Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   W czym programować? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-programowac-31327/)

barraqda 04.03.2004 19:09

ja jestem ma,lo ambitny ale musialem zaczac od C i teraz cpp jade.
A wykladowca mowi ze jezyk c jest zly dla poczatkujacych bo jest zabardzo balaganiarski ale trzeba sie uczyc ;

Ziele 04.03.2004 18:56

:wow: ;) ...czy to nie to samo juz zostało powiedziane?

.::MARCIN::. 04.03.2004 18:15

Sprawdź DELPHI. Środowisko programistyczne możesz ściągnąćze strony www.borland.com , a kursów i różnych porad możesz szukać na www.4programmers.net

-Sid-The-Rat=> 21.02.2004 17:22

co to jest ansi - to wiem - pytanie czemu uwazasz ze standaryzacja ansi jest taka boska? i co tak naprawde zmienia - tego jzu w googlu nie znajdziesz

spadam z tego posta bo sie zaczynam robic zlosliwy

ApproachingEvil 21.02.2004 17:18

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
a ktos z was wie co to jest to ansi? :) tak tylko pytam z ciekawosci..

Wystarczy? :D
In 1989, the American National Standards Institution (ANSI) committee for the standardization of C++ was established. The official name of the committee was X3J16, and later it was changed to J16. Generally, standardization committees don't write a standard from scratch; rather, they adopt an existing de facto reference, and use it as their baseline. The ANSI C committee used The C Programming Language by Kernighan and Ritchie as a starting point. Likewise, the ANSI C++ committee used the Annotated C++ Reference Manual (ARM) by Ellis and Stroustrup as its base document. The ARM provided a clear and detailed starting point for the committee's work. The committee's policy was to not rush into establishing a half-baked standard that would become obsolete in a year or two. Instead, the policy was to allow the demands for changes to emerge from the users of the language, the C++ community. Nonetheless, the committee also initiated extensible modifications and changes to the language, such as runtime type information (RTTI) and the new cast notation.

PS: pawelblu, wydaje misie, ze juz bardziej turbopascal przydaje sie w borlandC++ niz delphi, ale tak czy inaczej te buildery maja dosc malo mozliwosci w porownaniu z czystym kodem ;)
jak sie myle, to niech mnie ktos poprawi

PS2: stara wersja forum bardziej mi pasila.......

pawelblu 21.02.2004 17:09

Cytat:

Napisany przez ApproachingEvil
...a pascal odchodzi w dalekie zapomnienie i juz nie wroci

Dopoki jest Delphi to Pascal wciaz pozostanie zywy.
Jak juz zauwazylem wczesniej i widze ze Sidu jest podobnego zdania - najbardziej efektywna bedzie nauka C. To jest chyba najbardziej uniwersalny wybor. Zreszta znajac dobrze pascala jestes w stanie przerzucic sie na C w bardzo krotkim czasie i na odwrot, choc na odwrot masz wiecej mozliwosci :)

-Sid-The-Rat=> 21.02.2004 16:18

ano nie da sie - gorzej - zniknela gdzies czesc odpowiedzialna za przenoszenie postow - i nie jestem w stanie jej znalesc

DreamCrusher 21.02.2004 16:14

Cytat:

popatrz na odpowiedzi powyzej - delphi enterprise i jakastam edition - to standardowe odpowiedzi w kregach p2p

No i wlasnie tego nie rozumiem - po co ludziom ciagle nowsze wersje programow?
Jezeli program spelnia moje wymaganie to po co mam go zmieniac na wersje wyzsza np.
zamiast wersji 7.1 sciagne sobie 7.2 - co z tego ze wersja wprowadza tylko jakies nieistotne poprawki, a tylko wolniej pracuje, dluzej sie uruchamia itp?
no ale coz poczac...
dlatego udowadniam ze uzywam wersji 2, bo napisales: "bo tylko to interesuje ludzi zadajacych takie pytania" wiec chcialem Ci udowodnic ze nie w moim przypadku/
po prostu jakos tak przydalo by sie nauczyc czegos oprocz obslugi Windowsa, bo moze sie w zyciu przydac, dlatego zadalem to pytanie - nie jestem obeznany z tematem wiec chcialem sie dowiedziec w czym najlepiej programowac

btw. jakos dziwnie po tej zmianie teraz forum wyglada :ysz:
nie da sie jakos tego poprzedniego wygladu przywrocic?

-Sid-The-Rat=> 21.02.2004 15:55

popatrz na odpowiedzi powyzej - delphi enterprise i jakastam edition - to standardowe odpowiedzi w kregach p2p

DreamCrusher 21.02.2004 15:44

Ilość załączników: 1
Cytat:

...

inna sprawa ze na tak zadane pytanie jak w tytule odpisalbym zlosliwie ze w najnowszej wersji jezyka ktory na mulku ma najwyzszy numerek i dopisek professional super enterprise edition - bo tylko to interesuje ludzi zadajacych takie pytania

No to patrz i podziwiaj...
ta wersje Delphi kupilem wraz z czyms o nazwie 'Kurs IBM programowanie' (dosc daaaawno temu) i
jakos nie czuje potrzeby zmiany na wersje wyzsza

-Sid-The-Rat=> 21.02.2004 12:28

a ktos z was wie co to jest to ansi? :) tak tylko pytam z ciekawosci..

assembler jest zdecydowanie najlatwiejszy - kazdy assebler, bo jak naturalnie wiecie, kazdy procesor ma WLASNY - tylko napisac w tym cos duzego to mordega - ale jezyk jest banalny - w 15 minut idzie opanowac

pascal? coz.. w podstawowce tego mnie uczyli - prosty, mily jezyk - ale srednio przyszlosciowy

najmilsze jest C - bo w kazda strone blisko - i do C++ i do javy i do jakis php'ow stosowanych jako programy a nie html wytryski

c++ i jave szczerze odradzam poczatkujacym - to jest trudne, BARDZO trudne i bez pewnego szacunku oraz doswiadczenia mozna szybko sie zniechecic

inna sprawa ze na tak zadane pytanie jak w tytule odpisalbym zlosliwie ze w najnowszej wersji jezyka ktory na mulku ma najwyzszy numerek i dopisek professional super enterprise edition - bo tylko to interesuje ludzi zadajacych takie pytania

ApproachingEvil 21.02.2004 12:21

najprzydatniejszy i tak wydaje sie dzis ANCI C++
a pascal odchodzi w dalekie zapomnienie i juz nie wroci

pawelblu 20.02.2004 13:57

To jak juz sie licytujemy to fortran.
IMO najbardziej przydatny wydaje sie byc C. Latwiej sie z niego przerzucic na pascala niz odwrotnie.

47 20.02.2004 02:02

Cytat:

Napisany przez *Vojtas*
A maxymalnie ambitni od ASEMBLERA! :mruga:

o tak polecam to ambitnym!

*Vojtas* 18.02.2004 01:32

A maxymalnie ambitni od ASEMBLERA! :mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:14.