Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dysk Samsung`a od 80Gb-120Gb (glosnosc) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dysk-samsung-od-80gb-120gb-glosnosc-21629/)

Druss 24.05.2003 19:03

Dysk Samsung`a od 80Gb-120Gb (glosnosc)

Chce dokupic sobie dysk, mam 10gb samsunga ale wiem ze jest glosny, mam wyciszonego kompa i on najbardziej halasuje. Chcialem sie spytac czy te nowe dyski sa juz cichsze. Wchodza w gre tylko dwie firmy ze wzgledu na glosnosc WD i Samsung, Wd jest glosny, nie slyszalem go ale widzialem pomiary w db gdzie barracuda miala 37db a WD cos kolo 58db. Niestety inne dyski obrocz tych dwoch odpadaja ze wzgledu na gware.

Laser 24.05.2003 19:11

Witam !

Powiem Ci tak - mam WDC 80GB JB 8mb Cache i jak go zainstalowałem zamiast IBM 15GB to uszom nie wierzyłem - tego dysku nie słychac !

Jak zaczynasz kopiowac duzo danych z partycji na partycje to słychac takie stłumione odgłosy ale nie ma zadnego rzezenia !

Druss 24.05.2003 19:17

Wiadomo podczas pracy moze byc go slychac to nawet lepiej bo wiesz przynajmniej ze glowica chodzi, ale nie chce zeby w nocy jak zasypiam slyszal swiszczenie silnika ktory obraca talerz.

Nikita_Bennet 24.05.2003 22:35

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Powiem Ci tak - mam WDC 80GB JB 8mb Cache i jak go zainstalowałem zamiast IBM 15GB to uszom nie wierzyłem - tego dysku nie słychac !

ibm'y faktycznie czasem swiszcza.
a te wdc800jb tez nie sa ciche - mam takiego od roku (moze dluzej) i jest to najglosniejszy element mojego kompa - przez niego musze byc naprawde zmeczony aby zasnac w nocy (mieszkam na wsi i lubie jak w nocy jest cisza).
chodzi nawet glosniej niz 4 wentyle ktore mam (proc, grafa, wciagajacy i dwa wyciagajace) - no moze nie zupelniej glosniej ale barwa jego pracy mnie drazni - chyba zaniose go na serwis aby chlopaki porownali z innymi.

a co do samsungow to sam jestem ciekaw bo interesuje mnie cos na 3 l gwarze i samsung 5400 jest nawet tani.

pzdrwm Niktia_Bennet

Laser 24.05.2003 22:37

Witam !

Hmm w zasadzie to powinno sie podlaczyc hdd do jakiegos złoma i zobaczyc wtedy - jak nie bedzie zakłócen innych wentylatorow - ja hdd nie slysze - zasilacz ma głosny wentyl ale IBM'a było słychac - i to bardzo.

Druss 24.05.2003 22:47

W czerwcu bede bral pewnie samsunga bo bede mial mozliwosc porownania glosnosci. Postaram sie trafic w moment kiedy beda mieli takie dwa dyski jakie mnie interesuja ;) Z tego co widzialem IBM ma tez 3 lata VAncouver II

Nikita_Bennet 24.05.2003 23:17

ibm'a ja nie wezme.
mialem jednego u siebie przez jakisz czas i jakos nie przypadl mi do gustu.
obecnie mam wdc i samsunga i jakos dzialaja bo z matroxem mialem male problemy. wdc jest z nich najcichszy ale to jescze nie to - podobno baracudki z 8 mb cachem sa cichsze ale 1 rok gwary - stad mysle o samsungu - mialby dzialac 24/24 w akademiku

pzdrwm Nikita_Bennet

ThanatoS 24.05.2003 23:45

hmm, mam 3 Maxtory i 2 Seagate'y. Maxtorki sa cichsze.

Ziele 24.05.2003 23:55

Ja się moge wypowiedzieć ale na temat Seagate Barracuda IV 80GB. Nowy dysk jest niesłyszalny niezależnie czy pracuje czy nie. Dopiero po jakimś czasie (u mnie z 2 miesiące) głowica daje znac o sobie. Poprostu zaczyna skrobać. Przy przenoszeniu duzych ilości danych np z partycji na partycję najbardziej się to odczówa. jadnak gdy dysk mocno nie pracuje (np sciąga się cos z neta w nocy) to jest zupełnie bezgłośny. Taka sytuacja chyba jest przy wszystkich duzych dyskach.

ps. dobrze jest robić często defragmentacje bo to odciąza dysk.

Druss 25.05.2003 01:49

Nikita bierz samsunga przeczytaj sobie tutaj http://www.tomshardware.pl/storage/2...amsung-01.html mnie to przekonalo wypadl jako najcichszy sposrod testowanych. A do tego jego cena to 535zl.

Nikita_Bennet 25.05.2003 10:25

thx za link

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Nikita bierz samsunga przeczytaj sobie tutaj http://www.tomshardware.pl/storage/2...amsung-01.html mnie to przekonalo wypadl jako najcichszy sposrod testowanych. A do tego jego cena to 535zl.
zaraz przejrze. mysle jednak o 80 GB - no chyba ze kumpel na sklepie skredytuje mnie na 2 miesiace ;)

pzdrwm Nikita_Bennet

Nikita_Bennet 25.05.2003 10:36

no i ten samsung ma male obciazenie procka co przy moim k6-2 400@450 jest wazne

dodane:
szkoda tylko ze taka cena
komputronik 120GB WDC 1200JB - 616 zl

pzdrwm Nikita_Bennet

-=Shade=- 25.05.2003 10:44

Z tego co ja wiem to najcichsze dyski to Seagate Baraccuda VII mimo tego ze pracuja na 7200 obr/min.

mallow 25.05.2003 11:04

z doswiadczenia polecam Segate :)
miałem 4gb byl dobry i cichy (do czasu)
WDC nie dotykam .. miałem 30gb niby wyszstko dobrze ae z niewidomych powodow padl mi w bardzo dziwny sposob , nie jedynemu bo byl juz post na forum ze komus padl tak ja mi ale moze mielismy felerne modele :)

Laser 25.05.2003 11:10

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
z doswiadczenia polecam Segate :)
miałem 4gb byl dobry i cichy (do czasu)
WDC nie dotykam .. miałem 30gb niby wyszstko dobrze ae z niewidomych powodow padl mi w bardzo dziwny sposob , nie jedynemu bo byl juz post na forum ze komus padl tak ja mi ale moze mielismy felerne modele :)

Witam !

Do Polski trafiła kiedys seria WD - która miała isc na zyletki - WD wtedy zrobiło sobie zamieszania koło siebie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14.