![]() |
Przygotowywanie PS2
Może w tym tygodniu przysiądę w koncu. Remont i zorganizowanie zacisznego kąta na wykonczeniu. Najpierw sprawdze dysk jak sie miewa, a na którego bede chciał wrzucić obrazy (300 GB IDE pod NA) a wtedy przyjdzie czas na OPL.
Czym i jak najlepiej sformatować HDD? A nastepnie czym wgrac obrazy? Jakieś aktualizacje/osiągnięcia w tej materii? |
Ja tym PS2 HD Handiness 0.75 zrobilem obraz i wrzucilem na dysk sata.
|
Ewentualnie...
Formatujesz w wLe: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-wl...ml#post1416710. MISC -> Hdd manager -> R1 -> Format HDD, Gry wgrywasz poprzez ETH lub z płyt(y) za pomocą HDLGameInstaller: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-hd...ml#post1414630. |
Cytat:
Nie znecaj sie nad soba jak masz PC z ide to podlacz pod PC wlacz winhiip i wrzucaj nim a najlepiej wgraj zhakowany obraz z browserem 2.0 i wszystkim wgranym i odpalasz wszystko z dysku wtedy fmbc jest ci zbedny , a jak nie masz to wrzuc obrazy po ftp co prawda bedzie to wolniej ale bezobslugowo bo zrobisz kolejke w np filezilla i zostawiasz to i sie mieli . |
To PC z IDE będzie najlepszym rozwiązaniem, tak mi się przynajmniej wydaje. Ja obrazy oryginałów już kiedyś zrobiłem, a nie chciał bym tego mielić ponownie. Leży to na dysku 3,5 który do takiego PC najwygodniej będzie podpiąć.
Cytat:
Ostatnie pytanie... jakim cudem FMCB może być zbędny ba karcie? Można semego OPLa zainstalować do startu domyślnie z konsolą? (tego nie wałkowałem) |
Widzisz jakos sie ludziska zatrzymalu w latach 2000 , jest zhakowany browser 2.0 na ps2 fat, po prostu wgrywasz obraz dysku HDD na fizyczny HDD i ciszysz sie zyciem , jest na nim odrazu OPL i jest odpalany z hdd konsoli zadne pier/doly typu fmcb nie sa ci potrzebne, oczywiscie potrzebujesz nacisnac guzik na kontrolerze zeby uruchomic opl ale na tym sie konczy . Wszystko jest na dysku HDD a karta slozy do zapisow save gier , po prostu takie proste . A no i najlepsza i najszybsza metoda to obrazy iso+winhiip warunek to potrzebny PC z portem IDE , lub olac to i kupic u chinczyka za 10euro dedykowany adapter do NA od oryginala $ony i cieszyszyc sie zlaczem sata i olac te dyski na IDE ;)
|
@misiozol, ten obraz dysku ma zabugowany OSD v2.0, jak będzie chciał FHDB to konsola będzie wieszać.
|
Pomysl logicznie po co jemu FHDB jak ma wszystko na HDD ? pomijam fakt ze byly co najmniej 4 wersje tego obrazu zalezy jaki masz ;)
|
Mniej więcej tak wygląda HDD-OSD also known as Browser v2.00:
https://www.youtube.com/watch?v=P1123PmnV3U. Pewnie chodzi ci o ten obraz z $ONY Utility Discs: Compilation 4 (SUDC4). FHDB też jest na HDD, FMCB jest na karcie pamięci. BTW Jak to jest z wgrywaniem np OPL, bo już nie pamiętam (to już było tak dawno temu) dla Browser 2.0? Ktoś coś tam aktualizował, czy nadal są paczki z OPL 0.9.1 lub 0.9.3? Można to było jakoś aktualizować po swojemu? |
Z tego co pamiętam to potrzeba po prostu podmienić KELFa z OPLem z zachowaniem nazwy, nie wiem, w stosunku do HDD-OSD v2.0 przegrywa po całości z FHDB, ma jeden jedyny plus, nie gryzie się nawet z najgorszymi modchipami.
Tak, mam na myśli SONY Utility Discs: Compilation 4 (SUDC4), wersja ze zdjętymi zabezpieczeniami regionalnymi (z wyjątkiem DVD-Playera), jedyna wersja, która nie gryzie się z FHDB, sam krHACKen mi napisał, że te wersje spreparowane jako obraz posektorowy to psu o budę i żaden taki nie będzie współpracować z FHDB. |
Kurcze... to ja widzę że mam bardzo małą wiedzę w tej kwestii. Ja zatrzymałem się na tym że na karcie pamięci miałem FMCB (gdzie na 3 karty każda pracuje inaczej i każda wczytuje się z inną skutecznością - mam na myśli że jedna startuje z FMCB niemal za każdym strzałem, druga 7/10 a trzecia trochę gorzej.
Jeśli mam to ogarnąć to proszę o rady co faktycznie zrobić i w jakiej kolejności. Póki co mam dysk 300GB na IDE i na nim będę chciał zamontować obrazy. Jeśli szybciej i lepiej będzie to pracować z dysku to jak się za to zabrać. Jeśli FMCB lepszy na karcie pamięci to w tę stronę pójdę. Ogólnie zależy mi na stabilności, bo grywam sporadycznie. Nie chcę sytuacji że uruchomię PS2 po miesiącu lub więcej a tam połowa rzeczy się nie wczyta, albo wcale. |
Ja uwazam ze najprosciej i zero kombinacji , pobranie obrazu HDD>wgranie go przy pomocy winhiip>nastepnie wgranie iso przy pomocy winhiip>istalacja HDD do ps2 i koniec , zawsze dziala nic nie musisz aktualizowac kombinowac z kartami przegrywac itd. to jest najbardziej user friendly , natomiast panowie powyzej beda twierdzic ze lepeiej z karty nie wiem dlaczego znajac jakosc obecnych kart a jak sie zesra to nic nie uruchomisz gdzie majac dobry dysk prawdopodobienstwo jest zerowe , przy okazji wez zainwestuj 35zl i kup dedykowana przelotke z ide na sata i olej te dyski na IDE bo to historia
|
Klinka mi...
FMCB: Free Memory Card Boot. Czyli wszystkie podstawowe pliki po instalacji lądują na karcie pamięci. FHDB: Free Harddisk Drive Boot. Czyli wszystkie podstawowe pliki po instalacji lądują na dysku twardym. Skoro nic nie jest kopiowane na kartę pamięci to można ją w pełni wykorzystać e.g. na zapisy gier. Nawet można wyjąć kartę pamięci a i tak ten exploit się uruchomi. |
Klinka ???
|
Hej Panowie, a o co chodzi z tym "pobranie obrazu HDD" bo jak się domyślam to nie jest mowa o obrazach gier, a o partycji tak?
|
Tak potrzebujesz pobrac obraz "naprawionego" HDD jakies 1gb ;)
|
Sprawa ma się takâŚ
Z FHDB nie miałem wcześniej żadnych doświadczeń. Na dysk który mam, wgrywałem obrazy przy pomocy Winhiip i to już mi działało najpierw z HDLoader, a później większą kompatybilność zauważyłem w OPL, jednak doszło do dziwnych anomalii nigdzie nie opisywanych, że po jakimś czasie najpierw część, a później coraz więcej gier przestało mi się wczytywać. Tak z HDLoadera jak i OPL. Na przejściówki SATA do NA przyjdzie pora, obecnie chcę zrobić to w formie, dającej największą stabilność. Jeśli wersja FHDB pozwala na szybkie wczytywanie i nie ma z tym gimnastyki, to spróbuję. Pytanie skąd wziąć ten wspomniany obraz i jak się to ma do wielkości dysku. Linki i wskazówki mile widziane. |
Nie potrzebujesz FHDB jest zbedny majac wszystko na dysku , a co gier podejrzewam ze dysk smieciasty lub za duza defragmetacja na nim wystapila .
|
Tylko z tego co ja rozumiem to wpierw musisz wykonac/miec na innym hdd kopie wszystkich gier bo wgranie tej partycji usunie wszystko jak leci i dopiero po tym mozesz wgrac swoje gry.
|
Pisze ze zrobil kopie gier post nr5, a wiec wystaczy przy winhiip przerzucic tylko na nowy dysk proste kopiuj ;)
|
Ja nie odnosilem sie do niego a do siebie, bo mam juz sata i dysk klonowalem i zaoszczedzilem sobie sporo czasu.
Tylko ze w przypadku dysku na IDE i powiedzmy tych 200gb to mu troche czasu zejdzie, ale jak i tak musi to zrobic to nei robi mu roznicy. |
No tak IDE to nie jest za szybkie :taktak:
|
Odpiszę w paru punktach by jasno się odnieść.
Jeśli chodzi o mój dysk, to nie ma z nim problemów jeśli chodzi o jego stan. Pod stacjonarką sprawdzałem S.M.A.R.T i jeszcze posłuży. Dodatkowo machnąłem mu zerowanie w MHDD tak by pozbyć się jakichkolwiek błędów logicznych. (na wszelki wypadek). Jeśli przygotowywałem dysk to za jednym zamachem, mam na myśli że wgrywałem wszystkie obrazy gier od razu, aby uniknąć dogrywania, usuwania, a później przez to dzielenia innych większych gier by się zmieściły w wolnych przestrzeniach. Anomalia wyglądała tak, że jak wgrałem gry na dysk, to bądźmy szczerzy raczej nikt nie ma na tyle czasu by codziennie grać. Po jakimś czasie gry, które wcześniej działały przestawały się uruchamiać, więc od nowa wgrywałem i sytuacja się powtarzała. Domyślam się że nie wykorzystałem wszystkich opcji, bo i z OPL się nie bawiłem jakoś za szczególnie. Ale konkretnie. Wgrywanie gier nawet jeśli zejdzie 4 godziny to nie problem. To ma przede wszystkim działać i raz zrobione niech leży. (tak jak z samochodem, nie chcę się rajcować dłubaniem, a tym że uruchamiam i działa). Pytania. + "Nie potrzebujesz FHDB jest zbedny majac wszystko na dysku" - Ja rozumiem że FMCB jest na karcie pamięci, FHDB ma być zainstalowane na HDD, więc jak się odnieść do tego co napisałeś kolego Misiozol ? |
to jest banalnie proste mylisz pojecia , kol @Jolek ci napisal juz ale dokladnie wyjasnie fmcb/fhdb to jest to samo uruchamiane z innego media jest ci zbedne jesli masz spaczowany obraz dysku , mozesz dograc zeby miec dla czystej zasady ale nie ma potrzeby bo dziala to bez tego , po prostu wgrywasz paczowany obraz na dysk wgrywasz gry , uruchamiasz konsole wybierasz OPL i z OPL uruchamiasz sobie gre i to tyle .
A dysk wyzeruj przy pomocy HDDLLF , a nastepnie przeskanuj powierzchnie przy pomocy HD tune Pro . |
A czy kompatybilnosc sie zmienia w jakis sposob w momencie uruchamiania z hdd?
|
Nie , to sa te same programy HDL/OPL/SMS itd. tylko uruchamiane z HDD
|
Dzisiaj z domu (do drugiego gdzie więcej siedzę) przytargałem kolejną stacjonarkę, z dostępnym złączem IDE na MB. Zatem wgrywanie powinno być najszybszą opcją z możliwych.
Czy może mnie ktoś nakierować na ten spatchowany obraz dysku? (link, nazwa jak szukać dosłownie...) Jeśli jest to coś na zasadzie kopii partycji to jak się to ma do pojemności HDD, bo jak wspominałem mam dysk o pojemności 300GB, więc domyślać się mogę że coś tutaj trzeba będzie grzebać, poprawiać. Nie chcę zadawać pytań banalnych, ale nie jak dla kogoś kto korzystał wyłącznie z FMCB i karty pamięci to ciężko mi się wypowiedzieć o alternatywnych możliwościach, a tym bardziej wiedzieć która jest lepsza i jak zastosować. Proszę o potwierdzenie albo wyprowadzenie mnie z błędu. FreeMC Boot oraz FreeHD Boot to technicznie to samo oprogramowanie, gdzie różnica polega wyłącznie na miejscu zapisu/instalacji tak? Jeśli mam najnowszy installer FMCB to można go zatem zainstalować na dysku? Tak to zrozumiałem jak dotąd. |
|
Jolek, nie masz gdzieś tego SUDC4?
|
Nie jestem jolek, ale łap link do SUDC4. :P
|
Dzięki
|
Fajnie ze sie dzielicie ale ja nie o tym rozmawiam , ze sie tak wyraze wiecie ze bija dzwony ale nie wiecie gdzie :P , obraz o ktorym mowa ma ponad 1GB spakowany a rozpakowany 40GB ze wsparciem 48bit na duze dyski oraz wszystkim wgranym co potrzeba ;)
|
Przecież wcześniej padło stwierdzenie że ten obraz to śmietnik. Zainstalować OSD 2.0 z płyty na czysto i starczy.
|
Zdecydowanie nie moje stwierdzenie :P
|
Przeglądnąłem kilka wykopalisk, (przy ograniczonych zasobach czasowych) i niestety znalezienie tego obrazu może być bardzo trudne. Jak co niektórzy będą jeszcze pamiętać, bardzo fajna skarbnica jaką było Theisozone zostało zamknięte, a na pewno opcja pobierania czy udostępniania takich skarbów. Właśnie tam linkowała część stron do podawanego przez Ciebie @misiozol obrazu. No cóż, może okazać się że faktycznie trzeba będzie instalować, ale do tego to się też muszę lepiej merytorycznie przygotować, by nikogo nie drażnić zbyt dużą ilością pytań z kategorii noobie :fiu:
Cytat:
|
Jesli bedzie wypalona i spaczowana do ESR to tak bo jest esr zainstalowany w tym obrazie.
|
Mam jakiś obraz o którym misiozol pisze, ale on się buguje przy FHDB.
|
Jakis tzn. jaki ? bo bylo tego sporo :P
|
Ok, już nie mam, miałem VASH 48BIT coś tam. xD
|
To ja juz nie kumam :hmm:
|
Miałem, ale większość konsolowych plików straciłem po formacie.
|
Zerkam na chwilę, co tu sie dzieje bo ciężko u mnie z czasem. To ma ktoś może pliki do dysku, czy to zbyt archaiczny temat?
Kolego @misiozol odezwę się bliżej weekendu bo będę miał kilka pytań. |
Nie mogę już edytować poprzedniej...
Do piątku nie ruszę tematu, ale przez obecny weekend udało mi się zrobić dysk, tj. przywrócić spreparowaną partycję. Pierwszy raz widziałem by się FMCB mogło uruchomić bez karty pamięci, ogromny plus :D Mam tutaj jednak pytanie, czy ktoś aktualizował zainstalowane na dysku programy? Co zrobić gdybym chciał wstawić nowszego OPL z Polską paczką językową. Czy dobrze się domyślam że kopiowanie plików z pendriva i podmiana poprzez launchELF ?:hmm: |
Tak, ale normalnie z FHDB czy masz na myśli HDD-OSD? Jak HDD-OSD to muszą być pliki KELF a nie ELF.
|
HDD-OSD ;)
|
hmm... że są pliki ELF jako wykonywalne, to wiedziałem. O KELF pierwsze słyszę. :hmm:
teraz wiem, jak wiele w temacie nie wiem.k***a Tak na marginesie. Jak wcześniej zrozumiałem FMCB I FHDB to to samo oprogramowanie, tyle tylko że nawet nazwa wskazuje gdzie zostało zainstalowane. Jeśli o oprogramowanie chodzi to różnica taka że zmieniona jest lokalizacja zapisu/instalacji paczki czy jak? Teraz dopytuje, ale i tak siądę dopiero bliżej piątku. |
ELFy odpalisz i z FMCB/FHDB i z HDD ale dla HDD-OSD muszą być zaszyfrowane jako KELF, o ile dobrze pamiętam encrypted ELF, krypto ELF? XD
Tak, FMCB i FHDB to to samo, ale pierwsze uruchamiasz z karty pamięci a drugie z HDD, położenie apek w formie elf nie ma znaczenia, dopiero HDD-OSD wymaga swoich KELFów i odpowiednio ułożonych na HDD. |
Cytat:
W piątek sprawdzę jakie wersje programów mam na dysku zainstalowane. Nie wiem jaka jest dokładnie wersja OPL, ale już widziałem że nie bardzo chciał zapisać zmiany w ustawieniach jakie wprowadziłem. Np domyślny start gier z HDD |
wejdz w file browser , znajdz na dysku OPL i reszta oczywista tam jest .ELF
|
Cytat:
Chodzi mi o to, czy są i jak zaktualizować programy dostępne na HDD-OSD (Jeśli dobrze rozumiem, różnica pomiędzy HDD-OSD a FHDB polega na tym że to pierwsze uruchamiane jest przez Browser konsoli, a FHDB uruchamia się tak samo jak FreeMC Boot z memorki, tyle że z dysku?) Uruchamiam zatem dzisiaj PS2 i sprawdzam wersję programów dostępnych u mnie na HDD-OSD i widzę... SMS - ver 2.9 uLaunchELF - ver 4.42_Evil ESR - betar9b Open PS2 Loader - ver 0.9.1 HD Loader - 0.8c Sony PlayStation POPS Emulator GS Mode Selector - 0.37 Memory Card Annihil. - 2.0 Free McBoot Unofficial Installer (wersja instalacyjna v1.8) Gradius Gaidem (Gra PSX) Z wielu programów jak dotąd nie korzystałem, jednak niektóre widzę są nieaktualne. Jeśli nie ma sensu aktualizować to temat zamykam, ale jeśli jest to pytanie jak. Dzisiaj sprawdziłem raz jeszcze. Uruchamiam OPL i w ustawieniach zmieniam tryb wideo na Wide Mode, chcę zapisać zmiany i dostaję komunikat Error writing settings! Dalej sprawdzam czy mogę ustawić dysk HDD jako uruchamiany przez OPL domyślnie i efekt taki sam. :sciana: Co możecie poradzić, czy się nie przejmować i bazować na tym co jest. Ogólnie rozwiązanie mi się podoba. Jeszcze obrazów nie wgrałem, więc nie wiem jak z uruchamianiem wcześniej działających gier. |
SMS to pewnie ver 2.9 rev 4 czyli najnowszy odtwarzacz DIVX\XVID\MP3... i raczej nic tutaj się nie zaktualizuje.
esr_r9b - do uruchamiania spatchowanych kopii gier\programów z płyt DVD. Najnowszy i ponownie raczej nic tutaj się nie zaktualizuje. Memory Card Annihilator 2.0 - program w głównej mierze do formatowania kart pamięci. Również najnowszy i raczej nic tutaj się nie zaktualizuje. uLaunchELF - ver 4.42_Evil - Menadżer plików. Możliwe że oparty na 4.42d, więc pewnie nie będzie wspierał dysków 2TB. OPL 0.9.1 - Obecnie nadal rozwijany projekt do ładowania obrazów ISO, Ta wersja jest dość leciwa i nie można za jej pomocą zapisać ustawień na HDD, tylko karta pamięci powinna być obsługiwana. HD Loader - 0.8c to chyba tylko ciekawostka, bo ten loader nie jest już daaawno rozwijany. GSM - najnowsza wersja to 0.38 więc jakieś tam przepaści nie ma. Tymczasowo zmienia rozdzielczość np na 720p, po uruchomieniu ponownym konsoli wszystko wraca do normy. POPStarter z ELF i KELF, najnowszy chyba jaki jest, jest tutaj: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-po...ml#post1423325. Emulator PS1. Resztka to raczej nie jest potrzebna. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z HDD-OSD, bo tam nie ma dla mnie niczego czego nie zrobiłbym z FHDB. Poza ikonkami dla aplikacji... Kiedyś było takie coś do tworzenia KELF (KELF = Krypo-ELF = ELF embedded into a container): http://psx-scene.com/forums/f19/new-...ml#post1062406. Nie wiem jak obecnie wygląda sprawa z tworzeniem KELF. Na plus HDD-OSD mogę tylko dodać, że pewnie łatwo to wszystko wgrać, aczkolwiek kiedyś zrobiłem takie coś dla FMCB\FHDB: [PS2] Pakiet dla początkujących z FMCB\FHDB. |
Hmm mam dogodną sytuację jeśli o testy idzie. 3 konsole PS2, 3 Network Adaptory i kilka dysków IDE pasujących do NA i kompatybilnych z całością. Mogę zatem sprawdzić każdą konfigurację. Oczywiście postaram się wyciągnąć jakieś wnioski, i wybrać jedno słuszne rozwiązanie.
Z FMCB korzystałem na samym początku i tutaj nie zawsze wczytuje się to od "strzała" przy starcie czy resecie konsoli. Właściwie każda konsola inaczej reaguje. HDD-OSD póki co mi się podoba, choćby z tego względu że poszło na konsoli, która ma uszkodzony laser bo czyta tylko gry z PS1, oraz nie współpracowała z FMCB. Wada jak wspomniałem to stare wersje programów, które jeszcze nie wiem jak zaktualizować i brak możliwości zapisu zmian w ustawieniach OPL. Reszty nie sprawdziłem. FreeHDBoot to ostatnia konfiguracja, której jeszcze nie sprawdziłem. Jeśli będzie się wczytywać jak HDD-OSD to może i zostanę przy tym rozwiązaniu, o ile też nie będzie problemu z aktualizacją czy zapisem ustawień. Jeśli macie jakieś swoje typy najlepszego rozwiązania to podajcie mi argumenty, co, jak i dlaczego. ;) |
Jeżeli masz konsole bez chipa to nie powinno być z FMCB jakiś problemów.
Karta oryginalna czy jakiś zamiennik? Jak zamiennik... to mnie to nie dziwi, nawet niektóre gry mają problem z zapisaniem postępu na nieoryginalnych kartach. Próbowałeś formatować tą kartę pamięci? Dodatkowo jeśli FMCB zainstalujemy (normal) na SCPH-79004 to może on nie działać na SCPH-30004. Inaczej nazywa się tzw OSD-Update. Należy wtedy wybrać opcje multi-install lub po prostu zainstalować FMCB na SCPH-30004. To czy jest sprawny laser czy nie, nie powinno mieć dla FMCB znaczenia. Jeśli masz problemy na ogr karcie pamięci z FMCB to zapewne też będziesz mieć je z FHDB. HDD-OSD rzeczywiście ma tą przewagę, że nie gryzie się z modchipami. |
3 karty, gdzie 2 to oryginały po 8MB, i jeden zamiennik 64MB.
Ja mam jednak na myśli wczytywanie z oryginału, jak kiedyś dostałem przerobioną kartę tak działała ona najbardziej stabilnie. Właśnie sprawdziłem wersje konsoli jakie mam: 1. SCPH - 50004 - (działa najlepiej tak laser jak i reszta, FMCB wczytywało się w 95% za każdym razem lub musiała się wyczyścić pamięć po odcięciu zasilania - po resecie raczej nie wczytywało od razu FMCB) 2. SCPH - 30003 - Tutaj laser uszkodzony, a właściwie działają tylko gry z PSX. Przełożyłem dysk z HDD-OSD i wszystko pięknie się uruchomiło. 3 SCPH - 39003 - Ostatnią konsolę dostałem kilka tygodni temu w opłakanym stanie wizualnym. Jeszcze nie sprawdzałem jak działa. Ale i dla tej konsoli już czeka NA i dysk przyajmniej 80GB. Żadna z konsol nie ma wlutowanego chipa, więc tutaj nie powinno być zaskoczeń. O ile coś już o OSD wiem, to nim będę szukał więcej info o aktualizacji tego co mi trzeba to sprawdzę jeszcze to FHDB. Kolego @Jolek teraz dopytuję. Jeśli mam na w pamięci flash instalkę najnowszej FMCB, to poprzez uLaunchELF mogę to zainstalować na dysku tak? Podpowiedz proszę jak to wygląda z instalacja. Wiem, pytanie noobfriendly, ale raczej nie jestem jedyny który tego nie wie. |
Spróbuj sformatować tą kartę pamięci.
Możesz do tego użyć Memory Card Annihilator v2.0: [PS2] Aplikacje do formatowania kart pamięci PS2. Wybierz pełne formatowanie, nie szybkie. Jak masz tam coś ważnego to skopiuj to na dysk USB za pomocą wLe. Oryginalną paczkę z FMCB\FHDB pobierasz stąd (FMCB v1.966 (2019/04/13)): https://sites.google.com/view/ysai18...p_e31_CKrrgS5f. Lub możesz na początek coś stąd: [PS2] Pakiet dla początkujących z FMCB\FHDB. Wypakowujesz całą zawartość na dysk USB. Teraz musisz znaleźć i uruchomić "FMCBInstaller.elf", najlepiej zrobić to za pomocą wLaunchELF. Jak instalator się uruchomi, to masz do wyboru. Albo zainstalować exploit na karcie pamięci: https://i.postimg.cc/VvTByfHM/jjj1.png Cały czas wybierasz normal. Lub na HDD wciskając R1 aby zmienić zakładkę: https://s33.postimg.cc/bam3ijdsv/slow2.png |
Oczywiście dysk sformatować wcześniej w WinHIIP do 48BIT, czy ToxicOS?
Pojemność dysku to 300GB, więc pasuje żeby to obsłużyło. |
ToxicOS to tylko dla modchipu DMS, najlepiej sformatować w samej konsoli używając wLE.
|
Cytat:
wLe -> MISC -> HDD Manager -> R1 -> Format HDD -> Yes |
Cytat:
|
Cytat:
Teraz spróbuję sformatować dysk z wLe z poziomu PS2 i zobaczę czy coś to da. .... Właśnie szedłem tą samą ścieżką co podał kolega @Jolek "-> wLe -> MISC -> HDD Manager -> R1 ->..." i widzę że PS2 nie widzi dysku. Dziwne to bo w PC WinHIIP widział i podał że sformatowany już jest do ToxicOS. Ponadto przy rozruchu PS2 dysk też startuje.... jutro sprawdzę co i jak. |
Jest coś czego nie rozumiem. :hmm:
Po co formatować dysk na Toxic OS skoro jak Haker120 wspominał to rozwiązanie tylko dla modchipu DMS? Dodatkowo: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-hd...ml#post1414871, https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-hd...ml#post1414843. |
Ja już dysk miałem tak sformatowany wczesniej, więc najkrocej mi było sprawdzić to co poradził @misiozol.
Teraz będę chciał sformatować to w wLe ale prędzej muszę dojść do tego, czemu konsola nie widzi dysku. Przeczytałem. Teraz to ma sens. Dziekuje Kolego (wybaczcie brak części Polskich znaków, pisze z telefonu ) |
Moze tak co ty chcesz w zasadzie robic ? bo ja sie pogubilem , chcesz instalowac cos na hdd czy wgrac hdd-osd czy jeszcze cos innego , bo ja szczeze ci powiem takich problemow to ja jeszcze nie widzialem zeby ktos sobie robil , dostales gotowca odemnie wiec co kombinujesz ?
|
Teoretycznie skoro ma 3 konsole, 3 NA, 3 HDD...
Na każdej może wgrać co innego i zobaczyć co mu będzie pasiło. Tylko teraz nie wiem jaki etap jest już ukończony. Instalacja HDD-OSD, FMCB, FHDB... |
Cytat:
HDD-OSD jak wspomniałem nie daje mi na razie opcji aktualizacji zapisu ustawień w OPL, czy też aktualizacji programów (o tym już wspominałem). do najnowszych wersji. Póki co KELFów nie mam, więc będę musiał albo znaleźć rozwiązanie, albo zostawić to tak jak jest. Nie mniej jednak obecnie bardzo mi się podoba ta opcja. FHDB chcę przetestować z ciekawości. Jeśli mam się wypowiadać w temacie, a tym bardziej komukolwiek doradzić coś, to wypada bym nadrobił zaległości i sprawdził samemu jak co się instaluje i jak to działa. Jeśli będzie to bardziej elastyczne rozwiązanie od HDD-OSD to przynajmniej będę miał własne wnioski dlaczego. Poza tym mnie chyba obecnie bardziej cieszy nauczenie się czegoś nowego w tym temacie aniżeli sama gra. FreeMC Boot uważam obecnie za najgorszą opcję, bo wczytuje się to z karty z różnym rezultatem, mimo że karty oryginał. Zresztą, każda kolejna próba instalacji jakiejkolwiek konfiguracji nie jest już testem a wiedzą ;) Po części dlatego chciałem temat odświeżyć. |
Cytat:
Chociażby przeczyścić styki? Sformatować ponownie? Czy jak FMCB się nie wczyta to czy karta dalej jest widoczna w PS2 MC Browser? Oryginalne karty nie powinny sprawiać trudności nawet po 20 latach... Te karty są twoje od nowości czy kupiłeś je z konsol-ą\ami? Możliwe że ktoś mógł mieć jakąś awarię i zostawić "syf" podczas zapisu czegokolwiek na tej kar-cie\tach. Wersja FMCB nie powinna tu robić różnicy poza felernym 1.95 - 1.952 gdzie były problemy z obsługą dysków USB. Masz podłączony jakiś dysk USB podczas ładowania FMCB? Próbowałeś zainstalować 1.966? |
Jakbyś nadal chciał się pobawić ze zmianą ELF na KELF aby zrobić aktualizację posiadanych już programów,
to wskazano mi jeszcze jeden program, SCEDoormat: https://www.psx-place.com/threads/sc...rhacken.11381/. Metoda drag&drop. Pobieralnia: http://www.mediafire.com/file/umze87...oME_Rel.03.zip. AKuHAK copyright-free KELF maker (dirty_kelfmake.7z): https://www.psx-place.com/threads/ke...8/#post-217769, http://psx-scene.com/forums/f19/new-...ml#post1062406. kelftool: https://www.psx-place.com/threads/ke...-2#post-218116, https://github.com/xfwcfw/kelftool. |
obecnie ogołocony z czasu, ale śledzę ;)
PS. Okazuje się że nie wszystkie dyski które mam na IDE konsola chce widzieć w uLE, i innych programach mimo że są w pełni sprawne i wcześniej miałem na nich obrazy gier współpracujące z HDL, czy też OPL. Może i to jakieś wyjaśnienie przestających się odpalać gier na nim zamontowanych. Jeszcze się upewnię i dam znać. Pozdrawiam. Styki są ok, bardziej dopatrywał bym się problemu w niedoczyszczonej pamięci RAM lub ROM po resecie konsoli. Najczęściej FMCB wczytuje się od razu po całkowitym odcięciu zasilania i odczekaniu kilki sekund od zgaśnięcia diody na włączniku. |
ROM jest staly a ram ulotny zaraz po wylaczeniu zasilania znika ;)
|
Cytat:
|
O to jest dokladnie to , wieksza radocha jest z robienia niz z grania teraz , a wlasnie bede zakladal chlodzenie wodne a czemu bo moge :D
|
Cytat:
Owszem jest przyjemność z grania, jak już się ma warunki, czas, możliwości, spokojną głowę... ale sami wiecie jak to w większości wychodzi. Ja właśnie z tego powodu przyjąłem inną taktykę i nie prędko sprzedam (no chyba że dubla). Czas wolny się gdzieś tam od święta trafi, więc ja chcę tak przygotować sprzęt, by się kiedyś nie zagłębiać w meandry technologiczne, a wyciągam sprzęt (nawet żeby raz w roku), podłączam i działa. Coś takiego mam w przypadku SNESa, N64, no ogólnie dyskietkowce, gdzie powiedzmy czasem w ręce wpada jakiś everdrive ;). Jeśli mówimy o PS2, XBox i nowszych to już się trzeba czasami pomęczyć, by ten sprzęt był gotów od strzała się pobawić. Jak zrobię PS2 to przyjdzie czas w końcu na Xboksa i Wii. (najłatwiejsze na koniec) |
Cytat:
|
Z uporem maniaka grzebię przy tym PS2 i choć kilka rzeczy nie idzie po mojej myśli to się nie zrażam. Tak jak już pisałem sprawdziłem kilka konfiguracji, jedne z ciekawości, a inne z polecenia by w końcu wybrać optymalnie najlepsze rozwiązanie... przede mną jeszcze długa droga.
Obecnie... jak wspominałem mam dwa (powiedzmy) duże dyski, które pasują do NA. Pierwszy od Segate póki co współpracuje. PC oraz Ps2 widzą go więc mogę dodawać, zmieniać i przestawiać różne rzeczy. Drugi dysk od Maxtora, o pojemności 300 GB kiedyś działał i współpracował z HD Loaderem jak i OPL. To właśnie na nim miałem problem z wysypującymi się obrazami które najpierw działały a później przestawały reagować. Ostatnio dysk ten wyzerowałem, sprawdziłem jak działa i nie zwracał jakichkolwiek problemów. Niestety obecnie PS2 go nie widzi. Formatowałem do 48bit HD Loader (jak i bawiłem się w inne konfiguracje) jednak bez zmian. WinHIIP w PC widzi go bez problemu, obrazy się ładnie wczytują, ale na tym koniec. Widzę że podobnie jest z innymi dyskami choć o innej pojemności bo 80GB. Może nie robił bym z tych igieł, wideł, ale dziwi mnie to bo dyski są podawane jako współpracujące i kompatybilne w liście oficjalnie działających. Chciałem jednak tutaj zapytać, czy ktokolwiek z Was podmieniał już złączkę IDE w NA na ten Chiński zamiennik pozwalający obsłużyć dyski SATA i czy zauważyliście jakiekolwiek problemy z odczytywaniem HDD? PS. Dyski nie widziane w HD Loader, OPL, wLE. Trochę mi ich szkoda, bo mogłem sobie podzielić bazę obrazów, lub nawet na jednym z nich wstawić same gry z PS1. Zmarnować się ta 300ka nie zmarnuje, bo jeśli nie będzie przeciwwskazań wmontuję ją do Xboxa za oryginalnego 10GB. |
Dziala elegancko i byl temat o tym nawet chyba linki do alichinczyka do adaptera z ide na sata do ps2
|
Cytat:
Na marginesie co do moich trzech dysków IDE, które współpracy odmówiły tylko dodam, że były formatowane głównie jako 48Bit HDLoader. Stawiałem na nich także HDD-OSD, które się finalnie nie wczytywało na konsoli, a instalacja FHDB była niemożliwa gdyż brak wykrycia dysku w PS2. (MISC/ -> HddManager tak samo) Niewspółpracujące::'( Maxtor 6L300R0 - 300GB Samsung SP804H - 80GB Samsung SP0802N - 80GB Daję sobie z nimi spokój... :sciana: Działające póki co : :spoko: Segate ST3320620A - 320GB IBM IC35L120AVVA07-0 - 123GB (Zgadzam się .... pojemnościowy dziwoląg) |
Ja mam 500gb na sata w ps2 , roznicy w predkosci nie widze , ssd nie probowalem aczkolwiek korci mnie .
|
I mnie zatkało dzisiaj. Tknęło mnie przy tych dyskach by sprawdzić jak będzie ich widoczność jeśli je podepnę nie prze NA ale przez jakiś adapter USB...
... oczywiście jak się większość z Was może domyślać nie wyszło z tego nic. nie mniej jednak, przy okazji skusiło mnie jednak by rozważyć co jeszcze można zrobić i zastanowiło mnie czy zmieniło by coś dodanie zworki tak by ustawić HDD jako slave lub cable select. Oczywiście nie spodziewałem się czegokolwiek, a tu Maxtor nie tylko został zauważony przez PS2 ale i konsola wystartowała z dysku i HDD-OSD. Nie sprawdziłem tych 80-tek jeszcze, ale kto wie ;) Pytanie czym można wczytywać gry PS1 z dysku twardego bo w tym obrazie dysku domyślnie jest wmontowany Gradius Gaiden a z ikony POPStarter automatycznie wchodzi jakaś gierka z czarownica na miotle w 2D.., więc się powinno dać, tylko jak? ... ktoś ... coś? ;) |
Z tego co pamiętam to zworki powinny być ustawione na Master,
na innych ustawieniach przynajmniej ja miałem problem z widocznością dysku. Gry z PS1 można wrzucić na dysk i uruchomić za pomocą POPStartera. Tu masz mały poradnik: https://bitbucket.org/ShaolinAssassi.../wiki/pfsshell. Tu masz nowszą wersję PFS Shell, aczkolwiek nie wiem czy jakieś polecenia się nie pozmieniały: https://github.com/uyjulian/pfsshell/releases. |
W końcu kupiłem przejściówkę od Bitfunx do oryginalnego NetworkAdaptor'a, oczywiście pozwalającą na podpięcie dysku SATA. Stwierdziłem że przy tej okazji sprawdzę dysk SSD i nie zauważam jakiegoś demonicznego przyśpieszenia. Czas ładowania jest wręcz taki sam.
Pierwsza sprawa to przywróciłem obraz na dysk z Browser 2.0 i dalej po odbudowaniu struktury wrzuciłem stertę obrazów na dysk za pomocą WinHIIP. To co mi się podoba to fakt, że nie słychać z wolna i mozolnie rozpędzających się talerzy dysku, to co mnie zastanawia to dlaczego OPL czy HDLoader nie wykrywa tych obrazów które są na dysku, a po podpięciu w WinHIIP widzi wszystko. ze 120 tytułów widzi mi z 4.?? ... a może sugerujecie by inaczej dysk ogarnąć? Spróbuję zamiast browsera zainstalować Free HD Boot bo jeszcze tego nie sprawdzałem. PS. Oczywiście dysk sformatowany do ToxicOS |
Już nie pamiętam jak to jest z formatowaniem dla Browser 2.0...
Czy ma to być hybryda jaką jest ToxicOS czy 48bit HD Loader... Na pewno odpada 28bit HD Loader jak masz dysk większy niż 137 GiB. Może ten artykuł będzie bardziej przydatny: Partycjologia APA. Już od dawna odradzam WinHIIP. Ma on problemy z niektórymi dyskami a w szczególności z 2 TiB. Za jego pomocą nie zainstalujesz więcej niż 255 gier. Czasem "gryzie" się z OPL. Jako alternatywę możesz spróbować: https://www.psx-place.com/resources/...nstaller.1173/, https://www.psx-place.com/resources/...-support.1202/. Jak instalujesz gry z płyty lub przez sieć: https://sites.google.com/view/ysai18...p_4oz_hit1el1L. Free HD Boot (FHBD) możesz zainstalować "obok" Browser 2.0 (tzw HDD OSD). Jak zamierzasz zainstalować tylko FHBD, to dysk sformatuj w wLe. MISC -> HddManager -> R1 -> Format HDD. |
Dla Browser 2.0 ma być ToxicOS, ja nawet wersji 48bit nie testowałem, w znalezionym info do przygotowania dysku i wgrania obrazu HDD od razu był Toxic, więc nie marnowałem czasu na zgadywanki. Dysk miałem na chwilę do testu 512GB SSD i to chciałem sprawdzić czy porzucić talerzówkę i cichy SSD da jakiegoś kopa. No niestety rozczarowałem się bo o ile jest jak najbardziej cicho i odpornie na wstrząsy to się pozytywy kończą. Szybkość odczytu jest minimalnie większa, od szybciej zaskakuje i nie słychać by się na początku talerze rozpędzały. Ja nawet nie miał bym na jednym dysku więcej niż te 255 gier, no może jeszcze do tego stanu nie doszedłem. Ale tu podszedł bym inaczej do sprawy bo jak by nie było przyszłościowo zalety SSD powinny i tak przekonać nieprzekonanych.
Problemy które powstały: Ze 125 obrazów jakie mam na HDD wgrały się z WinHIIP wszystkie przy czym zarówno OPL jak i HDLoader pokazały mi tylko 4 gry. Dysk sformatowałem, powtórzyłem procedurę przygotowania dysku, wgrywania wszystkiego od początku, nawet naprawy dysku PS2 i ten sam efekt. Zainstalowałem obok Browser 2.0 FHDB, ale nie przyniosło to żadnej poprawy czy polepszenia funkcjonalności. Dysk podpinany do komputera w WinHIIP pokazuje wszystkie wgrane obrazy płyt, natomiast w samej konsoli pokazuje 4 tytuły i nic poza tym. Oczywiście odpala je i na tym sukces się kończy. Nie miałem czasu się teraz bardziej w to bawić (a przydało by mi się spróbować w tym browserze zaktualizować OPL i na sztywno ustawić startowanie z HDD bo aktualnie za każdym uruchomieniem muszę wchodzić w ustawienia i to zmieniać) co również ciekawe a niekoniecznie pozytywne, nie pozwala na zapisanie tych ustawień. Aktualnie muszę faktycznie poczytać o tej partycjologii i zobaczyć jak to po swojemu zrobić raz a dobrze, tymczasem dysk musiałem z testów zabrać bo nie jest przeznaczony na leżakowanie w konsoli. Do testów się nadał. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:16. |