Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Samsung 160GB SATA (https://forum.cdrinfo.pl/f5/samsung-160gb-sata-29720/)

rcobex 07.01.2004 11:38

Samsung 160GB SATA

Mam możliwość podmianki mojego Maxtora 160GB na dysk Samsung SATA 160GB. Oczywiście obydwa mają 7200obr./min i 8MB Cache. Pytanie tylko czy warto ? Jestem zadowolony z mojego dysku tylko chciałbym mieć jednak dysk na SATA i osobno podpiąć napędy CD pod osobne kontrolery IDE. Czy ten Samsung jest coś wart ? Mam uprzedzenie trochę do tych dysków, i nie za bardzo za nimi przepadam. Mam jeszcze możliwość popracować na nim jakieś dwa może trzy miesiące i wymienić go na coś innego.
Może ktoś z forumowiczów korzysta z dysków SATA Samsunga i coś powie na ten temat. Najlepiej jakieś testy z HDTacha, bardzo mile widziane.

THX.

Ormianin 07.01.2004 11:52

Cytat:

Napisany przez rcobex
Mam możliwość podmianki mojego Maxtora 160GB na dysk Samsung SATA 160GB. Oczywiście obydwa mają 7200obr./min i 8MB Cache. Pytanie tylko czy warto ? Jestem zadowolony z mojego dysku tylko chciałbym mieć jednak dysk na SATA i osobno podpiąć napędy CD pod osobne kontrolery IDE. Czy ten Samsung jest coś wart ? Mam uprzedzenie trochę do tych dysków, i nie za bardzo za nimi przepadam. Mam jeszcze możliwość popracować na nim jakieś dwa może trzy miesiące i wymienić go na coś innego.
Może ktoś z forumowiczów korzysta z dysków SATA Samsunga i coś powie na ten temat. Najlepiej jakieś testy z HDTacha, bardzo mile widziane.

THX.

Nie warto, zupelnie nie odczujesz zmiany wydajnosci... maxtor jest zdecydowanie lepsza marka

rcobex 07.01.2004 11:56

no jak dla mnie Maxtor jest nr.1 tylko chodzi mi głównie o to aby mi wydajność nie spadła...;)

/\/\cDrive 07.01.2004 12:02

Cytat:

Napisany przez rcobex
no jak dla mnie Maxtor jest nr.1 tylko chodzi mi głównie o to aby mi wydajność nie spadła...;)

To wymień na maxtora który będzie pracował w trybie SATA.

rcobex 07.01.2004 12:06

Cytat:

Napisany przez /\/\cDrive
To wymień na maxtora który będzie pracował w trybie SATA.

W tym sęk że narazie mogę tylko na Samsunga ( brak w hurtowni ) ale pobawię się nim troszkę a potem sobie zmajstruję Maxtora SATA.

esem 07.01.2004 13:39

Ostatnie Samsungi mają znakomite recenzje. A z HDD: jak trafisz - marka nie ma znaczenia. 8)

rcobex 07.01.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez esem
Ostatnie Samsungi mają znakomite recenzje. A z HDD: jak trafisz - marka nie ma znaczenia. 8)

Z tym "trafieniem" to muszę się nie zgodzić, to nie procek i odpowiednia seria ktorą się "kręci" ;)
Dyski od jednego producenta są lepsze a od jednego gorsze, to akurat da się przetestować. Pozostaje tylko awaryjnośc ale to mnie akurat narazie nie interesuje.

woitas 07.01.2004 14:10

ostatnio samsungi porawily sie i to bardzo.

co do dyskow, jezeli samsung ma gwarancje 3 lata, i bedzie wpiety na stale, to YES.

esem 07.01.2004 14:20

Cytat:

Napisany przez rcobex
Z tym "trafieniem" to muszę się nie zgodzić, to nie procek i odpowiednia seria ktorą się "kręci" ;)
Dyski od jednego producenta są lepsze a od jednego gorsze, to akurat da się przetestować. Pozostaje tylko awaryjnośc ale to mnie akurat narazie nie interesuje.

Też nie do końca: pamiętasz IBMy "made in hungary"? Wszystko zależało od serii. 8)

rcobex 07.01.2004 14:29

Cytat:

Napisany przez esem
Też nie do końca: pamiętasz IBMy "made in hungary"? Wszystko zależało od serii. 8)

no z IBM - "węgierskim" to akurat racja, wpadka jak trzeba......

zorg 07.01.2004 15:15

poruwnanie

co prawda nie mam samsunga ale raptora ,zawsze to jakies porownanie

HDD Raptor 36GB /random access time 8,7
read burst 100.0 MB/s
read spees max 60,2
CPU utili 2,5

HDD Maxtor 60GB -wyniki
Random 11,8
Read Burst 90,4
read speed max 45,4
cpu 2,3

HDD WD100 - wyniki
Random 13.2
Read burst 89,0
Read speed max 50,3
CPU 2,8

plyta na chipsecie Intela 865

a tu znajdziesz wiecej porownan.
http://twojepc.pl/b.php?id=61108#7

kraluk 07.01.2004 20:28

Cytat:

Napisany przez rcobex
no z IBM - "węgierskim" to akurat racja, wpadka jak trzeba......

Teraz produkcję HDD po IBM'ie przejęło Hitachi. Wracając do tematu: MAXTOR.

rcobex 07.01.2004 22:24

Załatwione to mam w ten sposób że: miesiąc pośmiagam na Samsungu a potem podmianka i Maxtor SATA jak się patrzy.

olo4you 07.01.2004 23:55

lepiej zostań przy samsungu statystycznie mniej sie Psują i to duzo mniej problemu nie zobaczysz dopuki cie nie dotyczy dyski samsunga sa najlepsze a napędy optyczne to lipa

rcobex 08.01.2004 08:16

Cytat:

Napisany przez olo4you
lepiej zostań przy samsungu statystycznie mniej sie Psują i to duzo mniej problemu nie zobaczysz dopuki cie nie dotyczy dyski samsunga sa najlepsze a napędy optyczne to lipa

Przy Samsungu napewno nie zostanę, awaryjnoś mnie "nie boli", jak mi się HDD zepsuje to jade i wymieniam na nowy - z ręki do ręki. Z tego co wyczytałem na sieci transfery ma nieco gorsze niż mój Maxtor ale zobaczę jak to się ma w praktyce. Dzisiaj go dostanę więc potestuję i napiszę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30.