod porty 2,3 w programie Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 pod OptiDriveControl wszystko działa Załącznik 104951 Załącznik 104952 |
EDIT: po podpieciu pod kontroler Marvell to samo nie wykrywa
|
@Seku,
U mnie na W10 nawet najnowszy Pioneer BDR-S11J-X podłączony do SATA kontrolera nie pracuje tak jak powinien . Ma kłopoty z rozpędzaniem w programach testowych , nie chciał usuwać danych i nagrać DVD-RAM , kłopoty z testami overburning , losowo w czasie startu zapisu \lub zapisu lead-in nagle wszystko "umiera i gaśnie led i napęd staje ... itp itd . "Stach" było testy robić na W10 - musiałem przesiadkę zrobić na testowy komp z W8.1 :> |
a więc kolejne godziny z Win10 i kolejne informacje w Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 nie było jitter "oczywiście jest zaznaczony w zaawansowanych opcjach " czyli nie ma sterowników do chipsetu
a wiec instalujemy Intel***174; Rapid Storage Technology (Intel***174; RST) Version: 15.8.1.1007 restart i co jitter jest :-) dodatkowo nie ma konfliktu wykrywania napędów w Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 wszystkie są wykrywane tak jak podpięte do kolejnych portów SATA Załącznik 104993 |
co przyniósł dzisiejszy dzień
a więc podpoiłem iHAS 124 B do Marvela 6G w celu sprawdzenia przekładni dla CD i najniższa wartość x16 czyli wychodzi na to że Win10 wymusza i sterowniki bo na tym samym sprzęcie pod Win7 były przekładnie x4 i x8 co ciekawe Benq ma się dobrze i wszystkie przekładnie dostępne. iHAS 124 B na Marvell 6G w Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 testuje wszystko nawet jitter dla DVD lecz wykrywa tylko napęd podpięty do pierwszego portu SATA Załącznik 105028 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:48. |