![]() |
Nowa matura - wyniki
Cytat:
Ten tekst wgniótł mnie w ziemie, aż mnie swędzi prawy sierpowy na tych głupich ludzi i fujare co pisał ten tekst !!! Porównali liceum profilowane do zawodówek - PARANOJA !!! Wiec po jaka CHOLERE zrobili LP ??? wtedy wybrałbym sie do tego głupiego Ogólniaka. Technikum mnie wtedy nie interesowało bo nie było bodobającego mi się kierunku... elektronika mnie nie kręci. Ogólniak jest raczej dla niezdecydowanych, ja WYBRAŁEM już kierunek - LP zarządzanie informacją bo TO mnie interesuje (( (( i nie bez powodu miałem 7 godz informatyki w tygodniu. Mam normalnie ochote... Nowa matura miała być prosta ?? BUHEHEHE i co miło im patrzac po tych %%% ??? Niech pierwsze to na sobie testują a kto obleje to kopa w dupe z roboty/stanowiska bo sie nie nadaje 8 ) Czytałem mature z informatyki - pytania wystrzelone w kosmos, poziom studiów... źle poukładane pytania, zadanie, które nie mieści sie na dyskietce... TO MA BYĆ DLA LUDZI ja chodze do takiego profilu i matura ma być z tego co sie uczyłem logiczne chyba.... ide na rower zrobić 50km bo po tym tekście to nie wysiedze w domu :wow: :wow: Moja matura z rok.... respect dla tych *****i co nami rzadza |
Dla mnie nie jest to zbytnie zaskoczenie -> chcesz zdac dobrze mature idziesz do LO. To najlepsze uniwersalne przygotowanie do matury i studiow (nie zgodze sie tez z tym ze LO jest wyborem ludzi niezdecydowanych).
Nowa matura jest zla. Nie wiem kto i po co ja wprowadzil. Bez sensu jest podnoszenie egzaminu szkolnego do rangi egzaminu zewnetrznego, wstepnego na studia, bo z tego nic dobrego nie wyjdzie. Matura jest po to zeby podsumowac szkole srednia (stara matura nadawala sie do tego bardzo dobrze, byla sprawdzona i nie bylo na nia wiekszych narzekan), a egzamin to zupelnie inna bajka. Teraz to wszystko probuja mieszac robiac z matury niewiadomo co, a wiadomo ze egzamin i tak bedzie. Po prostu zrobili jeden wielki burdel. No i te prezentacje - tak ma wygladac matura !! Jezeli tak bardzo na sile chca cwiczyc prezencje maturzystow, to niech warunkiem zaliczenia ostatniego roku z polskiego bedzie przygotowanie lekcji/prezentacji z j. polskiego, oczywiscie nie na taka skale, ale zeby wymusic na uczniu zaprezentowanie swojej pracy (zreszta nie wiem czy zmuszanie nauczyloby czegokolwiek). Kolejna rzecza jest 6 lat podstawowki, 3 lata gim i 3 lata szkoly sredniej. Po cholere !! 8 lat podstawowki i 4 lata szkoly sredniej - to bylo przeciez swietne rozwiazanie. Dodatkowy rok w szkole sredniej duzo lepiej przygotowywal do matury niz 3 lata wyjete z edukacji na gimnazjum, ktorego material mozna zrealizowac w dwoch ostatnich latach podstawowki. |
Cytat:
pozdro 600 |
A gdzie jest ta matura z informatyki ?
|
malo kto sie chyba na nia zdecydowal:)
|
Cytat:
ps. a tak w ogole to temat o maturach juz jest :] |
Ilość załączników: 3
Cytat:
Dalej jestem zbulwersowany tym co powiedział minister edukacji M. Sawicki (to to na tłusto w pierwszym poscie), czuje sie tym dotkniety, bo nie zaliczam sie do tych co na świadectwie maja 5x dop.... Cytat:
|
Tez juz znalazlem tu: http://www.matura.oswiata.org.pl/zadania.php3?co=16
Ogolnie to zadanie 4 tam zamieszczone wydaje sie byc jedynie niematuralne. Reszta jest OK. EDIT: OK. Widze ze to co znalazlem to co innego. |
Ja też nie zgadzam się z tym, że LP jest dla osób slabych. Poszedlem tam, bo interesowal mnie ten kierunek (elektonika).Do LO dostałbym sie bez problemu, bo chodzą tam większe tuki niż ja;)
|
Jeśli chodzi o maturę z infy, to najgorzej mieli ci, którzy chcieli, aby ich os'em na egzaminie był Linux. Na wstępie mieli już -20ptk, bo jakiś geniusz nie potrafił poprawnie skonfigurować jakiegoś programu...
Więcej o tym możecie przeczytać tu: http://hedera.linuxnews.pl/_news/200...long/3315.html |
echhh dzis nastepny news z wp.pl:
Cytat:
ogólnie dalej w szoku jestem - moi znajomi ('tegoroczni') też... @pawelblu i jak tam Twoja opinia na temat informatyki ? |
Przejrzalem arkusz 1 i zadania 1 oraz 2 nie wzbudzaja moich kontrowersji. Dziwie sie tylko ze nie ma modelowych odpowiedzi do zadania 3, co daje chyba zbyt duze pole do interpretacji sprawdzajacemu.
Powiem tak: jezeli w szkole realizowany byl nieprzystajacy program to i tak wydaje mi sie ze osoba ktora zdecydowala sie na inf powinna ja zdac (30% prog byl bodajze), jezeli w szkole byl realizowany przystajacy program to dalbym nawet 60% (tzn tyle powinien srednio zdolny uczen na podstawie dobrze zrealizowanego programu powinien wiedziec). Tak czy inaczej widze sredni sens w zdawaniu inf na maturze jezeli ma sie isc na studia informatyczne (czy jakiekolwiek inne scisle). Wtedy zawsze lepiej jest sie uczyc matmy i z niej startowac na maturze. A jezeli ktos juz sie zdecydowal na inf i nie napisal tego na 30%, to sie nie dziwie ze ma problem. PS. Natomiast jezeli ktos chodzi do szkoly sredniej po ktorej zwykle sie rozpoczyna prace (np. jako informatyk) to takie rzeczy musi wiedziec, wiec taka matura nie powinna zaskakiwac. |
Cytat:
Teraz grubo sie zastanawiam czy bardzoiej nie zainteresowac sie tylko matma. |
Cytat:
Informatyki nie mozna bylo nie zdac, gdyz moglabyc zdawana tylko jako przedmiot dodatkowy i tylko na poziomie rozszerzonym (podstawowego w ogole nie bylo). przejrzyj sobie arkusz 2 (bo pierwszy to byl banalny w porownaniu do 2) i sproboj zrobic chociaz jedno zadanie mierzac czas ile ci zejdzie, potem poronaj z czasem ktory jest podany na pierwszej stronie arkusza ;] Wiekszosc z uczelni na studia informatyczne nie bierze pod uwage tylko jednego przedmiotu (np. matematyki), lecz 2 (czyli np. matematyke i informatyke, ewentualnie fizyke), wiec jakby ktos zostal przy samem matmie to by sie raczej nie dostal bo by mial 0 % z drugiego przedmiotu. |
Cytat:
Co do tej infy to nawet mgr informatycy po studiach ją krytykują. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13. |