Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   poszukuje kogos do wspolpracy (https://forum.cdrinfo.pl/f15/poszukuje-kogos-wspolpracy-26902/)

oczek 26.10.2003 12:43

poszukuje kogos do wspolpracy

mam nowosci dvd-r np. HULK Terminator 3 szukam kogos kto potrafi zamienic w nich napisy na pl.
Moj numer gg 856494

CobraVerde 26.10.2003 13:29

mam gotowe polskie napisy (format DVDMaestro) do tych filmów (i wiele innych) ale musiałbym wiedzieć jak zamierzasz te filmy wykorzystać - czy prywatnie do obejrzenia czy chcesz je "puścić" w świat...

ideJ 26.10.2003 19:44

Pewnie spora część z nas ma takie kolekcje... Może by się dało znaleźć jakieś miejsce w sieci, żeby je udostępnić? Albo może przekonać władców http://www.napisy.info/ by akceptowali napisy w formacie SSA? (o napisach w formatach SST i SON nawet nie marzę bo bitmapy jednak zajmują sporo miejsca)

A może http://cdrinfo.pl/ zgodziłoby się hostować napisy w formacie SSA?

pomor 26.10.2003 21:21

Witam
Popieram pomysł hostawania napisów. Sam również posiadam parenaście napisów(dzięki bardzo dobremu opisowi CobraVerde -thx), które mógłbym wrzucić, ale czasami warto by było zassać gotowe by nie marnować czasu na przerabianie.
Oto kilak przykładów które mógłbym wrzucić już:

Austin_Power_Goldmember_pl-(PAL)
BACK_FUTURE_1_PL-(PAL i NTSC)
BACK_FUTURE_2_PL-(PAL)
BACK_FUTURE_3_PL-(NTSC)
Chicago_pl-(PAL)
Enemy_at_the_gate_pl-(PAL)
Highlander_PL_(NTSC)
Topgun_pl-(PAL)
Transporter_pl-(PAL)

Pozdrawiam Pomor
BTW jakby ktoś miał napisy już zrobione do Indiana Jones 1-3 (NTSC) Boozers to byłbym widzięczny za jakieś info na GG: 366751

SoBal 26.10.2003 23:10

Jak wygląda sprawa praw autorskich do napisów w w/w formatach ? Jeżleli to dobrze opiszecie to możemy o tym pomyśleć. Tylko to musi być poparte konkretami.

ideJ 26.10.2003 23:31

Myślę, że jeśli jest to własne tłumaczenie lub resynchro napisów znalezionych na sieci to problemów z prawem autorskim raczej nie będzie. Przyznam się tutaj, że jak pakuje napisy na płytkę to usuwam stopki tłumacza. Dlatego też myślę, że o ile taki spis się pojawi to w opisie subtitles'ów powinno się pojawić wymagane pole Autor bądź Źródło.

ToM/UD 27.10.2003 09:14

hmm tez moge dolaczyc sie do temat-u...

Jak narazie dorobek mam niewielki (dopiero zaczynam sie bawic) ... ale zrobilem napisy do:

TERMINATOR 3 - NTSC
IN HELL (2003) - PAL
Indiana Jones i Ostatnia Krucjata - NTSC

Pozdrawiam
Tomek

ToM/UD 02.11.2003 15:38

hmm pomysl byl ciekawy jednak chyba umarl ...
...moze by cos ruszyc w tym kierunku, bo po co robic ta sama robote kilka razy...

SoBal 02.11.2003 19:10

Ja czekam tylko na potwierdzone informacje o statusie prawnym owych materiałów. Jeżeli coś ma być użyteczne i komuś się przydać, to czemu by nie - ale najpierw prawo, potem przyjemności.

ToM/UD 02.11.2003 22:09

Cytat:

najpierw prawo, potem przyjemności
heh ^_^ bez obrazy, ale te napisy sa zapewne bardziej legalne niz same filmy do ktorych sa potrzebne :)

ErCoDeZz 05.11.2003 16:42

A ma ktos (i moze udostepnic) gotowe napisy do 1 sezonu serialu Friends?
Warner Bros wydaje kolejne serie zapominajac o pierwszej :(

miles 06.11.2003 08:45

Cytat:

ErCoDeZz napisa***322;(a)
A ma ktos (i moze udostepnic) gotowe napisy do 1 sezonu serialu Friends?

W necie napewno znajdziesz, ja znalazłem. Jeśli bardzo chcesz to wieczorem wygrzebie ze stosu płytek do sezonu 1 i 2. W razie co to przez GG prześle lub mailem. 8)

painkor 11.11.2003 14:05

Gorąco popieram ten pomysł...
Sam wykonuje napisy do DVDR i mam ich kilka...
Dodam od siebie...ze do kazdego napisu..moglo by sie dodawac plik z Info..do jakiej ver..dokladnie sa dopasowane napisy...
Jaka czcionka..jaki kolor...jaka pozycja wzgledem filmu...
jaka wielkosc czcionki itp...

Mysle ze kazdy ma swoje preferencje...
Ja np robie...
Film ma 720x480--u mnie napisy sa na 720x448
Czcionka 16 pogrubiona..Century Gothic...outline 1
Ogladam na sporych ekranach i wieksza dla mnie jest za duza...

Stad mysle iz info o zawartosci pliku..bylo by bardzo przydatne..

Choc i tak mozna to zmienic:)

Chyba ze dalo by sie bmp wrzucac:)

M@X 11.11.2003 15:01

Na samych napisach DVD sie nie znam, wykonuje jedynie VCD i moim stnadrdem jest :
- material zrodlowy w 640 x 336 skalowany proporcjonalnie do 352 x 288 zwiazany z dodawaniem czarnych paskow.
- Napisy w odleglosci 10 pikseli od dolu ekranu Z OBRAZEM (nigdy na paskach).
- To do czego zmeirzam, a wiec czcionka : Ja robie Arial, pogrubiony, 24. Dla mnie juz 20 jest nieczytelne - podziwiam kolege, ktory robi przy 16. Ale moze to wina standardu VCD (w niskiej rozdzileczosci napisy moga tracic swa ostrosc).

Acha, i do wszystkich : Tlumaczenia amatroskie na necie sa z reguly tragicznej jakosci. Pomijam tu oczywiste bledy w tlumaczeniu, ale glownie chodzi mi o interpunkcje. Jezeli nie chcecie denerwowac ludzi, ktorzy takie DVD kupia (nie wierze ze Wasza robota ta czy inna droga nie trafi na stadion X lecia) porzuccie pomysl, chyba ze macie naprawde dobre napisy (a takie mozna policzyc na palcach jednej reki, jezeli nie chcecie brac napisow zripowanych z polskich wydan DVD). Przyklady napisow niemalze idealnych (czytaj : do zaakceptowania i nie psujacych przyjemnosci odbioru filmu) dostepnych na napisy.info :

- Piraci z Karaibów - gość po kilka razy poprawiał napisy, sprawdzając nawet w encyklopediach różnice między komodorem a komandorem.
- Terminator 3 - Ta wersja przy której koleś deklaruje się że jak ktoś znajdzie błąd to ma browar - błąd znaleziono chyba jeden, ael jeden błąd na 2 godziny filmu to jest nic...
- 8. Mila - moja skromna robota, siedizałem nad napisami ponad miesiąc poprawiając freestyle'e oraz interpunkcje, która była na tragicznym poziomie...

Tyle mojego... Mam nadzieje ze kiedyś dostając do ręki film na DVD-R z napisami wklepanymi przez kolegów będę odczuwał satysfakcję z oglądanego filmu. Z wyrazami szacunku...

CobraVerde 11.11.2003 15:52

mam napisy do ponad 60 filmów, w formacie DVDMaestro (większość z bitmapami). są spakowane RAR-em i ważą zazwyczaj ok. 1 Mb. - są to głównie nowości z tego roku. chyba wszystkie są pożądnie zrobione (poprawiałem je) i dostosowane do rozdzielczości PAL i filmów zrobionych z dobrej jakości divxów.
na próbę mogę je udostępnić dzisiaj do ściągania:
FTP: 217.98.97.34, port 21
login: subs
pass: napisydvd

mam szybkie łącze i nie powinno być problemów z pobieraniem o ile nie będziecie tego robić na modemie ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:25.