Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   buuuuu ... ;( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/buuuuu-38923/)

manca 28.08.2004 12:00

buuuuu ... ;(

to znowu ja...jesli mnie pamietacie ;) mialam problem z formatem i partycjami....eliasz przedstawil mi swoja propozycje, ze mam uruchomic instalke windy i tam bedzie opcja zeby usunac stara partycje i utworzyc nowa....wiec....doszlam do tego i co? moja jedyna partycja nie chce sie usunac bo sa juz na niej pliki instalki ! jedynie co moge zrobic to zainstalowac winde co nie jest polecane bo niekorzystne jest posiadanie dwoch systemow na jednej partycji....i co ja bidna mam teraz zrobic?? ;(....jak zformatowac, jak utworzyc partycje? ..... :help:

DreamCrusher 28.08.2004 12:11

Nie wiem jakiego windowsa uzywasz teraz ale jezeli chcesz sformatowac partycje to jesli masz 98/me to tworzysz dyskietke startowa uruchamiasz z niej komputer i wpisujesz format c:
Jezli uzywasz teraz windowsa xp/2000/2003 to mozesz znalezc w internecie obraz takiej dyskietki.
Jesli w twej intencji jet zrobienie partycji to sciagnij sobie pelna wersje programu partition magic i w nim najpierw zmieniasz rozmiar dotychczasowej partycji - zmniejszasz go, a potem jesli zmniejszylas partycje np. o 10 gb, to potem mozesz sobie stworzyc partycje wielkosci 10gb.
Partition magic dziala pod windowsem i jest w miare prosty w obsludze wiec nie powinnas miec problemow.

Mily_ 28.08.2004 12:18

Nie wiem czy tak ci kazali zrobić ale cóż:
dyskietka startowa od win 98 lub ME
włóż ją do stacji dysków i włącz kompa. gdy ją odczyta wpisz fdisk i enter. jeszcze raz enter i tam są dalsze instrukcje...

manca 28.08.2004 12:23

uzywam win98...
ale jesli chce stworzyc dyskietke startowa to musze miec plytke systemu,prawda? a ja nie mam (byla pozyczona)..
mam teraz jedna partycje.mocno zawirusowana....nie zalezy mi juz na niczym...chce miec czysciutki komp, podzielony na dwie partycje (10, 30), z winda xp....pytam sie jak?, krok po kroku.....bede wdzieczna....baaardzo wdzieczna....

Eliasz 28.08.2004 12:23

Witam, ooo, nie zapomnieliśmy o Tobie ;)
Jak masz teraz zainstalowanego Windowsa to spróbuj się pobawić Partition magic'iem. To narazie tyle, tak na szybko bo teraz jestem zajęty i nie mam czasu przed kompem siedzieć.
Jak będe miał czas (za kilka godzin??) to się jeszcze odezwe i pomyśle dlaczego tamten sposób niedziała (może ja źle wytłumaczzyłem, albo ty coś nie tak zrobiłaś ? nie wiem). Jeszcze tu wróce! ;)

kodziu 28.08.2004 12:29

Podziel na partycje dysk programem partition magic. Jak juz to zrobisz to dalej jakoś cie wspomożemy. GDybyś miała jakiś problem myśle ze na gg znajdziesz pomoc:D

manca 28.08.2004 12:35

nie mam programu...skad go sciagne?

Mily_ 28.08.2004 12:46

google.pl :>

smolik 28.08.2004 13:32

Masz tutaj dyskietke startową z PowerQuest Partition Magic 8.0.2 i różnymi innymi rzeczami. Instrukcja jest w środku. Pozdrowionka!

yahol 28.08.2004 13:48

Nie kombinujcie jak kon pod gore!
Z WinXP sprawa jest prosta:
-wkladasz plyte instalacyjna
-odpalasz kompa, dajesz uruchom z plyty(druga pozycja)
-instaluje sie
-dochodzi do miejsca gdzie pyta o to gdzie instalowac
-dajesz "utworz partycje
-podajesz wielkosc
-formatujesz
-instalujesz
-po instalce wchodzisz do menadzera dyskow
-formatujesz druga partycje
-cieszysz sie
WSZYSTKO-WSZYSTKO przy pomocy bootujacej plyty WinXP!

Piterniel 28.08.2004 13:52

Cytat:

Napisany przez yahol
-instaluje sie
-dajesz "utworz partycje
-podajesz wielkosc
-formatujesz
-instalujesz
-cieszysz sie

Wreszcie ktoś rzeczowo to napisał

Legam 29.08.2004 11:27

Nie zapomnij przed utworzeniem nowych partycji usunąć starych.
Może to oczywiste co napisałem, ale nie dla wszystkich.

Aby wystartować z płyty instalacyjnej musisz ustawić w biosie (przy resecie przytrzymaj wciśnięty klawisz DELETE) uruchamianie z cd-romu. Ustaw jako PRIMARY BOOT DEVICE cd-rom.

Myślę, że sobie poradzisz.

kodziu 29.08.2004 12:10

Cytat:

Napisany przez yahol
-instaluje sie
-dajesz "utworz partycje
-podajesz wielkosc
-formatujesz
-instalujesz
-cieszysz sie

Zauważ ze nie każdy windows a juz tymbardziej winXP na w sobie boot CD. JA prrez długi czas takiego nie miałem.

yahol 29.08.2004 12:17

KAZDA plyta Windowsa jest bootujaca KAZDA!!!
Tylko przekopiowana przez dysk jest "normalna".
Tak wiec...?! Jaki problem?

Eliasz 29.08.2004 12:20

Jak nie bedzie się udawać zbootować płytą WinXP no to przyda się dyskietka startowa albo w sumie nawet jakiś inny windows np.98

@yahol
- czyli taki sam sposób jak http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...9&page=2&pp=15

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06.